iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
20. 9. 2008
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

61 hlasů
20462
zhlédnutí

Kuchařská pohotovost

Košík plný hub

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kuchařská pohotovost - Košík plný hub

  • 00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
  • 00:00:08 HOUKÁ SIRÉNA
  • 00:00:14 A je to tady! Služba,
    na jakou jste dlouho čekali:
  • 00:00:17 Kuchařská pohotovost.
  • 00:00:29 Chystáte rodinnou oslavu
    nebo chcete připravit steak
  • 00:00:32 jak se patří a nevíte si rady?
  • 00:00:33 Obraťte se
    na Kuchařskou pohotovost.
  • 00:00:36 Dokážeme splnit
    všechna vaše kulinářská přání.
  • 00:00:38 Naše zásahy můžete sledovat
    každý týden nebo zavolejte
  • 00:00:41 a náš tým špičkových odborníků
    pomůže právě vám.
  • 00:00:45 Stačí nás kontaktovat
    a my přijedeme,
  • 00:00:48 nakoupíme, poradíme, uvaříme.
  • 00:00:50 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
  • 00:00:52 A kdo se to o vás tak dokonale
    a nezištně postará?
  • 00:00:55 Jako 1. je tu velký šéf,
    skutečný král v kuchyni,
  • 00:00:59 chápající a velkorysý,
    ale když přijde na věc,
  • 00:01:02 umí si prosadit svou.
  • 00:01:05 Jiří, kapitán národního týmu
    kuchařů a cukrářů České republiky.
  • 00:01:08 A tohle už je náš
    profesionální cukrář.
  • 00:01:13 Chtěl být výtvarníkem,
    ale pak pochopil,
  • 00:01:15 že obrazy se dají tvořit i jinak.
  • 00:01:18 Vladimír, šéfcukrář
    velkého pražského hotelu.
  • 00:01:21 Následuje jemný ženský prvek,
    ozdoba týmu,
  • 00:01:23 která se ovšem i přes své mládí
    umí v kuchyni pěkně ohánět.
  • 00:01:26 Svým šéfům je vždy k ruce,
    i když si o nich občas myslí své.
  • 00:01:28 V našem týmu se Martina
    rozhodně neztratí.
  • 00:01:31 A teď už rychle do práce,
    je tu nový naléhavý případ.
  • 00:01:35 Simona a Pavla
    jsou nerozlučné kamarádky.
  • 00:01:38 Každý rok o prázdninách
    tráví společně se svými dětmi
  • 00:01:41 týden na horách
    a neužívají si to jen ony.
  • 00:01:44 Tentokrát jim štěstí přeje.
    Počasí se vydařilo a navíc,
  • 00:01:48 v lese je hub jako máku.
    Jenže všechno dobré
  • 00:01:51 se jednou zají
    a tak ještě před 3, 4 dny
  • 00:01:54 tak vzácná praženice
    přestává být žádaná.
  • 00:01:57 Už je to tady.
    Dobrou chuť.
  • 00:02:00 Zase praženice?
    No, praženice.
  • 00:02:03 Komu to nechutná?
    -Mně jo.-No, aspoň někdo.
  • 00:02:07 No, ale já mám pocit,
    že se to 5. den už jíst nedá.
  • 00:02:11 Ale co budeme
    s těmi houbami dělat?
  • 00:02:13 Máme tam ještě 2 košíky.
    Nemáte něco jiného?
  • 00:02:16 Jo, pozor, mám nápad.
    A je to dobrý nápad!
  • 00:02:20 Simona si nedávno uložila
    do telefonu
  • 00:02:23 číslo Kuchařské pohotovosti
    a ta přece vždycky pomůže.
  • 00:02:26 Dobrý den, tady je Simona.
  • 00:02:29 Dobrý den,
    tady Kuchařská pohotovost.
  • 00:02:31 S čím vám můžu pomoct?
    No, máme tady houby
  • 00:02:34 a potřebovala bych
    nějaký úžasný recept,
  • 00:02:36 ale jen ať to není praženice.
    Simona, Pavla i jejich děti
  • 00:02:40 mají štěstí,
    houby jsou totiž Jiřího vášeň,
  • 00:02:43 takže s výběrem receptů
    nebude problém.
  • 00:02:45 Houbové speciality patří odedávna
    k tradiční české kuchyni
  • 00:02:49 a jednou z těch, na kterou se
    k naší škodě už téměř zapomnělo,
  • 00:02:51 je staročeský houbový kuba.
    Tahle dobrota se tentokrát
  • 00:02:55 bude podávat jako příloha
    k pečené vepřové krkovičce.
  • 00:02:58 Pokud budou v košících i lišky,
    kuřátka nebo jiné malé houby,
  • 00:03:01 naloží je naši kuchaři
    do speciálního skořicového nálevu.
  • 00:03:05 V zimě přijde tahle delikatesa
    určitě vhod.
  • 00:03:08 A protože Vladimír doufá,
    že kromě hub rostou v lese
  • 00:03:11 i borůvky a maliny,
    doplní menu mraženým krémem
  • 00:03:15 s omáčkou z lesního ovoce.
    A je to.
  • 00:03:18 Houbové menu je na světě,
    takže rychle za našimi houbařkami.
  • 00:03:26 Dobrý den.
    -Dobrý den.-Dobrý den.
  • 00:03:30 Tak jsme přijeli pomoct
    s těmi houbami.
  • 00:03:32 To moc děkujeme.
    Podívejte se na to.
  • 00:03:34 To není zas tak moc.
    No, jo, ale tak je to celý týden.
  • 00:03:37 Ale houby jsou nádherné.
    Tak co tady máme? Růžovky,
  • 00:03:41 suchohřiby, syrovinka holoubka,
    krásné hříbky, lišky.
  • 00:03:47 Lišky můžeme zavařit,
    máme na to fajnový recept.
  • 00:03:50 Hříbky a ostatní můžeme upéct
    s krkovičkou.
  • 00:03:54 Ale to bude trvat,
    než se upeče krkovička.
  • 00:03:56 Máme docela hlad.
    To bude, ale můžeme udělat růžovky.
  • 00:04:02 Jako předkrm.
  • 00:04:06 Máte krásné kloboučky,
    takže je opečeme na másle.
  • 00:04:09 A jsou to všechno růžovky?
  • 00:04:11 Mně tahle připadá
    jako muchomůrka hlízovitá.
  • 00:04:14 A tady se píše, že množství jedu,
    které bychom nabrali
  • 00:04:18 na špičku nože,
    by usmrtilo 100 tisíc myší,
  • 00:04:21 které seřazeny za sebou by utvořily
    řadu dlouhou 18 km,
  • 00:04:27 podle níž bychom si vykračovali
    4 a půl hodiny vojenským krokem.
  • 00:04:30 Já bych se toho nebál.
    Vojenským krokem se už nechodí,
  • 00:04:33 to bude v pohodě.
    To se budeme potom spíš ploužit.
  • 00:04:37 Při sběru hub
    není opatrnosti nikdy nazbyt,
  • 00:04:40 ale tohle jsou růžovky
    a z těch Pavla strach mít nemusí.
  • 00:04:43 Na tenhle předkrm
    budeme potřebovat: čerstvý chléb,
  • 00:04:46 mletý kmín, máslo, sůl
    a klobouky bedel a růžovek.
  • 00:04:52 Kolik vás bude dohromady?
    Děcka lítají po lese,
  • 00:04:56 takže budeme samy 2.
    Samy 2. Tak pro každou 2 klobouky?
  • 00:05:00 To by tak mohlo být.
    Tak já vybírám.
  • 00:05:04 Ty největší.-A asi bez nohy.
    -Tuhle ještě ukrojíme.
  • 00:05:13 Poprosím zatím nakrájet suchohřiby
    nadrobno, ty dáme do toho kuby.
  • 00:05:21 Houby máme opláchnuté
    a já je osolím. Solí se dopředu,
  • 00:05:25 aby se nám ta sůl rozpustila.
    Trochu kmínu.
  • 00:05:33 A to samé uděláme z 2. strany.
    Na másle nešetříme.
  • 00:05:45 Přidáme houby.
  • 00:05:49 Houby do sebe nasáknou
    rozehřáté máslo, lehce přepuštěné,
  • 00:05:53 a s tou šťávou, co pouští,
    jste hned v lese. Už je obracíme.
  • 00:06:06 Houby máme hotové,
    dáme je na chleba.
  • 00:06:13 Přidáme tam ještě vypečené máslo.
  • 00:06:16 Lehce dozdobíme
    větvičkou rozmarýnu. Hotovo.
  • 00:06:23 To vypadá krásně.
    Koukám, že jste tady
  • 00:06:26 taky nezahálely, ale tuhle ne,
    to je hořčák. -Jé, aha.
  • 00:06:32 Tohle je hříbek, tohle je hořčák.
    Má tmavou nožičku proti hříbku.
  • 00:06:37 Hříbek je doběla nebo dožluta,
    ale tohle jde dorůžova.
  • 00:06:43 Ten je špatný.
    Takže se tam nebude dávat?
  • 00:06:48 Ne, pošleme ho do lesa.
    Tak já myslím, že si dáme.
  • 00:06:54 Určitě ochutnejte.
  • 00:06:58 Výborné.
    Dobrota.
  • 00:07:00 Ale myslím si, že bychom se mohli
    vrhnout na pečení masa.
  • 00:07:05 No, před masem uděláme
    ještě dezert.
  • 00:07:08 To je taková fajnová věc,
    ale musí se udělat dopředu.
  • 00:07:11 Ovšem než začneme
    s přípravou dezertu,
  • 00:07:13 zopakujeme si recept na předkrm:
    na másle z obou stran orestujeme
  • 00:07:17 osolené a pokmínované klobouky
    růžovek a bedlí.
  • 00:07:20 Položíme na plátek
    čerstvého chleba,
  • 00:07:22 zakápneme zbytkem másla z pánve
    a můžeme se pustit do jídla.
  • 00:07:27 Simono, Pavlo. Uděláme si parfait.
    Budeme potřebovat: vaječný koňak,
  • 00:07:32 žloutky, najemno podrcené mandle,
    moučkový cukr a ušlehanou šlehačku.
  • 00:07:40 Martino, měla bys zástěry?
    Určitě.
  • 00:07:44 Děkuji.
    Ty se budou hodit.
  • 00:07:47 Přišla naše chvíle.
    Můžu vás nějak zapojit?
  • 00:07:55 Zkuste to.
    Tak já třeba.
  • 00:08:00 Šlehačku tam dáme jako první.
    Budeme přidávat moučkový cukr,
  • 00:08:07 protože krystalový
    by se nám tam nerozpustil.
  • 00:08:11 Přidáme mandle, žloutky. A už
    je to docela pěkně promíchané.
  • 00:08:25 Přidáme vaječný koňak.
    Můžu Vás poprosit?
  • 00:08:28 Určitě. Všechen?
    Ježíš, tak jo.
  • 00:08:35 To asi mělo být postupně, že?
    -Hm.-Pozdě.
  • 00:08:38 Tady mám pro vás připravenou
    silikonovou formičku
  • 00:08:43 a cukrářský sáček.
    Takhle se vždycky ohrne okraj
  • 00:08:47 a naplníme formičky.
    Lžičkou by to nešlo?
  • 00:08:54 Šlo by to,
    ale měli bychom to upatlané.
  • 00:08:59 Když tak můžete
    s tím takhle zaklepat,
  • 00:09:02 ono nám to sedne
    a uvolní se vzduchové bubliny.
  • 00:09:08 Doplníme.
    Teď se poklepává takhle.
  • 00:09:15 A můžeme to dát do mrazáku mrazit.
  • 00:09:20 A než se Vladimír vrátí z kuchyně,
    uděláme si krátkou rekapitulaci:
  • 00:09:23 do našlehané smetany opatrně
    vmícháme moučkový cukr,
  • 00:09:27 mleté mandle a žloutky.
    Dochutíme vaječným koňakem
  • 00:09:31 a hotovým krémem
    naplníme silikonové formičky,
  • 00:09:34 které uložíme do mrazničky
    a necháme důkladně zmrazit.
  • 00:09:37 Parfait se nám mrazí,
    začneme s přípravou omáčky
  • 00:09:40 s lesním ovocem. Budeme
    potřebovat: pomerančovou kůru,
  • 00:09:44 ostružiny, borůvky,
    škrobovou moučku,
  • 00:09:48 moučkový cukr,
    může být i krystalový,
  • 00:09:50 špetka badyánu pro navonění
    a červené víno.
  • 00:09:55 A může to být jakékoliv červené
    víno nebo záleží na značce?
  • 00:09:58 Já myslím,
    že na značce nezáleží,
  • 00:10:00 hlavně aby bylo červené
    a aby to nebyl žádný patok.
  • 00:10:03 Děti se nám vrátily z lesa.
    Matýsku, roste v lese
  • 00:10:06 něco jiného než houby?
    Jo. Stromy.
  • 00:10:10 Těmi dezert neozdobíme.
    Myslíš, že bych tě mohl poprosit,
  • 00:10:14 že bys tam zkusil natrhat
    nějaké jahody, borůvky nebo maliny?
  • 00:10:19 Já ti dám hrníček a děkuji ti.
    Dávej pozor.
  • 00:10:27 Vás poprosím, běžte radši hlídat
    děti a já jdu do kuchyně.
  • 00:10:33 Na omáčku z lesního ovoce
    si dáme vařit trochu vody.
  • 00:10:37 Přidáme červené víno,
    polovinu lesního ovoce,
  • 00:10:46 trošku ostružin, zamícháme
    a přivedeme k varu.
  • 00:11:01 Přidáme cukr, špetku badyánu,
    trošku pomerančové kůry
  • 00:11:13 z opláchnutého pomeranče.
    Nepřeženeme to,
  • 00:11:17 aby omáčka nebyla víc
    pomerančová.
  • 00:11:22 Solamyl zalijeme vodou,
    promícháme,
  • 00:11:27 aby nám nezůstal na dně
    a vytvoříme si zálivku.
  • 00:11:33 Budeme lít s citem, aby omáčka
    nebyla ani řídká, ani hustá.
  • 00:11:36 Provaříme.
    To, že je škrob provařený,
  • 00:11:39 poznáme tak, že dáme na jazyk,
    pomneme po patře
  • 00:11:46 a neucítíme krupičky škrobu.
    Stáhneme plamen
  • 00:11:51 a abychom měli
    hezké kousky ovoce v omáčce,
  • 00:11:56 nasypeme zbytek lesního ovoce.
    A jelikož je omáčka připravená
  • 00:12:04 na okamžité použití, tak už
    ten zbytek nebudeme provařovat,
  • 00:12:08 jen lehce promícháme
    a dáme vychladit.
  • 00:12:13 Borůvky nerostou.
    Nerostou? No, to vidím. Podívej se.
  • 00:12:19 Snad něco natrhá maminka.
    Aspoň že máme 3 jahůdky.
  • 00:12:25 Já ti děkuji a to si spapej.
  • 00:12:31 Matýsek běžel za maminkou,
    která s Pavlou venku krájí houby,
  • 00:12:35 takže si v klidu můžeme zopakovat
    recept na omáčku z lesního ovoce:
  • 00:12:38 do vařící vody přidáme
    červené víno, polovinu borůvek
  • 00:12:42 a ostružin a celou směs
    přivedeme k varu.
  • 00:12:45 Podle chuti osladíme, okořeníme
    špetkou mletého badyánu
  • 00:12:49 a nastrouhanou
    pomerančovou kůrou
  • 00:12:51 a jemně zahustíme zálivkou
    ze solamylu a vody.
  • 00:12:55 Pořádně provaříme,
    přisypeme zbytek ovoce
  • 00:12:57 a dáme vychladit.
    Vladimír ještě ukázal,
  • 00:13:00 jak tento dezert těsně
    před podáváním správně nazdobit
  • 00:13:03 a Simona s Pavlou
    se zatím začaly chystat
  • 00:13:05 na přípravu hlavního jídla.
    Předkrm už mají za sebou
  • 00:13:08 a tak jim snad
    u vaření v břiše kručet nebude.
  • 00:13:11 Největší hlad jsme zahnali...
    Ale něco by se tam ještě vešlo.
  • 00:13:14 Maso určitě.
    Tak se rychle pusťme do krkovičky.
  • 00:13:17 Co budeme potřebovat?
    Krkovičku, česnek, mletý kmín,
  • 00:13:23 cibuli, vodu na podlití,
    sůl a pepř.
  • 00:13:27 Krkovičku je rozříznutá
  • 00:13:29 na několik kousků,
    aby se nám udělala rychleji.
  • 00:13:32 Svážeme ji provázkem.
    Tady poprosím prolisovat česnek.
  • 00:13:35 Utáhneme a svážeme krkovičkou
    do válečku.
  • 00:13:43 A proč se svazuje?
    Aby měla hezčí tvar.
  • 00:13:49 Uděláme uzel
    a máme hezký váleček.
  • 00:14:01 Osolíme, opepříme.
    Z toho asi nic nepadá.
  • 00:14:06 Obráceně.
    Aha, já to dělám obráceně.
  • 00:14:11 Tak tohle se Simoně
    vážně povedlo! Je vidět,
  • 00:14:14 že s mlýnkem na pepř
    není kamarád a to je škoda!
  • 00:14:17 Čerstvě namletý pepř,
    jak už z minulých dílů víme,
  • 00:14:20 má totiž úplně jiné grády,
    než mletý pepř ze sáčku.
  • 00:14:22 Otočíme a to samé.
  • 00:14:25 Od této chvíle
    už jde všechno hladce.
  • 00:14:28 Simona s Pavlou potřely maso
    pěknou vrstvou česneku
  • 00:14:31 a Jiří jim na oplátku ukázal,
    jak se správně krájí cibule.
  • 00:14:35 Cibuli krájíme kořínkem
    od sebe tak,
  • 00:14:38 aby nám podržel celou cibuli.
  • 00:14:40 Nůž je špičkou nahoru,
    takže to nedokrojí.
  • 00:14:45 Cibule je vlastně nakrájená,
    ale kořínek ji drží pohromadě.
  • 00:14:51 A teď napříč, nic na tom není.
  • 00:14:58 Podlijeme trochou vody.
    Zapomněli jsme na kmín.
  • 00:15:07 Přidáme kmín.
    Poprosím přiklopit.
  • 00:15:17 A dáme do trouby na 180 stupňů,
    pro začátek s pokličkou,
  • 00:15:22 začne se nám to dusit,
    potom pokličku sundáme
  • 00:15:25 a dopečeme dozlatova.
  • 00:15:28 Na vypečenou krkovičku
    si bude muset Simona s Pavlou
  • 00:15:32 ještě počkat, ale aspoň máme čas
    zopakovat si postup její přípravy:
  • 00:15:35 maso podélně nakrájíme,
    aby se rychleji propeklo.
  • 00:15:38 Chceme-li,
    aby mělo na talíři hezký tvar,
  • 00:15:41 ovážeme je nití
    nebo tenkým provázkem.
  • 00:15:44 Osolíme, opepříme,
    potřeme prolisovaným česnekem,
  • 00:15:48 zasypeme nakrájenou cibulí
    a mletým kmínem, podlijeme vodou
  • 00:15:51 a dusíme doměkka při 180 stupních
    v troubě pod pokličkou,
  • 00:15:55 kterou na závěr sundáme,
    aby se krkovička pěkně vypekla.
  • 00:15:59 A teď už honem na houbového kubu.
    Budeme potřebovat: vařené kroupy,
  • 00:16:03 houby nakrájené nadrobno,
    cibulku najemno, drcený česnek,
  • 00:16:09 majoránku, kmín nejlépe mletý,
    sádlo...-Sádlo ne!
  • 00:16:15 Bavili jsme se o tom, dáme olej.
    Samozřejmě sůl a pepř.
  • 00:16:21 Uděláme si základ, ale to zvládnu
    sám, protože kuchyně je malá.
  • 00:16:24 Vy si můžete dát zatím kávu.
    Dobře.
  • 00:16:29 Sádlo ne, použijeme olej.
    Rozehřejeme a přidáme cibulku.
  • 00:16:40 Začíná se nám smažit vařečka,
    takže olej je teplý
  • 00:16:45 a přidáme cibulku.
    Cibulka je krásně dozlatova,
  • 00:16:54 tak si přidáme houby. Chvíli
    si počkáme, houby pustí vodu.
  • 00:17:06 Můžeme je prohodit, potřebujeme,
    aby se nám to otočilo.
  • 00:17:14 Houby jsou podušené,
    přidáme česnek.
  • 00:17:18 Nebudeme šetřit,
    česnek je zdravý.
  • 00:17:21 Česnek tepelně opracujeme
    a základ na kubu je hotový.
  • 00:17:30 Simono, Pavlo!
    Máme hotovo, můžeme míchat.
  • 00:17:36 Jestli to nevadí, já jdu sama.
    Simona hraje s Matýskem fotbal.
  • 00:17:39 Tak dobře.-Jestli to zvládneme.
    -Zvládneme to určitě.
  • 00:17:43 Tak mám míchat?
    Určitě.
  • 00:17:46 To je cibulka a na nich houby?
    A česnek.
  • 00:17:51 Přidáme kmín, majoránku.
    Dá se použít i čerstvá,
  • 00:18:00 ale ta sušená je aromatičtější.
    Osolíme lehce a opepříme.
  • 00:18:13 Teď to ochutnáme.
    Výborné.
  • 00:18:23 Já bych to možná ještě osolil.
    Uděláme to i voňavější,
  • 00:18:29 přidáme trochu majoránky.
    Majoránku mám ráda, klidně.
  • 00:18:33 A trochu kmínu. Máme dochuceno
    a teď to dáme do pekáčku.
  • 00:18:39 Pekáček je poklička z krkovičky,
    ale ta už se dopéká dozlatova,
  • 00:18:43 takže jej můžeme použít.
    Vymastíme.
  • 00:18:49 Natřeme to i na stěny, aby se nám
    Kuba tolik nepřipekl. Přidáme kubu.
  • 00:19:04 Budeme zapékat na 180 stupňů,
    v podstatě to dáme k té krkovičce,
  • 00:19:08 ta se bude péct dozlatova
    a kubu také zapečeme dozlatova.
  • 00:19:13 Vypadá to krásně.
    Mně se to také líbí.
  • 00:19:16 Takže dáme do trouby.
    Přesně tak! Kuba za krkovičkou
  • 00:19:19 a my honem na rekapitulaci:
    na dorůžova orestované cibulce
  • 00:19:23 podusíme nakrájené houby,
    přidáme drcený česnek
  • 00:19:26 a základ na kubu je hotov.
    Vmícháme jej
  • 00:19:29 do předem uvařených krup,
    přidáme mletý kmín, majoránku,
  • 00:19:32 osolíme, opepříme
    a ve vymazaném pekáči zapečeme
  • 00:19:36 na 180 stupňů dozlatova.
    Kuba a krkovička budou v troubě
  • 00:19:39 ještě půl hodiny,
    tak si připravíme dobrotu na zimu.
  • 00:19:43 Budeme potřebovat
    zblanžírované lišky.
  • 00:19:46 Přelili jsme je vařící vodou
    a nechali jsme je 3 minuty povařit.
  • 00:19:49 Cibuli. Na nálev
    budeme potřebovat: ocet, sůl, cukr,
  • 00:19:54 skořici celou i mletou
    a barevný celý pepř.
  • 00:20:01 Mohla by nám pomoct Martina.
    Martino, pojď do toho.
  • 00:20:04 Jasně, co potřebujete?
    Lišky se skořicí v pikantním nálevu
  • 00:20:12 Tak já udělám nálev.-Uděláš
    všecko.-Není problém.
  • 00:20:19 Tenhle nálev
    je totiž úplně jednoduchý.
  • 00:20:22 Do vařící vody dáme ocet, sůl,
    cukr, celou skořici,
  • 00:20:37 přidáme trošku mleté skořice
    a nakonec barevný celý pepř.
  • 00:20:45 Necháme chvíli provařit,
    aby se nám uvolnilo aroma skořice.
  • 00:20:53 Nálev máme hotový. Krásně voní.
    Hm.
  • 00:20:57 Připravíme si cibuli.
    Nakrájíme ji na tenké měsíčky.
  • 00:21:07 Nuže, dámy,
    s chutí do toho a půl je hotovo.
  • 00:21:13 Nejdřív dáme cibuli,
    aby byla hezky naspod, houby
  • 00:21:25 a postupně budeme přidávat
    cibuli a houby.
  • 00:21:33 Takže vlastně vytvoříme
    takové vrstvy.
  • 00:21:36 Celou skořici
    a namáčkneme ji tam.
  • 00:21:41 Teď si vezměte sklenici
    a uděláme každá jednu.
  • 00:21:47 No vida, už to začíná vypadat
    na sehraný tým!
  • 00:21:56 A zalijeme lákem. Budeme mačkat
    a jestli Vás můžu poprosit,
  • 00:22:07 já takovou sílu nemám.
    Já taky ne.
  • 00:22:13 Tak budeme tlačit obě.
    Pravda, tento styl víčkování
  • 00:22:17 je poněkud neobvyklý. Ještě štěstí,
    že tu není ?Velký šéf?.
  • 00:22:26 Máme hotovo a můžeme sterilovat.
    Já se přiznám,
  • 00:22:30 že se tím nemám
    velkou zkušenost,
  • 00:22:32 protože zavařeniny
    dostáváme většinou od maminky.
  • 00:22:35 Na jak dlouho a na kolik stupňů?
    -Na 90 stupňů, 30 minut.-Dobře.
  • 00:22:39 Ve vodě svaříme ocet, sůl, cukr,
    přidáme celou i mletou skořici
  • 00:22:43 a celý barevný pepř. Lišky,
    kuřátka nebo jiné drobné houby
  • 00:22:47 3 minuty povaříme a střídavě spolu
    s cibulí klademe do sklenic.
  • 00:22:50 Jemně upěchujeme,
    vložíme kousek celé skořice,
  • 00:22:53 zalijeme nálevem
    a nakonec sterilujeme půl hodiny
  • 00:22:56 při 90 stupních.
    My se jdeme zeptat,
  • 00:23:00 jak to vypadá s jídlem.
    Ty jo, kuba!
  • 00:23:03 Já nejsem Kuba,
    já jsem Matýsek.
  • 00:23:08 Přesně tak!
    Matýsek je Matýsek a kuba je kuba.
  • 00:23:11 A naštěstí to není černý kuba,
    ale kuba dozlatova vypečený.
  • 00:23:15 Stejně jako krkovička.
    Teď už jen dát na talíř
  • 00:23:18 a pak konečně ke stolu,
    na který Matýsek stačil natrhat
  • 00:23:21 květinovou výzdobu. Zavolat si
    Kuchařskou pohotovost,
  • 00:23:24 to je prostě vždycky
    trefa do černého.
  • 00:23:29 Na zdar naší dnešní akce.
  • 00:23:35 To je dobré.
    Dokonce výborné.
  • 00:23:37 No, praženice to fakt není.
    To fakt ne.
  • 00:23:40 Kdepak praženice,
    tohle je staročeská klasika
  • 00:23:43 a jak je vidět,
    chutná opravdu skvěle.
  • 00:23:48 Po hlavním chodu
    se jen zaprášilo
  • 00:23:51 a dokonce došlo
    i na nakládané lišky...
  • 00:23:54 No, děvčata, ty houby měly být
    až k Vánocům
  • 00:23:58 nebo aspoň na zimu.
    My jsme to nevydržely.
  • 00:24:01 Nejsou zaleželé.
    Ale jsou výborné i nezaleželé.
  • 00:24:05 Máme ještě 2 skleničky,
    ty si schováme.
  • 00:24:08 Dobře.
    My tu pro vás máme dárek.
  • 00:24:10 Tolik hub už jsme dlouho
    neviděli. Děkujeme.
  • 00:24:12 I my děkujeme.
    Je to vyzkoušené.
  • 00:24:14 Pekli jsme v tom tu krkovičku,
    je bezvadný.
  • 00:24:16 My taky moc děkujeme.
    Nashledanou.-Nashledanou.
  • 00:24:20 Ještě jednou moc děkujeme
    a doufáme,
  • 00:24:22 že teď kvůli těm houbám
    nebudeme volat
  • 00:24:24 lékařskou pohotovost!
    Žádný strach,
  • 00:24:28 Jiří se v houbách vyzná
    a tak si naše houbařky
  • 00:24:31 i s dětmi mohou v klidu
    pochutnat na parfait
  • 00:24:34 s omáčkou z lesního ovoce.
    A tohle? Jenom náhoda!
  • 00:24:41 Máte i vy nějaké speciální přání?
    Nevíte si rady
  • 00:24:45 s tradiční českou kuchyní nebo snad
    s přípravou japonského sushi?
  • 00:24:50 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
    VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
  • 00:24:58 Přijedeme, nakoupíme,
    poradíme, uvaříme!
  • 00:25:04 Opět za týden u vás doma.
  • 00:25:37 Příští týden vás pozveme na křtiny
    malého Lukáška.
  • 00:25:40 Jeho tatínek si zavolal
    na pomoc Kuchařskou pohotovost,
  • 00:25:43 aby mu pomohla
    s přípravou hostiny.
  • 00:25:45 Co se bude podávat? Tatarák
    z uzeného lososa jako předkrm,
  • 00:25:49 vepřová panenka
    s houbovou omáčkou, bramborem
  • 00:25:52 a dušeným špenátem
    jako hlavní chod
  • 00:25:55 a na závěr hruškový dort,
    který se Vladimírovi opravdu povedl
  • 00:25:57 Už se vám sbíhají sliny?
    Tak nashledanou za týden.
  • 00:26:01 Skryté titulky: Dušková
  • 00:26:02 .

Související