27 minut

2. ledna 2011

Obsah dílu

Francie: čokoláda — USA: Las Vegas

Části dílu

00:55
Francie: čokoláda
    A teď už na jihozápad Evropy do země, která je nezpochybnitelnou velmocí, pro mnohé absolutní jedničkou gastronomie. Ano, jsme ve Francii a před námi je téma čokoláda. Určitě víte, že ta pravá – nebo přesněji černá, musí obsahovat určité procento kakaa a jeho obsah nesmí být nijak nízký. Podle francouzských norem je to minimálně pětačtyřicet procent, ovšem čokoláda z dílen opravdových mistrů má kakaa mnohem víc. Spolupracovník Objektivu ve Francii Jan Šmíd se nás v příštích minutách pokusí přesvědčit, že nejen Belgičané, Holanďané nebo Švýcaři, ale ani Francouzi nedají bez dobré čokolády ani ránu.
    10:59
    Soutěž
      Víme, že prazdrojem kvalitní čokolády je kakaovník pravý, ten je z botanické čeledi slézotvarých a v ní má řadu příbuzných – který z plodů k nim patří?
      A) durian
      B) makadam
      C) kokos
      11:33
      USA: Las Vegas
        Světová metropole zábavy, město hříchu, hlavní město druhé šance a nejžhavější obec ve sluncem rozpálené Nevadě. Jsme v centru okresu Clark – v Las Vegas. Ve městě naprosto nepřehlédnutelném už svým historickým příběhem. Kdysi bylo skoro neviditelným bodem na mapě Mexika, pak jej získaly USA a od Indiánů konvertovaným k Mormonům se přes nájezd elitních gangsterů přeneslo až k turistickému průmyslu a davům návštěvníků z celého světa. Letos je to mimochodem přesně 100 let, kdy se Las Vegas stalo městem. Po zcela současných příbězích v jeho ulicích, ale hlavně pod nimi pátral náš americký zpravodaj Michal Kubal.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        9. ledna 2011

        Objektiv na sociálních sítích

        Napište nám