27 minut
Tep 24

23. března 2013

Obsah dílu

Život řízený hadičkou — Umělá výživa zachraňuje — Nutriční terapeutka Marie Kohutová

Části dílu

00:56
Život řízený hadičkou
    Chodí do školy, učí se a hraje si jako jiné děti - ale ne tak úplně. Devítiletá Anetka musí být osmnáct hodin denně napojena na umělou výživu, která ji drží při životě. Trpí vzácným syndromem extrémně krátkého střeva. Maminka se o ni stará ve dne v noci. Změnit by to mohla transplantace tenkého střeva, ta je ale zatím nedostupná. Dívka kromě školy nemůže téměř nikam. Rodina i další lidé se teď snaží získat pro ni pomoc.
    11:51
    Umělá výživa zachraňuje
      Když nemůže člověk jíst, nastupují hadičky a sondy. Umělá výživa zachraňuje život stejně jako transfúze nebo léky. Velké riziko hrozí u některých zranění, nemocí trávicího ústrojí nebo u léčby rakoviny. Proč je umělá výživa tak důležitá, co všechno musí lékaři sledovat a jak se vlastně připravuje?
      17:51
      Nutriční terapeutka Marie Kohutová
        Jako hotová zdravotní sestra se rozhodla ještě trochu studovat. Dnes pracuje ve Vítkovické nemocnici a dohlíží na pacienty, kteří mají omezení v jídle, kteří nechtějí nebo nemůžou jíst, na běžné i speciální diety. Snaží se pomoct lidem s podvýživou a s kolegyněmi i lékaři uplatňují moderní metody.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        30. března 2013

        Přehled dílů

         

        Tep 24 na sociálních sítích

        Napište nám