16 minut

21. prosince 2012

Obsah dílu

Zpětné zrcátko — Splněné přání: Rybář — Miniparlament — Reportáž: Příběhy bezpráví — Slovíčka: Atmosféra — Zprávičky od vás: Vánoční ozdoby Okříšky

Části dílu

00:35
Zpětné zrcátko
    S Petrem Kopeckým se ohlédneme za událostmi uplynulého týdne. V úterý to byl právě rok od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. V pražském Divadle na Zábradlí mu odhalili pamětní desku a lidé na něj vzpomínali i humorně, třeba ohrnutím nohavic.
    Před 120 lety se objevila tradice psaní vánočních pohlednic. Přes všechny moderní technologie se tato tradice opět vrací. Na ulicích se už prodávají vánoční kapři. Takový kapr rostl 3 roky, než se dostal na váš štědrovečerní stůl.
    Jako předzvěst Vánoc k nám doputovalo Betlémské světlo. Plamínek, zapálený přímo v izraelském městě Betlém, kde se podle legendy narodil Ježíšek, k nám přivezli skauti.
    Podívejte se, jak pojali pečení perníčků ve vesnici Křižánky na Žďársku. Tamní ženy upekly ze 70 kilogramů mouky a tří set vajec model celé vesnice z perníku.
    Tak ať se i vám na Vánoce všechno povede!
    02:37
    Splněné přání: Rybář
      Rybáři před Vánocemi prodávají kapry. Je to jednoduché, stát se profesionálním rybářem? David Kvasil by jím být chtěl. Navíc obdivuje populárního českého rybáře Jakuba Vágnera a moc rád by ho potkal. Zprávičky proto přichystaly malé předvánoční překvapení. Reportáž pro vás připravil Zbyněk Kňourek.
      07:55
      Miniparlament
        Minulý víkend jsme měli ve studiu Miniparlamentu nové poslance. Další díly s nimi uvidíte v lednu, ale pokud taky chcete diskutovat v Miniparlamentu, posílejte nám přihlášky s údaji v titulku na email Zpráviček. Natáčet budeme zase za měsíc.
        08:09
        Reportáž: Příběhy bezpráví
          Jedním z projektů společnosti Člověk v tísni jsou Příběhy bezpráví, které dětem ve školách přibližují československou minulost očima těch, kteří ji zažili. Zprávičky se na jedné ze škol zúčastnily promítání a diskuse se Zuzanou Marešovou, jednou z židovských dětí, které na prahu druhé světové války zachránil Angličan Nicholas Winton. K letošním příběhům se váže i literární soutěž s tématem V opozici! Víc se o ní dozvíte na webu, Uvidíte v reportáži Jakuba Čermáka
          10:47
          Zprávičky od vás: Vánoční ozdoby Okříšky
            Ve spoustě škol byl předvánoční čas ve znamení vlastnoručně vyráběných ozdob a dárků. My se vypravíme podívat na vánoční dílnu do Okříšků u Třebíče. Reportáž natočila Školní televize ZŠ Okříšky.
            11:41
            Slovíčka: Atmosféra
              Hodně lidí si stěžuje, že pro samou práci a přípravy nemají ani čas si vychutnat slavnostní vánoční atmosféru. Jak se dozvíte v následujícím, úplně posledním dílu Slovíček, alespoň nějakou atmosféru si ale vychutnáváme vlastně pořád. Připravila Maria Procházková.
              14:01
              Soutěž
                Tentokrát se ptáme, jak se jmenuje patron rybářů? Napovíme vám, že má stejné jméno jako jeden z tvůrců Zpráviček.
                A) Svatý Petr
                B) Svatý Michal
                C) Svatý Josef
                SMS ve tvaru ZP mezera A nebo B nebo C zašlete na číslo 906 06 09. Technicky zajišťuje Erika a.s., cena jedné SMS 9 Kč včetně DPH.
                První tři nejrychlejší správné odpovědi odměníme tričky Zpráviček. A jaká je, ta správná odpověď se od nás dozvíte až po vánočních prázdninách.
                Nakonec ještě potěšíme všechny úspěšné řešitele posledního úkolu z „Víte proč“. Poslali jsme vám ceny z Matfyzu.
                Přehrát celé video
                Stopáž15 minut
                Další díl
                4. ledna 2013

                Zprávičky na sociálních sítích

                Napište nám