iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 3. 2019
07:55 na ČT1

1 2 3 4 5

10 hlasů
52605
zhlédnutí

Polopatě

Zajímavé návštěvy — Mrkev — Koupelny — Jarničky — Budoucnost je v robotech — Levandule — Protistresové čaje — Výsev kaktusů pro začátečníky — Upečte si dort

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Když se řekne 200 let, to už je
    kus historie.
  • 00:00:24 A totéž platí, když se řekne:
    200. díl.
  • 00:00:27 Ano, právě začal 200. díl
    pořadu Polopatě.
  • 00:00:31 Jsme rádi, že jste s námi
    a že dnes s námi malinkato slavíte.
  • 00:00:36 Dnes uvidíte:
  • 00:00:38 Nejdříve navštívíme restaurátorskou
    dílnu
  • 00:00:41 s několika starými funkčními
    hudebními přístroji.
  • 00:00:44 A pak spatříme budoucnost,
    robotizovanou vinárnu.
  • 00:00:48 Chcete mít co nejdříve vlastní
    čerstvou zeleninu?
  • 00:00:52 Mrkev patří mezi ty plodiny,
    které se ideálně hodí
  • 00:00:55 pro rychlení ve skleníku.
  • 00:00:57 Zaměříme se na výběr
    vhodných odrůd.
  • 00:01:01 Jestli uvažujete o rekonstrukci
    koupelny
  • 00:01:03 a chcete předem vidět,
    jak bude vypadat,
  • 00:01:06 nechte si návrh vytvořit
    pomocí vizualizace.
  • 00:01:10 Blížící se příchod jara hlásí
    první rostlinky,
  • 00:01:13 které se objevují v květinářstvích.
  • 00:01:16 Pokud si je koupíte, musíte se o ně
    umět starat.
  • 00:01:24 Jsme v ateliéru pana Davida Fialy,
    ne poprvé.
  • 00:01:27 Protože ke každé správné oslavě
    patří nejenom dort,
  • 00:01:30 ale také muzika, jsme na správné
    adrese,
  • 00:01:34 protože pan Fiala má pro nás
    překvapení.
  • 00:01:38 Davide, vy máte svoji práci rád,
    to je všude kolem vidět.
  • 00:01:43 Co vás na ní fascinuje?
  • 00:01:45 Co je to, co vás láká
    na restaurování?
  • 00:01:49 -No, asi láska ke starým věcem.
  • 00:01:52 To, že člověk zachraňuje
    nějaký kus historie,
  • 00:01:55 nějaký odkaz našich předků.
  • 00:01:57 -Když se člověk podívá
    takhle kolem sebe,
  • 00:02:00 tak vlastně pořád,
    pořád jsou staré věci,
  • 00:02:03 které je potřeba restaurovat,
    ale já mám pocit,
  • 00:02:06 že ty staré stodoly, ty babičky,
    že to už není.
  • 00:02:09 -Starožitností je čím dál méně.
  • 00:02:12 Ale je spousta starožitností,
    které je stále potřeba upravit
  • 00:02:15 a od toho jsme tady my.
  • 00:02:18 -Pojďme rovnou k těm věcem,
    já se strašně moc těším.
  • 00:02:21 Protože to, co je kolem nás,
    to hraje.
  • 00:02:24 -Máme tady vlastně hodiny,
    které mají hrací stroj
  • 00:02:27 a ten je ovládán hodinami,
    takže v každou celou hodinu
  • 00:02:33 nám ten stroj hraje
    nějakou melodii.
  • 00:02:41 Tenhle gramofon je tedy
    v původním stavu, před renovací,
  • 00:02:44 ale jak vidíme, hezky nám hraje,
    hezky možná ještě ne,
  • 00:02:48 ale hraje nám.
  • 00:02:51 Opravíme mechaniku,
    opravíme schránku,
  • 00:02:53 opravíme přenosku, troubu
    a dáme tomu
  • 00:02:56 takový ten lesk tý původní doby,
  • 00:02:58 i když s nějakou drobnou patinou
    toho stáří, samozřejmě.
  • 00:03:02 Hodiny, nebo gramofon,
    to je všechno
  • 00:03:04 poměrně jednoduchá mechanika.
  • 00:03:07 Orchestrion, tak to je pro mě
    vrchol techniky v počátku,
  • 00:03:13 nebo na přelomu 19. - 20. století.
  • 00:03:16 Orchestrion z roku 1905 má takových
    technických součástí,
  • 00:03:23 které na sebe musí nějakým způsobem
    navazovat.
  • 00:03:28 My se vždycky skláníme před uměním
    těch mistrů,
  • 00:03:33 kteří tu mechanickou záležitost
    byli schopni dát dohromady tak,
  • 00:03:37 aby to byla funkční věc.
  • 00:03:39 -Víte, kde sloužil zrovna tento?
  • 00:03:41 -Úplně přesně se k nám ty informace
    nedonesly, nebo se nedochovaly,
  • 00:03:46 ale určitě byl ve veřejném
    prostoru,
  • 00:03:48 protože ten orchestrion je ovládaný
    vhozem mince.
  • 00:03:53 Někdo hodil minci
    a pustil si muziku,
  • 00:03:58 tehdejší jukebox prostě.
    -Ano.
  • 00:04:04 HUDBA
  • 00:04:11 Řekněte mi, kdo tohle kdy vymyslel,
    kdo byl ta hlava?
  • 00:04:16 -Výrobce já vám asi neřeknu.
  • 00:04:18 Jediný, co se dochovalo,
    tak je tady letopočet výroby
  • 00:04:21 a nějaké číslo evidenční.
  • 00:04:25 A ten rok je 1905.
  • 00:04:27 Takže, samozřejmě, i my sami,
    přesto že to restaurujeme
  • 00:04:32 a dáváme to dohromady, tak my sami
    jsme neustále překvapováni
  • 00:04:36 prostě tou technickou zručností
    těch našich předků.
  • 00:04:39 -To znamená, že ten válec se otáčí,
    má tam ty špejličky
  • 00:04:43 a ty rozklepávají ta kladívka.
  • 00:04:46 -Tady je takový hřeben,
    tomu hřebenu jsou dávány
  • 00:04:51 ty impulzy těchto výstupků,
    tadyten hřeben ovládá
  • 00:04:57 veškerou mechanickou záležitost,
    veškerou tu klaviaturu,
  • 00:05:01 ta kladívka, která udeří
    na ty struny a,
  • 00:05:04 samozřejmě, i ty ostatní hrací
    ústrojí.
  • 00:05:11 Nejzajímavější pro nás je vlastně
    ten ovládací prvek -
  • 00:05:15 vhození té mince.
  • 00:05:17 -Ještě mi řekněte, co vlastně
    pohání ten válec,
  • 00:05:20 asi to nebude elektromotor, že jo?
  • 00:05:22 -Natočili jsme si klikou závaží,
    které vlastně na zadní straně
  • 00:05:28 té hrací skříně nám ovládá
    ten hrací stroj
  • 00:05:35 pomocí lan a klapek,
    takže tím vlastně ten neustálý tlak
  • 00:05:39 na ten hrací stroj vlastně pohání
    celé to hrací ústrojí.
  • 00:05:45 -Kolik má melodií?
  • 00:05:47 -Na jednom válci je 8 skladeb.
  • 00:05:50 Sklady se mění tak,
    že posunem válce
  • 00:05:54 se vlastně posunou ty hřebínky
    na tom válci
  • 00:05:59 a hraje nám jiná skladba.
  • 00:06:01 My k tomu máme k dispozici
    další ještě dva válce,
  • 00:06:05 dohromady je tam teda 3x8 skladeb
    k dispozici.
  • 00:06:10 -Tak to byla hudba minulosti.
  • 00:06:13 A v jedné z našich dalších
    reportáží
  • 00:06:15 uslyšíme hudbu budoucnosti.
  • 00:06:17 Ale to až za chvíli.
  • 00:06:19 Jestliže jste s námi soutěžili
    minule,
  • 00:06:22 máme pro vás správné odpovědi
    a jména výherců.
  • 00:06:25 První jméno patří divákovi,
    který obdrží
  • 00:06:28 za správnou odpověď
    na soutěžní otázku ve tvaru POLO
  • 00:06:32 od společnosti Hobby tec poukaz
    v hodnotě 5 tisíc korun
  • 00:06:37 na odběr zboží v e-shopu
    podle vlastního výběru.
  • 00:06:45 A tady je správná odpověď
    na soutěžní otázku ve tvaru PATE
  • 00:06:49 a jména tří výherců.
  • 00:06:51 Ti obdrží od společnosti Apotex
    balíček zdravotních prostředků
  • 00:06:56 Aspecton v hodnotě 600 korun.
  • 00:06:59 Všem děkujeme, že jste s námi
    soutěžili
  • 00:07:01 a výhercům blahopřejeme.
  • 00:07:10 Mrkev je oblíbenou zeleninou
    a naše kuchyně
  • 00:07:12 se bez tohoto oranžového pokladu
    prakticky neobejde.
  • 00:07:16 Chuť podomácku vypěstované mrkve
    je úplně jiná, než kupované.
  • 00:07:21 Zkuste si vypěstovat na záhoně
    tu svou.
  • 00:07:24 -Mrkví existuje celá řada odrůd,
    ať již to jsou mrkve dlouhé,
  • 00:07:28 krátké, kulaté.
  • 00:07:31 Mrkve se taky rozlišují podle délky
    vegetace.
  • 00:07:34 Jsou mrkve rané, polopozdní,
    pozdní.
  • 00:07:37 My se dnes zaměříme na odrůdy,
    které jsou označeny
  • 00:07:41 jako odrůdy vhodné k rychlení.
  • 00:07:43 Rychlením si sklizeň přiblížíme.
  • 00:07:46 Pro rychlení je vhodné použít
    skleník, foliovník nebo pařeniště.
  • 00:07:50 Výhoda je v tom, že máme
    různou vegetační délku těch odrůd,
  • 00:07:55 takže můžeme vysévat najednou
    a potom postupně sklízíme
  • 00:07:59 během celého vegetačního období.
  • 00:08:01 Pojďme se na ty odrůdy podívat.
  • 00:08:04 Aron je velmi raná odrůda mrkve
    s krátkým kořenem
  • 00:08:08 délky zhruba 10 cm.
  • 00:08:11 Barva dřeně i korové části
    je oranžová.
  • 00:08:14 Díky krátkému kořenu je možné
    pěstovat tuto odrůdu
  • 00:08:18 i v těžších půdách.
  • 00:08:20 Vegetační doba je zhruba
    75 až 80 dnů.
  • 00:08:24 Je to odrůda ideální tam, kde si
    budou mrkev sklízet děti.
  • 00:08:29 Marion je velmi raná odrůda
    nantéského typu,
  • 00:08:32 vhodná pro celoroční rychlení.
  • 00:08:35 Kořen je dlouhý 15 až 17 cm,
    je válcovitý s tupím zakončením.
  • 00:08:41 Hlava kořene na povrchu
    ani na řezu nezelená
  • 00:08:44 a nemá antokyanové zabarvení.
  • 00:08:47 Vegetační doba od výsevu je zhruba
    těch 90 až 95 dnů.
  • 00:08:52 Další odrůda je Knota F1,
    tato hybridní odrůda
  • 00:08:55 je nantéského typu,
  • 00:08:58 je to poloraná odrůda
    s vegetační dobou zhruba 105 dnů.
  • 00:09:02 Má válcovitý kořen
    s tupím zakončením
  • 00:09:05 a dorůstá délky 18 až 20 cm.
  • 00:09:08 Hlava kořene nezelená
    a ani tato odrůda
  • 00:09:11 nemá antokyanové zabarvení,
  • 00:09:14 což je takové fialovění
    té hlavové části.
  • 00:09:17 Katrin je poloraná odrůda, která je
    vhodná pro krátkodobé skladování,
  • 00:09:22 ale, samozřejmě, je nejlepší
    pro přímý konzum,
  • 00:09:25 nebo zpracování v kuchyni.
  • 00:09:28 Kořen je krátký, délky 11 až 13 cm.
  • 00:09:31 Odrůda je značně odolná proti
    vybíhání do květu.
  • 00:09:35 Má vegetační dobu od výsevu
    125 až 130 dnů.
  • 00:09:39 Dobře snáší i horší podmínky
    a těžší půdy.
  • 00:09:42 Poslední odrůdou je odrůda
    Cortina F1.
  • 00:09:46 Je to pozdní hybridní odrůda
    s délkou kořene 18 až 20 cm.
  • 00:09:51 Hlava kořene nezelená, je opět
    bez antokyanového zabarvení
  • 00:09:55 a nedeformuje se.
  • 00:09:57 Tvar špičky kořene je tupě špičatý
    a vegetační doba je 150 až 160 dní.
  • 00:10:05 Pro pěstování mrkve
    jsou nejvhodnější
  • 00:10:07 lehké až středně těžké půdy.
  • 00:10:10 Mrkev všeobecně nemá ráda půdu
    těžkou,
  • 00:10:12 a především půdu kamenitou,
    kde potom dochází k větvení kořenů.
  • 00:10:17 Je proto nutné, i před samotným
    výsevem, půdu důkladně zpravovat.
  • 00:10:22 Pozor, nemělo by být přímé hnojení
    organickým hnojivem,
  • 00:10:26 nejlepší je mrkev pěstovat
    po předplodině,
  • 00:10:28 která právě byla organicky
    vyhnojena,
  • 00:10:31 zem je dobře rozležená.
  • 00:10:34 Když se podíváme na tento pozemek,
    tak, samozřejmě, je hrudovitý.
  • 00:10:37 Hrudovitost má za následek pomalé
    a nerovnoměrné vzcházení osiva,
  • 00:10:42 takže proto by zem měla být
    dobře zpracována,
  • 00:10:45 a to až do hloubky, kam mrkev
    bude kořenit.
  • 00:10:50 K tomuto účelu se hodí rotavátor.
  • 00:10:52 Je, samozřejmě, nutné pozemek
    minimálně 2x až 3x přejet,
  • 00:10:56 a pokud nám to tvar pozemku dovolí,
    je vhodné zpracování půdy na kříž.
  • 00:11:02 Takto připravenou půdu
    potom už jenom lehce
  • 00:11:04 urovnáme a uhrabeme pomocí hrabí.
  • 00:11:07 Pro snadnou kultivaci porostu
    je dobře mít řádky
  • 00:11:10 přesně vzdálené od sebe
    a rovné.
  • 00:11:13 Vzdálenost řádků by měla být
    zhruba těch 20 až 25 cm.
  • 00:11:18 Pozor na hloubku výsevu.
  • 00:11:20 Nesmíme mrkev příliš utopit,
    postačí hloubka zhruba kolem 1 cm.
  • 00:11:24 Je možné osivo smíchat v poměru 1:1
    s prosátým pískem,
  • 00:11:30 nebo můžeme zde použít
    secí strojek.
  • 00:11:34 Výhoda secího strojku je v tom,
    že si ho nastavíme tak,
  • 00:11:37 že vysévá velice jemně
    a potom odpadá
  • 00:11:40 namáhavá a zdlouhavá práce
    s jednocením mrkve.
  • 00:11:44 Po výsevu je nutné porost důkladně
    zalít.
  • 00:11:47 Zálivka je nutná především
    v začáteční fázi,
  • 00:11:50 kdy osivo začíná klíčit,
    nesmí přeschnout.
  • 00:11:54 Později, až mrkev již vyroste,
    zálivku neomezujeme,
  • 00:11:58 pouze se soustřeďujeme
    na vydatnou zálivku
  • 00:12:00 a méně často.
  • 00:12:03 Pro zvýšení teploty půdy je možné
    ještě výsev zakrýt
  • 00:12:06 bílou netkanou textilií,
    kterou ovšem musíme
  • 00:12:10 důkladně upevnit.
  • 00:12:12 Dnes je možné použít klipsy,
    které se zachytí na folii
  • 00:12:16 a pomocí kolíků se připevní k zemi.
  • 00:12:19 Výhoda bílé netkané textile
    je v tom,
  • 00:12:21 že propouští světlo, propouští vodu
    a můžeme ji na porostu ponechat
  • 00:12:25 i v době, kdy již mrkev začne růst.
  • 00:12:28 Proto pozor, nesmí se příliš
    napnout, musí být volná,
  • 00:12:31 aby mrkev, jak roste,
    si ji pomalu zvedala.
  • 00:12:41 -Zařizování nové koupelny obvykle
    spolkne část úspor.
  • 00:12:45 Ale je to také příležitost,
    kdy můžeme zhmotnit své představy
  • 00:12:49 o tom, co se nám líbí,
    a to hledáním
  • 00:12:52 vhodných kombinací barev, tvarů
    i materiálů.
  • 00:12:56 -Když člověk přijde s nápadem
    udělat si koupelnu,
  • 00:12:58 měl by si rozvážit účel
    té koupelny.
  • 00:13:01 Na co bude.
  • 00:13:03 Jiná koupelna bude
    v panelákovém bytě,
  • 00:13:05 jiná koupelna bude v rodinném domě.
  • 00:13:07 Musíme si uvědomit, na co má
    ta koupelna sloužit.
  • 00:13:09 Jestli chceme jenom koupelnu
    denní potřeby,
  • 00:13:12 nebo koupelnu jako i
    technickou místnost,
  • 00:13:14 kde máme i pračku se sušičkou
    a budeme tam trávit nějaký čas,
  • 00:13:17 anebo prostě relaxační.
  • 00:13:20 Podle toho to začít dispozičně
    a i barevně řešit.
  • 00:13:27 Co se týká panelákových bytů,
    tak tam je to, samozřejmě,
  • 00:13:30 omezený většinou prostorem.
  • 00:13:32 Říct si, co v té koupelně chceme
    všechno mít.
  • 00:13:35 Dost se mění vlastně
    umakartová jádra,
  • 00:13:37 která se předělávají
    na zděná jádra,
  • 00:13:40 kde se převážně teďka,
    je moderním trendem,
  • 00:13:43 dávají sprchové kouty,
    pokud možno veliké se žlábkem,
  • 00:13:48 když to dovolí, nebo s vaničkou.
  • 00:13:51 Dále je důležité si uvědomit
    úložný prostor v té koupelně.
  • 00:13:56 Je dobré řešit to umyvadlem
    se skříňkou,
  • 00:13:59 pokud možno co největším,
    a galérkou
  • 00:14:01 taky s úložným prostorem.
  • 00:14:03 Co se týče umístění pračky
    a sušičky do malých koupelen,
  • 00:14:06 řeší se to převážně alternativou:
    pračka se sušičkou na sebe.
  • 00:14:10 Je to efektní a dá se to dobře
    i zakrýt.
  • 00:14:14 Všechno je to o vizualizaci,
    jak si to člověk poskládá
  • 00:14:18 a dá to do nějaké své představy.
  • 00:14:20 Ta vizualizace mi dává
    za možnosti to,
  • 00:14:23 že dopředu vidí řemeslník,
    kde má umístit rozvody,
  • 00:14:27 elektroinstalaci tak,
    aby to vyhovovalo
  • 00:14:30 našim potřebám.
  • 00:14:32 S tou vizualizací je dobré začít
    dřív,
  • 00:14:35 když začnou veškeré stavební práce.
  • 00:14:39 Co se týče formátů, tak můžeme
    kombinovat velké formáty
  • 00:14:43 a malé formáty, to se týká
    i v panelákových koupelnách,
  • 00:14:46 i tam může přijít velký formát.
  • 00:14:48 Je to jenom o tom, jak se to hezky
    poskládá.
  • 00:14:51 Takže se nemusí člověk bát
    většího formátu, který se mu líbí,
  • 00:14:55 a nemusí se bát ani kombinace
    formátů.
  • 00:14:59 Samozřejmě, že velká koupelna je
    trošičku složitější
  • 00:15:03 na poskládání formátově,
    co se týče mozaik,
  • 00:15:07 velkých formátů, dekorací,
    v tom pomůže
  • 00:15:10 vizualizace té koupelny.
  • 00:15:13 Výborné je u koupelny mít
    stropní bodové osvětlení
  • 00:15:16 doplněné osvětlením, což je teďka
    velice moderní, ledkama.
  • 00:15:20 Ledky jsou nenáročný, jednoduchý
    a dají se de facto dát kamkoliv.
  • 00:15:25 Co se týče baterií, tak je rozdíl
    jestli chceme baterii
  • 00:15:29 na desku s umyvadlem,
    anebo na skříňku.
  • 00:15:33 Baterie na desku jsou vysoké
    baterie pákové,
  • 00:15:37 můžou být senzorové.
  • 00:15:39 Do stěny můžou být.
    Těch alternativ je docela dost.
  • 00:15:42 Aktuální trend je řešit to
    podomítkovýma bateriemi.
  • 00:15:45 Jak ve sprchových koutech,
    tak ve vanách,
  • 00:15:48 kde je to dělané napouštěním
    přepadem.
  • 00:15:52 Vizualizace vám dává svobodu
    v rozhodnutí,
  • 00:15:56 jak vaše koupelna ve finále
    bude vypadat.
  • 00:16:04 -Také už netrpělivě vyhlížíte jaro,
    a když se objeví v obchodech
  • 00:16:08 první jarní kytičky,
    tak se nemůžete vynadívat
  • 00:16:11 na jejich zářivé barvy.
  • 00:16:14 Pokud se rozhodnete si jakékoliv
    jarní kytičky koupit,
  • 00:16:17 tak doporučuji ty, které také ještě
    můžete využít na zahradě.
  • 00:16:20 A také myslete na to, že všechny
    tyto jarničky
  • 00:16:23 milují chladné počasí.
  • 00:16:26 To znamená, že pokud
    třeba primulku, narcisky
  • 00:16:29 anebo tulipány dáte do pokoje,
    do obýváku,
  • 00:16:32 někde, kde je teplota
    nad 20 stupňů,
  • 00:16:34 tak máte zaručeno,
    že do několika dnů květy odkvetou
  • 00:16:38 a nebudete se moc z té nádherné
    barvy radovat.
  • 00:16:41 Asi takovým nejznámějším prvním
    poslem jara je primulka,
  • 00:16:45 tedy prvosenka.
  • 00:16:46 No ono také primula znamená první.
  • 00:16:49 Když si primulku koupíte
    a ještě někdy v noci mrzne,
  • 00:16:53 tak osobně doporučuji, abyste ji
    na noc dávali zpátky,
  • 00:16:56 třeba do chladné místnosti,
    nebo do chladné chodby,
  • 00:17:00 a pak ji znova můžete dát ven,
    protože bez problémů
  • 00:17:03 vydrží teploty kolem 0.
  • 00:17:06 Její trošku nevýhodou je to,
    že ty květy jsou krátkodobé.
  • 00:17:09 Takže pokud si primulku
    budete kupovat,
  • 00:17:11 tak určitě vybírejte ty, které mají
    teprve poupata.
  • 00:17:14 A to proto, abyste tu dobu kvetení
    si doma prodloužili,
  • 00:17:18 pak vám vydrží klidně i měsíc.
  • 00:17:20 No a pokud máte zahradu,
    tak doporučuji,
  • 00:17:23 abyste si primulku po odkvětu
    zasadili někde v zahradě.
  • 00:17:26 Miluje polostinné stanoviště
    s výživnou půdou.
  • 00:17:29 A potom se můžete dočkat
    dalších květů třeba někdy na jaře.
  • 00:17:34 Dříve se prvosenky prodávaly
    jenom žluté,
  • 00:17:36 ale šlechtitelé šlechtili
    už 150 let nejrůznější kultivary,
  • 00:17:40 a teď můžete třeba koupit
    nádherné modré,
  • 00:17:43 nebo celou řadu jiných barev.
  • 00:17:45 V jarních truhlících by neměly
    chybět ani, samozřejmě,
  • 00:17:48 nejrůznější cibuloviny,
    jako tulipány nebo narcisky.
  • 00:17:51 Já osobně mám nejlepší zkušenosti
    s těmito obyčejnými
  • 00:17:54 žlutými narciskami malokvětými,
    protože ty když zasadíte
  • 00:17:58 do zahrady, tak vám příští rok
    bohatě vykvetou znovu.
  • 00:18:02 Můžete použít i tulipány, s nimi
    to už tolik jednoduché není.
  • 00:18:06 Pokud máte na zahradě hryzce,
    počítejte s tím,
  • 00:18:08 že vám všechny cibuloviny sežerou.
  • 00:18:11 Ale i ty opakovaně hezky kvetou.
  • 00:18:14 Když se rozhodnete udělat si
    jakoukoliv dekoraci
  • 00:18:17 z těchto jarních květin,
    tak teď jsou nejvíce trendy
  • 00:18:20 přírodní materiály s kombinací
    třeba s takovou větvičkou.
  • 00:18:24 Můžete použít tu,
    co máte na zahradě.
  • 00:18:26 Může to být líska, může to být
    kočička, anebo cokoliv, co najdete.
  • 00:18:31 A když to zapíchnete do květináče,
    můžete si potom tu větvičku
  • 00:18:34 hezky nazdobit a pod to dáte
    narcisky anebo primulky,
  • 00:18:38 vždycky to udělá velice hezký
    a zajímavý efekt.
  • 00:18:41 Někde na chaloupce, na venkově,
    je ideální proutěná dekorace.
  • 00:18:45 Opět jsem to proutí využila
    jako větvičku,
  • 00:18:47 která se dá velmi hezky nazdobit.
  • 00:18:50 Další jarní květiny,
    které si můžete dát do truhlíku,
  • 00:18:53 jsou různé skalničky.
  • 00:18:55 Ty mají výhodu v tom, že když je
    v truhlíku necháte,
  • 00:18:58 vydrží do příštího roku a v průběhu
    celé vegetační sezóny,
  • 00:19:02 tedy v létě, kdy nekvetou,
    vytvoří hezký kobereček.
  • 00:19:05 Jako třeba tato Saxifraga,
    znáte ji jako lomikámen.
  • 00:19:08 Tu si můžete nechat bez problému
    v truhlíku.
  • 00:19:11 A pokud se rozhodnete zasadit si ji
    do zahrady,
  • 00:19:14 tak ji dejte na slunné stanoviště
    s propustnou zeminou
  • 00:19:17 a tam vám udělá takový velikánský
    koberec,
  • 00:19:20 který na jaře bude znovu kvést.
  • 00:19:22 Další jarničku, kterou doporučuji
    mít někde v truhlíku,
  • 00:19:26 která udělá fantastickou parádu,
    protože má úplně jinou
  • 00:19:29 jemnou strukturu květů,
    je sedmikráska.
  • 00:19:32 Sedmikrásku zná každý, protože dělá
    neplechu v trávníku,
  • 00:19:35 ale tato sedmikráska je zahradní,
    Bellis perennis,
  • 00:19:39 a báječně vydrží po celé jaro
    kvést.
  • 00:19:42 Doporučuji ji zasadit do propustné
    zeminy a vydrží polostinné,
  • 00:19:46 ale i slunné stanoviště.
  • 00:19:49 Jarních květinek se rozhodně
    nebojte,
  • 00:19:51 jen dodržujte základní pravidla.
  • 00:19:53 A to jsou taková, že potřebují
    chladné místo.
  • 00:19:55 Tedy teploty maximálně
    do 10 stupňů.
  • 00:19:57 Pak vám budou dělat parádu
    dlouhé týdny.
  • 00:20:00 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnovala společnost
  • 00:20:03 Moravo Seed cz, která se zabývá
    šlechtěním, výrobou a prodejem
  • 00:20:08 zeleninových a květinových osiv
    a česnekové sadby.
  • 00:20:12 Soutěžní otázka zní:
  • 00:20:15 Odrůda mrkve Cortina F1 patří mezi
    odrůdy:
  • 00:20:19 za A) velmi rané,
    za B) pozdní.
  • 00:20:22 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:20:25 obdrží od společnosti
    Moravo Seed cz
  • 00:20:29 dárkové balení osiv v hodnotě
    500 korun
  • 00:20:32 a hrnek s logem Moravo Seed.
  • 00:20:35 SMS posílejte ve tvaru POLO
    mezera A nebo B
  • 00:20:38 na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:20:40 A to nejpozději do soboty
    9. března,
  • 00:20:43 do ukončení vysílání našeho pořadu.
  • 00:20:46 A jména výherců se dozvíte během
    příštího nedělního vysílání
  • 00:20:50 a na internetové stránce pořadu
    Polopatě.
  • 00:20:57 Já jsem ještě před chvílí stál
    u orchestrionu z roku 1905.
  • 00:21:04 A střihem jsem se ocitl tady.
  • 00:21:07 Kde to vlastně jsem, pánové?
  • 00:21:10 -Tak nacházíte se u stanice metra
    Nové Butovice v Praze.
  • 00:21:15 Je zde malé náměstíčko a zároveň
    kybernetické centrum,
  • 00:21:19 které zde na konci minulého roku
    vzniklo.
  • 00:21:22 Na tom náměstíčku je socha
    Davida Černého Trifot,
  • 00:21:25 která každého z kolemjdoucích
    dokáže zaměřit,
  • 00:21:30 dokáže ho vyfotit a ta fotografie
    se na malý okamžik objeví
  • 00:21:34 na velkoplošné obrazovce,
    která je zde umístěna.
  • 00:21:39 -Když jsme sem přišli, tak,
    samozřejmě,
  • 00:21:41 všichni okamžitě běželi k robotovi.
  • 00:21:43 Robot, který nalévá víno,
    mošt,
  • 00:21:46 robot, který mi ho pošle
    přímo ke stolu.
  • 00:21:48 Co vás to napadlo?
  • 00:21:50 Kde byla ta první vteřina:
    Hele, pojďme udělat něco takového?
  • 00:21:55 -Tak našim záměrem bylo vlastně
    ukázat,
  • 00:21:58 že v 21. století můžete přijít
    do centra,
  • 00:22:01 kde se dozvíte nejenom informace
    z oblasti vědy, techniky,
  • 00:22:05 ale současně se zde můžete
    občerstvit
  • 00:22:07 a to občerstvení vám nemusí
    zajistit pouze živý personál,
  • 00:22:11 ale může to udělat taky
    robotická ruka,
  • 00:22:15 která právě se u nás nachází.
  • 00:22:17 Jsou zde vozíky, které vám
    to občerstvení ke stolu přivezou,
  • 00:22:21 takže vy díky tomu se cítíte
    vlastně úplně
  • 00:22:26 v nějakém moderním novém světě,
    který jste doposud ještě nezažili.
  • 00:22:30 -To znamená, že živý personál
    opravdu není potřeba?
  • 00:22:33 -Živý personál je tady
    využit pouze,
  • 00:22:36 když si objednáváte jiné typy
    občerstvení.
  • 00:22:39 To znamená, třeba polévku, sendvič
    nebo vodu a podobně.
  • 00:22:46 -Je to zážitek, to bez debat.
  • 00:22:49 Pánové, kdy si myslíte,
    že tohle bude běžné?
  • 00:22:54 -Tak to 21. století už jako
    předznamenává, že robotika,
  • 00:22:58 umělá inteligence bude vlastně hrát
    jako prim v těch změnách.
  • 00:23:04 Nejsem schopen říct kdy,
    ale tohle je první aplikace,
  • 00:23:08 kdy jste to vlastně tady viděl
    v Evropě,
  • 00:23:10 ale myslím si, že během 10 let
    jich uvidíme
  • 00:23:13 výrazně víc takovýchto zařízení.
  • 00:23:16 -Dobře, takže vznikl nápad,
    a jak se dál postupovalo,
  • 00:23:20 jak se zhmotňovalo to,
    co vidíme kolem sebe?
  • 00:23:23 -Tak ta inspirace vlastně byla
    obsluhou robotů
  • 00:23:27 na zaoceánských parnících.
  • 00:23:29 Dokonce existuje i jeden bar
    v Las Vegas, který míchá drinky.
  • 00:23:33 Tak to byla ta první
    jakoby idea.
  • 00:23:36 -A podle čeho jste volili
    materiály?
  • 00:23:38 -Tak ta inspirace byla -
    vesmírné lodě.
  • 00:23:42 Takže jsou to ocelové profily,
    hliníkové profily,
  • 00:23:45 perforované plechy, sklo,
    plexisklo,
  • 00:23:48 takže to, co znáte z filmů,
    z nějakých vesmírných
  • 00:23:52 dopravních prostředků.
  • 00:23:54 -Včetně zvukového doprovodu,
    když mi sjíždí drinky nad stůl.
  • 00:23:57 -Ano, přesně tak.
  • 00:23:58 -Samozřejmě, si nemůžu odpustit
    nevěnovat se tomu robotovi.
  • 00:24:02 Ta ruka byla vyrobena pro vás,
    nebo je to řadová výroba,
  • 00:24:05 sériová výroba?
  • 00:24:07 -Ta ruka sama o sobě se používá
    v automobilovém průmyslu,
  • 00:24:10 všeobecně v průmyslu.
  • 00:24:13 To, co je unikátní, vždycky je ten
    mozek.
  • 00:24:17 To znamená, ten program,
    programování té ruky
  • 00:24:19 bylo děláno přímo pro nás.
  • 00:24:22 -Určitě vás musely doprovázet
    nějaké problémy,
  • 00:24:26 protože já za sebe říkám -
    zaplaťpánbůh,
  • 00:24:29 ještě jakoby ten počítač není
    úplně dokonalý.
  • 00:24:33 Protože jednou,
    až se stane dokonalým,
  • 00:24:35 tak my zapláčeme.
  • 00:24:37 Jaké jste měli problémy?
    Třeba rozmáčkl skleničku...
  • 00:24:40 -Tak je to jako...
  • 00:24:43 Každý nový zaměstnanec ve zkušebce,
    tento borec je taky ve zkušebce.
  • 00:24:48 My máme teď zkušební provoz
    a vlastně objevujeme,
  • 00:24:52 co všechno se může stát,
    takže občas mu vypadne špunt,
  • 00:24:56 občas i ukápne.
  • 00:24:59 Takže je to v podstatě
    nová lidská síla v zaměstnání.
  • 00:25:04 -Jakým způsobem informuji tu ruku,
    řekněme robota, že chci mošt?
  • 00:25:10 -Je to velice jednoduché.
  • 00:25:14 Buď přes vlastní mobil,
    nebo přes notebook,
  • 00:25:18 který tady dostanete,
    si vlastně od stolu,
  • 00:25:21 kde sedíte, objednáte
    dané občerstvení.
  • 00:25:24 Vyberete si ho prostřednictvím
    monitoru, objednáte si ho,
  • 00:25:28 a potom už vám to ten vozík
    přiveze.
  • 00:25:30 Samotná platba může probíhat
    opět buď přes mobil,
  • 00:25:34 nebo může probíhat, samozřejmě,
    i kešem, záleží na vás.
  • 00:25:37 -Máme dneska 200. díl,
    takže malinko slavíme.
  • 00:25:41 Už jsme měli muziku
    a já bych rád připil dobrým vínem
  • 00:25:44 na dalších 200 dílů.
  • 00:25:46 Mohu poprosit o 2 dcl bílého vína?
  • 00:25:50 -Víno už se připravuje,
    respektive naše ruka
  • 00:25:54 ho připravuje.
  • 00:25:56 Do skleničky se už za chvilku víno
    nalije.
  • 00:25:59 Sklenička se poté naloží na vozík
    a vozík nám vlastně skleničku
  • 00:26:04 přiveze ke stolu,
    vozík se trošku sesune dolů,
  • 00:26:08 my si vezmeme skleničku,
    dáme si ji na stůl
  • 00:26:11 a můžeme vesele popíjet.
  • 00:26:14 Já vám skleničku podám takhle.
  • 00:26:18 Prosím.
  • 00:26:20 -Děkuji.
  • 00:26:23 Tak na dalších 200 dílů pořadu
    Polopatě.
  • 00:26:28 Dneska nás čeká návštěva hosta,
    s kterým připravíme
  • 00:26:31 báječný dort na dnešní oslavu.
  • 00:26:34 Ale předtím, samozřejmě,
    další reportáže.
  • 00:26:39 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:26:42 K jejímu pěstování nemusíte mít
    ani zahradu,
  • 00:26:45 levandule dobře poroste
    i v květináči.
  • 00:26:48 Na jaře vyžaduje určité zásahy,
    díky kterým
  • 00:26:51 se z ní budete moct
    dlouho těšit.
  • 00:26:55 Stres je běžnou a nepříjemnou
    součástí života mnoha jedinců.
  • 00:26:59 Bojovat proti němu však neznamená,
    že je třeba hned myslet
  • 00:27:03 na medikaci.
  • 00:27:05 Poradíme, jak nad stresem zvítězit
    přirozenou cestou.
  • 00:27:09 Kaktusy jsou nejen milými,
    ale i nenáročnými společníky.
  • 00:27:13 A bez obav se můžete pustit
    i do jejich vysévání
  • 00:27:17 a udělat tak ze sebe kaktusového
    stvořitele.
  • 00:27:20 A dozvíte se, jak upéct bezlepkový
    čokoládový dort,
  • 00:27:24 který se může stát zlatým hřebem
    vaší hostiny.
  • 00:27:28 Vypadá luxusně, a přesně tak
    i chutná.
  • 00:27:37 Levandule je známá pro svou
    nezaměnitelnou vůni
  • 00:27:40 a její využití se dá označit
    jako všestranné.
  • 00:27:44 Slouží totiž nejen ke zlepšení
    zdravotního stavu,
  • 00:27:47 ale také zvýrazňuje chuť pokrmů
    a vyhání z domácnosti
  • 00:27:51 některé hojně rozšířené
    škůdce.
  • 00:27:55 -Kdyby existovala nějaká anketa,
    která by hodnotila
  • 00:27:59 nejpopulárnější zahradní rostlinu,
    jsem si skoro jistý,
  • 00:28:03 že na prvních pozicích by se
    umístila levandule.
  • 00:28:06 Je to v celku logické,
    protože levandule je hezká,
  • 00:28:09 poměrně velmi skromná a navíc
    velmi aromatická rostlina.
  • 00:28:13 Velkou výhodou levandule je to,
    že ji můžeme pěstovat
  • 00:28:16 v nádobách na slunných balónech
    nebo terasách.
  • 00:28:20 Levandule je sice nenáročná
    rostlina,
  • 00:28:22 ale nějakou malou drobnou péči
    přeci jenom vyžaduje.
  • 00:28:26 To nejdůležitější, co můžeme
    pro levanduli udělat,
  • 00:28:29 je dopřát jí správné podmínky,
    dobrý substrát,
  • 00:28:33 a hlavně umět ji ve správnou dobu
    správně ostříhat.
  • 00:28:37 Optimální stav toho, čeho chceme
    dosáhnout, tak vypadá asi takto.
  • 00:28:42 Na to, aby levandule přinášela
    radost,
  • 00:28:45 tak musí vytvářet pevný hustý
    kompaktní keříček.
  • 00:28:50 Při řezu levandule je důležité
    zkracovat ty nové výhony,
  • 00:28:55 nebát se o to jít o trošku níž,
    ale nemůžeme jít úplně
  • 00:28:58 do starého dřeva, protože levandule
    nemá tak dobrou
  • 00:29:02 regenerační schopnost,
    aby regenerovala,
  • 00:29:04 když ji seřízneme příliš hluboce.
  • 00:29:07 Takže my musíme vlastně
    to tvarování dělat
  • 00:29:09 postupně a opatrně
    a jít těma nůžkama
  • 00:29:13 jenom do těch částí,
    kde ta regenerace bude dobrá.
  • 00:29:17 Takže třeba v této části a takto.
  • 00:29:21 Každým řezem vlastně motivujeme
    tu rostlinu k tomu,
  • 00:29:25 aby se rozvětvovala.
  • 00:29:27 Ten řez můžeme dělat i teď
    v předjaří nebo začátkem jara,
  • 00:29:31 a další velmi důležitý řez
    se vykonává v období,
  • 00:29:35 kdy ta rostlina odkvétá.
  • 00:29:36 Když budeme chtít levanduli
    vysadit,
  • 00:29:38 a je jedno jestli na záhon
    do volné půdy,
  • 00:29:41 anebo do nádoby, tak vždycky musíme
    mít na paměti to,
  • 00:29:44 jaké má nároky.
  • 00:29:46 Levandule je rostlina,
    která vyžaduje
  • 00:29:48 spíše sušší, kamenité
    a hlavně na živiny chudé půdy.
  • 00:29:51 Takže můžeme do písčité
    nebo kamenité půdy,
  • 00:29:54 pokud ji máme k dispozici,
    vysazovat levanduli
  • 00:29:57 bez nějaké velké přípravy,
  • 00:29:59 ale jestli máme zahradu
    s kvalitnější ornicí,
  • 00:30:02 nebo jenom nádoby, do kterých
    budeme dávat nějaký substrát,
  • 00:30:05 tak doporučuji, aby ten substrát
    byl dobře propustný,
  • 00:30:08 aby obsahoval vápník,
    aby třeba obsahoval trošku
  • 00:30:12 antuky nebo nějaké
    kamenné drtě.
  • 00:30:16 Pokud takovou věc sami nemáte,
    tak je nejlepší použít substrát,
  • 00:30:20 který je pro tento účel připravený,
    to ta rostlina rozhodně ocení.
  • 00:30:26 Tak, a výsadbičku máme hotovou,
    levandulka je vysazená.
  • 00:30:30 A teď už jenom musíme tu rostlinu
    tak jen trošku zastřihnout,
  • 00:30:33 aby vypadala hezky.
  • 00:30:38 Jak jsem před chvilinkou řekl,
    levandule je rostlina,
  • 00:30:41 která je na živiny nenáročná,
    roste spíše v chudých půdách.
  • 00:30:45 Já jsme navzdory tomu použil
    hnojivo,
  • 00:30:47 které bylo součástí levandulového
    substrátu.
  • 00:30:49 Jedná se o guáno, které je tady
    v tak malé dávce,
  • 00:30:53 že opravdu funguje jenom jako
    startovací.
  • 00:30:56 V poslední fázi přesazování
    nebo vysazování levandule
  • 00:30:59 do nádoby je zalití.
  • 00:31:02 Já do zálivky ještě přidám
    lignohumát,
  • 00:31:04 protože lignohumát je preparát
    na přírodní bázi,
  • 00:31:07 který podporuje rozvětvování
    kořenového soustavy,
  • 00:31:10 vitalitu kořenů a také transport
    živin tou rostlinou.
  • 00:31:14 Takže tím vlastně pomůžeme rostlině
    nastartovat se,
  • 00:31:17 aby dobře rostla a dělala nám
    velkou radost.
  • 00:31:26 -Už jsme si zvykli, že dnešní doba
    je velmi rychlá.
  • 00:31:29 Přináší nejen řadu příležitostí,
    ale i povinností,
  • 00:31:33 které vedou k nárustu stresu.
  • 00:31:36 Máme pro vás několik
    bylinkových typů,
  • 00:31:39 jak svému tělu při stresu pomoci.
  • 00:31:42 -Asi se mnou budete souhlasit,
    že každý z nás
  • 00:31:45 se někdy ocitl v situaci,
    kdy si řekl:
  • 00:31:47 to byl obrovský stres.
  • 00:31:50 Stres je v podstatě odpověď
    našeho těla
  • 00:31:52 na nějakou zátěž, ať už tu fyzickou
    nebo psychickou.
  • 00:31:55 Každý z nás se, samozřejmě, snaží
    s touto zátěží vypořádat.
  • 00:32:00 Někdo chodí na zahrádku,
    jiný chodí běhat.
  • 00:32:03 Někdo třeba jen tak odpočívá
    a relaxuje.
  • 00:32:07 Pokud je ta zátěž,
    nebo i ten stres,
  • 00:32:09 přiměřený a krátkodobý,
    může být pro naše tělo
  • 00:32:12 docela i prospěšný, protože nás
    dokáže vybičovat
  • 00:32:16 anebo zvýšit naši obranyschopnost.
  • 00:32:19 Pokud ovšem ten stres je dlouhodobý
    a ta zátěž je nepřiměřená,
  • 00:32:24 potom se může stát,
    že vyvolá
  • 00:32:26 nějakou další chorobu nebo poruchu.
  • 00:32:28 Ať už je to ischemická choroba
    srdeční,
  • 00:32:31 nebo ať je to vysoký krevní tlak,
    nebo třeba žaludeční vředy.
  • 00:32:36 Zbavit se stresu nám pomohou
    i bylinky.
  • 00:32:38 Alespoň některé.
  • 00:32:40 Ty, které obsahují látky,
    které mají
  • 00:32:42 takzvané sedativní účinky.
  • 00:32:44 Anebo posilují naši imunitu.
  • 00:32:47 My si dneska připravíme tři čajové
    směsi.
  • 00:32:50 První směs je čistě relaxační.
  • 00:32:54 Dáme jeden díl heřmánku.
  • 00:32:56 Heřmánek asi nemusím dlouho
    představovat.
  • 00:32:59 Dokáže zklidnit naše podrážděné
    nervy.
  • 00:33:02 Takže my si ho tam určitě dáme.
  • 00:33:04 Druhá bylinka je zelený čaj.
  • 00:33:06 Dva díly čaje, protože obsahuje
    látku takzvanou ethylamin.
  • 00:33:10 Ethylamin je také taková zajímavá
    látka,
  • 00:33:14 která dokáže omezit vzniku
    rakoviny.
  • 00:33:16 To zjistili vědci.
  • 00:33:18 A kromě toho tato látka dokáže také
    zklidnit náš organismus.
  • 00:33:22 A poslední bylinkou je takzvaný
    řecký horský čaj.
  • 00:33:25 Neboli hojník horský.
  • 00:33:28 Dva díly hojníku horského.
  • 00:33:30 Hojník už se používal ve starověkém
    Řecku a Římě
  • 00:33:32 a právě proto se jmenuje hojník,
    protože se přikládal odvar
  • 00:33:36 na hojící se rány.
  • 00:33:38 Hojník také obsahuje látky,
    které zklidňují naše nervy.
  • 00:33:42 Zamícháme a dáváme zhruba
    jednu velkou polévkovou lžíci
  • 00:33:47 na litr horké vody, zalijeme,
    připravíme jako běžný čaj,
  • 00:33:51 necháme 10 až 15 minut luhovat
    a potom scedíme a pijeme.
  • 00:33:55 Můžeme pít každý den.
  • 00:33:58 Je to opravdu takový relaxační čaj,
    který výborně chutná.
  • 00:34:01 Zatímco první směs byla opravdu
    jenom relaxační,
  • 00:34:04 druhá směs, kterou si připravíme,
    je už taková,
  • 00:34:07 řekl bych, i léčivá,
  • 00:34:09 protože obsahuje celou řadu
    antioxidantů,
  • 00:34:12 které nám pomáhají překonávat
    takové to krizové
  • 00:34:15 stresové období.
  • 00:34:18 Je složená z jednoho dílu heřmánku,
    dvou dílů plodů
  • 00:34:21 rakytníku řešetlákového,
    dvou dílů šišáku bajkalského
  • 00:34:25 a jednoho dílu rozmarýny.
  • 00:34:28 List rozmarýny má mírné sedativní
    účinky.
  • 00:34:32 Zamícháme, opět dáváme jednu lžíci
    na litr vody,
  • 00:34:37 necháváme luhovat 10 - 15 minut
    a potom pijeme.
  • 00:34:42 A poslední směs je mírně sedativní,
    takže ji používáme především,
  • 00:34:46 když špatně spíme anebo máme
    velké psychické problémy.
  • 00:34:51 Tato směs se skládá ze dvou dílů
    květů levandule lékařské,
  • 00:34:56 ze dvou dílů květu chmele otáčivého,
    jednoho dílu šišáku bajkalského
  • 00:35:03 a jednoho dílu rozmarýny.
  • 00:35:05 Tyto čaje vám určitě pomohou
    při relaxaci,
  • 00:35:08 anebo když máte krátkodobý stres.
  • 00:35:11 Nicméně pokud ten stres je
    dlouhodobí,
  • 00:35:14 určitě byste měli navštívit
    svého lékaře.
  • 00:35:26 -Záliba v kaktusech začíná často
    nenápadně.
  • 00:35:29 Ale jak přibývá zážitků
    a zkušeností,
  • 00:35:32 množí se pěstitelské radosti
    i samotné kaktusy.
  • 00:35:36 -Výsev kaktusů je pro kaktusáře,
    ať kaktusy pěstuje dlouho,
  • 00:35:40 nebo s nimi začíná,
    takovou vrcholnou událostí sezóny.
  • 00:35:43 Co k výsevu budeme potřebovat?
  • 00:35:46 Obvykle používám jednoduše namočený
    lisovaný kokosový substrát.
  • 00:35:51 Před jeho použitím je nutné
    ho namočit ve vodě
  • 00:35:54 a on nabobtná, takže dostane
    takový jemný rozpadavý charakter,
  • 00:35:59 který míchám s perlitem,
    který míchám s antukou,
  • 00:36:03 se zeolitem a přidávám
    také vápencovou drť,
  • 00:36:07 která je velmi vhodná,
    protož upravuje pH do neutrálna,
  • 00:36:12 nebo směrem do mírně zásadité
    reakce,
  • 00:36:15 většina, například mexický kaktus,
    vyžaduje.
  • 00:36:19 Ten poměr toho míchání je přibližně
    1:1.
  • 00:36:23 Po jejich smíchání vznikne
    substrát,
  • 00:36:26 který má asi takovouhle konzistenci
    a takovouhle strukturu.
  • 00:36:30 Naprosto zásadní je,
    aby ten výsevní substrát
  • 00:36:33 byl výborně propustný a zároveň,
    aby tedy dovoloval kaktusům
  • 00:36:41 dobré prokořenění.
  • 00:36:43 Všechna kaktusová semena klíčí
    při poměrně vysoké
  • 00:36:46 vzdušné vlhkosti, kterou zajistíme
    tak,
  • 00:36:49 že semena vyséváme do nějaké
    uzavřené nádoby.
  • 00:36:52 Ten substrát, který použijeme,
    musíme desinfikovat.
  • 00:36:56 Je možné použít klasickou
    kuchyňskou troubu,
  • 00:36:59 kterou rozpálíme přibližně
    na 100 stupňů
  • 00:37:03 a při 100 stupních desinfikujeme
    substrát asi 20 minut.
  • 00:37:06 Kaktusová semínka je možné zakoupit
    v nějakých
  • 00:37:09 specializovaných obchodech,
    což je asi ten
  • 00:37:12 nejjednodušší způsob,
  • 00:37:14 ale máte-li ve svém okolí nějakého
    známého kaktusáře,
  • 00:37:17 kamaráda, kolegu, tak se s vámi
    jistě o semínka podělí,
  • 00:37:21 protože kaktusy jich produkují
    opravdu dostatek.
  • 00:37:24 K samotnému výsevu semen by mělo
    ještě předcházet jejich namoření.
  • 00:37:29 Já osobně chemicky semínka nemořím,
    ale většinou je mírně desinfikuji
  • 00:37:35 již po sklizni v roztoku
    hypermanganu.
  • 00:37:39 Doporučil bych začínajícím
    kaktusářům,
  • 00:37:42 kteří s výsevem opravdu nemají
    zkušenost,
  • 00:37:44 aby semínka namořili v 1% roztoku
    klasického peroxidu vodíku.
  • 00:37:50 Výsev semen se provádí na široko.
  • 00:37:53 Je ideální pomoci si tím,
    že semínka dáme do sáčku.
  • 00:37:57 Velmi důležité je dát do substrátu
    patřičné množství vody.
  • 00:38:01 Je ideální klasickou injekční
    stříkačkou,
  • 00:38:04 protože substrát nesmí být
    ani příliš suchý,
  • 00:38:06 ale zároveň nesmí být přemokřený.
  • 00:38:09 Po samotném výsevu misky zakryjeme
    plastovým víčkem,
  • 00:38:13 nebo jakýmkoliv průhledným sklem
    s tím, že tedy se umístí
  • 00:38:18 buď na parapet okna,
  • 00:38:19 nebo zkušenější kaktusáři mají
    takzvané výsevní aparáty,
  • 00:38:23 což jsou vlastně zářivková tělesa,
    pod která se výsevy umístí.
  • 00:38:27 Semínka kaktusů klíčí přibližně
    při teplotách
  • 00:38:30 25 až 30 stupňů Celsia.
  • 00:38:33 A doba klíčení je přibližně týden,
    14 dní.
  • 00:38:37 Pokud se výsev povedl semenáče
    rostou
  • 00:38:41 a v mističce se neobjevuje
    žádná plíseň.
  • 00:38:44 To je ideální stav.
  • 00:38:46 Pak tedy otevřeme misku v době,
    kdy chceme pikýrovat.
  • 00:38:49 Bohužel, ne vždy se povede výsev
    udělat tak,
  • 00:38:52 aby se tam nějaká spora plísní
    nedostala.
  • 00:38:55 Jakmile uvidíme, že začíná narůstat
    plíseň,
  • 00:38:58 nebo že nám začínají semenáčky
    takzvaně padat,
  • 00:39:01 musíme mističku co nejdřív otevřít
    a přestříkat,
  • 00:39:05 i několikrát za den,
    roztokem fungicidů.
  • 00:39:09 To znamená, přípravkem proti
    houbám.
  • 00:39:11 U běžných druhů kaktusů budeme
    velmi rádi,
  • 00:39:14 pokud nám stihnout za jednu sezónu
    narůst
  • 00:39:17 přibližně do velikosti 1 cm.
  • 00:39:19 To je potom optimální velikost
    pro to,
  • 00:39:21 aby dobře zvládly přezimování
    a abychom příští rok na jaře
  • 00:39:25 mohli začít další operace.
  • 00:39:29 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnovala značka
  • 00:39:32 konopné zdravotní kosmetiky
    Cutis Help.
  • 00:39:35 Soutěžní otázka zní:
  • 00:39:37 Z čeho se za studena vyrábí
    konopný olej?
  • 00:39:40 Za A) z listů,
    za B) ze semínek.
  • 00:39:44 Tři diváci, kteří správně odpovědí,
    získají balíček produktů
  • 00:39:48 konopné zdravotní kosmetiky
    Cutis Help určené pro péči
  • 00:39:52 při kožních problémech, defektech
    a onemocněních.
  • 00:39:56 Odpověď posílejte formou
    SMS zprávy ve tvaru PATE
  • 00:40:00 mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:40:04 Na vaše odpovědi čekáme do soboty
    9. března,
  • 00:40:08 do konce našeho pořadu.
  • 00:40:10 A jména výherců se dozvíte při
    příštím nedělním vysílání
  • 00:40:13 a na naší internetové stránce.
  • 00:40:19 Máme dnes 200. díl,
    je potřeba oslavovat.
  • 00:40:23 Ke každé oslavě patří dort.
  • 00:40:26 A ten nám dnes připraví
    Radka Rosická.
  • 00:40:29 Radko, vítám vás.
    -Děkuju, dobrý den.
  • 00:40:32 -Bývalá miss.
  • 00:40:34 -Hodně bývalá.
  • 00:40:36 -Bývalá modelka.
    -Taky bývalá.
  • 00:40:38 -Bývalá moderátorka, kolegyně.
    -Ano.
  • 00:40:40 -A to bylo počasí a Sama doma.
    -Hm.
  • 00:40:43 -Vy nám dneska připravíte dort.
  • 00:40:46 A vy jste vášnivá a výborná
    cukrářka.
  • 00:40:48 Jak se to stalo?
  • 00:40:50 -No, stalo se to tak, že od malička
    jsem se pohybovala
  • 00:40:53 mamince v kuchyni,
    maminka výborně pekla a vařila.
  • 00:40:56 Vlastně celá naše rodina,
    od babiček, tet.
  • 00:40:59 Takže vždycky, když jsme někam
    přišli,
  • 00:41:01 tak bylo napečeno, nejen v pátek,
    jak je to zvykem,
  • 00:41:04 ale po celý týden.
  • 00:41:07 Babička pekla na svatby,
    takže jsem to tam
  • 00:41:10 všechno obkoukávala a zbylo mi
    po ní spousty receptů.
  • 00:41:13 -Já na sladké nejsem, takže to
    budete mít dneska těžké.
  • 00:41:16 -Aha.
  • 00:41:18 -Dobře, co budeme vyrábět?
  • 00:41:20 -Budeme vyrábět čokoládový dort,
    který je bez mouky a je čtyřvrstvý.
  • 00:41:25 Budou tam čtyři vrstvy.
  • 00:41:26 Dvě vrstvy se pečou
    a dvě vrstvy se nepečou.
  • 00:41:29 Zapneme si troubu, předehřejeme si
    troubu.
  • 00:41:31 -To se stalo.
    -To se stalo, perfektní.
  • 00:41:34 Tak si připravujeme
    první vrstvu.
  • 00:41:36 Já si nevymazávám formy, já si tam
    dávám pečící papír.
  • 00:41:41 A vystřihnu si záměrně jenom
    spodní část, kolečko,
  • 00:41:44 a to ostatní nechávám volně.
  • 00:41:47 Takže jdeme na první vrstvu,
    která se peče
  • 00:41:50 a na tu potřebujeme 85 g másla,
    200 g hořké čokolády,
  • 00:41:54 která by měla mít zhruba 52%.
  • 00:41:58 Záměrně nepoužívám tu s vyšším %
    kakaa,
  • 00:42:01 protože potom ten dort
    je zbytečně až hořký.
  • 00:42:04 Rozpustíme si čokoládu s máslem,
    s kávou.
  • 00:42:08 A až nám tato směs vychladne
    po rozpuštění,
  • 00:42:11 pak se přidávají žloutky.
  • 00:42:13 A vedle v míse si vymícháme bílky
    se solí,
  • 00:42:17 s vanilkovým luskem a s cukrem
    a pak to všechno spojíme.
  • 00:42:24 Postupně budeme přidávat
    třtinový cukr.
  • 00:42:27 A, Filipe, vy mi zatím můžete
    rozříznout ten lusk
  • 00:42:30 a vyndat ty semínka.
    -Ano.
  • 00:42:33 A na tenhle už mám chuť taky.
  • 00:42:35 -Vždyť jste říkal, že vůbec nemáte
    rád sladké.
  • 00:42:37 -Ale vedle vás je to asi
    nějak jinak.
  • 00:42:39 Vy to děláte a úplně si říkám:
    "Tohle bych si dal."
  • 00:42:43 Není škoda udělat z toho dort
    ve finále?
  • 00:42:45 -Ne, ne, ne, určitě ne.
  • 00:42:48 Každopádně ten sníh musí držet,
    musí tam být špička.
  • 00:42:51 Když to vlastně teďka převrátím
    nad vás, tak by se to nemělo...
  • 00:42:54 Zkusíme to?
    -Zkusme to.
  • 00:42:57 -Počkejte.
    -Ale já mám celý den natáčení.
  • 00:43:01 -No, a je to dobrý.
  • 00:43:03 -Vy jste blázen.
  • 00:43:05 -Tím se to pozná, že to je
    v pohodě, že to je v pořádku.
  • 00:43:09 Teď by ta čokoláda měla správně
    vychladnout trochu,
  • 00:43:13 protože tam přijdou žloutky.
  • 00:43:17 A když vlastně se přidaj žloutky
    do horké směsi, tak...
  • 00:43:22 -Máme vaječinu.
    -Vy jste z Moravy?
  • 00:43:25 -Jak jste to poznala?
    -Podle vaječiny.
  • 00:43:27 To se tady nepoužívá.
    -Fakt?
  • 00:43:29 A co se říká?
    -Míchaná vajíčka.
  • 00:43:31 Vaječina se říká na Moravě.
  • 00:43:33 A vy jste?
    -Já jsem z Karviné.
  • 00:43:35 Do zchladlé čokolády přimícháme
    žloutky.
  • 00:43:39 Bylo by vhodné jeden po druhém.
  • 00:43:42 Obě dvě směsi zamícháme dohromady.
  • 00:43:50 Nalijeme do formy a dáme péct.
  • 00:43:52 -Na jak dlouho?
  • 00:43:54 -Na 25 minut na 165 stupňů.
  • 00:43:57 -A ta trouba je, samozřejmě,
    předehřátá.
  • 00:44:00 -Samozřejmě, to je nejlepší.
  • 00:44:06 -Tak my jdeme na další část,
    na další vrstvu asi, že jo?
  • 00:44:09 Co to bude?
  • 00:44:10 -Ano, na tu druhou, to bude
    čokoládový cheesecake.
  • 00:44:12 Opět bez mouky.
  • 00:44:14 Takže máme 450 g mascarpone.
  • 00:44:16 Teď si dáme cukr.
    -Cukr.
  • 00:44:18 -Do mascarpone s cukrem přidáme
    dvě lžičky zakysané smetany.
  • 00:44:22 Přidáme taky dvě lžíce kakaa.
  • 00:44:29 V téhle fázi přicházejí na řadu
    celá vajíčka.
  • 00:44:37 Tak a úplně na konec přijde lžička
    vanilkového extraktu
  • 00:44:40 a hořká rozpuštěná vychladnutá
    čokoláda.
  • 00:44:44 Tak a tuhle směs dáme péct
    na 160 stupňů
  • 00:44:48 zhruba na 30 minut.
  • 00:44:50 Nalijeme ji do formy.
  • 00:44:52 Opět si vyložíme pečícím papírem
    jenom to spodní dno
  • 00:44:55 a ty okraje necháme tak.
  • 00:44:57 -Teď bude třetí vrstva
    a ta se už nepeče.
  • 00:44:59 -Přesně tak, ta se nepeče.
  • 00:45:01 Vyšlehá se šlehačka, do ní se
    zamíchá káva a čokoláda.
  • 00:45:05 Šlehačky je 560 ml,
    čokolády je 300 g
  • 00:45:09 a kávy jedna lžička.
  • 00:45:13 Ještě ne.
  • 00:45:15 -Jak to poznáte?
  • 00:45:17 -Musí to být úplně tuhé, aby se
    z toho nestala voda.
  • 00:45:19 My to potřebujeme tvarovat,
    je to bez želatiny,
  • 00:45:21 takže to potřebuje mít
    určitý tvar.
  • 00:45:25 Tak a můžeme přilévat čokoládu.
  • 00:45:27 Ta čokoláda musí být opravdu
    vychlazená,
  • 00:45:30 protože by se nám ta šlehačka
    úplně rozpustila.
  • 00:45:34 Takhle by to mělo vypadat
    a nalije se to vlastně
  • 00:45:37 na tu druhou vrstvu.
  • 00:45:39 Takže si to ukážeme, až to budeme
    skládat.
  • 00:45:43 -To je co?
  • 00:45:45 Voní to nádherně.
  • 00:45:47 -Je to čtvrtá vrstva,
    takzvaná ganache,
  • 00:45:50 což je stejný poměr smetany
    a stejný poměr čokolády.
  • 00:45:52 Ta horká smetana se nalije
    na čokoládu
  • 00:45:55 a takhle se hezky rozpustí.
  • 00:45:57 A musí se počkat až vychladne,
    aby byla tak akorát tekutá.
  • 00:46:01 Aby nebyla hodně a aby nebyla
    málo.
  • 00:46:04 Budeme to míchat zhruba tak
    10 minut,
  • 00:46:06 až uvidíme, že je hezky propojená
    čokoláda se smetanou.
  • 00:46:10 -No a teď nám nezbývá nic jiného,
    než to všechno seskládat
  • 00:46:13 jedno po druhém na sebe,
    je to tak?
  • 00:46:15 -Ano, přesně tak, zkompletujeme to.
  • 00:46:17 Tady máme první vrstvu, druhou,
    třetí a ganache je čtvrtá.
  • 00:46:21 Ta druhá vrstva se musí vychladit
    přes noc,
  • 00:46:24 jinak se vám to rozpadne
    a nebude to držet tvar,
  • 00:46:27 protože je to cheesecake
    bez sušenek.
  • 00:46:29 Tak tohle je ta první vrstva.
  • 00:46:31 Je teda opačně, tenhle papír pečící
    byl vlastně na dně.
  • 00:46:35 Ten si opatrně sejmeme.
  • 00:46:38 Je to ten čokoládový korpus.
  • 00:46:41 Ten je taky vychlazený.
  • 00:46:44 Pak si vezeme podložku,
    s kterou budeme manipulovat,
  • 00:46:48 protože pak to budeme celé
    vlastně polévat tou čokoládou
  • 00:46:52 a musí nám to nějak ztéct,
    musí nám to prostě držet
  • 00:46:56 na něčem pevným a nemělo by to být
    vidět.
  • 00:46:59 Drhá vrstva je cheesecake,
    ten si musíme trošičku seříznout,
  • 00:47:02 ten vrch, aby to bylo přesně
    zarovnané.
  • 00:47:07 A úplně nejjednodušší je,
    protože tahle vrstva
  • 00:47:10 je velmi křehká, to udělat tím,
    že jedničku dám na dvojku
  • 00:47:15 a celé si to takhle překlopím.
  • 00:47:20 -A tam je další papír, logicky.
  • 00:47:23 -Teď si vezmeme ráfek,
    vezmeme si tu formu,
  • 00:47:28 protože budeme dávat třetí vrstvu.
  • 00:47:31 A to je čokoládová pěna.
  • 00:47:33 Úplně nejlepší varianta by byla,
    kdyby se takhle tenhle dort
  • 00:47:37 mohl chladit celou noc.
  • 00:47:40 Takhle si to hezky zarovnáme.
  • 00:48:01 -Takže pokračujeme.
  • 00:48:03 Já mám strach, že teďka pro mě
    přijde ten nejtěžší úkol,
  • 00:48:05 protože já musím zvednout dort.
    -Ano.
  • 00:48:08 -Jo?
    -Výborně.
  • 00:48:13 -Tak to jenom polijeme, že jo?
  • 00:48:14 -Ano, čtvrtá vrstva - ganache.
  • 00:48:22 Zdobíme to, až to zaschne.
  • 00:48:24 -A co uděláme tady s tím zbytkem,
    co je dole?
  • 00:48:27 -Ten se použije na jiný dort třeba.
    -Aha.
  • 00:48:40 Dort máme na místě, je nádherný
    a určitě i stejně chutná.
  • 00:48:45 -Děkuji. Určitě.
  • 00:48:46 -Budeme zdobit?
    -Budeme určitě zdobit.
  • 00:48:49 Připravíme si čokoládové hoblinky,
    tak jako po domácku trošku.
  • 00:48:52 Takže si vezmu škrabku na sýr.
  • 00:48:54 To je ono.
  • 00:48:56 Tak já si myslím, že máme hotovo.
  • 00:48:59 Ještě malý detail,
    chtělo by to nějakou květinu,
  • 00:49:02 nejlépe jedlou.
  • 00:49:04 Kterou?
  • 00:49:06 To je těžké rozhodování.
  • 00:49:08 -Bílou.
    -Bílou.
  • 00:49:10 Tak a je to.
  • 00:49:12 -Radko, já moc děkuji za vaši
    návštěvu.
  • 00:49:15 Za to, že jste nám k našemu
    dnešnímu 200. dílu
  • 00:49:19 udělala tak nádherný dort.
  • 00:49:21 Mějte se hezky.
  • 00:49:23 -Já děkuji za pozvání
    a také se mějte hezky.
  • 00:49:26 -200. díl je u konce.
  • 00:49:27 A já se už v tuto chvíli těším
    na ten 201. příští týden.
  • 00:49:31 Mějte se hezky.
  • 00:49:33 Na shledanou.
  • 00:49:35 Příště uvidíte:
  • 00:49:36 Nahlédneme do historie
    i současnosti kamenického řemesla.
  • 00:49:40 A dozvíte se, jak sochař dokáže
    přenést
  • 00:49:43 kreslenou předlohu do beztvarého
    kusu tvrdého kamene.
  • 00:49:48 Představíme vám papoušíčky.
  • 00:49:50 Malé papoušky, kteří se dají
    v domácnosti chovat
  • 00:49:53 podobně jako andulky.
  • 00:49:55 A poradíme, jak pečovat
    o jarní výživu jahodníku,
  • 00:49:58 borůvek a okrasných venkovních
    rostlin.
  • 00:50:01 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2019

Související