iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
14. 12. 2014
09:00 na ČT1

1 2 3 4 5

12 hlasů
29958
zhlédnutí

Polopatě

Vánoční stromek — Výroba stojanu — Léčivé houby — Vánoční výzdoba — Sváteční likér — Himalájská kočka — Vánoční dekorace na prostřený stůl

41 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Málokteré období v roce
    je opředeno tolika zvyklostmi,
  • 00:00:23 tradicemi a pověrami.
  • 00:00:25 Některé tradice zanikají,
    jiné naopak vznikají.
  • 00:00:28 Ale je spousta těch,
    které se dodržují.
  • 00:00:31 Na ty letošní je potřeba
    začít se připravovat.
  • 00:00:33 Vítejte u dalšího dílu pořadu
    Polopatě.
  • 00:00:36 Tentokrát s atmosférou Vánoc.
  • 00:00:39 Dnes uvidíte:
  • 00:00:41 Ještě nemáte vánoční stromek
    a chcete poradit,
  • 00:00:43 podle čeho vybrat
    ten nejlepší?
  • 00:00:45 Přidáme také tip,
    jak jej originální ozdobit
  • 00:00:47 a čím zkrášlit vánoční
    tabuli.
  • 00:00:50 Vánoční stromek
    už čeká na zasazení do stojanu
  • 00:00:53 a vy jste zjistili,
    že stojánek se rozbil
  • 00:00:56 nebo že se prostě někam
    vypařil.
  • 00:00:58 Ukážeme vám,
    jak si vyrobit nový.
  • 00:01:01 Podívejte se,
    že i láhev se dá hezky zabalit.
  • 00:01:03 A nejen to.
  • 00:01:05 Máme pro vás recept
    na originální vánoční likér.
  • 00:01:08 Existuje asi 140 tisíc
    druhů hub.
  • 00:01:11 A přibližně 700 je léčivých.
  • 00:01:14 Mezi ně patří i exotická dřevní
    houba lesklokorka.
  • 00:01:19 Představíme vám plemeno
  • 00:01:20 himalájsko-perské kočky
    colourpoint.
  • 00:01:23 Dozvíte se něco o její povaze i to,
    jak o ni pečovat.
  • 00:01:32 Nedílnou součástí našich Vánoc
    jsou vánoční stromky.
  • 00:01:35 Ale jak takový vánoční stromek
    putuje k nám domů
  • 00:01:37 a odkud, o tom si budeme dneska
    povídat s Josefem Hloškem.
  • 00:01:41 -Pepo, dobrý den, já jsem Filip.
    -Dobrý den.
  • 00:01:45 Já jsem vždycky přemýšlel -
    vyplatí se to vůbec?
  • 00:01:48 Říkal jsem si:
  • 00:01:49 Takový stromek se uřízne
    a za měsíc je pryč.
  • 00:01:51 A teď jako co?
    Vy tady zasadíte novej?
  • 00:01:54 Jak to chodí?
  • 00:01:55 Tak funguje to tak,
    že od zasazení té sazenice
  • 00:01:59 do země zhruba u té borovice,
    na kterou se díváme,
  • 00:02:02 to trvá zhruba 3 až 4 roky.
  • 00:02:04 Samozřejmě bavíme se
    o sazenici.
  • 00:02:06 Ta sazenice z toho semínka,
    než je ještě vhodná
  • 00:02:08 zasázet do té plantáže,
    tak to trvá další tři roky.
  • 00:02:11 To znamená od toho semínka
    po takovýto stromek
  • 00:02:14 je to opravdu 7 až 8 let.
  • 00:02:18 Během prázdnin chodíme
    po těch plantážích
  • 00:02:20 a vybíráme si ty stromečky,
  • 00:02:22 které jsou už vhodné
    pro tu sezónu na to uřezání.
  • 00:02:27 -Takže tento už půjde.
    -Ano.
  • 00:02:35 7 let se jakoby tvoří
    a pak 12 až 15 vteřin ho uřízneme.
  • 00:02:42 Takže ideální je si vzít
    k tomu ochranné rukavice,
  • 00:02:46 protože kór u té borovice,
    protože je docela smolnatá.
  • 00:02:51 -A co teď máme dělat?
    -Pojďme to zkusit.
  • 00:02:55 Já ho trošku přidržím,
    abyste se tam dostal.
  • 00:02:57 -Jenom prostě nasadit a řezat.
    -Moment, tady ne.
  • 00:03:01 -Tohle ještě musí do toho stojanu.
    -Tak.
  • 00:03:04 Nám právě jde o to,
    aby ten kmen byl co nejdelší,
  • 00:03:08 aby tam šlo to nasazení.
  • 00:03:10 Přesně v tom místě.
    Na deset tahů musí jít.
  • 00:03:13 -Fakt, jo?
    -U téhle pilky ano.
  • 00:03:18 Raz dva tři čtyři...
    Devět!
  • 00:03:21 Tak jsem si myslel,
    že to půjde hůř.
  • 00:03:24 -Kdepak.
    -To bylo 5 vteřin.
  • 00:03:27 Ta borovice se velice dobře
    řeže.
  • 00:03:29 -A voní hezky.
    -Ta pryskyřice už tam
  • 00:03:31 začíná reagovat
    a už prostě voní.
  • 00:03:34 -Smrk voní víc než borovice.
    -Smrk voní možná trošku víc.
  • 00:03:38 Ale úplně nejvíc samozřejmě
    voní jedle.
  • 00:03:40 -Jedle.
    -Nejvíc jedličky.
  • 00:03:42 -Pojďme si ovonět
    i ostatní stromky. -Určitě.
  • 00:03:45 Ještě že jsem to dal na první
    pokus,
  • 00:03:48 protože jinak bychom to museli
    zkoušet i na dalších
  • 00:03:50 a možná bych vám to tady
    všechno vykácel.
  • 00:03:54 Teď budu za chytráka.
    Smrček.
  • 00:03:57 Je to druh smrčku, ale pichlavý.
    To znamená - smrk pichlavý
  • 00:04:03 nebo se taky používá
    smrk stříbrný.
  • 00:04:05 Je to jeden z takových těch
    hodně oblíbených stromečků.
  • 00:04:07 Svou pravidelností,
    krásnou barvou.
  • 00:04:09 Ty varianty jsou buď takhle modrý
    a nebo potom klasická zelená.
  • 00:04:13 -To je tenhle.
    -To je jedlička.
  • 00:04:17 Tohle to je jedle kavkazská.
    Taky oblíbený stromek,
  • 00:04:22 to jehličí není tak pichlavý
    a je hodně voňavý.
  • 00:04:26 To je vlastně jeden
    z nejoblíbenějších stromečků.
  • 00:04:29 A tohle nechám na vás.
  • 00:04:32 Tak to je zvláštnost.
    To je jedlička douglaska.
  • 00:04:35 Takhle si zkuste udělat.
    Ta nám perfektně voní.
  • 00:04:41 Voní po citronech.
  • 00:04:44 Člověk vybírá podle toho,
  • 00:04:45 aby ten stromek byl hezkej,
    pravidelnej.
  • 00:04:47 A čeho se ještě držet
    z pohledu profesionála?
  • 00:04:50 Když se podíváme třeba
    na tuhle jedličku,
  • 00:04:52 tak ta jedle má krásně nádherně
    ty bodlinky
  • 00:04:57 jakoby zelený
    a nejsou seschlý.
  • 00:04:59 Takže to je důležitý,
    aby ten stromeček
  • 00:05:01 byl nejenom tvarově pěknej,
    ale...
  • 00:05:04 -Jedlička, říkáte.
    -Tohle to je jedle.
  • 00:05:06 Jedle obrovská.
  • 00:05:08 Aby ten stromek byl takový
    opravdu svěží.
  • 00:05:10 Kolik lidí má ten prostor,
    že opravdu ten stromek
  • 00:05:12 je jako solitéra
    a uprostřed v místnosti.
  • 00:05:16 Většinou je to tak, že je v rohu
    nebo třeba někde u zdi,
  • 00:05:19 takže není zas až tak důležitý,
    aby byl pravidelný.
  • 00:05:22 Svým způsobem je to příroda
    a každý stromek je hezkej.
  • 00:05:25 Vánoční stromky,
    které si nikdo nekoupí
  • 00:05:28 se buď rozstříhají
    na jednotlivé větvičky,
  • 00:05:31 a nebo skončí jako palivo
    v bioplynové stanici.
  • 00:05:34 Pak je tu ale ještě jedna možnost -
    koupit si stromek zasazený.
  • 00:05:40 No a to je ta šetrnější varianta,
    protože ten stromeček
  • 00:05:42 je v tom kyblíku
    a mám šanci, že vydrží dýl.
  • 00:05:46 Ale musím se o něj víc starat,
    že jo?
  • 00:05:48 Určitě. Je to trošičku
    takový specifikum,
  • 00:05:51 protože ten stromeček nemůžeme
    hnedka teďka jakoby
  • 00:05:54 vzít zvenku
    a dát ho do teplý místnosti.
  • 00:05:57 Měl by tam být nějaký
    mezičlánek,
  • 00:05:59 minimálně prostě nějakých
    14 dnů aklimatizace.
  • 00:06:02 To znamená nevytápěná
    garáž
  • 00:06:04 a pak ten prostor,
    který už je vytápěný.
  • 00:06:07 Ale zase ten stromeček by neměl být
    blízko topení v té místnosti.
  • 00:06:11 Opravdu třeba na ty Vánoce,
    maximálně týden nebo 10 dnů,
  • 00:06:16 ale to už je opravdu dost.
  • 00:06:19 Aby tam prostě nedocházelo
    k narašení těch letorostů.
  • 00:06:22 A po Vánocích si ho dám
    na zahradu?
  • 00:06:26 Po Vánocích by měla být zase
    opačná cesta.
  • 00:06:29 Zase mírně zchladit
    a potom dát ven.
  • 00:06:34 Ven míněno pořád v tom květináči,
    nebo můžu do země?
  • 00:06:38 Ten stromek by měl být minimálně
    rok v tom kontejneru,
  • 00:06:41 aby byl zapěstovaný,
    aby se tam utvořil kořenový bal,
  • 00:06:43 aby nedošlo k tomu,
    že ten stromeček takhle uhyne.
  • 00:06:46 Já to říkám schválně,
    protože mně se podařilo
  • 00:06:49 ho dát do volné půdy
    a teď už roste 4 roky,
  • 00:06:52 ten kontejnerový po těch
    Vánocích.
  • 00:06:54 Takže jde to,
    ale je potřeba se tomu věnovat.
  • 00:06:58 Tak já moc děkuju.
    Mějte se hezky.
  • 00:07:01 Taky.
    Mějte se hezky.
  • 00:07:02 -Nashle.
    -Nashle.
  • 00:07:07 Vánoce už nám pomalu klepou
    na dveře
  • 00:07:09 a abychom si mohli nazdobit
    stromeček,
  • 00:07:11 můžeme si udělat jednoduchý
    dřevěný stojánek.
  • 00:07:15 Nejjednodušší si uděláme
    ze dvou dřevěných hranolků.
  • 00:07:19 Klasický kříž,
    k tomu nám postačí 2 hranolky
  • 00:07:21 50 cm dlouhý, 10 na 10 a běžný
    ruční nářadí, co máme doma.
  • 00:07:28 To znamená - pilka.
  • 00:07:30 A pak ještě budeme potřebovat
    úhelník a vykružovací pilku.
  • 00:07:33 Označím si hloubku řezu tak,
    abychom věděli, kde zakončíme.
  • 00:07:39 Dělají se dva úplně shodné
    díly.
  • 00:07:42 Pomocí ostré pilky snadno
    odřízneme potřebný materiál.
  • 00:07:46 Děláme vedle sebe
    několik řezů.
  • 00:07:52 Nařezané proužky,
    protože jsou přes léta,
  • 00:07:54 snadno vyčistíme, potom dlátem
    a paličkou dočistíme do roviny.
  • 00:08:06 Načisto můžeme plochu upravit
    pomocí rašple na dřevo.
  • 00:08:11 A stejným způsobem
    si vytvoříme duhou část.
  • 00:08:14 Pak zjistíme,
    jak jsme přesně měřili
  • 00:08:17 a když je zapotřebí,
    tak můžeme ještě trošku rozšířit.
  • 00:08:23 Kříž můžeme nechat rozkládací,
    nebo ho můžeme slepit.
  • 00:08:27 Nejdříve však ale pomocí
    vykružovací pilky
  • 00:08:31 uděláme požadovaný otvory
    na vánoční stromeček.
  • 00:08:35 Základní část stojánku
    máme hotovou,
  • 00:08:38 máme i otvor pro stromek
    a přiděláme nožičky.
  • 00:08:42 Hranolky si předvrtáme
  • 00:08:44 a přišroubujeme je
    ze spodní strany.
  • 00:08:47 A samozřejmě otřepy a hrany
    si můžeme buď
  • 00:08:52 smirkem na špalíčku
    a nebo houbičkou je strhneme.
  • 00:08:55 A podle potřeby můžeme
    nechat přírodní
  • 00:08:57 a nebo ho můžeme barevně upravit
    tak, jak se nám líbí.
  • 00:09:04 Otvor je trošku větší,
    takže ho usadíme
  • 00:09:08 a na přesný usazení
    si můžeme připravit malé klínky
  • 00:09:14 nebo třeba rozebrat doma
    dřevěný nebo plastový kolíček.
  • 00:09:22 Využijeme zvýšený nožičky
    přesně pro to,
  • 00:09:26 abychom pod stromeček
    mohli dát misku na vodu.
  • 00:09:33 Jestli nám obyčejný kříž,
    který jsme vyrobili,
  • 00:09:35 přijde málo dekorativní
    a máme doma přímočarou pilku,
  • 00:09:38 můžeme si udělat stojánek
    na stromeček zdobnější.
  • 00:09:42 Přehneme si tvrdý karton
    na půlku,
  • 00:09:45 aby byla šablona
    oboustranná.
  • 00:09:48 A musíme to udělat tak,
    aby stejně jak
  • 00:09:50 u toho dřevěného kříže
    byla šířka základny okolo 50 cm.
  • 00:09:56 Šablonku si přiložíme
    na připravenou desku překližky
  • 00:10:00 a tužkou ji obkreslíme.
    A máme ji tak vymyšlenou,
  • 00:10:03 že vzájemně i ušetříme materiál -
    budou do sebe zapadat.
  • 00:10:09 Aby nám rámečky do sebe
    pasovaly,
  • 00:10:13 tak v nich uděláme
    přeplátování.
  • 00:10:15 Nesmíme zapomenout,
    že musejí být vždy
  • 00:10:18 dva a dva, abychom měli
    levé a pravé strany.
  • 00:10:22 Jednotlivý díly máme nařezaný,
    tak je poskládáme a zjistíme,
  • 00:10:24 jak jsme byli přesní.
  • 00:10:26 Malá vůle nevadí, protože to nám
    potom utáhne stromeček.
  • 00:10:31 Aby nám stromeček ve stojánku
    pevně držel,
  • 00:10:34 dáme si do něj dva
    zavrtávací závity,
  • 00:10:37 abychom si ho mohli pěkně
    utáhnout.
  • 00:10:41 Zavrtávací závit má vnější závit
    a vnitřní imbus,
  • 00:10:44 pomocí kterého ho do předvrtaného
    otvoru zašroubujeme.
  • 00:10:50 Jestliže tento závit
    neseženeme nebo neznáme,
  • 00:10:55 stačí nám zapustit matičku,
    kterou si do zapuštění vlepíme.
  • 00:10:59 Nyní máme stojánek
    kompletně hotový,
  • 00:11:02 dokonce se závity
    ve dvou protilehlých stranách
  • 00:11:06 na přikotvení stromku.
  • 00:11:09 A abychom měli co zašroubovat
    do závitu,
  • 00:11:13 tak buď si můžeme koupit
    v železářství takovéhle díly
  • 00:11:16 a nebo jednoduše ze závitový tyčky,
    z matičky a z křídlovky,
  • 00:11:21 vyrobíme vlastně kontramatku
    a tak si vytvoříme díl,
  • 00:11:25 který dáme snadno dáme
    do závitového otvoru
  • 00:11:30 a stromeček si s ním pak
    můžeme krásně dotáhnout.
  • 00:11:35 Povrchovou úpravu uděláme
    voskem,
  • 00:11:37 ten se nanáší suchým hadříkem.
  • 00:11:40 Je to trošku jako krém
    na boty.
  • 00:11:42 Ten vosk nikdy nebude úplně
    na pocit suchý,
  • 00:11:46 ale krásně nám zvýrazní
    barvu dřeva
  • 00:11:50 a myslím, že k vánočnímu stromku
    se to hodí úplně báječně.
  • 00:12:01 Na obrazovce už vidíte
    jméno výherce z minulé soutěže,
  • 00:12:04 který za svou správnou
    odpověď
  • 00:12:06 obdrží od firmy
    SÁLAVÁ TOPIDLA CZ sálavé
  • 00:12:09 topidlo keramik v hodnotě
    6 tisíc korun.
  • 00:12:12 Blahopřejeme.
  • 00:12:19 Lesklokorka lesklá patří mezi
    houby,
  • 00:12:22 které se pěstují nejen
    z kulinárních,
  • 00:12:24 ale především
    z léčebných důvodů.
  • 00:12:26 A lze si ji vypěstovat
    i v domácích podmínkách.
  • 00:12:31 Dnes se nacházíme na půdě
    České univerzity
  • 00:12:33 a představíme si houbu reishi
    neboli lesklokorku lesklou.
  • 00:12:36 Tato houba má velkou
    tradici.
  • 00:12:39 Používá se v Číně
    více než 4 tisíce let.
  • 00:12:41 Ve starověké Číně byla
    ceněná dokonce natolik,
  • 00:12:44 že pokud ji poddaný našel v lese
    a neodevzdal ji svému panovníkovi,
  • 00:12:47 to jest císaři, tak byl usmrcen
    a nebo mu byla uťata ruka.
  • 00:12:51 Díky moderním analýzám
    dneska víme,
  • 00:12:53 jaké účinné látky lesklokorka
    obsahuje.
  • 00:12:56 Jsou to zejména glukany,
    polysacharidy,
  • 00:12:58 které působí na aktivitu
    imunitního systému.
  • 00:13:01 Působí zejména v době chřipek
    a nachlazení,
  • 00:13:04 v době vyčerpání, při stresových
    a zátěžových situacích.
  • 00:13:08 Lesklokoraka
    rovněž obsahuje tripartany.
  • 00:13:13 Jsou to látky,
    stejně jako kortikoidy,
  • 00:13:15 které působí protizánětlivě.
  • 00:13:17 S tím rozdílem, že nemají
    žádné vedlejší účinky
  • 00:13:19 a dají se užívat dlouhodobě.
  • 00:13:21 Lesklokorka současně
  • 00:13:23 působí jako přírodní
    detoxikátor organismu.
  • 00:13:26 Současně působí příznivě
    při chemoterapiích.
  • 00:13:28 Působí aktivně
    jako imunostimulátor.
  • 00:13:30 Lesklokorka je známá
    také díky tomu,
  • 00:13:33 že snižuje vysoký obsah
    cholesterolu
  • 00:13:35 a současně snižuje vysoký krevní
    tlak.
  • 00:13:38 Působí antitromboticky,
    tj. rozpouští krevní sraženiny.
  • 00:13:42 Lesklokorka je také známá
    u sportovců.
  • 00:13:44 Již starověcí Číňané věděli,
    že zvyšuje
  • 00:13:47 aktivitu organismu a současně
    působí proti vyčerpání.
  • 00:13:51 Sportovci i na olympijských hrách
    a na velkých sportovních akcí
  • 00:13:56 používali lesklokorku
    jako prostředek,
  • 00:13:58 který zvyšoval jejich
    výkonnost.
  • 00:14:01 Lesklokorku neboli reishi
  • 00:14:02 dnes můžete získat
    v různých podobách.
  • 00:14:04 Buďto si ji můžeme vypěstovat uměle
    na substrátech,
  • 00:14:07 nebo si můžeme koupit
    již hotové plodnice.
  • 00:14:10 Můžeme si z nich udělat
    například čaj.
  • 00:14:12 Nakrájíme to stejně jako
    zázvor
  • 00:14:14 a po 15 minutovém vyluhování
    to můžeme užívat každý den.
  • 00:14:17 Což bych ale nedoporučoval,
    protože obsahuje terpeny,
  • 00:14:21 které jsou velmi hořké
    a pro člověka,
  • 00:14:24 který by to užíval každý den
    jako imunostimulátor nevhodné.
  • 00:14:28 Asi nejlepším způsobem,
    jak užívat leskokorku jsou kapsle,
  • 00:14:31 které obsahují stoprocentní sušený
    prášek z plodnic,
  • 00:14:33 který obsahuje celý komplex
    těchto účinných látek
  • 00:14:37 a působí nejenom jako
    imunostymulátor,
  • 00:14:39 ale komplexně na zdraví člověka.
  • 00:14:47 Lesklokorku pěstujeme nejčastěji
    na špalcích dřeva,
  • 00:14:51 ale je možno je pěstovat
    i na sterilizovaných pilinách.
  • 00:14:57 Zde jsou příklady těchto hub.
  • 00:15:00 Tady vidíte vyvíjející se
    plodnice.
  • 00:15:05 A na konci tohoto třeně
    vidíte bíle body,
  • 00:15:07 z nichž se postupně vytvoří
    klobouk.
  • 00:15:11 Zde je špalek,
    který byl naočkován podhoubím
  • 00:15:15 a vyrůstají z něj plodnice.
    A ty plodnice vypadají takto.
  • 00:15:21 Jak si můžeme lesklokorku
    vypěstovat doma.
  • 00:15:25 Použijeme špalek čerstvě
    uříznutého dřeva listnatého stromu,
  • 00:15:33 který kácíme v době
    vegetačního klidu.
  • 00:15:36 Navrtáme ve špalcích otvory
  • 00:15:39 a do nich vsunujeme
    sadbu této houby.
  • 00:15:46 Ta sadba je k dispozici
    v různých obchodních domech
  • 00:15:53 a balí se po několika
    kusech,
  • 00:15:58 takže to stačí,
    aby se naočkovalo několik špalků.
  • 00:16:02 Co je důležité - musíme tento
    špalek důkladně zabalit,
  • 00:16:08 aby byla uvnitř atmosféra
    zvýšené relativní vlhkosti vzduchu.
  • 00:16:18 A dobře zabalený špalek
    potom necháme
  • 00:16:21 v teplotě co nejvyšší,
    20 až 25 stupňů.
  • 00:16:27 A chráníme tento špalek
    před tím,
  • 00:16:30 aby došlo v místnosti
    ke střídání teplot.
  • 00:16:33 To je důležité proto,
    že při střídání teplot
  • 00:16:40 se na povrchu špalku
    vytvoří kondenzační vrstva vody
  • 00:16:46 a na ní potom narůstají
    různé plísně.
  • 00:16:52 Proto je důležité udržovat stálou
    teplotu.
  • 00:16:55 A to trvá 4 až 5 měsíců,
    dokud to podhoubí
  • 00:16:58 dokonale neproroste do dřeva
    i na povrch.
  • 00:17:04 A potom, když to podhoubí
    prorostlo,
  • 00:17:08 klademe ty špalky
    do zeminy nebo do rašeliny tak,
  • 00:17:14 abychom udrželi stálou vlhkost
    na tom dřevu.
  • 00:17:21 Postupně se z těchto špalků
    vyvíjejí plodnice.
  • 00:17:26 Jakmile vidíme, že plodnice
    neboli klobouk
  • 00:17:30 je celý hnědý,
    můžeme jej sklidit,
  • 00:17:33 podle potřeba usušit
    a z nich se potom připravuje
  • 00:17:39 horkovodní vývar
  • 00:17:41 v teplotě 90 stupňů Celsia
    20 minut.
  • 00:17:44 -Tento vývar můžeme uchovat
    v lednici
  • 00:17:47 a postupně ho konzumovat.
  • 00:17:51 Víte, že k přípravě houbového
    prášku
  • 00:17:54 je dobré použít houby,
    které jsou jinak tuhé?
  • 00:17:56 Dobře usušené plátky hub
    pomeleme na masovém mlýnku
  • 00:17:59 a prosejeme přes hrubší
    sítko.
  • 00:18:02 Větší zbylé kousky můžeme ještě
    rozdrtit v nasucho v mixéru.
  • 00:18:06 Znovu prosejeme a můžeme
    přidat malé množství soli.
  • 00:18:10 Prášek uchováváme v dobře
    uzavřených skleničkách.
  • 00:18:19 Hodně lidí
    už dneska neslaví Vánoce,
  • 00:18:21 protože jsou příliš komerční.
  • 00:18:23 My vám dneska ukážeme,
    že to tak nemusí být
  • 00:18:25 a že se k nějakým tradicím
    vracet můžeme.
  • 00:18:29 Například tato hvězda
    a vedle ní Magda Lebišová.
  • 00:18:32 -Dobrý den.
    -Dobrý den.
  • 00:18:34 Pozvali jsme i holky,
    abychom ukázali,
  • 00:18:36 že je to jednoduché
    a že to zvládne opravdu každý.
  • 00:18:39 -Ahoj, holky.
    -Dobrý den.
  • 00:18:41 Vítám vás v Polopatě.
  • 00:18:43 Pozor, z tohoto...
  • 00:18:45 vyrobíme toto.
  • 00:18:49 A to je velká bomba,
    si myslím já.
  • 00:18:51 -Jak na to?
    -Tak základem je mech.
  • 00:18:54 Který použijeme
    jako upevňovací materiál.
  • 00:18:57 Aha.
    Takže ten mech
  • 00:18:59 je uprostřed té koule.
    -Ano. Přesně tak.
  • 00:19:01 Nejprve si uděláme
    z takového mechu,
  • 00:19:03 který je vláknitější,
    kouličku.
  • 00:19:07 Omotáme ji drátem.
  • 00:19:11 Já tady mám zase připravený
    takový televizní trik.
  • 00:19:14 Vypadá takhle, jo.
  • 00:19:19 Tak.
    Tady máme hotovou kouličku.
  • 00:19:22 Tenhle drát asi není ten,
    kterým jsme to omotávali?
  • 00:19:24 Toto je silnější drát
  • 00:19:26 a ten nám bude sloužit
    na zavěšení té kouličky.
  • 00:19:28 -To je tento.
    -Tak.
  • 00:19:30 -A holky už mi tady připravují...
    -Jo, holky to stříhají!
  • 00:19:33 Jednotlivé kousky borovice.
    V každé té jednotlivé kytičce
  • 00:19:39 máme tak pět šest
    jednotlivých větviček.
  • 00:19:43 Takhle si ten drát položíme
    na tu kytičku
  • 00:19:47 a pevně omotáme
    stonky té borovice.
  • 00:19:52 -Tak.
    -Já to dělám poprvé.
  • 00:19:54 A teď si takových kytiček
    uděláme asi 40.
  • 00:20:02 A jak tam upevním do tý koule
    ty snítky?
  • 00:20:05 Teď už velice jednoduše.
    Začneme tady u vrchu.
  • 00:20:09 A zapíchneme je do té kouličky.
    Takhle se postupuje
  • 00:20:12 kolem dokola až uděláme
    první polovinu té kouličky.
  • 00:20:17 Aby se nám ta koulička neslehla,
    abychom si ji nemačkali,
  • 00:20:21 tak ji postavíme
    na nějaký květináč
  • 00:20:24 a dotvoříme
    vrchní část kouličky.
  • 00:20:27 Takhle postupujeme
    až je z malý koule koule velká.
  • 00:20:31 Potřebujeme dostat na tu kouličku
    nějaký lesklý akcent,
  • 00:20:34 něco, co ji trošku rozjasní.
    Takže stačí,
  • 00:20:37 když si úplně jednoduše
    takhle utrhneme kousek alobalu.
  • 00:20:42 A uděláme z něj takovouhle
    kouličku.
  • 00:20:45 A můžeme si jich udělat
    tak asi kolem 30.
  • 00:20:55 Musíme tam dát nějaké lepidlo
    nebo upevňující materiál.
  • 00:20:57 Špendlíkem to píchat je obtížný,
    zbytečný.
  • 00:21:02 -Výborně, stačí.
    -Tak tak tak.
  • 00:21:04 A teď tam přilepíme tu kuličku
    z alobalu.
  • 00:21:12 Tohle je sněhulák.
    Uvnitř něho je tohle.
  • 00:21:16 A teď se podíváme,
    jak se to vyrábí.
  • 00:21:20 Takže nejdříve si navážeme
    na žárovku stužku.
  • 00:21:22 Takhle obmotám dvakrát,
    třikrát.
  • 00:21:24 Zatočíme, aby nám tam pěkně
    držela.
  • 00:21:27 Na druhém konci si uděláme
    uzel.
  • 00:21:32 Tak a teď můžeme žárovku
    natřít lepidlem.
  • 00:21:38 Půjčíš mi, prosím tě, štětec?
    Děkuju.
  • 00:21:44 -Já mám hotovo.
    -A já dobrý?
  • 00:21:47 -No, uvidíme.
    -Možná mám víc.
  • 00:21:50 Tak zkusíme malinko míň,
  • 00:21:52 abychom viděli,
    kde neudělat chybu.
  • 00:21:57 Umělý sníh - můžeme použít
    i krystalový cukr,
  • 00:22:00 ale nevypadá to potom
    tak efektně.
  • 00:22:03 Poctivě posypeme žárovku,
    aby tam nebyla holá místa.
  • 00:22:09 Takhle to vypadá,
    když se tam toho lepidla nedá dost.
  • 00:22:13 Nevadí, chyby nás učí
    a posouvají dál.
  • 00:22:16 Natřené a posypané žárovky
  • 00:22:18 necháme do druhého dne
    pořádně zaschnout.
  • 00:22:20 Ale z čeho vyrobíme čepičku?
  • 00:22:22 Můžeme ji udělat
    z klasické vlny,
  • 00:22:25 akorát ji potom přímo lepíme
    na tu objímku.
  • 00:22:33 Teď protáhneme stužku
    středem čepičky.
  • 00:22:36 Přilepím tu čepici
    na tu žárovku, že ano?
  • 00:22:40 -Ano.
    -Tak máme čepičku.
  • 00:22:42 Teď asi budeme dělat
    takový ty ruce, jak mají...
  • 00:22:45 Uděláme mu rukávníček,
    aby mu nebyla zima.
  • 00:22:47 Rukávník opět vyrobíme
    z vlny.
  • 00:22:50 Ruce pak ze silnějšího drátu
    dlouhého asi 30 cm.
  • 00:22:54 Obalíme ho vatou,
    kterou zafixujeme tenkým drátkem,
  • 00:22:57 aby se nesesmekla.
  • 00:22:59 To celé pak tavnou pistolí
    připevníme k žárovce.
  • 00:23:02 Uděláme mu trošku loktíky.
  • 00:23:20 Můžeme je dát trošku níž,
  • 00:23:22 abychom tam měli místo na oči
    a na nos.
  • 00:23:25 Oči vytvoříme z korálků
    a nos z kousku pediku či bužírky.
  • 00:23:29 Vše opět lepíme tavnou pistolí.
  • 00:23:36 Počkejte,
    vy jste ten nos udělala z tý...
  • 00:23:42 To ještě stihnu.
    Nestihnu.
  • 00:23:48 Mně právě ten rukávník
    vyšel trošku výš,
  • 00:23:50 takže mně už se tam
    nevejdou ústa.
  • 00:23:52 -Ale to nevadí, že jo?
    -To nevadí.
  • 00:23:54 On je takovej...
    Víc se bojí.
  • 00:23:56 A kdo tam má ještě více místa,
    tak tam můžeme
  • 00:23:59 třeba ještě použít
    kousek látky na šálu.
  • 00:24:08 Mně se líbí ten můj,
    protože je takovej jinej,
  • 00:24:10 jak už to tak u mě bývá.
  • 00:24:13 A v každém případě už nebudu
    nikdy vyhazovat žárovky.
  • 00:24:16 -Magdo, my se ještě uvidíme.
    -Hm.
  • 00:24:18 Ale předtím...
  • 00:24:20 Pořád ještě nevíte,
    čím obdarovat své blízké?
  • 00:24:22 Zkuste je překvapit, pozor,
    jedlým dárkem!
  • 00:24:29 Dneska si uvaříme vánoční likér,
    který bude vhodným
  • 00:24:32 vánočním dárkem
    pro vaše blízké.
  • 00:24:35 Recept na vánoční likér
    jsem vymyslela sama.
  • 00:24:38 Použila jsem v něm hlavně koření,
    které se používá na Vánoce -
  • 00:24:41 jako je skořice, hřebíček,
    med a vanilka.
  • 00:24:45 Budeme k němu potřebovat smetanu
    na vaření,
  • 00:24:50 12%, dále budeme potřebovat
    vanilkový lusk,
  • 00:24:54 5 svitků skořice, 6 hřebíčků,
    kondenzované mléko, med a bílý rum.
  • 00:25:01 Smetanu na vaření
    si přelejeme do hrnce.
  • 00:25:14 Do hrnce teď vhodíme 5 svitků
    skořice...
  • 00:25:20 6 hřebíčků...
  • 00:25:24 Vanilkový lusk si rozkrojíme,
    aby se uvolnilo aroma...
  • 00:25:36 Když máme v hrnci všechno koření,
    dáme hrnec na plotnu,
  • 00:25:41 zapneme a smetanu
    s kořením prohřejeme,
  • 00:25:45 nebudeme ji vařit.
  • 00:25:48 Jenom ji hřejeme, aby se lépe
    uvolnily vůně koření.
  • 00:25:53 V prohřáté smetaně se nám teď
    louhuje koření,
  • 00:25:56 které v ní zůstane 24 hodin
    a zatím máme čas ozdobit si lahve,
  • 00:26:00 na což budu potřebovat lepidlo,
    provázek,
  • 00:26:03 svitky skořice, tabulovou barvu
    a malířskou pásku.
  • 00:26:08 Na láhev si nalepíme malířskou
    pásku,
  • 00:26:11 kterou vymezíme prostor
    pro etiketu,
  • 00:26:13 kterou natřeme tabulovou barvu,
    která po zaschnutí
  • 00:26:16 funguje opravdu jako tabule
    a dají se na ní napsat
  • 00:26:19 křídou jmenování nebo jména.
  • 00:26:23 Tabulovou barvu koupíte
    běžně v papírnictví,
  • 00:26:25 které je dobře zásobené,
    nebo ve výtvarných potřebách.
  • 00:26:30 Barvu musíme nanést
    v několika vrstvách.
  • 00:26:33 Vrstvy vždy nanášíme kolmo do sebe
    křížem,
  • 00:26:36 aby vytvořila
    hezkou plochu na psaní.
  • 00:26:39 Před dekorací láhve je třeba láhev
    pečlivě odmastit a osušit,
  • 00:26:43 by dobře přilnula malířská páska
    i tabulová barva.
  • 00:26:49 Po zaschnutí tabulové barvy
    spodní část láhve
  • 00:26:52 natřeme lepidlem
    a začneme obalovat bavlnkou.
  • 00:26:57 Lepidlo si naneseme
    po celém obvodu láhve
  • 00:26:59 ve výšce asi 2 cm a chvilku
    počkáme, necháme ho zavadnout.
  • 00:27:04 Bavlnku si zavážeme na konci
    do uzlíčku
  • 00:27:07 a přitiskneme k lepidlu
    a počkáme,
  • 00:27:09 abychom potom za bavlnku
    mohli tahat a oblepovat láhev.
  • 00:27:13 Bavlnku můžete použít
    jakoukoliv,
  • 00:27:15 zbytek vlny na pletení,
    přírodní provázek...
  • 00:27:18 Chtělo by to, aby byla trošku savá,
    aby s k láhvi dobře přilila.
  • 00:27:24 Když si vytvoříme na lahvi
    proužek z vlny,
  • 00:27:26 bavlnku zas zauzlujeme
    a zastihneme a ten uzlíček
  • 00:27:30 nám udělá
    zakončení té dekorace.
  • 00:27:35 Výsledný efekt
    může dopadnout takto.
  • 00:27:38 A děláme ještě závěrečné
    zdobení.
  • 00:27:42 Na kousek bavlnky
    jsem si na každý její konec
  • 00:27:45 navlíkla svitek skořice,
  • 00:27:48 udělala jsem uzlíček,
    aby nepropadla.
  • 00:27:51 Můžeme ji zavázat
    kolem hrdla láhve.
  • 00:27:56 Uvážeme na mašličku.
  • 00:27:57 Láhev ještě můžeme ozdobit
    malou vánoční ozdobou,
  • 00:28:01 kterou pověsíme
    za zavázanou stužkou.
  • 00:28:05 A dekoraci láhve máme tímto
    hotovou.
  • 00:28:10 Smetanu jsem nechali
    s kořením 24 hodin louhovat
  • 00:28:14 a teď si koření ze smetany
    vyndáme.
  • 00:28:19 Necedíme, protože máme
    rozkrojenou vanilku ve smetaně.
  • 00:28:23 A kdybychom přecedili
    přes jemný ceník,
  • 00:28:26 tak bychom přišli o ta vanilková
    semínka,
  • 00:28:29 která chceme v likéru ponechat.
  • 00:28:34 Vezmeme si rozkrojenou vanilku
    a nožem,
  • 00:28:37 tou tupou stranou
    si vyškrábneme zbylá semínka,
  • 00:28:41 která přendáme zpátky
    do smetany.
  • 00:28:44 Ještě budou dále v likéru,
    který pak necháme
  • 00:28:46 tři dny rozležet, pracovat,
    a krásně ho provoní.
  • 00:28:49 Teď tady máme smetanu
    s vanilkovými semínky,
  • 00:28:52 do které si nalijeme
    kondenzované mléko.
  • 00:29:01 Přidáme 2 lžíce medu
    a pomocí ponorného mixéru
  • 00:29:08 spojíme smetanu, kondenzované mléko
    a med dohromady.
  • 00:29:15 A můžeme přilít bílý rum.
  • 00:29:27 Bílý rum budeme přilévat
    po troškách
  • 00:29:30 a metličkou směs s bílým rumem
    vždycky promícháme.
  • 00:29:34 Já ráda používám bílý rum,
    protože není moc aromatický
  • 00:29:37 a krásně vyzní chuť
    všeho koření a medu.
  • 00:29:43 Můžeme začít přelévat likér
    do láhve, kterou jsme si vyrobili.
  • 00:29:49 Použijeme trychtýř,
    abychom neušpinili výzdobu.
  • 00:29:59 Opatrně naběračkou pomocí trychtýře
    naplníme láhev.
  • 00:30:03 Po naplnění je uzavřeme
  • 00:30:08 A v chladu necháme
    3 dny uležet.
  • 00:30:10 Likér po uležení vydrží zhruba
    3 týdny,
  • 00:30:13 protože je v něm čerstvá
    smetana.
  • 00:30:16 Pokud byste chtěli udělat likér,
    který vydrží dýl,
  • 00:30:19 je lepší použít nějakou trvanlivou
    smetanu, třeba do kávy.
  • 00:30:23 Nicméně tento likér je tak dobrý
    a k vánočnímu času se hodí,
  • 00:30:27 že vám určitě tři týdny
    doma nevydrží.
  • 00:30:44 Vyhlašujeme soutěž o ceny,
  • 00:30:46 které věnovala společnost
    Terezia Copmany.
  • 00:30:49 Otázka zní:
  • 00:30:58 Pět diváků,
    kteří správně odpovědí
  • 00:31:00 na soutěžní otázku získá dvě balení
    výrobků v hodnotě 670 korun.
  • 00:31:10 Svoji odpověď posílejte:
  • 00:31:17 Soutěžit můžete do pátku
    19. prosince
  • 00:31:20 do ukončení vysílání našeho
    pořadu.
  • 00:31:23 A jméno výherce se dozvíte
    během našeho dalšího
  • 00:31:25 nedělního vysílání
    a na internetové stránce pořadu.
  • 00:31:39 Není kočka jako kočka.
  • 00:31:40 Stejně jako psi i kočky
    mají více plemen
  • 00:31:43 a ne všechna jsou tak známá
    jako třeba kočka domácí.
  • 00:31:47 Podívejte se, jak vypadá kočka
    clolorpoint a jak ji chovat.
  • 00:31:52 Tyto krásné himalájské kočky,
    které mají tělo peršanky
  • 00:31:55 a atraktivní zbarvení
    siamských koček,
  • 00:31:57 byly uměle vyšlechtěny
    v Americe.
  • 00:32:00 Tady také mají největší potenciál
    a základu obdivovatelů a chovatelů.
  • 00:32:06 U nás v České republice
    toto plemeno
  • 00:32:08 spíše známe pod označením
    perská kočka s odznaky.
  • 00:32:13 To znamená takzvaná
    kočka colorpoint.
  • 00:32:15 Má v ouškách v čumáčku,
  • 00:32:19 a v tlapkách a v ocásku
    barvy odznaků.
  • 00:32:22 Tyto odznaky můžou mít
    různé barvy.
  • 00:32:26 Jako je modrá, krémová,
    červená, černá,
  • 00:32:30 červeno-želvovinová,
    černě-želvovinová.
  • 00:32:35 Zbytek těla je kontrastně
    světlý.
  • 00:32:38 Mají vekou kulatou hlavu,
    kulaté tlapičky,
  • 00:32:42 velké modré oči, které získaly
    po svých siamských předcích.
  • 00:32:46 Tyto kočičky se narodí
    vlastně celé bílé
  • 00:32:49 a během měsíce se vybarví
    krásně jejich odznaky.
  • 00:32:55 Tato kočička má oči, čumáček
    a bradu jedné linii.
  • 00:33:00 Tato kočička se jmenuje
    Uma Purmen,
  • 00:33:02 je to modro krémová perská
    kočka.
  • 00:33:06 Tyto kočičky je lépe chovat v bytě,
    jsou určitě náchylnější,
  • 00:33:13 nejsou zvyklé na chladné podnebí,
    takže je lépe,
  • 00:33:17 když kočičky máme v bytě
    nebo v baráku s výběhem ven.
  • 00:33:23 Po celém bytě mám
    rozmístěné pelíšky.
  • 00:33:27 Každá kočička má svůj pelíšek,
    ale střídají se.
  • 00:33:32 V bytě máme několik škrabadel.
  • 00:33:35 Jendo v chodbě, menší,
    a jedno veliké na balkoně,
  • 00:33:38 kde si vlastně brousí drápy
    a neničí nic v bytě.
  • 00:33:42 Tyto kočky mají rády
    ostatní zvířata.
  • 00:33:46 My také máme pejska.
    Tyto kočky jsou na něj zvyklé.
  • 00:33:49 Berou ho jako člena rodiny.
    Milují ji děti.
  • 00:33:53 K nám, když někdo přijde
    s dětma,
  • 00:33:55 kočky kolem něho sedí,
    sedí dětem na klíně
  • 00:33:58 a milují jejich pozornost.
  • 00:34:01 To, že jsou akční
    a dokáží si s nimi hrát.
  • 00:34:04 Tyto kočičky je důležité každý den
    nebo ob den přečesat.
  • 00:34:09 Pořídit si hřeben
    s jemnými drátkovitými ostny,
  • 00:34:16 aby tuto jemnou srst
    rozčesalo.
  • 00:34:18 Kočička se musí začít česat
    od hlavy.
  • 00:34:22 Postupovat dál.
  • 00:34:26 Kožíšek musí mít nádherně
    načesaný.
  • 00:34:30 A když se objeví nějaký žmolek,
    vyčesat ho ven.
  • 00:34:36 Každé ráno kočičkám
    dávám kapsičku, konzervu,
  • 00:34:42 nebo přemražené syrové maso.
    Buď hovězí a nebo kuřecí.
  • 00:34:47 Přes celý den jsou zvyklé,
    že mají své granulky.
  • 00:34:51 A večer, než se jde spát,
  • 00:34:53 dostávají opět konzervu
    a opět sirové maso.
  • 00:34:57 Pro chovatele je důležité
    jednou za rok navštívit veterináře,
  • 00:35:02 aby koťata a kočky
    byly naočkovány.
  • 00:35:06 A také jednou za půl roku
    odčerveny.
  • 00:35:09 Pořízení této kočičky -
    záleží, jestli si chcete
  • 00:35:12 pořídit pouze mazlíka
    jako společníka
  • 00:35:15 a nebo pořídit si kočičku
    do chovu.
  • 00:35:17 Jako mazlík cena je od 6 tisíc.
    A pořizovací cena,
  • 00:35:22 pokud si chceme pořídit
    kočičku do chovu,
  • 00:35:25 záleží na kvalitě této kočky,
    na zbarvení a také na tom,
  • 00:35:30 jestli rodiče této kočky
    pocházejí z ciziny.
  • 00:35:35 Víte, že himalájská kočka
    je plemeno uměle vytvořené?
  • 00:35:39 K prvnímu křížení černého perského
    kocourka
  • 00:35:44 se siamskou kočkou došlo
    ve 20. letech 20. století v USA.
  • 00:35:47 Srst himalájsko-perské kočky
    vyžaduje
  • 00:35:50 denní vyčesávání
    a občas je třeba posypat ji pudrem,
  • 00:35:53 aby se méně zacuchávala.
  • 00:35:55 Ke svým lidem se tato kočka
    chová mile,
  • 00:35:58 cizí návštěvníci
    ji příliš nezajímají.
  • 00:36:02 Nevadí jim být o samotě
    a proto ji mohou chovat i ti,
  • 00:36:04 kteří netráví příliš mnoho času
    doma.
  • 00:36:10 Tak máme stromeček,
    máme ozdoby
  • 00:36:13 a teď se budeme zabývat tím,
    co je úplně mimo mě.
  • 00:36:18 Patří to spíš do rukou ženy.
    Příprava slavnostní tabule.
  • 00:36:21 Tak je to v podstatě stejné,
    jako když v neděli obědváte.
  • 00:36:25 Potřebujeme talíře na polévku,
    skleničky na přípitek,
  • 00:36:29 případně na víno, příbory,
    mísu na salát...
  • 00:36:33 Nebo na kapra, na řízky -
    jak kdo chce.
  • 00:36:37 Od štědrovečerního stolu
    by se nemělo vstávat.
  • 00:36:40 Proto je dobré na nic
    nezapomenout
  • 00:36:42 a vše uspořádat tak,
    abychom to měli po ruce.
  • 00:36:45 -Ubrousky.
    -Ubrousky máme.
  • 00:36:50 A teď - papírové nebo látkové?
    Nebo ještě jiné?
  • 00:36:53 Tak ideální
    jsou samozřejmě látkové,
  • 00:36:56 my máme papírové,
  • 00:36:58 skládali jsme je do formátu
    stromečku.
  • 00:37:00 -Tak se na to můžeme podívat.
    -Jdeme na to.
  • 00:37:05 K výrobě nám postačí
    obyčejný vícevrstvý ubrousek.
  • 00:37:08 Jeden z jeho rohů skládáme
    ke středu postupně tak,
  • 00:37:12 až nám vzniknou stromová
    patra.
  • 00:37:15 Pak ohneme levou a pravou
    stranu
  • 00:37:18 ubrousku dozadu
    a tím nám bude ubrousek stát.
  • 00:37:21 Nebo by aspoň měl.
  • 00:37:24 Když to udělám ještě stokrát
    za sebou,
  • 00:37:25 tak to bude lepší, že jo?
  • 00:37:27 -Co kus to originál.
    -Ano.
  • 00:37:29 Nicméně postup jsme viděli
    a má to vypadat takto.
  • 00:37:32 Oheň, já myslím,
    že to je úplně základní element
  • 00:37:35 těch Vánoc.
    -Určitě.
  • 00:37:37 Nejenom vánoc, ale ta atmosféra.
    Takže svíčky.
  • 00:37:39 Zrovna svícny si může každý
    vyrobit jaký chce, že jo.
  • 00:37:42 Může být i v nějaký vodě,
    nebo něco takovýho.
  • 00:37:45 -Tak to je asi na každého fantazii.
    -Určitě.
  • 00:37:49 Mám tady především použité
    přírodní materiály.
  • 00:37:52 Je tady minimum kupovaných věcí,
    pouze svíčky.
  • 00:37:55 A tady tento dekorační list.
  • 00:37:59 -Naučíte mě takovou nějakou věc?
    -Naučím.
  • 00:38:06 Jeho výroba není až tak
    složitá.
  • 00:38:08 Stačí nám k tomu skleněný talířek,
    trochu mechu,
  • 00:38:11 drobné přírodniny na ozdobení
    a svíčka.
  • 00:38:15 -Můžu?
    -Můžete si ji natočit.
  • 00:38:17 -Ale tu už musíme připevnit, ne?
    -Ne, ne, ne.
  • 00:38:20 -Zasadit do toho mechu.
    -Jenom tak položit.
  • 00:38:22 Protože my musíme napodobit to,
    co se nachází v přírodě.
  • 00:38:26 Máme-li doma kvetoucí rostliny,
    můžeme použít i ty.
  • 00:38:29 Květ musíme nějakým způsobem
    zabezpečit, aby měl přísun vody.
  • 00:38:34 Takže na to používáme
    například takovéhle ampulky.
  • 00:38:36 Nakonec můžeme ještě posypat
    tady těmi flitry
  • 00:38:42 mech, já jsem vybrala zelené,
    aby se...
  • 00:38:47 -Jen tak trochu.
    -Opravdu lehce.
  • 00:38:50 Ty flitry se potom krásně odráží
    od světla té svíčky.
  • 00:38:59 Tak já doufám,
    že jsme trochu vánoční atmosféry
  • 00:39:00 přinesli i k vám už teď.
  • 00:39:04 Zapálím svíčky...
  • 00:39:09 A jako úplnou tečku moc děkuji
    Magdě.
  • 00:39:11 -Mějte se hezky a hezký Vánoce.
    -Hezké Vánoce.
  • 00:39:19 Tak tohle si vyfotím,
  • 00:39:21 protože některé moje výrobky
    mi nikdo neuvěří.
  • 00:39:27 Tyto fotky i všechny
    ostatní z našeho natáčení
  • 00:39:29 vystavím na našem Facebooku.
  • 00:39:31 Pro dnešek je to všechno,
    mějte se hezky,
  • 00:39:33 krásné Vánoce
    a příští rok na shledanou.
  • 00:39:45 Skryté titulky: Alena Fenclová
    2014

Související