iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
13. 7. 2019
12:25 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
6880
zhlédnutí

Hobby naší doby

Léčivé byliny — Sbírka džbánů — Italští chrtíci — Polévka z černé čočky

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby - letní speciál

  • 00:00:14 -Příjemný den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:18 Dnes má svátek Markéta
    a jak praví pranostika:
  • 00:00:22 co se v létě zrodí,
    to se v zimě hodí.
  • 00:00:27 Tak sbírejme, zavařujme
    a sklízejme.
  • 00:00:32 A tady je nabídka
    dnešního programu.
  • 00:00:35 Navštívíme zahradnictví
    pana Jaroslava Jandla.
  • 00:00:39 Prohlédneme si sbírku džbánků
    pana Sejčka.
  • 00:00:43 Setkáme se s jednou chovatelkou.
  • 00:00:47 A něco dobrého si uvaříme.
  • 00:00:50 Můžeme se do toho pustit.
  • 00:00:59 Teď se podíváme u zahradníka
    pana Jandla na léčivky.
  • 00:01:04 To je strašně důležitý.
    Jaký tady máte léčivky?
  • 00:01:09 -Zkusil jsem je trošičku rozdělit
    do tří kategorií.
  • 00:01:14 Tady v první kategorii
    máme rýmovník a angínovník.
  • 00:01:19 Dá se doporučit buďto do čaje,
    anebo na studenej výluh.
  • 00:01:24 Může se užívat vnitřně,
    nebo se může promnout a čichat.
  • 00:01:30 -Můžu to uloupnout?
    -Můžete.
  • 00:01:35 -A je to příjemný.
    -Taková specifická příjemná chuť.
  • 00:01:41 -Bezvadný a to se jmenuje rýmovník.
    -Rýmovník.
  • 00:01:45 -Jak se vypěstuje?
    Stejně jako bylinky?
  • 00:01:50 -Dá se říct, že to jsou
    všechno takový klasický věci,
  • 00:01:54 který se daj rozmnožovat
    řízkováním, nebo z výsevu.
  • 00:01:59 -Počkejte rozmnožovat,
    to mě zajímá.
  • 00:02:02 -Tadyhle se to uřízne?
    -Ano.
  • 00:02:05 Odebere vrcholový řízek, zaštípneme
    a získáme základ nové rostlinky,
  • 00:02:11 kterou zasadíme do substrátu,
    zapustí kořínky a rozmnoží se nám.
  • 00:02:18 -Tak jenom tenhleten vršek.
    Já si to pořád nemůžu zapamatovat.
  • 00:02:22 Tak teď jsem to viděla,
    tak si to budu pamatovat.
  • 00:02:25 A teď tohleto,
    co to je?
  • 00:02:28 To vypadá jako na gladioly.
  • 00:02:31 -Vypadá to trošku jako gladiol,
    ale je to rostlina,
  • 00:02:35 která se původně používala,
    ona se používá v čínské medicíně.
  • 00:02:40 Odebírají se z toho vrcholky
    mladých listů
  • 00:02:44 a zase daj se vylouhovat,
    nebo udělat čaje.
  • 00:02:49 -Proti čemu to je,
    nebo na co to je?
  • 00:02:52 -Na bolesti v krku,
    na takovou tu celkovou únavu,
  • 00:02:56 když cítíte,
    že na vás něco leze,
  • 00:02:59 tak je dobrý angínovník použít.
  • 00:03:01 -Ono to má i v tom názvu angína,
    angínovník. To se dobře pamatuje.
  • 00:03:07 -Na angínu, na bolesti v krku,
    na příznaky chřipky.
  • 00:03:11 -A tohleto, to bude to vím,
    to bude ten česnek.
  • 00:03:17 -Medvědí česnek.
    -No ten je bezvadnej.
  • 00:03:21 -Medvědí česnek.
  • 00:03:23 Dá se říct rozšířená bylina,
  • 00:03:26 která v našich zeměpisných šířkách
    roste v přírodě.
  • 00:03:29 Dá se říct,
    hodí se na jednoduché pěstování.
  • 00:03:34 -Nemá žádné speciální nároky.
    -Na co je dobrý ten česnek?
  • 00:03:38 Mimo jiný já ho dávám
    do jídla samozřejmě.
  • 00:03:42 -Samozřejmě do jídla.
    Nejenže on to jídlo ochutí,
  • 00:03:46 ale má i antioxidační účinky
    na vyčištění organizmu
  • 00:03:50 a na zlepšení trávení
    a na tyhle věci.
  • 00:03:53 -A ještě se jednoduše pěstuje.
    To je bezvadný.
  • 00:03:57 A tohleto je co?
  • 00:03:59 Tohle vypadá malinko
    jako malinká sedmikráska.
  • 00:04:04 -To je lípie.
  • 00:04:07 U nás je také rozšířený název
    astécký cukr.
  • 00:04:10 Je to hodně sladký.
    U nás se uvádí,
  • 00:04:14 že lipie je až 1000x sladší
    než je stévie,
  • 00:04:18 která je rozšířenější
    a známější.
  • 00:04:20 To se tam rozseká do toho čaje,
    nebo jak?
  • 00:04:25 -Nechá se klasicky vylouhovat,
    mohou se žvýkat i ty listy.
  • 00:04:31 -Listy a přes to pít čaj.
    To by šlo.
  • 00:04:35 A ještě je to hezká kytička.
    A teď tohleto je?
  • 00:04:40 To je bohatý.
    Co to je?
  • 00:04:43 Jak se to jmenuje?
    -Jmenuje se to gynostema.
  • 00:04:48 V Čechách je rozšířený název
    pětilistý ženšen.
  • 00:04:53 S ženšenem to má
    pramálo společného.
  • 00:04:56 Pochází taky z Číny.
  • 00:04:58 Ale oproti klasickému ženšenu,
    kde se využívaj kořínky,
  • 00:05:03 se u této rostliny používají listy.
  • 00:05:07 Někdy se setkáme i s názvem
    bylina nesmrtelnosti.
  • 00:05:11 Ale s velkou nádsázkou
    bylina nesmrtelnosti,
  • 00:05:15 protože ona má hlavně
    antioxidační účinky.
  • 00:05:19 Čistí játra, je vynikající na játra.
  • 00:05:23 -Ne. -Chuťově to není asi ideální,
    jako u všech věcí.
  • 00:05:27 -Když jde o nesmrtelnost,
    tak by to měl člověk sníst,
  • 00:05:32 i když to není dobrý.
    -To musíme vzít s nadsázkou.
  • 00:05:36 -To se taky louhuje, nebo...
    -Louhuje se.
  • 00:05:39 -Daj se z těch listů dělat čaje.
  • 00:05:42 -A přislazovat třeba stévií.
  • 00:05:45 -Třeba se můžou kombinovat
    i ty věci.
  • 00:05:49 -Na pěstování je to jednoduchý?
    -Jo.
  • 00:05:53 -A ještě to dobře vypadá.
  • 00:05:56 -Tak vylouhovat, nebo macerovat.
    -Ano.
  • 00:06:01 -A do čeho, jako pít?
    -Pít vyloženě jako čaje.
  • 00:06:05 -Jenom jako čaje.
    -Není to žádný doplněk.
  • 00:06:09 Ono chuťově to není nijak výrazný.
    -Není to dobrý.
  • 00:06:15 -Má to ale výborný účinky
    na to ozdravění organizmu.
  • 00:06:20 Na játra, na ledviny.
  • 00:06:23 -Tak by to člověk mohl dát
    třeba do mletýho taky?
  • 00:06:27 -Tak to jsem nezkoušel,
    s tím jsem se nesetkal.
  • 00:06:31 -Kvůli ty nesmrtelnosti,
    abych to víc využila.
  • 00:06:35 -Já to zkusím.
    -Zkuste to.
  • 00:06:38 Můžeme si příště říct,
    jak to dopadlo.
  • 00:06:40 -Příště si to určitě řekneme.
  • 00:06:48 -Pane Sejčku, vidím džbány na
    stole, vidím džbány na obrazech.
  • 00:06:52 Provází vás džbány
    po celý váš život?
  • 00:06:56 -Ano, můžu říct,
    že po celý můj život.
  • 00:06:59 Dokonce od dětských let,
  • 00:07:02 kdy mně první džbán
    do ruky dal můj otec,
  • 00:07:06 který mě posílal,
    hádejte kam? -Pro pivo.
  • 00:07:10 -Vždycky v neděli pro pivo.
  • 00:07:13 Nesměl jsem nikdy vzít
    nějakou nádobu plechovou.
  • 00:07:17 Vždy jsem musel vzít nádobu,
    která vznikla z hlíny.
  • 00:07:22 Říkalo se hliněný džbán tenkrát.
  • 00:07:26 Já jsem potom tento džbán
    přenesl do své výtvarné práce,
  • 00:07:34 takže nezapomínám na tento tvar.
    On ten tvar je nesmírně zajímavej.
  • 00:07:45 On má nejen překrásnou křivku,
    kterou vytváří,
  • 00:07:53 ale on má také funkci užitnou.
  • 00:07:56 Výtvarníci tvrdí,
    že to má dvě funkce.
  • 00:08:00 Funkci užitnou a funkci estetickou.
  • 00:08:04 Funkce estetická je to,
    o čem jsem vyprávěl studentům.
  • 00:08:12 Džbán je taková česká amfora.
    -Je to tak.
  • 00:08:21 -Byli lidé dávno před námi,
    kteří vymysleli tento tvar
  • 00:08:27 a to byli Řekové a Římané,
    kteří vytvořili amforu, tento tvar.
  • 00:08:33 Samozřejmě jiného tvaru, vysokého,
    který jistě znáte.
  • 00:08:38 A teprve přes řadu staletí,
    respektive tisíciletí,
  • 00:08:44 přešel tento tvar do tvaru
    našeho českého džbánu.
  • 00:08:55 To je ten tvar,
    který jsem já oblíbil
  • 00:08:59 a který se dostal do mé sbírky
    a který se dostal i na moje obrazy.
  • 00:09:05 -Jak početná je vaše sbírka?
  • 00:09:09 -Já se domnívám,
    že v republice existují sběratelé,
  • 00:09:14 kteří mají víc těch džbánů.
  • 00:09:18 Vy jste přišli s tím,
    že chcete vidět moje džbány,
  • 00:09:23 tak já jsem je spočítal.
    Tak je jich přesně 110.
  • 00:09:29 -To je krásný.
    -Ano, 110 džbánů.
  • 00:09:33 Zajímavá na nich je ta věc,
    že když je postavíte vedle sebe,
  • 00:09:37 tak zjistíte,
    že nenajdete 2 džbány stejné.
  • 00:09:42 Nejen po stránce barevné,
    ale i po stránce výšky a tvaru.
  • 00:09:48 To je tak, že každý hrnčíř,
    který ten džbán vytáčí,
  • 00:09:53 vytáčí samozřejmě svým způsobem
    a dává do něho sebe,
  • 00:09:59 že tam máte podpis toho člověka,
    který jej tvořil
  • 00:10:04 a vytáhl džbán z hlíny
    do určité výšky.
  • 00:10:12 Proto jsou mezi džbány
    takové rozdíly.
  • 00:10:16 Jeden džbán bych vám ukázal
    jako kuriozitu.
  • 00:10:20 -A to je asi on, že?
    -Ano, to je on.
  • 00:10:24 Musím se přiznat, že jsem 40 roků
    učil na gymnázium v Čáslavi
  • 00:10:30 a na střední pedagogické škole
    pro učitelky mateřských škol
  • 00:10:34 a pro vychovatelství.
  • 00:10:38 Učil tam se mnou jeden
    výtečný kolega,
  • 00:10:42 který byl historik
    a zároveň byl ředitelem muzea.
  • 00:10:47 Jednou mi povídal,
    že se na staré mapě objevil
  • 00:10:50 nákres staré středověké studny.
  • 00:10:57 Že by ji vykopal
    a on předpokládal dobře,
  • 00:11:01 že na dně té vykopané studny,
    že bude něco k nalezení,
  • 00:11:08 že tam muselo něco napadat.
  • 00:11:13 Skutečně po čtyřech letech
    od kopání jsme objevili nádoby.
  • 00:11:21 Jedna nádoba byla nesmírně krásná.
    Já mám od ní udělanou repliku.
  • 00:11:32 Nesmírně jsem se divil
    a divili se všichni
  • 00:11:36 a divili se i pracovníci
    Národního muzea v Praze,
  • 00:11:39 kteří tam přijeli při tom dobývání
    těch pokladů ze dna té studny.
  • 00:11:48 -A vy jste tam našli
    takovouhle nádobu? -Ano.
  • 00:11:53 Nádoba džbánku má nahoře
    vždy kulaté okruží
  • 00:11:59 a tento džbánek má kupodivu
    trojúhelník.
  • 00:12:05 To byl trojúhelník,
    který vymysleli ve středověku.
  • 00:12:10 To jsme nikdy neviděli,
    já jsem to nikdy neviděl
  • 00:12:15 a ani ti pracovníci,
    kteří přišli jako odborníci z Prahy,
  • 00:12:19 nikdy neviděli trojúhelníkový vrch
    té nádherné části.
  • 00:12:26 A je to tak chytře udělaný,
  • 00:12:30 že když proti tomu
    hrotu trojúhelníku dáte ucho,
  • 00:12:36 tak vždycky máte nálevnou část.
  • 00:12:39 -Pane Sejčku, čeho si na džbánu
    nejvíc vážíte?
  • 00:12:45 -Nejvíc si vážíme toho,
    o čem už jsem říkal.
  • 00:12:49 Toho tvaru, který je tak jednoduchý
  • 00:12:53 a přitom nesmírně poutavý
    po stránce estetické.
  • 00:12:58 Tzn. že vytváří určitý tvar,
  • 00:13:02 kde hlavní hmota
    se shromažďuje uprostřed
  • 00:13:07 a přitom se podívejte,
    základna džbánu je malá.
  • 00:13:12 Dokonce je užší než to hrdlo.
    Tzn. že je to úžasně vymyšlený.
  • 00:13:19 Já je sbírám skutečně kvůli tomu,
    že mají určitou estetiku.
  • 00:13:32 -Já bych vám ráda představila
    plemeno italský chrtík.
  • 00:13:36 Jak vidíte, jsou to psi
    docela temperamentní.
  • 00:13:39 Jsou to skvělí společníci.
  • 00:13:45 Určitě je ocení lidé,
    kteří jsou aktivní,
  • 00:13:48 kteří mají dost aktivit,
  • 00:13:50 ale zrovna tak si italský chrtík
    zvykne i na lenochy.
  • 00:13:54 Bude s vámi sedět na gauči,
    koukat na televizi, vařit.
  • 00:13:58 Je to samozřejmě chrt,
    i když je to nejmenší chrtí plemeno
  • 00:14:02 a pohyb mu dělá dobře,
  • 00:14:04 ale není potřeba
    s ním nachodit 5 km.
  • 00:14:08 Pokud se věnujete chrtímu sportu
    a běháte i s chrtíkem dostihy,
  • 00:14:12 protože i chrtíci jsou psi,
    kteří se dostihů účastní
  • 00:14:17 a poslední dobou docela hojně,
    tak je potřeba ho na to připravit
  • 00:14:23 a trénovat s ním
    a pohybu mu dopřát víc.
  • 00:14:26 Stačí ale jedna procházka
    podle počasí.
  • 00:14:30 Jinak je to pes,
    který může být i na zahradě,
  • 00:14:33 který prostě může být doma.
  • 00:14:36 Chrtí dostihy vypadají podobně
    jako koňské dostihy na oválu,
  • 00:14:42 kdy ze startovních boxů
    vybíhají psi.
  • 00:14:46 Chrtíci běhají 360 m vzdálenost.
    Běhá, když je plný běh, 6 psů.
  • 00:14:54 Před nimi je tažena návnada.
  • 00:14:58 Buď je tažena na kladce,
    nebo je tzv. nekonečný zajíc,
  • 00:15:02 který jede po koleji
  • 00:15:05 a pes se svým přirozeným štvacím
    reflexem návnadu pronásleduje.
  • 00:15:11 Italský chrtík je rád
    alespoň ve dvojici.
  • 00:15:16 Samozřejmě má rád smečku.
  • 00:15:20 Často se stává,
    že lidé si pořídí jednoho pejska
  • 00:15:23 a třeba za rok si pořídí druhého.
  • 00:15:26 Řekla bych, že ve dvojici
    jsou nejšťastnější,
  • 00:15:29 protože není mezi nimi
    až tak veliká konkurence,
  • 00:15:33 ale zároveň jsou to parťáci,
    mohou si spolu hrát.
  • 00:15:36 I pro majitele je jednoduší veškeré
    aktivity dělat s tou dvojicí.
  • 00:15:41 Italský chrtík podobně
    jako jiná plemena
  • 00:15:44 má i určité zdravotní problémy.
  • 00:15:47 Řekla bych, že největší problém
    u tohoto plemene je epilepsie.
  • 00:15:52 Nevyskytuje se až tak často,
    ale víme o chrtících,
  • 00:15:57 kteří mají občas
    epileptické záchvaty.
  • 00:16:01 Je to nepříjemná nemoc,
    ale dá se kontrolovat
  • 00:16:04 a pejsek s ní může žít.
  • 00:16:06 Kromě toho se občas vyskytuje
    luxace pately.
  • 00:16:10 To je vyskakování
    češky kolení kosti
  • 00:16:13 a z ostatní chorob bych řekla,
  • 00:16:17 že to jsou jenom minoritní výskyty.
    Asi nemá smysl o tom mluvit.
  • 00:16:23 Já sama se věnuji
    italským chrtíkům 33 let.
  • 00:16:34 Dnes nám bude vařit,
    já moc počítat neumím,
  • 00:16:39 asi o polovinu mladší
    moje kolegyně Terezie Bebarová.
  • 00:16:45 Co to bude, holčičko?
  • 00:16:48 -Paní Bohdalová, bude to polévka
    z černé čočky,
  • 00:16:51 která se jmenuje beluga.
    -Beluga? -Ano.
  • 00:16:55 -To slyším poprvé.
    -Je to podle kaviáru beluga.
  • 00:16:58 Taková drobná čočka,
    ona se nenamáčí,
  • 00:17:01 takže ohromně praktická.
  • 00:17:03 -Nenamáčí.
    -Nenamáčí se.
  • 00:17:05 -To je chytrý.
    -Velice chutná.
  • 00:17:08 Chutná po oříšcích a je výživná,
    je tam spousta bílkovin,
  • 00:17:12 vlákniny a antioxidantů.
  • 00:17:15 Tak když to sníme,
    budeme krásnější a mladší.
  • 00:17:18 -To budu jíst poprvé.
    -Ano, to je výborný.
  • 00:17:20 Tak dáme olej.
  • 00:17:23 -Já ti budu k ruce, abys to věděla.
    Já ti budu podávat.
  • 00:17:26 -Teď dáme cibulku.
  • 00:17:29 A takhle jenom bouchneme
    do česneku.
  • 00:17:33 -Tak to ukaž,
    to se mně líbí tohleto.
  • 00:17:37 -Trošku skáče mrcha.
    Důležitý je se nepodříznout.
  • 00:17:44 -A tahle to stačí?
    -Jo, to úplně stačí.
  • 00:17:48 Důležité je koření.
    -Koření, ano, už je tady.
  • 00:17:53 -Lžičku římského kmínu.
    Trošku větší lžička.
  • 00:17:59 -Klidně mletý,
    ten velkej mně leze do zubů.
  • 00:18:03 -Nebo nahrubo může bejt.
  • 00:18:06 Tohle je větší lžíce,
    takže já to musím odhadnout.
  • 00:18:10 A garam masala.
    To je indická směs.
  • 00:18:13 Směs koření.
    -Tu mám doma.
  • 00:18:16 Ta krásně voní.
  • 00:18:18 -Vždycky u těch indických polívek,
    nebo omáček se dává směs koření,
  • 00:18:23 aby to krásně zavonělo,
    aby se rozložila vůně.
  • 00:18:27 Tady máme pepř.
    Pepříček dáme až potom.
  • 00:18:31 Chilli dáme teď,
    akorát budeme možná kýchat.
  • 00:18:35 Chilli dáme podle chutě,
    jak kdo má rád pálivý.
  • 00:18:39 -Tak středně bych řekla.
    -Teď to takhle hezky zahnědne.
  • 00:18:50 Přilijeme půl litru zeleninového,
    nebo kuřecího vývaru.
  • 00:18:54 Já používám zeleninový.
    Měl by být horký. -Je.
  • 00:19:01 -Teď přidáme kokosové mléko.
    -Kokosové mléko, prosím! Děkuji.
  • 00:19:07 -Šoupneme to tam.
    -Ono je to takový hustý.
  • 00:19:11 -Ono to má navrchu krustičku.
    Teď tam dáme belugu.
  • 00:19:20 Zhruba 300 g.
    -A to je 300 g?
  • 00:19:24 -Já bych řekla, že ne,
    že je to víc.
  • 00:19:26 A měla by být propláchnutá
    samozřejmě.
  • 00:19:29 -To jsme udělaly.
  • 00:19:31 -Tohle bych řekla,
    že je celý balení,
  • 00:19:34 tak já to nějak odhadnu.
    300 g.
  • 00:19:37 Vždycky když chceme přilít vývar,
    nebo vodu, tak by měla být horká,
  • 00:19:42 protože studená nám zpomalí vaření
    a čočka nedrží tvar.
  • 00:19:47 My chceme, aby držela tvar.
    -Tak pozor na to!
  • 00:19:50 Musí se to vařit.
  • 00:19:52 -Pomalu probublávat,
    žádný prudký vaření,
  • 00:19:56 protože to čočka nemá ráda.
  • 00:20:00 Chceme zachovat takovej,
    to moje dcera právě miluje.
  • 00:20:04 že to vypadá jako rybičky.
    -Takovej větší kaviár.
  • 00:20:07 Já kaviár moc neznám.
  • 00:20:10 -Dokonce se dělaj výborný saláty
    z ty belugy
  • 00:20:13 a k lososům se to dává
    jako příloha. -Jo?
  • 00:20:16 Dá se upotřebit beluga i jinde?
    -Určitě.
  • 00:20:20 Teď tam přidáme ještě
    rajčata drcený.
  • 00:20:25 Rajčata z plechovky.
  • 00:20:29 -To je ale ingrediencí.
  • 00:20:31 -Teď než se to začne vařit,
    tak si nakrájíme bramboru
  • 00:20:36 a na kostičky nakrájíme mrkev.
  • 00:20:39 A když se to začne vařit,
    tak to tam šoupnem.
  • 00:20:43 Trošku opepřit.
    Necháme to vařit.
  • 00:20:50 -A to je jednoduchý.
    -Je to strašně jednoduchý.
  • 00:20:53 Zhruba za 30 minut
    by to mělo bejt hotový.
  • 00:20:58 -Tak si počkáme.
    -Počkáme si.
  • 00:21:01 Je to na nějakej mírnej plamen.
  • 00:21:03 A teď už to bublá,
  • 00:21:05 přidáme tam na kostičky
    nakrájenou bramboru.
  • 00:21:09 -Jednu větší.
    -A mrkev.
  • 00:21:13 A zamícháme to hezky.
  • 00:21:17 A už se nám to vaří.
    -Teď to necháme 20, 30 minut vařit.
  • 00:21:23 Teď tu polévku dochutíme,
    protože už je hotová.
  • 00:21:27 -Teď můžeme osolit.
    -Já jak jsem chutnala, tak ne moc.
  • 00:21:32 -Při vaření se luštěniny nesolej,
    až potom.
  • 00:21:36 Musíme chutnat a konstatovat,
    jestli už je dosoleno, nebo ne?
  • 00:21:46 -Teď myslím, že je to dobře.
    -Ještě bych cukříček dala.
  • 00:21:53 -A citrónová šťáva.
    -A to pozor s tím, že jo?
  • 00:21:57 -S tím určitě pozor,
    přece jenom nechceme to přehnat.
  • 00:22:02 -Právě, poněvadž už takhle
    je to dobrý.
  • 00:22:05 A teď uděláme vzorovou porci.
    -Přesně tak.
  • 00:22:10 -Já to podržím.
  • 00:22:14 -Teď jsem vás píchla.
    -To nevadí, já vydržím všechno.
  • 00:22:22 Ještě takovou menší.
    Jo, jo, to bude ono.
  • 00:22:29 -Otřeme kraj.
    -Ještě to otřem, tak.
  • 00:22:35 -Teď koriandřík jenom lehce.
  • 00:22:38 S tím opatrně,
    protože on je hodně aromatickej.
  • 00:22:41 -No právě.
  • 00:22:43 Takže nám než nezbývá než popřát
    dobrou chuť! -Dobrou chuť!
  • 00:23:22 -A teď se podíváme na správnou
    odpověď z minulého týdne.
  • 00:23:27 Ptala jsem se:
  • 00:23:38 Správná odpověď.
  • 00:23:42 Jméno výherce.
  • 00:23:47 Najdete ho i na webových stránkách
    našeho pořadu. Gratulujeme.
  • 00:23:56 Samozřejmě nás čeká
    nová soutěžní otázka.
  • 00:24:00 Nejdříve se podíváme,
    jakou cenu získá výherce.
  • 00:24:05 Je to pomalý hrnec od britské
    společnosti Russell Hobbs.
  • 00:24:11 A pojďme k otázce.
    Ta je velice lehká.
  • 00:24:15 Odpovědi posílejte do týdne.
  • 00:24:46 Zbylo nám trošku času,
  • 00:24:48 a tak se s vámi ráda podělím
    o jednu radu pro zahrádkáře.
  • 00:24:53 Můžete klidně vysadit brambory
  • 00:24:56 a získat tak ještě jednu sklizeň
    nových brambor v pozdním podzimu.
  • 00:25:03 A to je pro dnešek všechno.
  • 00:25:06 Užívejte si krásné červencové dny
  • 00:25:10 a za týden se s vámi těší
    na shledání vaše Jiřina.
  • 00:25:16 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2019

Související