28 minut

23. dubna 2006

Obsah dílu

Bolívie: jezuité — Francie: festival cirkusů — Turecko: památky — Namibie: safari

Části dílu

01:15
Bolívie: jezuité
    Jako první navštívíme Jižní Ameriku, konkrétně Bolívii. Ta je někdy také nazývána poslední indiánskou zemí. Většina tamních obyvatel patří k potomkům Inků. Nesmazatelné stopy v Bolívii zanechali evropští jezuité, ti první do Jižní Ameriky dorazili už v roce 1578. V Bolívii jejich moc dosáhla vrcholu v polovině 18. století. Zakládali tam osady – snažili se měnit indiánskou kulturu i jejich životní styl. Výsledek: ve světě zcela ojedinělý mix umění a architektury. Podobných míst je v Jižní Americe víc, ale Bolívijské misie jsou mimořádně zachovalé a velmi málo navštěvované. Pro diváky Objektivu je objevil cestovatel Martin Mykiska, který v Jižní Americe žil několik měsíců.
    07:33
    Francie: festival citrusů
      Z Jižní Ameriky poputujeme zpátky na starý kontinent. Pozveme vás na jeden neobvyklý festival na francouzskou rivieru. Možná ani podle názvu nebudete vědět, co přesně si máte představit – jde totiž o svátek citronů. Koná se ve městě Menton a každoročně si ho nenechají ujít tisícovky karnevalových nadšenců. Jak uvidíte, není se co divit. Spojení jižního ovoce a exotického tance může být mimořádně přitažlivé.
      13:03
      Turecko: památky
        Tajemný orient, krásné pláže, teplé moře, jedinečné antické památky – ano, řeč je o Turecku. V další reportáži vás vezmeme na jedny z nejzajímavějších míst více než tisíc kilometrů dlouhého středozemního pobřeží. Konkrétně do Národního parku Kekova, nebo do antického města Simena. Turecké středomoří svou krásou láká nejen turisty, ale i filmaře ze všech koutů světa, ti si konkrétně oblíbili takzvaný mramorový hrad pro jeho jedinečnou atmosféru.
        18:50
        Namibie: safari
          Všichni máme nějaký velký sen a je to jen a jen na nás, kolik úsilí věnujeme jeho naplnění. Manželé Fritz a Monika Flachbergerovi byli ochotni udělat hodně, dokonce opustili své rodné Rakousko a přestěhovali se do Afriky – do Namibie. Žijí na farmě, ale nečekejte farmu v tom pravém slova smyslu. V Namibii, nedaleko hlavního města Vinthooku, totiž vybudovali soukromé safari. Mají v něm už více než 3 tisíce zvířat. Příběh o splněném snu Fritze a Moniky zachytil reportér České televize Michal Kubal.
          26:09
          Soutěž
            Pohoří, která obklopují hlavní město Namibie Vinthooku, se jmenují Auas a Eros.
            Přehrát celé video
            Stopáž29 minut
            Další díl
            30. dubna 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám