27 minut

20. června 2013

Obsah dílu

Štěpánek — Dílny tvořivosti — Míšin příběh

Části dílu

00:35
Štěpánek
    Různé nadace a pomáhající sdružení využívá i rodina malého Štěpánka, u něhož začaly po očkování epileptické záchvaty, ale dodnes mu nebyla stanovena diagnóza.
    08:57
    Dílny tvořivosti
      Zajdeme se podívat také do občanského sdružení Dílny tvořivosti z Prahy, které se snaží najít pro lidi s handicapem pracovní uplatnění a to nejen ve své dílně, ale i na volném trhu práce. Dílny tvořivosti jsou určené nejen pro absolventy speciálních škol, kteří ukončili studium a nemají jasnou představu o tom, jak a kde by se mohli v životě uplatnit, ale také lidem po úrazu mozku, kteří by se rádi po dlouhodobé lékařské a rehabilitační péči vrátili do běžného a třeba i pracovního života.
      16:18
      Míšin příběh
        V roce 2001 jsme se v Klíči setkali s příběhem pana Oktábce a jeho handicapované dcery Michaely, která tehdy byla v páté třídě základní školy. Dnes se k tomuto příběhu vrátíme. Michaela měla velké komplikace při porodu, kvůli kterým má DMO. Prognózy jejího zdravotního stavu nebyly příznivé, její otec se však rozhodl odejít z práce a najít si jiné zaměstnání, méně náročné na čas, aby se mohl dceři věnovat a to nejen při rehabilitaci, ale také při trávení volného času. Míšin zdravotní stav se výrazně zlepšoval až do její puberty. Pan Oktábec se svou dcerou otevřeně mluví o tom, že puberta handicapu příliš nenahrává. Dospívající Míša objevila svou partu a cvičení šlo stranou, mezi otcem a dcerou padala i velmi ostrá slova. Přesto se jim podařilo nezničit si hezký vztah z dětství a po pubertě se k sobě opět vrátili. Míša se osamostatnila, našla si práci v občanském sdružení Conamen, které v charitativních sbírkách vybírá peníze na pomoc rodinám s handicapovanými dětmi.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        4. září 2013

        Napište nám