iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
7. 4. 2014
14:00 na ČT1

1 2 3 4 5

8 hlasů
68650
zhlédnutí

Vše o vaření

Špenátové bramboráčky s tvarohovým dipem — Pivní omeleta se špenátem

další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Vše o vaření

  • 00:00:09 Titulky: Méhešová Iva
  • 00:00:15 Dobrý den.
    Špenát, listový nebo zmražený?
  • 00:00:19 V dnešním díle budeme vařit
    z obou s Lukášem.
  • 00:00:23 -Ahoj, Lukáši!
    -Ahoj, Báro!
  • 00:00:26 Tys vybral mražený.
  • 00:00:27 Myslím, že práce s ním je snazší
    než s čerstvým špenátem.
  • 00:00:32 Co si uvaříme?
  • 00:00:35 Špenátové bramboráčky
    s tvarohovým dipem.
  • 00:00:39 Potřebujeme: brambory,
  • 00:00:41 špenát,
  • 00:00:42 vejce,
  • 00:00:43 hladkou mouku,
  • 00:00:44 česnek,
  • 00:00:46 sůl,
  • 00:00:47 pepř,
  • 00:00:48 olej.
  • 00:00:49 Na dip: měkký tvaroh,
  • 00:00:51 ředkvičky,
  • 00:00:53 jarní cibulku,
  • 00:00:54 mléko
  • 00:00:55 sůl.
  • 00:00:56 Podle ingrediencí soudím,
    že to budou vylepšené bramboráky.
  • 00:01:01 -To jsi pochopila správně.
    -Tak já se vrhnu na brambory.
  • 00:01:05 Nastrouhej brambory,
    já připravím dip.
  • 00:01:09 Pak doděláme těsto.
  • 00:01:10 Pokud máš klasický český špenát
    a není to baby špenát,
  • 00:01:15 tak to musíš očistit, spařit,
    košťály vyřezat.
  • 00:01:19 Takhle to jen rozmrazíš,
    vymačkáš z toho vodu
  • 00:01:23 a můžeš to použít rovnou do pokrmu.
  • 00:01:27 Oproti kostkám, které známe,
    když jsme byli malí,
  • 00:01:32 tak teď špenát by neměl být mletý,
    ale podrcený nebo posekaný.
  • 00:01:38 On si v sobě tak zachová vitamíny,
    které by u čerstvého špenátu,
  • 00:01:44 pokud jej rychle nezpracujete,
    tak by nezůstaly.
  • 00:01:49 Když si koupíte čerstvý špenát,
    necháte jej 2 dny doma,
  • 00:01:54 tak vitamíny C, B, které v něm
    jsou, rychle vyprchávají.
  • 00:01:59 Když se rychle zamrazí,
    tak v něm vitamíny zůstanou.
  • 00:02:03 Tak to má jen kladné stránky.
  • 00:02:06 Jen je důležité u mraženého
    vymačkat vodu.
  • 00:02:10 Abychom do jídla nedali moc vody
    a ono to nezřídlo.
  • 00:02:15 Já na dip nakrájím najemno
    jarní cibulku.
  • 00:02:22 -Dám ji do mísy.
    -Dnes všechno zelené.
  • 00:02:29 Budeme tam mít i červené,
    protože do dipu přijdou ředkvičky.
  • 00:02:39 Přidáme tvaroh.
  • 00:02:47 Osolím, opepřím.
  • 00:02:50 Brambory jsou nastrouhané nahrubo.
  • 00:02:53 Budeme přidávat vejce, mouku,
    nebo přímo špenát?
  • 00:02:57 Je to jedno, jaký postup zvolíš.
    Můžeme dát vejce.
  • 00:03:01 Zalijeme to i mlékem.
    Máme jej do dipu,
  • 00:03:05 ale my jej použijeme
    i do bramboráku,
  • 00:03:09 -aby brambory nečernaly.
    -Dáme 2 celá vejce.
  • 00:03:14 Na to množství, co máme,
    dáme 2 vejce.
  • 00:03:17 Zamíchám dip.
    Ještě trošku oleje.
  • 00:03:20 -Solím, pepřím?
    -Samozřejmě.
  • 00:03:23 Budeme dávat ještě další bylinky,
  • 00:03:27 nebo to necháme na kombinaci
    brambor a špenátu?
  • 00:03:31 Necháme to čisté,
    aby chuť špenátu tam byla cítit,
  • 00:03:35 abychom to nepřebili
    dalším kořením.
  • 00:03:39 Pokud někdo trvá na tom,
  • 00:03:41 že do bramboráků musí přijít
    majoránka, tak si ji tam může dát.
  • 00:03:46 -Ona je poměrně dost aromatická.
    -Tak by nám to přebila.
  • 00:03:51 -Vymačkat přebytečnou vodu.
    -Já ještě špenát překrojím.
  • 00:03:56 Až budeme dělat placičky,
    tak aby nebyl moc dlouhý.
  • 00:04:00 -Jen lehce jej přeseknu.
    -Promnu to rukama.
  • 00:04:05 -Mouka je hladká, polohrubá?
    -Hladká.
  • 00:04:09 Mouky nemusíme dávat zbytečně moc.
    Ještě to musíme ochutit.
  • 00:04:18 Na to použijeme česnek.
  • 00:04:23 Je to takové obvyklé, že tam,
    kde je špenát, tam je česnek.
  • 00:04:28 Je to super kombinace,
    osvědčená, nemá cenu ji měnit.
  • 00:04:34 Tys říkal, že to budeme
    tvarovat lžící.
  • 00:04:41 Možná ještě trochu mouky.
  • 00:04:45 Přidáme jen trochu,
    nemusíme to přehánět.
  • 00:04:51 -Brambory mají taky svou šťávu.
    -Ta se uvolní, když to nasolíš.
  • 00:04:56 Trošku to pustí vodu.
  • 00:04:58 Někdo to dělá tak,
    že brambory nasolí a vodu slije.
  • 00:05:03 Pokud to zpracuješ rychle,
    tak je to zbytečné.
  • 00:05:11 -Já už s tím víc neudělám.
    -Myslím, že je to dobrý.
  • 00:05:15 Můžeš si udělat zkoušku.
  • 00:05:18 Uděláme jeden bramboráček
    a když to bude držet,
  • 00:05:22 tak můžeme pokračovat.
  • 00:05:24 Pokud by se to rozpadalo,
    přidáme trochu mouky.
  • 00:05:28 Udělej zkušební vzorek.
    Pánev je rozpálená.
  • 00:05:32 Jak jsi to poznala?
  • 00:05:34 -Přeci je tam značka.
    -Přesně tak.
  • 00:05:37 Dáme olej.
  • 00:05:39 Jak to máme nahrubo,
    tak to budou takové rosti.
  • 00:05:43 U tohoto jídla je lepší používat
    starší brambory,
  • 00:05:47 které obsahují více škrobu,
    než nové brambory.
  • 00:05:52 -Pak to lépe drží.
    -Škrob je pojivo.
  • 00:05:55 Pokud nemáš k dispozici
    starší brambory,
  • 00:05:59 a rozhodneš se to dělat na jaře,
    tak můžeš použít bramborový škrob
  • 00:06:05 -a přidat do toho trochu škrobu.
    -Že mi to zahustí.
  • 00:06:10 Spojí to.
  • 00:06:12 Necháme to smažit dozlatova
    z obou stran.
  • 00:06:17 -Tvůj časový odhad je...?
    -2, 3 minuty z každé strany.
  • 00:06:23 Záleží na tom,
    jak placky děláš tlusté.
  • 00:06:27 -Máme připravený dip.
    -Můžeme servírovat.
  • 00:06:30 Když bramboráky vyndáš, je dobré,
    dát je na papírový ubrousek,
  • 00:06:35 aby okapal olej a pak podávat.
  • 00:06:38 Na špenátové bramboráčky
    nahrubo nastrouhejte brambory,
  • 00:06:43 a vymačkejte z rozmraženého
    špenátu vodu.
  • 00:06:47 Pak špenát nakrájejte
    a dejte do mísy s bramborami.
  • 00:06:52 Přidejte vejce, hladkou mouku,
    prolisovaný česnek, sůl a pepř.
  • 00:06:57 Z těsta tvořte placičky
    a smažte je na pánvi.
  • 00:07:01 Pár minut z každé strany dozlatova.
  • 00:07:04 Bramboráčky podávejte
    s dipem z tvarohu,
  • 00:07:07 ředkviček, cibulky, soli a pepře.
  • 00:07:12 -Můžeme servírovat.
    -Dip je krásný.
  • 00:07:16 Dal by se použít jako pomazánka.
  • 00:07:19 Když jej uděláš hustší,
    můžeš jej mazat na chleba.
  • 00:07:24 Placičky jsou dozlatova.
    Ještě taková tečka.
  • 00:07:31 Krásný.
  • 00:07:33 A máme hotovo.
  • 00:07:41 Dnešní díl je o špenátu.
    V 1. receptu jsme použili mražený.
  • 00:07:46 Teď použijeme čerstvý.
    Co to bude?
  • 00:07:49 Pivní omeleta se špenátem.
    Potřebujeme: špenát,
  • 00:07:52 cibuli,
  • 00:07:53 vejce,
  • 00:07:54 máslo,
  • 00:07:55 pivo,
  • 00:07:57 sůl,
  • 00:07:58 pepř,
  • 00:07:58 olej,
  • 00:07:59 sýr s bílou plísní,
  • 00:08:01 pažitku.
  • 00:08:02 Tady je před nám baby špenátek.
    Co se stopkami?
  • 00:08:09 Je potřeba je odstranit?
  • 00:08:11 Ne, protože máme baby špenát,
    tak stopky nejsou klasické stvoly.
  • 00:08:16 -Mohla bych jej jíst i zasyrova?
    -Určitě, on je vhodný do salátů.
  • 00:08:21 Nakrájím najemno cibulku
    a potřebuju ji osmažit.
  • 00:08:26 Ty odděl žloutky od bílků,
    budeme je muset dělat zvlášť.
  • 00:08:32 Já na to použiju oddělovač bílků
    z ucelené pečící řady Delicia
  • 00:08:37 od zlínské Tescomy.
    Je to vychytávka,
  • 00:08:40 kterou můžete umístit na jakoukoliv
    mísu či hrnec v kuchyni.
  • 00:08:45 Díky tomuto žlábku.
  • 00:08:47 Navíc má čepel,
    o kterou rozbijete vejce.
  • 00:08:51 Potom do středu přijde žloutek
    a poklepem oddělíte bílek.
  • 00:08:58 Kam ti mohu dávat žloutky?
  • 00:09:01 Do jedné mísy, žloutky sem.
    Do druhé budeme dávat bílek.
  • 00:09:06 Miska dokáže zachytit i skořápku.
    Pokrm by měl být bez závady.
  • 00:09:14 -Já překrájím špenát.
    -Nebudeme jej tam dávat vcelku.
  • 00:09:19 Nám se hodí,
    když bude na menší kousky.
  • 00:09:22 Šlo by jej použít i vcelku?
  • 00:09:26 Manipulace je lepší,
    když bude překrájený.
  • 00:09:30 -Smažíš cibulku, překrajuješ
    špenát.-A čekám na tebe.
  • 00:09:35 Já už jsem hotová.
    Oddělila jsem bílky.
  • 00:09:39 -Ty mohu dát do další mísy?
    -Bílky sem.
  • 00:09:42 Do žloutků přidej trochu piva.
    Já tam pak přidám špenát.
  • 00:09:47 -To bylo moc?
    -Liješ to jako do sebe.
  • 00:09:52 Osolíme.
  • 00:09:57 -Osolím i bílky.
    -Můžu to míchat?
  • 00:10:01 Teď ti tam přidám špenát.
  • 00:10:09 To je klasická špenátová omeleta
    s pivem.
  • 00:10:13 -Já začnu šlehat sníh.
    -Ty máš zajímavý systém.
  • 00:10:19 To když šlehal Radek,
    tak nakláněl mísu a naháněl vzduch.
  • 00:10:25 Já jsem to zkoušela
    a perfektně mi to šlo.
  • 00:10:30 Díky speciální metle, co tady
    máme, můžeš šlehat jak chceš
  • 00:10:35 a sníh docílíš rychle díky tomu,
    že v metle běhá kulička.
  • 00:10:44 Jde jen o to vydržet.
  • 00:10:46 To je pravda.
  • 00:10:50 Pospěš si,
    já mám připravený všechno.
  • 00:10:53 Tak já tě poprosím...
  • 00:10:58 Vyškrábej to dokonale stěrkou.
    Díky pánvi, co tady máme,
  • 00:11:04 nebudeme muset dávat omeletu
    do trouby.
  • 00:11:11 Tak aby se drobné kousky cibule
    nepřipálily.
  • 00:11:15 Nakrájím sýr.
  • 00:11:19 Nech stěrku na míchání.
  • 00:11:24 Vmíchej sníh.
  • 00:11:28 Opatrně. To mám vždycky strach,
    abych sníh nesrazila.
  • 00:11:35 Proto se to vmíchává vařečkou,
    stěrkou, ne metlou.
  • 00:11:50 Je to krásný.
    Nabude to když se to dá na teplo.
  • 00:11:56 -Ještě to přikryjeme.
    -Je to úplně jemná hmota,
  • 00:12:01 jako kdybyste se koupali ve vaně,
    pěna ovoněná špenátem.
  • 00:12:06 Já mám promícháno.
    Jak budeme pokračovat?
  • 00:12:10 -Ty to nalij do pánve.
    -Mám tu čest já, jo?
  • 00:12:20 -To bude omeleta.
    -To je pro celou rodinu.
  • 00:12:24 Vzhledem k tomu,
    že to nebudeme dávat do trouby,
  • 00:12:29 zvolíme jiný systém.
  • 00:12:32 Já nebudu čekat,
    až se to zatáhne,
  • 00:12:35 tak sýr tam dám rovnou,
    aby nebyl jen na vrchu,
  • 00:12:39 aby byl i uprostřed omelety.
    Přikryjeme to pánví a otočíme.
  • 00:12:45 Aby nezůstal na dně
    a neroztekl se.
  • 00:12:49 No. Ono by to asi nevadilo,
    ale je lepší, když bude uprostřed.
  • 00:12:54 Zvolil jsi měkký sýr
    s bílou plísní,
  • 00:12:58 který nemá až tak intenzivní chuť.
    Nepotlačí špenát.
  • 00:13:03 Mohla bys použít i ovčí,
    který je aromatičtější.
  • 00:13:11 Když jej někdo nemá rád,
    tak to není problém.
  • 00:13:20 Tak to přikryjeme.
  • 00:13:23 Díky tomu, že je to přikryté,
    tak se to bude dělat rychleji.
  • 00:13:28 -Je to to samé, jako v troubě.
    -Jak se to bude dělat dlouho?
  • 00:13:32 Máme omeletu velkou,
    tak asi 5, 6 minut.
  • 00:13:37 Pak budeme podávat.
  • 00:13:41 Na pivní omeletu si nasejte
    omytý a osušený špenát.
  • 00:13:45 Na másle orestujte cibuli
    a nechte ji vychladnout.
  • 00:13:50 Z bílků vyšlehejte sníh,
    a žloutky smíchejte s pivem,
  • 00:13:54 se solí, pepřem, osmaženou cibulí
    a špenátem.
  • 00:13:58 Do směsi vmíchejte sníh z bílků
    a začněte opékat v pánvi na oleji.
  • 00:14:03 Po chvíli posypte omeletu sýrem
  • 00:14:06 a dejte ji do trouby vyhřáté
    na 180 stupňů dopéct dozlatova.
  • 00:14:11 Nebo ji dodělejte
    na oboustranné pánvi jako my.
  • 00:14:15 Báro, posyp to čerstvou pažitkou.
  • 00:14:19 My vám přejeme dobrou chuť!
  • 00:14:28 Máme tu pro vás SMS soutěž
  • 00:14:30 v níž jeden z vás vyhraje šunkový
    koš produktů značky Schneider,
  • 00:14:34 výrobce šunek, salámů, delikates,
    staročeské zabíjačky
  • 00:14:38 a dalších kvalitních uzenin.
    Otázka zní:
  • 00:14:43 Odpovědi posílejte ve tvaru SMS:
    vaření mezera A nebo B
  • 00:14:47 na telefonní číslo:
    906 11 09 až do páteční půlnoci.
  • 00:14:51 Výherce zveřejníme na:
    www.ceskatelevize.cz/vseovarení
  • 00:14:56 Cena SMS je 9 Kč včetně DPH.
  • 00:14:58 Technicky zajišťuje ATS Praha
    www.atspraha.cz

Související