iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
16. 2. 2019
11:25 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
8072
zhlédnutí

Hobby naší doby

Domácí mazlíčci v zimě — Zahradní vodní plochy — Sbírka skleniček — Indická kuchyně podle Petra Vacka

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby

  • 00:00:15 -Krásný den a příjemnou pohodu
    u obrazovek, milí televizní přátelé!
  • 00:00:21 Také vám tak rychle utíká čas?
  • 00:00:24 Než se člověk otočí,
    je půl měsíce za námi.
  • 00:00:28 Ale na druhou stranu
    máme o něco blíže k jaru,
  • 00:00:33 i když pranostika říká: "Leží-li
    kočka v únoru na slunci,
  • 00:00:38 určitě v březnu poleze za kamna.
  • 00:00:42 A co konkrétního jsme si pro vás
    dnes připravili?
  • 00:00:47 Hostem našeho studia bude veterinář
    pan MVDR Roman Hanka.
  • 00:00:52 Dozvíme se důležité informace
    o zahradních jezírkách.
  • 00:00:58 Navštívíme sběratele skleniček
    pana Martina Tomáška
  • 00:01:03 a nakonec si něco dobrého uvaříme.
  • 00:01:06 Můžeme začít.
  • 00:01:15 Pana doktora Hankeho
    jsem si pozvala,
  • 00:01:18 abych se ho zeptala,
  • 00:01:21 na co si máme my pejskaři
    v zimním období dát pozor.
  • 00:01:26 -Během zimního období
    si musíme dávat pozor
  • 00:01:29 na choroby spojené se střídáním
    teplot a s podchlazením.
  • 00:01:34 -No jo, ale já když třeba,
    že jsem vás přerušila,
  • 00:01:38 ji pustím ven.
    A to jde z tepla do zimy.
  • 00:01:43 -Tam ty rozdíly jsou vysoký
    a musíme si dávat pozor na to,
  • 00:01:48 aby pejsek byl náležitě vybaven.
    Vůbec nejsou od věci oblečky na psy.
  • 00:01:53 -Já myslela,
    že ta srst ji ochrání.
  • 00:01:58 -To je další věc.
  • 00:02:01 Je potřeba v zimním období
    příliš neupravovat,
  • 00:02:05 nebo nestříhat srst.
    Nechat to třeba na jaro,
  • 00:02:09 protože rozdíly teplot jsou velký
    a dochází k podchlazení.
  • 00:02:15 -Čili ty oblečky maj svůj význam
    ne jenom módní.
  • 00:02:19 -Oblečky i srst mají svůj význam,
  • 00:02:22 protože ochraňují
    termoregulaci pejska.
  • 00:02:26 Dále si musíme dávat pozor
    při prochladnutí
  • 00:02:31 i na močový infekce
    a zánět močového aparátu.
  • 00:02:36 -Jak se to projevuje?
  • 00:02:38 -To se projevuje tak,
    že pejsek čůrá víckrát,
  • 00:02:43 nebo čůrá namáhavě.
    Je to takové namáhavé močení.
  • 00:02:48 Nebo se to projeví tak,
    že přijdete z venčení
  • 00:02:52 a vyvenčenej pejsek
    se vám doma počůrá.
  • 00:02:56 -Tak to mi udělala.
    -To je potřeba si dát pozor.
  • 00:03:00 Je potřeba si to trošku pohlídat
    a včas navštívit lékaře,
  • 00:03:05 aby diferencoval, rozdělil,
    nebo oddělil jednoduchý problém
  • 00:03:12 jako je zánět močových cest
    z prochlazení
  • 00:03:16 a nějaký těžší choroby.
    který by s tím mohly být spojeny.
  • 00:03:21 -Já myslela, že je to stářím.
    Ono už je jí patnáct.
  • 00:03:26 U starších pejsků
    se to taky stane.
  • 00:03:29 -Je to jako u lidí.
  • 00:03:32 Je tam problém s pomočováním,
    problém s hladinou hormonů,
  • 00:03:36 a z těhletěch věcí.
    -A třetí věc?
  • 00:03:40 -Další věci jsou
    ortopedický problémy.
  • 00:03:43 Jsou namrzlý chodníky,
    pejsci běhaj.
  • 00:03:46 Je potřeba to taky rozumně hlídat.
  • 00:03:49 Neházet třeba aporty mladým pejskům,
    protože jsou jako děti.
  • 00:03:53 Nepřemýšlej, běhaj a dochází
    k ortopedickým...
  • 00:03:57 -V tom zimním období.
    -Ano. Když je namrzlo.
  • 00:04:02 U psů, co maj problémy s páteří,
    může docházet k podchlazení zad
  • 00:04:08 a problémům s páteří.
    -Podívejte, oni to maj jako lidi.
  • 00:04:14 -V krajním případě může docházet
    v zimním období i k omrzlinám.
  • 00:04:19 Hlavně v periférii to jsou uši,
    prstíky, meziprstí a k těmhle věcem.
  • 00:04:30 V tom zimním období musíme dbát
    na nějakou toaletu toho meziprstí,
  • 00:04:36 protože dochází k tomu,
    že se jim meziprstí dělají námrazky,
  • 00:04:41 který můžou meziprstí zranit.
  • 00:04:44 Musíme si jednak uvědomit,
    že se chemicky ošetřují chodníky.
  • 00:04:48 -No právě. To se musí,
    když přijdeme zvenčí,
  • 00:04:52 tak ty tlapky radši...
    -...radši omejt a hlavně vysušit.
  • 00:04:57 -A vysušit.
    -Tam dochází k tomu,
  • 00:05:00 že v meziprstí je vlhký prostředí,
  • 00:05:03 který je dobrý pro kvasinky
    a plísně.
  • 00:05:05 Můžou tam být takový dermatitídy
    a lokální problémy v tom meziprstí.
  • 00:05:11 Tak na to se musí dávat pozor!
  • 00:05:20 -Do naší listárny přišel dopis
    od pana Nováka.
  • 00:05:24 Cituji: chtěl bych si na své
    zahradě založit jezírko.
  • 00:05:30 Má to smysl
    a co pro to mám udělat?
  • 00:05:34 O odpověď jsme požádali
    paní Kateřinu Landovou
  • 00:05:38 z Českého svazu ochránců přírody.
  • 00:05:43 -Podle mého názoru by každá zahrada
    by měla mít své jezírko,
  • 00:05:47 svoji vodní plochu.
  • 00:05:50 Je to takový centrobod zahrady,
    ale i krásná věc.
  • 00:05:53 K tomu jezírku se schází
    mnoho zvířat,
  • 00:05:56 nejenom v něm žije,
  • 00:05:58 ale používá jej jako zdroj na pití,
    na koupání.
  • 00:06:01 Ptáci se v tom koupou každý den
    i v zimě,
  • 00:06:03 pokud to není pokryté ledem.
  • 00:06:06 Jezírko je jako zdroj vody
    i jako biotop
  • 00:06:08 na zahradě velmi důležitý.
  • 00:06:11 Zahradní jezírko,
    pokud jej chceme mít s čistou vodou,
  • 00:06:14 pokud jej chceme mít i funkční tak,
    aby se nám líbilo i pro zvířata,
  • 00:06:19 tak je dobré myslet
    na několik věcí.
  • 00:06:23 Za 1.) aby jezírko bylo
    dostatečně veliké.
  • 00:06:26 Nemusí být velké jako bazén,
    nebo jako rybník,
  • 00:06:29 ale čím je větší,
    tím je stabilnější,
  • 00:06:32 je odolnější vůči vnějším vlivům,
    výkyvům počasí apod.
  • 00:06:36 Potom záleží na struktuře jezírka,
    jak profilově, tak břehové porosty,
  • 00:06:43 ta pestrost břehového porostu
    i různé zákruty a mokřady.
  • 00:06:49 Čím je to pestřejší,
    tím je to zajímavější pro zvířata,
  • 00:06:53 tak to má lepší ekologickou
    i estetickou funkci.
  • 00:06:57 Když máte přírodní jezírko
    ideálně bez ryb,
  • 00:07:00 tak údržba je velmi snadná.
    Jezírko se v podstatě samočistí.
  • 00:07:05 Díky tomu, jak je pestré
    a jak je tam hodně tipek,
  • 00:07:09 které odebírají živiny,
    tak koloběh živin tam funguje sám.
  • 00:07:13 Není potřeba jakékoliv chemie,
    není potřeba provzdušňovat
  • 00:07:18 a nějaké vodopády.
    V podstatě jezírko je samoobslužné.
  • 00:07:23 Nicméně je pravda, pokud nám živiny
    přestřelí nějakou mez,
  • 00:07:28 tak je potřeba do toho zasáhnout
    a to čištěním opadu listí.
  • 00:07:33 Proto je dobré jezírko situovat
    někam mimo vzrostlé stromy,
  • 00:07:38 aby tam nenapadalo zbytečně
    moc listí a tím pádem i živin.
  • 00:07:42 Není potřeba do toho moc zasahovat,
    stačí vybírat jen to listí,
  • 00:07:47 je občas dobré se i podívat
    na ty kytky.
  • 00:07:50 Pokud by se jim v jezírku
    líbilo příliš,
  • 00:07:53 tak aby nezarůstaly většinu plochy
    té vodní hladiny,
  • 00:07:57 aby aspoň 1/3 zůstala celá,
    teda bez pokryvu.
  • 00:08:01 Proto je dobré právě v zimě,
    kdy živočichů v jezírku je méně
  • 00:08:06 a my tam můžeme zasáhnout,
  • 00:08:09 tak přemnožené rostliny vybrat
    a zredukovat.
  • 00:08:12 Popřípadě vybrat i s kořeny,
    aby na jeře to nepřebujelo.
  • 00:08:16 Teď přes zimu je nejlepší doba
    do jezírka zasáhnout,
  • 00:08:20 protože je tam nejméně živočichů,
  • 00:08:23 nemusíme jim narušovat
    jejich životní cykly.
  • 00:08:26 Spousta obojživelníků teď právě
    zimuje mimo jezírko.
  • 00:08:30 Zima je nejlepší na to období
  • 00:08:33 a taky zásah do rostlin
    je méně drastický.
  • 00:08:37 Tady je důkaz v tom jezírku,
    které nebylo dlouho čištěné,
  • 00:08:43 je spousta opadu a vzniká tam
    spousta rozkladných plynů,
  • 00:08:48 které nám odebírají kyslík
    z toho jezírka,
  • 00:08:51 který je důležitý
    pro život v jezírku.
  • 00:08:53 Stačí jenom občas píchnout do dna
    a objeví se bubliny často metanu
  • 00:08:58 a podobných jedovatých plynů,
    které v jezírku nechceme mít.
  • 00:09:03 Jak jste si všimli,
    to jezírko má několik částí.
  • 00:09:06 Tohle je nejhlubší část,
    támhle už jsou ponořené porosty.
  • 00:09:10 Do toho sahat nebudu,
    tam zimují larvy vážek a tak.
  • 00:09:15 Tak si vezmu část jezírka
    a budu vybírat jenom část.
  • 00:09:20 Tady vidíme ten opad
    z nejbližších stromů
  • 00:09:24 a další kytky vodní,
    které už se rozkládají
  • 00:09:29 a jezírko otravují
    rozkladnými plyny.
  • 00:09:33 Tady už je to trošku složitější,
    protože tady máme lekníny.
  • 00:09:38 Když se poničej lekníny,
    tak to nevadí,
  • 00:09:42 ony maj kořeny hluboko v zemi.
    Není potřeba se obávat.
  • 00:09:48 Tady ty listy do dalšího jara
    už nepřežijou,
  • 00:09:52 ty už se jenom rozloží, tak není
    potřeba je tam mít až do jara.
  • 00:10:02 To jsou typické kořeny
    vachty trojlisté.
  • 00:10:06 Ta se na jaře taky velmi rozepne,
  • 00:10:10 tak je dobré ještě teď
    na zimu zredukovat.
  • 00:10:19 -Věnovat se sběratelství
    je rozhodně ušlechtilý koníček.
  • 00:10:24 Přináší nejen zábavu,
    ale i poučení.
  • 00:10:28 O sbírce skleniček si budeme
    povídat s barmanem
  • 00:10:32 panem Martinem Tomáškem.
  • 00:10:35 -Když jsme vymejšleli koncept
    tohoto místa,
  • 00:10:40 a vymejšleli jsme,
    co tady budeme dělat
  • 00:10:43 a co lidem můžeme dát,
    tak vlastně sklo je náš produkt.
  • 00:10:48 Teda co v tom skle dáme
  • 00:10:51 a samozřejmě sklo tvoří
    naši prezentaci.
  • 00:10:53 V rámci toho v jaké žijeme zemi
    a jakou má tradici výroby skla,
  • 00:10:58 tak jet do nějaké zemi
    a nakoupit tam hromadu skla,
  • 00:11:01 který v barech v Praze
    všude stejný, mně přišlo smutný.
  • 00:11:05 Přijde mně krásný, že výroba skla
    má tady tak dlouhou tradici
  • 00:11:09 a že já mohu lidem z celého světa
    ukázat tu krásu, kterou tady máme.
  • 00:11:14 Když se zeptáte pražského barmana,
    co je český zlato,
  • 00:11:18 nebo to gró, který on nemůže dát,
  • 00:11:20 tak je to většinou
    alkoholický nápoj v zelené láhvi,
  • 00:11:24 ale já si myslím,
    že je toho mnohem víc.
  • 00:11:27 To sklo k tomu rozhodně patří.
    Sklenice, co tady máme,
  • 00:11:31 jsou pro mě v 1. řadě
    pracovní prostředek
  • 00:11:34 a až 2. v řadě sbírka.
  • 00:11:36 Vzniká naprosto samovolně tak,
    jak nám to lidi přinesou.
  • 00:11:39 Když už to jdeme kupovat sami,
  • 00:11:41 nebo je hledáme z nějakého důvodu
    nedostatku,
  • 00:11:44 tak je nehledáme v Praze většinou,
  • 00:11:46 protože Praha má tendenci být 2x
    až 3x dražší než zbytek republiky.
  • 00:11:50 Tak když se jede na výlet,
  • 00:11:52 tak součástí výletu je navštívit
    bazar nebo antik
  • 00:11:55 a sehnat tam nějaký sklo.
    Pokud možno i s nějakou historkou.
  • 00:11:59 Většina skleniček má svůj
    nějaký příběh.
  • 00:12:01 To jestli je pravdivej nebo ne,
    záleží na tom člověku,
  • 00:12:04 který nám je přinese.
  • 00:12:06 Nedostaneme se k tomu,
    abychom všechno ověřovali
  • 00:12:10 a navíc ani nevíme jak.
  • 00:12:12 Sklenic máme okolo stovky
    plus, mínus.
  • 00:12:14 Všechny skleničky, co tady jsou,
    maj nějakej příběh.
  • 00:12:17 Já jsem tady vybral skleničky,
    který jsou...
  • 00:12:20 Tahleta sklenička je rodinná,
    tu mi dala babička,
  • 00:12:23 když jsme to tady otvírali.
  • 00:12:25 K tomu tahle sklenička
    je úplně nová.
  • 00:12:27 Je to jedna z mála nových skleniček,
    kterou tady máme
  • 00:12:30 a pro nás bylo zajímavý
    sledovat ten kontrast
  • 00:12:33 mezi výrobou novýho a starýho skla,
    ale moc to nepoužíváme.
  • 00:12:37 Tato sklenička patří tzv. sutnarkám
    designéra Ladislava Sutnara.
  • 00:12:40 My se tady snažíme
    do nich dávat drinky.
  • 00:12:43 Je to zajímavý pro ty lidi.
    Ten příběh kolem toho je zajímavej.
  • 00:12:46 Tohle je nějaký originál Moser.
    Ta sklenička se jmenuje Casanova.
  • 00:12:50 Jeden pražský bar,
  • 00:12:52 když se snažil vyrobit nejstarší
    koktejl na světě,
  • 00:12:55 tak tuhletu skleničku
    používal k tomu,
  • 00:12:57 aby do toho servíroval
    svůj drink.
  • 00:13:00 Tyto dvě skleničky
    jsou poměrně novej přírůstek.
  • 00:13:03 Měly by být někde z 20. let.
  • 00:13:05 Tato sklenička je úplně ideální
    až na to, že je malinko menší,
  • 00:13:09 než bychom potřebovali,
  • 00:13:11 tak ji používáme vždy v tomto
    dvojkombu,
  • 00:13:14 kde použijeme velkou a malou,
  • 00:13:16 abychom naplnili nápoj,
    jak potřebujem.
  • 00:13:18 Tato sklenička, tu řadíme
    do kategorie bizarního skla.
  • 00:13:22 Máme tady svou vlastní kategorii,
    kde nevíme,
  • 00:13:25 k čemu se tato sklenička
    dala použít.
  • 00:13:28 Používáme to na nealkoholický
    nápoje většinou.
  • 00:13:31 Když vyrábíte nápoj tak víte
    plus, mínus, kolik bude tekutiny
  • 00:13:35 a podle toho vybíráte skleničku.
  • 00:13:37 Sklenička by měla bejt
    z 95 % naplněná,
  • 00:13:40 aby host měl pocit,
    že dostal všechno.
  • 00:13:43 Jsou kultury, které ty skleničky
    záměrně přelévaj,
  • 00:13:46 aby mám daly najevo,
    že vám daly maximum, co mohly.
  • 00:13:49 To jestli je to s ledem
    nebo bez ledu,
  • 00:13:51 prostě si spočítáte,
    kolik máte obsahu
  • 00:13:54 a podle toho vybíráte sklo s tím,
    že kdybychom byli nějaký větší bar
  • 00:13:58 a měli jsme nějaké větší pravidla,
    které nemáme,
  • 00:14:01 tak každá ta sklenička jde přímo
    k nějakému konkrétnímu drinku,
  • 00:14:05 což u nás tak není.
  • 00:14:06 Starost o to sklo
    se rozděluje na 2 typy.
  • 00:14:09 Do myčky nedávat,
    když to není potřeba.
  • 00:14:11 Občas to z technických důvodů,
  • 00:14:13 že je příliš mnoho lidí,
    málo času, nejde.
  • 00:14:16 A navíc my tu myčku mít musíme,
    tak ji musíme používat.
  • 00:14:19 Sklo bych rozdělil na 2 typy.
  • 00:14:22 To sklo,
    který má zabroušený hrany,
  • 00:14:24 jako je tady ta nová zrovna,
    nebo tady ta,
  • 00:14:27 kde hrana je o něco silnější
    a tím pádem tu myčku vydrží
  • 00:14:31 a nějaký hrubější zacházení.
  • 00:14:33 A potom to, který je opravdu
    tenounký a to to nevydrží.
  • 00:14:37 To je třeba tady ta sklenička
    vepředu.
  • 00:14:39 Jednou si prošla myčkou
    a je to na ní hned znát. Opatrně!
  • 00:14:43 Ale je to pro nás.
  • 00:14:46 Sklenička se vyrobí,
    pak se strčí do vitríny
  • 00:14:49 a někdo se na ni kouká,
    nebo se používá,
  • 00:14:51 pakliže se používá,
    tak se jednou rozbije.
  • 00:14:54 Je to nějakej přirozenej koloběh
    bych řek jako všeho.
  • 00:14:58 Mýtus toho, že čím tenčí sklo,
    tím dýl v ní vydrží nápoj studenej,
  • 00:15:02 je velice zajímavej
  • 00:15:04 a pro mě čistě barmansky
    je to tak trošku oxymóron.
  • 00:15:07 Ta sklenička se předchlazuje.
  • 00:15:10 Než do ní dáte nápoj,
    tak do ní dáte led a vodu,
  • 00:15:13 nebo jenom vodu, nebo jenom led.
  • 00:15:15 Snažíte se skleničku maximálně
    předchladit pro ten konečnej nápoj.
  • 00:15:20 Myslím si, že to činí
    úplně všechno.
  • 00:15:22 Nikdy jsem to neměřil
    a rozhodně děkuju za námět
  • 00:15:26 a budu se tomu věnovat.
  • 00:15:34 -Kolegu herce a také režiséra,
    mého kolegu... -Ano.
  • 00:15:40 -Petra Vacka jsem si pozvala
    hlavně kvůli tomu,
  • 00:15:43 že ty děláš takový zvláštní recepty,
    který já nikde se nedočtu
  • 00:15:49 a mám takovej pocit,
    že si je vymejšlíš. -Ne!
  • 00:15:53 Jiřinko, to jsou lidový recepty.
    -Nepovídej!
  • 00:15:56 -To je lidová slovesnost. -Kde?
    -No, v Indii.
  • 00:16:00 -Mně to bylo divný,
    protože lidový recepty já znám.
  • 00:16:04 Tak, co to dneska bude?
    -Dneska to bude lidový jídlo,
  • 00:16:07 co jedí v Pandžábu
    v provincii chudý lidi
  • 00:16:10 a je to čočka na másle.
  • 00:16:12 Ale to, že to jedí chudí lidi,
    to nás vůbec nemusí zmást.
  • 00:16:16 To jídlo je strašně dobrý.
  • 00:16:18 A to, že je to tak strašně dobrý,
    to dělá máslo.
  • 00:16:21 -A to se jí samotný?
    -V Indii to jedí s plackama,
  • 00:16:25 nebo se s tím dá dát taky rýže,
    ale ono je to tak sytý,
  • 00:16:28 že kolikrát mně to stačí
    úplně samotný.
  • 00:16:31 -Já když slyším čočka
    a vidím tyhle ingredience,
  • 00:16:34 tak bych si k tomu
    klidně dala klobásku.
  • 00:16:37 -Ale samozřejmě.
    -Taky to jde?
  • 00:16:39 -Vždyť se říká,
    že je to můj šálek čaje.
  • 00:16:42 Co mně chutná, je správně.
    -Prostě by to šlo k tomu?
  • 00:16:46 Tak se do toho pustíme.
  • 00:16:48 -No, jak se říká proti gustu
    žádný dišputát.
  • 00:16:51 -Jmenuje se to máslová čočka.
  • 00:16:53 My tady máme samozřejmě čočku,
    ale to není normální čočka,
  • 00:16:57 jak ji známe.
  • 00:16:59 -Dneska už je u nás tahleta
    hodně zobecněná, červená čočka.
  • 00:17:03 My máme takovou tu zelenou.
  • 00:17:04 Já jsem to zkoušel
    s různými druhy čoček.
  • 00:17:07 Originální recept
    je s černou čočkou.
  • 00:17:09 -Nejseš barvoslepej?
    -Nejsem.
  • 00:17:11 -Jak vidím, je to žlutá čočka.
  • 00:17:14 -Je to oranžová čočka,
    ale říká se jí červená.
  • 00:17:17 Jako se říká černej čaj
    a on je jako domedova.
  • 00:17:20 -To je pravda.
    -Ty jména někdy neseděj.
  • 00:17:23 Čočku máme rádi,
    potřebujeme hodně cibule a máslo.
  • 00:17:27 Zatím co děláme tu cibuli,
    tak si dáme vařit tu čočku.
  • 00:17:31 Proč červená?
  • 00:17:32 Jednak je jemňounká
    a ona se rychle vaří.
  • 00:17:35 Pokud je člověk zaměstnanej,
    a večer pospíchá do divadla,
  • 00:17:39 tak se mu velice hodí,
    že má červenou čočku.
  • 00:17:42 Ta je rychle hotová.
    My tady už máme tu cibuli.
  • 00:17:45 Já si tady dám hrnec
    a tou cibulí to všechno začíná.
  • 00:17:48 Já jsem takovej milovník
    zdravý výživy,
  • 00:17:52 tak většinou dělám olej,
    třeba olivovej.
  • 00:17:55 -Ono se to po těch Vánocích hodí.
  • 00:17:58 -Ale tady to máslo
    má nezastupitelnou chuť.
  • 00:18:01 Na to my dáme, až se to roztaví,
    bobkovej list, hřebíček,
  • 00:18:05 skořici, římský kmín
    a pozor!
  • 00:18:09 Já to tam dávám nemleté!
  • 00:18:12 Myslel jsem si,
    když jsem to četl poprvý,
  • 00:18:15 že je to blbost,
  • 00:18:17 že mi pak budou ty kousky
    chroupat v zubech,
  • 00:18:19 ale ono se to tam nějak záhadně
    ztratí, nebo rozpustí.
  • 00:18:23 Já nevím, co se s tím stane.
  • 00:18:25 Co ještě máme?
    To máme tohleto, kardamom.
  • 00:18:28 Ten bohužel mám mletej,
    tak ten dáme potom.
  • 00:18:31 -Já ti to připravím,
    abys pořád nechodil.
  • 00:18:37 -Jen trošku.
  • 00:18:39 Jiřinko, teď musíme počkat
    chviličku, až se to rozvoní.
  • 00:18:44 On ten římskej kmín začne
    jakoby praskat.
  • 00:18:47 To je znamení,
    že už je to ono. -Jo.
  • 00:18:49 -Jo, už to voní
    jak v indickým bistru.
  • 00:18:53 Až tohle bude rozpuštěný,
    až se to trošičku obdělá,
  • 00:18:58 tak budeme postupovat tak,
    že dáme cibuli.
  • 00:19:01 Zase počkáme,
    až nám trošku zezlátne.
  • 00:19:04 A teprve potom přidáme zázvor
    a česnek.
  • 00:19:07 -To tady všechno máme.
  • 00:19:09 Musíme dávat pozor,
    aby se to máslo nepřepálilo.
  • 00:19:13 -Přesně tak!
    -Celou? -Všechnu.
  • 00:19:20 Zase chvilku počkáme.
    -Jako dosklovita?
  • 00:19:24 -Ono záleží,
    jak to má každej rád.
  • 00:19:26 Já to dělám dosklovita,
    lehce dohněda.
  • 00:19:30 Mně už by to třeba takhle stačilo.
    -Dobře.
  • 00:19:33 A teď přidáme?
    -Čerstvý zázvor rozdrcený a česnek.
  • 00:19:36 A zase chviličku.
    -Kolik toho závoru?
  • 00:19:39 -Já dávám takhle palec.
    Ono zase záleží na chuti.
  • 00:19:43 Já zázvor mám hrozně rád.
    -Já taky.
  • 00:19:46 Já si z toho i čaj dělám.
  • 00:19:49 -Jsou ale lidi,
    co ho nemaj rádi,
  • 00:19:51 nebo naopak, maj pocit,
    že to je...
  • 00:19:54 -Hodně česneku to je.
    -S česnekem se nedá nic zkazit.
  • 00:19:57 -Je, teď to voní.
    -Teď se to teda rozvonělo.
  • 00:20:01 -To je ten česnek.
  • 00:20:03 -Ať nám z toho česneku to aroma
    nevymizí, tak tam vrzneme čočku.
  • 00:20:08 Dáme tam čočku,
    kterou už máme uvařenou.
  • 00:20:15 A teď tam vrzneme fazole červené.
    -Ale ty jsou naložený.
  • 00:20:21 -Ty už byly sterilizovaný.
    S tím jsem se nechtěl dělat.
  • 00:20:25 Stály nějakých 14 korun.
    Je to hned a je to dobrý.
  • 00:20:29 -Je to hned hlavně.
    -Ještě musíme dát rajčata.
  • 00:20:33 Kdo je fanšmekr,
    tak si tam může nasekat rajčátka.
  • 00:20:40 Musíte mít ale na to čas.
    -Tohleto je rychlovka.
  • 00:20:46 -Smetánku.
    -To právě, to bude ono.
  • 00:20:56 -Teď to máme v podstatě všechno
    a ještě si to osolíme
  • 00:21:00 a ještě přidáme papriky.
    -Tak kolik soli?
  • 00:21:04 -Ještě.
  • 00:21:06 No, to jste dala dost. Počkejte!
    Ať neprosolíme!
  • 00:21:10 A ještě jestli můžu poprosit,
    podat ty papriky.
  • 00:21:14 Tak tam dáme všechno.
    -To jsem se lekla.
  • 00:21:18 -Ať se neplejtvá.
    -To je sladká?
  • 00:21:22 -Je to sladká.
  • 00:21:25 Ale oni Indové, když to vařej,
    oni to dělaj v takový peci,
  • 00:21:29 ve který topěj dřevem uvnitř.
  • 00:21:31 Ono to pak chytne takový,
    jako když vytáhnete uzený z udírny.
  • 00:21:35 To ale v Čechách nedocílíte,
    ale já jsem objevil,
  • 00:21:39 že existuje uzená paprika.
    -Uzená paprika ano, to bejvá.
  • 00:21:44 -A ono to dá takovej připálenej,
    přičmoudlej čuch.
  • 00:21:47 -Ano, to jsi zapomněl říct,
    že jedna byla normální...
  • 00:21:50 -Jedna byla sladká...
    -...a jedna uzená.
  • 00:21:53 -A pokud je tady někdo milovník
    pálivého jídla,
  • 00:21:56 tak si tam může dát i pálivou.
    A teď jak to naservírujeme?
  • 00:22:00 -To nic, nedáme máslíčko?
    -Tak ho tam dáme. -Jak chceš.
  • 00:22:04 -Pak si dáme ještě kousek,
    až to budeme mít na misce.
  • 00:22:08 Teď tam dáme větší kousek.
  • 00:22:10 -Já si myslím,
    že máslem se nic nepokazí.
  • 00:22:14 To bude dobrý.
    A k tomu se už nic nejí?
  • 00:22:18 -Ony se k tomu dávaj placky,
    bílý pečivo,
  • 00:22:20 rejžička se k tomu dá udělat.
  • 00:22:23 -Já myslím, že můžeme udělat
    vzorovou porci.
  • 00:22:28 -Ať je to hezký. Takhle.
    -To vypadá dobře.
  • 00:22:32 To stačí.
  • 00:22:34 -Já to dám z plamene,
    ať se nám to nespálí.
  • 00:22:38 -A teď tohle?
    -Takhle zelený hezky.
  • 00:22:42 -Je, to vypadá krásně.
    -Ještě tam dejte máslíčko.
  • 00:22:45 -Takhle celý?
    -No, ať je to dobrý.
  • 00:22:50 -To se mi zdá moc.
  • 00:22:54 Takhle to tam...
  • 00:22:58 Tak my vám s Petrem, s hercem
    a s režisérem přejeme dobrou chuť!
  • 00:23:38 Teď se podíváme na vyluštění
    soutěžní otázky z minulého pořadu.
  • 00:23:43 Ptala jsem se:
  • 00:23:56 Správná odpověď.
  • 00:23:58 Jména výherců:
  • 00:24:04 Najdete je i na webových stránkách
    našeho pořadu.
  • 00:24:13 Pokud chcete soutěžit,
    je tu pro vás nová otázka.
  • 00:24:17 Tři z vás pokud správně odpoví
    a budou vylosováni,
  • 00:24:22 obdrží knihu receptů,
    které jsme vařili v našem pořadu.
  • 00:24:28 A teď pojďme k otázce.
  • 00:24:42 Nejpozději do týdne pošlete odpověď.
  • 00:25:02 Jsme na konci našeho pořadu
    a tak jedna dobrá rada,
  • 00:25:07 kterou řekl francozský spisovatel
    Anatole France.
  • 00:25:12 Ve vzpomínkách si udělejte
    občas úklid.
  • 00:25:16 Vymeťte zbytečné, spalte chmurné,
    oprašte příjemné
  • 00:25:22 a vyleštěte radostné zážitky
    své minulosti.
  • 00:25:29 Přeji vám příjemně strávený víkend
  • 00:25:33 a na setkání s vámi
    se těší vaše Jiřina.
  • 00:25:36 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2019

Související