iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
17. 12. 2017
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

20 hlasů
77134
zhlédnutí

Herbář

(V. řada)

Nejkrásnější svátky

Vánoce jsou svátky tradic. A tradiční byl Herbář vždy. Za 5 let jsme představili vše, co k Vánocům patří, a tak si to pro pořádek pěkně shrneme a dozdobíme poslední detaily.

27 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář - Nejkrásnější svátky

  • 00:00:12 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2017
  • 00:00:42 -Dobrý večer.
  • 00:00:47 To je pořád dokola, co?
    Už jsou tady zase Vánoce
  • 00:00:52 a s Herbářem je slavíme už popáté.
  • 00:00:55 A letos ta 4. adventní neděle
    vychází na Štědrý den.
  • 00:00:59 Už se jen 7x vyspíme.
  • 00:01:01 -Víš, co na začátek?
  • 00:01:04 Se musíme pomodlit.
    -Dobře, tak jo.
  • 00:01:09 -Pánbíčku, prosím tě, dej,
  • 00:01:11 ať příští rok zase
    se všichni sejdeme u tohohle stolu.
  • 00:01:19 -Vánoce jsou samozřejmě i na to,
    že si vzpomeneme na ty,
  • 00:01:23 kteří s námi už u toho stolu nesedí.
    Ljubo, zdravíme tě tam nahoru.
  • 00:01:28 A letos ti upečme vrkoč.
  • 00:01:31 Tady to máme jako dva v jednom,
    vrkoč s kolotočem.
  • 00:01:35 Jako předchůdce
    vánočního stromečku.
  • 00:01:37 A vánoční stromeček
    tady samozřejmě nemůže chybět.
  • 00:01:41 První stromek, který se objevil
    v domácnosti,
  • 00:01:44 předvedl Jan Karel Liebich,
  • 00:01:47 což byl ředitel tehdejšího
    Stavovského divadla
  • 00:01:50 u sebe doma v roce 1812.
  • 00:01:53 A od té doby se hipsteřina
    roznesla do všech domácností
  • 00:01:57 a můžeme mít takovýhle krásnej
    ozdobenej stromeček.
  • 00:02:02 Na mikulášským vrkoči
  • 00:02:04 a vůbec na vrkočích nesmí chybět
    zelený ratolesti.
  • 00:02:08 To jsou stále zelený keře,
  • 00:02:10 který vám připomínají
    nekonečnost života.
  • 00:02:13 Protože už slavíme Vánoce
    s Herbářem už popátý,
  • 00:02:17 tak jsem si říkala,
  • 00:02:19 že bych to dnes pojala
    takový jako best off,
  • 00:02:22 takový nejtradičnější štědrovečerní
    staročeský menu.
  • 00:02:39 A začneme jahelníkem.
    Na jahelník budete potřebovat jáhly.
  • 00:02:45 Jáhly to je vyloupaný proso.
    Proso to je taková travina.
  • 00:02:51 Jáhly je potřeba před samotným
    vařením spařit nejmíň 3x,
  • 00:02:56 protože jsou jinak hořký.
  • 00:02:58 Normálně je svařenou vodou
    takhle spaříte přes sítko,
  • 00:03:03 necháte vykapat a tenhle proces
    zopakujete tak 3x.
  • 00:03:07 Teď už stačí jáhly povařit.
    Zaleju těsně nad povrch.
  • 00:03:14 Posolím a během vaření dolívám vodu
    a když bude potřeba, nebo mlíko.
  • 00:03:19 Nechám vařit tak 20 minut
    a mezi tím si dáme animaci.
  • 00:03:23 Jáhly, proso, pšeno.
  • 00:03:26 Ano, prosu se také říkávalo
    pšeno.
  • 00:03:29 Proso patří vedle pšenice a ječmene
    k nejstarším kulturním plodinám.
  • 00:03:34 Jáhly se získávají odstraněním
    plevy ze zrna prosa.
  • 00:03:37 Mají optimální výživné vlastnosti,
  • 00:03:39 jsou velmi chutné
    a lehce stravitelné.
  • 00:03:42 Důležitá je nepřítomnost lepku.
  • 00:03:45 Proto se doporučují
    při bezlepkové dietě.
  • 00:03:47 Já jsem si tady během animace
    ušlehala sníh ze čtyř bílků
  • 00:03:51 a žloutky jsem si schovala.
    Ty budu ještě potřebovat.
  • 00:03:55 A co všechno patří do jahelníku?
    Samozřejmě to, co vždycky bylo doma.
  • 00:04:00 Nějaký koření, já dávám skořici,
    pak nějaký semínka.
  • 00:04:04 Tady je slunečnice, můžete dát
    tykvový semínka a ořechy.
  • 00:04:09 Ty byly vždy nedílnou součástí
    jídelníčku.
  • 00:04:12 Sušený ovoce.
    To, co chalupník přinesl z lesa.
  • 00:04:15 4 žloutky.
    Ještě to sladidlo.
  • 00:04:18 Takže místo cukru já tam dám med.
  • 00:04:23 Já tady mám medovicový med
    ze Zelené Bohdanče.
  • 00:04:27 Regionální potravinu
    středočeského kraje. Gratulujeme.
  • 00:04:31 Promícháme se sněhem.
    Ale opatrně, jen tak převalovat.
  • 00:04:35 Řekla bych supiš.
    Takhle to má vypadat.
  • 00:04:39 Do vymazanýho pekáčku
    vysypanýho hrubou moukou
  • 00:04:43 sázím tuhle sladkou jáhlovou kaši
    s ovocem a s ořechy.
  • 00:04:48 Ale jen do půlky.
    Hezky uhladíme.
  • 00:04:51 Budeme potřebovat
    sušené švestky.
  • 00:04:55 Tohle jsou vizovické švestky.
  • 00:04:58 Regionální potravina roku 2016
    za Zlínský kraj, gratulujeme.
  • 00:05:03 A ty švestky hezky pokladu
    na půlku jáhlový kaše
  • 00:05:08 a zaklopíme čepicí ze zbytku kaše.
    A je to, přesně mi to vyšlo.
  • 00:05:17 Navrch dáme trochu másla
    a pečeme na 160 stupňů asi hodinu.
  • 00:05:26 Dozlatova.
  • 00:05:32 To je jahelník.
    To je oblíbený jídlo Karla Čapka.
  • 00:05:36 Víte proč jej měl rád?
    Protože měl problém se zažíváním
  • 00:05:41 a tyhle jáhly mu nedělaly
    žádnej problém.
  • 00:05:44 Jedlo se to vždy tak,
  • 00:05:46 že se jahelník dal doprostřed
    štědrovečerního stolu
  • 00:05:51 a každej si odebral na talířek,
  • 00:05:54 nebo se to jedlo
    takhle lžící z mísy.
  • 00:05:59 Vítám vás ve štědrovečerním díle
  • 00:06:02 ve vaší oblíbené staročeské
    televizi ve vašem pořadu.
  • 00:06:09 -Já už mám hlad.
    -Já taky. -Já už strašnej.
  • 00:06:13 -Čím začneme?
    -Začneme s kubou.
  • 00:06:16 Krkonošský kuba iVysílání 1. série.
  • 00:06:19 -Já když jsem byla malinká,
    tak jsme měli pracharandu.
  • 00:06:24 -Co to je pracharanda?
  • 00:06:26 -To byly křížaly jabka, švestky,
    sušený a to se uvařilo ve vodě
  • 00:06:31 a bylo to strašně dobrý.
    -Jako polívka? -No, ne.
  • 00:06:36 Jako moučník.
  • 00:06:39 Prostě to v tom plavalo
    a bylo to uvařený.
  • 00:06:42 -To je něco jako jahelník.
    -Lepší.
  • 00:06:45 -A samozřejmě na štědrovečerním
    stole nesmí chybět kapr.
  • 00:06:50 Tenhle je načerno.
    Ten jsme vařili v 1. sérii.
  • 00:06:55 Rvačka s Jimem o život kapra.
  • 00:06:58 A tohle je rybí polévka i s mlíčím
    ze 4. série.
  • 00:07:02 A taky jsme vařili kapra
    na sardelích podle Šroubka.
  • 00:07:07 Prvorepublikový recept
    to máte rádi.
  • 00:07:10 Nebo letos vyzkoušejte
    kapra namodro.
  • 00:07:12 Ten je taky skvělej.
  • 00:07:14 -Nicméně my začneme
    naším bezovým likérem,
  • 00:07:17 co vy na to?
  • 00:07:19 -Já jak jsem stará,
    tak mám radši ostřejší, víš?
  • 00:07:22 -Recept na bezový likér
    najdete v 1. sérii.
  • 00:07:26 -Co já jsem měla u babičky
    těch vín a likérů.
  • 00:07:30 Tajně jsem tam chodila
    a pak jsem byla zlískaná.
  • 00:07:34 Dostala jsem přes zadek.
    -Kolik ti bylo?
  • 00:07:36 -Malá jsem byla.
    Takovejch nějakejch šest.
  • 00:07:40 -Perfektní.
    Na zdraví a na má mládí.
  • 00:07:43 -Ještěže tady nejsou děti.
    -Děti vedle v síni pouštěj lodičky.
  • 00:07:48 Nebo rozkrajují jablíčko.
  • 00:07:52 Jak to dopadne?
    Á, skvělý, hvězdička.
  • 00:07:56 Tak ta je pro vás.
    Ať se vám daří.
  • 00:08:01 Vidím brambory, keřkovské rohlíčky
    z Vysočiny,
  • 00:08:04 ty jsou nejlepší
    na bramborový salát.
  • 00:08:06 Protože se brambory na salát
    vaří ve slupce
  • 00:08:10 a pak se musej složitě loupat,
    víte, jak to vypadá.
  • 00:08:13 Tak mám takovej tip.
  • 00:08:15 Vezmete si syrovou bramboru
    A tu si podélně dokola naříznete.
  • 00:08:20 Trefte se hezky,
    abyste to měli takhle dokola.
  • 00:08:25 A když se to uvaří, tak takhle
    jednoduše svlíknete tu košilku.
  • 00:08:33 Chci říct tu slupku.
    To je dobrý ne?
  • 00:08:37 Tak můžem? -Můžem.
  • 00:08:39 Tak si dejte vařit brambory.
    -My už je uvařený máme.
  • 00:08:43 -Zatím si udělejte domácí majonézu.
  • 00:08:45 -Ta je nejlepší jako základ
    dobrýho salátu.
  • 00:08:49 -Máslo změklý 40 g utřeme se solí.
  • 00:08:55 Tahle majonéza je prvorepubliková
    podle Sandtnerové.
  • 00:09:00 Sandtnerová, jak bych vám to
    přiblížila?
  • 00:09:04 Ta byla ve svý době jako něco...
    -Magdalena Dobromila Rettigová.
  • 00:09:09 -No dobře, ale ta byla...
  • 00:09:11 Jako v tyhle době
    komu bych ji přirovnala?
  • 00:09:14 Ona psala do časáku, vydávala
    kuchařky a takový tyhle věci,
  • 00:09:18 co prostě dělá jako Dita P.
  • 00:09:22 A teď tam dejte 2 žloutky
    a zase třeme.
  • 00:09:26 -Oloupeme brambory.
    -Ale dnes naposledy.
  • 00:09:29 -Brambory oloupaný.
    -Já mám utřeno.
  • 00:09:32 Káčo, teď budu potřebovat
    tvoji pomoc.
  • 00:09:35 Prosím tě, pomalu mi tam
    přilívej olej 3 lžíce.
  • 00:09:41 -Na závěr přidáme šťávu
    z půlky citrónu.
  • 00:09:45 -A máme hotovou domácí majonézu.
  • 00:09:48 To je nejdůležitější na tady tom
    receptu, na tom salátu.
  • 00:09:53 Zbytek si dáme na tabletonu.
  • 00:09:56 -Nakrájíte brambory,
    potom nakrájíte vejce,
  • 00:09:59 -brambory, -přidáte
    nakrájený vajíčka -a brambory,
  • 00:10:03 -pak přidáte fazolky, -a brambory,
    -a pak přidáte okurčičky
  • 00:10:07 -a brambory, -a kapary a brambory.
    -A je z toho bramborovej salát.
  • 00:10:12 -Je to tak. -Ne, my jsme tam
    zapomněly přidat ještě brambory.
  • 00:10:16 A ještě brambory.
    -A majonézu.
  • 00:10:18 -A zamíchejte brambory
    a už, už to je.
  • 00:10:22 -Teď to dáme uležet.
    Pěkně to uplácáme.
  • 00:10:25 Dáme na to fólii, nebo něco.
  • 00:10:28 Abych nezapomněla, tak k vánoční
    český tradici patří betlém.
  • 00:10:34 Tohle je Venigův betlém
    z 1. republiky.
  • 00:10:38 Víte, že Franc Josef zakázal
    v kostelech betlémy?
  • 00:10:42 To jste věděli?
  • 00:10:44 Tak si Češi začali betlémy
    dělat doma.
  • 00:10:47 To je taková tradice.
    Když nám něco zakážou,
  • 00:10:50 tak si to potom v Česku
    děláme doma.
  • 00:10:55 Tyhle natištěný barevný betlémy
    pocházej z 1. republiky.
  • 00:10:59 Předtím si lidé postavičky
    vyráběli sami.
  • 00:11:02 Třeba ze slámy, nebo je vyřezávali,
  • 00:11:05 jako pan Probošt
    z Třebechovic pod Orebem.
  • 00:11:08 Ten od r. 1882
    do své smrti v r. 1925
  • 00:11:11 vyřezával tenhle světový unikát.
    Největší pohyblivý dřevěný betlém.
  • 00:11:22 Určitě se na něj jeďte podívat
    i s dětma.
  • 00:11:39 Kdo má rád vánočku? -Já.
    -A budeme na ni potřebovat těsto?
  • 00:11:44 -Kynutý.
    -Takový lepší.
  • 00:11:47 Tohle těsto jsme se naučily
    od našich prapraprababiček.
  • 00:11:51 -První si rozjedeme kvásek.
    1/2 kg polohrubý mouky.
  • 00:11:54 -1 celý droždí, tedy 42 g.
  • 00:11:57 -Trochu cukru, vlažný mlíko
    a lehce zamíchat.
  • 00:12:03 -Pojď sem, já ti to radši ukážu.
    Ne na mne, do hrnce!
  • 00:12:08 -Takhle povrchově, do důlku,
    necháme rozjet 15 minut.
  • 00:12:17 -Ten krásek ti vzešel nádherně,
    Lindo.
  • 00:12:21 -A teď tam dáme zbytky těch věcí.
    Zbytek cukru, celkem 60 g.
  • 00:12:26 -Špetku kurkumy pro lepší barvu.
    -Ta tam ještě nebyla.
  • 00:12:31 Zbytek vlažnýho mlíka
    1/4 litru celkově.
  • 00:12:35 Rozpuštěný máslo 100 g celkově.
  • 00:12:39 -Já si tady připravím semínka
    z vanilkovýho lusku.
  • 00:12:42 -A už jsme u toho,
    proč je to těsto lepší,
  • 00:12:45 protože vanilkovej lusk
    se tam normálně nedává.
  • 00:12:49 Ne vždy se tam dává
    kůra z celýho citrónu.
  • 00:12:52 Další tam patřej 3 žloutky.
    Káčo, prosím tě... -Ano, udělám.
  • 00:12:56 -Tady máš vajíčka.
    Šťáva z půlky citrónu.
  • 00:13:00 Aby to bylo ještě lepší,
    tak tam dáme kapku rumu.
  • 00:13:05 Tohle je základ lepšího
    kynutýho těsta.
  • 00:13:09 -A když budete chtít z toho lepšího
    kynutýho těsta udělat si vánočku,
  • 00:13:14 nebo třeba dobrý buchty,
    nebo úplně něco jinýho,
  • 00:13:17 tak tam přidáte oříšky nasekaný,
    vlašský, prostě jaký máte rádi.
  • 00:13:22 -Lepší rozinky.
    -Naložený v rumu.
  • 00:13:25 -A hezky promíchat.
  • 00:13:36 Zkřížené hemisféry.
  • 00:13:40 -Podvlíknu, podvlíknu,
    zkřížím takhle přes vrch,
  • 00:13:44 podvlíknu, podvlíknu, podvlíknu.
    -Tak myslím, že to nějak dopadne.
  • 00:13:49 -Vánočka. -No vánočka.
    Vždycky to nějak dopadne.
  • 00:13:53 Těsto si rozdělte
    na 9 stejných dílů,
  • 00:13:56 vyválejte do stejně
    dlouhých pramenů.
  • 00:13:59 To zní jako z pohádky.
    A hlavně pleťte od prostřed.
  • 00:14:02 Vždy musíte začít od prostřed
    a párkrát to splést
  • 00:14:05 a potom se jednou dopletete,
    než to párkrát spletete.
  • 00:14:09 -Prostě si to pletení najděte
    na internetu stejně jako my.
  • 00:14:13 Druhý patro jednoduchý,
    to je cop
  • 00:14:15 a třetí to jsou dva prameny
    do sebe.
  • 00:14:18 -Tak jsme to dopletly
    tu naši vánočku.
  • 00:14:22 My děkujeme všem našim maminkám,
    babičkám, tchýním,
  • 00:14:26 které to za nás doteď pletly.
  • 00:14:28 -A které nám jejich zkušenosti
    předaly.
  • 00:14:31 Pomažeme to bílkem,
    který nám zbyl z vajíček.
  • 00:14:35 -A pořádně to zasypte mandlemi.
    To na tom já mám úplně nejradši.
  • 00:14:40 A nechtě ji pěkně dokynout
    tak půl hodinky někde u trouby,
  • 00:14:44 kterou si předehříváte
    na 160 stupňů.
  • 00:14:49 Ona tak ještě pěkně zboubelatí.
    -Až se to stane,
  • 00:14:52 tak ji můžete jen 40 minut píct
    a udělat radost svým blízkým.
  • 00:15:01 -Tohle je tradiční staročeská
    prastará...
  • 00:15:06 -...klasická -...výborná...
    -...nadýchaná -...chutná...
  • 00:15:11 -...prababičková
    ...i babičková -...vánočka.
  • 00:15:19 -Podle toho nejlepšího receptu
    našich prapraprababiček.
  • 00:15:23 -Z kynutýho těsta takovýho
    toho lepšího.
  • 00:15:26 To je Herbář.
  • 00:15:30 -Tak já myslím, že na Štědrý večer
    jsme připravený.
  • 00:15:34 Ještě dozdobit stromek.
  • 00:15:36 Mám ráda ozdoby ze sušenýho ovoce
    a nebo taky ze slámy.
  • 00:15:41 Ty jsou moc krásný.
  • 00:15:44 Vždycky mě zajímalo,
    kdo a jak je asi vyrábí?
  • 00:15:51 -K této výrobě slámových ozdobiček
    používám slámu žitnou.
  • 00:15:56 Žitná sláma se u nás pěstuje
    na Drahanské vrchovině.
  • 00:16:01 Není to tak jednoduché.
    Musíme tuto slámu posekat ručně.
  • 00:16:06 Seče se to kosou.
    Můj muž vždy zavelí.
  • 00:16:09 On seče a my musíme
    s dcerou odebírat slámu
  • 00:16:14 a dávat do snopů.
  • 00:16:16 Celé léto jsme venku
    a tyto snopy přebíráme.
  • 00:16:20 Musíme odkláskovat tuto slámu.
  • 00:16:30 Já si myslím,
    že je tam nějaká symbolika.
  • 00:16:33 Ona ta slámová výroba
  • 00:16:35 vycházela z dostupných materiálů
    tehdejších lidí.
  • 00:16:39 Všichni převážně byli zemědělci
  • 00:16:42 a sláma byla nejdostupnější
    materiál.
  • 00:16:44 Já si myslím, že zachování tradic
    je důležité pro budoucí pokolení,
  • 00:16:50 aby věděli, že jejich rodiče,
    prarodiče,
  • 00:16:53 že jejich předkové měli
    zlaté ručičky
  • 00:16:56 a že se nedá všechno opravdu koupit
    a že všichni nemůžou být ajťáci
  • 00:17:01 a ťukat do klávesnice
    a koukat na monitor.
  • 00:17:06 -Podepisuji.
  • 00:17:15 Tady u toho černýho bezu jsme
    s Lindou před pěti lety začínaly.
  • 00:17:20 Mne tedy dostává, když v obchodě
    vidím, kolik stojí bezová šťáva,
  • 00:17:24 nebo takový limonádičky,
    co se prodávají.
  • 00:17:27 Vždycky si říkám, že je divný,
    že za to lidi tolik platí.
  • 00:17:31 -Protože už skoro nikdo neví,
    že je jednoduchý si to vyrobit doma.
  • 00:17:35 -To je fakt.
  • 00:17:38 Teď se jdeme podívat
    na tu poslední bylinu.
  • 00:17:41 To bude jmelí.
  • 00:17:43 Támhle pod tou jabloní
    jsme sbíraly pupenec.
  • 00:17:46 Tam taky rostou fialky
    na jaře vždycky.
  • 00:17:49 A budou zas. Už za 3 měsíce.
    Já se těším.
  • 00:17:54 Co děláš? -Jím.
    -Proč nesbíráš?
  • 00:17:59 -Protože jím tady
    tu kytičku modrou.
  • 00:18:02 -Víš, co to je?
    -Nevím. Chutná to jako hluchavka.
  • 00:18:06 -To je pupenec
    a ten je výbornej na kašel.
  • 00:18:09 Právě proto to sbíráme.
    Hezky to usušíme.
  • 00:18:12 -Vidíte, jak je to droboučká
    kytička a roste úplně všude.
  • 00:18:16 -V zimě jako když to najdeme,
    když nám bude zle.
  • 00:18:20 A tady je to jmelí.
  • 00:18:22 Soused si jej tady narouboval
    na jablůňku,
  • 00:18:25 protože jmelí se daří nejvíc
    na jabloni nebo na hlohu.
  • 00:18:29 Keltové tuto rostlinu uctívali
  • 00:18:31 protože je stále zelená
    podobně jako břečťan.
  • 00:18:34 Mít doma na Vánoce takovou velkou
    větev jmelí a ještě se pod ní líbat,
  • 00:18:39 tak to je do budoucnosti
    velký štěstí.
  • 00:18:43 Proto si ho všichni kupujeme.
  • 00:18:48 Jmelí, rostlina již po staletí
    opředena pověrami
  • 00:18:51 a zakořeněna v mytologiích
    mnoha národů.
  • 00:18:54 O jejich magických vlastnostech
    kolují legendy dodnes.
  • 00:18:58 V moderním lékařství je jmelí
    součástí protinádorových prostředků
  • 00:19:02 a v kosmetickém průmyslu
  • 00:19:05 je extrakt z něj součástí mastí
    zklidňujících pokožku.
  • 00:19:08 Tak to je Herbář a naše poslední
    bylina jmelí.
  • 00:19:15 Tak pro štěstí do dalších let.
  • 00:19:18 V Herbáři jsme vám představily
    přes 150 bylin.
  • 00:19:34 To bylo na Herbáři vždy skvělý,
    hromady bylin.
  • 00:19:42 Od sedmikrásek na jaře,
  • 00:19:44 přes letní konopí seté,
  • 00:19:49 až na podzim k polnímu blínu.
  • 00:19:53 Na ukázku jeho jedovatá semena.
  • 00:19:57 Nebo chmel.
  • 00:20:03 Tohleto je mandragora z letoška
    stejně jako vratič.
  • 00:20:09 Tyto pivoňky tady zasadila babička,
    ale úplně ta stará babička.
  • 00:20:14 Statková ještě v minulém století.
  • 00:20:19 A olše.
  • 00:20:20 A naše letošní výprava
    za léčivými listy stromů.
  • 00:20:24 A tohle už je podběl
    a kozlík, ten nesmí chybět.
  • 00:20:27 S léčivými kořeny a bylinami
    vydatně pomohl dědek kořenář.
  • 00:20:36 Tak to byl zachránce českých
    manželství pan Břetislav Nový
  • 00:20:40 alias dědek kořenář.
    Děkujeme.
  • 00:20:43 Tahle louka, v který se válím,
    se jmenuje česká květnice.
  • 00:20:48 Nejlepší reportáž.
  • 00:20:50 -Když takhle tu louku rozhrneme,
    a podíváme se na to spodní patro,
  • 00:20:55 tak tam najdeme zase další druhy.
  • 00:20:58 Třeba tady vidíme, jak tady růžově
    kvete, to je hvozdík kropenatý.
  • 00:21:03 -Tenhle bezovej sad tady roste
    skoro 40 let.
  • 00:21:07 V Herbáři jsme tady byly 4x.
  • 00:21:10 Udělaly jsme šťávy.
  • 00:21:12 Ze šťávy jsme vyráběly sorbet.
  • 00:21:16 Z čerstvej květů jsme dělaly
    kosmatice nasladko i naslano.
  • 00:21:26 Z bobulí jsme vyráběly likér
    podle babiččina receptu.
  • 00:21:33 Letos jsem přidala
    aroniovou bezovou šťávu.
  • 00:21:38 A ty jídla?
    Bažant s bylinkovu nádivkou.
  • 00:21:42 Medová perlička
    nadívaná švestičkama.
  • 00:21:45 Kančí se zelím i se šípkovou.
    A bajfalský knedlík.
  • 00:21:48 Domácí kosmetika.
    To nám moc slušelo.
  • 00:21:51 -A je tady naše oblíbená rubrika
    Jídla ze skanzenu.
  • 00:21:55 To jsou takový jídla,
  • 00:21:57 který najdete na destičkách
    v každým skanzenu hezky napsaný.
  • 00:22:01 My vám je děláme proto, že je žádná
    jiná kuchařská show nedělá.
  • 00:22:05 A já vám udělám kočičí tanec.
  • 00:22:07 -A já zase pobožný buchty,
    ty se snědly všechny.
  • 00:22:11 Nebo tenhle rakousko-uherský recept
    na rosničky.
  • 00:22:16 Tak tohle byla kocmrda.
    Byla, byla.
  • 00:22:20 To byla lepiduša
  • 00:22:24 z naší a doufám, že i z vaší
    rubriky Jídla ze skanzenu.
  • 00:22:33 Jé a můj nejoblíbenější
    skanzenový záběr, 4 kozy.
  • 00:22:41 Já nevím jak vy,
  • 00:22:42 ale já jsem si těch prvních 5 sezón
    Herbáře hrozně užila.
  • 00:23:33 A nebojte, chystám se na další
    pětiletku.
  • 00:23:37 Tak kam to bude? Jedem?
  • 00:23:42 Tak jo, jedem.
    A určitě do budoucnosti.
  • 00:23:49 Tak pojďte.
    To už je všechno.
  • 00:23:54 Tedy skoro všechno.
  • 00:23:56 Já mám teď 1. ledna a to je čas
    připravit se na novou sezónu.
  • 00:24:01 A všichni čekáme na slunce,
    my všichni zemědělci a zahrádkáři,
  • 00:24:05 takže si pověsíme tyhle nádhery
    z minulejch sérií.
  • 00:24:09 Sluneční kotouč a polaz,
    jak to dělali naši předkové.
  • 00:24:13 A je tam.
  • 00:24:24 Tak dobře ještě něco
  • 00:24:26 a to se musím vrátit
    zpátky do kuchyně.
  • 00:24:32 Chci vám ještě ukázat jednu věc,
    co z našich životů úplně zmizela.
  • 00:24:36 Naši předci Slované pekli v zimě
    obřadní chleby.
  • 00:24:40 Ty dávali na pole,
    oběť ze zrna z loňska
  • 00:24:42 přinesla úrodu i v dalším roce.
    Já to letos zkusila a funguje to.
  • 00:24:47 Přestože to byl rok změny,
    tahle oběť se mi vyplatila.
  • 00:24:51 Byl to nakonec skvělý rok
    a skvělý Herbář.
  • 00:24:55 Obřadní chleby se pečou
    z obyčejnýho kynutýho těsta.
  • 00:24:59 Já mám recept na vánočkový těsto
    bez cukru, rozinek a ořechů.
  • 00:25:04 Na obřadní chléb samozřejmě patří
    symboly: svastiky, spirály a kříže.
  • 00:25:10 A ať se to všechno točí
    ve správném směru.
  • 00:25:14 Pomazat vajíčkem, dát do pece
    a pak na pole.
  • 00:25:25 Více informací najdete
    u mě v knížce.
  • 00:25:28 Tak takhle to dopadlo.
  • 00:25:31 Tak rychle s tím na pole.
  • 00:25:37 S úctou k přírodě pokládám
    tyto obřadní chleby na pole
  • 00:25:41 a doufám, že bude dobrá úroda.
    A ať se tyhle zemi daří. Tyhle.
  • 00:25:48 Ať se daří i vám.
  • 00:25:50 A díky moc, že jste se dívali
    a že jste byli s námi a se mnou.

Související