27 minut

15. března 2009

Obsah dílu

Bolívie: národní parky — Švýcarsko: laviny — Slovensko: rysi — Slovensko: Solivar

Části dílu

01:10
Bolívie: národní parky
    V první reportáži vás vezmeme do Jižní Ameriky, konkrétně do Bolívie. Obdivovat budeme hlavně přírodu. A představte si, že nejkrásnější jihoamerickou květinu objevil Čech. Ano, je to tak! Byl to slavný botanik Tadeáš Haenke a květinu objevil na řece Mamoré. Kvete bíle a jmenuje se viktorie královská. Dále se můžete těšit na návštěvu dvou národních parků – ten první, Carrasco, je rájem orchidejí, leží na východním svahu And a je to oblast mlžného pralesa. Plynule pak přejdeme do parku Amboró, který s Carrascem sousedí – oba dva parky dohromady chrání unikátní území, které má rozlohu skoro 13 tisíc kilometrů čtverečních.
    06:29
    Švýcarsko: laviny
      Letošní zima byla v celé Evropě bohatá na sněhovou nadílku. Jenže – má to i svou odvrácenou stránku. V Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale i u nás v České republice padají a zabíjejí laviny. A přitom si představte, že předcházet nebezpečí není tak těžké. Některá pravidla pohybu v terénu přináší reportáž naší redakční kolegyně Míši Tučkové, která pro Objektiv natáčela se špičkovými odborníky ve Švýcarsku
      13:42
      Slovensko: rysi
        Zima a sníh nás čekají i v další reportáži. Vydáme se k našim sousedům do míst, která jsou v zimě dostupná jen na lyžích anebo v džípu. Tak to vypadá v Lubochnianské dolině ve Velké Fatře. V Objektivu vám zblízka ukážeme ojedinělý projekt – a sice jak vypadá v praxi vypuštění dvou malých rysů ostrovidů do přírody. Jsou to sourozenci – Muro a Líza, narodili se v zajetí, ale teď nastal ten správný čas návratu do přirozeného prostředí.
        18:26
        Soutěž
          Jak je dlouhá Lubochnianská dolina ve Velké Fatře na Slovensku?
          A) 15 km
          B) 25 km
          C) 35 km
          19:02
          Slovensko: Solivar
            A na Slovensku zůstaneme i v poslední reportáži v rubrice Objektiv Osobně. Míříme do Solivaru u Prešova. Jak už název města napovídá, tak nás čeká návštěvu solného dolu. Je sice pravda, že těžbou soli se v Evropě mnohem více proslavil třeba rakouský Salzburg nebo polská Velička. Solivar u Prešova byl ale prvním a zároveň i jediným místem na světě, kde se sůl začala vařit z takzvané soľanky – tedy nasyceného solného roztoku. Naším průvodcem bude zpravodaj ČT na východním Slovensku Ladislav Kerekeš.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            22. března 2009

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám