iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
20. 10. 2007
11:20 na ČT1

1 2 3 4 5

7 hlasů
5912
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Rostlina klikva — Lepenkové krabice — Kvalitní med — Špekáčky na pivu

23 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Příjemný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Blíží se konec října a počasí
    bývá nevyzpytatelné.
  • 00:00:32 V týdnu měla svátek Hedvika
    a pranostika říká:
  • 00:00:37 "Svatá Hedvika, do řepy ještě
    medu namíchá." Tedy teplo.
  • 00:00:44 Následujícího dne bylo ale Lukáše.
    Naši předkové měli jinou zkušenost.
  • 00:00:50 "Do svatého Lukáše, kdož chceš,
    ruce volné měj.
  • 00:00:55 Po svatém Lukáši, za ňadra je dej."
    To by ukazovalo na zimu.
  • 00:01:02 Ať je teplo nebo chladno,
    program je následující.
  • 00:01:08 Naučíme se dělat špekáčky
    na černém pivu.
  • 00:01:13 Vyhodit nebo využít?
  • 00:01:16 Tohle dilema vyřeší pan Dvořák.
  • 00:01:19 Budeme si povídat o medu.
  • 00:01:21 Pokud neznáte kynuté knedlíky
    s borůvkovým žahourem,
  • 00:01:26 dnes se dozvíte, jak na to.
  • 00:01:29 A teď rychle do zahradnictví za
    paní inženýrkou Probstovou.
  • 00:01:34 Má pro vás novinku.
  • 00:01:45 Co jste mi to nabídla?
    Je to dobrý.
  • 00:01:47 Je to velkoplodá klikva.
    Je to nová odrůda.
  • 00:01:51 Je to jako velká brusinka.
  • 00:01:54 Je to náhrada a je to větší
    plod, než mají brusinky.
  • 00:01:57 Tahle odrůda se jmenuje
    Red Star.
  • 00:02:02 Tady vidíme nezralé plody.
  • 00:02:07 Jsou červené a jsou velikosti
    menšího angreštu.
  • 00:02:10 Pak se suší nebo se to zmrazuje.
  • 00:02:14 -Jak se to pěstuje?
    -Je to nenáročná rostlina.
  • 00:02:19 Toto je jednoletá rostlina.
    Je to trvalka mrazuvzdorná.
  • 00:02:29 Je výborná do kuchyně a ocení
    to všichni gurmáni.
  • 00:02:33 Je vhodná k omáčkám nebo
    k nakládání masa.
  • 00:02:36 Plody mají velký obsah vitaminů
    i antioxidantů.
  • 00:02:40 Je to na zobání a je to jako mor
    u televize, kde zobete lupínky,
  • 00:02:48 tak tohle je mnohem zdravější
    zobání a nemůžete přestat,
  • 00:02:51 protože pořád uždibujete.
  • 00:02:54 Kolik jich má člověk koupit,
    aby pak měl úrodu?
  • 00:02:58 Ono se to rozroste do průměru
    50 - 60 cm.
  • 00:03:02 Je to samosprašná rostlina.
    Nepotřebujete jich víc než jednu.
  • 00:03:06 Když si jich koupíte víc,
    tak máte vyšší úrodnost.
  • 00:03:10 Do záhonu?
  • 00:03:12 Do záhonu nebo pod stromy.
  • 00:03:15 Pod stromy by to bylo krásný.
    Tu můžu skutečně doporučit.
  • 00:03:26 Pan Zdeněk Troška není jen filmový
    režisér, výborný kuchař,
  • 00:03:30 znamenitý společník,
    ale i objevitel.
  • 00:03:34 Talenty nachází jako houby v lese.
  • 00:03:37 Jako třeba pana Líbla,
    alias Valihracha.
  • 00:03:47 Pan Karel Líbl ze Žabovřesk
    u Českých Budějovic nám ukáže...
  • 00:03:52 -KOKRHÁNÍ
    -Slyšíte, že jsme venku.
  • 00:03:55 Nám ukáže, jak se dělají špekáčky
    na černém pivu.
  • 00:04:01 To je vaše specialita.
    Jak na to.
  • 00:04:05 Rozřízneme si špekáček po obvodu,
    aby se nám nezavíral.
  • 00:04:16 Pak ho nařízneme, ale nedořízneme.
  • 00:04:24 Vezmeme pepř, dáme cibuli.
  • 00:04:32 A ještě tam dáme jednu papriku.
  • 00:04:46 A zajistíme to párátkem.
  • 00:04:50 Máme připraveno tolik špekáčků,
    kolik se jich vejde do pekáčku.
  • 00:04:57 A ještě dáme nahrubo nakrájenou
    zeleninu.
  • 00:05:15 Kdo chce, tak může dát ostrý kečup.
    Komu vadí ostrý, tak dá jemný.
  • 00:05:28 To je důležité, proto se to jmenuje
    Špekáčky na černém pivu.
  • 00:05:34 A pečeme to asi 1,5 hodiny
    na 150 stupňů.
  • 00:05:38 Až nám šťáva pěkně zhoustne.
  • 00:05:42 Já udělám kouzlíčko.
    Simsala bim.
  • 00:05:49 A na konci to vypadá takhle.
  • 00:06:16 Kolikrát jsme se v domácnosti
    rozhodovali vyhodit nebo schovat?
  • 00:06:22 Tenhle problém pan Dvořák nezná.
  • 00:06:32 Tyhle věci děláte z krabic,
    které by každý vyhodil.
  • 00:06:41 Ukažte nám, jak na to.
    Třeba takovýhle obrázek.
  • 00:06:45 Naformátuji si materiál.
    Tohle je už z krabice.
  • 00:06:53 Nařežu si určité komponenty,
    které při práci budu používat.
  • 00:07:07 Už jsem si dopředu nařezal tyto
    silné, které budu lepit.
  • 00:07:16 Než budete lepit, tak ukážu,
    co všechno se dá dělat.
  • 00:07:24 To se mi líbí. Je to hodně
    užitečné.
  • 00:07:27 To jsou desky na věci,
    které nechceme ztratit
  • 00:07:33 nebo aby se vám poničily
    a zmačkaly.
  • 00:07:40 Mě napadá, kdyby maminka nebo
    tatínek dětem nařezali,
  • 00:07:46 tak by si všechny věci
    mohly dělat samy.
  • 00:07:51 Když je lepenka tenká,
    tak se řeže dobře.
  • 00:07:54 Říkám, že když to udělají rodiče,
    tak se jim nemůže nic stát.
  • 00:08:01 A nalepit to může každý.
  • 00:08:04 Tohle je krabička, která může
    být vyšší a vyšší.
  • 00:08:09 To se dětem bude určitě líbit.
  • 00:08:12 -Jak děláte takový kruh?
    -Mám na to kružítko.
  • 00:08:30 Kružítkem? To je chytrý.
  • 00:08:37 Tohle se dostane a tohle se
    pak vrství na sebe?
  • 00:08:44 Ještě se musí udělat mezikruží
    dvakrát.
  • 00:08:53 Vezmu si míru, kterou jsem měl
    a dám o 1 cm míň.
  • 00:09:04 Pak se lepí jedno na druhé.
    Předvedu to.
  • 00:09:16 O prázdninách si můžou děti
    udělat malé dárečky spolužákům.
  • 00:09:29 A teď jedno na druhé a může to
    být hluboké, jak člověk chce.
  • 00:09:42 Teď se naučíme vybírat a kupovat
    kvalitní med.
  • 00:09:46 Poučí nás o tom pan Švamberk,
  • 00:09:48 profesor biologie a učitel
    včelařství.
  • 00:09:52 Na co si máme dávat pozor,
    pane doktore?
  • 00:09:55 Popíšu, jak bych se orientoval
    sám jako zákazník,
  • 00:10:00 kdybych přišel do obchodu.
  • 00:10:02 Určitě by mě zajímalo, jestli med,
    který kupuji, má konkrétní původ.
  • 00:10:08 Z které země pochází a jestli je
    označen, který med to je.
  • 00:10:14 Měl by být označen květový
    nebo medovicový,
  • 00:10:18 případně, z kterých rostlin
    pochází.
  • 00:10:21 Pak bych se snažil zjistit,
    zde nemá nějaké známky porušení.
  • 00:10:28 Med by neměl být mimořádně
    tekutý,
  • 00:10:32 protože to ukazuje, že by tam
    mohla být přidána voda,
  • 00:10:36 nebo je to med nezralý.
  • 00:10:39 Měl by to být med,
  • 00:10:42 který nekrystalizuje
    anomálním způsobem.
  • 00:10:47 -Jako cukernatí?
    -Má mít správnou krystalizaci.
  • 00:10:51 Je to anomální, když jsou tam
    jen shluky krystalů.
  • 00:10:56 Když krystalizuje na stěně
    nebo ode dna,
  • 00:11:00 tak to není úplně v pořádku,
  • 00:11:05 protože med by měl být
    krystalizován v celé své hmotě.
  • 00:11:09 -To je špatně.
    -Ne, to je správné.
  • 00:11:12 75 procent české medné produkce
    vypadá takhle.
  • 00:11:17 Tohle je med květový s vyšším
    obsahem řepkového medu.
  • 00:11:21 Slyšela jsem, já si řepkový med
    dávám do kávy,
  • 00:11:28 řepkový med je prý dobrý do kávy.
  • 00:11:32 To je nejlepší varianta,
    čím můžete sladit kávu.
  • 00:11:35 Řepkový med má jemné aroma
  • 00:11:38 a nenaruší to aroma kávy.
  • 00:11:41 Máme také jiné dobré druhy medu.
    Třeba jako medovicový med.
  • 00:11:45 Tady je zkrystalizovaný
    nebo tekutý.
  • 00:11:50 Ten má ale ostřejší chuť i aroma.
  • 00:11:55 Mohlo by to aroma kávy narušit.
  • 00:11:58 Řepkový je dostání v obchodech?
  • 00:12:01 U nás je to problém, protože české
    obchody mají hlavně med tekutý.
  • 00:12:08 Dlouhodobě tekutý a řepkový med
    to nedokáže splnit.
  • 00:12:12 Každý pravý řepkový med vám
    zkrystalizuje během
  • 00:12:16 1 - 2 týdnů do takové hmoty,
    kterou vidíme ve sklenici.
  • 00:12:22 Před časem byly filtrované medy.
    Co to znamená, filtrovaný?
  • 00:12:31 Nejen před časem, ale ony jsou
    stále na českém trhu.
  • 00:12:35 Začaly se objevovat od 90. let
    minulého století.
  • 00:12:39 Objevila se snaha zasahovat
    do chemického složení medu.
  • 00:12:47 My víme, že nejlepší med je takový,
    jaký samy včely vyrobí.
  • 00:12:55 Pak se nedá med zlepšit,
    ale může se jeho kvalita uchovat
  • 00:12:59 a dodat zákazníkovi.
  • 00:13:02 Jemnou filtrací na filtrech,
    která mají velmi jemná oka,
  • 00:13:08 pod sto mikrometrů, tak se z nich
    odstraní i pylová zrna.
  • 00:13:13 To představuje problém,
    protože správně podle normy
  • 00:13:18 nemělo by být z medu nic odebráno,
    ani do něj nic přidáno.
  • 00:13:22 Neměly by tam být přidávány
    fruktózové sirupy.
  • 00:13:26 Někteří výrobci je tam přidávají,
    aby to bylo dlouho tekuté.
  • 00:13:30 Když je med tekutý déle než
    6 měsíců a není to med akátový,
  • 00:13:35 tak je to vždy velké podezření
    na falšování medu.
  • 00:13:38 Já bych se chtěla zeptat.
    Odpovězte, prosím, pravdu.
  • 00:13:44 Je lépe kupovat med u včelaře
    nebo v obchodě?
  • 00:13:50 Určitě je lépe kupovat med
    u včelaře,
  • 00:13:54 když znám toho včelaře, nebo
    znám oblast, kde on včelaří,
  • 00:14:01 tak vím, z jakých rostlin
    je med nasbírán.
  • 00:14:05 Když si koupím med v obchodě,
    tak je tam většinou napsáno,
  • 00:14:08 že je to med ze zemí evropského
    společenství nebo mimo zemí
  • 00:14:12 evropského společenství.
  • 00:14:14 Je to med z celého světa.
    Může být dobrý, ale také nemusí.
  • 00:14:17 Vždycky podstupuji riziko,
    že nevím, zda je med z Číny,
  • 00:14:22 z Argentiny, z Mexika nebo
    Uruguaye.
  • 00:14:25 Z těchto zemí se k nám med dováží.
  • 00:14:28 Včelař nemůže být nepoctivý?
  • 00:14:31 Včelař může být nepoctivý,
    ale my jsme při mnoha rozborech
  • 00:14:39 českého medu nenarazili na to,
  • 00:14:42 že by čeští včelaři uváděli
    do prodeje med,
  • 00:14:46 který by nevyhověl.
  • 00:14:49 Tento med vždy vyhoví.
  • 00:14:51 Z obchodní sítě už trochu
    to riziko je větší.
  • 00:14:55 Vyberte si, ale myslím si,
    že jistota je jistota.
  • 00:15:03 Doufám, že jste si v létě
    zamrazili borůvky.
  • 00:15:06 Nyní se naučíme dělat borůvkový
    žahour a kynuté knedlíky.
  • 00:15:18 Dnes nás paní Břečková z Borovan
    naučí dělat kynuté knedlíky
  • 00:15:25 s borůvkovým žahourem.
    Co je to žahour?
  • 00:15:29 To jsou rozvařené borůvky
    s cukrem, máslem,
  • 00:15:32 -moukou a pudinkem.
    -Začneme těstem.
  • 00:15:39 Co všechno potřebujeme
    na kynuté knedlíky?
  • 00:16:10 Předem jsem si udělala kvásek.
  • 00:16:15 1,5 - 2 deg droždí,
  • 00:16:20 1 lžíce mouky,
  • 00:16:24 2 polévkové lžíce mléka,
  • 00:16:26 lžička cukru.
  • 00:16:31 Nechala jsem to vykynout.
    Přidala jsem mléko.
  • 00:16:39 Na toto množství asi 15 mililitrů.
  • 00:16:45 Rozmícháme to. A pak z toho budou
    krásné nadýchané kynuté knedlíky.
  • 00:16:54 -Bude se dávat něco dovnitř?
    -Ničím se neplní.
  • 00:16:58 Já jsem si všimla, že děláte
    knedlíky na páře.
  • 00:17:06 Všimla jsem si, že jste to
    trochu pomastila.
  • 00:17:11 -Jinak by se přichytily.
    -Nesmíme na to zapomenout.
  • 00:17:19 Necháme chvilku kynout.
    A nyní žahour.
  • 00:17:44 Může se také rozmíchat ve vodě.
  • 00:17:49 A musíme to míchat,
    aby se to nepřipálilo.
  • 00:17:55 Má to mít takovou hustotu.
  • 00:17:58 To je ten pravý žahour.
  • 00:18:04 Těsto mám vykynulo a voda se
    nám vaří.
  • 00:18:07 A můžeme začít dělat knedlíky.
  • 00:18:20 -A necháme je kynout jak dlouho?
    -Asi tak 15 minut.
  • 00:18:26 Uplynulo nám 15 minut a knedlíky
    jsou krásné.
  • 00:18:33 A nyní je pěkně zavaříme.
  • 00:18:36 Dáme je do vymazaného
    a dírkovaného hrnce.
  • 00:18:47 -Jak dlouho se budou vařit?
    -Asi 8 - 10 minut.
  • 00:18:51 Pak se roztrhnou, aby pára vyšla
    a ony se nesrazily.
  • 00:19:00 Myslím si, že už uplynulo 8 minut.
  • 00:19:06 Koukneme se. Ty jsou krásný.
  • 00:19:10 Musíme je hned roztrhnout,
    aby vyšla pára.
  • 00:19:15 Aby se nám nesrazily.
  • 00:19:25 To by se vám tolik do knedlíku
    nevešlo.
  • 00:19:29 Takhle je toho víc
    a je to lepší.
  • 00:19:34 Můžete i bez tvarohu.
  • 00:19:37 Když už bych hřešila, tak bych
    na to dala kysanou smetanu.
  • 00:19:43 A ještě máslíčko.
  • 00:19:47 Myslím si, že ani dobrou chuť
    nemusím přát.
  • 00:19:52 Stačí, když se na to podíváte.
  • 00:20:19 Na závěr vám musím poděkovat
    za vaše dopisy,
  • 00:20:22 které nám udělaly radost.
  • 00:20:25 Dlužím vám ze soutěže o grilování
    jeden z vítězných receptů. Tady je:
  • 00:20:32 Grilovaný plněný chléb od paní
    Ireny Zelenkové.
  • 00:20:37 Co k tomu budeme potřebovat?
  • 00:22:11 Aby získal typickou vůni
    a křupavou kůrku.
  • 00:22:15 To je všechno a já vám přeji
    dobrou chuť.
  • 00:22:19 Moment, ještě malé upozornění.
  • 00:22:23 Nezapomeňte na naši novou
    minisoutěž
  • 00:22:27 Konzervování podzimní úrody.
  • 00:22:30 Já se s vámi těším na shledanou
    za týden, vaše Jiřina.
  • 00:22:57 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček

Související