iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
4. 2. 2011
16:00 na ČT1

1 2 3 4 5

39 hlasů
7051
zhlédnutí

Testoviny

Nabíječky a baterie — Vrácení zboží — Nemocnice – únikový plán — Máslo, margaríny, oleje

21 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Testoviny

  • 00:00:21 Jsou dobíječky baterií bezpečné?
  • 00:00:24 Evakuační plány nemocnic.
    Ví o nich vůbec personál?
  • 00:00:28 A jak poznáme kvalitní olej?
    To vše se dozvíte již za chvíli.
  • 00:00:35 Gratulujeme, do vašich pokojů
    právě zavítaly TESTOVINY,
  • 00:00:40 pořad, který informuje o všem,
    co zajímá nás, spotřebitele.
  • 00:00:44 Hezký páteční podvečer.
  • 00:00:45 Holí! To by byl levný a neotřelý
    způsob jak dobít baterie.
  • 00:00:49 My ale zůstaneme u standardního
    řešení, a tím jsou dobíječky.
  • 00:00:53 Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?
    To není ve hvězdách, ale v testu.
  • 00:00:59 Nabíječky baterií
    mají jednoduchou funkci.
  • 00:01:02 Správně a co možná nejrychleji
    vybitou baterii opět nabít.
  • 00:01:06 Na trhu jsou
    tři základní typy nabíječek.
  • 00:01:08 Jednoduché, solární
    a takzvané inteligentní.
  • 00:01:11 Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
    Které jsou kvalitnější?
  • 00:01:15 V redakci časopisu
    Test to zjišťovali.
  • 00:01:17 Inteligentní nabíječky,
    tedy modely s kontrolou nabíjení,
  • 00:01:22 mají oproti těm jednoduchým výhodu
    v tom, že dokáží rozpoznat
  • 00:01:26 kapacitu baterie, a podle toho
    zvolit příslušnou dobu nabíjení
  • 00:01:30 a nabíjecí energii. Díky tomu
    nemůže dojít k přebití baterií.
  • 00:01:36 Druhým typem jsou jednoduché
    nabíječky, které zpravidla mají
  • 00:01:40 časový spínač a nabíjet tedy
    přestanou po uplynutí určité doby.
  • 00:01:44 Tento čas je ovšem nastaven napevno
    a je zpravidla nastaven
  • 00:01:48 pouze pro určité typy baterií.
  • 00:01:51 Pokud tedy do této nabíječky
    dáme jiné baterie,
  • 00:01:54 v případě baterií s vyšší kapacitou
    je nedobijeme,
  • 00:01:58 baterie s nižší kapacitou můžeme
    naopak přebít, a tím je zničit.
  • 00:02:03 Do této kategorie lze zařadit
    i solární nabíječky,
  • 00:02:06 které nabíjí, dokud na solární
    panely dopadá světlo.
  • 00:02:10 Výkonnost baterií se na celkové
    známce odrazila 45 %,
  • 00:02:14 snadnost obsluhy,
    užitečnost indikátorů či displeje,
  • 00:02:17 značení a varování 35 %,
    10 % vybavení přístrojů
  • 00:02:21 a také jejich konstrukce,
    tedy kvalita zpracování kontaktů
  • 00:02:25 a ochrana proti zkratování.
  • 00:02:29 Všechny testované
    jednoduché nabíječky,
  • 00:02:31 s výjimkou jedné solární, získaly
    známku dostatečně, tedy čtyřku.
  • 00:02:37 Důvodem udělení takto špatné známky
    byla nemožnost kontroly nabíjecího
  • 00:02:42 procesu, a tím potenciální
    poškozování baterií.
  • 00:02:45 Nabíjecí časy byly velmi dlouhé,
    nabíjecí proud velmi nízký.
  • 00:02:49 Nabíjely pouze 2 anebo 4 baterie.
  • 00:02:51 Ani jedna z testovaných
    jednoduchých nabíječek
  • 00:02:54 neměla ochranu proti zkratování.
  • 00:02:56 Solární nabíječky také nemají
    kontrolu nabíjecího procesu,
  • 00:03:00 nicméně jejich nabíjecí proud
    je velmi nízký,
  • 00:03:03 a díky tomu nehrozí přebití baterií.
  • 00:03:07 Testovali jsme dva modely,
    z toho pouze model SILVA SOLARI
  • 00:03:12 získal známku dobře,
    má vysoký výkon,
  • 00:03:14 ovšem vysoký v tomto
    případě znamená,
  • 00:03:17 že je schopna nabít
    2 tužkové baterie během 24 hodin.
  • 00:03:24 V testu se obecně lépe osvědčily
    inteligentní nabíječky.
  • 00:03:28 Všechny získaly známky dobře,
    jedna dokonce nejlepší známku -
  • 00:03:32 velmi dobře.
  • 00:03:33 Nejpomaleji nabíjela baterie
    tato nabíječka DURACEL.
  • 00:03:37 Nabíjí minimálně dvě baterie
    a je vybavena pouze
  • 00:03:40 dvěma indikátory stavu baterií.
  • 00:03:43 Nelepší poměr cena - výkon
    mezi inteligentními nabíječkami
  • 00:03:47 nabízí model IKEA LADDA.
  • 00:03:49 Tato jednoduchá nabíječka
    co do vybavení nabíjí efektivně,
  • 00:03:53 ovšem má jenom jednu kontrolku
    pro všechny baterie,
  • 00:03:57 tudíž nelze sledovat stav nabití
    a vybití jednotlivých článků.
  • 00:04:03 Tento model ukazuje,
    že atraktivní design, vysoká cena
  • 00:04:07 a dobré výkony nemusí být vždy
    v souladu s vhodnou obsluhou.
  • 00:04:11 Největším problémem této
    drahé nabíječky bylo velmi obtížné
  • 00:04:15 vkládání a vyjímání baterií.
  • 00:04:19 I když jsou mezi těmito výrobky
    poměrně velké cenové rozdíly,
  • 00:04:23 a to až dvojnásobné,
    jejich kvalita je srovnatelná.
  • 00:04:26 Rozdíly spočívají především
    v míře vybavení
  • 00:04:29 a v pohodlnosti jejich obsluhy.
  • 00:04:31 Levnější inteligentní nabíječky
    se od těch dražších zpravidla liší
  • 00:04:35 omezeným množstvím například
    mikrotužkových baterií,
  • 00:04:39 které lze najednou nabíjet,
    nebo nemají displeje,
  • 00:04:42 čili jejich obsluha
    je méně přehledná.
  • 00:04:47 Některé modely jsou také
    již v základním vybavení
  • 00:04:50 vybaveny autozásuvkou.
  • 00:04:52 Celkově nejlepším výrobkem z testu
    se stala nabíječka CAMELION BC-0907,
  • 00:04:57 přesvědčila nejen vysokým výkonem,
    ale i jednoduchou obsluhou
  • 00:05:01 a dobrým vybavením.
  • 00:05:05 I když jsou inteligentní nabíječky
    oproti jednoduchým výrazně dražší,
  • 00:05:10 podle testujících
    se do nich vyplatí investovat.
  • 00:05:13 Nabijí správně
    jakýkoliv článek,
  • 00:05:15 po dosažení plné kapacity
    ukončí nabíjecí proces
  • 00:05:18 a předchází tak přebíjení.
  • 00:05:20 K bateriím
    jsou tak mnohem šetrnější.
  • 00:05:26 Když už se vyznáme v dobíječkách,
    chtělo by to malou osvětu
  • 00:05:30 v oboru tužkových baterií.
    Tady je.
  • 00:05:34 Do testu jsme zařadili
    16 tužkových nabíjecích baterií.
  • 00:05:39 Jednalo se
    o vysokokapacitní baterie,
  • 00:05:42 jejich kapacita byla v rozsahu
    2 000 - 2 700 miliampérhodin.
  • 00:05:47 Testování baterií
    jsme prováděli tak,
  • 00:05:50 aby co nejvíce odpovídalo
    jejich běžnému užívání.
  • 00:05:53 Nabíjeli jsme je zrychleným
    nabíjecím procesem
  • 00:05:56 o kapacitě 1/3 celkové kapacity
    po dobu 3 - 4 hodin.
  • 00:06:02 Testující zjišťovali kapacitu
    baterií při kolísavé
  • 00:06:05 i kontinuální spotřebě.
  • 00:06:07 Kontrolovali,
    jak rychle dochází k samovybíjení
  • 00:06:10 a jak snadno je lze poškodit, např.
    použitím jednoduché nabíječky.
  • 00:06:15 Druhou částí testu byl úbytek
    kapacity po více nabíjecích cyklech.
  • 00:06:19 Tyto zkoušky přinesly
    velmi překvapivé výsledky.
  • 00:06:22 Některé baterie ztrácely
    významnou část své kapacity
  • 00:06:26 již po 75 nabíjecích cyklech.
  • 00:06:30 Ty nejlepší modely neztratily
    téměř nic ze své kapacity
  • 00:06:34 po provedení maximálního počtu
    200 nabíjecích cyklů.
  • 00:06:39 V testu se ukázalo, že nové modely
    vysokokapacitních baterií,
  • 00:06:43 především ty, jejichž kapacita
    přesahuje 2 500 miliampérhodin,
  • 00:06:47 trpí značným nedostatkem.
  • 00:06:49 To je velmi rychlé ubývání kapacity
    po málo nabíjecích cyklech.
  • 00:06:54 Je tedy výhodnější koupit si baterie
    s nižší kapacitou,
  • 00:06:58 které jsou odolnější
    vůči častému nabíjení.
  • 00:07:06 Existuje zboží,
    u kterého během nákupu
  • 00:07:09 těžko poznáme,
    zda nám bude vyhovovat.
  • 00:07:12 Tato skutečnost je vám asi známá.
  • 00:07:14 Jak ale v takovém případě
    postupovat?
  • 00:07:27 Pokud koupíte zboží,
    které nemá žádné vady,
  • 00:07:29 jenom se vám nelíbí vzhledově
    nebo jeho vlastnosti,
  • 00:07:32 prodejce nemá povinnost toto zboží
    vyměnit nebo vám vrátit peníze.
  • 00:07:36 Ale prodejce může stanovit podmínky,
    za kterých vám toto zboží vymění
  • 00:07:40 nebo vám vrátí peníze.
  • 00:07:41 Například podmínkou může být
    členství v nějakém klubu,
  • 00:07:44 nebo v nějakém časovém úseku,
    bývá to běžně kolem Vánoc
  • 00:07:47 nebo v jiném období roku.
  • 00:07:49 Ale zdůrazňuji,
    není to jeho povinností,
  • 00:07:51 je to jeho možnost.
  • 00:07:55 I takové zařízení,
    jako je nemocnice,
  • 00:07:57 může postihnout nějaká katastrofa.
  • 00:07:59 Na takové situace by mělo být
    vzhledem k pacientům pamatováno.
  • 00:08:03 Jak je to ale doopravdy?
    Vyzkoušeli jsme to.
  • 00:08:08 Já teď ale na tohle nemám čas,
    abych vám ukazovala
  • 00:08:11 evakuační plány!
  • 00:08:13 Dovedete si představit,
    že byste leželi v nemocnici
  • 00:08:16 a začalo by hořet?
    Co by se asi tak dělo?
  • 00:08:19 Nás tato představa
    nenechala chladnými
  • 00:08:21 a vydali jsme se prozkoumat,
    jak to s připraveností personálu
  • 00:08:25 na požár v českých zdravotnických
    zařízeních je.
  • 00:08:28 Ideální případ je zaprvé ten,
    kdy každý člen personálu ví,
  • 00:08:32 co má dělat v případě požáru.
  • 00:08:35 Zadruhé to, co je vidět,
    jsou to volné evakuační cesty,
  • 00:08:39 jasně označené evakuační cesty,
    nezamčené evakuační dveře
  • 00:08:43 a samozřejmě zavedený systém
    praktického nácviku
  • 00:08:47 evakuace pacientů v případě požáru.
  • 00:08:51 To jsou tři věci,
    které nás během našeho průzkumu,
  • 00:08:54 v němž jsme se převtělili
    do role pacientů, budou zajímat.
  • 00:08:57 Jak je na tom s informovaností
    personál, kde jsou nouzové východy
  • 00:09:02 a evakuační plány
    a zda ve zdravotnickém zařízení
  • 00:09:05 probíhá nácvik evakuace.
    Vydáváme se do první nemocnice.
  • 00:09:10 Tady máte jeden únikový východ,
    tamhle vzadu je malý výtah.
  • 00:09:16 -A nějaký vyvěšený evakuační plán
    tady máte?-Tadyhle.
  • 00:09:19 Takže evakuační plán je tady
    schématicky nakreslený rukou.
  • 00:09:25 -Máte nějaká pravidelná cvičení?
    -Jednou za rok.
  • 00:09:28 A to je jenom sezení, školení,
    nebo opravdu?
  • 00:09:31 Ne, opravdu, jako výjezd.
  • 00:09:33 Je to různě rozepsané,
    potom nám dají,
  • 00:09:36 kam do těch škol se to tady rozváží.
  • 00:09:38 Tak v této nemocnici podle toho,
    co jsme se dozvěděli od personálu,
  • 00:09:42 bychom se snad nemuseli
    v případě požáru bát.
  • 00:09:44 Jedeme do další nemocnice.
  • 00:09:46 A nějaké evakuační plány tu visí?
  • 00:09:49 -No samozřejmě.
    -A kde to najdu?
  • 00:09:54 No já teď ale na tohle nemám čas,
    abych vám ukazovala evakuační plány!
  • 00:09:58 Nakonec se nám pracovnice
    přece jen věnuje.
  • 00:10:01 To je únikové schodiště.
  • 00:10:07 Evakuační plány máme uložené,
    to nemáme jako volně k dispozici.
  • 00:10:13 Co říkáte tomu,
    že evakuační plány jsou schované,
  • 00:10:16 nejsou volně přístupné?
  • 00:10:18 To je otázka,
    jestli opravdu jsou schované,
  • 00:10:21 nebo jestli to jenom ta pracovnice
    neví, kde jsou k dispozici.
  • 00:10:25 To je nesprávné samozřejmě.
  • 00:10:27 Evakuační plány musí být
    na volně dostupném místě.
  • 00:10:30 Zajímá nás také, jak je to
    s nácvikem evakuace v nemocnici.
  • 00:10:34 My máme bezpečnostní proškolení,
    když nastupujeme do práce.
  • 00:10:38 Pak když jsou nějaké změny,
    tak dostaneme k tomu pokyny
  • 00:10:42 na papírech, to máme uložené.
  • 00:10:46 Opravdu reálný nácvik toho,
    když je požár,
  • 00:10:49 že jim ve špitále založí...
  • 00:10:51 Já jsem tady několik desítek let,
    já jsem reálný nácvik
  • 00:10:54 ještě nezažila.
  • 00:10:56 To samozřejmě není nedostatek
    toho pracovníka, ale toho systému,
  • 00:11:00 ve kterém ten pracovník funguje.
  • 00:11:02 Z praktických zkušeností dobře
    víme, že teprve při tom vlastním
  • 00:11:06 nácviku se zjistí drobnosti,
    které by mohly
  • 00:11:09 v případě velkého požáru
    mít katastrofický dopad.
  • 00:11:14 Navštívíme další nemocnici.
  • 00:11:16 Jako případní pacienti se opět
    ptáme na únikové východy,
  • 00:11:20 evakuační plány a nácvik.
  • 00:11:22 Tady vidíte napsáno VÝCHOD!
  • 00:11:26 Východ... A nějaké evakuační plány,
    máte něco takového?
  • 00:11:29 To samozřejmě má každá nemocnice,
    máme.
  • 00:11:34 Podíváme se dovnitř na oddělení.
  • 00:11:37 Dobré, takže evakuační plán
    tady visí, takhle malinký. Dobře.
  • 00:11:42 A v případě požáru
    to tady máte nějak natrénované?
  • 00:11:46 Ježiš, to je všude, ať je to
    v krámě, ať je to v nemocnici.
  • 00:11:50 Opravdu tréninky, že evakuují
    pacienty, to tu máte?
  • 00:11:53 Jistě! To přece musí každý!
    Vždyť vám to říkám.
  • 00:11:57 Děti ve škole se to taky učí.
  • 00:11:59 V téže nemocnici jdeme ještě
    na jedno oddělení.
  • 00:12:02 Po chodbách žádné
    evakuační plány nevidíme,
  • 00:12:05 tak jdeme se podívat na oddělení.
  • 00:12:07 Všechno se vyhlásí rozhlasem,
    máme centrální rozhlas.
  • 00:12:11 Takže tam, kde hoří,
    přijde všechen personál z nemocnice,
  • 00:12:15 sanitáři, tihle pomocní pracovníci
    a odváží lidi.
  • 00:12:18 Ti co chodí, si odejdou,
    a ti co nemůžou, odjedou výtahem.
  • 00:12:21 A tohle vy máte nějak natrénované?
  • 00:12:23 Jo. Teďka nedávno
    jsme to tady trénovali.
  • 00:12:27 Na to, abych vám ukázala
    nouzové východy a takové věci,
  • 00:12:30 tady musí být staniční
    a musí mi to schválit.
  • 00:12:33 To je nějaká tajná věc?
  • 00:12:34 Není to tajná věc,
    ale je to prostě už nadstandard.
  • 00:12:37 Na oddělení se patrně nepodíváme,
    nicméně evakuační plány
  • 00:12:41 by alespoň mohly viset na chodbách.
  • 00:12:43 Evakuační plán nemocnice,
    visí vám tady někde?
  • 00:12:46 Tady ne, když tak se...
  • 00:12:48 On ho možná má krizový manažer,
    jenže ten je teď na dovolené.
  • 00:12:54 Přestože evakuační plány
    na chodbách nenalézáme,
  • 00:12:57 je příjemné zjištění,
    že v této nemocnici
  • 00:13:00 skutečně evakuaci trénují.
  • 00:13:02 Logicky -
    pokud nenacvičujete evakuaci,
  • 00:13:05 tak na ni nikdy nejste připraveni.
  • 00:13:07 A to je jediný způsob,
    jak v případě požáru,
  • 00:13:12 anebo evakuace z jiného důvodu,
    bezpečí pacientů
  • 00:13:15 a klientů zajistit.
  • 00:13:18 Prověříme ještě jedno
    zdravotnické zařízení.
  • 00:13:21 V této nemocnici máme rovněž
    naznačeny únikové východy.
  • 00:13:27 Ty ukazatele evakuace v ideálním
    případě, tak aby byly funkční,
  • 00:13:31 musí být kolmé na tu chodbu,
    aby byly vidět.
  • 00:13:34 A tohle vychází z nějaké směrnice?
  • 00:13:36 Bezpečí, zejména v těch
    veřejných budovách,
  • 00:13:39 je upraveno v našem případě
    normami Evropské unie.
  • 00:13:42 Žádný evakuační plán
    jsme na chodbě nenašli,
  • 00:13:45 tak se jdeme podívat
    na lůžkové oddělení.
  • 00:13:48 Evakuační plán
    nalézáme na oddělení,
  • 00:13:50 nicméně není jednoduché
    se v něm vyznat.
  • 00:13:53 Zjišťujeme, jak je to
    s pravidelnými nácviky evakuace.
  • 00:13:57 To tady máte vy taky,
    něco takového?
  • 00:13:59 Takhle reálně nenacvičujeme.
  • 00:14:01 Zeptáme se na vyjádření
    vedení fakultní nemocnice.
  • 00:14:04 Co se týče evakuací,
    ty probíhají v rámci
  • 00:14:09 požárních poplachových cvičení.
  • 00:14:11 Vybíráme objekty,
    kde jsou obzvlášť obtížné podmínky
  • 00:14:15 pro požární zásah.
  • 00:14:17 Během roku tím nácvikem neprojdou
    všechny části nemocnice?
  • 00:14:21 V našich podmínkách ta nemocnice
    je tak obrovská,
  • 00:14:25 že kdyby se měla evakuovat celá,
  • 00:14:27 tak by to asi ani nebylo
    proveditelné.
  • 00:14:34 Z našeho zjištění vyplývá,
    že zdaleka ne všude probíhají
  • 00:14:37 potřebné nácviky,
    které by v případě požáru
  • 00:14:40 mohly pacientům zachránit život.
  • 00:14:42 Většinou absenci těch systémů
    nahrazují zodpovědní zdravotníci,
  • 00:14:47 takže já nechci rozhodně strašit
    vaše diváky,
  • 00:14:50 ale rozhodně to riziko,
    zejména v některých
  • 00:14:53 zdravotnických zařízeních
    je nemalé.
  • 00:15:02 Pozor,
    od ledna změna času a dávkování.
  • 00:15:04 -ČERNÉ OVCE v pondělí v 17 hodin.
    -TESTOVINY v pátek ve stejnou dobu.
  • 00:15:09 -ČERNÉ OVCE
    -a TESTOVINY
  • 00:15:11 berte pravidelně
    dvakrát týdně před večeří.
  • 00:15:15 Pravidelní diváci už vědí -
    je tady naše soutěž.
  • 00:15:18 Zahájíme ji jako obvykle
    opakováním otázky z minula.
  • 00:15:22 Ptali jsme se, jak dlouho by měl
    zrát sýr eidamského typu?
  • 00:15:26 Sýr eidamského typu by měl být
    zralý minimálně 30 dní.
  • 00:15:29 Štěstěna si přála, aby se výhercem
    stal Jan Krůza z Krucemburka.
  • 00:15:34 My mu samozřejmě promptně
    posíláme cenu i s gratulací.
  • 00:15:37 A příště se můžete stát
    výherci i vy,
  • 00:15:40 stačí, když správně
    odpovíte na tuto otázku:
  • 00:15:54 Svoje odpovědi nám posílejte
    do úterka, a to na naši emailovou
  • 00:15:58 nebo poštovní adresu.
  • 00:15:59 Zvýšíte tím šanci,
    že vyhrajete právě vy.
  • 00:16:05 V dnešním díle seriálu o kvalitě
    potravin se budeme věnovat tukům,
  • 00:16:09 které používáme v kuchyni.
  • 00:16:11 Víte třeba, který olej se považuje
    za nejkvalitnější?
  • 00:16:15 Anebo jak poznáme
    kvalitní margarín?
  • 00:16:20 Máslo, margaríny, oleje - tyto tuky
    běžně používáme v kuchyni.
  • 00:16:24 I mezi nimi ale najdeme
    výrobky různé kvality.
  • 00:16:27 My se nejdříve zaměříme na oleje.
  • 00:16:30 Oleje dělíme
    hlavně podle druhu suroviny,
  • 00:16:34 která byla použita na výrobu oleje.
  • 00:16:37 To znamená,
    že máme olej sojový, slunečnicový,
  • 00:16:40 podzemnicový, řepkový, olivový.
  • 00:16:42 Potom oleje dělíme
    podle technologického postupu,
  • 00:16:47 který byl použit při výrobě,
  • 00:16:49 na oleje takzvané rafinované
    a nerafinované.
  • 00:16:52 Olej rafinovaný je olej,
    který prošel tzv. rafinací.
  • 00:16:56 Jedná se o technologický postup
    lisování za vysokých teplot.
  • 00:17:00 Výsledný olej pak sice
    dobře odolává tepelné úpravě,
  • 00:17:04 ale nemá výraznou vůni ani chuť.
  • 00:17:06 Nerafinované oleje mají vyšší obsah
    vitamínů rozpustných v tuku
  • 00:17:10 a některých dalších
    pozitivně působících složek.
  • 00:17:14 Takže z hlediska výživového
    ty nerafinované oleje
  • 00:17:17 jsou hodnotnější, pokud jsou
    vyrobeny z dobré suroviny.
  • 00:17:21 A pak je panenský, extra panenský.
    Co to znamená?
  • 00:17:26 Tato klasifikace se používá
    u olivových olejů.
  • 00:17:29 Panenské oleje, to jsou oleje,
    které nejsou rafinované
  • 00:17:33 a jsou vyrobeny
    z oliv pouze lisováním.
  • 00:17:40 Také se jim říká
    oleje lisované za studena.
  • 00:17:43 Nejkvalitnější je takzvaný
    extra panenský, čili extra virgin.
  • 00:17:48 Ten je vyráběn nejšetrnější
    metodou, a proto je nejdražší.
  • 00:17:52 Občas se setkáme s olejem,
    který má na sobě nakreslené olivy,
  • 00:17:56 a cenu podezřele nízkou.
  • 00:17:59 To, co je tam napsáno,
    je legislativně kontrolováno,
  • 00:18:02 oliva tam může být,
    ale toho olivového oleje
  • 00:18:05 tam může být velice málo.
  • 00:18:07 Takže i tady se vyplatí
    podívat se na složení.
  • 00:18:10 Dalšími používanými tuky
    jsou takzvané margaríny.
  • 00:18:13 I mezi nimi najdeme výrobky,
    které se výrazně liší cenou.
  • 00:18:17 Čím to je?
  • 00:18:19 Některé výrobky obsahují tuku 60 %,
    ale pak jsou také na trhu výrobky,
  • 00:18:23 které obsahují jenom 20 % tuku.
  • 00:18:27 Ty výrobky,
    které jsou cenově dražší,
  • 00:18:30 mají jednak vyšší obsah tuku,
    a jednak mají vyšší obsah
  • 00:18:34 těch pozitivně působících
    mastných kyselin.
  • 00:18:36 Jak to poznám?
  • 00:18:38 Poznáme to celkem jednoduše,
    když se podíváme na etiketu.
  • 00:18:41 Samozřejmě studování etiket
    není oblíbená činnost
  • 00:18:44 našich spotřebitelů,
    ale když na té etiketě najdeme
  • 00:18:48 vysoký obsah polyenových mastných
    kyselin, tak je to v pořádku.
  • 00:18:52 Dalším oblíbeným produktem
    je máslo.
  • 00:18:54 Absolutní výjimku tvoří
    pomazánkové máslo.
  • 00:18:57 Jinak ale platí, slovem "máslo"
    se smí označit výrobek,
  • 00:19:01 který je vyroben
    pouze z mléčného tuku
  • 00:19:03 a musí ho obsahovat nejméně 82 %.
  • 00:19:06 Existují i másla
    s menším obsahem tuku,
  • 00:19:08 mají ale vždy v názvu uvedeno,
    že se jedná o polotučné
  • 00:19:12 nebo třičtvrtětučné máslo.
  • 00:19:14 Co vlastně je tohle,
    když to není jenom z mléčného tuku
  • 00:19:18 a není to vlastně máslo.
  • 00:19:20 To jsou takzvané směsné
    roztíratelné tuky,
  • 00:19:22 které mají ve složení
    jak mléčný tuk, tak tuk rostlinný,
  • 00:19:26 ale nesmí v názvu mít termín máslo.
  • 00:19:32 A v čem je lepší, nebo není lepší?
  • 00:19:34 Z hlediska výživového
    tyto výrobky mají přednost,
  • 00:19:38 protože složení rostlinných tuků,
    které se používají
  • 00:19:41 ve většině případů
    do těchto výrobků, je pozitivní,
  • 00:19:44 ale co se týče chuti a vůně,
    tak máslo je do současné doby
  • 00:19:48 asi nenahraditelné.
  • 00:19:51 Protože se u nás nevyrábí
    ani olivové oleje, ani margaríny,
  • 00:19:55 podíváme se dnes do výrobny másla.
  • 00:19:57 Mléko se odstředí,
    z mléka se odstředí smetana.
  • 00:20:01 Smetana se napustí do uzravačů,
    kde mléčný tuk vykrystalizuje
  • 00:20:06 a krystalky mléčného tuku
    umožňují proces stloukání.
  • 00:20:12 Stlouká se máslo na zmáselňovačích.
  • 00:20:15 To je zařízení,
    které uštědří smetaně rotací ránu,
  • 00:20:19 pomocí toho se vytvoří
    mléčné tukové zrno,
  • 00:20:23 a toto zrno se následně zvětšuje
    až do velikosti dětské pěsti.
  • 00:20:30 Odlučuje se podmáslí,
    máslo se dále prohnětává,
  • 00:20:33 aby se zahnětala voda
    a dosáhlo se konzistence másla,
  • 00:20:37 na kterou je zákazník zvyklý.
  • 00:20:39 Přestože je jasně definované,
    co musí máslo obsahovat,
  • 00:20:43 i mezi másly může být rozdíl.
  • 00:20:45 Některá másla jsou bez chuti,
    to znamená,
  • 00:20:47 že ta másla byla přepracovávaná,
    např. ze státních hmotných rezerv
  • 00:20:52 nebo z intervenčních rezerv,
    kde se máslo skladuje
  • 00:20:56 rok při -18 až -24 stupňů Celsia.
  • 00:20:59 Máslo je zdravotně nezávadné,
    nic mu není, ale nemá tu chuť,
  • 00:21:03 protože během toho roku skladování
    chuť ztrácí, jako každá potravina.
  • 00:21:07 Takové máslo bude označeno
    jako "stolní máslo".
  • 00:21:11 Ať už si budete kupovat olej,
    máslo nebo margarín,
  • 00:21:14 i tady většinou platí,
    že nízká cena odpovídá kvalitě.
  • 00:21:21 Dále tady máme test, jak kvalitně
    nám vyčistí v čistírně oděv.
  • 00:21:25 Na to si ale budete muset
    týden počkat.
  • 00:21:28 Ovšem ve sledování publicistiky
    můžete pokračovat už v pondělí,
  • 00:21:32 v 17 hodin vás přivítá
    Iveta Fialová a ČERNÉ OVCE.
  • 00:21:37 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2011

Související