iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 9. 2007
20:00 na ČT2

1 2 3 4 5

52 hlasů
9214
zhlédnutí

Duchovní kuchyně

Pravoslaví

Vaření a strava, hostiny a posty

25 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Duchovní kuchyně - Pravoslaví

  • 00:01:00 Pověz mi, mistře duchovní,
    jaké je nejlepší náboženství?
  • 00:01:04 No, přece to,
    které má nejlepší kuchyni.
  • 00:01:06 A což takové pravoslaví?
  • 00:01:09 Běž a vyzkoušej třeba pravoslaví.
  • 00:01:15 Tak tady se nacházíme
    v chrámové kapli.
  • 00:01:20 Ta je zasvěcená svatému
    novomučedníku biskupovi Gorazdovi,
  • 00:01:24 stejně jako celý tento monastýr.
    Tento monastýr vznikl v roce 1989,
  • 00:01:29 kdy se začalo s výstavbou
    tohoto monastýru, právě na počest
  • 00:01:34 tohoto novomučedníka,
    biskupa Gorazdy,
  • 00:01:37 který byl jedním
    z obnovitelů pravoslaví u nás
  • 00:01:40 a celé pravoslavné tradice.
    A tato malebná vesnička
  • 00:01:45 - Hrubá Vrbka - je jeho rodiště.
  • 00:01:48 Křesťanství je monoteistické
    náboženství, které je spojeno
  • 00:01:52 s osobou osobnosti Ježíše Krista,
    který je vnímán jako ten,
  • 00:01:56 kdo křesťanství vlastně založil,
    kdo je v rámci křesťanství uctíván
  • 00:02:01 a kdo je jakýmsi ideálem
    pro všechny křesťany.
  • 00:02:05 Takže, bratře Gorazde,
    co nám uvaříte?
  • 00:02:08 Takže dnes to bude pohanková sekaná
    k tomu jako příloha budou
  • 00:02:12 zapečené brambory s cibulovou natí.
  • 00:02:15 A ještě jako příloha bude zelí
    s osmaženou cibulkou.
  • 00:02:20 Vezmeme prázdný hrnec a dáme tam
    jeden hrnek pohanky, vsypeme.
  • 00:02:27 K tomu dáme půl hrnku
    polenty instantní,
  • 00:02:31 to znamená kukuřičné zrno.
  • 00:02:36 Mleté kukuřičné zrno.
  • 00:02:40 Trošičku promícháme
    a přidáme jednou tolik vody.
  • 00:02:48 To znamená 3 hrnky podle toho,
    kde jsme odměřili pohanku.
  • 00:02:55 Přidáme pro ochucení špetku vegety.
  • 00:03:00 Zamícháme, nejlépe vidličkou,
    aby se pohanka dobře rozmíchala.
  • 00:03:08 Dáme vařit na sporák na 3 minuty.
  • 00:03:11 Potom stáhneme a necháme
    tak 25 minut odpočinout,
  • 00:03:14 aby pohanka nabobtnala.
  • 00:03:18 Toto je ikona svatého biskupa,
    mučedníka Gorazda.
  • 00:03:22 Biskup Gorazd byl zavražděn
    v roce 1942 fašisty
  • 00:03:26 a stal se mučedníkem
    spolu ještě s několika kněžími,
  • 00:03:29 věřícími pravoslavné církve.
    Zbytek kněží byl odvlečen
  • 00:03:33 do koncentračních táborů
    a církev byla oficiálně zrušena.
  • 00:03:39 Vezmeme cibulovou nať,
    nakrájíme spíš tak rustikálně.
  • 00:03:43 Nemusíme vyloženě najemno.
  • 00:03:52 Vhodíme úplně na dno.
  • 00:03:57 Brambory, pokud jsou malé
    pokrájíme na čtvrtky, na půlky.
  • 00:04:03 Pravoslaví, nebo-li ortodoxie,
    patří do velké rodiny
  • 00:04:07 křesťanských náboženství.
    V původním významu to slovo
  • 00:04:11 ortodoxie znamenalo
    něco jako pravověrné, pravoučné.
  • 00:04:15 V konfrontaci s heterodoxií,
    která znamenala učení herezická,
  • 00:04:19 nebo eventuálně odpadlická.
  • 00:04:22 Postupně, tak jak se začal vývoj
    mezi západním a východním
  • 00:04:26 křesťanstvím odlišovat,
    je spojován ten termín
  • 00:04:30 pravoslaví či ortodoxie
    s křesťanstvím východním.
  • 00:04:34 Po roce 1054 se naprosto
    jednoznačně východokřesťanským
  • 00:04:38 církvím říká pravoslavné,
    čili ortodoxní.
  • 00:04:41 Naopak pro tu západokřesťanskou
    církev se užívá termín katolická.
  • 00:04:48 Brambory, cibuli,
    ještě něco jiného se tam dodá?
  • 00:04:51 Nebo to už zůstane takhle?
  • 00:04:53 Máme tady takovou specialitu
    v monastýru, koprový olej.
  • 00:04:57 Pěstujeme kopr tady na zahrádce,
    tak promícháme maličko.
  • 00:05:04 Což je ostatně hodně ruské,
    jak si uvědomuji.
  • 00:05:07 Oni dávají kopr do všeho.
  • 00:05:11 Ohledně koření tam nejsou žádná
    pravidla, že by bylo něco zakázáno.
  • 00:05:16 Tam je to libovolně?
  • 00:05:17 Koření obecně vyvolává
    dost myšlenkové pochody,
  • 00:05:21 vzbuzuje vášně. A tak doporučuje se
    kořenit méně, přidat trochu soli.
  • 00:05:30 Maličko pepře,
    nejlepší je z mlýnku.
  • 00:05:35 Je to postní,
    takže jenom mírně pepře.
  • 00:05:38 Trochu vegety a pak můžeme
    přidat trošku čerstvé petrželky.
  • 00:05:45 Nemusíme také mnoho,
    záleží na chuti každého z nás.
  • 00:05:50 Řešíte třeba v klášteře takovou
    otázku, co se bude jíst.
  • 00:05:54 Nebo dostává kuchař pochvaly
    nebo výtky, že to bylo
  • 00:05:58 moc nebo málo takové, nebo onaké?
  • 00:06:01 Já myslím, že řešit by se to
    nemělo, bratři někdy to tady řeší.
  • 00:06:09 Ale záleží, jak kdo je svévolný,
    jak kdo přijímá ten typikon.
  • 00:06:16 Ale třeba, co jsem měl
    možnost mluvit s lidmi,
  • 00:06:20 kteří byli v nějakém jiném
    monastýru, tak tam to nikdo neřeší.
  • 00:06:26 Existuje dokonce taková tradice
    v mnoha monastýrech,
  • 00:06:29 že během jídla je vždy
    vybrán jeden z bratrstva,
  • 00:06:33 který předčítá životy svatých.
    Aby právě u přijímání pokrmu
  • 00:06:37 měli mniši myšlenky upnuté na Boha
    a na život svatých.
  • 00:06:40 Aby nesklouzávali v myšlenkách
    k něčemu jinému.
  • 00:06:47 A po oněch dnech po mučení
    a vzkříšení Krista Pána
  • 00:06:51 Máří Magdaléna vydala
    se z Jeruzaléma, ze země židovské,
  • 00:06:55 do Říma k císaři Tibériovi
    a stanouc před jeho trůnem
  • 00:06:59 všechnu historii Krista Pána
    jemu vyprávěla.
  • 00:07:03 A že jí císař pohanský
    věřiti nechtěl,
  • 00:07:07 tu svatá Máří vyňala
    ze záňadří vejce a pravila jemu:
  • 00:07:12 toto budiž tobě důkazem.
  • 00:07:17 Jako toto vejce před tvýma očima
    zčervená, tak je pravda svatá vše,
  • 00:07:22 co se o Velikonocích
    stalo v Jeruzalémě.
  • 00:07:35 A tak to promícháme vidličkou,
    aby olej a koření se nám rozložilo.
  • 00:07:41 Přiklopíme terakotu a dáme zapéct
    na těch 190-200stupňů do trouby.
  • 00:07:52 Minimálně na 3/4hodiny, protože
    za prvé jsou tam čerstvé brambory
  • 00:07:57 a za druhé také trvá nějakou dobu,
    než ta hlína se rozpálí
  • 00:08:01 na tu požadovanou teplotu.
    Takže z toho důvodu.
  • 00:08:05 Lze říci, že pravoslavní
    mají posty jednodenní
  • 00:08:08 a mnohadenní posty.
  • 00:08:10 Jednodenní jsou posty
    středeční a páteční.
  • 00:08:13 Ve středu se postí protože
    Jidáš ve středu slíbil,
  • 00:08:17 že vydá Ježíše Krista.
    V pátek by Ježíš Kristus ukřižován.
  • 00:08:21 Kromě toho jsou ještě tři zvláštní
    jednodenní posty, velmi přísné.
  • 00:08:25 Je to 5.1., to znamená
    den před zjevením Páně,
  • 00:08:29 tedy před svátkem Tří králů,
    čili Epifanie,
  • 00:08:32 jak se tento svátek připomíná
    v ortodoxním prostředí.
  • 00:08:36 Potom je to svátek
    stětí svatého Jana Křtitele,
  • 00:08:39 který se v ortodoxním
    prostředí těší výraznější úctě,
  • 00:08:43 než v prostředí římskokatolickém,
    to je 29.8.
  • 00:08:46 Potom je to svátek
    Povýšení svatého kříže,
  • 00:08:49 který se připomíná 14.9.
  • 00:08:52 Dáme kysané zelí s cibulkou.
    Já jsem tedy toho názoru,
  • 00:08:56 kysané zelí nechutit,
    někdo třeba dává cukr a tak dál.
  • 00:09:02 Že už je dost výrazné samo o sobě.
  • 00:09:09 Obrovskou porci vitamínů.
  • 00:09:15 Dalším dlouhodobým půstem
    je půst Petropavlovský,
  • 00:09:19 který začíná v pondělí, týden
    po svátku seslání Ducha svatého.
  • 00:09:29 Čili týden po padesátnici,
    jak říkají pravoslavní.
  • 00:09:32 Je to půst,
    který je zajímavý,
  • 00:09:34 protože může trvat
    od šesti týdnů po jeden týden,
  • 00:09:38 jak je svátek Seslání ducha svatého
    svátkem pohyblivým.
  • 00:09:42 Neomezuj ctnost postu
    jen na jeho dietu.
  • 00:09:45 Jde o zbavení se hříchu a vášně,
    aby ses zbavil všech nečistot.
  • 00:09:50 A v tomto je vlastně
    celá ta teologie,
  • 00:09:52 o které jsem hovořil
    řečena v jedné větě.
  • 00:09:55 Půst není negací těla,
    není opovrhování světem,
  • 00:09:59 negací světa a už vůbec
    není o opovrhování jídlem.
  • 00:10:02 Je to nalezení
    pravého vztahu ke svému tělu.
  • 00:10:06 Pravého vztahu k tomu jídlu,
    kterým ho budu krmit.
  • 00:10:09 A pravému vztahu k celému stvoření.
  • 00:10:11 A ještě tady na té ikoně
    vidím takovou pozoruhodnou věc.
  • 00:10:15 Můžeme to vzít do ruky.
  • 00:10:19 Velmi pozoruhodnou věc.
    Pánové prosím, co to je?
  • 00:10:24 To je pečeť na bohoslužebný chléb.
  • 00:10:29 A stlačením vlastně
    vzniká tento vzor.
  • 00:10:31 Tato pečeť je upečena
    ze dvou částí.
  • 00:10:35 Je složena pouze z mouky,
    vody, soli a kvásku.
  • 00:10:40 Musí nakynout minimálně na to,
    aby byl vyplněn beránek.
  • 00:10:44 Zde je : Ježíš Kristus vítězí.
  • 00:10:48 Možná velkou zajímavostí
    pro diváky může být fakt,
  • 00:10:52 kdy se některým stalo,
    že vstoupili do našeho chrámu
  • 00:10:55 a na konci svaté liturgie
    zažili to, že rozdáváme
  • 00:10:59 kousíčky chleba namočené ve víně.
  • 00:11:04 Takže volně lidé přicházejí
    se zbožností, s vírou
  • 00:11:07 a kousíček chleba
    namáčejí ve víně a požívají.
  • 00:11:11 Moskva, třetí Řím,
    je nesmírně zajímavá idea,
  • 00:11:15 která se objevuje u mnicha Filofé
    na začátku 16.století.
  • 00:11:21 Pravoslavná víra se přestěhovala
    z Říma do Cařihradu po té,
  • 00:11:25 co dobyli Cařihrad Turci,
    29.5.1453.
  • 00:11:29 Pravoslavná církev putuje dál
    a stěhuje se do Moskvy.
  • 00:11:34 Moskevský velkokníže od r.1547
    se dostává do pozice ochránce
  • 00:11:38 nejenom moskevského státu,
    ale také pravoslavné víry.
  • 00:11:44 Podlijeme troškou vody.
  • 00:11:50 Ještě promícháme.
    Také trošku zelené petrželky.
  • 00:12:05 A dáme chviličku podusit,
    aby se neztratilo příliš vitamínů.
  • 00:12:14 Stačí vařit jen tak na
    mírném ohni,podlijeme ještě vodou.
  • 00:12:28 Pomícháme.
  • 00:12:31 A jemně, stačí tak 8min podusit.
  • 00:12:36 A to bude jako příloha k jídlu.
  • 00:12:40 Další věc, která je zajímavá.
    Pravoslavní kněží se neholí,
  • 00:12:44 chodí zarostlí, nosí minimálně
    bradky, většinou nosí plnovous.
  • 00:12:51 Ještě k této uvařené směsi
    přidáme cibuli, kterou pokrájíme.
  • 00:12:58 Nemusíme vyloženě najemno.
  • 00:13:05 Proč se nesmí vejce syrové?
  • 00:13:08 Protože jsou živočišného původu.
  • 00:13:13 Přidáme ještě česnek a majoránku,
    pepř, můžeme nějakou zelenou nať.
  • 00:13:24 Špetku vegety a pak dvě lžičky soli
    a všechno to promícháme.
  • 00:13:41 Majoránku proto, že by se to přece
    alespoň trochu mělo blížit
  • 00:13:46 té klasické sekané.
  • 00:13:50 Takže zamícháme
    a teď si připravíme formu.
  • 00:13:55 Zapékat to budeme v této formě.
  • 00:13:58 Trochu oleje na ubrousek,
    tak akorát, musíme dávat pozor,
  • 00:14:03 aby toho oleje tam nebylo příliš,
    vysypeme strouhankou a naplníme.
  • 00:14:16 Takže hmota dostane formu.
  • 00:14:19 Jako to bylo u stvoření světa.
  • 00:14:23 Ano, je to takové symbolické.
  • 00:14:27 Hmota dostává formu, ano.
  • 00:14:30 Můžeme nahoru použít trochu oleje,
    jen tak malinko rozetřít.
  • 00:14:41 Aby se směs nezapékala tak nasucho.
    A můžeme vložit do trouby.
  • 00:14:54 Platí tedy, že pravoslavní křesťané
    v době postu,
  • 00:14:57 ať jsou to ty jednodenní
    nebo mnohodenní,
  • 00:15:00 nesmějí konzumovat nic,
    co je tak zvaně cítit masem.
  • 00:15:04 Potravinou, kterou naopak
    smějí konzumovat každý den,
  • 00:15:08 ať je to půst jakkoliv dlouhý,
    je med. Ale skutečně med,
  • 00:15:12 nikoliv medovinu, o které víme,
    že jí holdovali Rusové velmi rádi.
  • 00:15:18 Víno u nás používáme v pravoslavné
    tradici, až na republiku Rumunskou
  • 00:15:23 a některá místa v Řecku, používáme
    podle tradice víno červené.
  • 00:15:30 Obvykle slovanské země slouží
    na víně, které je nazváno Cagor,
  • 00:15:34 které má samozřejmě mnoho druhů.
    Je to víno čisté a je velmi sladké.
  • 00:15:42 Protože u nás přijímají společně
    s dospělými také děti.
  • 00:15:46 Takže i u malých kojenců,
    kdy malé děti od svatého křtu
  • 00:15:50 jsou přiváděny pravidelně
    ke svaté eucharistii.
  • 00:15:57 -A kolik se dětem toho vína dává?
    -Dává se zlatou lžičkou kapička.
  • 00:16:05 Pohanka už nám vychladla,
    takže si můžeme připravit talíř.
  • 00:16:10 Má to jemnou vůni,
    ale přesně takovou střídmou.
  • 00:16:19 Myslím, že to bude velmi decentní.
  • 00:16:25 Po tom vychladnutí
    se nám krásně pustila.
  • 00:16:30 A máme tady připravenou již
    hotovou pohankovou sekanou
  • 00:16:34 vypadající opravdu
    jako srnčí hřbet.
  • 00:16:39 Připravenou k samotnému podávání.
  • 00:16:43 Tím tedy můžeme servírovat
    na stůl, takto přímo na talíři.
  • 00:16:47 Obloženou takhle rustikálně,
    něčím zeleným jenom pohodit.
  • 00:16:52 Můžeme ještě trošičku pepře,
    trochu zeleného koření.
  • 00:17:01 Použili jsme dovnitř majoránku,
    tak můžeme takhle ozdobit.
  • 00:17:08 Pánové, já mám hlad.
  • 00:17:24 Tak již tady máme pokrm,
    už se to nese.
  • 00:17:34 Toto jsou ty zapečené brambory.
  • 00:17:38 Sekanou, chléb
    a přílohu ještě kysané zelí.
  • 00:17:48 Otče náš, jenž jsi na nebesích,
    posvěť se jméno tvé,
  • 00:17:52 přijď království tvé, buď vůle tvá,
    jako v nebi, tak i na zemi.
  • 00:17:55 Chléb náš vezdejší dej nám dnes
    a odpusť nám naše viny,
  • 00:17:59 jako i my
    odpouštíme našim viníkům.
  • 00:18:01 A neuveď nás v pokušení,
    ale zbav nás od zlého. Amen.
  • 00:18:13 Kriste Bože, prosíme tě,
    požehnej pokrm i nápoj
  • 00:18:16 služebníkům svým,
    neboť svatý jsi vždycky
  • 00:18:19 nyní i příště na věky věkův. Amen.
  • 00:18:22 Tak dobrou chuť přeji.
  • 00:18:24 Bratře, kdyby jste nám nabral
    podle toho, kdo si co řekne.
  • 00:18:30 Známé je, že pravoslavní kněží
    se smějí ženit.
  • 00:18:33 Musí ale oženit ještě před tím,
    než přijmou kněžské svěcení.
  • 00:18:38 Tedy nejpozději před
    přijetím jáhenského svěcení
  • 00:18:41 se budoucí kněz musí oženit.
  • 00:18:46 Tradicí je, jak je známo,
    že adept na kněžství se rozhoduje
  • 00:18:50 jestli bude žít v manželství
    a nebo v životě bez ženy.
  • 00:18:56 To znamená, že přijímá mnišství.
    Není u nás moc doporučen život
  • 00:19:00 na farnosti celibátní, nebývá
    tolik tradiční u mladých kněží.
  • 00:19:11 Takže má vlastně svou ženu a vaří
    buď žena, nebo umí vařit i on.
  • 00:19:16 A je to tak, že vaří otec?
  • 00:19:19 Pochopitelně, já také vařím.
    Rád vařím.
  • 00:19:22 Ne tak dobře, jako mátuška,
    ale vařit umím.
  • 00:19:29 Mátuška?
  • 00:19:30 To je u nás označení
    ženy kněze ve farnosti.
  • 00:19:35 V oblasti od Slovenska až po Srbsko
    dolů se říkalo pop a popaďa.
  • 00:19:40 Ale teprve nedávno se rozšířil
    název slovanký : mátuška.
  • 00:19:45 Je to takové přiléhavější
    a hezčí a označují více
  • 00:19:49 úlohu ženy ve farnosti.
  • 00:19:53 Nevím, jestli to není hříšné,
    ale mě to strašně chutnalo.
  • 00:19:57 Že bych si ještě
    nějaký brambůrek přidal.
  • 00:20:00 Samozřejmě,
    můžete si vzít i sekanou.
  • 00:20:06 Protože nechť se dostane duchu
    i tělu, čeho je zapotřebí.
  • 00:20:37 Tak co, Martine,
    co ti uvařili pravoslavného?
  • 00:20:40 No:
  • 00:20:54 No, ale my si k tomu dáme
    něco opravdu speciálního.
  • 00:20:59 To je nespekulativní piroh
    podle Máří.
  • 00:21:05 To je trochu spekulativní název.
    Mistře, prosím objasni.
  • 00:21:09 Tak jako je západ
    charakterizován přičinlivou
  • 00:21:13 komplikovanou snaživou Martou,
    tak východ je charakterizován
  • 00:21:18 pokojnou a klidnou Marií,
    která si vybrala nejlepší úděl.
  • 00:21:27 No a podle ní
    se jmenuje tento piroh.
  • 00:21:31 Trochu máslového těsta.
  • 00:21:36 Rozválíme.
  • 00:21:40 Abychom vytvořili základ
    pro tu báječnou nádivku.
  • 00:21:46 Z toho všeho co se nám doma
    jen tak jakoby povaluje.
  • 00:21:53 Tak kontemplativně pomalu.
  • 00:21:57 Žádný speciální plán na tu nádivku?
  • 00:22:00 Ne, ne. V tom je to
    to nespekulativní,nic se neplánuje.
  • 00:22:04 Něco se najde v tomto rohu,
    něco zase jinde.
  • 00:22:09 To jsem zvědavý, co najdeš ve své
    nespekulativní ledničce a zahradě.
  • 00:22:15 Uvidíme. Máme tady vajíčko,
    nějaké houby se vždycky najdou.
  • 00:22:24 Zelí to je v každé domácnosti,
    trocha rýže, ta zbyla od včerejška.
  • 00:22:33 Nějaký ten sýr,
    možná nějaká ta šunka.
  • 00:22:38 A to všechno do toho pirohu.
  • 00:22:40 Dokonce ještě jedno natvrdo
    vařené vajíčko udělá dobrý základ.
  • 00:22:48 Ušleháme.
  • 00:22:52 Potřeme si pirožek,
    aby se nám nerozlepoval.
  • 00:22:56 Trochu zelí, nějaké ty bylinky.
  • 00:23:01 Dobromysl, šalvěj,
    trocha rýže, ta to zahustí.
  • 00:23:09 Houby.
  • 00:23:19 Možná i česnek.
  • 00:23:23 Nějaký ten sýr.
  • 00:23:28 Šunka a nějaké to vajíčko.
  • 00:23:34 A teď ještě trochu kmínu.
  • 00:23:38 Teď to ještě trošku posolíme.
  • 00:23:44 Závěrečná fáze - zavinutí pirohu.
  • 00:23:48 A vytvoříme zlatavou,
    ortodoxní krustičku.
  • 00:23:57 A samozřejmě, jako obvykle,
    dáme do předehřáté trouby.
  • 00:24:02 A klidně vyčkáme.
  • 00:24:09 No, pirožek máme do zlatova.
  • 00:24:15 Pojďme ke stolu.
  • 00:24:20 Ještě druhý kousek.
  • 00:24:26 A k pirožku
    trochu čaje ze samovaru,
  • 00:24:29 jestli můžu Martine načepovat.
  • 00:24:36 Jestli to kombinování tresti
    s tou horkou vodou
  • 00:24:40 se nepodobá kombinování života
    činného a života kontemplativního?
  • 00:24:48 Jistě,je to všechno potřeba
    míti ve vyvážených dimenzích.
  • 00:24:54 No a teď okusme,
    zda si Máří Magdaléna
  • 00:24:56 vybrala skutečně ten nejlepší úděl.
  • 00:25:06 Ubohá, uspěchaná Marta.
  • 00:25:09 Nervózní, která si myslí,
    že se dá všechno stihnout.
  • 00:25:13 Kéž by se ta Marta ze západu
    tak trošku poučila.
  • 00:25:22 Tedy, to pravoslaví,
  • 00:25:26 to je takové klidné,
    a pokojné náboženství.
  • 00:25:52 skryté titulky
    Martina Vrbská
  • 00:25:53 .

Související