iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 5. 2014
13:55 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
1671
zhlédnutí

Vše o vaření

Marinovaná mozzarella v kysané smetaně — Smažená mozzarella s rajčatovým salátem

další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Vše o vaření

  • 00:00:16 Dobrý den.
    Mozzarella je mladý bílý sýr,
  • 00:00:19 který se používá na výrobu
    salátu caprese.
  • 00:00:23 Proloží se plátky rajčete.
  • 00:00:25 Připravíme si dva recepty,
    které se dají z mozzarelly udělat.
  • 00:00:30 Co si uděláme?
  • 00:00:31 Marinovanou mozzarellu
    v kysané smetaně.
  • 00:00:35 Potřebujeme: mozzarellu,
  • 00:00:37 kysanou smetanu,
  • 00:00:39 limetku,
  • 00:00:40 čerstvé oregano,
  • 00:00:41 chilli papričky,
  • 00:00:42 olivový olej,
  • 00:00:44 pepř,
  • 00:00:45 sůl.
  • 00:00:46 Na jaké místo v menu
    bys toto jídlo zařadil?
  • 00:00:50 Preferoval bych jej jako předkrm.
    Mohla bys jej použít místo salátu.
  • 00:00:56 -I salát může být předkrm.
    -Přesně tak.
  • 00:00:59 -Jak budeme postupovat?
    -Nakrájíme mozzarellu na kolečka.
  • 00:01:05 Silná asi 1 cm.
    Já je dělám trochu slabší.
  • 00:01:09 Když dělám caprese,
    tak dělám kolečka slabší?
  • 00:01:13 Já dělám slabší kolečka.
  • 00:01:16 Můžeš klidně krájet tlouštku,
    jako když děláš caprese.
  • 00:01:20 Mohou být i centimetr silná.
    Vůbec to nevadí.
  • 00:01:25 Mozzarellu bychom si mohli popsat.
    Není to pro nás neznámý sýr.
  • 00:01:30 Už konzistence je zajímavá.
    Z jakého mléka se dělá?
  • 00:01:34 Tradiční mozzarella se dělala
    z buvolího mléka.
  • 00:01:38 Teď si ji můžeš koupit
    i z kravského mléka.
  • 00:01:42 Chuťově je to trochu odlišné,
    ale když to nemarinujeme,
  • 00:01:47 tak velký rozdíl to není.
  • 00:01:50 Přidáš tam různé suroviny
    a dochutíš to.
  • 00:01:53 Jemná chuť, kterou mozzarella má,
    je tak jemná,
  • 00:01:57 že nepoznáš už rozdíl
    mezi buvolí a kravskou.
  • 00:02:01 Doporučuješ marinování
    pro kravskou?
  • 00:02:05 Klidně můžeme použít kravskou.
    Pokud máme buvolí, použijeme tu.
  • 00:02:10 Rozložíme kolečka mozzarelly
    na talíř.
  • 00:02:14 Já ti podám taky mozzarellu.
  • 00:02:18 Je ideální, když se nepřekrývají.
  • 00:02:28 Teď to potři zakysanou smetanou,
    aby to bylo pokryté rovnoměrně.
  • 00:02:34 Na tom talíři to budeš podávat,
    nebo potom to přendáme?
  • 00:02:39 Na něm to budeme podávat.
  • 00:02:42 To je super recept,
    nepotřebuješ moc nádobí.
  • 00:02:46 -Je to velmi rychlé.
    -Ještě závěrečná tečka.
  • 00:02:50 Potřebujeme to osolit, opepřit.
  • 00:02:53 Jak jsi říkal rychlý recept,
    my na to máme pomocníky.
  • 00:02:57 Použijeme na to tento
    elektrický mlýnek na sůl a pepř
  • 00:03:02 od zlínské Tescomy.
    Musíme odstranit víčko.
  • 00:03:06 Takhle pěkně nasolím.
  • 00:03:08 Možná, že na mlýnku na pepř
    to bude vidět lépe.
  • 00:03:12 Vnitřní mechanizmus,
    který je zajímavý,
  • 00:03:15 je vyrobený z keramiky.
  • 00:03:17 Ani u soli a pepře nedochází
    k tomu, že by mohl rezivět.
  • 00:03:22 Stále si drží ostrost.
  • 00:03:24 Tímto kolečkem mohu regulovat
    hrubost zrna, které melu.
  • 00:03:33 Vyzkoušíme.
    Je to ideál, nebo jemnější?
  • 00:03:40 Takhle hrubší kousky
    u pepře nevadí.
  • 00:03:43 Tak to uděláme ještě jemnější.
  • 00:03:48 To se mi podařilo.
  • 00:03:50 Mlýnek je elektrický,
    tak se do něj dávají baterie,
  • 00:03:54 dobře se plní a udržuje.
    Ještě to byla rychlovka.
  • 00:03:59 Máme nasoleno, opepřeno.
  • 00:04:01 -Teď nastrouhej limetkovou kůru.
    -Přímo na to?
  • 00:04:06 Ano. Máme omyté limetky.
    Můžeš na tom hrubším.
  • 00:04:12 Bojím se, aby to nebyla příliš
    intenzivní chuť.
  • 00:04:16 -Limetka je příbuzná citrónu.
    -Nemusíš se toho bát.
  • 00:04:21 Správně strouháš jen to zelené.
  • 00:04:24 Kdybych tam nastrouhala to bílé,
    tak co?
  • 00:04:28 Tak by to bylo nahořklé.
  • 00:04:30 Je dobré si dávat pozor,
    abys tam nastrouhala jen tu kůru.
  • 00:04:35 U pomeranče oranžovou,
    u citrónu žlutou.
  • 00:04:40 -Je to dostatečné, ne?
    -Dostatečné.
  • 00:04:43 Teď limetku rozpul
    a sýr pokapej půlkou limetky.
  • 00:04:50 Musím přiměřeně.
  • 00:04:55 Teď mi to připadá vizuálně
    jako desert.
  • 00:04:59 Druhou půlku můžeme nechat
    na stole na dochucení.
  • 00:05:03 Když někdo bude chtít u stolu,
    tak si to přikyselí.
  • 00:05:08 -Já to posypu chilli papričkou.
    -To bude pikantní.
  • 00:05:12 Zase množství volíme,
    jak to chceme pikantní mít.
  • 00:05:17 Já jsem použil asi půlku chilli.
    Posypu to lístky čerstvého oregána.
  • 00:05:27 -Já už to jen lehce zakápnu.
    -Můžeš to lehce polít.
  • 00:05:34 -Aby to taky nějak vypadalo.
    -Necháme někde v chladném místě.
  • 00:05:40 Můžeme si připravit další chod.
  • 00:05:46 Mozzarellu si nejdříve nakrájejte
    na plátky.
  • 00:05:50 Plátky rozložte na mísu tak,
    aby se moc nepřekrývaly.
  • 00:05:54 Plátky sýra potřete zakysanou
    smetanou, posypte solí a pepřem.
  • 00:05:59 Z limetky ostrouhejte pouze
    zelenou kůru a posypte mozzarellu.
  • 00:06:04 Z limetky vymačkejte polovinu
    šťávy a nalijte na sýr.
  • 00:06:08 Přisypte lístky oregána
    a nakrájené chilli papričky.
  • 00:06:12 Vše pokapejte olivovým olejem
  • 00:06:15 a při podávání dejte na stůl
    zbylou limetkovou šťávu,
  • 00:06:19 aby si hosté mohli pokrm dochutit.
  • 00:06:23 Mozzarellu nemusíme konzumovat
    jen zastudena.
  • 00:06:27 O tom nás přesvědčí další recept
    a to bude co?
  • 00:06:31 Smažená mozzarella.
  • 00:06:32 Potřebujeme: parmskou šunku,
  • 00:06:35 parmazán,
  • 00:06:36 strouhanku,
  • 00:06:37 hladkou mouku,
  • 00:06:38 vejce,
  • 00:06:39 rajčata,
  • 00:06:40 bazalku,
  • 00:06:41 olivy,
  • 00:06:42 sůl,
  • 00:06:43 pepř,
  • 00:06:44 olivový olej,
  • 00:06:45 balsamikový ocet.
  • 00:06:47 -Budeme ji obalovat?
    -Ano.
  • 00:06:49 Nejprve v parmské šunce.
    Mozzarellu rozkrojíme na půl.
  • 00:06:55 Můžeš udělat i menší tvary.
    Vidíš ty vrstvy v mozzarelle?
  • 00:07:04 -Ano.
    -Tak se pozná mozzarella,
  • 00:07:07 která projde všemi technologickými
    postupy, kterými projít má.
  • 00:07:12 Vysráží se mléko buvolí či kravské,
    oddělí se syrovátka a sýřenina.
  • 00:07:17 Pracuje se v teplé vodě.
  • 00:07:19 Začne se táhnout
    a začnou se tvořit vrstvy.
  • 00:07:23 Potom se zformuje do kuliček,
    nebo bochánků.
  • 00:07:27 Záleží na tom, co se vyrábí.
  • 00:07:29 Vrstvy se namotávají
    a odkrajují nožem.
  • 00:07:32 Odkrajovat je italsky mozzare
    a dospěli jsme k názvu mozzarella.
  • 00:07:37 Já začnu obalovat v parmské šunce
    a ty připrav trojobal.
  • 00:07:42 -Vejce můžu osolit?
    -Trochu.
  • 00:07:45 Ještě do strouhanky
    přidáme parmazán
  • 00:07:48 a ten je dost slaný,
    abychom to nepřesolili.
  • 00:07:52 Mozzarella je v parmské šunce.
  • 00:07:56 -Parmazán najemno, nebo nahrubo?
    -Najemno.
  • 00:08:01 Budeme jej míchat do strouhanky,
    aby tam nebyly velké kusy.
  • 00:08:06 To jsem zvědavá,
    jak to bude držet?
  • 00:08:10 Že mozzarella je namočená
    ve slaném nálevu, tak drží šunku.
  • 00:08:16 Kdyby byla suchá,
    tak bychom ji museli prošpikovat?
  • 00:08:21 Parmská šunka je dobrá
    na obalování.
  • 00:08:24 Jde špatně i z toho papíru.
    Ona pěkně lepí.
  • 00:08:29 S ní se daleko lépe dělá,
    než když použiješ slaninu.
  • 00:08:35 Mohla bys použít ještě pancettu.
  • 00:08:37 To je stejným způsobem dělaný
    vepřový bůček.
  • 00:08:43 Tyto italské šunky jsou dobré
    v tom,
  • 00:08:47 že když něco do toho obaluješ,
    tak se to dobře tvaruje,
  • 00:08:52 protože je to tenký plátek,
    tak dobře drží.
  • 00:08:56 Ještě se dá dobře zformovat.
  • 00:08:59 Není problém s tím,
    že by něco odstávalo,
  • 00:09:03 nebo že bys to musela svazovat,
    nebo připevňovat párátkem.
  • 00:09:08 Kdybych si takhle chtěla vylepšit
    eidam, tak mi to bude držet stejně?
  • 00:09:14 Úplně stejně.
  • 00:09:15 Zkontrolujeme,
    jestli je parmazánu akorát.
  • 00:09:19 Určitě nám to stačí.
  • 00:09:21 -Já se mohu vrhnout do obalování.
    -Já si rozpálím olej.
  • 00:09:34 Tys použil 2 plátky.
  • 00:09:36 Když to máš dobře v pancettě
    dobře obalené,
  • 00:09:40 tak to nemusíš tolik obalovat
    v trojobalu.
  • 00:09:45 Nemusíš dělat dvě vrstvy.
  • 00:09:48 Šunka zajistí to,
    aby sýr během smažení nevytékal.
  • 00:09:56 Obalování je jediná pracná věc
    na tom receptu.
  • 00:10:00 Jinak recept je jednoduchý.
  • 00:10:03 Jak jsi z toho udělal kouličky,
    tak to vypadá skvěle.
  • 00:10:07 Nepotřebujeme, aby se mozzarella
    propekla, ta je hotová sama o sobě.
  • 00:10:13 -Chceme, aby se prohřála.
    -Aby změkla, povolila.
  • 00:10:19 Takže kontrast mezi křupavým obalem
    a vnitřkem, aby byl co největší.
  • 00:10:25 Musí se to smažit
    pozvolna dozlatova.
  • 00:10:30 Záleží na tom, jak to máš ráda,
    nebo na tom, kdo to jí.
  • 00:10:36 Někdo to má rád třeba tužší,
    tak smažení tomu přizpůsobíš.
  • 00:10:45 -Obalím poslední plátek.
    -Já jsem u předposledního.
  • 00:10:51 Akorát nám to vyjde.
    Dal jsi hodně oleje.
  • 00:10:57 Ono je lepší, pokud smažíš,
    dát více oleje.
  • 00:11:02 Smaží se to rovnoměrněji.
    Zkusím, jestli mám rozpálený olej.
  • 00:11:08 To nemusíš zkoušet,
    je tam indikátor teploty.
  • 00:11:13 Když se ti to rozsvítí,
    tak je to akorát.
  • 00:11:18 -Ještě to zkusím.
    -Ty si nedáš říct.
  • 00:11:21 -Funguje to, je to tak.
    -Máme obaleno. Jdeme smažit.
  • 00:11:26 Ještě z toho oklepu
    přebytečnou strouhanku.
  • 00:11:37 Teď usmažíme dozlatova
    ze všech stran.
  • 00:11:49 Mozzarellu máme usmaženou,
    nakrájej rajčata.
  • 00:11:53 Já nakrájím olivy na plátky.
  • 00:11:56 Já si otočím desku,
    protože tady jsou bodlinky,
  • 00:12:00 na ně rajčátko napíchnu
    a ani se mi nepohne.
  • 00:12:04 -Rozkrojím na půl a takhle můžu?
    -Ještě vyndej stopku.
  • 00:12:09 Nakrájej na půlkolečka.
  • 00:12:12 Když máme menší rajčata,
    tak můžeme krájet na kolečka.
  • 00:12:16 My ale máme obrovská rajčata.
  • 00:12:19 -Co to je za rajčata?
    -To jsou býčí srdce.
  • 00:12:23 Tady máme variantu čistě mužskou.
    Mám je poklást do talíře?
  • 00:12:29 Jako když děláš caprése.
    Třeba kolem dokola.
  • 00:12:34 Nějak to rozlož.
    Já to nechám na tobě.
  • 00:12:38 Teď to osol a opepři.
  • 00:12:42 Pokapu to balsamikovým octem.
  • 00:12:52 Olivový olej.
  • 00:12:56 Teď černé olivy.
  • 00:13:00 Lístky bazalky.
  • 00:13:03 To je krásný kontrast
    proti tomu předkrmu,
  • 00:13:07 který je světlý.
    Tys udělal teď tmavší základ.
  • 00:13:11 Jednu mozzarellu bych rozkrojil,
    abychom viděli,
  • 00:13:15 jak to vypadá uvnitř.
    Ještě jednu.
  • 00:13:24 Máme hotovo.
  • 00:13:27 Dnešní netradiční recepty
    na mozzarellu se ti moc povedly.
  • 00:13:32 Dobrou chuť!
  • 00:13:36 Mozzarellu si před smažením
    překrájejte na půlky.
  • 00:13:40 Obalte je v parmské šunce,
  • 00:13:43 a připravte si trojobal
    s parmazánem.
  • 00:13:46 Kousky sýra obaleného v šunce
    obalte v trojobalu
  • 00:13:50 a pozvolna smažte dozlatova.
  • 00:13:53 Z plátku rajčat, oliv, bazalky,
    olivového oleje a balsamika,
  • 00:13:58 si připravte salát.
  • 00:14:00 Smaženou mozzarellu
    podávejte na salátu.
  • 00:14:07 Jeden z vás může získat
  • 00:14:09 elektrické mlýnky na pepř a sůl
    Prezident od Tescomy,
  • 00:14:13 když správně odpoví na otázku:
  • 00:14:29 Výherce zveřejníme na:
    www.ceskatelevize.cz/vseovareni
  • 00:14:38 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2014

Související