iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
2. 1. 2011
09:30 na ČT1

1 2 3 4 5

77 hlasů
9743
zhlédnutí

Objektiv

Francie: čokoláda — USA: Las Vegas

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Francie: čokoláda

    0:55 do playlistu

    Francie: čokoláda
    A teď už na jihozápad Evropy do země, která je nezpochybnitelnou velmocí, pro mnohé absolutní jedničkou gastronomie. Ano, jsme ve Francii a před námi je téma čokoláda. Určitě víte, že ta pravá – nebo přesněji černá, musí obsahovat určité procento kakaa a jeho obsah nesmí být nijak nízký. Podle francouzských norem je to minimálně pětačtyřicet procent, ovšem čokoláda z dílen opravdových mistrů má kakaa mnohem víc. Spolupracovník Objektivu ve Francii Jan Šmíd se nás v příštích minutách pokusí přesvědčit, že nejen Belgičané, Holanďané nebo Švýcaři, ale ani Francouzi nedají bez dobré čokolády ani ránu.

  • Soutěž

    10:59 do playlistu

    Soutěž
    Víme, že prazdrojem kvalitní čokolády je kakaovník pravý, ten je z botanické čeledi slézotvarých a v ní má řadu příbuzných – který z plodů k nim patří? A) durian B) makadam C) kokos

  • USA: Las Vegas

    11:33 do playlistu

    USA: Las Vegas
    Světová metropole zábavy, město hříchu, hlavní město druhé šance a nejžhavější obec ve sluncem rozpálené Nevadě. Jsme v centru okresu Clark – v Las Vegas. Ve městě naprosto nepřehlédnutelném už svým historickým příběhem. Kdysi bylo skoro neviditelným bodem na mapě Mexika, pak jej získaly USA a od Indiánů konvertovaným k Mormonům se přes nájezd elitních gangsterů přeneslo až k turistickému průmyslu a davům návštěvníků z celého světa. Letos je to mimochodem přesně 100 let, kdy se Las Vegas stalo městem. Po zcela současných příbězích v jeho ulicích, ale hlavně pod nimi pátral náš americký zpravodaj Michal Kubal.

Přehrát vše

Související