iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 3. 2007
10:25 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
3006
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Pěstujeme kopřivy — Olivové oleje — Péče o psí tlapky — Zeleninový salát

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Přeji hezký sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Máme březen a pranostika praví:
  • 00:00:30 "O svatém Tomáši,
    sníh bředne na kaši."
  • 00:00:34 Ale tam, kde ještě nějaký je.
  • 00:00:38 Pokud jste podle staré rady
    vlezli za kamna. Říká se:
  • 00:00:42 "Březen, za kamna vlezem."
  • 00:00:45 Tak nezapomeňte, že se blíží
    Den žen. Chtělo by to kytičku.
  • 00:00:51 Co jsme si pro vás připravili?
  • 00:00:55 Pan inženýr Chobotský nám poradí,
  • 00:00:58 jak si máme připravit
    půdu pro sadbu.
  • 00:01:02 Budeme se věnovat ovocným stromům.
  • 00:01:05 Navštívíme veterináře a pejskaři
    by měli projevit zvýšený zájem.
  • 00:01:10 Nenechte si ujít přípravu
    zimního nápoje.
  • 00:01:14 Naše první zastávka bude u pana
    Lebiše ve škole květin.
  • 00:01:26 Pane Lebiš, vy tvrdíte,
    že tohle je kopřiva?
  • 00:01:30 -Ano.
    -Já tvrdím, že tohle je kopřiva.
  • 00:01:33 Tohle je taky kopřiva. Je okrasná
    a sází se do truhlíku.
  • 00:01:38 Je to trvalka a může se pěstovat
    v bytě.
  • 00:01:41 Listy to má stejný.
  • 00:01:44 Když ulomíte listy, tak vůbec
    nepoznáte, že je to zalamované.
  • 00:01:53 Tím se vzrůst zastaví a začne
    to všechno obrážet.
  • 00:01:59 -Tohle se dá, jak jste nás to učil.
    -To se dá namnožit.
  • 00:02:06 Dá se 10 rostlin do truhlíku
  • 00:02:09 -a máte pak takovou nádheru.
    -Nepřezimuje to.
  • 00:02:14 Přezimuje, to se pěstuje v bytě.
    Jako pokojová květina.
  • 00:02:19 To je nádherný.
    Jé, tady je malinká.
  • 00:02:23 -To je taky kopřiva?
    -Ano, to jsou zakrslé.
  • 00:02:27 Zase se to může uštípnout
    a namnožit.
  • 00:02:36 Vítám ve studiu paní inženýrku.
  • 00:02:40 Dnešní téma bude možná i objevné.
  • 00:02:43 Budeme si povídat o olivovém oleji
    a olivách.
  • 00:02:47 Já jsem si na vás připravila
    otázky.
  • 00:02:51 Jak poznáme kvalitní olej?
  • 00:02:53 Nepoznáme ho podle barvy ani vůně.
    Nemůžeme se podle toho orientovat.
  • 00:03:02 Doporučovala bych novému
    zákazníkovi,
  • 00:03:05 který si jde prvně koupit olej,
    aby se vyvaroval dvou věcí.
  • 00:03:10 Nekupovat oleje levné. Zabalené do
    průhledných lahví.
  • 00:03:17 Do plastových ani do bílého skla.
  • 00:03:22 Tomu říkáte zelená lahev?
  • 00:03:27 Ne, to je ukázka skleněné lahve.
    Zelená lahev je tato.
  • 00:03:36 Vypadá to zeleně,
    ale moc zelené to není.
  • 00:03:40 Výrobce by to neuznal,
    kdyby to bylo úplně zelené sklo,
  • 00:03:44 -protože by do toho nebylo vidět.
    -Je to zabarvené sklo.
  • 00:03:48 Když v tom koupíme v Řecku dobré
    oleje a nevím ještě kde.
  • 00:03:55 Je to Řecko, Itálie, jižní Francie,
    Španělsko.
  • 00:03:58 Tady bych upozornila, co olej,
    to jiná vůně a chuť.
  • 00:04:01 Když si to kupujeme v cizině,
    tak kvůli převážení...
  • 00:04:08 -Nepovláčíme s sebou kanystr.
    -Máme to v umělých lahvích.
  • 00:04:14 -Přelít to?
    -Nejlepší je, přijít domů a přelít
  • 00:04:19 to do skleněných lahví a dát to na
    tmavé místo kolem 7 stupňů.
  • 00:04:26 Ne na přímé sluníčko!
  • 00:04:28 Potěším konzumenty, že pak olej
    vydrží až 2 roky.
  • 00:04:33 To je důležitý. Další otázka.
  • 00:04:36 Které oleje používat za studena
    a které k tepelné úpravě?
  • 00:04:44 Poprosím diváky, když si jdou
    koupit olej,
  • 00:04:47 aby si nekupovali zbytečně
    velké lahve.
  • 00:04:50 Menší se prozradí kvalitou tím,
    že mají vyšší cenu.
  • 00:04:55 Nejkvalitnější olej, přeloženo do
    češtiny Extra panenský.
  • 00:05:02 Tak by byla škoda dávat za něj
    velký peníz.
  • 00:05:07 Je to olej, který směřuje do salátů
    a do studené kuchyně.
  • 00:05:14 Panenský olej, když se použije při
    tepelném zpracování, tak ztrácí...
  • 00:05:20 Účinné látky, které potřebujeme pro
    své zdraví.
  • 00:05:24 Je zbytečné kupovat tak drahé
    oleje.
  • 00:05:28 Když smažíme ve fritéze.
    Kolikrát se může olej použít?
  • 00:05:35 Tady bych doporučovala použít
    směsový olej.
  • 00:05:39 Opět nám to prozradí etiketa.
  • 00:05:42 Je to olej menší cenové skupiny.
    Může se míchat se slunečnicovým.
  • 00:05:48 Když se dělá ve fritéze jídlo,
    které je velmi krátce,
  • 00:05:53 třeba ryby, tak ho můžete použít
    i třikrát.
  • 00:05:57 -Na řízky?
    -Tam bych vám to nedoporučovala.
  • 00:06:05 Může se použít olivový olej
    také v kosmetice?
  • 00:06:08 Dnešní dámy jistého věku mají
    veliký problém
  • 00:06:12 s vysušováním pokožky.
    Tady na nás příroda pamatovala.
  • 00:06:18 Už z doby Kleopatry se znalo,
    jak na to.
  • 00:06:22 Jdeme do sprchy a když jsme
    ještě suché,
  • 00:06:25 tak si dáme na dlaň dvě polévkové
    lžíce, nemusí to být panenský olej,
  • 00:06:31 o rozetřeme ho po pleti.
    Od hlavy až po paty.
  • 00:06:36 Chvilku počkáme a spláchneme to
    sprchou ne s moc horkou vodou.
  • 00:06:41 Pozor, nepoužijeme už mýdlo
    ani sprchový gel.
  • 00:06:46 Nic, jenom ten olej.
  • 00:06:49 Abychom netahaly za sebou kapky
    vody s olejem,
  • 00:06:52 tak si připravíme prostěradlo,
    do kterého se jemně zabalíme.
  • 00:06:56 A položíme se do vodorovné
    polohy a relaxujeme.
  • 00:07:02 Pleť si vezme, co potřebuje.
  • 00:07:05 Opravdu pravidelným způsobem,
  • 00:07:07 při takové péči nemusíte vůbec
    kupovat drahou kosmetiku.
  • 00:07:11 Já to zkusím a za půl roku vám
    řeknu, jestli to funguje.
  • 00:07:19 Už brzy začneme vysévat semena
    do sadbovačů.
  • 00:07:23 K tomu je zapotřebí kvalitní
    substrát.
  • 00:07:26 Je pravda, že se dá lehce koupit.
  • 00:07:28 Pokud byste si ho chtěli vyrobit
    sami a vysoce kvalitní,
  • 00:07:32 pan inženýr Chobotský vám poradí,
    jak na to.
  • 00:07:42 Důležitým předpokladem pro dobré
    vzejití semínek je kvalitní
  • 00:07:49 výsevový substrát.
  • 00:07:51 Nejlepší substráty jsou udělané
    ze zahradní zeminy,
  • 00:07:56 která je prolitá 2procentním
    formalínem.
  • 00:08:01 Nebo jak vidíme tady, je propařená.
  • 00:08:05 Je to jednoduché.
    Uděláme si jednoduché ohniště.
  • 00:08:11 Sypeme zem do výšky 5 - 10 cm.
  • 00:08:18 Jak se postupně propařuje,
    tak ji promícháváme.
  • 00:08:23 Po době, kdy bude patrné, že už je
    zahřátá a všechny choroboplodné
  • 00:08:31 zárodky jsou zničeny,
    tak máme kvalitní substrát.
  • 00:08:37 Necháme ho vychladnout a na
    množství, které je tady,
  • 00:08:44 je to asi jeden kbelík a je dobré
    na to dát jednu lžíci
  • 00:08:51 kombinovaného hnojiva
  • 00:08:53 a prolít to vodou,
  • 00:08:55 do které dáme pár kapek
    kombinovaného stopového
  • 00:08:59 koncentrovaného hnojiva,
    aby tam byly nějaké živiny.
  • 00:09:06 Stává se dost často, že při
    ořezávání větví ovocných stromů
  • 00:09:11 může dojít k poškození a na kmeni
    se objeví otevřené rány.
  • 00:09:16 Jak je ošetřit, to nám poradí
    pan inženýr Savinec.
  • 00:09:27 Skončili jsme řez stromů.
    Tohle je ale jako rána.
  • 00:09:33 To musíme v každém případě ošetřit.
  • 00:09:36 Je to stejné, jako když se poraníme
    my, tak strom musíme taky ošetřit.
  • 00:09:40 Rána musí být pěkně hladká,
    aby dobře zarostla.
  • 00:09:45 Dneska se ví, že roztřepené konce
    po pilkách se špatně hojí.
  • 00:09:49 Vezmeme zahradnický nůž a okraje
    pěkně ostře seřízneme.
  • 00:09:56 Proto máme osvědčený
    zahradnický nůž.
  • 00:10:02 Když je rána krásně čistá,
    tak můžeme použít bílý Balakryl
  • 00:10:09 a celé to pěkně zatřeme,
    aby neprosvítalo dřevo.
  • 00:10:16 Nátěr necháme zaschnout.
  • 00:10:19 Za 14 dní to můžeme zopakovat,
    aby se na ráně utvořilo víčko.
  • 00:10:24 Víčko brání tomu, aby se do stromu
    dostaly houby z ovzduší.
  • 00:10:29 Někdy se pak stane, že strom
    napadne dřevokazná houba.
  • 00:10:33 A po letech pak tady vyrůstají
    a to je začátek zkázy stromu.
  • 00:10:39 U větších ran můžeme použít
    spolehlivější stromový balzám.
  • 00:10:44 Je to tekutá pryskyřice a musí
    se vytvořit na povrchu víčko.
  • 00:10:54 Dostaneme to koupit
    v zahrádkářských prodejnách.
  • 00:11:00 Je to stromový balzám.
    Takhle by to mělo vypadat.
  • 00:11:05 -A zase za 14 dní?
    -Ne, toto je trvanlivější.
  • 00:11:08 Na podzim, před příchodem zimy
    musíme zkontrolovat rány.
  • 00:11:12 Protože víčko časem popraská
    vlivem sluníčka, deště, sněhu,
  • 00:11:16 za rok ho musíme obnovit.
  • 00:11:19 Já vám děkuji a také i tento strom.
  • 00:11:23 Nejen děti, ale i dospělí zatouží
    mít doma věrného přítele.
  • 00:11:29 Kočku nebo pejska. O dobrého
    kamaráda se musíme dobře starat.
  • 00:11:42 Žofinko, neboj se. Pan doktor se
    na tebe podívá a poradí nám.
  • 00:11:49 Musíme krmit kvalitním krmením,
    které odpovídá velikosti pejska
  • 00:11:53 a jeho stáří.
  • 00:11:55 Další věc je dbát o dutinu ústní.
    O hygienu dutiny ústní.
  • 00:12:00 Žofinka má hezké zoubky.
    Tady se nám tvoří zubní kámen.
  • 00:12:07 -Co s tím?
    -Je to žlutý povlak na špičáku.
  • 00:12:13 Lehce se to strhne nehtem.
  • 00:12:18 -Je trpělivá.
    -Je výborná.
  • 00:12:19 To je první věc, která se dá dělat.
  • 00:12:22 Také se může používat enzymatická
    zubní pasta speciálně pro pejsky.
  • 00:12:26 -Nepovídejte. I kartáček?
    -I s kartáčkem.
  • 00:12:30 Kartáček vypadá jako klasický
    kartáček nebo je na prst.
  • 00:12:35 Jenom se to potře. V pastě jsou
    enzymy, které čistí zuby
  • 00:12:41 od zubního plaku. Když by se jí
    nelíbila zubní pasta,
  • 00:12:46 tak se můžou použít enzymatické
    zubní plátky.
  • 00:12:50 Jsou to ochucené zubní plátky,
    které se dají pejskovi
  • 00:12:53 -a on je žvýká.
    -Jako žvýkačka.
  • 00:12:57 Je to jako žvýkačka a uvolňují se
    z toho enzymy postupně.
  • 00:13:04 -Žvýkačku...
    -Nebo normální zubní pastu.
  • 00:13:08 Další věci je nekrmit na noc.
  • 00:13:10 To máme zuby. A co ouška?
  • 00:13:12 Ouška má výborný a čisťoučký.
    Trochu jsou zarostlé chloupky.
  • 00:13:17 Je dobré chloupky vytrhávat.
    Rukou, protože jsou lehce.
  • 00:13:28 Jsou plemena psů, pudlíci
    i jiní chlupatí pejsci,
  • 00:13:31 ti mají chloupky úplně vzadu.
  • 00:13:33 Tam se pak při návštěvě
    kosmetického salonu
  • 00:13:37 nebo u lékaře musí vytrhávat.
  • 00:13:45 -To si člověk může dělat sám.
    -To si můžete dělat doma sama.
  • 00:13:50 Také se používají toaletní
    kapky k výplachu uší.
  • 00:13:58 Kapky se nalijou do obou uší.
    Nesmí hýbat hlavou a promasírujeme.
  • 00:14:15 Musí to tam čvachtat. Toaletní
    kapky dělají to,
  • 00:14:18 že všechny nečistoty, které se
    utvoří v uchu, tak se rozpustí.
  • 00:14:23 -Pak pejsek zaklepe hlavou.
    -Ona vás zklame.
  • 00:14:31 Vezmete vatový tampon a kam
    dosáhnete, ta ouška vytřete.
  • 00:14:40 Něco tam vidíte,
    ale tohle je čisté ucho.
  • 00:14:45 -Jak často se to má dělat?
    -Dělá se to podle potřeby.
  • 00:14:49 Třeba jednou týdně. Když se vám
    vata nebude barvit,
  • 00:14:53 -tak můžete prodloužit interval.
    -Sám si to člověk určí.
  • 00:15:00 -To je s ušima vše?
    -To je s ušima všechno.
  • 00:15:03 Po ránu má ospalky.
  • 00:15:08 Na to jsou speciální kapičky
    pro kočky a pro psy.
  • 00:15:11 Je to na ošetřování očního okolí.
  • 00:15:13 Nekapou se do oka, ale na ospalky!
  • 00:15:17 Slouží jen k otírání okolí.
  • 00:15:20 Tamponek navlhčit, kapička
    a jenom to otřít.
  • 00:15:25 -Ona tam nemá nic.
    -Také se o ni starám.
  • 00:15:29 To je celková hygiena, kterou si
    může udělat každý majitel sám.
  • 00:15:37 -A co ještě?
    -Pak je to ošetřování drápků.
  • 00:15:41 Upravování jejich délky.
  • 00:15:44 Pes, který běhá po tvrdém povrchu,
    si drápky obrušuje.
  • 00:15:49 To je asi případ Žofinky.
    A tak není potřeba stříhat.
  • 00:15:54 Já bych se toho bála,
    protože jsou tam nervíčky.
  • 00:15:58 Jsou tam nervíčky i cévka,
    která při zastřižení může krvácet.
  • 00:16:03 Ještě něco dalšího?
  • 00:16:06 Mezi prsty a mezi polštářky
    narůstají chloupky.
  • 00:16:11 U starších psů a u psů,
    kteří málo běhají,
  • 00:16:14 tak je nutné chloupky vystříhávat.
  • 00:16:19 V zimě se jim tam dělají námrazy
  • 00:16:21 a v létě přijdou s kulhajícím
    pejskem a je tam nalepený bonbon
  • 00:16:27 nebo někdy i žvýkačka.
  • 00:16:29 Myslíte si, že vydrží všechny čtyři
    nebo se to má dělat postupně?
  • 00:16:35 Záleží na tom, jak je pes trpělivý.
    Nejlepší je to dělat pozvolna.
  • 00:16:40 Jeden den u televize ostříhat
    jednu pacičku
  • 00:16:44 a druhý den pak druhou,
  • 00:16:46 aby nevznikla nenávist
    k tomuto úkonu.
  • 00:16:50 Musíte uznat, že Žofka je
    vzorový pacient.
  • 00:16:57 S úspěchem jsme se naučili míchat
    různé osvěžující nápoje.
  • 00:17:02 Odborníkovi, jak se zdá,
    nechybí fantazie a inspirace.
  • 00:17:13 Dnes nám pan Alexander Mikšovic
    ukáže poslední zimní nápoj.
  • 00:17:20 -Jak se jmenuje?
    -Jmenuje se Rum egnog.
  • 00:17:25 Je to poměrně komplikovaná věc,
  • 00:17:29 která začíná tím, že do
    silnostěnné sklenky dáme žloutek.
  • 00:17:37 -Přidáme něco cukru.
    -Kolik asi?
  • 00:17:41 Dal bych 1 - 1,5 lžičky.
  • 00:17:47 Brutálním způsobem ušleháme žloutek
    s cukrem a řekneme "sbohem kuře".
  • 00:17:57 Kuře z toho už nikdy nebude.
  • 00:18:03 Tady musíme být přesní.
  • 00:18:07 Dokud tam vrže cukr, tak musíme
    pokračovat. Musí to být do hladka.
  • 00:18:16 Teď to máme dobré.
  • 00:18:23 -Přidáme horké mléko.
    -To je zdravé.
  • 00:18:31 Ono to přestane být zdravé,
    až to doděláme.
  • 00:18:34 Pořád je to zdravé.
    Maximálně může být salmonela.
  • 00:18:39 -Horkým mlékem se to...
    -Salmonela je veliký prevít.
  • 00:18:46 Musí to být opravdu čerstvé vejce.
  • 00:18:50 Pravda je, že salmonela nemá
    ráda rum.
  • 00:18:54 A rum tam ještě přijde.
    To jste mě uklidnil.
  • 00:19:05 Dotuji přímo z lahve.
    A ničeho se nebojím.
  • 00:19:12 Znova to zamíchám a bude opět
    vaše příležitost.
  • 00:19:19 Všechny míchané nápoje,
    kde je mléko,
  • 00:19:22 tak potřebují podporu
    muškátového oříšku.
  • 00:19:26 Lidé, kteří nemají rádi mléko,
  • 00:19:28 jsou díky muškátovému oříšku
    přelstěni.
  • 00:19:31 -Trošku zastrouhám. Kolik asi?
    -To stačí.
  • 00:19:51 Já jsem zase ochutnávač.
  • 00:19:56 Nevím, jestli to můžete pít,
    protože nápoj se jmenuje Egno.
  • 00:20:00 Ve Skotsku se to překládá
    jako nápoj Starých mužů.
  • 00:20:05 A mladých žen, bych dodala já.
    V tom případě mám nárok.
  • 00:20:15 -Je to lahodný a strašně dobrý.
    -Pro vás je radost něco dělat.
  • 00:20:20 Dělám si něco podobného, když mám
    chřipku. Svařím mléko.
  • 00:20:28 Ne půl na půl, protože to je moc.
    Do toho dám slivovici.
  • 00:20:36 A pak med a to vše zamíchám.
    Lehnu si.
  • 00:20:42 Protože když toho vypijete víc,
    tak si musíte lehnout.
  • 00:20:46 Lehnu si, vypiji to a nádherně se
    zapotím a nevadí mně, že se potím.
  • 00:20:54 Musím vám říct, že když si k tomu
    lehnete, že jistý Deen Marten,
  • 00:20:58 který byl přítelem Franka Sinatry,
    tak říkal,
  • 00:21:01 že přesně pozná,
    kdy není člověk opilý.
  • 00:21:03 Když si lehne na zem a ustojí to,
    tak určitě nemá špičku.
  • 00:21:08 Proto já to asi dělám.
  • 00:21:11 Na zdravíčko, je to moc dobrý.
  • 00:21:36 Naše soutěž Nápady pro dětský svět
    se začala úspěšně rozvíjet.
  • 00:21:41 Mnohé nápady jsou skutečně
    překvapivé.
  • 00:21:44 Od paní Jaroslavy Bursové
    z Pardubic, jsme dostali fotky
  • 00:21:49 a paní Bursová píše:
  • 00:21:52 "U moře jsme při letní dovolené
    nasbírali mušličky.
  • 00:21:56 Když přijel bráška na návštěvu,
    tak jsem mu ten poklad svěřila.
  • 00:22:01 A tady je výsledek.
  • 00:22:03 Takhle je využil a zpracoval."
  • 00:22:06 Paní Bursová, váš nápad
    zařazujeme do soutěže.
  • 00:22:10 Tuhle kazetku z pohlednic nám
    poslala paní Uhrová z Lovosic.
  • 00:22:17 Moc děkujeme za vaši práci
    a posíláme dáreček.
  • 00:22:22 To už je pro dnešek všechno.
  • 00:22:25 Já se těším za týden na shledanou
    a zdravím vás, vaše Jiřina.
  • 00:22:54 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček