iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 11. 2019
17:55 na ČT1

1 2 3 4 5

13 hlasů
45750
zhlédnutí

Herbář

Kurkuma a zázvor — Polévka z batátů — Koření z vaší zahrady — Staročeský medovník - regionální potravina — Jídla ze skanzenu: Znojemská a Cikánská omáčka

27 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VII

  • 00:00:31 Jako pilné včelky,
  • 00:00:34 jak nejkrásnější čeští motýli,
  • 00:00:40 jak dozrálý rybíz,
    lákající k utrhnutí,
  • 00:00:44 prostě jako ten nejvoňavější
    Herbář. Tak jdeme na to!
  • 00:00:50 Zdravím vás!
    Mám pro vás další díl
  • 00:00:52 toho nejvoňavějšího televizního
    pořadu.
  • 00:00:56 Tohle je Herbář, letos o koření.
  • 00:00:58 A za ním jsem vyrazila
    až do daleké Indie.
  • 00:01:03 Tohleto přede mnou je plantáž
    kardamomu
  • 00:01:06 a po těch stromech se pne pepř.
  • 00:01:09 Koření našich babiček.
  • 00:01:10 Tohleto je čerstvý muškátový
    oříšek.
  • 00:01:12 Hřebíček utrženej právě ze stromu.
  • 00:01:14 Tohle je král koření - kardamom.
  • 00:01:19 Protože bez koření není vaření!
  • 00:01:23 Ale nebojte, bylinky budou taky,
    světový.
  • 00:01:28 A rychlý Pad Thai je hotový.
  • 00:01:30 Podívejte se na tu nádheru!
    Tak kdo by si tohle nedal?
  • 00:01:34 Světová kuchyně tak,
    jak ji mám nejraději.
  • 00:01:39 -Tradiční recept
    od thajský babičky.
  • 00:01:42 -Hmm, je to výborný!
    -Je to super.
  • 00:01:45 Tak dobrou chuť!
  • 00:01:46 -A buďte se mnou světový!
  • 00:01:48 Byliny a koření, hlavně to koření.
  • 00:01:51 A taky dobrý vaření. A to se mi to
    rýmuje! Tralala!
  • 00:01:57 A je tu moje oblíbená chvilka ?
    okénko o koření,
  • 00:02:01 protože Herbář je letos světový
  • 00:02:02 a koření k němu neodmyslitelně
    patří.
  • 00:02:05 A dneska to bude o zázvorovitých.
    Nejznámější z nich je zázvor,
  • 00:02:09 pravděpodobně nejstarší koření
    vůbec.
  • 00:02:12 Dnes se totiž množí výhradně
    dělením oddenků a ne semeny.
  • 00:02:15 Znamená to, že my lidé ho
    pěstujeme tak dlouho,
  • 00:02:18 že tuto schopnost divokých rostlin
    ztratil.
  • 00:02:20 Zázvorníkovitých existuje
    až 1600 typů.
  • 00:02:23 Tady v krabičce mám vedle zázvoru
    ještě galangal a kurkumu.
  • 00:02:27 A tady roste kardamom,
    překvapivě také zázvorníkovitý.
  • 00:02:31 Tohle je malý soukromý políčko
    zázvoru.
  • 00:02:33 Když zázvor v létě dozraje,
    tak zaschnou listy
  • 00:02:37 a potom se listama přikrývá
    to pole, aby nevyschlo.
  • 00:02:41 Ale když ho takhle odkryjeme,
  • 00:02:44 tak můžeme vidět krásnej oddenek
    zázvoru. Krása!
  • 00:02:50 Tak takhle vypadá čerstvě
    sklizenej oddenek zázvoru.
  • 00:02:56 Tady má kořeny a tady vidíte
    pupínek,
  • 00:02:58 tam zase poroste ta rostlinka
    zelená nahoru.
  • 00:03:02 A další, prosím?
  • 00:03:04 Tady je asi roční rostlinka
    kurkumy.
  • 00:03:08 Vypadá podobně jako zázvor.
  • 00:03:11 Je to hodně mladá rostlina.
  • 00:03:13 Tady jsou kořeny, tady je oddenek
    kurkumy.
  • 00:03:17 Když listy takhle zaschnou,
    tak můžete kurkumu sklízet.
  • 00:03:21 Já ji tady zkusím vyloupnout,
    ale zjišťuju, že roste na kokosu,
  • 00:03:26 protože tohleto je kokosová palma,
  • 00:03:28 na který teda ještě roste pepř,
    mimo jiné.
  • 00:03:31 Tady je nezralej a tady jsou
    už kuličky zralýho pepře.
  • 00:03:34 No, jsme v Indii,
    je to tady hodně bohatý.
  • 00:03:37 Tak to je neuvěřitelný!
    Podívejte se na tu nádheru!
  • 00:03:43 Tolik kurkumy jsem snad
    v životě neviděla!
  • 00:03:46 A tady je krásně vidět ta matka.
  • 00:03:51 To je jak s bramborou.
  • 00:03:52 Zasadíte bramboru mateční
    a z tý vyrostou brambory.
  • 00:03:55 Tohleto je stejný.
  • 00:03:57 Tady je ta stará matka
    a tohleto jsou děti.
  • 00:04:02 A z pralesa rovnou
    do přístavního města Kóčin.
  • 00:04:05 Sklady tady založili Portugalci
  • 00:04:08 a od tý doby se tu skladuje
    a zpracovává koření.
  • 00:04:12 Tohleto je zázvor. Oni ho přinesou
    v těch kupičkách pěkně pravidelně
  • 00:04:17 a pak ho rozprostřou po celým
    prostoru toho dvora.
  • 00:04:22 Tahle kvalita, co tady vidíte,
  • 00:04:24 to jsou 2 dny sušený oddenky
    zázvoru. Krásně to tady voní.
  • 00:04:29 Trošku se tady jakoby práší
    od toho zázvoru.
  • 00:04:34 A je to fakt skvělej zážitek.
  • 00:04:37 Je docela dost možný, že naše
    babičky měly koření právě odsud.
  • 00:04:42 Tohle je Indie! A to je Herbář!
  • 00:04:45 Letos plný koření.
  • 00:04:47 No tak to se pojďte podívat!
    Tohleto je teda fakt nádherný!
  • 00:04:50 Tahle kurkuma se tady používá
    jako kosmetika.
  • 00:04:55 Dělá se z toho maska na obličej,
  • 00:04:57 když máte třeba problematickou
    pleť.
  • 00:05:00 Podívejte se na to! To jsem ještě
    teda v životě neviděla.
  • 00:05:03 Říká se jí kurkuma bulvová
  • 00:05:06 a té klasické Lady's Fingers,
    prstová.
  • 00:05:09 Já jsem si tu kurkumu zasadila
    a takhle krásně mi vyrostla.
  • 00:05:16 Tak tohle je kurkuma
    a tohle je zázvor.
  • 00:05:19 Dají se pěstovat i v Čechách,
  • 00:05:22 lépe ve skleníku, kam jsem si ho
    dala i já, ten zázvor s kurkumou.
  • 00:05:26 Na zimu samozřejmě musíte dát
    dovnitř do tepla.
  • 00:05:30 No a když se vám urodí,
    to jsem zvědavá, jestli se urodí,
  • 00:05:34 tak budete mít čerstvý plody
    přímo na váš talíř,
  • 00:05:37 přímo na váš stůl
    a přímo do světových receptů.
  • 00:05:41 A takový je i Herbář,
    letos světový, hlavně v kuchyni.
  • 00:05:45 A s kurkumou a se zázvorem
    to umí skvěle Markéta.
  • 00:05:49 Co si dneska dáme?
  • 00:05:50 -Dobrý večer. Já jsem si pro vás
    dneska připravila
  • 00:05:53 úžasnou polívku z batátů,
  • 00:05:55 která je zvláštní nebo zajímavá
    tím,
  • 00:05:57 že se právě servíruje s čočkou.
  • 00:05:59 Tahle beluga je skvělá.
  • 00:06:00 Je známá tím, že zůstává taková
    hezky pevná,
  • 00:06:03 a proto se do té polévky
    hezky hodí
  • 00:06:05 a bude dodávat vitamíny,
  • 00:06:07 hlavně rostlinný bílkoviny,
    který jsou skvělý,
  • 00:06:09 takže ta polévka vlastně může být
    krásně třeba i jako hlavní chod.
  • 00:06:14 -Ideální typ na podzimní zahřátí.
  • 00:06:17 Hmm, ta vypadá krásně!
  • 00:06:21 -Začneme tím, že si tu čočku
    namočíme,
  • 00:06:24 což je fajn, když se vám povede
    i třeba s nějakým předstihem.
  • 00:06:27 A namočenou čočku je důležitý
    vždycky trošku proprat,
  • 00:06:30 aby právě ta voda z ní byla čistá.
  • 00:06:32 Tam se právě odbourávají ty látky,
  • 00:06:34 který vlastně způsobujou
    to nadýmání.
  • 00:06:36 Dáme ji vařit.
    Zatímco se nám vaří čočka,
  • 00:06:39 tak si připravíme ten opravdovej
    základ tý polívky.
  • 00:06:42 Takhle si tam dáme přepuštěný
    máslo.
  • 00:06:44 Já si nakrájím přibližně 2 šalotky
    na malý kostičky.
  • 00:06:48 Tím, že tu polévku pak stejně
    budeme mixovat,
  • 00:06:51 tak všechnu tu zeleninu,
    co budeme dělat,
  • 00:06:52 jednoduše pokrájejte,
    moc se s tím nemusíte mazat.
  • 00:06:56 Ona se mi začne tady krásně
    restovat
  • 00:06:58 a mezitím já už si tady pokrájím
    zbylou zeleninu.
  • 00:07:01 A protože to tady je všechno
    krásně domácí od Kačky ze zahrádky,
  • 00:07:04 je omytá, tak záměrně tam nechám
    i tu slupku,
  • 00:07:07 protože ona nejenom že má
    samozřejmě hrozně moc vitamínů,
  • 00:07:10 ta zelenina pod tou slupkou,
  • 00:07:12 ale zároveň pod tou slupkou
    je i hrozně moc chuti,
  • 00:07:15 která je mnohem výraznější
    a je to prostě zkrátka lepší.
  • 00:07:18 Takže já tady mám táborskou mrkev,
  • 00:07:20 což je původní česká odrůda,
    jak mi tady našeptávaj.
  • 00:07:25 A tahle malá, to je volský srdce.
  • 00:07:28 Ta má takovou pěknou světle
    oranžovou barvu.
  • 00:07:30 Potom tady mám petržel.
    Ne, tohle je pastiňák!
  • 00:07:35 Ale tím líp, ten má totiž
    mnohem lepší aroma,
  • 00:07:38 nebo aspoň já ho mám radši.
  • 00:07:39 Já to tam opravdu dám takhle celý,
    protože opravdu je to domácí
  • 00:07:43 a může si užít plnou chuť
    i právě tý kůry.
  • 00:07:45 A teďko to nejdůležitější
    a to jsou samozřejmě batáty,
  • 00:07:48 protože je to batátová polívka.
  • 00:07:50 Třetinu hrnce zabírá ta kořenová
    zelenina
  • 00:07:52 a teď bych zhruba dvakrát tolik
    chtěla dát těch batátů,
  • 00:07:55 ty by tam měly bejt dominantní.
  • 00:07:57 Takže já tam dám další 4.
  • 00:07:59 Jinak pokud se s nima
    až tak nekamarádíte,
  • 00:08:03 tak batáty jsou vlastně hodně
    podobný konzistencí a i užitím
  • 00:08:08 jako je třeba dýně Hokaido,
  • 00:08:10 takže se s nima dá pracovat
    hodně podobně.
  • 00:08:12 Můžete z nich vyrobit pyré,
    z kterýho potom můžete dál vařit.
  • 00:08:15 A protože já dělám tu exotickou
    verzi,
  • 00:08:18 tím, že děláme světovou kuchyni,
    tak tam přidám ještě zázvor.
  • 00:08:22 Já udělám takhle pár plátků,
    který tam dám,
  • 00:08:26 a v podstatě když je pak na závěr
    rozmixujete s tou zeleninou,
  • 00:08:29 tak se vůbec nic nestane.
    Klidně to tam můžete nechat vcelku.
  • 00:08:32 V podstatě můžeme už v tomhle
    momentě tam přidat i kardamom.
  • 00:08:35 Dám tam pár tobolek.
  • 00:08:38 Tak, a pak už zbývá jenom skořice.
  • 00:08:40 A protože ta zelenina už je krásně
    orestovaná,
  • 00:08:42 v tomhle momentě už jenom
    podlejeme.
  • 00:08:45 Já tam dám vývar. Může to být
    zeleninový, masový,
  • 00:08:48 podle toho, jestli jste
    vegetariáni, anebo klidně i voda,
  • 00:08:50 protože ta kořenová zelenina
    má v sobě spoustu chuti a vůni.
  • 00:08:53 Já to nebudu podlívat úplně,
  • 00:08:55 protože pak tam ještě přijde
    to kokosové mléko
  • 00:08:58 a zbytečně bysme to měli
    moc vodnatý
  • 00:09:00 a já polévku nechci ničím
    zahušťovat.
  • 00:09:02 Jediný, čím se zahustí,
    je tou zeleninou samotnou.
  • 00:09:05 Přiklopíme a necháme vařit,
  • 00:09:07 dokud vlastně nám nezměkne,
    nezkřehne.
  • 00:09:10 Zaklopím a zhruba tak za 10 minut
  • 00:09:13 můžeme už přidávat kokosové mléko
    a bude to.
  • 00:09:18 Tady nám krásně na vrchu plavou
    ty tobolky toho kardamomu,
  • 00:09:22 takže já bych tam 1 klidně nechala,
  • 00:09:24 rozmixovala ji spolu
    s tou zeleninou,
  • 00:09:27 ale těch všech asi 5,
    co jsem tam dala,
  • 00:09:29 by byly už jako příliš.
  • 00:09:31 Taky tam mám někde 1 skořici,
    tak tu je potřeba taky vydolovat.
  • 00:09:35 Já tady mám kokosové mléko
    připravené.
  • 00:09:37 Dám do polévky,
    aspoň se trošičku zchladí.
  • 00:09:39 Tak, teď mě čeká asi
    ta nejsložitější část
  • 00:09:44 a to je dostat tu polévku
    do toho blenderu.
  • 00:09:50 Tak, zeleninu rozmixujem.
  • 00:09:59 Tak se na to podíváme.
  • 00:10:01 Polévka je hezky krémová,
    ale my ji musíme ještě dochutit.
  • 00:10:05 Dáme ji zpátky. Případně ji třeba
    doředit, kdyby byla příliš hustá.
  • 00:10:08 Takováhle konzistence si myslím,
    že bude úplně příjemná,
  • 00:10:11 že to bude úplně akorát.
  • 00:10:13 Nádherně voní, ale ještě není
    dost slaná.
  • 00:10:15 Pokud máte rádi pikantní,
  • 00:10:17 tak klidně tam přidejte nějakou
    chilli papričku,
  • 00:10:19 můžete tam dát samozřejmě
    i klasickej pepř.
  • 00:10:22 -A sůl.
    -Je to na vás.
  • 00:10:25 Tak, já myslím, že polívka
    je krásná
  • 00:10:28 a teď už zbývá ta poslední věc
    a to je tahle úžasná čočka beluga.
  • 00:10:32 Já to dělám tak, že třeba polovinu
    tý čočky dám rovnou do polévky,
  • 00:10:35 naservíruju do mističek
  • 00:10:37 a potom to ještě ozdobím
    tou zbývající čočkou.
  • 00:10:40 -Recept najdete na Facebooku
    Herbáře.
  • 00:10:50 Je to úplně úžasná polívka!
    Je to fakt strašně dobrý. Mňam!
  • 00:10:54 Úplně takový pozdní léto, podzim.
  • 00:10:58 -Já myslím, že to hodně dělá
    právě i ta zelenina,
  • 00:11:01 která byla jenom omytá,
  • 00:11:03 že tam fakt zůstala ta kůra,
    ta slupka.
  • 00:11:05 -Já myslím, že tahle polívka
    nás pěkně zahřeje
  • 00:11:07 a pěkně nám sedne.
    Ale vy se dívejte dál!
  • 00:11:09 To rozhodně není všechno.
  • 00:11:12 Tohle je Herbář světový,
    tohle je Markéta Pavleje
  • 00:11:14 a jak říká Václav Klaus:
    "Nic nekončí. Jedeme dál!"
  • 00:11:30 Tak chutnalo vám?
    Líbil se vám recept?
  • 00:11:34 Tak zpátky do zahrady!
  • 00:11:39 Já mám červen, blíží se slunovrat
    a blíží se senoseč.
  • 00:11:44 Možná má někdo už posekáno
    tak čtyřikrát na zahradě,
  • 00:11:47 ale já tu svoji zahradu,
    nebo spíš svůj sad,
  • 00:11:50 nechávám volně růst
    a pak ho takhle v červnu pokosím.
  • 00:11:55 Moje zahrada - moje fitness.
  • 00:11:58 A má to 4 důvody, ty nejhlavnější.
    Zaprvý, přírodní lékárna.
  • 00:12:04 Když si necháte zahradu,
  • 00:12:06 nebo kousek zahrady,
    kousek sadu zarůst,
  • 00:12:08 vyrostou vám tam byliny,
  • 00:12:10 který si můžete nasušit
    nebo jinak zakonzervovat
  • 00:12:12 a používat celej rok na nějaký
    případný neduhy.
  • 00:12:15 Kopřivy,
  • 00:12:17 hluchavky, mátu, jitrocel, bršlici,
  • 00:12:21 řebříček, smetánku, popenec
    nebo lopuch.
  • 00:12:24 To je ten úžasnej lopuch obrovskej.
    To je boží, ne?
  • 00:12:30 Dalším důvodem je hmyzí říše.
  • 00:12:32 Hmyz prostě k nám lidem patří
    neoddělitelně.
  • 00:12:36 My jsme se zasloužili o to,
    že jsme ho skoro vyhubili,
  • 00:12:40 nebo se nám to docela daří,
  • 00:12:42 a to je obrovská škoda,
    nebo spíš velká nevýhoda pro nás.
  • 00:12:45 Pojďme ten hmyz vrátit zpátky
    do krajiny
  • 00:12:48 a to díky tomu, že mu necháme
    volný prostor k životu,
  • 00:12:52 k rozmnožování i k tý stravě
    i k tý pastvě.
  • 00:12:56 Bez hmyzu nebude opylení,
    bez opylení nebudou plody.
  • 00:13:01 A bez plodů nebude Herbář,
    ani jeho diváci.
  • 00:13:04 Třetím důvodem, hodně velkým
    a důležitým, je sucho.
  • 00:13:08 Každý se s ním potýkáme
  • 00:13:10 a na tý zahradě je to opravdu
    vidět.
  • 00:13:12 Když přestanete sekat ty obrovský
    plochy,
  • 00:13:16 tak vám rostliny pomůžou zadržet
    tu vodu v půdě
  • 00:13:19 a pomůžou vám udržet
    krásný klima v zahradě.
  • 00:13:22 Je krásně vidět na tý půdě,
    jak je vlhká
  • 00:13:25 a jak je prokypřená žížalama.
  • 00:13:28 Ty lopuchy dělaj úplně
    nádhernej stín
  • 00:13:30 tady těm bylinám,
    těm nižším patrům,
  • 00:13:33 prostě skvělý prostředí
    pro rozmnožování a život hmyzu.
  • 00:13:36 A tím nejdůležitějším důvodem
    je zachování divočiny.
  • 00:13:40 Nejenom té exotické, můžete ji
    mít na pár metrech v zahradě,
  • 00:13:44 v rohu skleníku nebo v bylinkách.
  • 00:13:48 Vedle tý divočiny, kterou si můžete
    založit na svojí zahradě,
  • 00:13:53 tak jsou samozřejmě důležitý
    i velký územní chráněný celky,
  • 00:13:57 kde si příroda žije sama.
  • 00:13:59 Tady se les přirozeně obnovuje.
  • 00:14:01 Tady je krásně vidět,
    jak roste novej dub.
  • 00:14:04 Podívejte se! To je úžasný.
  • 00:14:06 A tady pode mnou je taky rezervoár
    pitný vody,
  • 00:14:09 to znamená, že v okolí na polích
  • 00:14:11 zemědělci nesmí používat
    žádnou chemii,
  • 00:14:13 což je ideální prostředí
    pro byliny,
  • 00:14:16 pro malý zvířata a pro hmyz.
  • 00:14:19 Tak tady je ten zázrak,
    co jsem vám chtěla ukázat.
  • 00:14:23 To je on, krásnej brouk.
  • 00:14:26 Roháč obecný ? největší brouk
    Evropy.
  • 00:14:28 S odstraňováním starých stromů
    a tlejících pařezů z lesů
  • 00:14:31 mizí i jeho přirozené prostředí
    a zdroj obživy.
  • 00:14:34 Tak aby nezmizel i on!
  • 00:14:36 A mimochodem, těm nekonečnejm
    zemědělskejm lánům
  • 00:14:39 technickejch plodin se taky
    říká zemědělská poušť,
  • 00:14:43 to se týká řepky nebo kukuřice.
  • 00:14:45 A každá poušť potřebuje oázu.
  • 00:14:48 Tak já si jdu z tý svý oázy
    nasušit tyhle úžasný divoký byliny.
  • 00:14:53 Jo a mimochodem, sušený zralý
    plody kopřivy
  • 00:14:59 jsou skvělý jako koření,
  • 00:15:01 mladá bršlice je úžasná
    do smoothies,
  • 00:15:05 listy tohohle řebříčku
    můžete sušený i čerstvý
  • 00:15:08 použít třeba k masu
  • 00:15:10 a kdo má problémy s kůží,
    tak si udělá koupel z lopuchu.
  • 00:15:15 No, tak tak. Tak se běžte podívat,
    jestli na svý zahradě
  • 00:15:20 nebo u svýho domu
    nebo ve svým sadu nemáte kousek,
  • 00:15:23 kde byste si tuhle oázu
    mohli vytvořit,
  • 00:15:25 pro sebe, pro svoje děti,
    pro hmyz, pro naši planetu.
  • 00:15:29 Tak a jedeme dál!
  • 00:15:33 A když už jsme u toho hmyzu,
    tak klasicky ještě něco od včel,
  • 00:15:37 protože když máte čistý med
    a ten pravý recept,
  • 00:15:41 můžete upéct staročeský medovník
  • 00:15:43 s oceněním Regionální potravina
    Zlínského kraje.
  • 00:15:48 -Jmenuji se Vladimír Stomatov,
    pocházím z Kazachstánu
  • 00:15:51 a jsem spolumajitelem firmy,
    která vyrábí staročeský medovník.
  • 00:15:55 -Já podobný pekla loni v Herbáři.
    Skvělý recept, ale dá to fušku.
  • 00:15:59 Recept najdete na iVysílání.
  • 00:16:01 A jak ho pečete na Moravě?
  • 00:16:03 -Já jsem v 13 letech zůstal
    bez maminky,
  • 00:16:06 tatínek na mě času moc neměl.
  • 00:16:08 Já jsem požádal babičku,
  • 00:16:10 aby mi nadiktovala nějaký recept
    nějaké lehčí buchty.
  • 00:16:13 Tak jsem pekl doma sám.
  • 00:16:15 Zkusil jsem to ukázat kamarádům,
    známým, příbuzným,
  • 00:16:18 kteří to všichni pochválili.
  • 00:16:20 A na tom základě jsem pak udělal
    nabídku svému kamarádovi,
  • 00:16:23 abysme založili manufakturu
  • 00:16:24 a zkusili rozjet to v tý kvalitě,
    o který mám představu.
  • 00:16:29 -Staročeský medovník,
    to jsou ořechy,
  • 00:16:32 upečené a odleželé medové placky,
    krém a vše čistá ruční práce.
  • 00:16:39 -Do těch rukou přijde každá placka
    hotovýho těsta.
  • 00:16:43 Ta atmosféra kolektivu přispívá
    k tomu,
  • 00:16:46 aby ten medovník byl tak dobrý,
    jak je.
  • 00:16:48 -Jak vidíte, ta výroba medovníku
    je hlavně ruční práce.
  • 00:16:54 -Každý se ručně obalí drobky
    ze zbytků plátů medovníků.
  • 00:16:58 -Našim hlavním kouzlem je to,
  • 00:16:59 že vyrábíme pouze z čerstvých
    a regionálních surovin,
  • 00:17:02 to jsou čerstvá vejce,
  • 00:17:03 zakysaná smetana, cukr, mouka
    a taky med.
  • 00:17:07 A ten nám dodává pan Gabriel
    z Boršic u Uherského Hradiště.
  • 00:17:12 -Včelařím v oblasti Chřibských
    lesů. Včelám se tady daří,
  • 00:17:16 jelikož tady není zastoupená
    taková zemědělská výroba.
  • 00:17:21 Tato krajina je specifická
    na různé druhy medů,
  • 00:17:24 od květových, lipových,
    ostružinových a medovicových.
  • 00:17:30 -Zdravá krajina, zdravá včela,
    zdravý med. Jednoduché!
  • 00:17:34 -Ocenění Regionální potravina
    Zlínského kraje
  • 00:17:36 jsme získali už potřetí.
  • 00:17:38 Myslím si, že porota a lidi
    ocenili v tom medovníku
  • 00:17:42 nádech této krajiny, medu
  • 00:17:45 a práci lidí, kteří pracují
    u nás ve firmě.
  • 00:17:48 -Takovou práci my taky ceníme.
  • 00:17:51 -Jméno staročeský medovník získal
    náš výrobek díky tomu,
  • 00:17:54 že jsem vděčný za to,
  • 00:17:57 že toto podnikání jsem dokázal
    tady rozjet
  • 00:17:59 s respektem k původní receptuře.
  • 00:18:02 -Děkujeme! Hlavně za včely.
  • 00:18:11 Hm, povedly se!
  • 00:18:15 Tohle jsou Jídla ze skanzenu,
    kde vám vařím jídla našich předků
  • 00:18:19 a někdy taky ze surovin
    našich předků.
  • 00:18:22 A dneska máme na meníčku
    znojemskou, cikánskou
  • 00:18:26 a hovězí pečeni po modě,
  • 00:18:28 to je takovej prvorepublikovej
    recept.
  • 00:18:31 A nesmí samozřejmě chybět okurka,
    ta má hlavní roli.
  • 00:18:35 Tak já jdu špikovat!
  • 00:18:42 Na znojemskou, cikánskou
    i hovězí pečeni po modě
  • 00:18:46 budete potřebovat samozřejmě
    kvalitní a dobrý hovězí maso.
  • 00:18:51 Můžete mít přední, zadní, špalíček.
  • 00:18:55 Podívejte se, jak je krásný
    to maso, červený!
  • 00:18:59 Z bio chovu, jako to měly
    naše babičky. Prostě čistý maso.
  • 00:19:03 Na to špikování nebudete
    ani potřebovat
  • 00:19:06 speciální špikovací nůž,
  • 00:19:08 ale bude vám stačit takováhle
    zabroušená vařečka.
  • 00:19:11 To poproste manžela nebo přítele
    nebo syna nebo vnuka,
  • 00:19:18 ať vám něco takovýho vyrobí.
  • 00:19:20 A pěkně po vlákně do toho masa
    vražte tu špičku,
  • 00:19:25 ne moc u kraje,
    aby se to maso neprotrhlo.
  • 00:19:29 A já si tady špikuju hovězí maso
    na znojemskou hovězí pečeni
  • 00:19:35 s dobrou okurkovou omáčkou.
    A teď do toho otvoru zasunu špek.
  • 00:19:41 Aby se vám ten špek, protože to
    je vlastně tuk a on měkne hodně,
  • 00:19:47 tak aby se tam dobře vpravoval,
  • 00:19:49 tak ho stačí dát na chvíli
    do mrazáku.
  • 00:19:51 On ztuhne, pak se i dobře nakrájí.
  • 00:19:54 Znojemskou mám hotovou,
    tam se dává jenom špek.
  • 00:19:58 Takhle to vypadá. Až se to upeče,
    bude to naprosto skvělý.
  • 00:20:02 A na cikánskou si vezmu zase
    zmrzlej kus slaniny a česnek.
  • 00:20:10 Ten mám tady oloupanej a ještě si
    ty stroužky taky napůlím.
  • 00:20:14 A jdeme špikovat!
  • 00:20:16 Ty jo, to voní skvěle!
    A kousek česneku.
  • 00:20:19 Cikánská hotová, naplněná česnekem
    a slaninou.
  • 00:20:24 A teď se pustím do toho
    prvorepublikovýho receptu
  • 00:20:27 a to je hovězí pečeně po modě,
  • 00:20:31 kam si musím nakrájet ještě mrkev,
    celer a taky slaninu.
  • 00:20:36 A nesmím zapomenout na okurku,
    Káťo!
  • 00:20:41 Takhle krásně ještě i s kyselou
    okurčičkou
  • 00:20:46 si naplníte hovězí maso po modě.
  • 00:20:50 A když máme to naše maso po modě
    takhle krásně prošpikovaný,
  • 00:20:54 tak ho svážem podobně jako balík,
  • 00:20:57 aby udrželo hezky tvar,
    šťávu v sobě
  • 00:21:01 a všechny ty ingredience,
    který jsme tam nasázeli.
  • 00:21:04 A takhle to udělám postupně
    se všemi těmi masy.
  • 00:21:10 Tak, v pekáči si rozehřejte sádlo
  • 00:21:12 a maso nezapomeňte opepřit
    a osolit. Taková ta klasika.
  • 00:21:17 A rychle to maso zatáhnem.
  • 00:21:24 A teď trošku zbystřete,
    protože děláme 3 recepty najednou.
  • 00:21:31 A začneme hovězím po modě.
  • 00:21:34 Tady si do novýho pekáčku
    rozehřejeme máslo.
  • 00:21:37 Zbyla mi ta slanina, tak tu tam
    na to máslo ještě přihodím.
  • 00:21:42 K tomu přidám cibuli, orestuju,
    tak 2 mrkve na kostičky,
  • 00:21:47 k tomu čtvrtku celeru
    a 1-2 petržele.
  • 00:21:51 Zeleninu máme krásně orestovanou,
    už to tady celý provoněla.
  • 00:21:55 Rozhrneme si ji
  • 00:21:56 a tuhle prošpikovanou nádheru
    vložíme do pekáčku.
  • 00:22:00 Podlejeme vývarem, může bejt
    zeleninovej nebo hovězí.
  • 00:22:04 A teď s tím do trouby na 160 stupňů
    tak na hodinu a půl,
  • 00:22:07 podle toho, jak máte velký maso.
    A nezapomeňte to přiklopit!
  • 00:22:11 Tak, děkuju!
  • 00:22:13 Základ na znojemskou omáčku
    je strašně jednoduchej.
  • 00:22:16 Do toho výpeku se sádlem
    jenom vhodíte cibuli,
  • 00:22:21 necháte ji zarestovat.
    Mně už se to tady krásně smaží.
  • 00:22:24 Vložíte tam to svázaný opečený
    maso a zalijete trochou vody,
  • 00:22:31 tak deci a půl.
  • 00:22:32 No a tohle už šoupnete do trouby
    na 160 stupňů
  • 00:22:35 tak na hodinu a půl, na dvě hodiny.
  • 00:22:38 Tenhle kousek masa je docela
    velikej.
  • 00:22:40 A teď ta poslední - cikánská.
    Ta je taková hodně o zelenině,
  • 00:22:44 taková rustikální, hodně voňavá.
  • 00:22:54 Krásně se to smaží, už tam šoupnu
    tu zeleninu.
  • 00:22:59 Zapráším to červenou paprikou,
    sladkou,
  • 00:23:02 kdo má rád, může přidat
    i trochu pálivý.
  • 00:23:04 Přidám rajčatovej protlak, já mám
    tady domácí sugo omáčku.
  • 00:23:08 Podívejte se, jak ta cikánská
    omáčka je krásná!
  • 00:23:11 Úplně zahradní, zeleninová.
  • 00:23:14 Teď už stačí jenom dosolit
    a zaprášit moukou.
  • 00:23:16 Samozřejmě tou z polí bez chemie,
    jako naše prababičky.
  • 00:23:20 Omáčka pomalu houstne,
    tak už do ní vrazím maso ?
  • 00:23:23 balíček hovězího, prošpikovanýho
    slaninou a česnekem.
  • 00:23:27 A teď už stačí jenom podlít
    vývarem.
  • 00:23:31 Super!
  • 00:23:33 A dáme péct na 160 stupňů
    asi tak na 2 hodiny.
  • 00:23:37 Tak, maso upečený a základy
    na omáčku hotový.
  • 00:23:42 Tohleto je cikánská,
  • 00:23:43 tohle je po modě
  • 00:23:45 a tohle je znojemská.
  • 00:23:46 A teď už stačí přidat jenom okurku
  • 00:23:48 a do cikánský omáčky to bude
    nejjednodušší.
  • 00:23:50 Já zavařuju výhradně starou
    odrůdu Znojemská
  • 00:23:53 a Pařížské pepřenky.
  • 00:23:56 Mňam! To je vynikající teda.
  • 00:23:59 Plná zeleniny, ta paprika píše
  • 00:24:02 a ta okurka tomu dodá takovej
    šmrnc.
  • 00:24:07 Druhá omáčka je po modě,
  • 00:24:10 tam se k zelenině přidá lžička
    vína.
  • 00:24:15 Nejlepší je silný červený víno.
  • 00:24:18 To hezky promíchejte.
  • 00:24:24 Teď už stačí omáčku jenom prohřát
    a přidat k masu.
  • 00:24:31 Hm, tak to je francouzská elegance.
  • 00:24:38 A teď si zahustím omáčku
    znojemskou.
  • 00:24:43 A připravila jsem si jíšku
    ze sádla a hladký mouky
  • 00:24:47 a tou tu omáčku zahustím.
  • 00:24:51 Omáčka je zahuštěná,
  • 00:24:52 tak už do ní stačí přidat
    jenom nakrájenou okurku.
  • 00:24:54 A hotovo!
  • 00:24:56 Tak jak se povedla znojemská?
  • 00:25:00 Hmm, jo! Tak to je taková
    ta klasická hospodská. Mňam!
  • 00:25:06 Ke znojemský se hodí nejvíc
    knedlík, třeba houskovej,
  • 00:25:11 k cikánský rýže
  • 00:25:13 a tady k tý krásný mozaice po modě
    asi noky.
  • 00:25:19 A já udělám teď takový
    televizní kouzlo
  • 00:25:21 a všechno už tady budete mít
    krásně naservírovaný.
  • 00:25:24 Tak si to užijte! Dobrou chuť!
  • 00:25:29 Tak si to zopakujeme.
  • 00:25:32 Zelenina z vlastní zahrádky,
  • 00:25:34 bio hovězí a knedlíky a noky
    z mouky z čistých polí,
  • 00:25:38 jako naše prababičky.
    To je Herbář
  • 00:25:41 a to jsou ta pravá Jídla ze
    skanzenu, chutě našich předků.
  • 00:25:48 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2019