27 minut

3. prosince 2006

Obsah dílu

Írán: solný peň — USA: Los Angeles — Thajsko: sloni — Rakousko: muzeum úklidu

Části dílu

01:10
Írán: solný peň
    Krajina prosáklá solí - tak by se dal stručně charakterizovat ostrov Kešm v Íránu. Spalující horko, slaný prach a slaná voda na každém kroku. Ale i přesto patří ostrov Kešm k těm nejpozoruhodnějším místům, které můžete v Íránu navštívit. V průběhu stovek tisíc let tu solné usazeniny vytvořilly zvláštní útvar - takzvaný solný peň. Pak přišly na řadu deště, které v něm vymodelovaly unikátní mnohakilometrové jeskyně. Na ostrově tak vznikl nádherný geopark, který se dostal i na seznam UNESCO.
    07:44
    USA: Los Angeles
      Dále se vypravíme do druhého největšího města Spojených států do Los Angeles. Je známo hlavně tím, že tam žije neuvěřitelně pestrá směsice národností. Dokonce se říká, že neexistuje národ, který by v tomto městě neměl své zástupce. Los Angeles to je ale především Hollywood, právě tady se na počátku 20. století zrodil filmový průmysl a byznys s ním spojený, který z města andělů udělal metropoli filmu.
      12:51
      Thajsko: sloni
        Jedním ze symbolů Thajska je slon, Thajci své slony zkrátka milují. A tak není divu, že jim v kalednáři vyhradili jeden den jako jejich svátek. Thajci jsou známí tím, že rádi a často oslavují a najdou si k tomu nejrůznější důvody, tak proč jednou za rok neoslavit svátek svých oblíbených zvířat? Thajci o ně pečují tak důkladně, že tam dokonce mají speciální sloní nemocnici. Sloni slouží i jako atrakce pro turisty - většina návštěvníků této země neodolá a alespoň jednou se na slonovi sveze.
        19:31
        Rakousko: muzeum úklidu
          Už jste doma začali s předvánočním úklidem? Pokud vás uklízení moc nebaví a spíš rozčiluje, tak se rozhodně podívejte na reportáž o jednom neobvyklém muzeu. Uvidíte totiž, jak je dneska vlastně všechno jednoduché v porovnání s dobou, kdy se místo prášků na praní používal třeba popel nebo odvar z kaštanů. Pračky vypadaly jako řvoucí monstra, které museli dokonce obsluhovat dva lidi. V Rakousku existuje muzeum, které otevřeli nadšení sběratelé všeho, co souvisí s čistým prádlem a úklidem domácnosti.
          24:48
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            10. prosince 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám