29 minut

17. září 2006

Obsah dílu

Malajsie: Sandokan — Řecko: průplav — Rumunsko: delta Dunaje — Portugalsko: konec světa

Části dílu

01:09
Malajsie: Sandokan
    Sandokan – malajský tygr, nebo Marianna – Perla Labuanu. Pamatujete na postavy z populárního seriálu, který kdysi vysílala Československá televize? Vybavují se vám dobrodružné příběhy odvážného Sandokana a jeho přátel, kteří v Malajsii bojovali za svobodu všech pod tyranskou nadvládou rádži ze Sarawaku? Sandokan byl i v České republice tak populární, že jeden čas jeho vousatá tvář zdobila nejedno tričko. A právě po stopách malajského tygra Sandokana, kterého v seriálu ztvárnil herec Kabir Bedi, se vydáme v první dnešní reportáži.
    07:26
    Řecko: průplav
      Už od nepaměti se lidé snažili zkrátit mořské cesty různými průplavy. Jedním z nejznámějších průplavů vůbec je Korintský, který spojuje Egejské a Jónské moře. Svého času patřil mezi nejvýznamnější průplavy vůbec. S jeho stavbou se začalo už za vlády císaře Nerona v roce 67, který průplav považoval nejen za velmi prestižní záležistost. Stavba se ale nezdařila. Korintský průplav, tak jak ho známe dnes, se začal stavět až v roce 1882. My vás zveme na projížďku kolem celého Korintského zálivu, navštívíme největší olivovou plantáž, delfskou věštírnu a skončíme právě u proslulého průplavu.
      14:06
      Rumunsko: delta Dunaje
        Nedávno jsme v Objektivu putovali po pravé rumunské divočině – pamatujete? Do Rumunska se vypravíme i tentokrát. Martin Rusek vám ale ukáže poněkud jinou tvář této země. Vezme nás do delty Dunaje – toto území je nejen geologicky nejmladším místem Evropy, je to i národní přírodní rezervace, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Je také domovem několika stovek druhů ptáků a představte si, že právě v deltě Dunaje mají největší evropskou kolonii pelikáni.
        21:12
        Portugalsko: konec světa
          Na závěr nás čeká výlet na konec světa. Na poslední výběžek evropské pevniny v Atlantském oceánu Kabu da Roka v Portugalsku. Ve středověku si lidé skutečně mysleli, že je to skutečný konec světa. Cesta na konec světa vede přes portugalské hlavní město Lisabon, které je nejzápadnější evropskou metropolí. Při svém putování na samotný konec světa se můžete zastavit v typických rybářských přístavech, kde jak sami uvidíte nikdo nikam nespěchá, s časem si zkrátka nikdo neláme hlavu. A na samotném Kabu da Roka si dokonce můžete pořídit certifikát – to kdyby vám třeba někdo nevěřil, že jste na konci světa opravdu byli.
          26:24
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž28 minut
            Další díl
            24. září 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám