iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
16. 12. 2018
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

37 hlasů
60961
zhlédnutí

Herbář

Originální bylinková show pro váš zdravější život

26 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VI

  • 00:00:29 *Když nakonec přeci jen vládu
    převezme zima
  • 00:00:33 a slunko už jen slabě svítí
    na zasněženou krajinu
  • 00:00:38 a našim mužům z té zimy
    začne jít hlava tak trošku kolem,
  • 00:00:43 tak teprve pak my ženy spustíme
    ten nejkrásnější koncert roku.
  • 00:00:50 Advent je tu a Herbář vrcholí.*
  • 00:00:54 Tak jdeme na to!
  • 00:00:57 *Byliny, zdraví a inspirace
    nikdy nekončí.*
  • 00:01:01 Štědrej večer nastal.
  • 00:01:04 O Vánocích si pochutnáte jak vy,
    tak i pejskové.
  • 00:01:10 To budou opravdu úžasné Vánoce.
    -Zdravé a křupavé.
  • 00:01:14 *Ale my vaříme a hodujeme dál.
  • 00:01:16 Ale i o adventu to hlavní zůstává-
    bylinky, koření a skvělý jídlo.
  • 00:01:20 Protože všichni si přeci přejeme
    zdravé suroviny, zdravé recepty
  • 00:01:25 a abychom zdraví zůstali i my!
  • 00:01:29 A o tom to letos je,
    ze zahrady přímo na talíř.*
  • 00:01:33 Tohle je Herbář.
  • 00:01:34 *Letos naposledy, ale budou
    vafle z vloček.*
  • 00:01:37 Zdravý, jednoduchý, rychlý jídlo.
  • 00:01:39 *Bylinková štika s hrachovou kaší
  • 00:01:41 jako zdravá varianta
    štědrovečerního menu,
  • 00:01:43 sváteční pomerančový dort.*
  • 00:01:45 To si musíte upíct,
    to musíte zažít!
  • 00:01:49 *A na úplný závěr
    magický koláč mrváň.
  • 00:01:53 Tak, Káťo, přestaň točit koláčem,
    otoč traktor a hurá na zahradu!*
  • 00:01:57 Tohle je 800 let stará odrůda
    aztécké dýně.
  • 00:01:59 Protože si ji pěstuju takhle
    pěkně zkraje,
  • 00:02:01 tak se mi s ničím nesprášila
    a takhle krásně vyrostla.
  • 00:02:05 A protože se jich tady docela
    urodilo letos hodně,
  • 00:02:08 tak budou semínka zase
    na příští rok.
  • 00:02:11 To jsou ty původní odrůdy.
  • 00:02:13 *Já měla letos úplně rajčatový rok.
    Tohle byla moje úroda.*
  • 00:02:19 To jsou atomová hroznová rajčata
  • 00:02:21 a jsou zvláštní tím,
    že když dozrávaj,
  • 00:02:23 tak ze zelený se mění na fialovou,
    a potom vlastně jdou do červený,
  • 00:02:28 takže nakonec mají takovou
    duhovou barvu.
  • 00:02:30 Třeba tyhle mi poslali diváci
    až z Ameriky, myslím semínka.
  • 00:02:34 Jsou to kalifornský rajčata
    a jsou perfektní právě na omáčky.
  • 00:02:38 A tyhlety, to jsou takový
    výborný salátovky.
  • 00:02:41 Domácím rajčatům se prostě
    nic nevyrovná.
  • 00:02:42 Toto je výstava Herbáře.
  • 00:02:45 Tohle jsou vojáčkové fazole,
    původní česká odrůda,
  • 00:02:48 a v každým lusku se prý
    ukrývá voják.
  • 00:02:53 To jsou vojáci zřejmě z doby
    za císaře pána.
  • 00:02:56 Voňavý modrý kopr na semínko.
  • 00:02:59 Toto je pole znojemských okurek.
  • 00:03:02 A já si je tady sbírám
    na zavařování.
  • 00:03:04 *Odrůdu znojemskou jsem se rozhodla
    zachránit před vyhubením.
  • 00:03:08 Nejlepší okurky okurkový historie!*
  • 00:03:11 Tak takhle vypadaj totálně přezrálý
    znojemský okurky.
  • 00:03:15 Myslím, že příští rok jich bude
    tak osmnáctkrát víc. Hodně semínek!
  • 00:03:22 Okurky a krocani, to je Herbář.
  • 00:03:24 Tohle je pastiňák. Když si budete
    sbírat ty semínka,
  • 00:03:27 tak ony musí opravdu úplně
    samy odpadávat.
  • 00:03:29 To je znak toho,
    že jsou naprosto zralý.
  • 00:03:34 Tady si odkládám plody na osivo
    na příští rok,
  • 00:03:38 třeba dýně, dýně
  • 00:03:41 a překvapivě melouny.
  • 00:03:43 *Starověký od indiánů.
    Sladký jako med.
  • 00:03:45 A výhoda těchhle
    původních odrůd je,
  • 00:03:47 že jejich semínka si můžete uchovat
    na další roky.*
  • 00:03:50 Tak a jsem na konci.
    Ale nebojte, jenom pro letošní rok.
  • 00:03:54 Jak říkal Václav Klaus:
    "Nic nekončí, jedeme dál."
  • 00:04:00 Teda až na tu kupónovou privatizaci,
    že jo!
  • 00:04:03 *Staré, původní a krajové odrůdy
    zeleniny, díky Herbáři nezhynou.*
  • 00:04:08 Dobrý večer.
  • 00:04:11 Máte taky rádi fermentovaný vločky?
  • 00:04:14 To jsou vločky, který jsou namočený
    třeba přes noc do mlíka.
  • 00:04:18 Jsou změklý
    a můžete je rovnou jíst.
  • 00:04:21 Tyhlety fermentovaný vločky
    se daj potom použít i do vaflí.
  • 00:04:25 To znamená, že k nim přidáte
    jenom něco pojivýho.
  • 00:04:28 Vajíčko, zamícháte, dáte tam třeba
    trošku skořice
  • 00:04:32 a máte skvělý těsto na vafle.
  • 00:04:35 *250 gramů vloček
    zalijte 300 mililitry mléka
  • 00:04:38 a nechte nejlépe přes noc
    fermentovat.*
  • 00:04:40 Do toho si přidám 2 vajíčka.
    Trošku to osolím, jenom tak lehce.
  • 00:04:44 Ty fermentovaný vločky jsou
    vlastně trošku zkvašený,
  • 00:04:47 ale nebojte se, ty vločky vůbec
    nejsou kyselý,
  • 00:04:49 naopak, ony krásně zesládnou.
  • 00:04:51 Takže vlastně tyhle vafle nemusíte
    ani doslazovat,
  • 00:04:54 jenom je můžete dochutit kořením.
  • 00:04:57 Do tohodle množství dám tak
    lžičku skořice
  • 00:04:59 a teď už stačí jenom těsto
    z fermentovanejch vloček,
  • 00:05:02 vajec a skořice nalít do vaflovače.
  • 00:05:05 *Fermentované vločky
  • 00:05:06 mají díky laktobacilům
    blahodárný vliv na naše zažívání.
  • 00:05:10 A jsou za chvilku hotové!*
  • 00:05:12 Teď to vyndáme,
    takovouhle krásnou vafli.
  • 00:05:17 Teď si ji dozdobím.
  • 00:05:19 Přidám si jogurt, to k snídani
    patří.
  • 00:05:21 Můžete si ho dát takhle
    navrch rovnou. Ovoce.
  • 00:05:25 Pokud máte sezónní, dejte sezónní,
    můžete přidat i kompot.
  • 00:05:29 Já si tam dám i mražený borůvky.
  • 00:05:31 Tady mám ještě nějakou ostružinu.
  • 00:05:34 A kdo to potřebuje dosladit,
    doporučuju sirupy,
  • 00:05:37 těch je na trhu opravdu
    velká spousta.
  • 00:05:39 Můžete mít sirup z čekanky,
    rýžovej sirup,
  • 00:05:42 ječnej sirup, kukuřičnej.
  • 00:05:44 Tenhleten kocourek
  • 00:05:46 je s náma v Herbáři
    už asi třetí sezónu,
  • 00:05:48 tak se přišel podívat,
    co tady dobrýho vařím.
  • 00:05:50 A musím říct,
    že se to fakt povedlo.
  • 00:05:52 Určitě si tyhle vafle k snídani
    nebo k večeři
  • 00:05:54 nebo ke svačině udělejte,
    protože jsou vynikající.
  • 00:05:56 Zdravý, jednoduchý, lehký,
    moderní jídlo.
  • 00:05:58 A takovejchhle dobrejch kousků
    jsme v Herbáři měli opravdu hodně.
  • 00:06:03 Tak se na ně podíváme!
  • 00:06:05 *Á, pravý medovník z 6. dílu!*
  • 00:06:07 Cizrnovej hummus s mandlema
    s kořenovou zeleninou,
  • 00:06:10 s pomerančovou zálivkou.
    Je to fakt vynikající!
  • 00:06:14 *A tohle byl pohankový květinový
    bezlepkový dort.*
  • 00:06:18 Zdravý mlsání plný ovoce, rutinu.
  • 00:06:22 *Hmmm, bylinkové kuře!*
  • 00:06:24 Nádherný! A tady jsou ty byliny
    vidět taky krásně.
  • 00:06:27 *Bez bylin prostě nemůže být
    Herbář.
  • 00:06:29 A ty Markétiny recepty!*
  • 00:06:31 -Konzistence je perfektní.
    -Hm, je.
  • 00:06:33 -A baví mě, že tam fakt necejtíš
    ty fazole. -Hm.
  • 00:06:35 *A tuhle vepřovou jste si už
    udělali?*
  • 00:06:38 -Chipsy šalvějový jsou skvělý
  • 00:06:40 a ten sýr mě v tom hrozně baví
    s tou hruškou.
  • 00:06:42 -Modrej cheesecake v Herbáři?
    -A růžovej.
  • 00:06:45 Obarvenej přírodou.
  • 00:06:47 *My s Markétou milujeme jídla
    z jednoho hrnce. A co vy?*
  • 00:06:50 -Je z jednoho hrnce a můžete ho
    jíst delší dobu.
  • 00:06:53 Čím dýl je v tý lednici,
    tím se líp proleží a je lepší.
  • 00:06:57 *Markétina tvarohová bábovka.*
  • 00:06:59 Jé, a tam jsou vidět ty vanilkový
    zrníčka.
  • 00:07:01 -Je jich tam spoustu, že jo?
    -Počkej. A jaká je?
  • 00:07:04 -Je oranžová. Krásná barva.
  • 00:07:05 *A jak chutnaly rybí karbanátky
    s kvašenou zeleninou?*
  • 00:07:08 Plnohodnotný.
    -A vyvážený.
  • 00:07:10 Hm. Fakt skvělý!
  • 00:07:12 *Všechny recepty na dokoukání
    najdete na iVysílání
  • 00:07:14 nebo v mé nové knize Jíst a žít.*
  • 00:07:16 Tak, a to bylo všechno,
  • 00:07:18 z letošního Herbáře i z mojí
    nový knížky. Tak dobrou chuť!
  • 00:07:25 No dobře, no, tak se mi tady
    ještě kouří trošku z hrnců,
  • 00:07:28 mám tady nějaký byliny,
    nějaký koření, nějakej hrášek,
  • 00:07:31 nějakou rybu, tak vám dám
    ještě jeden poslední recept,
  • 00:07:35 takovou vánoční inspiraci
    na štiku s hráškovou kaší.
  • 00:07:41 *Ze starých kuchařek
    a jak je moderní!*
  • 00:07:43 Hrášek si dám hezky do vroucí vody.
  • 00:07:45 Můžete použít čerstvej,
    ale i mraženej.
  • 00:07:47 Přidám k němu mátu, pár lístků,
    estragon, 1 česnek
  • 00:07:52 a teď to budem vařit,
    zhruba tak 10-15 minut,
  • 00:07:56 než ten hrášek změkne.
  • 00:07:57 Mám tady krásný filety ze štiky.
  • 00:08:00 Štika je dravá ryba, má pevný maso
    a to mi strašně chutná.
  • 00:08:05 Takže tyhlety filety já pokladu
    takhle na pekáč kůží dolů.
  • 00:08:08 Pěkně ji je posolte.
  • 00:08:10 Opepříme čerstvým pepřem,
    ten se krásně rozvoní.
  • 00:08:13 Teď si vezmu cibuli,
    už mám tady oloupanou,
  • 00:08:16 a hezky si ji nakrájím na plátky.
    To samý s česnekem.
  • 00:08:20 Množství podle chuti,
    já dám tak 2-3.
  • 00:08:25 A přidáme byliny, to musí bejt.
  • 00:08:27 Tymián. Další bylinou,
    kterou můžete na rybu dát,
  • 00:08:29 je rozmarýn.
  • 00:08:33 To je zase takový to opáčko,
  • 00:08:35 jako jsme dělali s kuřatama,
    pamatujete?
  • 00:08:37 Bylinkový kuře - bylinková ryba.
  • 00:08:39 A tohle je Herbář.
  • 00:08:41 A ještě tam dám šalvěj.
  • 00:08:44 Vezměte si citrón a vymačkejte si
    tam šťávu z půlky citrónu.
  • 00:08:49 Olivový olej.
  • 00:08:52 Jen tak zakápnout lehce
    a máslo nakonec, taková koruna.
  • 00:08:58 No voní to už teď.
  • 00:09:00 Takhle krásně vypadá vánoční štika.
  • 00:09:04 A šup s ní do trouby!
    Na 200 stupňů asi tak 15 minut.
  • 00:09:07 Pečte dozlatova.
  • 00:09:09 *A teď ta kaše.*
  • 00:09:10 Vyndejte si ty snítky bylin.
  • 00:09:12 Když tam zbyde nějaká máta,
    vůbec to nevadí.
  • 00:09:14 A teď hrášek rozmačkejte.
  • 00:09:17 Ty jo, takhle na Vánoce si zpestřit
    stravu něčím zeleným,
  • 00:09:19 to je úplně úžasný!
  • 00:09:21 On totiž ten mladej hrášek mraženej
    vůbec nebejvá tolik stříkanej,
  • 00:09:26 jako klasický lusky, takže si ho
    můžete užívat celej rok.
  • 00:09:31 Hotovo.
  • 00:09:32 Kaši bysme měli,
    takhle krásně zelenou.
  • 00:09:36 Ryba už se dopíká, tak už stačí
    jenom servírovat.
  • 00:09:41 *Hrášková kaše s mátou
    a bylinková štika.
  • 00:09:44 Znáte herbářovější štědrovečerní
    menu?*
  • 00:09:48 *Ale teď už vzhůru za tradicí
    do Kytlice,
  • 00:09:51 kde pod označením Paperník
    paní Parásková, maminka 4 dětí,
  • 00:09:54 dělá tradiční vánoční perníková
    kouzla.*
  • 00:09:58 -Odmalička jsme sem jezdili
    na víkendy s rodičema
  • 00:10:01 a já jsem vždycky toužila
    tady bydlet.
  • 00:10:04 *Kdo by nechtěl bydlet
    ve Vesnici roku, že?*
  • 00:10:08 -Když si mi narodila první dcera,
    který je dneska 20 let,
  • 00:10:10 tak jsem na mateřský dovolený,
    jak to tak u maminek bývá,
  • 00:10:13 s dítětem začla tvořit.
  • 00:10:16 Jako první mě prostě nadchly
    perníky.
  • 00:10:19 Baví mě z ničeho něco vytvořit.
  • 00:10:22 Člověk se u toho uklidní.
    Je to taková meditativní práce.
  • 00:10:28 Recept na perníkové těsto mám
    z kuchařské knihy od své maminky.
  • 00:10:33 Co se týče polevy, tam je to
    o zkušenosti.
  • 00:10:35 Trvalo mi 5-6 let,
  • 00:10:37 než jsem si vypracovala polevu
    na takovou úroveň, jakou mám dnes.
  • 00:10:43 Krajkové zdobení srdíček a zvonečků
    a jiných tvarů
  • 00:10:45 dělám podle vlastní fantazie.
  • 00:10:47 *Za pár let si na domácím pečení
    paní Parásková postavila živnost.
  • 00:10:51 Parásková + perník
    rovná se Paperník.*
  • 00:10:55 Dva měsíce před Vánoci
    takhle zdobím každý den
  • 00:11:00 a nazdobím 350 perníků za noc.
  • 00:11:07 Vedle perníků pečeme 11 druhů
    sladkých sušenek a troje krekry.
  • 00:11:12 U sušenek používáme u většiny
    celozrnnou mouku,
  • 00:11:15 u bezlepkových pohanku, pohankové
    vločky, nebo tam není mouka vůbec,
  • 00:11:19 a většina surovin je z okolí.
  • 00:11:23 Za selské placičky s mandlemi
  • 00:11:24 jsme získali oceněné Regionální
    potravina Ústeckého kraje.
  • 00:11:28 *Ocenění bylo uděleno v letošním
    roce
  • 00:11:30 a Paperník zvítězil s těmito
    celozrnnými sušenkami pro vegany
  • 00:11:33 v kategorii pekařských výrobků.
  • 00:11:35 A já přidávám ocenění za zdobení.
    Klobouk dolů!*
  • 00:11:40 -Naše práce není jenom o pečení
    a o těstě, ale také o distribuci.
  • 00:11:44 A protože jsme nechtěli produkovat
    tolik plastových obalů,
  • 00:11:47 rozhodli jsme se nabízet
    také bezobalově.
  • 00:11:50 A už máme několik obchodů letos,
  • 00:11:51 které od nás úspěšně odebírají
    sušenky.
  • 00:11:56 *Tak tohle je Herbář,
    ale opravdovej, ne televizní!
  • 00:12:00 Tvrdá škola.*
  • 00:12:05 Tohle bude poslední sladký dezert
    letošního Herbáře,
  • 00:12:08 no, až na Jídla ze skanzenu,
    ale to uvidíte za chvíli.
  • 00:12:10 Obrácený pomerančový koláč
    s polentou,
  • 00:12:14 taková jižní inspirace
    na vánoční stůl v Čechách.
  • 00:12:17 Tak jdeme na to!
  • 00:12:23 Nejdřív budete potřebovat mandle,
    ty samozřejmě k Vánocům patřej.
  • 00:12:26 Takže si jich namelte 240 gramů.
  • 00:12:31 Mandle si dejte stranou,
    ty budeme dávat do těsta.
  • 00:12:33 Rozehřejte si 200 gramů másla.
  • 00:12:36 Protože do těsta se dává sníh,
    tak si oddělte 3 žloutky.
  • 00:12:41 Bílky si dejte zatím stranou,
  • 00:12:42 ten sníh uděláme později,
    aby nám nespadnul.
  • 00:12:45 A teď si do pěny vyšlehejte
    žloutky s 50 gramy cukru,
  • 00:12:49 ať se ten cukr trošku rozpustí.
  • 00:12:51 Přidáme změklý máslo, 200 gramů.
  • 00:12:55 Vsypeme 240 gramů mletých mandlí.
    Nedávám tam žádnou mouku,
  • 00:12:59 takže je to vlastně bezlepkovej
    recept.
  • 00:13:03 Já si tady jenom odvážím 120 gramů
    polenty.
  • 00:13:07 A do polenty ještě vmíchejte
    lžičku kypřícího prášku.
  • 00:13:10 A polentu vsypu do směsi mandlí,
    másla, cukru a vajec.
  • 00:13:14 Mám takovou drolivou směs,
    ale to nevadí,
  • 00:13:16 protože si vyšlehám bílky
  • 00:13:18 a dám je do toho těsta,
    který se krásně naředí.
  • 00:13:23 A teď přijdou na řadu pomeranče.
  • 00:13:25 Já mám tady chemicky neošetřovnej
    pomeranč,
  • 00:13:27 protože budu potřebovat kůru.
  • 00:13:29 Opravdu ostrouhejte jenom
    tu vrchní část.
  • 00:13:32 Úplně to voní nádherně,
    to je skvělý! To jsou Vánoce.
  • 00:13:36 Ještě tohle vrazím do toho těsta.
  • 00:13:39 Teď vám ukážu takovej trik,
    jak zbavit pomeranč tý kůry.
  • 00:13:45 Pěkně si ho uřízněte z obou stran,
    aby vám hezky takhle sám stál.
  • 00:13:50 A teď už jenom vlastně oříznete
    takhle hezky dokola tu bílou kůru.
  • 00:13:56 A nakrájím si ho na plátky.
  • 00:14:00 Pomeranč máme, těsto máme
    připravený.
  • 00:14:02 Teď si vymažte formu, nebo si ji
    takhle vyložte pečícím papírem,
  • 00:14:06 a jdeme dělat karamel.
  • 00:14:09 Na středním stupni si rozehřejte
    pánvičku,
  • 00:14:12 vezměte si 90 gramů cukru
    a ten na tý pánvi rozpusťte.
  • 00:14:17 Karamel se nám krásně tady
    už připravuje.
  • 00:14:19 Přidejte tam 2 lžíce horký vody,
  • 00:14:21 pěkně opatrně, takhle po kraji
    jenom. Ono to hodně prská.
  • 00:14:26 A teď kousek másla, tak lžíci.
  • 00:14:29 Máslo se tam krásně rozpustí.
  • 00:14:31 A teď už jdeme skládat
    koláč dohromady.
  • 00:14:34 Rozpuštěnej karamel nalejte
    do formy.
  • 00:14:37 Pěkně ho tam rozprostřete
    do všech stran.
  • 00:14:39 Teď už musíme být rychlí,
  • 00:14:41 aby nám ten karamel moc
    nezatuhnul.
  • 00:14:44 Poklaďte ho pomerančem.
  • 00:14:47 No, a nakonec přijde na pomeranče
    s karamelem těsto.
  • 00:14:50 Hezky jemně to rozprostřete,
  • 00:14:52 všechno to těsto ať je rovnoměrně.
  • 00:14:55 Tak zatím to nevypadá nic moc,
    ale až ho upečete,
  • 00:14:59 tak budete mít skvělej obrácenej
    pomerančovej koláč s polentou.
  • 00:15:04 Mňam! Já se na něj hrozně těším.
  • 00:15:06 Tak šup s ním do trouby
    na 170 stupňů 45 minut.
  • 00:15:11 *Horký upečený koláč obraťte
    na talíř
  • 00:15:13 a ještě zatepla sloupněte pečící
    papír a nechte ho zchladnout.*
  • 00:15:19 To je prostě božskej recept!
  • 00:15:21 Já jsem vám to říkala
    už na začátku.
  • 00:15:23 To musíte mít. To si musíte upíct,
    to musíte zažít!
  • 00:15:27 No tak šup, šup, do kuchyně!
  • 00:15:31 Péct a hned potom balit dárky.
  • 00:15:43 Tak jsme na konci.
    Letos to uteklo, co?
  • 00:15:45 Ale víte, že se všechno pořád
    opakuje? A já to nikdy nevzdám.
  • 00:15:50 Mám tady pro vás naprostý unikáty,
    takový poklady.
  • 00:15:55 Tohle je řepčík,
    taková ta vysoká žlutá bylina,
  • 00:15:59 také se jí říká královská koruna.
  • 00:16:03 Potom tady mám jednu
    velkou vzácnost.
  • 00:16:06 Tohleto je bílá lilie,
    říká se jí taky kostelní.
  • 00:16:10 A tu už znáte jenom z filmů.
  • 00:16:12 Je to taková ta vysoká
    bílá vonící kytka.
  • 00:16:14 A tohleto je Narcis poeticus,
  • 00:16:17 takovej ten babičkovskej narcis,
    bílej se žlutým vnitřkem.
  • 00:16:21 Tak ten si na zahradu taky nasadím.
  • 00:16:22 A už se těším na jaro.
    Taky se těšíte?
  • 00:16:25 Tak jo, tak se uvidíme
    příští sezónu, možná.
  • 00:16:30 A co jsme viděli letos?
    Tak na to se podíváme teď.
  • 00:16:35 Tak mám první plod - stará anglická
    odrůda okurky hadovky,
  • 00:16:39 120 let stará.
  • 00:16:40 Byla představená 1899 v Anglii.
  • 00:16:43 Tak tohle je moje úplně první
    marocká dýně.
  • 00:16:45 Podle nějaký dýňový ankety
  • 00:16:47 byla vyhlášená jako ta nejkrásnější
    dýně světa.
  • 00:16:50 Tohle oranžovou mrkev určitě
    všichni znáte,
  • 00:16:52 každej ji má na zahradě,
  • 00:16:54 ale mám tady jednu specialitu
    letos.
  • 00:16:56 Je to starobelgická odrůda
    bílé mrkve.
  • 00:16:59 Tohle když si vypěstujete
    na zahradě,
  • 00:17:01 tak budete mít úplně něco
    speciálního.
  • 00:17:04 Český česnek, odrůda Slavín.
  • 00:17:07 Tohle je moje chlouba, moje pýcha,
    můj Herbář.
  • 00:17:11 *A jestli mi o něco v Herbáři
    opravdu jde,
  • 00:17:13 tak je to úcta k životu,
    lidí, rostlin, ale i zvířat.*
  • 00:17:18 Tyhle kuřata jsem zachránila
    z klasický pípkárny.
  • 00:17:22 Prostě jsem je tam koupila.
  • 00:17:24 Myslím si, že každej tvor má právo
    na přirozený prostředí pro život.
  • 00:17:28 *A u těch hospodářských to platí
    dvojnásob. Je to naše povinnost.*
  • 00:17:33 -Naše filosofie je zdravá krajina,
    zdravé krmivo, zdravé zvíře
  • 00:17:37 a zdravá potravina.
  • 00:17:39 *Taková je i filosofie Herbáře.
    Podporujme zemědělce,
  • 00:17:42 kteří myslí na půdu a zvířata víc,
    než na sebe a své zisky!
  • 00:17:46 Dlouhodobě se nám to vyplatí.*
  • 00:17:49 Ty jo, ty jsou ale úplně nádherný!
    Jakou maj barvu!
  • 00:17:52 *A pěstujme byliny, co to dá.*
  • 00:17:54 To je rozrazil rezekvítek.
  • 00:17:56 Tohle je řebříček.
  • 00:17:57 Bršlice kozí noha.
  • 00:17:59 Hluchavkovej čaj, ten prostě
    nesmí chybět v zimě u nás doma.
  • 00:18:03 Když dáte tý přírodě prostor,
    tak ona vám to zdraví nabídne sama.
  • 00:18:07 Vy nemusíte vlastně nic dělat,
    jenom jí dáte nějaký území,
  • 00:18:09 o který se prostě nestaráte,
    necháte ho bejt.
  • 00:18:13 No a pak máte bylin hromadu
    a zelená lékárna je jenom vaše.
  • 00:18:20 *Letos jsme také otevřeli kapitolu
    koření
  • 00:18:22 a v té, doufám, budeme pokračovat.
  • 00:18:25 A výlety? Řeknu vám, ta naše země,
    to není země, ale pohádka!*
  • 00:18:32 -Český kmín je specifický
    svou vůní a chutí
  • 00:18:34 a díky tomu získal v roce 2008
  • 00:18:36 chráněné označení původu
    "český kmín".
  • 00:18:41 -Největší radost mně to dělá,
    když to kvete, když to zasejem,
  • 00:18:44 roste to a zákazníci k nám jezděj.
  • 00:18:48 -Myslím si, že vlastně vzniká
    takový nový hnutí za české květiny.
  • 00:18:57 -My se snažíme hospodařit
    v souladu s přírodou,
  • 00:18:59 tak, abychom to, co si z ní bereme,
    jí také vrátili.
  • 00:19:06 -Nejde tady o to, abysme jedli
    jenom jabka a hrušky,
  • 00:19:09 ale abysme využili potenciál
    této krajiny,
  • 00:19:11 tak chtěl bych to zase vrátit
    na jídelníček lidí.
  • 00:19:14 -Rozhodli jsme se tady píct
    poctivý chleba po starém způsobu.
  • 00:19:18 *Nic totiž není ztraceno.
    Včely i hmyz zachráníme,
  • 00:19:22 stejně jako naše tradice
    a jídla ze skanzenu.
  • 00:19:24 O tom byl ten letošní tak trochu
    nový Herbář.
  • 00:19:27 Díky, že jste ho sledovali!*
  • 00:19:30 -Celý život nosím kroj a řeknu vám,
  • 00:19:32 že mám to strašně ráda,
    nedám na to dopustit.
  • 00:19:37 -Jako obrázek.
    -Hm.
  • 00:19:40 -Tak tohle jsou zavináče
  • 00:19:41 a tohle pečenáče z Jídel
    ze skanzenu.
  • 00:19:45 No tak to je vrchol!
  • 00:19:48 Vynikající!
  • 00:19:51 A jestli máte houby,
    tak si dělejte tohle kyselo.
  • 00:19:54 *A nezapomeňte se hýbat!*
  • 00:19:57 -Je potřeba s přírodou žít,
    přírody si vážit
  • 00:20:00 a přírodu udržovat a zlepšovat.
  • 00:20:04 *Hm, tak.*
  • 00:20:05 -Divákům Herbáře bych chtěla
    doporučit,
  • 00:20:08 aby jedli enom teda dobré
    skutečně bio potraviny
  • 00:20:11 a čajíčky dobré si vařili,
    jak si vařily naše stařenky
  • 00:20:15 a my na dědině jsme si to sami
    sbírali, pěstovali hodně.
  • 00:20:19 To jedině udrží ludí zdravých,
    to velice teda doporučuju.
  • 00:20:37 -Tak, a to je všecko. Doufám, že se
    vám náš nový Herbář líbil.
  • 00:20:43 Teda skoro všecko, protože je tady
    ještě rubrika Jídla ze skanzenu,
  • 00:20:47 kde vám vaříme jídla našich předků,
  • 00:20:49 která vám žádná jiná kuchařská show
    neuvaří.
  • 00:20:53 No, a protože je ten adventní čas,
  • 00:20:55 tak jsem si vybrala takovej recept
    pro vás,
  • 00:20:58 kterej je hodně, hodně tradiční,
    slavnostní, obřadní,
  • 00:21:02 dá se říct i magický.
    Je to prostě mrváň.
  • 00:21:10 -Mrváně, přesňáky, rovážky,
    radostníky, stromy a calty
  • 00:21:16 měly podle prastarých věrských
    představ magickou moc,
  • 00:21:20 zabezpečující plodnost, zdraví,
    bohatou úrodu,
  • 00:21:25 hospodářské úspěchy i rodinné
    štěstí.
  • 00:21:33 -Tenhleten typ mrváně
    je mrváň pro služebnictvo,
  • 00:21:36 který odcházelo právě ze služby
  • 00:21:38 a dostalo na cestu takovouhle
    krásnou kynutou buchtu,
  • 00:21:42 která má uvnitř otvor.
  • 00:21:44 A on se vlastně navlíkal na hůl
  • 00:21:48 a na tu hůl se ještě připevnilo
    jablko a rozmarýna.
  • 00:21:52 Na pečení budete potřebovat
    hodně mouky.
  • 00:21:54 Já to dělám z kila mouky,
    aby vzešel takovejhle velkej tvar,
  • 00:21:57 a potřebujete hladkou,
    úplně jemnou bílou mouku.
  • 00:22:01 Ještě než ji budem zpracovávat,
    tak si připravíme kvásek,
  • 00:22:04 protože je to kynutý hutný těsto.
  • 00:22:07 Mám tady rozehřátý mlíko
  • 00:22:09 a na kilo mouky budu potřebovat
    2 kostky droždí,
  • 00:22:14 v tomhletom případě si tady
    odkrojím kousek,
  • 00:22:16 to je asi 84 gramů.
  • 00:22:20 A teď ho musíme dosladit, musíme
    něčím ty kvasinky nakrmit.
  • 00:22:23 Takže tam dáme buďto med
    nebo trochu cukru.
  • 00:22:28 Já si připravím mísu.
  • 00:22:30 Tady máme krásnej kvásek vzešlej
    a do kvásku vmícháme mouku.
  • 00:22:37 Přidáme vejce. Vypadá to jako
    stavba Karlova mostu,
  • 00:22:40 ale nebojte se, budou jenom 4.
  • 00:22:43 Teď tam nasypeme cukr,
  • 00:22:49 lžičku medu
  • 00:22:52 a rozehřátý máslo.
  • 00:22:56 To se úplně směje, to těsto.
  • 00:22:58 A teď ho pěkně propracujem
    a vrazíme tam smetanu,
  • 00:23:01 smetana je samozřejmě zakysaná.
  • 00:23:04 A nakonec do těsta přidáme rozinky
    a nasekaný ořechy.
  • 00:23:07 Tak šup tam s tím!
  • 00:23:09 Teď to pečlivě promíchejte
    a kdo je hodně mlsnej,
  • 00:23:11 tak si tam může nasypat
    ještě kakao.
  • 00:23:14 Říká se, že Italové mají Panettone,
  • 00:23:17 Češi maj mazanec, Slováci vianočku
    a Hrušovčania mrváň.
  • 00:23:25 A to je přesně to, co tady tvořím.
    Doufám, že to nezmrvím.
  • 00:23:33 Těsto mám promíchaný,
  • 00:23:35 přikryjeme utěrkou
    a necháme tak hodinu kynout.
  • 00:23:39 *Tak, a teď ozdoby.
  • 00:23:41 Ty dělám z nudlového těsta,
    aby ornamenty příliš nevykynuly.*
  • 00:23:44 Na nudlový těsto se klasicky dává
    100 g mouky a 1 vajíčko.
  • 00:23:50 *A trošku mlíka na rozředění.*
  • 00:23:53 Já už si tady vyvaluju tohle
    nudlový těsto, zpracovaný,
  • 00:23:57 a budu z něho plést copánky.
  • 00:24:00 *A vedle copánků,
    který připomínaj klasy,
  • 00:24:03 se zdobily taky symboly ptáčků
    a spirál.*
  • 00:24:07 A tady už mám krásně vykynutý
    těsto,
  • 00:24:12 a to si takhle vykydnu na ten vál.
  • 00:24:15 Tohle je taková trošku náročnější
    věc, to těsto je trošku jako živý.
  • 00:24:19 *Do dortové formy dejte doprostřed
    sklenici,
  • 00:24:21 mrváň musí mít kruhový tvar.*
  • 00:24:23 Tady je dobrý promačkat a propojit,
  • 00:24:26 aby se to těsto nerozlezlo,
    až se bude péct.
  • 00:24:29 Hezky ho potřem,
    ať se pěkně leskne.
  • 00:24:32 A teď už ho můžete zdobit.
  • 00:24:41 Takhle krásně nazdobenej kynoucí
    mrváň
  • 00:24:45 nechte péct zhruba hodinu
    na 165 stupňů.
  • 00:24:50 No a já mám pro letošek hotovo.
  • 00:24:56 Tak veselý Vánoce!
  • 00:24:59 Mám hezkej vánoční stromeček,
    že jo!
  • 00:25:01 Nezapomeňte, mrváně se pekly
    i na vítání jara.
  • 00:25:05 A to jaro, to přijde,
    dá-li Pán Bůh, už za 3 měsíce.
  • 00:25:10 Tak se těšme!
  • 00:25:13 *Protože až se příroda zase
    na jaře probudí
  • 00:25:16 a konečně rozkvetou první byliny
    a ty přilákají první hmyz,
  • 00:25:19 tak teprve pak může začít
    další Herbář.*
  • 00:25:26 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2018