iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
17. 5. 2014
13:50 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
5206
zhlédnutí

Postřehy odjinud

Baskicko očima Jaroslava Skalického

Solné údolí

5 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Postřehy odjinud - Baskicko očima Jaroslava Skalického

  • 00:00:21 Sůl ze Salinas de Aňana
    v baskické provincii Alava
  • 00:00:25 je považována za jednu
    z nejkvalitnějších na světě.
  • 00:00:29 Vzniká přitom v poněkud
    bizarním prostředí.
  • 00:00:44 Jde o důmyslný systém kanálků,
    které rozvádějí solný roztok
  • 00:00:48 do mělkých bazénů,
    kde se voda odpařuje a zůstává sůl.
  • 00:00:53 Lidé ji tady tímto způsobem těží
    od časů starých Římanů.
  • 00:01:06 Solný roztok vyvěrá
    z podzemí,
  • 00:01:08 z hloubky asi 2,5 km.
  • 00:01:11 Před 200 miliony lety tady kolem
    bylo moře.
  • 00:01:18 Když se vody moře odpařily,
    zůstaly masy soli silné
  • 00:01:22 několik kilometrů, které v průběhu
    dalších prehistorických let
  • 00:01:26 překryly nánosy země.
  • 00:01:30 Z přírodních pramenů
    solný roztok
  • 00:01:33 prýští nepřetržitě, den co den,
    ve stále stejném objemu zhruba
  • 00:01:36 3 litry za vteřinu.
  • 00:01:38 Na povrch se tak denně dostane
    kolem 260 000 litrů vody
  • 00:01:42 s rozpuštěnou solí.
  • 00:01:47 Roztok proudí samospádem
    systémem kanálů z borovicových prken.
  • 00:01:51 V každém litru je 250 g soli.
  • 00:02:03 Hlavní distribuční systém měří
    okolo 3 km.
  • 00:02:07 Začíná u pramene Santa Engracia
    jako jednoduchý kanál,
  • 00:02:11 který se vzápětí rozděluje
    v nádrži nazývané Partidero.
  • 00:02:18 Cestou dolů údolím roztok postupně
    naplňuje vodorovné solné pánve
  • 00:02:22 do výšky 2-4 cm.
  • 00:02:25 Na některých místech mu musí
    lidé pomoci
  • 00:02:28 a roztok ručně přečerpat.
  • 00:02:32 V bazéncích se roztok několik dnů
    usazuje.
  • 00:02:35 Když pak slunce a vítr za pomoci
    člověka přimějí vodu k tomu,
  • 00:02:39 aby se odpařovala, na povrchu se
    začnou vytvářet krystaly soli,
  • 00:02:44 kterým se říká solný květ.
  • 00:02:47 Sůl se sbírá,
    jakmile začne krystalizovat,
  • 00:02:50 ale ještě před tím,
    než se vypaří všechna voda
  • 00:02:53 a sůl úplně vyschne.
  • 00:03:02 Když je dobré počasí,
    těží se zde sůl od června do září.
  • 00:03:06 Ale když zaprší,
    je celá úroda vniveč.
  • 00:03:13 Pak lidé musí dešťovou vodu z pánví
    vypláchnout
  • 00:03:16 a znovu napustit
    slaným roztokem.
  • 00:03:25 Solný květ se v kuchyni používá
    na dochucování už hotových jídel,
  • 00:03:29 například salátů.
  • 00:03:31 Minerální sůl se přidává
    do připravovaných pokrmů.
  • 00:03:37 Před zabalením je nutné sůl zbavit
    všech nečistot a navážit do sáčků.
  • 00:03:41 I to je tady ruční práce.
  • 00:03:44 Sůl ze Salinas de Aňana je ryze
    přírodní produkt.
  • 00:03:47 Při její těžbě se nepoužívají
    žádné průmyslové čisticí látky,
  • 00:03:52 proto je bohatá na minerály
    a stopové prvky
  • 00:03:55 a zvyšuje chuť jídel.
  • 00:03:58 Těžba soli v Salinas de Aňana
    vrcholila v polovině 20. století,
  • 00:04:02 kdy v údolí fungoval neuvěřitelný
    počet více než 5 500 pánví.
  • 00:04:08 V roce 1984 se jejich počet snížil
    na méně než polovinu
  • 00:04:13 a po roce 2000 zůstalo pouze
    42 bazénků.
  • 00:04:18 Dřevěné konstrukce se rozpadaly
    a hrozilo,
  • 00:04:21 že ojedinělé místo zanikne.
  • 00:04:30 Saliny obnovuje nadace,
    kterou vytvořili
  • 00:04:32 majitelé solných pánví
    spolu se státními institucemi.
  • 00:04:36 Chtějí, aby tato výjimečná památka
    udivovala i další generace.
  • 00:04:40 Z Baskicka vás zdraví
    Jaroslav Skalický.
  • 00:04:44 Skryté titulky: Milena Nečadová
    Česká televize, 2013

Související