iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
4. 8. 2018
12:50 na ČT1

1 2 3 4 5

1 hlas
1560
zhlédnutí

Postřehy odjinud

Champagne očima Jana Šmída

Café du Palais

5 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Postřehy odjinud - Champagne očima Jana Šmída

  • 00:00:25 Můžete se najíst v muzeu?
    Samozřejmě. Třeba hned tady.
  • 00:00:29 Protože v Cafe Du Palais v Remeši
    to jako v muzeu opravdu vypadá.
  • 00:00:33 Každý předmět uvnitř by mohl vyprávět
    a jeden z nich nás zvláště zajímá.
  • 00:00:46 Tvář tomu tady dal
    dnes už bývalý majitel
  • 00:00:49 a otec toho současného
    Jean-Louis Vogt.
  • 00:00:51 Obklopil se uměleckými předměty,
    které ho nějak oslovovaly
  • 00:00:55 a které většinou dílem
    jeho osobních přátel.
  • 00:00:58 A nás může těšit,
    že v plejádě zajímavých artefaktů
  • 00:01:01 a v těsné blízkosti originálu
    Marca Chagala
  • 00:01:05 najdeme i sochu českého sochaře
    Olbrama Zoubka.
  • 00:01:08 Na setkání s ním Jean-Louis
    často vzpomíná.
  • 00:01:11 Ještě před revolucí byl v Praze
    a jeho tlumočník Zoubka osobně znal.
  • 00:01:16 Navštívil ho v jeho ateliéru
    a umělec na něj udělal velký dojem.
  • 00:01:21 Nejvíce si vzpomíná na to,
  • 00:01:23 že ho v deset hodin ráno
    přivítal velkou sklenicí kořalky.
  • 00:01:27 Oba si hned padli do oka.
  • 00:01:29 Jean?Louis se doslova zamiloval
    do této sošky,
  • 00:01:32 kterou mu Zoubek nakonec daroval,
    protože tvrdil, že není na prodej.
  • 00:01:36 Oba zůstali v kontaktu a soška je
    už 30 let stále na stejném místě.
  • 00:01:41 Ale i jinak jste tady
    úplně u vytržení.
  • 00:01:45 Usadíte se
    a nevíte kam s očima.
  • 00:01:48 Ze všech stran totiž na vás vykukují
    různé umělecké kousky
  • 00:01:53 a samotný Jean-Louis nás bistrem
    provází, jako bychom byli v muzeu.
  • 00:02:01 Vypráví o plastice Davide Tremletta
    či o kouscích Luca Simona
  • 00:02:06 jako o vzácných dílech
    nějaké galerie.
  • 00:02:08 Kavárna vznikla v roce l930
    a od té doby jsou tady staré hodiny,
  • 00:02:12 postupem let přibývaly obrazy,
    zrcadla, sochy,
  • 00:02:16 každý předmět má vlastní historii.
  • 00:02:19 Současný majitel Jean-Francois
    je tak trochu světoběžník.
  • 00:02:23 V době, kdy bistro vedl jeho otec,
  • 00:02:27 se učil řemeslu
    v slavných pařížských restauracích,
  • 00:02:30 například v hotelu Crillon,
    který má tak ráda Madonna.
  • 00:02:34 Cafe du Palais se původně jmenovalo
    Café du Theatre,
  • 00:02:38 chodili sem herci,
    ale hlavně studenti.
  • 00:02:41 Byla to kavárna,
    pak se tady začalo jíst
  • 00:02:44 a dnes najdete v Remeši nenajdete
    nikoho, kdo tu ještě nebyl.
  • 00:02:49 Slaví se tu narozeniny, různá výročí,
    životní úspěchy.
  • 00:02:53 Najdete tu neuvěřitelnou
    směs klientů.
  • 00:02:55 Studenti sem chodí stále,
    zejména odpoledne po škole.
  • 00:02:59 Během oběda potkáte
    významné remešské byznysmeny,
  • 00:03:02 právníky, ředitele známých
    šampaňských domů
  • 00:03:05 a vedle nich sedí drobní úředníčci,
    lidé, kteří v okolí bydlí.
  • 00:03:10 Večer se pak přidává i klientela
    z luxusních pařížských hotelů.
  • 00:03:14 O bistru se totiž dozvěděl
    štáb jedné americké televize,
  • 00:03:18 natočil reportáž a od té doby tu není
    o americké klienty nouze.
  • 00:03:24 V Remeši se kdysi konal
    festival detektivek
  • 00:03:27 a pozvali sem jako hosta
    Petera Falka.
  • 00:03:30 Ještě jsem chtěl říci,
  • 00:03:32 že v Cafe du Palais vystrojili
    na jeho počest jedinečný večírek,
  • 00:03:36 a Colombo byl prý tak dojatý,
  • 00:03:39 že z pařížského hotelu Crillon
    jim poslal dopis s poděkováním.
  • 00:03:44 A samozřejmě nezapomněl zmínit,
    že se večer líbil i jeho ženě.
  • 00:03:51 Jean Louis se smíchem dodává,
  • 00:03:54 že se tu Colombovi nezdál
    nikdo podezřelý.
  • 00:03:57 V restauraci je stále plno.
    Není divu.
  • 00:04:00 Máte tu dostatečnou intimitu, pokud
    se chcete soustředit pouze na sebe,
  • 00:04:04 své přátele či interiér restaurace,
  • 00:04:07 ale prostředí je tak neformální
    a rodinné,
  • 00:04:09 že tu lehce navážete kontakty
    se svými sousedy
  • 00:04:12 a můžete s nimi diskutovat
    o sochách či obrazech.
  • 00:04:15 Jean-Louis se svým synem
    dokonce zvažují,
  • 00:04:18 že by jako v galerii mohli vytvořit
    katalog nejzajímavějších artefaktů,
  • 00:04:23 který by byl součástí menu.
  • 00:04:25 Aby se ti, kteří jsou tu poprvé,
    či turisté ze zahraničí
  • 00:04:29 mohli více dozvědět
    o uměleckých dílech,
  • 00:04:32 na která se dívají,
    nebo o jejich autorech.
  • 00:04:35 Jean?Francois pokračuje v tradici,
    kterou začal jeho otec.
  • 00:04:39 Jejich bistro je už dnes
    neoficiálně kulturní památkou.
  • 00:04:44 Nás může těšit, že na mumraj
    v tomto remešském lidovém paláci
  • 00:04:48 bude navždy dohlížet zvláštní
    velvyslanec Olbram Zoubek.
  • 00:04:53 Z živého muzea Cafe du Palais
    vás zdraví Jan Šmíd.
  • 00:04:58 Skryté titulky: Věra Šimarová
    Česká televize, 2018

Související