iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 8. 2011
22:20 na ČT1

1 2 3 4 5

19 hlasů
27127
zhlédnutí

Toulavá kamera ochutnává Česko

Praha a Královéhradecký kraj

30 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Toulavá kamera ochutnává Česko - Praha a Královéhradecký kraj

  • 00:00:19 Tentokrát vám v Praze
    představím řezníka,
  • 00:00:22 který oprášil recept
    na slavné taliány.
  • 00:00:25 U Fleků si necháme načepovat tamní
    vyhlášenou černou třináctku,
  • 00:00:29 k níž nám naservírují
    pikantní pivní gulášek.
  • 00:00:33 A sladkou tečku za naším touláním
  • 00:00:34 udělá karamelový pohár
    z cukrárny U Myšáka,
  • 00:00:38 což je český vynález.
  • 00:00:41 Sladkých chutí si užijeme
    i na Královéhradecku.
  • 00:00:43 Putování regionem začneme
  • 00:00:45 v cukrárně U Rudolfa
    v krajské metropoli,
  • 00:00:47 po jehož lahodných pralinkách
  • 00:00:49 byste ale rozhodně neměli
    usednout za volant.
  • 00:00:52 Odvážně strčíme hlavu
    i do včelího úlu
  • 00:00:54 a podíváme se,
    jak se stáčí malinový med,
  • 00:00:57 a na závěr si společně upečeme
    jelení roládu.
  • 00:01:01 Takže nechte si chutnat!
  • 00:01:07 O Praze se říká, že je stověžatá.
  • 00:01:09 Ovšem kdybychom spočítali všechny
    restaurace, hospůdky, bary,
  • 00:01:13 vinárny, kavárny, čajovny
    a cukrárny,
  • 00:01:16 došli bychom k číslu
    podstatně většímu.
  • 00:01:19 Je jich tu přes tisíc.
    Pražané prostě jídlo milují.
  • 00:01:23 Konec konců právě tady
    se před dvěma lety
  • 00:01:25 obnovila tradice farmářských trhů.
  • 00:01:29 Ano, nejdřív v Klánovicích
    a loni pak v Dejvicích.
  • 00:01:32 Za delikatesami lidi cestují
    klidně i na druhý konec města,
  • 00:01:36 ale já konec konců taky.
  • 00:01:38 Vypadá jako buřtík,
    ale není to buřtík. Co to je?
  • 00:01:42 No přece pravý pražský talián!
  • 00:01:44 Přípravu této delikatesy
    sice popsala
  • 00:01:46 už slavná Magdalena Dobromila
    Rettigová,
  • 00:01:49 ale opravdový hit z ní
    až koncem 19. století
  • 00:01:51 udělal uzenář Uggé,
  • 00:01:54 který se usadil v Rybné ulici
    na Starém Městě.
  • 00:01:56 Pro jeho zvláštní vařené
    a velmi oblíbené párečky
  • 00:01:59 se ujaly dva názvy ? užovky,
    podle výrobcova jména,
  • 00:02:03 a pak taky taliáni,
    protože onen řezník byl prý Ital.
  • 00:02:08 Jejich éra běžela až během první
    republiky do 2. světové války,
  • 00:02:14 pak díky tomu, že ten výrobek
    potřebuje velkej obsah masa,
  • 00:02:18 tak po válce logicky se nevyráběl
    v takovým množství
  • 00:02:23 a byl skoro zapomenut.
  • 00:02:26 Pokud si vzpomínám, pošmákla si
    na nich i Adéla ?
  • 00:02:28 nenasytná květinka ze slavného
    českého filmu.
  • 00:02:30 Rudolf Hrušínský si tam pro ně
    mlsně běhal k řezníkovi.
  • 00:02:34 A propos, je těžké takové
    taliány vyrobit?
  • 00:02:37 Pro uzenáře je to docela oříšek.
  • 00:02:39 Příprava zabere několik dní,
    což se ve velkoprovozu nevyplatí.
  • 00:02:43 Řezník Tomáš Hudera je znovu
    objevil před 15 lety.
  • 00:02:46 V restituci totiž dostal
    zpátky dům,
  • 00:02:48 ve kterém řemeslo provozoval
    už jeho děda.
  • 00:02:51 Huderovy neuzené uzenky
    šly tehdy na dračku
  • 00:02:54 a jejich pamětníci přemluvili
    současného pána domu,
  • 00:02:57 ať je do nabídky vrátí.
  • 00:03:00 To je můj děda, Vojtěch Hudera,
    s babičkou.
  • 00:03:03 Děda založil firmu v roce 1924
  • 00:03:05 a byl jedním z vedoucích lidí
    cechu řezníků.
  • 00:03:09 Tady je jeho průkazka do pražských
    jatek, má pořadové číslo 2.
  • 00:03:16 Toto je první obchod mého dědy,
    kde on začínal,
  • 00:03:20 později v roce 1926 se přestěhoval
    do současného dnešního domu.
  • 00:03:27 I když komunisti řeznictví
    znárodnili,
  • 00:03:29 uzeniny se tu vyráběly pořád,
  • 00:03:31 a dobroty od Huderů
    bývaly po celé Praze pojmem.
  • 00:03:36 Když padla železná opona,
  • 00:03:38 tak jsme byli první v celý ulici,
    komu dům vrátili.
  • 00:03:41 Udělali jsme tady výrobnu
  • 00:03:43 a začali jsme už koncem 90. roku
    fungovat jako výrobna s prodejnou.
  • 00:03:49 Jaké byly první výrobky,
    se kterými jste vyrazili na trh?
  • 00:03:52 Zůstali jsme u tý klasiky ?
  • 00:03:54 špekáčky, párky,
    to, co má český člověk rád.
  • 00:04:00 Tak už si pojďme nějakého
    toho taliána vyrobit!
  • 00:04:01 Vždyť jsi říkala,
    že to trvá několik dní!
  • 00:04:04 Začít musíme od píky,
    tedy od receptu.
  • 00:04:07 Základem je mladé hovězí
    a libové vepřové maso.
  • 00:04:09 Toho do hmoty přijde víc,
  • 00:04:11 asi tři čtvrtiny z celkového
    množství.
  • 00:04:14 Vše se pak nakrájí na kousky,
    zhruba 1,5 centimetru velké.
  • 00:04:19 A co koření? Prozradil ti uzenář
    své tajné ingredience?
  • 00:04:22 Překvapivě ano!
  • 00:04:23 -Cítíte tam česnek...
    -Pepř, česnek, ano.
  • 00:04:28 -Zázvor.
    -Zázvor je tam?
  • 00:04:31 Ale není ho tam moc.
    Je to vyloženě jenom pro chuť,
  • 00:04:33 aby to nebyly takové
    ty navoněné uzeniny.
  • 00:04:37 A ještě něco tam cítím...
  • 00:04:38 -Kardamon.
    -Kardamon? To je ono!
  • 00:04:41 Téhle směsi se říká vložka.
  • 00:04:43 Je potom krásně vidět v řezu
    hotovým taliánem.
  • 00:04:46 V koření se musí nechat proležet
    1-2 dny.
  • 00:04:49 A to okolo je spojka.
    Ta se dělá z mletého masa.
  • 00:04:52 Tak to je pořádný mix!
  • 00:04:54 Když se to všechno smíchá
    dohromady,
  • 00:04:56 tak už se hmota nabíjí do střev
    a ručně?
  • 00:04:59 Ne, Huderům pomáhá stroj,
    ovšem ručně vážou.
  • 00:05:02 Taky jsem si to vyzkoušela.
  • 00:05:05 Teď se mi povedl takový podměrečný,
    takový piditalián,
  • 00:05:09 ale už chytám ten grif!
  • 00:05:11 Až na ten jeden maličký
    ti to jde hezky od ruky.
  • 00:05:15 Taliány máme zavázané a teď nastává
    ta nejdelší část té výroby,
  • 00:05:19 kdy je musíme nechat minimálně
    48 hodin odležet v láku,
  • 00:05:25 který se skládá z vody
    a solící směsi.
  • 00:05:28 Ten lák má zhruba asi 8 procent.
  • 00:05:32 A teď z toho láku je vyndáme
    do kotle,
  • 00:05:35 kde je budeme vařit
    zhruba tak 2 až 2,5 hodiny.
  • 00:05:38 No a doma stačí taliány
    už jen ohřát.
  • 00:05:40 A nejlepší jsou samozřejmě
    s křenem a hořčicí!
  • 00:05:45 Jan Werich o nich kdysi prohlásil,
    že uspokojí gurmeta i žrouta,
  • 00:05:49 protože jsou lahodné, pikantní,
    kořeněné, ale zároveň zasytí.
  • 00:05:53 -Je to tak?
    -Je to tak, přesně!
  • 00:05:55 -Dobrou chuť.
    -Děkuji.
  • 00:05:59 Vypadají přesně jako v onom
    zmiňovaném filmu,
  • 00:06:01 jen pivečko mi chybí!
  • 00:06:03 Tak si na jedno zajdeme.
    Zvu tě!
  • 00:06:06 Skoro každý cizinec,
  • 00:06:08 který se do naší stověžaté matičky
    zatoulá poprvé,
  • 00:06:10 chce vidět hlavně čtyři
    její pamětihodnosti,
  • 00:06:13 a to Pražský hrad, Karlův most,
    Staroměstský orloj,
  • 00:06:16 a pak pivovar U Fleků.
  • 00:06:19 Ten je totiž nejspíš jediný
    ve střední Evropě,
  • 00:06:21 kde se zlatavý mok vaří
    už víc než 500 let,
  • 00:06:25 navíc skoro nepřetržitě,
  • 00:06:27 vyjma několika požárů
    a třicetileté války.
  • 00:06:29 Co to tady máte za pozoruhodné
    dveře? Tady jsou nějaké nápisy.
  • 00:06:32 Tady na těch dveřích
    jsou po řadě napsaná jména
  • 00:06:38 všech majitelů a sládků, kteří tady
    vlastně od středověku byli.
  • 00:06:42 První písemné zmínky o pivovaru
    jsou z roku 1499,
  • 00:06:45 kdy ho koupil sládek Vít Skřemenec,
  • 00:06:48 ale minimálně slad, a možná i pivo,
    se tu vyráběly už dřív.
  • 00:06:53 A jak přišel ke svému jménu?
  • 00:06:54 Můžou za to nějaké skvrny po pivu,
    nebo mariáš?
  • 00:06:57 Ale kdeže! V roce 1762 ho koupila
    rodina Flekova
  • 00:07:01 a tekutý chlebíček tu vařila
    po dvě generace.
  • 00:07:04 Copak to tady schováváte za poklad?
  • 00:07:06 Je tady máčecí štok na namáčení
    ječmene,
  • 00:07:09 což je v principu
    malý kamenný bazének.
  • 00:07:15 Je tady pivovarský znak, na kterém
    jsou teda pracovní nástroje ? limpy
  • 00:07:21 a dřevěná sladovnická lopata,
    plus monogram SF ? Štěpán Flek.
  • 00:07:29 A jednoduché jméno U Fleků
    se tak vžilo,
  • 00:07:30 že se ho žádný další majitel
    neodvážil změnit.
  • 00:07:34 Pěkný příběh,
    ale pojďme už na pivo!
  • 00:07:37 To prý tady pořád vaří
    podle původní receptury.
  • 00:07:39 My děláme pivo jenom
    ze čtyř druhů sladu,
  • 00:07:43 z vody, chmele, kvasnic
    a ruční práce.
  • 00:07:47 Není tady žádná chemie,
    žádná pasterizace, filtrace,
  • 00:07:51 je to prostě pivo,
    který je ke spotřebě,
  • 00:07:55 tak, jak se to dřív dělalo.
  • 00:07:56 Všechno pivo, které vyrobíme,
    se vypije tady u nás v restauraci.
  • 00:08:00 Můj rekord je, že se vypily
    dva tanky za den
  • 00:08:03 a dneska běžně při pěkným počasí
  • 00:08:07 se jeden ten tank denně
    tady vypije,
  • 00:08:09 když je opravdu pěkný počasí
    a je hodně hostů.
  • 00:08:13 A do toho tanku se vejde kolik piv?
    Tam se vejde 2700 litrů.
  • 00:08:18 Pokud dobře násobím a dělím,
  • 00:08:19 tak je to 6750 čtyřdecových piv,
    to je teda spotřeba!
  • 00:08:24 Není to tak obrovské množství,
  • 00:08:26 když si spočítáš, že U Fleků mají
    k sezení 1200 míst
  • 00:08:30 v 8 místnostech a na zahrádce.
  • 00:08:32 Každý sál je něčím specifický.
  • 00:08:34 V Akademii zasedali jako štamgasti
    umělci, známí před 100 lety,
  • 00:08:38 a docela nedávno taky Václav Havel
    s Pavlem Landovským.
  • 00:08:42 V Kabaretu se natáčeli Chalupáři,
    jak byli na výletě v Praze,
  • 00:08:46 a v Rytířském sále mají
    originální židle.
  • 00:08:51 Ty židle sem byly umístěny
    v rozmezí let 1902-1905
  • 00:08:56 a symbolizují všechna města
    v Království českém,
  • 00:09:00 kde v té době byl pivovar.
  • 00:09:04 Židle jsou tvarově stejné,
    ale každá má jinou výzdobu,
  • 00:09:07 čili je tady z vnější strany
    městský znak
  • 00:09:12 a z druhé strany je název
  • 00:09:14 toho konkrétního města,
    kde pivovar byl.
  • 00:09:18 Frymburk. To znamená, že by tady
    měla být židle
  • 00:09:22 s erbem mého rodného města
    Vimperka,
  • 00:09:24 kde se to pivo taky v té době
    vařilo.
  • 00:09:26 No, tak skoro jistě ano.
  • 00:09:28 Kdo mi ji najde,
    dostane ode mě pivo!
  • 00:09:32 Třebová, Soběslav, Mirovice,
    asi Vimperk nenajdu.
  • 00:09:37 Vy sice ne, ale já jo!
  • 00:09:39 -Vy jste ho našel?
    -Já jsem ho našel.
  • 00:09:42 -Vimperk! Máte u mě pivo.
    -Děkuju.
  • 00:09:45 Otázka ovšem je,
    jestli vám bude chutnat,
  • 00:09:47 když jste v pivovaru
    vlastně každý den, že jo.
  • 00:09:49 A co slavné hodiny s písmeny
    Pivovar U Fleků místo číselníku,
  • 00:09:52 kde ty se tam vzaly?
  • 00:09:54 Zřejmě je pořídili předchozí
    majitelé Pštrosovi
  • 00:09:56 někdy koncem 19. století.
  • 00:09:59 Napojili je na plyn
  • 00:10:00 a ciferník tak svítil do ulice
    jako reklamní poutač.
  • 00:10:04 Dodnes jdou, jen to zvířátko nahoře
    se změnilo,
  • 00:10:07 malého pštrosa vystřídal medvídek,
  • 00:10:09 jako symbol současných majitelů
    Brtníků.
  • 00:10:13 Pivovar a restaurace U Fleků
    jim patří od roku 1920,
  • 00:10:16 ovšem po znárodnění se museli
    ze dne na den vystěhovat
  • 00:10:20 a dědeček dnešního majitele
  • 00:10:22 dokonce skončil na čas
    v jáchymovských dolech.
  • 00:10:26 Smutné! Nějak mi z té pohnuté
    historie vyhládlo.
  • 00:10:29 Prý tu podávají speciální guláš
    s pivem, dala sis ho?
  • 00:10:32 Dokonce jsem nahlédla i do kuchyně.
  • 00:10:35 Cibulku máme dozlatova,
    teď přidáme hovězí krk,
  • 00:10:42 a až bude maso celé zatáhlé,
  • 00:10:43 tak tam přidáme rajčatový protlak,
    červenou papriku,
  • 00:10:46 krátce zarestujeme
    a zalijeme vývarem.
  • 00:10:51 A přidáme česnek. Maso se vaří
    asi 1,5-2 hodiny.
  • 00:10:55 Pak se vyndá
    a šťáva se vydusí na tuk.
  • 00:10:58 Odpaří se z ní voda.
  • 00:10:59 Následně se zapráší hladkou moukou,
    krátce orestuje,
  • 00:11:02 zaleje černým flekovským pivem
    a bublá alespoň 20 minut.
  • 00:11:08 Po důkladném provaření
    přidáme uvařené maso,
  • 00:11:18 krátce přejdeme varem,
    přidáme drcenou majoránku
  • 00:11:25 a podle potřeby dosolíme,
    připepříme a můžeme podávat.
  • 00:11:28 Tradiční český gulášek
  • 00:11:29 podáváme nejlépe se špekovým
    a houskovým knedlíkem.
  • 00:11:41 No, tak to flekovský pivo je v tom
    guláši pěkně cítit a je to dobrý!
  • 00:11:49 A teď by to chtělo
    nějakou sladkou tečku.
  • 00:11:52 Což takhle karamelový pohár
    v proslulé cukrárně U Myšáka?
  • 00:11:55 Je libo?
  • 00:11:57 Její historii začal v roce 1904
    psát
  • 00:12:00 cukrářský mistr František Myšák
    a letos to bude přesně 100 let,
  • 00:12:04 co se přestěhoval do tohoto
    nádherného domu ve Vodičkově ulici.
  • 00:12:10 Dorty od pana Myšáka byly za první
    republiky velice populární.
  • 00:12:14 V té době sem chodila
    snad celá smetánka.
  • 00:12:17 Jmenujme například Emu Destinovou,
    pana Oldřicha Nového,
  • 00:12:20 dokonce pan Karel Koželuh,
    náš tenista,
  • 00:12:24 dostal od pana Myšáka
    čokoládovou tenisovou raketu,
  • 00:12:26 které připisuje vítězství
    na mistrovství světa.
  • 00:12:29 A dochovaly se do dnešních časů
    po panu Myšákovi nějaké recepty?
  • 00:12:32 Ano. Po panu Myšákovi se dochovaly
    některé recepty,
  • 00:12:36 zejména náš tradiční
    karamelový pohár Myšák,
  • 00:12:39 který pan Myšák vymyslel.
  • 00:12:41 Nehledejte v tom nic složitého,
  • 00:12:43 je to vanilková zmrzlina
    s tekutým karamelem,
  • 00:12:46 posypaná drcenými oříšky
    a ozdobená šlehačkou.
  • 00:12:51 Karamelový pohár? Na tom přece
    není nic světoborného,
  • 00:12:53 vždyť ho mají snad všude!
  • 00:12:55 Dnes už ano,
  • 00:12:56 ale František Myšák junior,
    tedy syn zakladatele cukrárny,
  • 00:12:59 byl první, kdo přišel na to,
  • 00:13:01 že by se vanilková zmrzlina
    mohla polít tekutým karamelem.
  • 00:13:05 Nesmí být horký, jen vlažný.
    To mi chceš namluvit,
  • 00:13:08 že se do té doby karamelový pohár
    nikde nevyráběl?
  • 00:13:12 Ne. Narodil se v Praze
    a jeho otcem je skutečně pan Myšák.
  • 00:13:17 Kromě karamelového poháru Myšák
  • 00:13:18 vyrábíme podle původních receptur
    ještě dort Myšák ?
  • 00:13:22 sachrový korpus, šlehačkový
    karamel,
  • 00:13:24 opět korpus, šlehačka
    a karamelová poleva.
  • 00:13:28 A mandličky nahoře.
  • 00:13:29 A ještě jeden. Kubánský dort ?
    čokoládovooříškový korpus,
  • 00:13:35 pařížská šlehačka s banánama,
    čokoládová poleva.
  • 00:13:40 A zákazník pozná tyto dorty
    podle toho,
  • 00:13:43 že je na nich napsáno
    CUKRÁRNA MYŠÁK.
  • 00:13:46 Slavné časy podniku skončily
    po 2. světové válce.
  • 00:13:49 Otec Myšák zemřel v roce 1941.
  • 00:13:52 Jeho syn ještě stihl uvítat
    prezidenta Beneše dortem s růžemi,
  • 00:13:56 ale po převratu musel
    své sladké království opustit.
  • 00:14:00 Co si pamatuju, tak v 80. letech
  • 00:14:02 se sem chodívalo na dobrou
    zmrzlinu,
  • 00:14:04 ale dům byl hodně zchátralý.
  • 00:14:06 S velkým očekáváním byla památná
    budova nově otevřena před 3 lety.
  • 00:14:11 Co je tohle za zvláštní stroj?
  • 00:14:12 Pražírna. Čerstvá káva je totiž
    zdejší chloubou.
  • 00:14:16 Mícháme tam čtyři kávy,
  • 00:14:18 který jsou z Brazílie, Indie,
    Nikaragui a Etiopie.
  • 00:14:23 Vlastně každá ta káva
    se musí pražit zvlášť
  • 00:14:26 z toho důvodu, že má jinou hustotu
    a trošku jinou barvu.
  • 00:14:29 Tu kávu pak nechám odležet
    10-12 dní po upražení.
  • 00:14:33 Barista Radek je dokonce
    mistr v latte art,
  • 00:14:35 tedy vytváření obrázků na kávě
    pouhým litím našlehaného mléka.
  • 00:14:41 Vypadá to úžasně, skoro jako by
    na to měl šablonu!
  • 00:14:43 Krás je tu skutečně hodně,
    ale teprve čas ukáže,
  • 00:14:47 zda se nové cukrárně U Myšáka
    podaří navázat na slavnou tradici.
  • 00:14:51 Tak jí držme palce!
  • 00:14:54 Dobrot ale nabízí mé rodné město
    daleko víc.
  • 00:14:56 K lahodné kávě byste mohli
    zakousnout například Pražský koláč,
  • 00:14:59 který vznikl snad podle
    francouzského Tarte Tropézienne.
  • 00:15:03 Mezi dvěma korpusy je jemný
    máslový krém,
  • 00:15:05 nahoře je posypán cukrem.
  • 00:15:08 Nebo chleba se švestkami či dýňové
    sušenky s čokoládou z pekárny Noir.
  • 00:15:13 K mání jsou hlavně
    na farmářských trzích.
  • 00:15:16 A do minipivovaru U Medvídků
    si zajděte
  • 00:15:18 na speciální pivní zmrzlinu.
  • 00:15:20 Můžou ji i děti,
    protože je bez alkoholu.
  • 00:15:28 No, hezky sis to ochutnávání
    stověžaté matičky užila,
  • 00:15:31 ale já jsem se v Královéhradeckém
    kraji taky neměl vůbec špatně.
  • 00:15:35 Pojďme se podívat!
  • 00:15:37 Na severu nejvyšší české hory ?
    Krkonoše
  • 00:15:39 a jejich menší bratříček ?
    Orlické hory.
  • 00:15:41 Pod nimi na soutoku Labe a Orlice
  • 00:15:43 pak salón republiky ?
    Hradec Králové.
  • 00:15:47 Každá oblast kraje má své klenoty,
    třeba slavné Babiččino údolí,
  • 00:15:50 barokní hospitál Kuks,
  • 00:15:52 nebo skalní města v Prachovských
    skalách,
  • 00:15:55 a do hronovské části Rokytník
    se pro změnu jezdí za včelařkou.
  • 00:16:00 Simona Adamcová bývala
    členkou dámské kapely,
  • 00:16:02 kde válela na klarinet a saxofon.
  • 00:16:04 Vlastně nešťastná náhoda v rodině
    způsobila,
  • 00:16:06 že si pořídila první tři úly
    a dnes jich má 300.
  • 00:16:09 Pane jo, to musí být pořádný roj!
  • 00:16:12 Někde jsem se dočetla,
    že v jednom úle je 60 tisíc dělnic,
  • 00:16:15 takže to dohromady dělá
    18 milionů včel.
  • 00:16:20 Přesně tak. První tři domky
    postavila na zahradě pro tatínka,
  • 00:16:23 který měl po autonehodě deprese,
  • 00:16:25 a rodinný lékař jí poradil,
    aby mu pořídila včely.
  • 00:16:29 Užitečná terapie! A jak vidím,
    vyvinula se z ní pěkná velkovýroba.
  • 00:16:32 Kolik toho jedna včelka nasbírá?
    To záleží hlavně na počasí.
  • 00:16:36 Když je hezky, naplní se v úle
    těch 10 rámečku s plástvemi
  • 00:16:39 za necelé dva týdny.
  • 00:16:42 Zralej med v podstatě musí bejt
    aspoň z půlky zavíčkovanej,
  • 00:16:46 takže když ten med zraje,
    tak včely udělají voskový víčko
  • 00:16:49 a tady už ten med vlastně
    postupně dozrává.
  • 00:16:51 Jestli je zralej zjistíme tak,
    že nekape.
  • 00:16:54 Je to malinovej med,
    můžeme ho ochutnat.
  • 00:16:56 Zkuste ochutnat, fakt je dobrej.
    Ďobněte si!
  • 00:16:57 -Kde?
    -Tady, tam bude dobrej.
  • 00:16:59 -Udělejte ďurku...
    -Ty mi zase daj!
  • 00:17:01 Nedaj vám, vůbec, nebojte,
    musíte pořádně ďobnout.
  • 00:17:05 Ten je malinovej. To je lesní
    malina, ten se bude teďka vytáčet.
  • 00:17:08 -Výbornej. Jde to?
    -Je to výborný.
  • 00:17:14 No a kromě malinového umějí stočit
    taky pohankový, javorový, lipový,
  • 00:17:17 a taky luční a lesní,
    tedy medovicový.
  • 00:17:20 A jak se vůbec pozná,
  • 00:17:21 že včely dělají med zrovna
    z maliní nebo z lípy?
  • 00:17:25 Vylučovací metodou.
  • 00:17:26 Tihle pracovití tvorečkové létají
    maximálně do 3 kilometrů,
  • 00:17:29 a když jim v okolí kvete něco,
    co mají nejradši,
  • 00:17:32 berou nektar jen z oné květiny.
  • 00:17:34 Třeba na lesní malinu
    jdou jako divé!
  • 00:17:36 -A tohleto je co?
    -Mateří mřížka.
  • 00:17:38 -Ne, tohle.
    -To je kluk, to je trubec.
  • 00:17:40 Toho si můžete vzít,
    ten nemá žihadlo.
  • 00:17:42 -Nechci.
    -Ten vás nepíchne.
  • 00:17:43 Ne, já vím, ale ne.
    A oni ho chudáka vypudí z toho?
  • 00:17:47 Jo. Nedají mu najíst a tím,
    že ho vyhladoví, tak chudáček umře.
  • 00:17:54 To je mi teda záhadou, jak včela
    trefí zpátky do svého úlu.
  • 00:17:57 Podle jaké navigace létá?
  • 00:18:00 Jednoduše řečeno se orientuje
    podle slunce.
  • 00:18:03 Citlivě vnímá úhel dopadu paprsků,
  • 00:18:05 dokonce dokáže odečítat
    časový posun
  • 00:18:07 a má topografickou paměť.
  • 00:18:10 Takže je nejen pilná,
    ale taky geniální.
  • 00:18:12 Ta její pracovitost bere dech,
  • 00:18:14 přitom žije pouhých 40 dnů
    a tolik toho stihne!
  • 00:18:18 Vlastně když se ta včelička narodí,
    ta včela dělnice,
  • 00:18:20 tak je z ní krmička, kojička,
    čistička,
  • 00:18:22 a je to taková včela, která dělá
    veškeré práce v úle.
  • 00:18:25 Dospělá včela, která může podnikat
    různé orientační výlety ven z úlu,
  • 00:18:30 nosí vodu, nosí nektar,
    nosí medovici.
  • 00:18:33 Strážkyně česna, ty se starají
    o bezpečí v úle,
  • 00:18:36 a trubci, ti mají zase úlohu
    oplodnit včelí královnu,
  • 00:18:40 nebo mají ještě úlohu termoregulace
    plodu, zahřívají plod.
  • 00:18:43 A v podstatě každý jedinec
    má svoji funkci.
  • 00:18:47 Takže ti trubci tam nejsou skutečně
    úplně k ničemu, jak se říká?
  • 00:18:50 Nejsou k ničemu. Starají se
    o termoregulaci plodů
  • 00:18:52 a starají se o oplodnění
    mladých královen.
  • 00:18:55 Je vidět, že se ti ulevilo,
  • 00:18:56 a asistoval jsi taky
    při stáčení medu?
  • 00:18:59 No, na vybírání z úlu
    jsem si netroufal,
  • 00:19:01 ale podávat rámečky do medometu,
    to už nebyl žádný problém.
  • 00:19:04 Tyhle obří stroje dělají všechno,
  • 00:19:06 stočí sladkou dobrotu, procedí ji
    a nalejou do kyblíků.
  • 00:19:10 A pak už se jen plní do sklenic.
  • 00:19:12 Takový lipový med je výborný
    při nachlazení,
  • 00:19:14 ovšem lesní mezi všemi kraluje,
    má nejvíc vitamínů a minerálů.
  • 00:19:19 Ale možná nevíš, že pohankového
    se má užívat
  • 00:19:22 jen jedna lžička denně,
    čistí cévy a žíly,
  • 00:19:25 a že nejlepší ze všech medů
    je stejně medovina.
  • 00:19:28 Medovina vzniká kvašením medu.
    Může mít různé druhy.
  • 00:19:31 Podle příměsí,
    které se do ní dávají,
  • 00:19:32 máme bylinnou, ořechovou,
    mandlovou,
  • 00:19:35 anebo může vzniknout také likér
    a ten má 36 procent alkoholu.
  • 00:19:39 Sladkou chuť si na jazýčku
    ještě chvíli poválíme.
  • 00:19:41 V Hradci Králové,
    kousek od Velkého náměstí,
  • 00:19:43 se line neodolatelná vůně
    z dílny cukrářského mistra Rudolfa.
  • 00:19:48 Lidi z města i širokého okolí
  • 00:19:49 si sem chodí pro vyhlášené
    pralinky.
  • 00:19:53 Stabilně máme tak přibližně
    kolem těch 15 druhů pralinek,
  • 00:19:56 ale někdy je období,
    kdy je opravdu vybráno,
  • 00:19:59 takže je jich tady třeba
    jenom sedm,
  • 00:20:01 ale je záruka toho,
    že to je čerstvý.
  • 00:20:02 Nejvíc je v zimním období,
  • 00:20:04 kdy je chlad a kdy je největší
    poptávka po čokoládě,
  • 00:20:09 takže pak v tu chvíli můžeme mít
    až 30-40 druhů pralinek.
  • 00:20:13 Vlastnoruční výrobu provozuje
    Rudolf Papírník pátým rokem.
  • 00:20:16 Nápad na první bonbón s absintem
  • 00:20:17 přišel v baru při pití
    silného moku.
  • 00:20:20 Základem je ovšem dobrá čokoláda,
    aspoň sedmdesátiprocentní.
  • 00:20:24 Ta se musí rozehřát a vytemperovat.
  • 00:20:26 Ovšem pozor!
    Rozhodně ne ve vodní lázni,
  • 00:20:28 jak to znají hospodyňky
    z vánočního pečení!
  • 00:20:31 A jak tedy?
  • 00:20:32 Rudolf používá mikrovlnnou troubu.
    Jdeme temperovat!
  • 00:20:36 Čokoláda se dá na surový mramor,
  • 00:20:39 a my teďka převalováním
    na mramorové chladné desce
  • 00:20:42 opět vracíme to kakaové máslo
    do takové krystalické podoby,
  • 00:20:48 která nám určuje ten výsledný lesk
    toho výrobku a i chuť.
  • 00:20:54 Jak teda poznáte,
    že už to máte hotový?
  • 00:20:57 Tak normálně by správnej cukrář
    vzal teploměr
  • 00:21:00 a přeměřil by teplotu.
  • 00:21:01 Já se na to dívám a mám ten pocit,
    že za chvilinku to bude ono.
  • 00:21:09 Už vidím jakoby, že ta čokoláda
    mění svoji barvičku.
  • 00:21:12 Takhle jak to tady přehazujeme,
    tak kdyby tady byla větší vlhkost,
  • 00:21:15 tak ona se zamíchává vlastně
    do té čokolády
  • 00:21:18 a v tu chvilku si ji znehodnotíme.
  • 00:21:21 Proto velký nepřítel čokolády
    je voda.
  • 00:21:24 Tak, já si myslím, že už to bude.
  • 00:21:26 Ono tady přeci jenom trošku
    je vlhčeji, už to cítím.
  • 00:21:29 Většinou vždycky na tvářích,
    kolem uší mi to signalizuje,
  • 00:21:34 že tady není úplně tak
    správný klima, jak by mělo bejt.
  • 00:21:39 To jsou teda originální pomůcky!
  • 00:21:41 Vidím, že i v cukrařině platí
    ono okřídlené rčení,
  • 00:21:43 že až cvičení dělá mistra.
  • 00:21:47 S vytemperovanou čokoládou
    se musí pracovat dost rychle.
  • 00:21:49 Ve správné teplotě a viskozitě
    vydrží jen 9 minut.
  • 00:21:53 Nalije se do formy,
    kde vytvoří košíček pro pralinku.
  • 00:21:55 A z čeho Rudolf připravuje náplně?
    Hlavně z českých surovin.
  • 00:21:59 Třeba tahle je z medu
    a hradeckých jablíček,
  • 00:22:02 ale oblíbené jsou i alkoholové,
  • 00:22:04 nejvíc se prodává pralinka
    absintová, s vaječným koňakem,
  • 00:22:07 nebo pivovicová.
  • 00:22:09 Můžete vyzkoušet i proces.
  • 00:22:13 Tak, uděláme si takovou kapsičku.
  • 00:22:16 Teď to bude neprodejný!
    Kolik se tam toho má dát?
  • 00:22:20 Tak asi takhle...
    Máte to v ruce.
  • 00:22:23 Tam si necháváme jenom místečko
    na tu rozinku,
  • 00:22:25 abysme tam mohli
    ještě trošičku přidat.
  • 00:22:29 Já teda schválně ochutnám,
    jak to...
  • 00:22:32 -Ochutnejte.
    -Hm, hodně sladký.
  • 00:22:35 Ten cukr tam samozřejmě
    musí být zastoupen,
  • 00:22:37 protože je to náplň,
    která vydrží maximálně 3 týdny.
  • 00:22:40 Kvůli konzervantu samozřejmě,
    co jinýho by nám konzervovalo,
  • 00:22:43 když nechceme použít chemii,
    tak je to cukr.
  • 00:22:46 Do náplně se může dát
    i nějaký tužší kousek,
  • 00:22:48 třeba oříšek, kandované ovoce,
    nebo rozinky, namočené v rumu.
  • 00:22:51 A jestlipak víš, jak se taková
    pralinka vlastně zavře,
  • 00:22:54 aby její obsah nevytekl?
  • 00:22:56 No, asi se opět potře čokoládou
    a pak strčí do lednice, ne?
  • 00:23:01 Tak, tak, odborně se tomu říká
    víčkování,
  • 00:23:03 přestože se vlastně zátkuje dno
    a nikoliv vršek.
  • 00:23:06 Správně ztuhlá laskomina
  • 00:23:07 potom jde vyklepnout z formy
    jako po másle.
  • 00:23:10 Je nejspíš těžké odolat,
  • 00:23:12 ale jíst by se prý neměla
    hned po vytažení z chladničky.
  • 00:23:16 Když se nechá čtvrt hodiny odležet
    při pokojové teplotě,
  • 00:23:19 krásně se rozvinou
    všechna její aroma.
  • 00:23:24 Jako řidič a otec se vás zeptám,
    jak je to s obsahem alkoholu?
  • 00:23:29 U těchhle destilátovejch pralinek,
  • 00:23:31 tam vezmeme láhev, otočíme ji
    do náplně
  • 00:23:34 a lijeme do té doby,
    dokud mi to chutná.
  • 00:23:37 V ten moment to zastavuji,
  • 00:23:39 takže při takovém požití 5 pralinek
    byste určit nadejchal,
  • 00:23:43 takže nedoporučuji řidičům,
    až když dorazí domů.
  • 00:23:47 Mezitím pralinky krásně povolej
    na pokojovou teplotu,
  • 00:23:51 pak zaparkuje vůz
    a může konzumovat.
  • 00:23:55 Mladistvým se ale pralinky
    s alkoholem neprodávají,
  • 00:23:57 ovšem nejen proto se ty Rudolfovy
    staly proslulou značkou
  • 00:24:01 a dokonce mají na 6 let propůjčen
    titul
  • 00:24:04 Regionální potravina
    Královéhradeckého kraje.
  • 00:24:10 Pamětihodnosti, vojenská historie,
    krásná příroda,
  • 00:24:12 to je kraj kolem Metuje.
    Návštěvníky láká během celého roku.
  • 00:24:16 Docela neobvyklou podívanou
  • 00:24:18 je i více než dvousethlavé stádo
    jelenů a laní
  • 00:24:21 na pastvinách ve Slavětíně.
  • 00:24:24 Jsme na statku U Dašků,
  • 00:24:25 který rodině patří už víc
    než 150 let.
  • 00:24:27 Hospodaří tu už čtvrtá generace
  • 00:24:29 a před dvěma roky dokonce dostali
    cenu Farma roku.
  • 00:24:33 Kromě chovu jelenů, kteří spásají
    trávu na loukách,
  • 00:24:36 pěstují obilí a ostropestřec.
  • 00:24:39 To je dost nezvyklé,
    vypustit na louku jeleny.
  • 00:24:40 Jak na to vlastně přišli?
  • 00:24:42 Náhodou. Dostali v restituci
    těžko obdělávatelná pole
  • 00:24:46 a lámali si hlavu,
    co na nich vysadit.
  • 00:24:49 Jelikož já jsem chvíli po revoluci
    dělal v Německu,
  • 00:24:54 a tam na takovejch nepřístupnejch
    kopcích
  • 00:24:56 a zároveň i u autokrosový dráhy,
  • 00:24:58 se tam povalovali v takový ohradě
    jeleni, tak jsem si říkal:
  • 00:25:02 Sakra, když to můžou mít Němčouři,
    proč bysme to nemohli mít tady my?
  • 00:25:05 Já jsem čekal, že tady ti jeleni
    budou mít spíš les,
  • 00:25:08 a že je budeme marně hledat
    někde v podrostu.
  • 00:25:11 V podsadě neobstojí před nima nic.
  • 00:25:14 Pokud to neolaťujete,
    každej ten jeden strom,
  • 00:25:18 tak je konec, protože ti sežerou
    do 2,5-3 metrů úplně všechno,
  • 00:25:23 kůru, všechno zničej.
  • 00:25:25 Proto ty pastviny
    v podstatě musí bejt holý.
  • 00:25:30 Ti teda mají apetit!
  • 00:25:31 A to si k Daškům můžeš přijet
    jen tak ulovit jelena?
  • 00:25:34 V žádném případě! Jsou to chovatelé
    a nikoliv střelnice.
  • 00:25:37 Zvěřinu jen odborně rozbourají
    a připraví k prodeji.
  • 00:25:40 -A co jste z ní uvařili vy?
    -Roládu.
  • 00:25:43 Lidi prý většinou nechtějí kupovat
    jelení žebra,
  • 00:25:45 a tak ji z nich u Dašku vymysleli.
  • 00:25:48 Vezmeme si mleté maso,
  • 00:25:50 rovnoměrně rozetřeme,
    přidáme směs koření.
  • 00:26:00 Je v tom vegeta, nový koření
    a drobně nasekanej jalovec.
  • 00:26:07 Přidáme uzeninu, okurku,
  • 00:26:12 takhle poklademe vajíčko
    a budeme balit.
  • 00:26:19 Vložíme do pekáče, připravili jsme
    si mezitím hrníček oleje,
  • 00:26:25 kterým to takto polejeme.
    Přidáme trošku vody na podlití,
  • 00:26:32 zapneme si horkovzdušnou troubu
    na 180-200 stupňů,
  • 00:26:38 necháme minimálně hodinu.
  • 00:26:40 Po hodině můžeme roládu otočit
    a dalších 20 minut dopékáme.
  • 00:26:45 A tos tam celou tu dobu vydržel
    čekat na oběd?
  • 00:26:48 Samo sebou, že ne! U Dašků totiž
    zrovna byly farmářské slavnosti.
  • 00:26:52 Jé, ty já miluju! V září jsou jedny
    v Židovicích u Roudnice nad Labem,
  • 00:26:56 v říjnu pak na farmě v Rančicích
    u Českých Budějovic
  • 00:26:59 a v listopadu před Zemědělským
    muzeem v Praze.
  • 00:27:04 Nejsi sama, ve Slavětíně bylo asi
    pět tisíc lidí.
  • 00:27:06 Poptávka po českých potravinách
    prostě pořád roste.
  • 00:27:11 Chceme, aby se de facto
    farmářský trh dostal
  • 00:27:13 do každého okresního města.
    Vidíme to všude v západní Evropě,
  • 00:27:18 za první republiky to bylo
    zvykem,
  • 00:27:20 aby si i člověk z města mohl koupit
    kvalitní regionální potravinu,
  • 00:27:23 která vyrostla v jeho okolí,
  • 00:27:25 a měl záruku, že to skutečně
    prodává ten pravý farmář,
  • 00:27:27 že to není dovezeno
    odněkud přes půlku zeměkoule.
  • 00:27:30 A co všechno u Dašků pěstují?
  • 00:27:32 Hlavně pšenici a cukrovku, ale taky
    ostropestřec. To je takový bodlák.
  • 00:27:36 Ten znám! Výborně čistí játra.
  • 00:27:39 Využití je především ve farmacii
    na léky,
  • 00:27:42 v poslední době i v krmivech,
  • 00:27:44 takže u závodních koní
    u běžných chovatelů koní
  • 00:27:47 se to stává součástí
    krmné dávky.
  • 00:27:51 My to prodáváme firmě,
    která ho lisuje,
  • 00:27:53 protože v podstatě to je olejnina.
  • 00:27:55 Ten vylisovaný olej používají
    ve svém kosmetickém provozu
  • 00:27:59 a dělají vlastně českou kosmetiku
    na bázi ostropestřecového oleje.
  • 00:28:04 Nejlepší je konzumovat ostropestřec
    rozdrcený na prášek.
  • 00:28:07 Někdo to dokáže sníst samotné,
    já asi ne.
  • 00:28:10 Proč? Můžeš si ho zamíchat třeba
    do jogurtu nebo do polévky.
  • 00:28:13 No, pojďme se raději podívat
    na tu roládu.
  • 00:28:16 Po hodině a půl v troubě voněla
    nádherně!
  • 00:28:19 Takhle nám to udělá krásnou
    strukturu.
  • 00:28:22 -Můžete ochutnat.
    -Velmi rád.
  • 00:28:27 Hm, je to strašně dobrý!
  • 00:28:30 No a k téhle lahůdce by se ti
    možná hodilo
  • 00:28:31 zelí z Dobré Vody u Hořic,
    což je tradiční zelinářská oblast.
  • 00:28:36 Je kysané a zdobí ho taky titul
  • 00:28:38 Regionální potravina
    Královéhradeckého kraje.
  • 00:28:42 A stejnou cenou se pyšní i aspiková
    podkova ze ZEPA Bohuslavice.
  • 00:28:45 Šunku dělají z vepříků
    z vlastního chovu
  • 00:28:47 a plní ji vlašským salátem,
    který si taky sami vyrábějí.
  • 00:28:51 Zakousnout byste ji pak mohli
    poličským chlebem
  • 00:28:53 z Kvíčerovské pekárny
    v Polici nad Metují.
  • 00:28:56 Bochníky tam válejí ručně
  • 00:28:59 a za jejich speciální chuť
    může mléčné kvašení žitné mouky.
  • 00:29:04 No a teď si zase můžete
    trochu procvičit paměť.
  • 00:29:06 Dneska se v naší soutěžní otázce
    ptáme,
  • 00:29:08 jak se dřív taky říkávalo
    slavným taliánům?
  • 00:29:25 Vítěz se může těšit na voucher
    od CzechTourismu, partnera pořadu.
  • 00:29:28 Ten mu umožní ochutnávku tradiční
    české kuchyně
  • 00:29:31 v restauraci dle vlastního výběru
    z www.ochutnejtecr.cz
  • 00:29:36 anebo www.toulavakamera.cz
  • 00:29:39 A my se protentokrát loučíme.
  • 00:29:41 Mějte se dobře a nezapomeňte,
    že svět vnímáme pěti smysly.
  • 00:29:46 Proto nenechte své chuťové buňky
    zahálet. Na viděnou příště!
  • 00:29:51 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2011

Související