iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
23. 4. 2017
08:55 na ČT1

1 2 3 4 5

11 hlasů
44232
zhlédnutí

Polopatě

Superpotraviny — Zahrada ve stylu Provence — Plevele v trávníku — Barevné řešení interiéru — Jarní houby — Zahradní borůvky — Živá zahrada — Superpotraviny – recepty

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Znáte české superpotraviny?
  • 00:00:23 Budete se divit, kolik jich je.
  • 00:00:25 Stačí, když vyrazíte třeba
    do přírody nebo na vaši zahrádku.
  • 00:00:29 Ušetříte peníze a ještě dodáte
    svému tělu
  • 00:00:32 zdraví prospěšné potraviny.
  • 00:00:34 Co jsou to superpotraviny
  • 00:00:36 a jak je zařadit do svého
    jídelníčku,
  • 00:00:38 o tom, samozřejmě, ne jenom o tom,
    bude dnešní díl pořadu Polopatě.
  • 00:00:43 Vítejte.
  • 00:00:44 Dnes uvidíte:
  • 00:00:46 Většina z nás si pod pojmem
    superpotravina
  • 00:00:49 představí kustovnici, chia semínka
    a další exotické plodiny.
  • 00:00:53 Ale víte, že superpotraviny máme
    i u nás doma?
  • 00:00:56 Naše tělo je navíc na ně
    připravené,
  • 00:00:59 protože ho jedly generace
    našich předků.
  • 00:01:01 Možná vás útulný styl
    jihofrancouzské Provence
  • 00:01:04 okouzlil natolik,
  • 00:01:06 že si v jeho duchu chcete upravit
    zahradu.
  • 00:01:09 Dana Makrlíková vám ukáže
    několik nápadů,
  • 00:01:11 jak by mohla vypadat.
  • 00:01:13 Kvetoucí trávníky jsou dnes
    velice oblíbené.
  • 00:01:16 Ale je třeba rozlišit
    mezi tímto novým fenoménem
  • 00:01:19 a trávníkem nepěkně zapleveleným.
  • 00:01:22 Poradíme, jak na trávnících
    eliminovat plevele na minimum.
  • 00:01:26 Atmosféru interiéru dotvářejí
    doplňky,
  • 00:01:29 rozmístění nábytku, vybavení,
    ale také volba barev na stěnách.
  • 00:01:33 Jejich sladění je důležité
    pro výsledný efekt místnosti.
  • 00:01:47 My si dneska, mimo jiné,
    budeme povídat v našem pořadu
  • 00:01:50 o superpotravinách.
  • 00:01:52 Já, abych se přiznal,
    mně to slovo přijde strašlivé,
  • 00:01:57 tak si pojďme rychle říct,
    co jsou to superpotraviny.
  • 00:02:01 -Ona vůbec přesná definice,
    co to je superpotravina,
  • 00:02:05 neexistuje.
  • 00:02:07 Obecně se pod pojmem superpotravina
    rozumí taková potravina,
  • 00:02:11 která v rámci těch podobných
    stejné skupiny je něčím výjimečná.
  • 00:02:17 Má něčeho víc.
  • 00:02:19 Většinou vitamínů,
    minerálních látek, vlákniny.
  • 00:02:23 Nebo nějakých těch
    antioxidačně působících látek,
  • 00:02:26 které mají příznivý vliv
    na naše zdraví.
  • 00:02:29 To je vlastně celé.
    -Jak já poznám tu superpotravinu?
  • 00:02:33 Existuje nějaký seznam
    nebo mají nějaké atributy?
  • 00:02:37 -Tím, že není ta superpotravina
    nijak definována,
  • 00:02:40 tak tím může být v podstatě
    cokoliv.
  • 00:02:43 Určitě ovoce, zejména drobné plody.
  • 00:02:47 Ať už jsou to maliny, borůvky,
    jahody.
  • 00:02:50 Potom jsou to oříšky.
    Jsou to některé typy hub.
  • 00:02:54 Hlavně hlíva ústřičná nebo shiitake.
  • 00:02:57 Samozřejmě cibule, česnek.
  • 00:03:00 Ale jsou to i potraviny, které jsou
    pro nás takové exotičtější.
  • 00:03:06 Mořské řasy.
  • 00:03:08 Tady dokonce vidíte, že mohou být
    v úplném koncentrátu.
  • 00:03:12 To už s potravinou nemá
    téměř co dělat.
  • 00:03:15 Anebo jsou to mléčné výrobky,
    které prošly procesem fermentace.
  • 00:03:19 Tím jsou výjimečné, že obsahují
    probioticky působící látky.
  • 00:03:24 Supertpotraviny jsou samozřejmě
    známé strašně dlouho.
  • 00:03:28 Pokud se podíváme na nějaké
    zahraniční, tak většinou pochází
  • 00:03:33 z oblastí deštných pralesů
    nebo pouští vysokých hor.
  • 00:03:39 Je to třeba spojeno i s dávno
    zaniklými civilizacemi Aztéků.
  • 00:03:43 No ale my se nemusíme pouštět
    do deštných pralesů,
  • 00:03:47 naši předkové měli také své
    superpotraviny.
  • 00:03:50 Věděli to moc dobře.
  • 00:03:52 Byla to klasicky cibule, jablka,
    česnek, kysaná zelenina.
  • 00:03:58 Na tu se strašně zapomíná
    a přitom je to velký zázrak,
  • 00:04:01 který si můžeme udělat za pár korun
    i doma v zimě.
  • 00:04:06 Stačí nastrouhat v podstatě
    jakoukoliv zeleninu.
  • 00:04:09 Zelí, mrkev, dát to do hrnce
    kvašáku
  • 00:04:13 a mám kýbl superpotraviny
    za pár korun.
  • 00:04:17 Pokud budu jíst jenom určitou
    výseč, byť super superpotraviny,
  • 00:04:22 tak to bude super nesmysl
    si myslet,
  • 00:04:25 že mě to zkrátka zachrání.
    Tak to není.
  • 00:04:28 Základem úspěchu je vždycky pestrý
    jídelníček, kde bude všechno.
  • 00:04:33 Pokud tam budou dominovat
    tyto potraviny, tak super.
  • 00:04:39 -Já se téměř osobně zeptám.
  • 00:04:41 Nedávno jsem nad tím přemýšlel
    a řešil jsem to.
  • 00:04:44 Já miluju pistácie a ty tady
    nevidím.
  • 00:04:47 Jsou super nebo nejsou super?
  • 00:04:49 -Tak podívejte, je to oříšek,
    má dobré složení tuků,
  • 00:04:53 jenže většinou bývá také osolený,
  • 00:04:57 takže sníst pytel pistácií
    u televize
  • 00:05:00 znamená sníst víc jak denní dávku
    tuku,
  • 00:05:04 protože ořechy jsou velmi tučné,
    byť jsou zdravé.
  • 00:05:08 A ta nálož soli mi taky zrovna
    neprospěje.
  • 00:05:12 Takže takovým pravidlem
    by mělo být,
  • 00:05:14 že ty potraviny by měly být
    v tom přirozeném čerstvém stavu.
  • 00:05:19 To znamená, když oříšky,
    tak nepražené, nesolené.
  • 00:05:23 A hrstička.
    Ono platí - i dobrého pomálu.
  • 00:05:27 -Já si myslím, že všechno poznávám.
  • 00:05:30 Pojďme se teďka víc soustředit
    na to, co máme tady, v Česku.
  • 00:05:34 Ale tohle nevím, co je.
    Omlouvám se.
  • 00:05:36 -To jsou otruby.
  • 00:05:38 To jsou otruby, které jsou
    z té povrchové vrstvy zrnka.
  • 00:05:43 Jsou plné nerozpustné vlákniny.
  • 00:05:46 Dnešní člověk má velmi málo
    vlákniny ve své stravě
  • 00:05:50 a ovlivňuje to nejenom,
    že je obézní,
  • 00:05:54 má sklon třeba k cukrovce,
    ale setkáváme se i s tím,
  • 00:06:00 že velmi často jsou
    nádory tlustého střeva, zácpa.
  • 00:06:04 Zkrátka ta vláknina nám chybí.
  • 00:06:07 Otruby jsou vyloženě nabité
    nerozpustnou vlákninou.
  • 00:06:10 Ta nerozpustná vláknina nebobtná,
  • 00:06:13 ale funguje jako takový kartáček
    v našem střevě
  • 00:06:16 a chrání, dejme tomu,
    před těmi zažívacími problémy.
  • 00:06:20 Ať už je to zácpa,
    nádory tlustého střeva, záněty.
  • 00:06:24 Takže v tom je výjimečná.
  • 00:06:27 Na druhou stranu začít jíst
    velké množství, řekněme těch otrub,
  • 00:06:32 může představovat i značné riziko.
  • 00:06:35 Jednak pro děti, ty nemohou být
    tak zatíženy vlákninou.
  • 00:06:40 Pokud k tomu dostatečně nepiju,
    tak si můžu, třeba tu zácpu,
  • 00:06:45 která mě trápí, ještě zhoršit.
    Takže také s rozumem.
  • 00:06:48 Když si dám lžíci otrub do jogurtu,
    nebo si udělám nějaký koktej,
  • 00:06:53 tak jako fajn, ale nemůžu toho jíst
    velké množství.
  • 00:06:57 -To asi platí úplně o všem,
    jak jste říkala - dobrého pomálu.
  • 00:07:01 -Ano.
    -Pojďme na jablka.
  • 00:07:03 Já jsem ve svém životě mockrát
    slyšel úplně dva extrémní názory.
  • 00:07:08 Jedni tvrdili:
    "Jablko, to nic není,
  • 00:07:11 to je jenom taková dužina."
    Pak ten druhý extrémní názor,
  • 00:07:15 že české jablko je nejlepší
    potravina, kterou tady máme.
  • 00:07:20 Jak je to s jablkama?
    -Jablka jsou super z důvodu,
  • 00:07:24 že jsou levná,
    máme je nejčerstvější,
  • 00:07:28 takže necestují přes půlku planety,
    máme je akorát zralé.
  • 00:07:32 Ty jsou zase bohaté na takzvaně
    rozpustnou vlákninu - pektin.
  • 00:07:37 Všichni to znají. Když děláme džemy,
    takže nám rybíz želíruje,
  • 00:07:43 vytváří takovou tu hustší hmotu.
  • 00:07:46 No a právě na pektin,
    tedy tu rozpustnou vlákninu,
  • 00:07:49 jsou bohatá jablka.
  • 00:07:51 Ta rozpustná vláknina má schopnost
    zvětšit svůj objem,
  • 00:07:54 hezky nás zasytí.
    A je schopná také toho,
  • 00:07:58 že se nám část cholesterolu
    nevstřebá.
  • 00:08:00 Pro diabetiky je to výhodné
    z toho ohledu,
  • 00:08:03 že jim to vyrovnává hladinu
    krevního cukru.
  • 00:08:07 Takže, jak rozpustná,
    tak nerozpustná vláknina,
  • 00:08:11 jsou velmi důležité.
  • 00:08:14 -No a potom si pamatuju, myslím,
    že už to doma nemáme...
  • 00:08:17 Měli jsme doma takovej papírek,
    kde bylo asi 20 zásad,
  • 00:08:21 jak by člověk měl jako...
    Byly tam různý věci.
  • 00:08:24 A pamatuju si, že tam bylo,
    že tyhle ořechy, hrst denně
  • 00:08:28 a jsem za vodou.
    -A víte, že jo.
  • 00:08:30 -Jak je to možný?
    Co ten ořech v sobě má?
  • 00:08:33 -Oříšky obecně obsahují
    zdraví prospěšné tuky,
  • 00:08:38 které chrání naše cévy
    a snižují hladinu cholesterolu.
  • 00:08:42 A opravdu je udáváno, že přibližně
    těch 20 až 25 g ořechů denně
  • 00:08:49 nás může chránit před tím,
    co nás kosí.
  • 00:08:52 To jsou ty mrtvice, infarkty.
  • 00:08:54 -Takže ten papírek měl pravdu.
  • 00:08:56 -Ten papírek, nevím, co tam bylo
    dál, ale v tomhle se nemýlil.
  • 00:09:00 -Víte, co tam bylo třeba dál?
    -Povězte.
  • 00:09:02 -To mě zaujalo.
  • 00:09:04 Abyste si cvičila mozek,
    tak jednou za čas
  • 00:09:06 si třeba čistit zuby opačnou rukou
    než je člověk zvyklej.
  • 00:09:09 Že ty hemisféry se mezi sebou
    tak jako víc pohádají
  • 00:09:12 a je to zdravý.
    -Je to zdravý.
  • 00:09:14 Musíme se cvičit všema směry.
  • 00:09:16 -Dobře, ale taky ne často.
    Všeho dobrého pomálu.
  • 00:09:18 My si dneska o superpotravinách
    budeme samozřejmě ještě povídat,
  • 00:09:22 ale předtím Rady do zahrady
    Dany Makrlíkové.
  • 00:09:43 -Když se řekne Provence,
    většina z nás si vybaví
  • 00:09:46 tu neodolatelnou vůni levandule,
    tymiánu a šalvěje.
  • 00:09:49 Možná jste také přemýšleli o tom,
    že byste kousek Provence
  • 00:09:53 chtěli mít tady u nás v Čechách
    doma na své zahradě.
  • 00:09:56 No a jak to udělat?
    Je to docela jednoduché.
  • 00:09:59 Tady se o něco takového
    právě pokoušíme.
  • 00:10:02 Základem provensálské zahrady
    je nejen volba rostlin,
  • 00:10:07 ale také štěrk, nebo, chcete-li,
    kamínky.
  • 00:10:10 Ty jsou takřka všude na zahradách
    v Provence.
  • 00:10:13 Tady je to štěrk frakce 4 až 8 mm.
    Můžete použít i ten klasický štěrk.
  • 00:10:18 A samozřejmě by na zahradě Provence
    neměly chybět kameny.
  • 00:10:22 To znamená, že je tak ledabyle
    do toho svahu můžete zasadit,
  • 00:10:26 samozřejmě, aby se nesesunuly.
  • 00:10:29 A teď si říkáte:
    "Není tady toho štěrku příliš?"
  • 00:10:32 V tuto chvíli, když ta zahrada
    je čerstvě zasazená,
  • 00:10:35 tak ano, skutečně to tak vypadá.
  • 00:10:37 Ale už jsme právě u té volby
    rostlin.
  • 00:10:39 Samozřejmě tady na tom místě
    nechybí to nejdůležitější,
  • 00:10:43 bez čehož se ta provensálská
    zahrada neobejde.
  • 00:10:45 A to je levandule, která je tady
    sice malinká,
  • 00:10:48 ale během jednoho roku
    celou tu plochu zaplaví.
  • 00:10:51 Takže tady bude nádherný pás
    levandule, která bude modře kvést.
  • 00:10:55 A když o ni zavadíte nohama,
    tak to krásně zavoní.
  • 00:10:58 No a tady pokračuje zase tymián.
  • 00:11:00 Opět udělá husté keříčky,
    které budou vonět,
  • 00:11:03 když tady budete procházet.
  • 00:11:05 A samozřejmě ani tady nechybí
    šalvěj. Ta je o kus dál.
  • 00:11:08 Všechny ty keříčky srostou,
    takže toho kačírku
  • 00:11:11 a těch kamínků tady bude poskrovnu.
    Bude vidět třeba jenom 1/7.
  • 00:11:14 Zbytek budou nádherné keře tak,
    jak je to v Provence.
  • 00:11:18 Kromě tymiánu, levandule a šalvěje
    by na provensálské zahradě
  • 00:11:22 neměla chybět třeba šanta.
  • 00:11:25 Krásně kvete před levandulí
    a samozřejmě modře.
  • 00:11:28 Protože v Provence je to o květech
    modrých anebo fialových.
  • 00:11:31 Ty nabízí kromě levandule a šanty
    třeba také veronica anebo stachys.
  • 00:11:35 Anebo takzvaná ruská šalvěj.
    Tedy perovskie.
  • 00:11:38 Která, když odkvete levandule,
    tak vytvoří krásné modré keře.
  • 00:11:45 Provensálská zahrada je také
    o cypřišcích.
  • 00:11:47 Cypřišky, které jsou sloupovité
  • 00:11:50 a mohou tady kolem cesty dělat
    takové hezké stromořadí.
  • 00:11:53 My si ty cypřišky, které můžete
    vidět v Provence, dovolit nemůžeme,
  • 00:11:56 ale můžete použít třeba
    obyčejné tůje -
  • 00:11:58 Thuja occidentalis Smaragd
    nebo jiné.
  • 00:12:00 A úzce je řezat do krásného
    sloupovitého úzkého tvaru.
  • 00:12:04 Další věc, která by na té zahradě
    neměla chybět, je borovice.
  • 00:12:08 Nemůžeme si opět dovolit klasickou
    pinii,
  • 00:12:10 kterou můžeme vidět ve Středomoří,
  • 00:12:13 ale použijeme obyčejnou borovici
    lesní,
  • 00:12:15 kterou zespoda vyholíme
    a necháme ji natvarovat
  • 00:12:18 do takové té pěkné koruny.
  • 00:12:20 A ještě, abych nezapomněla,
    co je takovou typickou součástí
  • 00:12:23 provensálské zahrady,
    jsou to samozřejmě okrasné trávy
  • 00:12:26 anebo také hortenzie
    a tvarované buxusy.
  • 00:12:29 Opět to nemusí být buxusy,
    může to být třeba tvarovaná tůje,
  • 00:12:33 která postupně vytvoří
    jednu kouli vedle druhé.
  • 00:12:38 A jak by mělo vypadat místo
    k posezení ve stylu Provence?
  • 00:12:41 Tady, kde právě jsme,
    byl nevzhledný trávník.
  • 00:12:44 Vůbec to nevypadalo hezky.
  • 00:12:46 Tak se všechen ten trávník
    odstranil,
  • 00:12:49 dala textilie proti zaplevelení
    a na tom je štěrková plocha.
  • 00:12:52 Nechybí ani nášlapy, kterými se
    prochází z místa do místa.
  • 00:12:55 No a samozřejmě v tom štěrku jsou
    zasázeny různé keře.
  • 00:12:58 Třeba brslen, který se bude
    tvarovat do koule.
  • 00:13:02 Nebo tavolníky, které hezky růžově
    pokvetou.
  • 00:13:05 No a samozřejmě kulaté buxusy.
  • 00:13:07 A k provensálskému sezení
    se rozhodně nebojte dát
  • 00:13:10 nejrůznější květináče.
  • 00:13:12 Dejte jich tak klidně hodně,
    které se tam budou hodit.
  • 00:13:16 To znamená, nejlépe terakotové
    a v nich oleandy, olivy,
  • 00:13:19 vavříny anebo kopretiny.
  • 00:13:21 Zkrátka všechno,
    co k tomu Středomoří patří.
  • 00:13:26 -Je tady očekávaná chvíle
    pro všechny,
  • 00:13:29 kteří s námi soutěžili.
  • 00:13:31 Na obrazovce už vidíte
    jméno diváka,
  • 00:13:34 který za správnou odpověď
    na soutěžní otázku
  • 00:13:36 získá dveře z produkce značky
    Vasco Doors od společnosti Grimax
  • 00:13:40 dle vlastního výběru
    v hodnotě 10 tisíc korun.
  • 00:13:49 A teď už si můžete přečíst jména
    tří diváků,
  • 00:13:52 kteří za správnou odpověď
    na soutěžní otázku
  • 00:13:56 obdrží od společnosti Plastia
    set Mareta,
  • 00:13:59 samozavlažovací truhlík
    a samozavlažovací květináč.
  • 00:14:03 Všem výhercům blahopřejeme.
  • 00:14:13 Teď se podívejte, jak vyhubit
    plevel u cest
  • 00:14:16 nebo u jiných pevných ploch.
  • 00:14:18 A jak postupovat při zapleveleném
    trávníku.
  • 00:14:23 -Založit a udržet pěkný trávník
    u domu je kolikrát větší práce
  • 00:14:27 než vypěstovat pytel brambor,
  • 00:14:29 protože o trávník se musí pečovat
    od samého jara.
  • 00:14:33 To znamená, že potřebujeme trávník
    přihnojovat,
  • 00:14:36 pravidelně sekat, provzdušňovat.
  • 00:14:38 Ale především se musíme starat
    o to,
  • 00:14:42 aby v trávníku nedošlo k rozmnožení
    plevelů.
  • 00:14:45 Pokud se objeví sem tam něco,
    tak samozřejmě stačí
  • 00:14:48 obyčejný vypichovač
    a plevelu se snadno zbavíme.
  • 00:14:52 Pokud ale těch plevelů máme víc,
    můžeme si pomoct
  • 00:14:56 i takovým ručním vypichovačem,
    ke kterému se nemusíme ani ohýbat.
  • 00:15:01 Pokud plevel mechanicky odstraníme,
    zůstávám po něm
  • 00:15:04 jamka určité velikosti,
  • 00:15:07 ale rozhodně ji nemusíme v tu ránu
    zasypávat nějakým osivem,
  • 00:15:10 protože okolní tráva tu mezeru
    zaroste.
  • 00:15:14 Mně osobně nějaká ta sedmikráska,
    nebo teď dokonce fialky,
  • 00:15:19 orseje v trávníku vůbec nevadí,
    ale jsou skutečně pěstitelé,
  • 00:15:23 kteří si potrpí na to,
  • 00:15:25 aby v trávníku
    nebyl vůbec žádný plevel,
  • 00:15:28 a potom se skutečně musí zasáhnout.
    Asi nejhorší ze všeho je,
  • 00:15:32 pokud se nechá v trávníku namnožit
    plevel,
  • 00:15:34 který hluboko koření
    a který vytváří
  • 00:15:37 široké listové růžice
    a mohutný kořen.
  • 00:15:40 Protože ta růžice jde do šířky,
    tak vlastně omezuje
  • 00:15:44 růst trávy v okolí a po vytržení
    zůstává poměrně velké místo.
  • 00:15:49 Totéž může způsobit
    třeba i pampeliška,
  • 00:15:52 ale i některé druhy jitrocelů,
    pryskyřníky.
  • 00:15:56 Docela problém je,
    pokud se rozmnoží
  • 00:16:00 bršlice kozí noha,
    protože ta jde do šířky.
  • 00:16:03 Vytváří obrovské množství kořenů
    a takové plevele likvidovat
  • 00:16:06 je pak poměrně obtížné.
  • 00:16:08 Hlavně si musíme uvědomit,
  • 00:16:10 že plevel roste podstatně rychleji
    než tráva.
  • 00:16:13 Obzvláště semeno, které přemrzne,
    je rychlé, klíčí velmi brzy
  • 00:16:17 a roste podstatně rychleji
    než travní osivo.
  • 00:16:21 Pokud tedy dojde k většímu
    přemnožení plevelů,
  • 00:16:25 je nutné zasáhnout herbicidy.
  • 00:16:27 Pokud máme jenom malý kousek
    trávníku,
  • 00:16:31 postačí nám herbicidy ve spreji,
    které nemusíme ředit,
  • 00:16:34 které už jsou připravené.
  • 00:16:37 Obsahují tři účinné látky.
  • 00:16:39 Už během několika dnů můžeme
    pozorovat herbicidní efekt.
  • 00:16:43 To znamená, že plevele,
    které jsme ošetřili,
  • 00:16:46 začínají usychat
    a pozvolna odumírat.
  • 00:16:49 Důležité je při postřiku
    zasáhnout listovou plochu plevelů,
  • 00:16:54 protože účinné látky pronikají
    listy do celé rostliny,
  • 00:16:58 včetně kořenů, takový plevel je
    likvidovaný bezezbytku.
  • 00:17:03 To znamená, celá rostlina.
  • 00:17:05 Z toho důvodu je nutné trávník
    před aplikací nesekat.
  • 00:17:09 Také je důležité vědět,
  • 00:17:11 že postřik bychom nikdy neměli
    provádět před deštěm.
  • 00:17:14 Alespoň 4 hodiny by nemělo pršet
    po postřiku.
  • 00:17:17 A současně by se nemělo stříkat
    při nějakém intenzivním
  • 00:17:21 slunečním záření,
    protože to je také špatně.
  • 00:17:24 Už ale za několik dní po aplikaci
    můžeme pozorovat zasychání
  • 00:17:29 a posléze odumírání plevelů.
  • 00:17:31 Pokud budeme chtít na trávník
    vstupovat,
  • 00:17:33 tak rozhodně až tehdy
    až účinná látka zaschne.
  • 00:17:36 To znamená, nejlépe druhý den.
  • 00:17:39 Pokud máme nějakou větší plochu,
    tak tady se asi herbicidy
  • 00:17:42 v rozprašovači neosvědčí,
  • 00:17:45 ale je zapotřebí vzít si koncentrát
    a ten si naředit
  • 00:17:48 v patřičné koncentraci
    a celoplošně ošetřit.
  • 00:17:51 Je důležité vědět, že se jedná
    o selektivní herbicidy.
  • 00:17:54 To znamená, že jsou to takové,
    které působí pouze
  • 00:17:58 na širokolisté plevele
    a neublíží trávníku.
  • 00:18:01 Současně se nemusíme ani obávat
    o to, že by ublížil postřik včelám.
  • 00:18:11 -Největší výhodou barev na stěnách
    je,
  • 00:18:13 že když nás zkrátka přestanou
    bavit, tak je přemalujeme.
  • 00:18:17 Ukážeme jak barvy vybrat,
    aby interiér získal
  • 00:18:20 novou atmosféru.
  • 00:18:23 -Při malování náročného prostoru,
    kde je průhled do druhé místnosti
  • 00:18:26 a chceme celý prostor sjednotit,
  • 00:18:29 vybíráme barvy podle různých
    odstínů.
  • 00:18:31 Asi nejdříve začínáme
    u barevného vzorkovníku.
  • 00:18:35 Teprve potom, když si zvolíme
    nějakou barvu,
  • 00:18:38 budeme řešit přesný odstín.
  • 00:18:41 Je lepší si koupit menší vzorek
    barvy, který si uděláme na stěnu.
  • 00:18:45 Tam stačí 50 na 50,
  • 00:18:47 ale už přeci jen vidíme reálný
    vzhled barvy.
  • 00:18:50 Vzorečky necháme velice dobře
    proschnout,
  • 00:18:53 protože teprve potom vidíme
    opravdový tón.
  • 00:18:56 Zrovna tak budeme postupovat
    na všech stěnách
  • 00:18:58 kvůli dopadu světla, abychom viděli
    realistickou barvu.
  • 00:19:02 V náročnějších prostorách
    raději volíme odolnější barvy.
  • 00:19:06 To znamená, typu vinyl,
    které jsou otěruvzdorné,
  • 00:19:10 jsou omyvatelné a velice dobře
    se s nimi pracuje.
  • 00:19:14 To oceníme zvláště tam,
    kde jsou
  • 00:19:16 nejvíce frekventovaná místa.
  • 00:19:18 To znamená, kolem vypínačů,
    kolem rohů.
  • 00:19:20 Zvláště tam, kde jsou třeba
    i malé děti,
  • 00:19:23 které nám můžou nátěr
    trošičku pošpinit.
  • 00:19:28 Než začneme malovat,
    vše si řádně zalepíme.
  • 00:19:30 To znamená, zásuvky, vypínače,
    kolem oken a dále.
  • 00:19:34 Z toho důvodu, aby nám úklid
    pak netrval tak dlouho.
  • 00:19:37 Samozřejmě, že pokud máme některé
    defekty,
  • 00:19:40 ať to jsou hmoždinky, prasklinky,
    ty si musíme nejdřív opravit,
  • 00:19:44 přebrousit, a teprve potom
    pokračujeme dál.
  • 00:19:50 Před nátěrem vinylových barev
    provádíme vždy penetraci.
  • 00:19:54 Nátěr potom velice dobře drží
    a neloupe se.
  • 00:19:58 Před vlastním malováním si musíme
    spočítat m2,
  • 00:20:01 které budeme vymalovávat.
  • 00:20:03 Balení uděláme kolem 40m.
  • 00:20:07 Zde musíme ale počítat s tím,
    že možná budeme provádět
  • 00:20:11 dva nátěry.
  • 00:20:16 Bílou vinylovou barvu
    můžeme použít nejenom na stropy,
  • 00:20:19 ale i na stěny, které jsou náročné
    na otěr.
  • 00:20:24 Na vinylové barvy používáme váleček
    s krátkým vlasem,
  • 00:20:27 protože nám nevytváří reliéf,
    ale celkovou pěknou plochu.
  • 00:20:31 Vinylové barvy jsou připraveny
    k okamžitému použití.
  • 00:20:35 Neředí se, stačí zamíchat
    a rovnou nanášet.
  • 00:20:38 Vinylová barva vytvoří velice tenký
    film,
  • 00:20:41 který je zároveň i paropropustný
  • 00:20:44 a má velice hezký sametový
    matný vzhled.
  • 00:20:49 Vinylová barva nám velice dobře
    kreje.
  • 00:20:51 Ovšem u sytých odstínů je lépe
    provádět nátěry dva.
  • 00:20:56 -Když se rozhodneme malovat
    interiér,
  • 00:20:59 musíme počítat s reálným světlem
    a s interiérovým světlem,
  • 00:21:03 protože to hraje velkou roli
    na odstín.
  • 00:21:07 Také musíme počítat s tím,
    jak je ten prostor členitý.
  • 00:21:10 Například tady máme poličku,
    která háže stín.
  • 00:21:14 A tak jedna barva působí
    jako dva různé odstíny.
  • 00:21:19 V kuchyni jsme volili krémovou
    barvu, co máme tady.
  • 00:21:23 A co s tím?
  • 00:21:25 Která barva by krásně ladila
    nebo by se krásně kombinovala
  • 00:21:29 s tou krémovou?
  • 00:21:30 Proto jsme si tady namalovali
    různé zelené.
  • 00:21:33 Tahle mně například přijde
    až moc do žluta.
  • 00:21:37 Ne.
  • 00:21:39 Tahle je nudná.
    Taková světlá.
  • 00:21:42 Tahle je extrémně tmavá.
  • 00:21:45 Proto si myslím, že ideálně
    k té krémové pasuje ta zelená.
  • 00:21:52 Harmonicky k sobě ladí,
    nepřetlačuje se jedna přes druhou
  • 00:21:57 a perfektně vypadají.
  • 00:22:01 Taky musíme počítat s tím,
    jak barva působí na psychiku.
  • 00:22:05 Například pro obývací pokoj
    jsme vybrali zelenou barvu,
  • 00:22:08 která je uklidňující.
  • 00:22:11 Dává nám pocit, že jsme v přírodě,
    v lese, ticho.
  • 00:22:15 Takže s tím krásně odpočíváme
    a relaxujeme.
  • 00:22:20 Dá nám to lepší život.
  • 00:22:31 Pozor!
  • 00:22:33 Když děláme interiér,
    musíme ho ladit celkově,
  • 00:22:36 a aby to bylo harmonické.
  • 00:22:38 Nezapomeňte, že tu jsou barvy země.
    Krémová, zelená, červená.
  • 00:22:43 Tady jsem vybral spíš
    kulaté dekorace,
  • 00:22:46 které trošičku ztlumí to,
    co je tady hranaté.
  • 00:22:50 S tím jsme právě tak vybírali
    podobný odstín pro závěsy u okna.
  • 00:22:57 Jenom jsem volil tmavší zelenou
    než tu, co je na té zdi.
  • 00:23:02 Vypadá to a působí to velice
    příjemně.
  • 00:23:10 -Vyhlašujeme soutěž o cenu,
    kterou věnovala společnost Hecht.
  • 00:23:14 Soutěžní otázka zní:
  • 00:23:16 Jaká půda není vhodná pro pěstování
    řepy?
  • 00:23:20 za a) zásaditá,
    za b) kyselá.
  • 00:23:22 Jeden divák, který správně odpoví
    na soutěžní otázku,
  • 00:23:26 získá kompaktní aku šroubovák
    v boxu s příslušenstvím
  • 00:23:30 a integrovaným LED osvětlením
    Hecht 1150.
  • 00:23:34 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:23:37 POLO mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:23:41 Soutěžit můžete do soboty
    29. dubna,
  • 00:23:44 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jméno výherce se dozvíte
  • 00:23:48 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:23:51 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:24:00 My si dneska povídáme
    o superpotravinách.
  • 00:24:02 Už víme, co jsou to superpotraviny.
  • 00:24:05 V tuto chvíli se budeme věnovat
    jedné konkrétní, řekněme české,
  • 00:24:09 superpotravině.
    A to je, pozor, červená řepa.
  • 00:24:13 Většina z nás si pamatuje
    ze školních jídelen, za oněch dob,
  • 00:24:18 malinkou nechuť k této zelenině.
  • 00:24:21 My se to pokusíme dneska vyvrátit.
  • 00:24:23 Proč zrovna červená řepa?
    V čem je tak strašně zdravá?
  • 00:24:27 -Je to extrémně zdravá zelenina,
    která obsahuje řadu látek,
  • 00:24:30 které jsou prospěšné
    pro náš organismus.
  • 00:24:33 Mezi tyto látky hlavně patří
    rostlinná barviva
  • 00:24:36 ze skupiny antokyanů.
  • 00:24:38 A to především betacyanin.
  • 00:24:41 Je to pigment, který řepě udává
    její typické červené zabarvení.
  • 00:24:45 -Pro to tělo je v čem dobrý?
  • 00:24:47 -Je to dobrý v tom,
    že působí hlavně preventivně
  • 00:24:50 proti nádorovému onemocnění,
    také zpomaluje růst nádorů
  • 00:24:53 a je to hlavně silný antioxidant.
  • 00:24:56 Dále je v červené řepě obsažen
    vysoký podíl beta-alaninu,
  • 00:25:01 který působí proti kornatění tepen
    a také stimuluje činnost jater.
  • 00:25:07 Červená řepa také dále obsahuje
    vitamíny skupiny B, B1, B2, B12
  • 00:25:13 a vitamín C.
  • 00:25:15 A také důležité minerály,
    jako je křemík, hořčík, fosfor,
  • 00:25:19 jód a draslík.
  • 00:25:21 -A co ty krvinky?
    Nebo to se pletu?
  • 00:25:24 -Určitě. Červená řepa obsahuje
    také kyselinu listovou.
  • 00:25:28 Společně s železem podporují
    krvetvorbu,
  • 00:25:31 tudíž i potlačují anémii.
  • 00:25:33 -Jakými různými způsoby se dá řepa
    zpracovat, aby byla dobrá?
  • 00:25:37 -Určitě ji můžeme jíst syrovou.
  • 00:25:40 Můžeme ji zpracovávat tepelně,
    jako vařením, pečením, dušením.
  • 00:25:44 Ale také si z ní můžeme udělat
    velmi oblíbené smoothie.
  • 00:25:49 Nesmíme také zapomínat na listy
    červené řepy,
  • 00:25:52 které jsou bohaté na draslík,
    a dle určitých studií se prokazuje,
  • 00:25:58 že snižují riziko srdečních
    onemocnění a mrtvice o 21%.
  • 00:26:02 -My tady na stole máme několik
    různých zpracování.
  • 00:26:06 Já teda tu syrovou nemůžu.
    Ale jakou mám jinou možnost?
  • 00:26:12 Tady vidím na tom chlebu...
  • 00:26:14 To je asi...
    -To je pomazánka z červené řepy.
  • 00:26:17 Je to pomazánka z vařené řepy.
  • 00:26:19 Je tam přidaná pouze
    zakysaná smetana, sůl, pepř
  • 00:26:22 a trochu česneku.
  • 00:26:24 -Tím vařením ty dobroty pro to tělo
    nezničím?
  • 00:26:28 -Nezničíme.
    Ty tam zůstávají.
  • 00:26:32 -To je skvělé.
  • 00:26:33 A potom tohle.
    To je to smoothie.
  • 00:26:36 -Tady to je odšťavněná šťáva,
    není to klasické smoothie.
  • 00:26:39 Není to rozmixované,
    je to odšťavněné.
  • 00:26:42 Tady máme kombinaci jablka,
    hroznového vína,
  • 00:26:46 mrkve a červené řepy.
  • 00:26:49 -Tak já s dovolením ochutnám.
  • 00:26:56 To bych mohl.
  • 00:26:59 Ono se řekne - červená řepa,
    ale my jsme přišli sem na pole
  • 00:27:03 a já vidím bílou řepu.
    Semínka jsou dokonce zelená.
  • 00:27:07 To je opravdu řepa?
    -Ano to je taky řepa.
  • 00:27:10 Je to druh řepy.
    Je to jiný kultivar.
  • 00:27:12 Je to kultivar řepy,
    který má bílou dužinu
  • 00:27:15 a neobsahuje červené barvivo tak,
    jako klasická červená řepa.
  • 00:27:19 -Ale pořád je to řepa.
    -Ano, pořád je to řepa.
  • 00:27:22 Je to řepa stejně, jako tady
    ta žlutá řepa,
  • 00:27:25 neboli taky medová řepa,
  • 00:27:27 která taky neobsahuje
    to červené barvivo.
  • 00:27:29 Na průřezu má stejnou barvu
    jako ta slupka, je žlutá.
  • 00:27:33 A zvláštností je to,
  • 00:27:34 že listy tady té bulvy mají barvu,
    jako má ta bulva.
  • 00:27:38 -Kolik vlastně je druhů řepy?
    -Kultivarů je mnoho.
  • 00:27:41 Je spousta hybridních odrůd.
  • 00:27:44 Ale ve finále je několik základních
    odrůd,
  • 00:27:47 což je tedy ta červená řepa,
    medová řepa, žlutá, bílá.
  • 00:27:51 Potom jsou deriváty té červené
    řepy.
  • 00:27:53 Je to třeba řepa, která je
    válcovitého tvaru - Taunus,
  • 00:27:57 která roste tak, že má tvar
    takového válečku než koule.
  • 00:28:01 Potom jsou ještě řepy
    italského typu.
  • 00:28:04 Tonda di Chioggia,
    ta je na průřezu, na letorostech,
  • 00:28:08 pruhovaná a je červenobílá.
  • 00:28:11 -Jak si můžu řepu,
    jestli vůbec můžu,
  • 00:28:14 já myslím, že ano, pěstovat doma
    na zahrádce?
  • 00:28:17 -Řepu lze pěstovat docela snadno
    doma.
  • 00:28:19 Myslím, že si ji vypěstuje
    bez problémů každý zahrádkář.
  • 00:28:24 Nevhodné jsou půdy příliš kyselé
    a štěrkové.
  • 00:28:27 Méně vhodné jsou potom ještě půdy
    lehké, písčité a spraše.
  • 00:28:32 -Jaký je postup?
  • 00:28:33 Já vyseju semínko řepy,
    nebo si koupím sazeničku?
  • 00:28:37 -Koupíte si semínka
    a ty se potom vysévají.
  • 00:28:40 Semínka se vysévají zhruba
    na vzdálenost 30 cm od sebe, řádky,
  • 00:28:44 zhruba 8 až 10 cm od sebe.
  • 00:28:47 Samozřejmě je možnost dát semínka
    i blíže
  • 00:28:50 a řepu potom v průběhu vegetace
    jednotit
  • 00:28:53 a konzumovat ji přímo v té zdravé
    fázi růstu.
  • 00:28:57 -Kdy tohle všechno mám udělat?
  • 00:29:00 -Ideální období je od poloviny
    dubna zhruba do června.
  • 00:29:03 Podle termínu výsevu samozřejmě
    potom záleží i sklizeň.
  • 00:29:07 -Jak se o ni starat?
  • 00:29:09 -Nejdůležitější je, v době klíčení,
    kdy řepa roste...
  • 00:29:12 Důležitá věc, kterou jsem neřekl,
    řepa se dává na hloubku 3 až 4 cm.
  • 00:29:15 Je to z toho důvodu,
  • 00:29:17 protože to semínko je poměrně
    větší,
  • 00:29:19 tak aby přišlo do styku
    s půdní vláhou.
  • 00:29:22 V době právě klíčení toho semínka
    je nutná zálivka.
  • 00:29:25 Zálivka dokud nevyroste.
    A samozřejmě potom podle počasí.
  • 00:29:28 Pokud je sucho, řepu pravidelně
    zaléváme.
  • 00:29:31 -Takže zalévám a to je všechno?
    -Ne, ne, kdepak, to nestačí.
  • 00:29:34 Je třeba ještě půdu pravidelně
    okopávat, zbavovat plevele.
  • 00:29:38 Vhodné je také pro řepu,
    neboť řepa nemá ráda
  • 00:29:40 statková hnojiva,
  • 00:29:42 který potom ukládají dusičnany
    do toho kořene a do bulvy,
  • 00:29:46 používat komplexní hnojivo,
    které obsahuje třeba bor.
  • 00:29:50 -No a kdy poznám, že už je hotovo
    a můžu tahat s babkou a s dědkem?
  • 00:29:55 -Řepu je možno sklízet
    pro vlastní potřebu,
  • 00:29:59 pro přímou konzumaci,
    už během průběhu vegetace,
  • 00:30:02 kdy bulvičky člověk pozná.
  • 00:30:04 Řekne si, má to 5 cm,
    stojí mi to za to.
  • 00:30:07 Chci krásnou, mladou, šťavnatou
    řepu.
  • 00:30:09 -Já už jsem dneska říkal, že...
  • 00:30:11 Já teda řepu moc ne, ale mám rád
    ty listy.
  • 00:30:14 Ty můžu jakoby na tom poli brát
    kdy?
  • 00:30:16 -Ty listy je vhodné brát
    v podstatě, když narostou.
  • 00:30:19 Samozřejmě, malá řepa má
    malé lístečky.
  • 00:30:22 To znamená, že vzrostlá řepa má
    pak ty řapíky,
  • 00:30:25 listy potom hezký
    a lze je konzumovat.
  • 00:30:27 Ty listy lze používat třeba
    na způsob jako mangold,
  • 00:30:30 jsou dost podobné mangoldu.
  • 00:30:32 Lze je zpracovat na stejný způsob
    jako třeba špenát.
  • 00:30:34 -Jak už je v našem pořadu tradicí,
    na kterou se velice těším,
  • 00:30:37 budeme i vařit.
  • 00:30:39 Ale předtím se podívejte,
    co jiného vás dnes ještě čeká.
  • 00:30:41 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:30:43 Po zimě má většina houbařů
    pořádný absťák.
  • 00:30:46 Obzvlášť, pokud byla dlouhá
    jako ta letošní.
  • 00:30:49 S prvním oteplením proto spěcháme
    do lesů, sadů a parků
  • 00:30:53 za jarními houbami.
  • 00:30:55 Můžete je úspěšně pěstovat
    na zahradě.
  • 00:30:58 Jsou chutné, zdravé a dá se z nich
    připravit i spousta dobrot.
  • 00:31:02 Řeč bude o kanadských borůvkách.
  • 00:31:05 V mnohých zahradách se ztrácí
    prostor,
  • 00:31:08 kde by se mohl v klidu
    schovávat a rozmnožovat
  • 00:31:10 užitečný hmyz nebo ježek.
  • 00:31:12 Přitom poskytnout jim trochu
    životního prostoru
  • 00:31:15 se nám může jen vyplatit.
  • 00:31:17 A na závěr si připravíme zdravou
    ovocnou svačinku
  • 00:31:20 a polévku z hlívy ústřičné,
    která se chutí i vůní podobá
  • 00:31:24 oblíbené dršťkové polévce.
  • 00:31:31 Víte, jaké úlovky čekají na houbaře
    v jarním lese?
  • 00:31:34 Kdo se vyzná, může najít výtečné
    houby,
  • 00:31:37 za které se na francouzských
    a švýcarských trzích draze platí.
  • 00:31:42 -My si tady představíme některé
    jarní druhy hub.
  • 00:31:45 Některé, které jsou i velmi chutné
    a mezi houbaři oblíbené.
  • 00:31:50 Například takový smrž z okruhu
    smrže vysokého.
  • 00:31:54 Ukážeme si na tom smrži,
    jak vypadají jeho znaky.
  • 00:31:59 Když ho takhle řízneme,
    tak se podíváme,
  • 00:32:04 že to je vlastně takový
    dutý celek.
  • 00:32:08 Podívejte se.
  • 00:32:10 Takhle, když to rozříznu,
    že uvnitř je ta plodnice dutá.
  • 00:32:14 Těch smržů sice vyrůstá několik,
    víc než 60.
  • 00:32:17 Těžko se rozlišují,
    ale všechno jsou to jedlé houby.
  • 00:32:21 Jsou výborné,
  • 00:32:22 když byste si je chtěli naplnit,
    tak nějakými masitými nádivkami.
  • 00:32:26 Nebo se dají upravit tak,
    že je nakrájíte na plátky,
  • 00:32:31 orestujete na másle
    a přidáte na topinku.
  • 00:32:33 Taktéž se dá upravovat
    i tady destice,
  • 00:32:37 což je houba, které se lidově
    říká prasečí ouško.
  • 00:32:41 Je to velice křehká houbička.
  • 00:32:44 Můžu ukázat, jak se dá krásně
    odlomit.
  • 00:32:49 Když se podíváme na spodek,
    tak má nepatrný třeň.
  • 00:32:53 To je takhle prorostlé tím
    substrátem, takhle to můžu ukázat.
  • 00:32:57 Ten třeň je takový zvrásnělý,
    krátký.
  • 00:33:01 Někdy téměř chybí.
  • 00:33:04 Je to houba, která velice často
    vyrůstá
  • 00:33:08 na tlejících smrkových pařezech
    porostlých mechem.
  • 00:33:11 K velmi oblíbeným jarním houbám
    patří kačenky.
  • 00:33:14 Kačenky končí svůj růst.
  • 00:33:16 Ony rostou zhruba 14 dní v roce
    a pak zase až za rok.
  • 00:33:19 Jsou to houby, které se liší
    od smržů de facto
  • 00:33:23 připojením toho kloboučku.
    Když si takhle ukážeme,
  • 00:33:28 ten klobouček jde velice snadno
    oddělit od toho třeně.
  • 00:33:33 Nožičce říkáme třeň.
  • 00:33:36 Je připojený jako náprstek
    na vrcholu toho třeně.
  • 00:33:40 Kdežto tady, jak jsme si ukázali
    u toho smrže,
  • 00:33:44 tak vidíte, že ten klobouk
    je připojený k tomu třeni
  • 00:33:48 a vytváří to takový dutý celek.
  • 00:33:51 Ta kačenka má ještě jeden důležitý
    charakteristický znak,
  • 00:33:56 když takhle říznu ten třeň,...
  • 00:34:02 ... tak uvidíme v tom třeni
    takovou jakoby vatu.
  • 00:34:07 Ten třeň je částečně dutý
  • 00:34:10 a částečně vyplněný takovou
    jakoby vatou.
  • 00:34:13 Další houbou, kterou bych vám rád
    představil je tmavobělka žlutavá.
  • 00:34:18 To je typická jarní houba,
    která má klobouček,
  • 00:34:21 když je mladá, tak je trošku
    tmavší.
  • 00:34:25 Střed na tom temeni toho kloboučku
    je takový tmavý vyhrblý kroužek.
  • 00:34:32 To je pro ni dost typické.
  • 00:34:34 Když ji takhle otočíme,
    tak je vidět, že v těch lupenech
  • 00:34:38 a na tom třeni je takový okrově
    naoranžovělý nádech.
  • 00:34:41 Lupeny jsou velice husté
    a ta houba má
  • 00:34:44 takovou příjemnou kořeněnou vůni.
  • 00:34:46 Jsou to houby, které se dají využít
    do smaženice, do omáček
  • 00:34:51 i do polévek.
  • 00:34:53 Takže jak vidíte, houby rostou
    i na jaře.
  • 00:34:55 Nejsou to sice hřiby,
    za kterými houbaři nejraději
  • 00:34:58 do lesa vyráží, ale i tyto houby
    jsou velice chutné.
  • 00:35:03 A pokud si je nastudujete,
    naučíte se je poznávat,
  • 00:35:07 tak si můžete obohatit
    svůj jídelníček i na jaře.
  • 00:35:17 -Zahradní nebo kanadské borůvky
    mají mnoho pozitivních
  • 00:35:21 zdravotních účinků.
  • 00:35:23 Dá se říct, že se jedná
    o superpotravinu.
  • 00:35:25 A tak stojí za to je pěstovat.
  • 00:35:28 Pojďte se podívat jak.
  • 00:35:30 -Nacházíme se na krásném
    a velmi zajímavém místě.
  • 00:35:34 Jsme v borůvkové zahradě
    v Borovanech u Českých Budějovic.
  • 00:35:38 Na tomto místě byla v roce 2012
    vysázena taková malá sbírka
  • 00:35:43 kanadských neboli zahradních
    borůvek.
  • 00:35:46 Je tady 8 odrůd a z každé odrůdy
    po 8 kusech.
  • 00:35:50 Odrůdy pro borůvkovou zahradu
    byly vybrány tak,
  • 00:35:54 aby dozrávaly v různém období.
  • 00:35:57 Tím pádem lidé, kteří přicházejí
    na toto místo,
  • 00:36:01 tak mohou ty borůvky
    nejenom ochutnávat,
  • 00:36:04 ale díky tomu, že jsou všechny
    rostliny označeny
  • 00:36:07 kultivarovým názvem,
    tak si podle toho mohou dělat
  • 00:36:11 i nějaké poznámky, zapisovat si,
    aby věděli,
  • 00:36:14 kterou odrůdu si mají pořídit
    na tu svoji vlastní zahradu.
  • 00:36:17 Pěstování borůvek je čím dál
    populárnější.
  • 00:36:19 Lidi mají tyto rostliny
    na zahradách moc rádi,
  • 00:36:22 protože je příjemné si v létě
    zobnout zdravé čerstvé ovoce
  • 00:36:25 přímo z keříku.
    Trápí je však často jedna věc.
  • 00:36:29 Jestli a jak je zapotřebí borůvky
    řezat.
  • 00:36:32 Odpověď na to je poměrně
    jednoduchá.
  • 00:36:35 Několik let po výsadbě není
    zapotřebí dělat vůbec nic.
  • 00:36:38 Ale po 4 až 5 letech od výsadby
    už je nutné k rostlině přistoupit
  • 00:36:42 a prosvětlit ji.
    Je to potřebné z toho důvodu,
  • 00:36:45 že když se podíváme na tu rostlinu,
    vidíme, že už je velmi hustá.
  • 00:36:50 Má sice velké množství květních
    pupenů,
  • 00:36:52 ale kdybychom všechny tyto výhony
    ponechali,
  • 00:36:55 tak by zaprvé těch plodů
    bylo velké množství a byly by malé.
  • 00:36:59 A zadruhé by byly méně kvalitní,
    protože doprostřed té rostliny
  • 00:37:03 už se nedostává sluníčko.
  • 00:37:06 Principem řezu u borůvek
    je odstranit staré větve,
  • 00:37:09 které už jsou odplozené,
    anebo které rostou směrem do koruny
  • 00:37:13 a tím rostlinu zahušťují.
    Vyžaduje to trošku odvahy.
  • 00:37:17 Nesmíte se bát, protože ta rostlina
    nijak netrpí.
  • 00:37:20 Naopak, ona tím řezem získá.
  • 00:37:23 Je sice možné, že v tom roce
    po tom řezu ta úroda
  • 00:37:27 možná bude malinko menší,
    ale borůvka je rostlina,
  • 00:37:30 která je dlouhověká,
  • 00:37:32 vydrží na zahradě plodit
    nějakých 20 let.
  • 00:37:35 Při řezu borůvek je důležité
    nepodlehnout
  • 00:37:37 příliš nějakým estetickým
    kritériím,
  • 00:37:39 protože občas vídám na zahrádkách,
    že někdo si borůvku zastřihne
  • 00:37:43 do takového úhledného kulatého
    tvaru, což vypadá velmi hezky,
  • 00:37:47 ale je to úplně kontraproduktivní,
  • 00:37:50 protože květní pupeny se tvoří
    obvykle na koncích výhonů.
  • 00:37:54 Takže kdo chce mít tu úrodu
    bohatou,
  • 00:37:57 tak by toto měl respektovat
    a spíše rostlinu prosvětlovat,
  • 00:38:00 než ji tvarovat do nějaké
    krásné koule.
  • 00:38:03 Ještě jedna věc pěstitele borůvek
    velmi zajímá.
  • 00:38:06 Jsou to tyhle ty dlouhé, čerstvé,
    obvykle zelené výhony,
  • 00:38:10 které vyrůstají zezdola
    té rostliny.
  • 00:38:12 Lidé mají pocit, že to jsou jakési
    plané výhony, nějací vlci,
  • 00:38:16 a mají tendenci je odstraňovat.
    Nebylo by to správné,
  • 00:38:19 protože právě tento výhon
    bude základem příští úrody
  • 00:38:23 v následujících letech.
  • 00:38:26 Musíme velmi důsledně odstraňovat
    výhony, které jsou mrtvé,
  • 00:38:29 nebo dokonce položivé,
    protože rostlina chce přivádět
  • 00:38:33 do všech svých buněk živiny a vodu,
    to by potom bylo zbytečné,
  • 00:38:37 zbytečný výdej energie.
  • 00:38:40 Normálně bych teda stříhal
    tuhle tu větvičku,
  • 00:38:42 ale protože mám pocit,
    že celá tato je úplně nadbytečná,
  • 00:38:46 tak se v tomto případě nebudu bát
    a ustřihnu ji o trošku níž.
  • 00:38:52 U borůvek je ještě jedna věc
    velice důležitá.
  • 00:38:54 Jsou vždycky pěstované v rašelině
  • 00:38:56 a rašelina je na živiny mimořádně
    chudá.
  • 00:38:59 Takže abychom se dočkali úrody
    je potřeba živiny
  • 00:39:02 rostlinám pravidelně doplňovat.
  • 00:39:04 Na začátku vegetačního období
    používám pro hnojení borůvek
  • 00:39:08 granulované organické hnojivo,
    které se skládá z několika složek.
  • 00:39:12 Je tam koňský hnůj, kravský hnůj,
    guáno, to jsou složky,
  • 00:39:15 které působí poměrně rychle.
  • 00:39:17 A také obsahuje rohovinu,
    která se rozkládá v půdě pomalu
  • 00:39:21 a vlastně zásobuje rostlinu
    živinami delší čas.
  • 00:39:24 Dalším pěstitelským dotazem
    bývá to,
  • 00:39:27 zdali je možné borůvky pěstovat
    v nádobách.
  • 00:39:30 Odpověď je na to snadná.
  • 00:39:32 Ano, v nádobách borůvky pěstovat
    můžeme,
  • 00:39:35 ale ty nádoby musíme umisťovat
    někam na otevřenou zahradu.
  • 00:39:38 Pokud bychom pěstovali borůvky
    v květináči na balkónech,
  • 00:39:42 tak by to nebylo úplně ono,
    protože tam je
  • 00:39:44 nízká vlhkost vzduchu
    a rostliny by tam trpěly.
  • 00:39:48 Samotné pěstování borůvek
    v nádobách už složité není.
  • 00:39:51 Ale nedá se čekat, že úroda z nich
    by byla tak veliká,
  • 00:39:55 jako když pěstujeme rostliny
    ve volné půdě.
  • 00:39:58 Pro výsadbu borůvek do nádob
    použijeme buď rašelinu,
  • 00:40:02 anebo speciálně borůvkový substrát,
    který je na rašelinové bázi,
  • 00:40:07 ale je už obohacený o živiny
    na dobu zhruba 6 týdnů.
  • 00:40:13 Máme rostlinu vysazenou,
    a když se jí bude dobře dařit,
  • 00:40:17 tak zhruba za dva roky bude vypadat
    jako tato.
  • 00:40:26 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
  • 00:40:28 které věnovala společnost
    Pučálka s.r.o.
  • 00:40:31 Soutěžní otázka zní:
  • 00:40:33 Pro koho jsou určena holistická
    krmiva?
  • 00:40:36 za a) pro všechna plemena psů,
    za b) pouze pro malá plemena.
  • 00:40:40 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:40:44 získají poukaz na odběr granulí,
    pamlsků a doplňků pro psy v e-shopu
  • 00:40:49 v hodnotě 2 tisíc korun.
  • 00:40:52 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:40:54 PATE mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:40:58 Soutěžit můžete do soboty
    29. dubna,
  • 00:41:02 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jména výherců se dozvíte
  • 00:41:06 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:41:08 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:41:21 Představíme vám způsob,
    jak nalákat na zahradu čmeláky
  • 00:41:24 nebo včelky samotářky
    a další pomocníky,
  • 00:41:27 kteří se odvděčí nejen tím,
    že opylují květy,
  • 00:41:30 ale pomůžou vám bojovat
    i se škůdci.
  • 00:41:35 -Nyní se nacházíme v období jara,
    kdy se nám příroda pomalu probouzí
  • 00:41:39 a my můžeme sledovat různé
    živočichy,
  • 00:41:41 a samozřejmě i kvetoucí rostliny,
    kterou mohou být pro potěchu
  • 00:41:45 našeho oka, ale samozřejmě hrají
    i velice důležitou roli
  • 00:41:49 v ekosystému, nejen v přírodě,
    ale i na naší zahradě.
  • 00:41:53 My můžeme těmto živočichům
    poskytnout přirozené podmínky,
  • 00:41:56 ať už to bude nějaká květnatá
    louka, bylinková zahrádka,
  • 00:42:00 nebo to můžou být kvetoucí stromy,
    různé komposty a tak dále.
  • 00:42:08 První živočichové, s kterými se
    potkáme, jsou různé druhy hmyzu.
  • 00:42:12 Mohou to být včely,
    které samozřejmě zimují v úlech,
  • 00:42:16 ale můžeme se setkat i se včelami
    samotářkami,
  • 00:42:20 kterým můžeme na své zahradě
    poskytnout podmínky.
  • 00:42:23 Najdou se zde i čmeláci.
  • 00:42:25 Postupně ten hmyz bude čím dál tím
    pestřejší.
  • 00:42:29 Najdeme i různé motýly.
  • 00:42:32 Včely a čmeláci jsou nezbytní
    opylovači.
  • 00:42:35 Proto jsou důležité i v naší úrodě,
    pokud chceme mít velké výnosy,
  • 00:42:40 musíme mít i včely,
  • 00:42:42 protože bez hmyzu by nebyl život
    na zemi.
  • 00:42:44 Můžeme vybudovat květnatou louku,
  • 00:42:46 můžeme si vypěstovat bylinkovou
    zahrádku,
  • 00:42:49 nebo můžeme vytvořit takzvaný
    hmyzí domeček.
  • 00:42:51 Vždycky je ale důležité,
    aby ty včely měly podmínky
  • 00:42:55 na naší zahradě přirozené.
  • 00:42:58 Nemusíme budovat nějaké krásné
    hmyzí domečky,
  • 00:43:01 ale postačí, když někde necháme
    takový divoký koutek,
  • 00:43:04 kde živočichové najdou
    svá útočiště.
  • 00:43:09 Jelikož období jara je i obdobím
    rozmnožování,
  • 00:43:12 můžeme se častěji setkat
    i s obojživelníky,
  • 00:43:15 kteří vyhledávají různé mělké tůňky
    i na našich zahradách.
  • 00:43:20 Abychom živočichy na své
    zahradách udrželi,
  • 00:43:22 neměli bychom sekat příliš často,
  • 00:43:25 protože nízce střižené trávníky
    jim nevyhovují.
  • 00:43:28 Je důležité, abychom sekali třeba
    2x ročně a nechali tu trávu vyrůst.
  • 00:43:33 Měli bychom ji sekat jenom
    v určitých pásech
  • 00:43:36 nebo v takových mozaikách.
  • 00:43:38 Další podmínkou je i to,
    že bychom neměli využívat pesticidy
  • 00:43:42 a různé další postřiky, protože tím
    se hubí i užiteční živočichové.
  • 00:43:48 V období jara se probouzí
    i živočichové ze zimního spánku.
  • 00:43:52 Jsou to například ježci
    nebo netopýři.
  • 00:43:55 Pro ježka je ideální starý kompost,
    nějaké listí, kopka dřeva,
  • 00:43:59 kde může najít svůj úkryt nejen
    v době zimování,
  • 00:44:02 ale může ho využívat i v době
    rozmnožování.
  • 00:44:05 Ježek je velice užitečný,
    protože jeho potravou jsou
  • 00:44:08 například slimáci nebo žížaly.
  • 00:44:10 Proto bychom si ho měli také
    udržet.
  • 00:44:13 Tady je zase velice důležité říci,
    že bychom neměli používat
  • 00:44:16 přípravky na hubení slimáků,
  • 00:44:19 protože tím bychom i těm ježkům
    ublížili.
  • 00:44:24 Živočichové a rostliny
    jsou ohroženi nejen
  • 00:44:26 zemědělskou výrobou,
    ale i námi samotnými.
  • 00:44:29 Rozmanitost živočichů a rostlin
    v současné době
  • 00:44:32 velice rychle klesá.
  • 00:44:34 Proto bychom jim měli poskytnou
    podmínky na naší zahradě.
  • 00:44:38 Měli bychom dbát na to, abychom se
    k přírodě chovali ohleduplně.
  • 00:44:41 Neměli bychom vypalovat třeba
    zbytky listí.
  • 00:44:44 Naopak kupku listí, kompost
    nebo větve
  • 00:44:48 bychom měli na své zahradě nechat,
  • 00:44:50 protože je to důležité útočiště
    různým druhům živočichů.
  • 00:45:06 -Tak už víme, že řepa je neskutečně
    zdravá
  • 00:45:09 a je dobré ji jíst v jakékoliv
    formě.
  • 00:45:12 Ale my se teď vrátíme k tomu
    širšímu spektru superpotravin
  • 00:45:16 a budeme z nich vařit.
  • 00:45:18 Budeme dělat dva recepty.
    Ten první bude co?
  • 00:45:21 -Ten první bude takové rychlé
    smoothie, když ráno nestíhám.
  • 00:45:25 Anebo když chci mít opravdu rychlé
    jídlo plné živin.
  • 00:45:31 -Takže to jsme si už dneska
    představovali.
  • 00:45:34 Tohle jsou otruby, to už vím.
  • 00:45:36 -Těch tam moc nedáme.
    -Ano. A co dál?
  • 00:45:39 -Základem bude kefír, kysané mléko
  • 00:45:42 plné probioticky působících
    bakterií pro naše zažívání.
  • 00:45:47 Hodíme tam ovoce.
    -To jsou jahody a jablka.
  • 00:45:51 -Jahody, jablko...
  • 00:45:53 Ty jahody mají velmi málo cukru,
  • 00:45:55 takže tam si i obecně můžeme
    dovolit větší porci.
  • 00:46:00 Dáme tam trochu, na oslazení,
    sušených brusinek.
  • 00:46:03 Brusinky, ty chrání močové cesty
    před osídlením bakteriemi.
  • 00:46:09 Trochu tedy těch otrub.
  • 00:46:11 Ale zase, abychom to nepřehnali
    s tou vlákninou.
  • 00:46:15 Trochu semínek.
  • 00:46:17 A trochu jenom pražených
    kakaových bobů,
  • 00:46:20 z kterých se tedy dělá čokoláda.
    Tohle je dost velký hit.
  • 00:46:24 No a to v podstatě stačí.
    Možná tam šoupneme víc toho ovoce.
  • 00:46:28 Pak už stačí zavrtět...
  • 00:46:38 Tak a je to hotový... za chvilku.
  • 00:46:43 Kdo nestíhá doma, tak si může dát
    do nějaké nádoby s víčkem
  • 00:46:49 a třeba do auta.
  • 00:46:51 -Do práce.
    -Do práce.
  • 00:46:53 Je to pořád lepší si vzít tohle
    než nesnídat tedy vůbec.
  • 00:46:57 -Ano.
    -To stopro.
  • 00:47:01 Na zdraví.
    -Na zdraví.
  • 00:47:06 Udělal bych chybu,
    kdybych si do toho dal med?
  • 00:47:09 -Neudělal, ale ne lžíci.
    Lžičku na porci.
  • 00:47:12 -Lžičku...
  • 00:47:14 Protože chutná mi to,
    ale malinko je to nesladký.
  • 00:47:17 -Jste zvyklej na sladký, viďte?
    -Zas tolik ne.
  • 00:47:19 Já nemusím tolik sladký,
    ale malinko bych si to...
  • 00:47:22 -Takže medem můžu?
    -Můžete v podstatě čímkoliv,
  • 00:47:25 ale když med, je to od včel,
    tak ano.
  • 00:47:29 -Tak smoothie se nám povedlo
    a teď to bude...
  • 00:47:32 Vidím hlívu ústřičnou, tak doufám,
    že to bude dršťkovka z hlívy.
  • 00:47:37 -Jo, nebude to smoothie,
    uděláme si polévku, velice rychlou.
  • 00:47:42 A na místo klasické dršťky
    použijeme
  • 00:47:46 tu zdravou hlívu ústřičnou.
    -Ano.
  • 00:47:49 Takže nejdřív nakrájíme cibulku.
    -Úplně jednoduchá klasika.
  • 00:47:52 Na troše tuku zpěníme cibulku,
  • 00:47:55 hodíme k tomu trošku
    červené papriky...
  • 00:47:58 -V čem je ta hlíva tak populární
    a tak zdravá?
  • 00:48:01 -Ta hlíva je populární hlavně tím,
    že podporuje naši obranyschopnost,
  • 00:48:07 imunitu, odolnost vůči nemocem
    a je jí přisuzováno také to,
  • 00:48:12 že může snížit hladinu
    cholesterolu.
  • 00:48:15 Zkrátka těmto houbám, hlívě
    nebo houbám shiitake,
  • 00:48:18 jsou opravdu tradičně přisuzovány
    velmi příznivé účinky na zdraví.
  • 00:48:23 -I v případě, že ji vařím?
    -Ano, i pokud ji vaříte.
  • 00:48:30 Prohřejeme, zalijeme vodou a pak už
    tam dáme zbývající suroviny.
  • 00:48:35 Trochu mrkve, samozřejmě hlívu,
    brambory,
  • 00:48:38 které tam mohou, ale nemusí být,
    a dáme vařit.
  • 00:48:42 Jako koření použijeme majoránku
    a trochu pepře.
  • 00:48:46 Někdo může dát i kmín.
    Zase záleží, jak mu to chutná.
  • 00:48:50 Jestli to chce mít spíš jako
    bramboračku
  • 00:48:53 nebo spíš jako dršťkovku.
  • 00:48:55 No a nakonec zjemníme troškou
    zakysané smetany.
  • 00:48:58 Zase záleží na chuti.
    A hodně zeleného.
  • 00:49:01 -Tak máme tady dršťkovou polévku
    z hlívy ústřičné.
  • 00:49:09 Krásně voní.
  • 00:49:12 Já si tam dám, s dovolením,
    trošku zeleného.-Dejte.
  • 00:49:21 -Nezbývá než mi popřát dobrou chuť.
    Vy se mějte krásně.
  • 00:49:25 A já se těším příští týden
    v Polopatě.
  • 00:49:27 Na shledanou.
  • 00:49:29 Příště uvidíte:
  • 00:49:32 Dozvíte se, v jakých zahradách
    můžete vytvořit větší vodní prvek,
  • 00:49:35 například potok.
  • 00:49:37 Těm, kteří znají jen
    grilované klobásy, ukážeme,
  • 00:49:40 že i zelenině, ovoci
    a kuřecímu masu
  • 00:49:42 můžete dodat grilováním
    výraznější vůni a chuť.
  • 00:49:45 A poradíme, jak vybrat nejvhodnější
    místo pro sezení na zahradě.
  • 00:49:49 A jaký nábytek pro něj zvolit,
    aby co nejdéle odolával
  • 00:49:52 povětrnostním vlivům.
  • 00:49:54 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2017

Související