iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
8. 4. 2017
12:50 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
4068
zhlédnutí

Postřehy odjinud

Burgenland očima Marie Woodhamsové

O mangalici a martinské huse

6 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Postřehy odjinud - Burgenland očima Marie Woodhamsové

  • 00:00:19 -Tradiční kuchyni v Burgenlandu
  • 00:00:21 představuje hned několik
    originálních receptů,
  • 00:00:24 které jsou typické
    jen pro tuto oblast.
  • 00:00:27 Přednost mají vždy výhradně
    čerstvé suroviny,
  • 00:00:31 pocházející z produkce biofarmářů.
  • 00:00:34 A kvalitu tady také
    velmi přísně hlídají.
  • 00:00:46 Prase kadeřavé vypadá
    jako podivný kříženec,
  • 00:00:49 ale ve skutečnosti
    je to staré uherské plemeno.
  • 00:00:53 Díky dlouhé srsti
    žije celoročně venku,
  • 00:00:56 může tak totiž snadno
    odolávat i tuhým mrazům.
  • 00:01:00 Podle gurmetů je maso
    chuťově trochu odlišné
  • 00:01:03 než běžné vepřové
  • 00:01:05 a rozhodně stojí za to
    zařadit ho do jídelníčku.
  • 00:01:10 Prasata mangalica
    byla vyšlechtěna tak,
  • 00:01:13 aby odolávala stresu,
  • 00:01:15 i když já z nich právě teď
    stres mám.
  • 00:01:20 On mě kousl.
  • 00:01:22 Ale fakt mě kousl.
  • 00:01:24 Mangalica se živí kořínky.
  • 00:01:27 Dopásá louky po hovězím skotu,
    vyhrabává žaludy a bukvice.
  • 00:01:32 Farmář Josef Göltel
    z městečka Frauenkirchen
  • 00:01:35 mně vysvětluje,
  • 00:01:37 že mangalica opravdu žije
    převážně z toho,
  • 00:01:40 co si ve volné přírodě sama najde.
  • 00:01:43 Prasátkům samozřejmě
    pan Göltel přilepšuje,
  • 00:01:46 denně jim přiveze
    pár kbelíků zrní.
  • 00:01:49 Tím, že se pase venku
    i v tuhé zimě,
  • 00:01:52 dosahuje
    přirozeného přírůstku sádla,
  • 00:01:55 jež obsahuje velké množství
    tzv. dobrého cholesterolu.
  • 00:02:01 No vida a to jsem ani netušila,
    že uherák nebo čabajka
  • 00:02:05 se vyrábějí právě z masa mangalice.
  • 00:02:10 A teď se rychle přeneseme
    do Frauenkirchen,
  • 00:02:13 kde má široko daleko vyhlášený
    mistr Göltel
  • 00:02:16 výrobnu specialit z mangalice.
  • 00:02:19 Když sem návštěvník vstoupí,
    cítí úžasnou vůni,
  • 00:02:23 charakteristickou pro slaninu
  • 00:02:26 a další výrobky z masa
    tohoto vepříka.
  • 00:02:29 Tak nezbývá než konstatovat...
  • 00:02:33 To snad není ani maso,
    to je pohádka.
  • 00:02:36 A po dobrém špeku,
  • 00:02:38 který se v ústech rozplývá
    jako máslo, sladká proměna.
  • 00:02:42 Může to být třeba balasn.
  • 00:02:45 Pod tímto názvem
    se skrývá jedinečná pravá
  • 00:02:49 burgenlandská pochoutka,
    jablečná taštička nebo kulička.
  • 00:02:54 Anebo koláček?
  • 00:02:55 Jak chcete.
  • 00:02:57 Paní Schmidová z vesničky Illmitz
    nás pozvala k sobě domů,
  • 00:03:01 aby předvedla,
    jak se balasn připravuje.
  • 00:03:06 Není nijak složitý - trochu mouky,
    vejce, máslo, sklenice smetany,
  • 00:03:10 cukr, sůl a pozor,
    jsme v Burgenlandu,
  • 00:03:14 tak přilejeme i něco málo
    bílého vína.
  • 00:03:18 Těsto se rozválí,
    nastrouhají se jablka
  • 00:03:21 a vyrobíme menší kuličky.
  • 00:03:24 Asi takhle.
  • 00:03:25 Tahle mísa po babičce má už 80 let.
  • 00:03:28 Kdyby tak mohla promluvit
    a prozradit,
  • 00:03:31 kolik dobrých koláčů
    se už v ní připravilo.
  • 00:03:35 No a nakonec se balasn usmaží
    v rozpáleném oleji.
  • 00:03:38 Asi jako kobliha.
  • 00:03:40 Hotovo.
  • 00:03:44 Pokud řekneme Burgenland,
    pak musíme také dodat martinská husa.
  • 00:03:49 Ta k východní spolkové zemi Rakouska
    patří naprosto neodmyslitelně.
  • 00:03:55 Na louce poblíž farmy
    čekám pana Siegfrieda Martha
  • 00:03:58 z vesničky Hagensdorf.
  • 00:04:01 Blíží se ke mně svérázná postava,
  • 00:04:03 tak trochu připomínající
    mexického venkovana
  • 00:04:06 ze "Sedmi statečných".
  • 00:04:09 Siegfried přivezl
    krásně zbarvenou husu.
  • 00:04:12 Je prý jeho nejoblíbenější,
    a tak ji rád ukazuje.
  • 00:04:17 Pekáče bude zřejmě nadlouho ušetřena.
  • 00:04:20 Pan farmář má poměrně
    významnou funkci,
  • 00:04:23 je prezidentem
  • 00:04:24 Společenství chovatelů hus
    v jižním Burgenlandu.
  • 00:04:28 Svůj bílý oděv
    včetně slaměného klobouku
  • 00:04:31 prý Siegfried vymyslel
    jako originální ochrannou známku.
  • 00:04:36 A jak to je vlastně s legendou
    o svatém Martinovi,
  • 00:04:40 který se narodil v roce 316
    v Horní Panonii?
  • 00:04:45 Jedna z pověstí říká,
    že Martin rozpůlil mečem svůj plášť,
  • 00:04:50 aby jeho část nabídl
    jako přikrývku mrznoucímu žebrákovi.
  • 00:04:54 Dobré skutky nebyly tehdy
    asi na denním pořádku,
  • 00:04:58 proto vešel do dějin.
  • 00:05:00 Když se chtěl ukrýt ve stáji,
    prozradily ho štěbetající husy.
  • 00:05:05 Za trest musí od té doby
    svůj život končit na pekáči.
  • 00:05:11 Tak, ač nerada,
    končím svůj fejeton
  • 00:05:14 smutným konstatováním:
  • 00:05:16 krásná, bílá, štěbetavá husa
    je na pekáči.
  • 00:05:22 Nejlepší kuchař Burgenlandu
    Max Stiegel,
  • 00:05:24 nám martinskou husu upekl,
  • 00:05:26 i když do 11. listopadu
    to bylo ještě daleko.
  • 00:05:30 Mohli jsme s kameramanem Davidem
    nahlížet mistrovi přímo pod ruce.
  • 00:05:50 Á propos,
    husa je prý velmi chytrý pták.
  • 00:05:53 Takže pozor!
  • 00:05:55 Nikdy o žádné dámě neříkejte,
    že je hloupá husa.
  • 00:06:00 Z Purbachu vás zdraví
    Marie Woodhamsová.
  • 00:06:03 Skryté titulky: Lucie Richterová
    Česká televize, 2016

Související