iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 10. 2016
09:55 na ČT2

1 2 3 4 5

8 hlasů
5851
zhlédnutí

Nedej se

(Nedej se!)

Vím, od koho mám, co jím

O skupině lidí, kteří chtějí jíst zdravé jídlo a jsou schopni pro to i něco udělat.

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Nedej se - Vím, od koho mám, co jím

  • 00:00:06 Jsme spolek čítající
    několik desítek lidí,
  • 00:00:09 kteří se rozhodli hledat
    vlastní cestu k potravinám.
  • 00:00:17 Přibližně na ploše půl hektaru
    si pěstujeme zeleninu.
  • 00:00:22 Máme zahradníka,
    který se o ni stará.
  • 00:00:25 My všechno financujeme,
  • 00:00:27 ale zároveň se na tom
    podílíme také svojí prací.
  • 00:00:32 KomPot znamená komunitní potraviny.
  • 00:00:37 Před každou sezónou diskutujeme
    o tom, co se bude pěstovat.
  • 00:00:40 Musíme se také domluvit na tom,
    jaký bude rozpočet,
  • 00:00:43 na který se všichni skládají.
  • 00:00:46 Po těch jakoby dvou letech
    zkušeností víme,
  • 00:00:48 že ty mzdy nemůžeme dát
    jakoby pod 100 tisíc,
  • 00:00:52 takže jsme dospěli k částce
    teda 20 odběratelů za zeleninu.
  • 00:00:57 A tam už jsme zase u částky
  • 00:01:00 na odběratele zeleniny
    za sezónu 7,5.
  • 00:01:04 Spíš bychom si jako měli říct,
    že třeba ten sedmitisícový limit
  • 00:01:08 je opravdu jako ten strop.
    A přizpůsobit se tomu,
  • 00:01:15 že jako holt musíme se snažit,
    abychom ty členy měli.
  • 00:01:20 Potom je tam teda
    další varianta mít 25 členů
  • 00:01:23 a tam se ta zelenina
    sníží na 6700.
  • 00:01:28 -Teď nevím přesně.
    -6750 jsi říkala.
  • 00:01:31 Myslím si, že třeba mezi svýma
    známýma bych takové zájemce našla.
  • 00:01:34 Každou chvíli někdo řekl:
    Jé, to je skvělý!
  • 00:01:37 Ty máš takhle jako tu zeleninu
    a to se mi hrozně líbí.
  • 00:01:39 Já mám malý dítě a potřebovala bych
    taky pro něj zdravou zeleninu.
  • 00:01:42 A pak když k tomu řeknu
    tu omáčku kolem,
  • 00:01:45 že jezdíme v sobotu na tu zahradu
    pracovat, tak se chytnou za hlavu
  • 00:01:49 a řeknou: Jé, to my vůbec
    nemáme čas na něco takového.
  • 00:01:53 Máme dvě možnosti.
  • 00:01:55 Kdo je pro, abychom zvolili
    rozpočet pro 25 podílů,
  • 00:02:00 kde by na jednoho člena KomPotu
    vycházelo 6750 za podmínek,
  • 00:02:06 že vytvoříme další typ členství -
    sezónní odběratel?
  • 00:02:12 -Já jsem pro.
    -Já jsem za.
  • 00:02:16 Takže řekněme, že jednohlasně
    jsme odsouhlasili 25 podílů
  • 00:02:19 toho provozního rozpočtu.
  • 00:02:22 Ještě je jedna věc. Máte tady dýně
    a tu kulatou růžičkovou kapustu.
  • 00:02:28 -A kadeřábek.
    -Tady je ještě nějaká cibule taky.
  • 00:02:32 Takže kdo chce, může mít
    oranžovo-zelenou výslužku.
  • 00:02:38 Brzy zjara se začne pěstovat
    a od května do listopadu
  • 00:02:43 si členové každý týden
    vyzvedávají svůj podíl z úrody,
  • 00:02:47 což je v průměru
    asi 4,5 kg zeleniny.
  • 00:02:52 Takže já vás vítám na komunitní
    zahradě KomPot ve Středoklukách.
  • 00:02:56 Je 30. dubna,
    den pálení čarodějnic
  • 00:03:00 a na poli zatím
    toho až tak moc není.
  • 00:03:03 Máme zde vysazené
    nějaké košťáloviny,
  • 00:03:06 které jsou přikryté textilií a je
    k nim přivedena kapková závlaha.
  • 00:03:12 Tady vidíme,
    že nám tady řádí krtek,
  • 00:03:15 což není úplně nejlepší.
    Na druhou stranu krtek
  • 00:03:18 je super v tom, že nakypří půdu
    tak jako nic jiného.
  • 00:03:21 Že prostě je to takový
    přírodní kypřící stroj.
  • 00:03:25 Tady už se můžete podívat,
    jak se dělají bulvičky kedlubnám,
  • 00:03:29 což je známka toho, že to nebude
    dlouho trvat a budeme moct sklízet.
  • 00:03:33 Pak tu máme kořenovou zeleninu,
    ředkvičky, vodnice
  • 00:03:37 a vedle nich tři řádky s mrkví,
    karotkou,
  • 00:03:39 které právě Iveta pleje.
  • 00:03:43 My jsme bydleli v nájmu
    a hledali jsme nové bydlení,
  • 00:03:47 tak jsem přemýšlela,
    kde bych mohla nějak zahradničit
  • 00:03:52 a kde bych mohla pobývat s dětmi.
    A náhodně jsem našla na inzerát
  • 00:03:59 na zastávce, že komunitní zahrada
    KomPot přijímá nové členy
  • 00:04:04 a že je možnost se podívat, že by
    mohlo být hodně zajímavý už to,
  • 00:04:07 že se tady člověk setkává s lidmi
    a vlastně zjišťuje,
  • 00:04:13 se setkává s různými názory, takže
    by ho to mohlo i svým způsobem
  • 00:04:17 i obohatit, než být na své zahrádce
    někde a tam si něco jako pěstovat.
  • 00:04:22 Svým způsobem to i hodně
    lidi tady sdružuje,
  • 00:04:25 takového podobného přístupu
    k životu, k životnímu stylu
  • 00:04:30 a ke zdravému životnímu prostředí.
  • 00:04:33 Já jsem vlastně se okolo toho
    zemědělství točila odjakživa
  • 00:04:37 v podstatě. Pěstovala jsem si
    sama zeleninu třeba od patnácti.
  • 00:04:42 Místo toho, abych chodila na
    diskotéku, jsem pěstovala zeleninu
  • 00:04:45 jenom na zahradě.
  • 00:04:48 A na vejšce jsem se zabývala
    agroekologií a těmahle věcma,
  • 00:04:53 ale nikdy jsem neměla odvahu
    do toho jít a začít to dělat sama,
  • 00:05:00 protože jsem měla pocit,
    že jako nepatřím do toho světa
  • 00:05:03 těch velkých traktorů a kombajnů,
    ale zároveň jsem vždycky
  • 00:05:08 cítila velikou vazbu
    právě k těm polnostem,
  • 00:05:11 které jsme dostali
    zpátky v restitucích
  • 00:05:14 a které jsme jako rodina jenom
    pronajali okolním zemědělcům,
  • 00:05:19 protože byť ještě
    můj pradědeček byl velký sedlák,
  • 00:05:25 tak přes těch pár generací
    se všechny ty znalosti vytratily,
  • 00:05:30 nebo spousta z nich.
    A chybí know-how vlastně
  • 00:05:35 a chybělo i to vybavení
    a všechny tyhle věci.
  • 00:05:38 Takže jsem nikdy nevěděla,
    jak do toho jít.
  • 00:05:41 A pak jsem se vlastně dozvěděla o
    komunitou podporovaném zemědělství
  • 00:05:45 a říkala jsem si: Ty jo,
    to by vlastně mohlo být ono,
  • 00:05:50 kdybych měla kolem sebe lidi,
    kteří by to vnímali stejně,
  • 00:05:53 kteří by mi dali
    tu jistotu a oporu.
  • 00:05:56 No a vlastně takhle
    to vzniklo před 5 lety.
  • 00:06:01 Asi ten první rok
    se hned ukázalo, že to,
  • 00:06:04 co jsme si brali tady z pole
    nebo ze zahrady za zeleninu,
  • 00:06:08 tak je to úplně jiná zelenina.
    A dá se říct,
  • 00:06:11 že jsem si vytvořila takový ten
    mlsný jazýček, takový ten jazýček,
  • 00:06:14 kdy už člověk pozná,
    co je pořádná mrkev vypěstovaná,
  • 00:06:18 a co je mrkev,
    kterou koupí v supermarketu
  • 00:06:21 a nemá to tu chuť pořádnou
    a určitě ty výživový látky
  • 00:06:25 jako ta mrkev
    třeba tady vypěstovaná.
  • 00:06:31 Já mám hlavně rád dobrý jídlo,
    že jo.
  • 00:06:34 To mě vlastně
    taky přivedlo k tomu zahradničení
  • 00:06:37 jako jedna z věcí. Protože jsem
    si pamatoval od babičky ze zahrady,
  • 00:06:40 jak chutnají věci, a už jsem
    začínal být frustrovaný z toho.
  • 00:06:44 No, třeba jahody.
    A rajčata hlavně, že jo.
  • 00:06:48 A byl jsem frustrovaný, že
    v krámech se prodává takový marast.
  • 00:06:52 Chvilku jsem přemýšlel,
    jestli to jenom nemám zkreslené,
  • 00:06:55 jak si člověk někdy něco pamatuje,
    ale blbě.
  • 00:06:58 -Že v dětství bylo všechno lepší?
    -Jo. A pak jsem zjistil, že ne.
  • 00:07:03 Tak co tam dáme za pórek?
  • 00:07:05 Já jsem chtěl dětem i ukázat,
    jak se co pěstuje,
  • 00:07:09 jak to sázíme, co z toho vyroste,
    aby k tomu měly takový ten vztah.
  • 00:07:14 Oproti tomu, že člověk přijde do
    obchodu a tam si to jenom naloží
  • 00:07:17 do toho košíku
    a čte si, že petržel,
  • 00:07:21 která je třeba v tom supermarketu
    v červenci, je z Nového Zélandu.
  • 00:07:27 Jedna z té zimní zeleniny,
    co se dá sklízet v zimě.
  • 00:07:29 Pórek, kadeřábek,
    růžičková kapusta.
  • 00:07:36 Pro většinu našich členů je taková
    jedna z hlavních motivací,
  • 00:07:39 aby věděli,
    kde se bere jejich jídlo,
  • 00:07:43 a aby měli
    nějakou kontrolu nad tím,
  • 00:07:45 jak je produkovaný,
    jakou má kvalitu.
  • 00:07:48 Protože my jsme vlastně
    tohle všechno svěřili státu,
  • 00:07:52 byť se tváříme, že v obchodech
    je všechno pod kontrolou
  • 00:07:55 a má bůhvíjaký certifikáty,
    tak se ukazuje,
  • 00:08:00 že to není úplně funkční systém.
  • 00:08:04 A my chceme pořád
    co nejlevnější potraviny
  • 00:08:07 a vůbec nepřemýšlíme nad tím,
    jaký to má důsledky.
  • 00:08:12 A bohužel ty důsledky
    jsou velmi vážný.
  • 00:08:15 Je to o poškozování
    vlastně půdy a krajiny.
  • 00:08:19 Důsledek je taky to,
    že jíme potraviny,
  • 00:08:21 které vlastně nejsou zdravé.
  • 00:08:24 Obsahují spoustu reziduí pesticidů.
  • 00:08:28 Jsou vlastně výzkumy,
    které ukazují,
  • 00:08:31 že v průběhu
    posledních x desítek let
  • 00:08:34 se snižuje obsah vitamínů
    a všech těch zdravých látek
  • 00:08:38 v zelenině a v ovoci
    nebo celkově v potravinách.
  • 00:08:43 Ty levné potraviny mají
    prostě tuhle cenu pro nás.
  • 00:08:47 A je to i to, že neplatíme lidem,
    kteří ty potraviny produkují.
  • 00:08:51 Ta celková cena vlastně,
    kdybychom si ji rozsekali,
  • 00:08:56 tak jenom velmi malá část ceny,
    kterou zaplatíme za ty potraviny,
  • 00:09:00 tak jde těm zemědělcům ve finále.
  • 00:09:05 Samozřejmě recept na to,
    jak změnit celé zemědělství,
  • 00:09:09 to je jako velká otázka,
    ale opravdu si myslím,
  • 00:09:12 že je to víc společenský problém
    než těch jednotlivých zemědělců.
  • 00:09:18 A napadá mě vlastně,
    není to moje myšlenka,
  • 00:09:21 ani nevím, kde jsem to zaslechla,
    ale vlastně to, co jíme,
  • 00:09:24 je vlastně ve finále politický čin,
    protože tím strašně moc ovlivňujeme
  • 00:09:30 to, jak to vypadá okolo nás
    a celou tu společnost.
  • 00:09:37 Třídím semínka.
    Teď z toho vyndavám to,
  • 00:09:40 co třeba teď je vhodný vysévat.
  • 00:09:43 Tady si udělám další
    jakoby už na květen přípravu.
  • 00:09:49 Chystám si,
    co bych vysela ještě dneska.
  • 00:09:52 Ta firma,
    která pěstuje ty rostliny,
  • 00:09:55 aby z nich produkovala ta semínka,
    tak hospodaří ekologicky,
  • 00:09:58 takže pořád jakoby
    jedete v tom principu,
  • 00:10:02 který jako chcete prosazovat.
  • 00:10:05 Vybírají a šlechtí odrůdy,
    které jsou vhodné pro ekologické
  • 00:10:08 zemědělství, což znamená,
    že jsou to odrůdy,
  • 00:10:13 které mají
    třeba bohatší kořenový systém,
  • 00:10:16 jsou jakoby odolnější
    různým výkyvům a podobně,
  • 00:10:19 dokážou si poradit se spoustou
    věcí, jsou často vitálnější.
  • 00:10:23 Kdežto třeba ty odrůdy,
    které jsou pro tu konvenci,
  • 00:10:27 jsou často nastaveny na to,
    že mají úplně ideální podmínky,
  • 00:10:31 které se vytvářejí
    právě pomocí těch chemikálií,
  • 00:10:35 umělých hnojiv,
    pesticidů a tak dále.
  • 00:10:39 Kompost. Důležitá věc.
  • 00:10:43 Bez kompostu je jenom polovičaté
    tady to naše zahradničení.
  • 00:10:51 V ekologickém zemědělství
    je pro nás úplně klíčová půda.
  • 00:10:57 Všechno, co děláme, tak děláme tak,
    abychom půdu zúrodňovali,
  • 00:11:03 protože jsme si vědomi toho,
  • 00:11:05 že je to vlastně
    absolutní základ toho,
  • 00:11:09 co jsme,
    toho našeho života a toho,
  • 00:11:13 abychom z té půdy
    dostali nějaké potraviny.
  • 00:11:17 Kdežto v průmyslovém zemědělství,
    jsem přesvědčená o tom,
  • 00:11:20 že půda je vlastně
    jenom držák na rostliny
  • 00:11:25 a středobodem toho všeho usilování
    je zisk a maximální výnos.
  • 00:11:35 A když si vezmete
    tyto dva myšlenkové proudy,
  • 00:11:39 tak vlastně všechno potom konání
    je jako diametrálně odlišné.
  • 00:11:47 Bohužel dneska je vše řízeno
    penězi. Veškeré aktivity.
  • 00:11:51 To je možná
    jeden z hlavních problémů.
  • 00:11:56 Že všechno je jako
    money based decisioning
  • 00:12:00 namísto nějakého
    takového prostě rozhodování
  • 00:12:05 vedoucího k obecnému blahu.
  • 00:12:07 Taková ta utopistická
    společnost, že jo.
  • 00:12:13 Přišla doba,
    kdy jsem si začal uvědomovat,
  • 00:12:16 kdy jsem začal přemýšlet
    nad hodnotami ve svém životě
  • 00:12:19 a kam to celé směřuje.
    To, co dělám, kam jdu.
  • 00:12:23 A uvědomil jsem si,
    že jediné, co v tom životě máme,
  • 00:12:26 je čas, ten náš život samotný.
    A my ho směňujeme za peníze,
  • 00:12:30 jejichž hodnotou může kdykoli
    pohnout jakýmkoli směrem.
  • 00:12:34 To je celkem blbé,
    když si uvědomíš,
  • 00:12:38 že držíš v rukou něco,
    co má proměnlivou hodnotu,
  • 00:12:41 a ty za to dáváš velmi reálnou
    hodnotu svého života.
  • 00:12:45 Tehdy jsem si uvědomil,
    že asi nebude úplně nejlepší
  • 00:12:48 se honit za penězi,
    ze kterých prostě...
  • 00:12:52 Strávím tím 10 let
    a potom někdo takhle během dne
  • 00:12:54 z toho smaže půlku a řekne:
    Těch 5 let jsi pracoval zbytečně.
  • 00:12:59 Zrovna jsem to vyhodil do koše.
    Za ten objem,
  • 00:13:02 který sis nahrabal na tu svoji
    kupičku, si nemůžeš dovolit to,
  • 00:13:06 co sis mohl dovolit včera. A tam mi
    došlo, že to není úplně okej.
  • 00:13:10 Že to asi není to,
    za čím bych měl v životě jít.
  • 00:13:13 Ta hodnota. To byl určitě
    taky jeden z takových mezníků,
  • 00:13:17 kdy spousta věcí
    začala ve mně pracovat
  • 00:13:19 a dovedla mě
    mimo jiné i na zahradu.
  • 00:13:22 I k tomu, že jsem nějak
    změnil priority ve svém životě,
  • 00:13:25 co vlastně chci dělat
    a jak bych chtěl žít.
  • 00:13:29 To, jak o těch věcech uvažuješ,
    vede to tvoje jednání jakoby.
  • 00:13:33 A to, jestli tady nad tím
    uvažuju jako nad místem,
  • 00:13:36 které mi má vytvořit
    co největší zisk,
  • 00:13:40 nebo nad místem,
    které chci nějak jako zvelebovat.
  • 00:13:46 A těch cílů je mnohem víc
    než jenom ten zisk.
  • 00:13:51 Já chci jako to jídlo z toho,
    ale chci,
  • 00:13:54 aby to byla třeba
    i krásná zahrada, oáza,
  • 00:13:56 aby to spojovalo lidi a tak dále.
  • 00:14:07 Je vrcholné léto,
    konec července, čas žní.
  • 00:14:10 My se tady nacházíme
    u zarostlého záhonu košťálovin,
  • 00:14:15 které jsme už sklidili.
  • 00:14:18 Bojovali jsme docela s plevelem.
    To dalo spoustu práce,
  • 00:14:21 aby tady byla
    nějaká zelenina vidět.
  • 00:14:24 Máme spoustu dýní.
  • 00:14:26 Sazečku jsme dávali v dubnu.
    Teď už je čas ji vytrhat.
  • 00:14:29 Má polehlou nať. Máme z ní radost,
    narostla krásně.
  • 00:14:34 V květnu jsme dělali i cukety,
    rajčata a salátové okurky,
  • 00:14:40 lemovány zimním pórem
    v kombinaci s řapíkatým celerem.
  • 00:14:47 Ve většině případů
    vlastně zemědělci, podniky
  • 00:14:50 nebo farmy fungují tak,
    že musí si zeleninu vypěstovat
  • 00:14:55 a musí se i postarat o ten odbyt.
    To znamená,
  • 00:14:59 musí si najít prodejní místo,
    musí si najít odběratele,
  • 00:15:02 musí se postarat o to, že zeleninu
    odbydou a že ji nevyhodí.
  • 00:15:07 Kdežto u KPZ
    se to vlastně řeší samo tím,
  • 00:15:11 že ten počet odběratelů
    je dopředu daný na sezónu,
  • 00:15:16 což je velká pomoc.
    Zemědělec se může více soustředit
  • 00:15:19 na pěstování samotné.
    A vlastně ta odběratelská skupina
  • 00:15:23 je mu nápomocná často,
    i co se týče distribuce,
  • 00:15:27 organizace,
    administrativy a tak dále.
  • 00:15:30 No a tady na KomPotu,
    řekl bych, že ti odběratelé
  • 00:15:33 nebo členové jsou více
    zapojeni do celého procesu.
  • 00:15:37 Probíhají různé schůzky,
    máme koordinační skupinu,
  • 00:15:41 kde se věci řeší,
    přijíždějí na zahradu.
  • 00:15:45 Někteří míň, někteří víc.
  • 00:15:47 Když už jsme na komunitní zahradě,
    tak to chování včel
  • 00:15:51 má ještě jeden zajímavý přesah.
  • 00:15:53 Ty včely mají jednak
    zajímavě rozvrženou práci,
  • 00:15:57 aby celé to jejich společenství
    udrželi v chodu.
  • 00:16:00 To je ta inspirativní myšlenka,
    která se dá přenést
  • 00:16:03 do komunitního zahradničení,
    kde každý člověk má svoji roli
  • 00:16:07 a v případě nouze
    se ti lidé dokáží doplňovat,
  • 00:16:12 vzájemně si pomáhat. Některé lidi
    baví více technické záležitosti
  • 00:16:16 jako postavit boudu a vyřešit vodu,
  • 00:16:19 takže je vlastně taková
    banda techniků a stavitelů.
  • 00:16:22 Potom je další skupina,
    která se víc věnuje zahradničení
  • 00:16:26 jako takovému
    a udržuje tu zahradu
  • 00:16:29 a všechno živé v ní.
    Další je skupina lidí,
  • 00:16:32 která se stará o administrativní
    záležitosti a rozvozy zeleniny.
  • 00:16:37 Každý rok platím částku,
    která pokrývá práci zahradníků,
  • 00:16:45 a náklady na semínka a sazenice,
    které třeba nemáme vlastní.
  • 00:16:51 Dál energie a voda.
    A to se rozpočítá mezi všechny.
  • 00:16:57 Ten systém je trochu složitější.
    Já si můžu část toho odpracovat.
  • 00:17:04 Akorát funguje to
    na principu solidarity.
  • 00:17:08 Nikdo nikoho nehlídá.
    Já musím říct, že sama vlastně
  • 00:17:11 vůbec netuším,
    kolik jsem tady odpracovala hodin.
  • 00:17:14 Tak to je princip toho,
    jak to funguje finančně.
  • 00:17:18 Můžu si vybrat.
    Buď tady nemusím pracovat vůbec,
  • 00:17:21 nebo sem můžu jezdit a pomáhat.
  • 00:17:24 My vlastně neplatíme za produkci,
    za mrkev nebo za brambory,
  • 00:17:29 ale za to, jakým způsobem
    se hospodaří na naší půdě.
  • 00:17:33 A to,
    že z toho máme nějaké potraviny,
  • 00:17:37 to je jako benefit vlastně navíc.
  • 00:17:39 Někdy je úroda menší
    a někdy je zase mnohem větší,
  • 00:17:44 ale to už zkrátka k tomu patří.
  • 00:17:46 Pro nás je velmi důležité to,
    jak se hospodaří.
  • 00:17:50 Můj táta vždycky se smál
    a myslím, že to nikdy nepochopí,
  • 00:17:55 proč tohle všechno podnikám.
    A myslím si,
  • 00:17:58 že generace našich rodičů...
    Že ty potraviny byly zdravější,
  • 00:18:04 nebyly tak zdevastovaný,
    nebyl takový konzum,
  • 00:18:08 takže nebyla ani taková potřeba
    tyhle věci podnikat.
  • 00:18:16 Jako pěstovat si...
  • 00:18:18 A vlastně si i hodně lidi
    svoji zeleninu pěstovali,
  • 00:18:21 že jo, dřív,
    takže prostě tohle najednou,
  • 00:18:24 když je možnost si všechno koupit,
  • 00:18:27 tak z té generace mých rodičů
    prostě nikdo neřeší kvalitu,
  • 00:18:30 protože je nenapadne,
    že to kvalitou je úplně vzdálené
  • 00:18:35 od té zeleniny ze zahrádky,
    co mívali oni.
  • 00:18:39 Dneska je krásně a máme úterý.
    To je sklízecí den pro kompoťáky.
  • 00:18:44 Takže dneska
    budeme sklízet rajčata,
  • 00:18:47 řapíkatý celer, ředkvičky,
    dýně hokaido
  • 00:18:50 a další druhy dýní,
    cukety, zelí, květák,
  • 00:18:54 možná nějaké bylinky
    a mrkev a petržel.
  • 00:18:59 Každý týden
    členové KomPotu dostanou podíl,
  • 00:19:02 který se skládá z toho,
    co vlastně se v tu dobu urodí.
  • 00:19:07 Nasbírali jsme přes 10 kilo rajčat,
  • 00:19:11 takže teď do jednotlivých krabiček
    rozvažuju jednotlivé podíly
  • 00:19:19 a vychází to nějakých
    550 gramů na podíl rajčat.
  • 00:19:28 Co se týče té potřeby toho pozemku,
  • 00:19:30 tak tady ten půlhektar
    jsme vlastně zjistili v průběhu,
  • 00:19:35 že by bylo ideální
    pro těch 30 lidí.
  • 00:19:38 Nás je 25, což už pro mě
    jako z hlediska té práce
  • 00:19:41 vlastně není velký rozdíl.
  • 00:19:44 Úplně paradoxně, bych řekl,
    že nejtěžší je si pěstovat,
  • 00:19:49 mít malou zahrádku
    a pěstovat si od všeho pár kusů,
  • 00:19:53 protože pak ti lidi
    vlastně většinou říkají:
  • 00:19:56 No, nám to všechno
    sežrali prostě ti slimáci.
  • 00:20:00 Protože když je tam
    fakt jenom pár kousků zeleniny,
  • 00:20:03 tak to tak je,
    že ta příroda to jakoby sežere.
  • 00:20:07 V tom větším množství to žerou
    taky, ale už to nestíhají
  • 00:20:11 a vždycky něco
    jakoby v tý sklizni je.
  • 00:20:16 A mě vždycky překvapuje,
    jak je ta příroda jakoby plodná,
  • 00:20:20 že z malého kousku země se opravdu
    dá prostě uživit hodně lidí.
  • 00:20:26 Vždyť my vlastně sklízíme
  • 00:20:29 přibližně půl tuny
    zeleniny každý měsíc,
  • 00:20:32 takže za těch 5 měsíců
    je to prostě 2 a půl,
  • 00:20:36 za půl roku okolo 3 tun zeleniny,
    což mi přijde jakoby dost,
  • 00:20:42 že už to má jako
    nějakou samozásobitelskou váhu
  • 00:20:45 na tu populaci.
  • 00:21:00 Na tomto místě si členové KomPotu
    odebírají svůj podíl.
  • 00:21:07 Kilo mrkve, dva kusy cukety,
    květák jeden kus, ředkvičky.
  • 00:21:14 Tak, Jando, jednu hokaido.
    Ne, dvě hokaido.
  • 00:21:18 Tady je jedno.
  • 00:21:19 -Jedna cuketa.
    -A ještě druhou.
  • 00:21:24 My jsme ceny zeleniny
    u nás v KomPotu porovnávali
  • 00:21:28 a počítali a zjistili jsme,
  • 00:21:30 že naše zelenina je trošičku
    dražší, než je na trhu,
  • 00:21:35 ale zase je levnější,
    než člověk koupí v bio obchodě.
  • 00:21:40 -Jsou obrovský ty cukety.
    -No jo. Ty se letos vyvedly.
  • 00:21:47 Tady jsou velký listy.
  • 00:21:49 Tak to tam lupni a jeden řapíkatý
    celer a máme to všechno.
  • 00:21:52 -Tohle je řapíkatý celer?
    -Jo, to je ono.
  • 00:21:55 Mně ta myšlenka přišla úžasná.
    Jednak že děti se můžou dostat
  • 00:21:59 k tomu zahradničení a vůbec
    jako biozeleninu z KPZ mít,
  • 00:22:02 to je taky super.
    A ještě takhle blízko domova.
  • 00:22:05 Všechny výhody, co to nese,
    si myslím, že se mě týkají.
  • 00:22:08 To, že někdo se tady zapojí,
    třeba tím i vyjadřuje svůj postoj
  • 00:22:11 k tomu systému,
    který tady dneska máme.
  • 00:22:14 Že může nějakým způsobem ovlivňovat
    to, jak se potraviny produkují,
  • 00:22:17 že má nad tím kontrolu.
  • 00:22:19 MLUVÍ S ANGLICKÝM PŘÍZVUKEM
    Když člověk chce něco dělat
  • 00:22:23 proti oteplení Země třeba
    nebo ty velký ekologický problému,
  • 00:22:29 člověk se cítí bezmocný,
    co můžu dělat,
  • 00:22:32 ale jsem uvědomila,
    že každý den jím třikrát nebo víc
  • 00:22:38 a že když vyberu více
    jako s myšlenkou,
  • 00:22:47 co je zdravé pro všechny,
    pro planetu,
  • 00:22:50 tak že můžu
    dokonce něco opravdu dělat,
  • 00:22:54 protože to je hodně jídla,
  • 00:22:56 to rozhodování mají výsledky hodně,
  • 00:23:00 takže místní potraviny, bio
    a co nejvíc z malých farem.
  • 00:23:10 A to je nejlepší
    pro naše zdraví i pro ekologie.
  • 00:23:16 Já určitě nepočítám tady vlastně
    tenhle jakoby projekt zemědělský
  • 00:23:20 za čistě jenom jakoby pěstitelský,
  • 00:23:22 i když je hlavním cílem
    založení tady KomPotu
  • 00:23:26 byl ten pěstitelský,
    ale vidím v tom i spoustu dalších
  • 00:23:30 jakoby plusů, například
    ten vzdělávací pro děti,
  • 00:23:35 aby byly v prostředí,
    když je někdo z města,
  • 00:23:39 bydlí v bytě,
    tak aby se mohly tady zmazat půdou
  • 00:23:44 a rýpat se tady v půdě.
  • 00:23:47 A hlavně taky poznávací.
    To znamená, že tady můžeme vysadit
  • 00:23:50 i spoustu dalších ovocných keřů,
    stromů, mít tady včely.
  • 00:23:57 Hodně jsme přemýšleli
    i o hospodářských zvířatech.
  • 00:24:00 Takže záleží, jaké to chceme mít.
  • 00:24:04 Když jsme KomPot zakládali,
    tak vlastně KPZ,
  • 00:24:07 komunitou podporovaného zemědělství
    u nás moc nebylo.
  • 00:24:12 Dneska už máme
    několik desítek skupin lidí,
  • 00:24:17 kteří spolupracují
    přímo se zemědělci.
  • 00:24:20 Je to velké hnutí,
  • 00:24:22 které se snaží
    pomoci drobným zemědělcům
  • 00:24:26 hospodařit
    nějakým udržitelným způsobem
  • 00:24:29 a zároveň vlastně pomáhá lidem
    získávat potraviny
  • 00:24:33 přímo z toho místa, kde oni žijí,
    a takové potraviny,
  • 00:24:37 o kterých vědí,
    odkud jsou a od koho jsou.
  • 00:24:42 Oběd!
  • 00:24:45 To se jí.
    To jsou kytky, to se taky jí.
  • 00:24:51 No, je to jako pro všechny,
  • 00:24:54 ale vlastně
    to není tak úplně pro všechny.
  • 00:24:57 Je to pro lidi,
  • 00:24:59 kteří vnímají
    jako důležité zdravé potraviny,
  • 00:25:02 a zároveň pro to
    chtějí také něco udělat.
  • 00:25:06 Chtějí se nad tím zamýšlet
    a najít si k tomu vztah.
  • 00:25:13 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2016

Související