iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 2. 2007
17:35 na ČT1

1 2 3 4 5

4 hlasy
4081
zhlédnutí

Postřehy odjinud

Turecko očima Milana Fridricha

O turecké kuchyni

4 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Postřehy odjinud - Turecko očima Milana Fridricha - O turecké ku

  • 00:00:20 Když se řekne turecké jídlo,
    napadne mě jedno slovo: ulice.
  • 00:00:24 Turecko je orient a na ulici
    najdete vůně a chutě všeho druhu.
  • 00:00:29 Ale nemylte se, turecká kuchyně
    je mnohem zajímavější.
  • 00:00:39 Hovězí kebab, jehněčí kebab.
    Maso a zase maso.
  • 00:00:44 Po pár dnech vám propečené kousky
    lezou i z kapes a máte všeho dost.
  • 00:00:49 Marně hledáte italskou bohatost
    stravy, francouzskou rafinovanost
  • 00:00:54 a českou vepřovou.
  • 00:00:56 Není divu,
    že si cizinci na ulici řeknou:
  • 00:00:58 Turecké jídlo, to je fádní dědictví
    kočovného národa,
  • 00:01:02 zvyklého připravovat prosté pokrmy
    rychle na ohni.
  • 00:01:06 Abyste poznali autentickou
    tureckou kuchyni,
  • 00:01:09 musíte opustit pouliční občerstvení.
  • 00:01:12 V Istanbulu stačí zajít třeba
    za přátelským Kenanem Ustou,
  • 00:01:16 vyhlášeným odborníkem
    na tradiční vaření.
  • 00:01:19 I rozšafný Kenan má v lokálu
    otevřený oheň.
  • 00:01:23 Jídlo se ale připravuje zcela jinak
    a chutná jinak!
  • 00:01:27 Dozvíte se třeba,
    že kebab se má zásadně připravovat
  • 00:01:31 jen z čerstvého masa,
    které se nakrájí až poté,
  • 00:01:34 co si host objedná.
  • 00:01:36 Tzv. mletý kebab není vůbec mletý,
  • 00:01:39 kuchař by ho měl nasekat
    hrozivě vyhlížejícími noži na kusy,
  • 00:01:43 aby neztratilo šťávu
    a pak ochucené naplácat na meč.
  • 00:01:47 A to nejlepší teprve přijde:
    grilovaný lilek rozsekaný na kaši,
  • 00:01:51 pečená žebírka,
    jehněčí kotletky, rýže.
  • 00:01:58 Turecký předkrm neboli "meze"
    neznamená dát si něco dobrého,
  • 00:02:03 jako jsou rajčata, jak vidíte,
  • 00:02:05 pro každého člověka je tady
    5-6 chodů.
  • 00:02:08 Výraznou zajímavostí je,
    že k "meze" se v muslimském státě
  • 00:02:15 popíjí tahle výborná rakije
    nebo-li anýzovka.
  • 00:02:23 Nejpopulárnějšími předkrmy
    jsou pyré z lilků nebo bobů,
  • 00:02:27 jogurtová omáčka ochucená mátou
    a česnekem, salát z rajčat,
  • 00:02:31 plněné vinné listy,
    či škeble a borek.
  • 00:02:34 Borek, tj. lístkové těsto
    plněné špenátem, masem nebo sýrem.
  • 00:02:39 Turci borek natolik zbožňují,
  • 00:02:41 že se dostal i do jednoho
    výmluvného vtipu:
  • 00:02:45 Víte, jakou výhodu přináší muži
    rozvod? Může jíst borek každé ráno.
  • 00:02:50 Zatímco doma se upeče lahodný borek
    jen jednou za čas,
  • 00:02:54 v restauraci mají pochutinu denně.
  • 00:02:57 Když se vám přejí borek,
  • 00:02:59 můžete přesedlat na koláč PIDE
    připomínající pizzu.
  • 00:03:03 Plátek těsta plněný sýrem,
    jehněčí šunkou, kusy hovězího
  • 00:03:07 nebo ostré zeleninové směsi
    jsou perlou pokrmů moderních Turků.
  • 00:03:13 Můžete si jej totiž nechat poslat
    až na práh domu. Ve dne, v noci.
  • 00:03:21 Nebylo by to Středomoří
    a nebylo by to Turecko,
  • 00:03:24 kdybychom zapomněli na moře.
  • 00:03:26 Mezi nejpopulárnější pokrmy
    přece patří ryba.
  • 00:03:30 V Istanbulu mají dokonce
    mořské úlovky tak rádi,
  • 00:03:33 že když přijde sobota nebo neděle,
    nečekají na rybáře,
  • 00:03:37 vezmou pruty a vyrazí lovit sami.
  • 00:03:41 Většina labužníků v Istanbulu
    sice tvrdí,
  • 00:03:43 že jíst makrelu ulovenou v zálivu
    u Galatského mostu je totéž,
  • 00:03:48 jako vykouření krabičky cigaret,
  • 00:03:50 ale odolejte vůni grilu
    pár metrů od rybářů.
  • 00:03:54 Rybí trh je sice o poznání
    důvěryhodnější,
  • 00:03:57 vytažené rudé čelisti
    svědčí o čerstvém úlovku,
  • 00:04:01 ale hlad se zahání tady a teď.
  • 00:04:04 Je jasné, že pokud přijedete
    do Istanbulu na jeden den,
  • 00:04:08 nevezmete si prut
    a nepůjdete ryby chytat.
  • 00:04:11 Vyzkoušejte některý z místních trhů
    a nebo si dejte rybu na talíři.
  • 00:04:15 Z Turecka vás zdraví Milan Fridrich.
  • 00:04:18 Skryté titulky: Michaela Nejedlá,
    Česká televize, 2007

Související