iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
9. 9. 2017
23:05 na ČT24

1 2 3 4 5

5 hlasů
7499
zhlédnutí

Archiv ČT24

Houby a houbaři

Přináší střihové dokumenty k aktuálním i nadčasovým tématům. Vychází z Československých filmových týdeníků z let 1945–1989 a z archivu zpravodajství České televize.

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Archiv ČT24

  • 00:00:01 ARCHIV ČT24
  • 00:00:19 -Nejeden z nás se v těchto dnech
    vypravuje do lesa
  • 00:00:21 s nadějí a s košíkem.
  • 00:00:23 A nejeden z nás se vrací s prázdnou
    a se slovy "houby nerostou".
  • 00:00:28 Čtyřletý Olda Freiberg z Kladna
    je však jiného názoru.
  • 00:00:31 Chodí s rodiči na houby denně
    a například před dvěma dny,
  • 00:00:34 jak si tak kráčel lesní mýtinkou...
  • 00:00:37 -Mami, já mám hřiba.
  • 00:00:39 -Ano, byl to hřib,
    a ne ledajaký.
  • 00:00:42 Do Oldova košíčku se nevešel,
  • 00:00:44 neboť měl rovný kilogram
    a 10 dekagramů k tomu.
  • 00:00:48 Takže Oldo, rostou, nebo nerostou?
    -Rostou.
  • 00:00:53 -Světoznámý chov koní
    v Kladrubech nad Labem
  • 00:00:56 není už jedinou prioritou
    této východočeské obce.
  • 00:00:59 Ve stádiu zkušebního provozu
  • 00:01:01 je tady nový areál
    pěstírny žampionů,
  • 00:01:04 největší v Československu.
  • 00:01:06 Letos zde zatím ve 24 halách
    vyrobí 300 tun žampionů,
  • 00:01:11 to jest šestinásobek
    dosavadní produkce
  • 00:01:13 v provizorních prostorách.
  • 00:01:15 V příštím roce
    to už bude dvojnásobek
  • 00:01:17 a koncem sedmé pětiletky,
    po dostavbě areálu,
  • 00:01:20 1000 tun žampionů ročně.
  • 00:01:24 -Rostou, nebo nerostou?
  • 00:01:26 Odpověď na tuto otázku nám dnes
    dali členové mykologického kroužku
  • 00:01:30 závodního klubu v Sezimově Ústí.
  • 00:01:32 Více než 200 druhů hub,
    které sami nasbírali,
  • 00:01:35 shromáždili na výstavě.
  • 00:01:37 Po oba víkendové dny
    na ni přišla řada návštěvníků,
  • 00:01:40 ale i houbařů přímo z lesa,
  • 00:01:42 aby se poradili a určili
    některé své méně známé úlovky.
  • 00:01:45 Byl mezi nimi
    i houževnatec libovonný,
  • 00:01:47 drobná nenápadná houba,
  • 00:01:49 která se však v jižních Čechách
    našla naposledy před 15 lety.
  • 00:01:53 A jakou odpověď jsme tedy dostali?
    Samozřejmě že rostou, a dost.
  • 00:01:57 A příští týden by dokonce
    měly přijít pravé houbařské žně.
  • 00:02:04 -Začínáme i tentokrát netradičně,
    pohledem na ilustrace,
  • 00:02:07 které v každém vzbudí
    příjemné vzpomínky na přírodu,
  • 00:02:10 především pak na bohaté
    a štědré lesy.
  • 00:02:13 Ovšem jak by řekli houbaři,
    v současné době ještě moc nerostou.
  • 00:02:17 A proto se podívejme společně tam,
  • 00:02:19 kde o některé tyto exempláře
    nouzi nemají.
  • 00:02:22 Ve Výzkumném a vývojovém pracovišti
    pěstovaných jedlých hub
  • 00:02:25 Školního zemědělského podniku
  • 00:02:27 Vysoké školy veterinární
    v Novém Jičíně
  • 00:02:29 jich mají dostatek
    na pokusných blocích.
  • 00:02:32 Zaměřují se tady
    na jejich umělé pěstování,
  • 00:02:34 abychom si ve větší míře
    než dosud
  • 00:02:36 mohli v kterémkoli ročním období
    pochutnat
  • 00:02:38 například na houbové polévce,
    omáčce, případně smaženici.
  • 00:02:42 Hlívy ústřičné,
    penízovky sametonohé
  • 00:02:44 či šupinovky topolové
  • 00:02:46 sice na první pohled konkurovat
    pravákům nebo křemenáčům nemohou,
  • 00:02:50 ale podle vyjádření odborníků
    jsou stejně chutné.
  • 00:02:53 Navíc jsou pro nás potřebné
    z hlediska správné výživy,
  • 00:02:56 neboť obsahují
    biologicky aktivní látky
  • 00:02:58 příznivě působící
    na lidský organismus.
  • 00:03:01 A tak vedle chutných
    a oblíbených žampionů
  • 00:03:03 by se měly
    díky i tomuto výzkumnému pracovišti
  • 00:03:06 kromě nich stále více objevovat
    na našem jídelníčku
  • 00:03:09 i další uměle vypěstované houby.
  • 00:03:13 -V téhle knize plné receptů
    zalistoval o svátečních dnech
  • 00:03:17 určitě každý
    z mykologických kulinářů.
  • 00:03:19 Ti mají totiž mezi sebou
    nepsaný zákon.
  • 00:03:21 Připravit jakékoliv chutné jídlo
    na novoroční tabuli
  • 00:03:24 z penízovky sametové.
  • 00:03:26 Jejích medově žlutých kloboučků,
  • 00:03:28 charakteristických svým výskytem
    právě v zimních měsících
  • 00:03:31 společně s další výbornou
    jedlou houbou hlívou ústřičnou,
  • 00:03:34 jsme dnes s členy
    mykologického kroužku
  • 00:03:37 při závodním klubu ze Sezimova Ústí
  • 00:03:39 našli v okolí Tábora plný košík.
  • 00:03:41 A pokud jsme teď ve vás vyvolali
    chuť na čerstvou smaženici,
  • 00:03:44 neváhejte a zajděte si
    na houbařskou procházku
  • 00:03:47 třeba hned zítra.
  • 00:03:51 -Inu, pořádek je pořádek,
  • 00:03:53 zvláště když jde o evidenci
    poněkud neobvyklou.
  • 00:03:57 Kdo to kdy viděl, číslovat houby?
  • 00:03:59 Ovšem tyhle krásné a zdravé hřiby
  • 00:04:02 vyrostly na návsi
    ve Stachách na Prachaticku.
  • 00:04:05 Domovské právo tu získaly
    už před mnoha lety,
  • 00:04:08 když manželé Střelečkovi
    zúrodňovali park zemí z lesa.
  • 00:04:12 Od té doby jsou každé léto
  • 00:04:14 atraktivními exponáty živé přírody
    uprostřed šumavské obce.
  • 00:04:18 Samozřejmě místní občané bedlivě
    ochraňují tuto jihočeskou raritu.
  • 00:04:22 A běda každému, kdo by si
    byť jednu houbu chtěl odtud odnést.
  • 00:04:27 Jsou to totiž houby jedlé,
  • 00:04:30 hřiby koloděje
    či jinak zvané modráky.
  • 00:04:36 -Nevyužitý sklep přiměl Františka
    Holemáře ze Žďáru nad Sázavou
  • 00:04:40 pěstovat žampiony.
  • 00:04:42 To by nebylo tak zvláštní
  • 00:04:44 jako metoda,
    kterou používá už třetím rokem.
  • 00:04:46 Jde o pěstování
    na takzvaných vysokých záhonech,
  • 00:04:49 kdy se místo běžně používané
    20centimetrové vrstvy substrátu
  • 00:04:53 používá 60 až 100 centimetrů.
  • 00:04:56 Podmínky je třeba
    bedlivěji kontrolovat,
  • 00:04:58 ale výsledek stojí za to.
  • 00:05:00 Zatímco u nás běžně používané
    metody umožňují sklízet
  • 00:05:04 kolem 10 kilogramů
    ze čtverečního metru,
  • 00:05:06 tato metoda dává až čtyřnásobek.
  • 00:05:09 Rekordní úroda je 80 kilogramů
    ze čtverečního metru.
  • 00:05:17 -Najít v lese takovouto houbu,
    které se říká pýchavka obrovská,
  • 00:05:21 se většině houbařů nepodaří
    ani jednou za život.
  • 00:05:24 Hornický důchodce Josef Zmija
    ji objevil,
  • 00:05:27 a divte se,
    dokonce v karvinském parku.
  • 00:05:29 Tomu se říká štěstí.
  • 00:05:31 Dodejme, že krasavice vážila
    11,5 kilogramu,
  • 00:05:34 takže její zkonzumování
    nebude jednoduché.
  • 00:05:36 Ale majitel si určitě poradí.
  • 00:05:39 Nalezená pýchavka obrovská
    dává slibné vyhlídky všem,
  • 00:05:42 kdo se o blížícím se víkendu
    rozjedou na chatu a vyrazí do lesa,
  • 00:05:46 aby uspokojili
    svou houbařskou vášeň.
  • 00:05:51 -Rostou, rostou,
    a je to radost pohledět.
  • 00:05:53 Měli jsme dokonce
    tu houbařskou drzost
  • 00:05:56 vydat se na ně přímo s kamerou.
  • 00:05:58 Můžeme prozradit i naše místo.
  • 00:06:00 Úpatí Ještědu, Severočeský kraj,
    obec Hoření Paseky.
  • 00:06:03 No, a tohle je výsledek
  • 00:06:05 naší krátké
    desetiminutové procházky.
  • 00:06:07 Nejde nám ovšem o potvrzení faktu,
    že rostou,
  • 00:06:10 to si mohl ostatně ověřit každý,
    kdo si dnes ráno přivstal,
  • 00:06:13 ale napadla nás jiná věc.
    Když rostou, jedí se také?
  • 00:06:16 Vždyť takový houbový kuba,
  • 00:06:18 klasická smaženice
    nebo třeba kyselá houbovka
  • 00:06:20 patří k ozdobám národní kuchyně.
  • 00:06:22 Prošli jsme několik restaurací
    v Liberci, ale hned dodejme, marně.
  • 00:06:26 Proč nevaříte houbová jídla?
  • 00:06:28 -Protože nemáme možnost
    je nikde nakupovat,
  • 00:06:31 a taky z bezpečnostních důvodů.
  • 00:06:33 -Tato slova nám potvrdili
  • 00:06:35 i na ředitelství
    podniku Restaurace.
  • 00:06:37 Labužníci si tedy musí
    poradit sami.
  • 00:06:39 Ale nestačila by přece jen
    z hlediska bezpečnosti
  • 00:06:42 docela malá dohoda s Mykoproduktou
    nebo mykology?
  • 00:06:45 Vždyť právě houbovými jídly
  • 00:06:47 se proslavili naši kuchaři už dávno
    na světové výstavě v Bruselu.
  • 00:06:51 -Ne, ne, ne, nenechte se mýlit.
  • 00:06:54 To nejsou kameny,
    ale Lycoperdon perlatum
  • 00:06:57 nebo chcete-li pýchavka obecná,
    tedy houba jedlá.
  • 00:07:01 Ta největší má téměř 10 kilogramů.
  • 00:07:03 Miroslav Mráček
    spolu s malým Jirkou Krůtou
  • 00:07:06 jich našli celkem sedm.
  • 00:07:08 Během několika minut tak nasbírali
    přes 27 kilogramů hub.
  • 00:07:12 Tolik totiž sedm pýchavek vážilo.
  • 00:07:14 A tak pro Jirku Krůtu to bylo
    nevšední zakončení prázdnin,
  • 00:07:17 které strávil u své babičky
    v Soběšicích u Sušice.
  • 00:07:20 A řízky z pýchavek měla k večeři
    snad celá vesnice.
  • 00:07:27 -Samostatné oddělení
  • 00:07:29 koncernové účelové organizace
    Zemědělské potřeby Praha
  • 00:07:32 ve Vltavské ulici
    v Praze 5 na Smíchově
  • 00:07:35 se zabývá nejen pěstováním,
  • 00:07:37 ale především výzkumem a vývojem
    jedlých hub.
  • 00:07:39 Náročná práce zaměstnanců oddělení
  • 00:07:42 směřuje k nalezení a vytvoření
    takových podmínek,
  • 00:07:45 ve kterých by bylo možné pěstovat
    nejrůznější jedlé houby.
  • 00:07:48 Na 40 metrech čtverečních
  • 00:07:50 se zkušebně pěstuje
    několik odrůd žampionů,
  • 00:07:53 připravuje se hlíva ústřičná
  • 00:07:55 a 20 druhů dalších živých kultur
    je předmětem současného výzkumu.
  • 00:07:59 Kolik z nich bude možné
    takto uměle pěstovat,
  • 00:08:01 ukáže čas naplněný výzkumem
    a četnými experimenty.
  • 00:08:07 -Potom že nerostou!
  • 00:08:09 A navíc v žádném hlubokém lese,
    ale rovnou na šumavské návsi.
  • 00:08:13 Ve Stachách na Prachaticku.
  • 00:08:15 Rostou tady už dobrých 20 let
    a dostaly se sem náhodou,
  • 00:08:19 lesní půdou
    při stavbě benzínové pumpy.
  • 00:08:22 Čerpací stanici dávno zrušili,
  • 00:08:24 houby se však tady rozmnožily tak,
    že rostou i v parku.
  • 00:08:28 Letos se první ze 60 hřibů kolodějů
    ukázaly už koncem května.
  • 00:08:32 Po posledních deštích další
    prý nenechají na sebe dlouho čekat.
  • 00:08:40 -Rostou, nebo nerostou?
  • 00:08:43 Odpověď je jednoduchá:
    Jak kde.
  • 00:08:46 Ovšem obyvatelé Kašparovy ulice
    číslo 22 v Liberci VI
  • 00:08:49 mají zcela zvláštní naleziště.
  • 00:08:53 Stačí sejít pár schodů do sklepa,
    potom zahnout do kotelny...
  • 00:09:00 No, a tady je máme
    v plné své kráse.
  • 00:09:02 Dneska nám tady vyrostly dvě houby.
  • 00:09:08 Kolik těch hub
    jste tady ve sklepě už letos našli?
  • 00:09:11 -Letos jsme jich už našli 10.
    -A jedli jste je?
  • 00:09:13 -Jedli jsme je, manželka je použila
    normálně do polévky, bramboračky,
  • 00:09:17 a byly velice chutné.
  • 00:09:19 -No, takže já vám teď předám
    ten košík, protože houby jsou vaše,
  • 00:09:23 a pustíme se do nich.
  • 00:09:29 -Jak nám řekli odborníci,
    20 až 30 druhů hub stále roste.
  • 00:09:32 Ale tyto jsou
    z loňského září či října.
  • 00:09:35 V Hořovicích totiž uspořádala
    Česká mykologická společnost
  • 00:09:39 degustaci hub v kyselém nálevu.
  • 00:09:41 Sešlo se tu nejlepších 44 vzorků
    z celé naší republiky,
  • 00:09:45 a to jak směsí,
    tak netradičních druhů hub,
  • 00:09:48 o kterých laici mnohdy mluví
    jako o prašivkách.
  • 00:09:51 A jak by měly
    správně zavařené houby vypadat?
  • 00:09:54 Měly by být v octovém nálevu,
  • 00:09:56 který je léty ověřený
    jako nejzdravější.
  • 00:09:59 Mohou obsahovat maximálně
    20 % zeleniny nebo třeba masa
  • 00:10:02 či dokonce rybiček.
  • 00:10:04 Pak chutnají výborně samotné,
  • 00:10:06 ale dají se využít
    i jako polotovary
  • 00:10:09 pro přípravu salátů či polévek.
  • 00:10:13 -Co jim říkáte?
    Nádhera, co?
  • 00:10:15 Jestliže vždy až úzkostlivě dbáme,
  • 00:10:18 abychom neprozradili,
    kde jsme je našli,
  • 00:10:21 kterýpak houbař
    vám po pověsí na nos,
  • 00:10:23 tentokrát děláme výjimku.
  • 00:10:26 Pravé dubové hřiby
    vyrostly ve stanu,
  • 00:10:28 za čtyři dny v plátěném příbytku
    rodiny Karpetovy
  • 00:10:32 v kempu Hejtman v Chlumu u Třeboně,
  • 00:10:35 na břehu staroslavného rybníka
    pod krásně vzrostlým dubem.
  • 00:10:39 Největší váží 70 dekagramů
  • 00:10:41 a zdravý je, inu jako hřib.
  • 00:10:49 -Konečně rostou, radují se houbaři
  • 00:10:51 a jejich kroky vedou především
    na hráze jihočeských rybníků.
  • 00:10:55 Zabloudíte-li však
    na svých toulkách
  • 00:10:57 do lokality Luční na Táborsku,
  • 00:11:00 můžete se krásnými exempláři hřibu
    dubového potěšit jen pohledem.
  • 00:11:04 Roste totiž na území
    chráněných přírodních výtvorů,
  • 00:11:07 význačném mykologickém nalezišti
    teplomilných hub,
  • 00:11:10 jediném svého druhu
    v Československu.
  • 00:11:13 Spatříte tu polničku ranou,
    holubinku doupňákovou a mandlovou,
  • 00:11:18 muchomůrku růžovku, šedivku
    a další houby.
  • 00:11:21 Na vzácný hřib moravský a zavalitý
  • 00:11:24 si však milovníci přírody
    musí ještě počkat.
  • 00:11:27 Ale pozor, smaženice z jedlých hub
    by se značně prodražila.
  • 00:11:31 Sebrání byť jediné houby
    v této lokalitě
  • 00:11:34 může být postiženo pokutou
    až do výše 5000 korun.
  • 00:11:39 Ale i hezká procházka
    a krátké pozastavení
  • 00:11:42 v překrásném koutu jižních Čech
    může potěšit.
  • 00:11:48 -Nevíme, jak v beskydských lesích,
  • 00:11:51 ale tady ve Skalici
    na Frýdeckomístecku rostou,
  • 00:11:54 a nejenom v období
    houbařské sezóny.
  • 00:11:56 Ze zdejší žampionárny
    Zemědělského družstva Pálkovice
  • 00:12:00 putuje ročně
    na domácí i zahraniční trhy
  • 00:12:03 více než 250 tun této žádané houby.
  • 00:12:05 Díky moderní blanžírovací,
    třídicí a řezací lince
  • 00:12:09 se zatím jedině odtud dostávají
    na pulty celého Československa
  • 00:12:13 kromě čerstvých i žampiony
    v nejrůznějších úpravách.
  • 00:12:17 Zaujal nás i současný experiment
    skalických pěstitelů.
  • 00:12:21 V nedalekém kravíně,
  • 00:12:23 ve kterém v důsledku zvýšeného
    výskytu polychlorovaných bifenylů
  • 00:12:27 zůstala z původních 500 kusů
    kvalitních dojnic pouhá pětina,
  • 00:12:31 totiž Skaličtí zkoušejí pěstovat
    hlívu ústřičnou.
  • 00:12:34 A jak je vidět, úspěšně.
  • 00:12:36 Přítomní odborníci
    pražské mykologické stanice
  • 00:12:39 nám dnes dokonce sdělili,
    že podhoubí hlívy ústřičné
  • 00:12:43 snad dokáže problematické PCB látky
    rozkládat a ničit.
  • 00:12:47 Že by se tedy hlíva ústřičná
    kromě zpestření našeho jídelníčku
  • 00:12:51 stala i žádaným lékem
  • 00:12:53 pro naše chemií postižené
    zemědělství?
  • 00:12:58 -Lesy Českomoravské vysočiny
    jsou v těchto dnech nejen plné hub,
  • 00:13:01 ale i aut, kterými se taky houbaři
    snaží dopravit co nejblíže
  • 00:13:05 ke svým oblíbeným místům.
  • 00:13:07 Jaké sankce můžete vůbec použít?
  • 00:13:10 -V tomto případě
    se jedná o vozidlo,
  • 00:13:12 u kterého není přítomen majitel.
  • 00:13:14 Takže přistoupíme k tomu,
    že mu dáme předvolánku,
  • 00:13:18 na základě které se má dostavit
  • 00:13:21 zaplatit blokovou pokutu 100 korun,
    což je minimální částka,
  • 00:13:24 na lesní správu v určitém termínu.
  • 00:13:27 -Do dnešního dne zde lesáci vybrali
    na pokutách více než 5000 korun.
  • 00:13:31 A stovka občanů byla předvolána
  • 00:13:33 na okresní úřad
    k přestupkovému řízení.
  • 00:13:36 -V tomto případě
    se jedná o okraj lesa,
  • 00:13:39 kde je dostatek místa, jak vidíte.
  • 00:13:41 A ti lidi si auto někam dát musí,
    že jo, takže to je běžný případ.
  • 00:13:45 Tady tolerujeme.
  • 00:13:47 Je to v pořádku.
  • 00:13:49 -Kontrola probíhá nejen
    o víkendech, ale i ve všední dny,
  • 00:13:53 kdy odstavená auta brání výjezdu
    lesní techniky.
  • 00:13:56 -Zejména v dopoledních hodinách,
    když auto stojí při kraji výjezdu,
  • 00:14:01 dochází často k problémům,
    řidič musí čekat,
  • 00:14:04 až houbař laskavě přijde
    a s automobilem odjede.
  • 00:14:10 -Česká mykologická společnost
  • 00:14:12 pořádá výstavu hub
    už od konce 1. světové války.
  • 00:14:15 České houbařství
    je ve světovém měřítku jedinečné.
  • 00:14:18 Statistiky hovoří
    až o 6 milionech lidí,
  • 00:14:21 kteří u nás chodí sbírat houby.
  • 00:14:23 -V českém národě
    najdete stěží člověka,
  • 00:14:25 který by neměl zájem o to
    jít do lesa a sbírat houby.
  • 00:14:28 -Návštěvníci výstavy mohli vidět
    i vzácné odrůdy,
  • 00:14:31 které pocházejí například
    až z Tichomoří.
  • 00:14:33 Vystaveny byly ovšem všechny druhy,
    které lze u nás najít.
  • 00:14:36 Ty, které letos nerostly,
  • 00:14:38 byly zastoupeny
    v sádrových modelech.
  • 00:14:40 -Den před výstavou se rozjedeme
    hvězdicovitě po celé republice
  • 00:14:44 a na nějaké lokality,
    které si telefonicky vyjednáme,
  • 00:14:47 si zajistíme i spolupracovníky,
  • 00:14:50 kteří nás tam zavedou
    na lukrativní místa,
  • 00:14:54 abychom našli co nejvíce druhů hub.
  • 00:14:56 -Zájemci přinesli vlastní úlovky
    do soutěže,
  • 00:14:59 která probíhala celý víkend.
  • 00:15:01 Zástup návštěvníků před Žofínem
    jen dokazoval,
  • 00:15:04 že houby jsou opravdu
    českou tradicí.
  • 00:15:08 -Unikátní hřib čekal
    na Františka Jonáše
  • 00:15:10 podle odborníků přes čtyři dny.
  • 00:15:12 Váží téměř kilogram a půl
  • 00:15:14 a cesta za ním
    prý nebyla jednoduchá.
  • 00:15:17 -Tam byla taková bažina
    a já jsem tam trošku zapad.
  • 00:15:20 No, a pak jsem najednou zjistil,
    že nemůžu zpátky,
  • 00:15:23 tak jsem,
    tak tam bylo takový dřevo,
  • 00:15:26 tak jsem šel dál.
  • 00:15:28 To jsem přešel, to dřevo,
    a najednou jsem viděl tu houbu.
  • 00:15:32 A ono jich tam bylo pět takových.
  • 00:15:36 -Jak přiznal František Jonáš,
  • 00:15:38 v lese tou dobou byly
    stovky houbařů.
  • 00:15:41 To, že se mu podařilo
    houbového giganta najít,
  • 00:15:44 je pro něj srovnatelné
    s výhrou ve Sportce.
  • 00:15:46 Houbaří už několik desítek let,
  • 00:15:49 ale podobný kus
    ještě v životě neviděl.
  • 00:15:52 -Na naplnění prádelního koše
  • 00:15:54 stačily rodině pana Hůly
    necelé dvě hodiny.
  • 00:15:57 Téměř 40kilogramový úlovek tvoří
    výhradně pravé hřiby.
  • 00:16:00 Podobnou sklizeň pražský chalupář
    nepovažuje za nic mimořádného.
  • 00:16:03 -To je taková začáteční sezóna,
  • 00:16:06 takže za ty dvě hodiny,
    no tak jde to, no.
  • 00:16:10 Ale jsou lepší úlovky,
    ty přijdou na podzim, v tom září.
  • 00:16:14 -Nakládáme je nakyselo, do sádla.
  • 00:16:18 Dáváme je do mrazáku.
  • 00:16:20 -Všechny hřiby nasbírala
    rodina pana Hůly
  • 00:16:22 na ploše
    přibližně 100krát 100 metrů.
  • 00:16:25 Místo samozřejmě tají,
  • 00:16:27 ale zpracování hub
    prý zabere celou noc.
  • 00:16:29 Část spotřebuje,
    zbytek rozdá přátelům a známým.
  • 00:16:34 -Sedm žen ve věku 24 až 38 let
    bylo na Vsetínsku na dovolené.
  • 00:16:38 Otrava se u nich projevila
    až po několika hodinách.
  • 00:16:42 -Před asi 36 hodinami
    pozřely houbový pokrm
  • 00:16:45 a bylo vysloveno naléhavé podezření
  • 00:16:48 na závažnou otravu
    muchomůrkou zelenou.
  • 00:16:50 -Lékaři pacientkám dávají
    infúze s protijedem.
  • 00:16:53 Léčba je velmi náročná.
  • 00:16:55 V takovýchto případech
    rozhodují minuty
  • 00:16:58 a v ostravské fakultní nemocnici
  • 00:17:00 mohli najednou přijmout
    pouze pět pacientek.
  • 00:17:03 Zbývající dvě
    jsou v Olomouci a ve Vítkovicích.
  • 00:17:06 -Otrava muchomůrkou zelenou
    patří mezi závažné otravy.
  • 00:17:10 Jenom pro informaci veřejnosti,
  • 00:17:12 jedna dospělá plodnice může
    zapříčinit smrt čtyřčlenné rodiny.
  • 00:17:19 -Rostou!
    To je nejčastější pozdrav lidí,
  • 00:17:21 kteří se v těchto dnech
    potkávají v lese.
  • 00:17:24 Letos se houbaři nebaví o tom,
    zda někdo nějaké houby našel,
  • 00:17:28 ale dohadují se,
    kdo má v košíku lepší druhy.
  • 00:17:32 Za jak dlouho košík?
    -Za hodinku a půl.
  • 00:17:35 -Nejvíc rostou podborováci,
  • 00:17:37 hříbci se dají najít, babky,
    v pohodě.
  • 00:17:39 -Určitě rostou,
    je jich pro každýho dost.
  • 00:17:42 -Na největších nalezištích hub
  • 00:17:44 lze letos vidět
    jindy nevídaný úkaz.
  • 00:17:46 Zkušení houbaři
    si už v lese vybírají.
  • 00:17:49 Podřadnější druhy jedlých hub
    nechávají ostatním.
  • 00:17:52 Nějakou houbu tak letos
    najde každý, kdo vkročí do lesa.
  • 00:17:56 -Nakládáme, sušíme.
    Osmažíme, dobrý jsou.
  • 00:18:01 -Já je nejím, já je ráda sbírám.
  • 00:18:03 -Nasušíme, nasušíme.
  • 00:18:05 -Letošní houbařské žně
    mají jen jeden stín.
  • 00:18:07 Houbaři se obávají,
    že se může vyplnit letitá pověra.
  • 00:18:11 Když je hodně jinak vzácných hub,
    přijde neštěstí.
  • 00:18:15 Čeho je nejvíc?
    -Letos teda kupodivu bílých hřibů.
  • 00:18:18 -To asi něco svědčí, že jo?
    -Jen to řekněte.
  • 00:18:21 -No ne, nebudu to říkat, nechci
    to předvídat. Hodně hřibů, no.
  • 00:18:25 -Jak by řekl Ota Pavel,
    když rostou bílý hřiby, bude válka.
  • 00:18:30 -Na území České republiky
    se vyskytují tři druhy lysohlávek.
  • 00:18:34 Malá, nenápadná,
    avšak silně halucinogenní houba
  • 00:18:37 láká k návštěvě lesa
    především mládež.
  • 00:18:40 -Teďka to právě začíná růst hodně,
  • 00:18:43 tak tam teďka chodí hodně lidí, no,
    potkáváme.
  • 00:18:46 -Hodně, to znamená kolik?
  • 00:18:48 -No tak třeba potkáme skupinky
    po deseti lidech a takový.
  • 00:18:51 -Lysohlávky určitá malá část
    populace zneužívala
  • 00:18:54 jako už dlouho, před dlouhými lety.
  • 00:18:57 Ale poslední léta to má
    vzrůstající tendenci.
  • 00:19:00 -V souvislosti s drogovou prevencí
  • 00:19:03 se zaměřujeme i na sběrače
    těchto halucinogenních drog.
  • 00:19:07 -Lysohlávky obsahují indolové
    sloučeniny psilocybin a psilocin,
  • 00:19:11 které u konzumentů způsobují
    na několik hodin změny vědomí.
  • 00:19:14 Před několika lety zemřel
  • 00:19:17 na následky pádu
    z okna panelového domu chlapec,
  • 00:19:19 který byl přesvědčen o tom,
    že dokáže létat.
  • 00:19:22 -Psychické změny způsobuje
    asi tak zhruba 10 plodnic.
  • 00:19:26 -Sníme tak kolem třiceti čtyřiceti.
  • 00:19:30 -Zhruba 80 až 100 plodnic je již
    tedy smrtelná dávka pro člověka.
  • 00:19:37 -Tato houba se jmenuje
    masenka lišejníkovitá.
  • 00:19:40 Nikdo ji u nás dosud nespatřil
  • 00:19:42 a videozáznam dokumentuje
    její první nález.
  • 00:19:45 -My jsme ji v životě neviděli,
    ani nic podobného.
  • 00:19:48 -Po důkladném zkoumání mykologové
    zjistili, že se jedná o prvonález
  • 00:19:52 původem skandinávské vzácné houby
    na našem území.
  • 00:19:55 Vyskytuje se
    jen na rašelinných lokalitách
  • 00:19:57 v blízkosti rybníků a řek.
  • 00:19:59 Roste od brzkého jara
    až do pozdní zimy.
  • 00:20:02 -Je to velmi vzácný objev,
  • 00:20:04 ke kterému dochází u nás
    zhruba možná jednou za 10 let.
  • 00:20:07 -Když jsem se od pana Holce
    dozvěděla, o jak vzácnou houbu jde,
  • 00:20:11 tak jsem měla ohromnou radost,
  • 00:20:13 připadala jsem si
    prostě jako objevitel.
  • 00:20:15 -Půvabná a zvláštní houba
    navždy obohatí
  • 00:20:18 herbář vzácných nálezů
    Národního muzea v Praze.
  • 00:20:21 -Z těch herbářů se položky půjčují
    po celém světě.
  • 00:20:24 Když badatel dělá nějakou skupinu,
  • 00:20:26 tak si vypůjčí to,
    co je tu i onde v herbáři.
  • 00:20:28 Takže pro vědu to má
    nesmírný význam.
  • 00:20:33 -Už od začátku týdne
  • 00:20:36 cvičí vojáci z Přáslavic
    na Libavé ostré střelby z tanků.
  • 00:20:40 A nebývá výjimkou,
  • 00:20:42 že se lidé s košíky objeví
    i přímo na střelnici.
  • 00:20:45 Armáda proto ve výcvikovém prostoru
    zpřísnila režim.
  • 00:20:48 A pokud houbaře
    bez speciálních povolení
  • 00:20:51 přistihne v místech,
    kde nemají co dělat,
  • 00:20:53 hrozí jim až třítisícová pokuta.
  • 00:20:56 Mnozí houbaři
    si z toho ale moc nedělají.
  • 00:20:58 -Já tam mám ještě i hezčí.
  • 00:21:00 -No, já doufám,
    že ten košík seberu, no.
  • 00:21:03 -My se jdem tady podívat na kraj,
    takže v klidu na hodinku,
  • 00:21:07 procházku do lesa a hotovo.
  • 00:21:09 -Hlídky policistů, vojáků i lesáků
    nyní ve vrcholící houbařské sezóně
  • 00:21:13 pročesávají celý prostor
    a houbaře kontrolují.
  • 00:21:16 Na to, že porušili zákaz vstupu,
  • 00:21:18 například doplatili
    manželé z Klimkovic.
  • 00:21:21 Sbírání šišek je přijde
    na 6000 korun.
  • 00:21:23 -Pokud se chcete nějak vyjádřit,
    tak tady je vaše právo.
  • 00:21:27 -Není třeba, k tomu není co dodat.
  • 00:21:30 -No, tak se nedá nic dělat, no.
  • 00:21:32 To mě nenapadlo, že teda ty šišky
    tady se nedají sbírat.
  • 00:21:37 -Nejznámější popularizátor
    houbaření v Česku
  • 00:21:40 Miroslav Smotlacha umřel.
    Bylo mu 86 let.
  • 00:21:43 -Podíváme se do Smotlachy,
    zajdeme za Smotlachou.
  • 00:21:47 To říkali houbaři, kteří nevěděli,
  • 00:21:49 jestli svůj úlovek v košíku
    mohou sníst nebo ne.
  • 00:21:52 Do poradny jich v obavě
    z možné otravy přicházely stovky.
  • 00:21:55 -Typů otrav je celá řada
  • 00:21:57 podle toho,
    o jakou houbu jedovatou jde.
  • 00:22:00 Čili právě tyhlety nejnebezpečnější
    muchomůrky faloidní,
  • 00:22:04 ty jsou nebezpečný zejména proto,
  • 00:22:07 že se ta otrava projeví
    až za 12 hodin.
  • 00:22:12 -Miroslav Smotlacha se potatil.
  • 00:22:14 Byl synem průkopníka české
    mykologie Františka Smotlachy.
  • 00:22:17 Ten proslul tím,
    že ochutnával i houby,
  • 00:22:20 které měly být jedovaté,
    třeba muchomůrku citrónovou.
  • 00:22:23 -Táta, ten teda ochutnával
    všechny holubinky,
  • 00:22:26 tam věděl, že se otrávit nemůže.
  • 00:22:28 Čili on svým způsobem
    tolik v tomhle směru neriskoval.
  • 00:22:31 Takhle, on věděl, co si může
    dovolit ochutnat a co ne.
  • 00:22:34 -Atlasy, ale i kuchařky
    od Smotlachy
  • 00:22:37 jsou skoro v každé domácnosti.
  • 00:22:39 Otec a syn Smotlachovi
    změnili Čechy v národ houbařů.
  • 00:22:42 -Jestliže vychováváme k tomu,
    co je jedovaté, co je jedlé,
  • 00:22:46 a oni to dobře dělali,
    takže ten podíl mají obrovský.
  • 00:22:51 -Miroslav Smotlacha
  • 00:22:53 nebyl stejně jako jeho otec
    profesionální mykolog.
  • 00:22:55 Pracoval v mrazírnách.
  • 00:22:57 Přesto ale pomáhal i při záchraně
    a opravách mnoha památek a budov,
  • 00:23:01 které napadly dřevokazné houby.
  • 00:23:04 -Různé druhy hřibů.
    Bedly, klouzci, holubinky.
  • 00:23:07 Havlíčkobrodský mykolog
    Jiří Pejchal
  • 00:23:09 našel během dopoledne
    na 50 druhů hub.
  • 00:23:12 -Houba v létě chce
  • 00:23:14 takovou frontu těch přeháněk
    a počasí kolem 20 stupňů,
  • 00:23:17 to vždycky tutově jsou.
  • 00:23:19 -Nějaký hříbky takovýhle.
  • 00:23:22 Tady tomu my říkáme kozák,
  • 00:23:24 já nevím, jestli se tomu říká
    správně kozák.
  • 00:23:27 A tohle je hřib kovář.
  • 00:23:29 -Já dělám hubník, smaženici,
    flíčky s houbama.
  • 00:23:32 -Hubník je co?
    -Hubník je co? Jako nádivka.
  • 00:23:36 -Choroš oříš.
    Najde se to párkrát za život.
  • 00:23:42 A je to takovej mohutnej třeň,
  • 00:23:44 a z toho vlastně vyrůstá desítky,
    stovky jakoby dalších plodniček.
  • 00:23:48 -Další vzácné houby
    jsou například ryzec.
  • 00:23:51 Ten je voňavý a dobrý na másle.
  • 00:23:53 Z houby kotrče
    je zase dobrá dršťková polévka.
  • 00:23:56 Holubinka vrhavka
    už podle názvu dobrá příliš není.
  • 00:23:59 Rostou ale i jedovaté
    a lehce zaměnitelné houby.
  • 00:24:02 -Pak tady mám z jedovatých hub
    muchomůrku královskou.
  • 00:24:06 A ta se nechá splést
    i s tmavě zbarveným masákem, jo?
  • 00:24:10 Takže na to taky pozor.
  • 00:24:14 -Lesy u západních hranic začaly
    lákat houbaře hlavně po roce 1989.
  • 00:24:18 Zpřístupnila se
    bývalá pohraniční pásma.
  • 00:24:21 Díky vstupu Česka do Schengenu
  • 00:24:23 se letos bez omezení Češi vydávají
    i do lesů v Bavorsku a Sasku.
  • 00:24:26 -Mohou překračovat hranici
    u nás na jakémkoli místě.
  • 00:24:30 Měli by akorát u sebe mít
    doklady totožnosti.
  • 00:24:33 -Soukromé sbírání hub
    u nás není omezeno vůbec.
  • 00:24:35 Pokud by šlo
    o podnikatelskou činnost,
  • 00:24:38 tak je nutné povolení.
  • 00:24:40 Soukromé lesy
    už nejsou nijak ohraničené.
  • 00:24:42 -Podobná situace je i v Sasku.
    Navíc Němci si houby raději kupují.
  • 00:24:46 Toho obratně využívají
    čeští obchodníci,
  • 00:24:48 kteří je nabízejí podél silnic
    v Karlovarském kraji.
  • 00:24:51 Během sezóny vydělají
    i desítky tisíc korun.
  • 00:24:54 -Ta jedna krabička, tam je kilo,
    tak těch 120 korun.
  • 00:24:57 No, a hříbky za asi 196.
  • 00:25:00 -Es ist schön alles.
  • 00:25:02 V Česku si kupuji houby pravidelně.
  • 00:25:05 U nás lidi z měst
    nechodí do lesa vůbec.
  • 00:25:08 A na venkově to zajímá
    hlavně farmáře.
  • 00:25:10 -Nosit si domů plné košíky hub
  • 00:25:12 je podle mykologů
    hlavně česká specialita.
  • 00:25:15 Zrušením hranic se tak houbařům
    otevřel nový prostor.
  • 00:25:18 -Teď už chodíme do těch míst,
    kde byla státní hranice.
  • 00:25:21 A chodíme dokonce i až do Německa.
  • 00:25:23 Víme o Němcích, že nejsou
    nějaký náruživý jako Češi
  • 00:25:27 sbírat, na sběr hub.
  • 00:25:29 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2017

Související