15 minut

29. května 2010

Obsah dílu

Miniparlament: řidičák na auto od 15 let — Reportáž: Cirkus Paciento

Části dílu

00:31
Zpětné zrcátko
    Čeští hokejisté mistry světa a volby do poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Proč dospělí přikládají takovou důležitost volbám? Petr Kopecký se zeptal hlavních aktérů volebního vysílání České televize a přehled o tom tak získáte i Vy.
    03:35
    Miniparlament: řidičák na auto od 15 let
      Pokud nás sledujete pravidelně, tak víte, že náš miniparlament nemá moc společného s velkým parlamentem, do kterého se dnes konají volby. Miniparlament je hra, ve které se dá za zajímavý nápad vyhrát tričko Zpráviček a se skutečným parlamentem je tu podobnost v tom, že se debatuje o věcech důležitých pro všechny.
      Děkujeme za všechny přihlášky do miniparlamentu, které jste nám poslali. Jejich uzávěrka bude 31. května a v polovině června z nich na kamerových zkouškách vybereme novou čtveřici dětí. Reportáž z kamerových zkoušek uvidíte v posledních červnových Zprávičkách, a tak se i dozvíte, jak si uchazeči o účinkování v malé sněmovně vedli a kdo z nich se zařadil k nejlepším debatérům.
      Dnešní debata se odehrála na diváckým návrhem od Katky Paprocké z Poděbrad a ostatním dětem ho vysvětlil Ondřej. Katka chtěla, aby se řidičský průkaz na auto dával už od 15 let. Teď může auto řídit osoba starší osmnácti let a výjimkou jsou čtyřkolky, jejichž rychlost nepřesáhne 45 kilometrů v hodině. Dětem ve studiu se nápad moc nelíbil, vesměs se shodly na tom, že patnáctiletí jsou na řízení normálního auta ještě moc malí a bylo by to pro ně velké sousto. Celou debatu si můžete připomenout tady a jako vždycky se k tématu můžete i sami vyjádřit.
      Nezapomeňte, že do miniparlamentu můžete svůj návrh poslat i sami, stačí když nám napíšete. Budeme rádi, když k návrhu také připojíte svůj věk, jméno a odkud jste.
      07:54
      Reportáž: Cirkus Paciento
        Jestli jste někdy leželi v nemocnici, tak víte, že pacientům tam není dvakrát do smíchu. A přitom smích je nejlepší lék, a přinejmenším vrací chuť do života. Proto existují zdravotní klauni, kteří u nás chodí za dlouhodobě hospitalizovanými dětmi už do 49 nemocnic, snaží se malé pacienty rozesmát a učí je různé legrácky. Vznikne tak dobrá nálada a slavnostní představení pro rodiče i zdravotníky. Nepřijdete o něj ani Vy, máme pro Vás totiž místa v první řadě – v reportáži Jakuba Čermáka.
        12:32
        Soutěž
          Tak už víte, jaký světový rekord drží Jarmila Kratochvílová od roku 1983 dodneška? Správně hádali ti, kdo nám napsali, že v běhu na osm set metrů. Komu sport nic neříká, možná se zaraduje teď, protože nová otázka míří do oblasti filmu. Kdopak by se vlka bál – tak se jmenoval film, se kterým režisérka Maria Procházková zvítězila na loňském Mezinárodním festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Jestlipak víte, jakou cenu vyhrála?
          A) Zlatý střevíček
          B) Zlatý pohár
          C) Stříbrného medvěda
          Odpověď ve tvaru ZP mezera A nebo B nebo C posílejte jako SMS na číslo 906 06 09 do středy 2. června do 12 hodin. Autoři prvních tří správných odpovědí se můžou těšit na Zprávičkové tričko.
          Přehrát celé video
          Stopáž15 minut
          Další díl
          5. června 2010

          Přehled dílů

           

          Zprávičky na sociálních sítích

          Napište nám