iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
22. 4. 2009
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

43 hlasů
12057
zhlédnutí

Pod pokličkou

Saké, nákyp, těstoviny - z rýže jsou i laskominy

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pod pokličkou

  • 00:00:24 Já snad neznám rýži,
    která by mi nechutnala.
  • 00:00:28 Klíště moje, holčička, ji moc nejí,
    takže většinou to zůstane na mně.
  • 00:00:32 Kocour to nežere, jenom já,
    takže jednou za měsíc, taky jen tak.
  • 00:00:46 Tati, měl jsi rád jako dítě
    rýžový nákyp?
  • 00:00:49 Šílíš? Taková slova už mi nikdy
    nesmí přes práh domu!!
  • 00:00:53 Tak to jsem rád,
    že to zůstalo v rodině.
  • 00:00:55 Máš jít zítra do školní jídelny.
  • 00:00:57 Ach jo. To jste s tím nákypem
    museli po sobě s klucíma házet?
  • 00:01:01 My jsme po sobě neházeli.
  • 00:01:03 Jak to? Copak se dá s rýžovým nákypem
    dělat něco jinýho?
  • 00:01:06 No ba, že! Modelovat!
  • 00:01:08 To ti je dokonale
    nekonzistentní lepkavá hmota.
  • 00:01:10 A co jste vypiplali?
  • 00:01:11 Báječnou nahou venuši s těma ...
    no s těma ...
  • 00:01:15 S prsama jako melouny?
  • 00:01:17 Za to se chlapče nemusíš stydět.
    Tak v čem je problém?
  • 00:01:20 Když vona se v tom modelu poznala
    naše hlavní kuchařka.
  • 00:01:23 No nazdar!
  • 00:01:24 Tak nazdar!
  • 00:01:27 Snad ani nemusíme připomínat,
    že rýže pochází z asijských zemí.
  • 00:01:31 Pravděpodobně se začala pěstovat
    na území dnešního Thajska
  • 00:01:34 a to už v době okolo
    4000 let před naším letopočtem.
  • 00:01:38 Odtud se pěstování rýže rozšířilo
    i do Číny a Indie.
  • 00:01:42 A byli to právě Číňané,
    kdo vymyslel i klasická rýžová pole.
  • 00:01:46 Ta fungují na principu uměle
    vyrobených vodních nádrží.
  • 00:01:50 V pozdním středověku Evropané
    obvinili pěstitele rýže
  • 00:01:53 za rozšiřování malárie.
  • 00:01:55 V té době si lidé mysleli,
    že stojaté vody rýžových polí
  • 00:01:59 jsou ideálním místem,
    kde moskyti kladou svá vajíčka.
  • 00:02:02 Mnoho měst pak odrazovalo své
    obyvatele od pěstování rýže,
  • 00:02:06 jako součást preventivních opatření
    proti malárii.
  • 00:02:12 Světová produkce rýže stabilně
    stoupá.
  • 00:02:14 V roce 1960 bylo vyprodukováno okolo
    200 milionů tun neloupané rýže,
  • 00:02:19 v roce 2007 o 450 milionů tun více.
  • 00:02:23 Přestože se rýže dnes pěstuje takřka
    po celém světě,
  • 00:02:27 stále mezi její největší producenty
    i konzumenty patří asijské země,
  • 00:02:31 zejména pak Čína.
  • 00:02:34 Klasický způsob přípravy rýže
    je bezesporu čínský.
  • 00:02:37 Rýže se nejčastěji podává vařená.
  • 00:02:40 Při čínském způsobu se do ní při
    vaření nepřidávají žádné přísady,
  • 00:02:44 které by změnily její chuť.
  • 00:02:46 Tu má totiž rýži dát teprve pokrm,
    ke kterému je podávána.
  • 00:02:51 Rýži můžeme rozdělit
    na setou a horskou.
  • 00:02:54 Setá je nejrozšířenější,
    ale je náročná na zavlažování.
  • 00:02:57 Nejkvalitnější odrůdy
    jsou vhodné pro vaření
  • 00:03:00 a obsahují vysoký podíl škrobu.
  • 00:03:05 Ahojky, koukalové, víte, že ve světě
    existuje velké množství druhů rýže?
  • 00:03:20 Věřte nebo ne,
    ale B je správně.
  • 00:03:23 Rýže Basmati, neboli "princezna mezi
    rýžemi", jak se jí říká,
  • 00:03:27 se používá v typických
    indických jídlech.
  • 00:03:30 Je to dlouhozrná rýže
    s velice výraznou vůní.
  • 00:03:33 Roste kromě Indie také v Pákistánu a
    Íránu, kde vždy jeden rok "stárne",
  • 00:03:38 aby se rozvinula její
    plná vůně s oříškovým nádechem.
  • 00:03:42 Popojedem.
  • 00:03:44 Ahoj, tati.
    Fakt se říká rýži čínské broky?
  • 00:03:47 No jéje. A víš proč?
  • 00:03:49 Ne.
  • 00:03:50 Já to říkám pořád,
    že zrušit vojnu byl nesmysl.
  • 00:03:53 To je fakt vojenský to ...
  • 00:03:55 ... tajemství?
  • 00:03:56 No, jak se to veme.
  • 00:03:57 To bylo takový tajemství,
    že jsme to měli 4x týdně na talíři.
  • 00:04:00 Kolikrát to bylo tak suchý,
    žes měl fakt pocit, že polykáš broky.
  • 00:04:04 Jako psi?
  • 00:04:05 Co to meleš?
  • 00:04:06 Přece soused má Broka, jezevčíka.
  • 00:04:08 Kluku hloupá, to by vojna byla zlatá,
    kdybychom tam měli na jídlo Broky.
  • 00:04:12 My měli jenom rejži.
  • 00:04:13 Na tu vojnu jsi, tati, neměl chodit.
  • 00:04:15 To se těžko vysvětluje, chlapče.
  • 00:04:17 O čem, se tady bavíte, čerchmanti?
  • 00:04:19 To by tě ani nezajímalo.
  • 00:04:22 Mimo rýži Basmati si lidé oblíbili
    i některé další druhy rýže.
  • 00:04:26 Třeba právě rýži Arborio.
  • 00:04:28 Jedná se o kulatozrnný druh, který po
    uvaření vytváří krémovitou hmotu.
  • 00:04:33 A to proto,
    že hojně vstřebává vodu.
  • 00:04:37 Z této rýže Italové připravují
    své oblíbené rizoto.
  • 00:04:41 Proto se také pěstuje
    převážně v Itálii.
  • 00:04:43 Naopak v Číně či Thajsku
    je velmi rozšířená jasmínová rýže.
  • 00:04:48 Má velice lepivou strukturu
    a ovesnou vůni.
  • 00:04:51 A je o ní známo,
    že snižuje hladinu cholesterolu.
  • 00:04:54 Další druh rýže - rýže divoká je zase
    bohatá na vitamín B.
  • 00:04:59 Její zrna jsou dlouhá a tmavá
    a ve skutečnosti nejde o rýži,
  • 00:05:04 ale o semena severoamerické vodní
    trávy.
  • 00:05:08 Karle, dáš si rýžový nákyp?
  • 00:05:10 Ne!!!
  • 00:05:11 Ale došlo pivo.
  • 00:05:12 Tak to jsem tak jako tak v rejži.
  • 00:05:16 Máme vlastně možnost koupit
    tři druhy rýže podle zpracování.
  • 00:05:22 Jednak tedy rýže natural.
  • 00:05:24 To je rýže pololoupaná, takže
    obsahuje ještě vnitřní slupku.
  • 00:05:29 Tahle rýže je z hlediska výživového
    nejhodnotnější.
  • 00:05:33 Obsahuje vlákninu
    a vitamíny skupiny B.
  • 00:05:38 Ona se musí vařit půl hodiny,
    pak se musí nechat pod pokličkou
  • 00:05:42 nebo pod peřinou, jak se dělávalo,
    aby tak zvaně došla.
  • 00:05:46 To je strašná práce,
    a to teď nikdo neakceptuje.
  • 00:05:50 Druhá rýže, nejobvyklejší, je rýže
    loupaná. To je ta bílá klasická rýže.
  • 00:05:57 Má výhodu, že je sice velice snadno
    stravitelná, je téměř bez chuti,
  • 00:06:02 takže se hodí na nejrůznější
    slané a sladké pokrmy,
  • 00:06:06 ale má vysoký glykemický index.
  • 00:06:10 Třetí druh rýže, který je na trhu,
    je rýže parboiled.
  • 00:06:14 Ta rýže je speciálně propařená ještě
    s tou vnější slupkou.
  • 00:06:20 Tím se na povrchu vytvoří jakoby
    slupka nová,
  • 00:06:25 tím sražením bílkovin a sacharidů,
    a vitamíny zůstanou uvnitř té rýže.
  • 00:06:34 Je bohatá ať už na škrob,
    tak na bílkovinu,
  • 00:06:37 tak obsahuje hodně vlákniny,
    obsahuje vitamíny skupiny B,
  • 00:06:41 zejména tiamin, ale taky B3, obsahuje
    také nasycené mastné kyseliny,
  • 00:06:47 obsahuje něco z bílkovin,
    aminokyseliny, které tělo potřebuje.
  • 00:06:53 A obsahuje i vitamín E.
  • 00:06:55 Pakliže jste nemocní,
    tak v Čechách vám dají například
  • 00:06:59 suchý chleba nebo suchý rohlík,
    aby jste měli dietu.
  • 00:07:02 V Japonsku se vlastně udělá jenom
    rýžová kaše s tím,
  • 00:07:05 že se do toho dá horká voda,
    do té rýže, přisolí se to trošku
  • 00:07:10 a k tomu maximálně
    kousek nakládané švestky.
  • 00:07:12 A to je jídlo nemocných v Japonsku.
  • 00:07:14 Rýže je velmi vděčná pro zpracování
    do nejrůznějších dalších výrobků.
  • 00:07:19 V tom průmyslovém můžeme
    rozlišit dva druhy,
  • 00:07:22 a to jednak extrudovaná
    a expandovaná.
  • 00:07:27 To je to známé pufování,
    pufovaná rýže.
  • 00:07:30 Je to něco podobného, jak se dělá
    popkorn, jako se dělá kukuřice,
  • 00:07:35 tak úplně stejným způsobem
    se dělá rýže.
  • 00:07:38 A zase můžeme tu rýži použít
    pro nejrůznější
  • 00:07:41 chlebíčky, chleby,
    naslano i nasladko.
  • 00:07:48 Pufování je speciální výrobní proces,
    kterým zpracováváme celá zrníčka,
  • 00:07:53 buď rýži natural nebo pšenici.
  • 00:07:57 Ten proces trvá 7-9 sekund a tím,
    že je rychlý,
  • 00:08:01 tak většina nutričně významných látek
    zůstává zachována.
  • 00:08:07 Minerální látky, bílkoviny,
    sacharidy.
  • 00:08:11 Tyto výrobky jsou velice vhodné
    právě pro lidi,
  • 00:08:14 kteří nemohou obiloviny
    klasického typu.
  • 00:08:17 Nemohou pšenici, nemohou ječmen,
    žito, oves. Nemohou jídla lepková.
  • 00:08:22 Tak se objevily rýžové polystyrénové
    chlebíčky potažené čokoládou,
  • 00:08:27 karobem, jogurtem.
  • 00:08:29 To jogurt nevidělo, to je tuková
    poleva s jogurtovou příchutí.
  • 00:08:35 Tuková poleva na takové produkty
    je to nejhorší, co může být.
  • 00:08:40 Ta poleva má dvakrát tak
    vysoký obsah energie,
  • 00:08:45 než má ten nosič,
    ten polystyrén,
  • 00:08:47 a navíc to obsahuje
    samé transmastné kyseliny.
  • 00:08:51 To je pokus o vraždu.
  • 00:08:53 Chlapi, mus í me se připravit,
    bude velká zima.
  • 00:08:56 Jak to?
  • 00:08:56 Viděl jsem mravence,
    jak tahají pryč svoje kukly.
  • 00:08:59 Tak to jo.
  • 00:09:00 Promiňte, šéfíčku, nechci nijak
    zpochybňovat vaši pranostiku.
  • 00:09:04 ... tak drž pec!
  • 00:09:05 To právě nemůžu. Já si totiž spíš
    myslím, že nás čeká velký hlad.
  • 00:09:09 To je přece vůl!!!
  • 00:09:11 Jak jsi na takovou kravinu přišel,
    ty blbe?
  • 00:09:13 Ono totiž ti mravenečkové netahají
    kukly, ale rýži.
  • 00:09:17 Takže, jak říkám,
    čeká nás velký hlad.
  • 00:09:20 Co to je za pitomou pranostiku?
  • 00:09:22 Žádná pranostika ale praxe. Oni totiž
    tu rýži tahají z našeho špajzu.
  • 00:09:27 Blba chytit, nadrolit na žmolky a
    zkusit vyčenžovat s mravencema zpátky
  • 00:09:31 za rýži.
  • 00:09:33 Jo.
  • 00:09:33 Tak to vás, pro změnu, čeká nejen
    velký hlad ale i velká nuda ...
  • 00:09:36 ... beze mne.
  • 00:09:43 Pánové, znáte to?
  • 00:09:45 My známe všecko!
  • 00:09:46 Dáte vařit malou hrst rýže
    a uvaříte plný kotel.
  • 00:09:50 Taká blbost, he.
  • 00:09:52 Poradím vám proto,
    jak rýži správně dávkovat.
  • 00:09:55 Rýže se navaří
    dvakrát až dva a půl krát.
  • 00:09:59 Proto ji vždycky vařte
    v dostatečně velkém hrnci.
  • 00:10:02 My vyříme v prádelním ...
  • 00:10:04 ... a pereme v plecháčku.
  • 00:10:06 A pamatujte si, otesánci,
    že jeden šálek syrové rýže
  • 00:10:11 spolu se dvěma šálky vody
    bohatě nasytí i 3 pračlověky.
  • 00:10:16 Možná ty z Ázie,
    my k tomu zdlabeme ještě půl mamuta.
  • 00:10:21 Pachu při vaření rýže
    se zbavíte tak,
  • 00:10:23 že do jedné oloupané cibule napícháte
    hřebíčky a přidáte ji k rýži.
  • 00:10:29 Podobného efektu dosáhnete
    i bobkovým listem!
  • 00:10:32 Šéfe, víte, co je divné?
    Já vyrobil list z bobku jelena,
  • 00:10:37 ale stejně to smrdí.
    To je divné, ne?
  • 00:10:40 Ne. Divnej seš akorát ty, blbe.
  • 00:10:47 Z rýže se dá použít i vnější hnědá
    vrstva rýže s klíčkem neboli otruby.
  • 00:10:51 Ty obsahují vysoký podíl vlákniny
    a můžete je přidat do těsta
  • 00:10:55 nebo i do výrobků z mletého masa.
  • 00:11:00 Už jste se setkali s rýžovou moučkou?
  • 00:11:02 Prodává se jak bílá, tak hnědá
  • 00:11:04 a používá se především
    k zahušťování pokrmů.
  • 00:11:09 Hrubší než rýžová moučka
    je rýžová mouka.
  • 00:11:11 Obvykle bývá pražená
    a protože neobsahuje lepek,
  • 00:11:14 je vhodná pro bezlepkovou dietu.
  • 00:11:17 Při pečení se obvykle míchá
    s jinými druhy mouky.
  • 00:11:21 Skutečně ne-e-setkali.
  • 00:11:23 A moc doufám,
    že se hned tak ne-e-setkáme-e-e.
  • 00:11:31 Tak Berušky,
    dnes to bude domácí exotika.
  • 00:11:34 Rýže,
    ovšem s mákem.
  • 00:11:35 S mákem i s tabákem.
  • 00:11:37 Bez tabáku bos,
    narazil si nos.
  • 00:11:39 Spusťte to, rejžo.
  • 00:11:41 Pokud vařím rýži, tak podle receptu,
    který je na krabičce.
  • 00:11:43 Když mám ve varným sáčku,
    tak je ve varným,
  • 00:11:46 a když nemám, tak ji nasypu
  • 00:11:47 a vařím ji normálně a přecedím.
  • 00:11:49 Manželka vaří rýži dobře,
    protože ji vždycky sním.
  • 00:12:00 Dnes připravíme rýži s mákem.
  • 00:12:03 Karle, vy kupte rýži Natural
    a ještě mák.
  • 00:12:08 Ideálně mletý,
    ať Maruška nemá příliš práce.
  • 00:12:11 Natural - není to drahý?
  • 00:12:13 A pak - já nemám v trabantu
    katalyzátor, já jedu na speciál mix.
  • 00:12:18 No a teď hurá do oddělení semen.
  • 00:12:20 Do košíku přihoďte
    vlašské a lískové oříšky.
  • 00:12:24 To jsou semena? Vidíte, já bych to
    tipoval na plody.
  • 00:12:28 Meloun bude asi taky semínko, že jo?
  • 00:12:31 To je zas díl ...
  • 00:12:32 Ještě Vám chybí
    slunečnicový olej a rozinky.
  • 00:12:35 A pro dnešek, Karle,
    máte nakoupeno.
  • 00:12:37 Mně tyhle blbosti nechybí vůbec.
  • 00:12:39 Ale klidně to koupím,
    aby byl doma klid.
  • 00:12:42 Víte, o čem mluvím, že jo?
  • 00:12:43 Ták, Maruško, ať to fičí
    a z hrnce vám pára syčí.
  • 00:12:48 To máte ze sebe nebo je to od
    Hrubína?
  • 00:12:50 Rýži pořádně properte,
    přidejte k ní 4 šálky vody,
  • 00:12:55 mírně posolte a 25 minut ji povařte.
  • 00:13:00 Povařím, povařím, snad tím Karla
    zlanařím. To je ze mne!
  • 00:13:05 Pak rýži šoupněte na 30 minut do
    tepla. Nejlépe pod peřinu.
  • 00:13:09 Stačí, že je upatlaná od Karla.
  • 00:13:11 Hotovou rýži smíchejte s mletým
    mákem, rozinkami a nasekanými oříšky.
  • 00:13:16 Omastit si ji můžete olejem a pokud
    by se vám zdála málo sladká,
  • 00:13:21 klidně sáhněte po medu.
  • 00:13:23 Já po něm sáhnu,
    jen až si budu chtít medit.
  • 00:13:27 Ten nikomu neublíží.
  • 00:13:29 Jen když u něho nebudou včelky.
  • 00:13:31 Podávejte jako hlavní jídlo
    nebo jako zdravý dezert!
  • 00:13:35 Dobrou chuť.
  • 00:13:36 Vy jste dnes samý med a já abych si
    sháněla podnájem.
  • 00:13:40 Karel si totiž tohle určitě nenechá
    jen tak líbit.
  • 00:13:43 Kdepak, med vůbec neocení.
  • 00:13:48 Tak Karlíčku,
    dneska si opravdu pochutnáš.
  • 00:13:51 Podívej, rýže s mákem, oříšky ...
  • 00:13:53 Maruš! Podívej se na mne!
    Nemáš nějaké problémy?
  • 00:13:56 Co? Proč?
  • 00:13:57 Třeba v práci, nemáš tam nějaké
    stresy? Povídej.
  • 00:14:01 Vždyť jsem doma.
  • 00:14:02 Neříkej, mamince je dobře?
    Neřve moc Klárka? Dám jí prášky.
  • 00:14:06 Ale co to meleš? Já jsem úplně
    v pohodě.
  • 00:14:09 A nemáš někdy návaly spontánního
    pláče?
  • 00:14:11 No, někdy.
  • 00:14:12 Poruchy spánku?
  • 00:14:13 Ono to tvoje chrápání ...
  • 00:14:15 Klid, já vím.
  • 00:14:16 Úzkost, změny osobnosti, deziluze,
    deprese, zavolám sanitku.
  • 00:14:20 Nic mi není.
  • 00:14:21 Jistě. Nic ti není a dáš mi rýži
    s mákem.
  • 00:14:24 Až to řeknu doktorovi,
    přijede natošup.
  • 00:14:26 Zajdu ti pro kartáček.
  • 00:14:27 Děkuji.
  • 00:14:30 Už se z vás stali světa znalí
    kuchaři, bobani?
  • 00:14:32 No ze mne za ty roky takřka ano,
    ale přesto jsem váhala nad tím,
  • 00:14:35 co je to vlastně Šao-sing
  • 00:14:43 A nebudeme to prodlužovat,
    B je správně. Dobřý.
  • 00:14:46 Šao-sing je totiž opravdu
    rýžové víno,
  • 00:14:48 které svou chutí a zlatohnědou barvou
    připomíná vína typu cherry.
  • 00:14:52 Servírovat bychom ho měli horké
    v čajových konvicích
  • 00:14:55 a nalévat do porcelánových kalíšků.
    Mahlzeit.
  • 00:14:59 Co můžete jiného čekat od Japonska,
    než že je všechno automatizované.
  • 00:15:03 Dokonce vaření rýže.
  • 00:15:04 Takže každý člověk v japonské
    domácnosti má doma rýžovar,
  • 00:15:09 to znamená speciální hrnec na rýži.
  • 00:15:11 Dá se tam hrnek rýže,
    hrnek a půl vody, sůl,
  • 00:15:15 pak se to zaklapne,
    zmáčkne se čudlík
  • 00:15:17 a rýže se uvaří úplně do měkka tak,
    jak má být,
  • 00:15:20 a pak ten hrnec udržuje teplotu,
    takže rýže vydrží
  • 00:15:23 třeba do druhého dne teplá.
  • 00:15:24 Z rýže se dělá v Japonsku prakticky
    úplně všechno.
  • 00:15:28 Například zmrzlina, která je obalena
    v rýži,
  • 00:15:32 taštičky, které jsou na slano obalené
    v rýžovém těstě,
  • 00:15:39 děláme z rýže zákusky, koláčky plněné
    sladkými červenými fazolemi.
  • 00:15:46 Já, protože jsem Péťa kuchař,
    mám takovou kuchyňskou technologii,
  • 00:15:54 včetně rýže,
    že se dají uplácat rýžové kuličky,
  • 00:15:58 do kterých se vmezeří mleté maso.
    Proč ne? Lepší než sekaná.
  • 00:16:09 Dále pak máme tzv. moči gome, což je
    rýže, která, když se uvaří a začne se
  • 00:16:15 utloukat, se začne táhnout do
    takového těsta. A to je speciální
  • 00:16:20 druh rýže, ze které se pak dělají
    různé bochánky ...
  • 00:16:24 Z rýže můžu dělat i netradiční
    potraviny, na které česká kuchyně
  • 00:16:30 není běžně zvyklá.
  • 00:16:32 To jsou různé rýžové chipsy, ochucené
    mořskou řasou,
  • 00:16:39 nebo rýžové křupky různých tvarů,
    které můžeme dát ke konzumaci dětem,
  • 00:16:47 které jsou alergické a nemohou si
    dovolit klasické pšeničné výrobky.
  • 00:16:53 V Japonsku se dělá
    99% sušenek jenom z rýže.
  • 00:16:56 Ty rýžové sušenky jsou nasladko,
    naslano, obalené mořskou řasou
  • 00:17:00 a všechny jsou z rýže.
  • 00:17:02 Ani nepoznáte, že jsou z rýže.
  • 00:17:05 Velice dobré a chutné
    je rýžové mléko,
  • 00:17:07 které můžeme použít v syrovém stavu,
    můžeme ho pít holé
  • 00:17:13 nebo ho můžeme smíchat s ovocem,
    banány, pomeranči, jablky, hruškami.
  • 00:17:24 Rýžové mléko má tu specifiku,
    že neobsahuje alergizující složky,
  • 00:17:28 jako kravské mléko, takže je to první
    dobrý nápoj pro batolata.
  • 00:17:32 Japonské víno saké má výhodu v tom,
    že se bez jediné úpravy pije
  • 00:17:37 studené i teplé.
  • 00:17:40 V případě svařeného vína do toho
    musíte dát cukr, hřebíček a podobně.
  • 00:17:45 Ale saké se skutečně pije bez jediné
    další úpravy teplé nebo studené.
  • 00:17:51 Karle, dal by sis čínu s rýží?
  • 00:17:53 Ale jo.
  • 00:17:54 Tak si dones atlas.
  • 00:17:58 Jak široké jsou, přátelé, rýžové
    tyčinky, tedy rýžové špagety?
  • 00:18:08 A pokud mne oko nešálí A je správně!
    Výborně.
  • 00:18:11 Rýžové nudle rice sticks
    jsou široké asi 6 mm,
  • 00:18:15 jsou to vlastně čínské rýžové
    špagety.
  • 00:18:17 Prodávají se v obchodech s asijským
    zbožím a v řadě lepších supermarketů.
  • 00:18:22 Jsou obvykle prodávány smotané do
    hnízd neboli klubíček.
  • 00:18:27 Když je třeba kuře na paprice, tak je
    úžasně dobrá k tomu rýže.
  • 00:18:30 Rýže na sojové omáčce restovaná,
    rýže s hlívou ústřičnou,
  • 00:18:35 miluju pořád jenom toto.
  • 00:18:37 Rýže na sladko, když jsem byla malá,
    maminka to dělávala se skořicí.
  • 00:18:44 To miluju.
  • 00:18:45 Rýžový nákyp.
  • 00:18:47 To bych se utlouk.
  • 00:18:55 Vařit rýži mne naučila maminka,
    když bych si to nějak vybavoval.
  • 00:19:02 V každém případě je to asi
    nejjednodušší příprava jídla.
  • 00:19:07 Vysypat sáček rýže do vody, osolit ji
    a počkat, až ztvrdne.
  • 00:19:13 Ne, změkne!
    Až ta tvrdá rýže změkne.
  • 00:19:18 Ale vím,
    moje žena mi neuvěří,
  • 00:19:22 protože za celou dobu, co jsme spolu,
    jsem ještě nic neuvařil,
  • 00:19:27 protože ona tak fantasticky vaří,
    že já nemusím,
  • 00:19:30 že si dokážu rýži udělat na spoustu
    variant.
  • 00:19:34 A byly doby, kdy jsem si dával
    samotnou rýži.
  • 00:19:38 S medem.
  • 00:19:40 Nebo jenom se sýrem.
  • 00:19:43 To byl takový experiment,
    když jsem se zajímal o výživu.
  • 00:19:47 Dneska už jsem to radši v
    šechno zapomněl.
  • 00:19:50 Radši si ji nechám naservírovat.
  • 00:19:52 Tebe bych chtěl mít doma.
  • 00:19:54 Ale vařenýho.
  • 00:19:56 Tak panáčci.
  • 00:19:57 V minulém díle jsme si oprášili
    znalosti o luštěninách
  • 00:20:00 a pokud se vám to povedlo,
    napsali jste mi správnou odpověď,
  • 00:20:03 která zněla takto:
  • 00:20:05 bob i podzemnice olejná jsou
    luštěniny.
  • 00:20:08 Kdo nenapsal, hádá znovu.
    Kdo má pravdu?
  • 00:20:11 Konzumace rýže zajišťuje zhruba 20%
    kalorické spotřeby lidské populace.
  • 00:20:16 To vůbec není pravda.
  • 00:20:19 Konzumace rýže zajišťuje zhruba 40%
    kalorické spotřeby lidské populace.
  • 00:20:26 Tak jste to slyšeli, nádhery.
  • 00:20:28 Kdo chce a hlavně umí odpovědět,
    napíše, a to na známé adresy.
  • 00:20:36 K odpovědi můžete použít i svůj
    počítač nebo mobilní telefon.
  • 00:20:39 Jo a na našem webu najdete nejen
    informace a recept z dnešního dílu,
  • 00:20:43 ale můžete si tady i písemně pokecat
    či mít nějaký dotaz
  • 00:20:46 na mne a ostatní lidi z pod pokličky.
  • 00:20:49 O archivu odvysílaných dílů nemluvě.
  • 00:20:52 Mějte se, jak chcete,
  • 00:20:53 ale hlavně při jídle zapojte chuťové
    i mozkové buňky, vy moje hlavy.
  • 00:20:57 Pa!
  • 00:21:26 Skryté titulky: Ivo Bujna,
    Česká televize, 2009

Související