iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
21. 1. 2012
08:15 na ČT2

1 2 3 4 5

3 hlasy
4279
zhlédnutí

Folklorní magazín

Tajemství slezské kuchyně — Když ruce umí a hlava přemýšlí

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Tajemství slezské kuchyně

    0:27 do playlistu

    Tajemství slezské kuchyně
    Na podzim vydalo občanské sdružení Eberesche v Jeseníku knihu Tajemství slezské kuchyně. Měla okamžitě velký úspěch. Byla rozebrána do posledního kusu. Tato kniha není jen prostou kuchařkou. Je to spíše národopisná studie z Jesenicka. Stejně jako jiné oblasti života souvisela i obživa a strava lidí severozápadního Slezska s prostředím, v němž žili. A toho si kniha všímá, jak se proměňovaly stravovací návyky, jak se proměňovaly samotné pokrmy podle toho, jak se měnil způsob života a samotná krajina Jesenicka. V knize najdeme pokrmy, které lidé v minulosti jedli: například pivní nebo borůvkovou polévku, dušená kuřátka nebo slezský čtvercový koláč. Uvařit si podle ní můžeme i jídla z měšťanských domácností nebo pokrmy, které svým hostům servírovaly místní hostince.

  • Tři králové
  • Pouť na Svatém Hostýnu
  • Farma roku
  • Pozvánky
  • Když ruce umí a hlava přemýšlí

    10:34 do playlistu

    Když ruce umí a hlava přemýšlí
    Augustin Krystyník, oceněný titulem Nositel tradice lidových řemesel, se narodil v rodině, kde zpracování dřeva mělo dlouholetou tradici. Otec Pavel Krystyník byl vyučeným kolářem a k řemeslu přivedl i své dva syny. V Novém Hrozenkově rodina provozovala stolařskou dílnu, v níž se opravovalo a vyrábělo hospodářské nářadí, dřevěné vozy a jejich loukoťová kola, naposledy pak dřevěná kolečka pro ostravské hutní provozy. Chlapci tak měli možnost pohybovat se od mládí v dílně, pozorovat otce při práci, postupně získávat vědomosti o použití různých druhů dřeva, výrobních postupech i správném zacházení s nářadím a stroji.

Přehrát vše

Související