27 minut
Terra musica

3. června 2014

Obsah dílu

Festival Mahler Jihlava 2014 — Liška Bystrouška v Národním divadle — Dvořákovy Cigánské melodie v nové úpravě v Příbrami

Části dílu

00:48
Dvořákovy Cigánské melodie v nové úpravě v Příbrami
    O stálé popularitě skladeb Antonína Dvořáka není pochyb. Svědčí o tom i řada více či méně povedených úprav a verzí jeho kompozic. K těm opravdu povedeným patří Dvořákovy Cigánské melodie ve verzi pro sólový hlas a orchestr. Tuto instrumentální úpravu si u české skladatelky Sylvie Bodorové objednal Thomas Hampson a orchestr Wiener virtuosen. S úspěchem pak Cigánské melodie vloni společně interpretovali na pěti koncertech a my dnes budeme na Hudebním festivalu Antonína Dvořáka v Příbrami svědky české premiéry tohoto zajímavě upraveného díla, tentokrát v podání Gabriely Beňačkové a Komorní filharmonie Pardubice.
    07:00
    Liška Bystrouška v Národním divadle
      Liška Bystrouška je klíčovou inscenací opery Národního divadla v Roce české hudby. Toto slavné Janáčkovo dílo, často nazývané jako filozofická revue o zvířatech a lidech, ale i o touze, zklamání i moudrém smíření s věčnou přírodou, se tak na repertoár ND vrací po více než deseti letech. Nová inscenace v režii Ondřeje Havelky je současně prvním hudebním nastudováním a jakýmsi oficiálním vstupem dirigenta Roberta Jindry jako hudebního ředitele do opery Národního divadla. Příspěvek sleduje vznik inscenace od počátečních zkoušek až po premiéru.
      17:55
      Festival Mahler Jihlava 2014
        Dnes Vás v pořadu Terra musica pozveme na tři mimořádné projekty v rámci probíhajícího Roku české hudby. Letošní ročník Festivalu Mahler Jihlava – Hudba tisíců je zaměřen na Mahlerův vztah k české hudbě, českým hudebníkům a inspiracím z české oblasti. Skladatel v Jihlavě vyrůstal patnáct let a celý život měl kladný vztah k českým hudebníkům a české hudbě. Na zahajovacím koncertě, v Mahlerově čtvrté symfonii, vystoupí stále vynikající sopranistka Gabriela Beňačková, čestná prezidentka Společnosti Gustava Mahlera. A nahlédneme i do dalších festivalových akcí, třeba na koncert Komorního orchestru Vídeňských symfoniků. Tedy orchestru pocházejícího příznačně z města, ve kterém Mahler prožil své nejplodnější období.
        Přehrát celé video
        Stopáž27 minut
        Další díl
        Terra Musica

        Terra musica na sociálních sítích

        Napište nám