15 minut

19. června 2010

Obsah dílu

Divadlo Minor: Moje první encyklopedie — Miniparlament: míče místo školních židlí — Reportáž: Multikulturní časopis Romská dušička

Části dílu

00:36
Zpětné zrcátko
    Svatba švédské korunní princezny, český návrh na placení školného na univerzitách, maskoti národních týmů na fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice a výročí povstání proti apartheidu v jihoafrickém městě Soweto – zajímá Vás víc? Podívejte se do Zpětného zrcátka Petra Kopeckého.
    02:46
    Divadlo Minor: Moje první encyklopedie
      Už víte, jaký máte životní úkol? Jestli ještě ne, tak se vypravte do pražského divadla Minor na zbrusu nové představení Moje první encyklopedie. V režii Jiřího Adámka si můžete pohrát přímo na jevišti a poznáte řadu zajímavých postav a jejich úkolů na světě. Můžete s sebou vzít i menšího sourozence, protože tuhle hru pochopí nejen školáci, ale i děti od tří let. Představení i jeho zákulisí navštívil Jakub Čermák.
      05:56
      Miniparlament: míče místo školních židlí
        Ačkoliv máme plnou emailovou schránku Vašich návrhů pro miniparlament, přišel čas poslední debaty před prázdninami. Příští týden se dozvíte, jak si vedly děti, které se přihlásily do našich kamerových zkoušek, a od září malá sněmovna zase ožije novými návrhy a hlavně novými tvářemi. Bára, Mia, Honza a Ondra byli prvními účinkujícími v miniparlamentu, jeho průkopníky a vedli si skvěle – tak se na ně ještě naposledy podívejte.
        Návrh divačky Kláry z Kyjova ostatním dětem představila Bára: ve školních třídách by se místo na židlích mělo sedět na gymnastických míčích. Děti by měly lepší držení těla, vyučování by bylo zábavnější a míče by šlo využít i v tělocviku. Malým poslancům se ale návrh příliš nezdál. Bára měla pocit, že by její spolužáci dělali s míči ve třídě nepořádek. Mia zas namítla, že sedět celý den bez opory zad by bylo nepohodlné. Honza se zamyslel nad tím, jestli by míče nevedly k větší bdělosti při vyučování a Ondřej řekl, že úplně stačí, když se klasická židle správně vytvaruje, aby byla pohodlná. Celou debatu si můžete připomenout tady a jako vždy můžete i sami vyjádřit svůj názor.
        Nezapomeňte, že do miniparlamentu můžete svůj návrh poslat i sami, stačí, když nám napíšete. Budeme rádi, když k návrhu také připojíte svůj věk, jméno a odkud jste.
        10:21
        Reportáž: Multikulturní časopis Romská dušička
          Když Vám povíme, že redaktoři z deseti základních škol po celé republice píší do multikulturního časopisu Romano voďori, napadne Vás, že je to projekt pro Romy. Název opravdu znamená Romská dušička, ale školáci, kteří se na časopisu podílejí, popisují i život mnoha dalších menšin v České republice, třeba početné vietnamské komunity. Jedna z redakcí Romské dušičky pracuje v Mostě na sídlišti Chánov a právě tam zamíříme v reportáži Petra Kopeckého.
          12:51
          Soutěž
            V reportáži jste se seznámili s multikulturním časopisem Romská dušička. Jestlipak víte, která národnostní menšina je v České republice oficiálně nejpočetnější?
            A) romská
            B) slovenská
            C) vietnamská
            Odpověď ve tvaru ZP mezera A nebo B nebo C posílejte jako SMS na číslo 906 06 09 do středy 23. června do 12 hodin. Autoři prvních tří správných odpovědí se můžou těšit na Zprávičkové tričko.
            Přehrát celé video
            Stopáž15 minut
            Další díl
            26. června 2010

            Přehled dílů

             

            Zprávičky na sociálních sítích

            Napište nám