iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
28. 1. 2011
16:00 na ČT1

1 2 3 4 5

44 hlasů
10225
zhlédnutí

Testoviny

Chrániče zad — Spoluvlastnictví — Ovoce, džusy, šťávy — Restaurace

22 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Testoviny

  • 00:00:20 Chrániče zad, takzvané páteřáky.
    Dokážou nás ochránit?
  • 00:00:25 Ovocné džusy a ovocné šťávy.
    Jaký je mezi nimi rozdíl?
  • 00:00:29 A co nás čeká při návštěvě
    restaurace? To vše dnes uvidíte.
  • 00:00:35 Děkujeme, že jste si po týdnu
    opět vzpomněli na TESTOVINY.
  • 00:00:39 My na vás myslíme neustále,
    zejména když točíme reportáže,
  • 00:00:42 což je neustále.
    Hezký podvečer.
  • 00:00:46 Bezpáteřním možná nepomohou,
    ale jinak jde
  • 00:00:49 o velice prospěšnou věc.
    Chrániče zad neboli páteřáky.
  • 00:00:52 Neomezují nás v pohybu?
  • 00:00:54 A nakolik nám pomohou
    v krizové situaci?
  • 00:00:56 Můžete se zeptat na úrazovce,
    ale daleko lepší je sledovat test.
  • 00:01:01 Na sjezdovce plné lyžařů
    a snowboardistů
  • 00:01:04 není o nehody nouze.
  • 00:01:06 Páteř je po hlavě
    nejzranitelnější částí těla.
  • 00:01:09 Kromě přilby by tak součástí výbavy
    měl být i chránič zad.
  • 00:01:12 Dokáží ale poskytnout
    dobrou ochranu?
  • 00:01:15 Redaktoři časopisu Test se rozhodli
    otestovat kvalitu 14 výrobků.
  • 00:01:19 Chrániče zad jsou
    někdy nazývány páteřáky,
  • 00:01:24 protože tou klíčovou oblastí,
    kterou chrání, je páteř.
  • 00:01:28 Ovšem podle poznatků získaných
    při vyhodnocení následků nehod
  • 00:01:32 je oblast lopatek stejně
    zranitelná jako oblast páteře.
  • 00:01:38 Mnohem důležitější než ochrana
    samotné páteře je tedy
  • 00:01:41 ochrana zad jako celku.
  • 00:01:43 Evropská norma proto u těchto
    výrobků stanoví takzvanou
  • 00:01:47 ochrannou oblast, tedy plochu zad,
    kterou musí chránič pokrývat.
  • 00:01:51 Je to jakýsi kříž,
    který pokrývá nejen oblast páteře,
  • 00:01:55 ale i oblast lopatek.
  • 00:01:57 Zjišťovali jsme, zda je ochrana
    poskytovaná v dostatečném rozsahu
  • 00:02:01 a zda ochranné prvky
    chrání dostatečně.
  • 00:02:07 Druhou částí zkoušek
    byly praktické zkoušky,
  • 00:02:10 kdy jsme jednotlivé chrániče
    zkoušeli na sjezdovce.
  • 00:02:13 Při praktických zkouškách během
    celodenního lyžování vyzkoušelo
  • 00:02:18 všechny chrániče 12 testujících.
  • 00:02:20 Každý chránič testovali
    alespoň 4 lidé.
  • 00:02:23 Jak dobrou ochranu zad
    chrániče poskytují,
  • 00:02:25 ovlivnilo výslednou známku nejvíce,
    a to 65 %,
  • 00:02:29 komfort při jízdě 30 %
    a nakonec 5 % správné značení
  • 00:02:33 a možnost použití pro více sportů.
  • 00:02:39 Ze 14 testovaných chráničů
    4 modely získaly známku uspokojivě.
  • 00:02:43 Bylo to proto, že jejich ochranná
    oblast nebyla dostatečná,
  • 00:02:49 nepokrývaly tedy kromě páteře
    i oblast lopatek.
  • 00:02:52 U některých modelů jsme zjistili,
    že jejich ochranné prvky
  • 00:02:56 nechrání dostatečně tak,
    jak by měly.
  • 00:03:01 V oblasti komfortu se ukázal rozdíl
    mezi dvěma typy chráničů.
  • 00:03:07 Ty první jsou vesty,
    které si navlékneme přes tělo.
  • 00:03:10 Druhý typ chráničů
    jsou jakési krunýře,
  • 00:03:13 které se připevňují pomocí popruhů.
  • 00:03:15 Chrániče, u nichž jsme zjistili
    jak nedostatečnou ochrannou oblast,
  • 00:03:20 tak nedostatečnou funkci
    ochranných prvků,
  • 00:03:22 byly chrániče POC Spine Ergo Bug
    a Intersport Back Protector Pro.
  • 00:03:30 Tyto chrániče byly tedy
    celkově hodnoceny nejhůře.
  • 00:03:34 Chránič TECNO propadl
    také v praktických zkouškách.
  • 00:03:37 Byl velmi nepohodlný, omezoval
    pohyb a špatně se upínal.
  • 00:03:41 V testu se proto umístil
    na posledním místě.
  • 00:03:47 Chránič R.E.D. Mens's Impact
    Wastcoat měl sice dostatečnou
  • 00:03:51 ochrannou oblast,
    chrání tedy jak záda, tak lopatky,
  • 00:03:54 ovšem účinnost jeho ochranných prvků
    byla hodnocena pouze uspokojivě.
  • 00:04:01 Celkovou výslednou známku snížily
    výsledky praktických zkoušek.
  • 00:04:05 Některým testujícím připadal špatně
    odvětraný a příliš se v něm potili.
  • 00:04:11 Chránič zad značky Scott chránil
    pouze v oblasti páteře.
  • 00:04:14 Také byl málo odolný
    v nárazových zkouškách.
  • 00:04:17 Po jízdě si testující stěžovali
    na škrcení popruhů
  • 00:04:20 a na příliš komplikované upínání.
  • 00:04:24 Z chráničů, které získaly známku
    dobře, ale jejich ochranná oblast
  • 00:04:28 je menší, než bylo námi požadováno,
    to byly dva modely značky Head -
  • 00:04:33 Thorac Unit a Thorac vest.
  • 00:04:37 Přijatelnou míru pohodlí nabízel
    například tento chránič zad
  • 00:04:41 s popruhy značky ZANDONA,
    který pořídíte za zhruba 2 300 Kč.
  • 00:04:45 Poskytoval také dobrou ochranu zad,
    a to i v oblasti lopatek,
  • 00:04:48 stejně jako dalších 6 výrobků,
    které se umístily na čele tabulky.
  • 00:04:53 Lišily se především v komfortu.
  • 00:04:56 Tento chránič Slytech
    byl málo pohodlný,
  • 00:04:58 jezdcům často táhlo na záda
    a některým se neustále
  • 00:05:01 posouval nahoru.
  • 00:05:03 Dva ze 14 testovaných chráničů
    získaly nejlepší možné hodnocení,
  • 00:05:07 tedy známku velmi dobře.
  • 00:05:09 Byly to modely Komperdell Cross
    a POC Spine VPD Vest
  • 00:05:12 Tyto chrániče byly hodnoceny velmi
    dobře jak z hlediska bezpečnosti,
  • 00:05:18 tak zároveň patřily
    k nejpohodlnějším
  • 00:05:21 chráničům z celého testu.
  • 00:05:24 Ze dvou typů chráničů,
    tedy vest a tzv. krunýřů s popruhy,
  • 00:05:28 byly testujícími jednoznačně
    jako pohodlnější hodnoceny vesty.
  • 00:05:32 Doporučujeme mít jakýkoliv chránič,
    protože každý poskytuje
  • 00:05:36 nějakou míru ochrany.
  • 00:05:38 V každém případě bychom si jej
    před nákupem měli vyzkoušet.
  • 00:05:47 Svět zamilovaných
    je světem bez problémů.
  • 00:05:49 Ty zavítají k aktérům tohoto citu
    zpravidla ve chvíli,
  • 00:05:53 kdy vzájemné omámení pomine.
  • 00:05:55 To už ale může být
    pro některé věci pozdě.
  • 00:06:09 Pokud k rozkolu a rozchodu
    došlo ještě před tím,
  • 00:06:12 než nemovitost byla zkolaudována,
    tak bohužel nezbude divačce
  • 00:06:16 nic jiného nežli se se svým nárokem
    obrátit na soud,
  • 00:06:20 protože se jedná o poměrně složitou
    právní problematiku,
  • 00:06:23 nicméně v současné době
    velice častou.
  • 00:06:25 V tomto případě soud bude zkoumat
    několik základních aspektů.
  • 00:06:29 Zaprvé, jestli jejich úmyslem bylo
    ten dům postavit pro sebe
  • 00:06:32 a žít v něm.
  • 00:06:33 Zadruhé, jestli se podílela
    na té stavbě,
  • 00:06:36 jestli se podílela na výběru barev,
    jestli se podílela
  • 00:06:39 na výběru kachliček, jestli nějakou
    jinou svojí osobní prací
  • 00:06:43 se podílela na té výstavbě.
  • 00:06:45 Jestli spolu vedli
    společnou domácnost,
  • 00:06:47 jestli zatímco její přítel
    se věnoval stavbě,
  • 00:06:50 ona se věnovala rodině apod.
  • 00:06:52 Tohle všechno vlastně soud
    bude muset zkoumat.
  • 00:06:55 V případě, že dojde k závěru,
    že skutečně ten její podíl tam byl,
  • 00:06:59 a nemusí být nutně jenom finanční,
    tak to podílové spoluvlastnictví
  • 00:07:03 jí zřejmě s největší
    pravděpodobností přiřkne.
  • 00:07:09 Víte, jak poznáme kvalitní džus?
  • 00:07:11 "Stojí 100 korun dvě deci,",
    jako bych slyšel některé z vás.
  • 00:07:14 Není tomu tak.
  • 00:07:16 Kritéria, podle kterých odhalíme
    kvalitu, jsou jiná.
  • 00:07:19 A my vám je rádi prozradíme.
  • 00:07:23 Ovoce můžeme jíst čerstvé
    nebo zpracované,
  • 00:07:25 ať už ve formě kompotu, džemu,
    sušené anebo ve formě nápoje.
  • 00:07:29 Na úvod malá zajímavost:
  • 00:07:31 Džus ani mošt podle legislativy
    neexistuje.
  • 00:07:34 Správný pojem
    je nealkoholický ovocný nápoj.
  • 00:07:37 Nejkvalitnější z pohledu
    obsahu ovocné složky
  • 00:07:40 jsou 100% ovocné šťávy.
  • 00:07:44 Pak máme kategorii,
    která je označována jako nektar.
  • 00:07:48 Například pomerančový nektar
    obsahuje 50 % ovocné šťávy.
  • 00:07:55 A pak další kategorie
    je takzvaný ovocný nápoj,
  • 00:07:59 kde to množství ovocné šťávy
    je daleko nižší,
  • 00:08:02 třeba 20 % ovocné šťávy.
  • 00:08:06 Také existují výrobky,
    které neobsahují ovocnou složku,
  • 00:08:09 takže tam to základní složení
    je cukr,
  • 00:08:12 pak je tam kyselina citronová
    a pak je tam nějaké aroma a barvivo.
  • 00:08:16 I mezi těmi nejkvalitnějšími,
    tedy 100% ovocnými šťávami,
  • 00:08:21 je rozdíl.
  • 00:08:23 Mohou být totiž lisované za studena
    nebo vyrobené z koncentrátu.
  • 00:08:27 Samozřejmě ty koncentráty
    už jsou různě upraveny,
  • 00:08:30 musí být zahuštěny.
  • 00:08:32 Každá ta technologická operace,
    hlavně když se použije teplo,
  • 00:08:37 tak dochází k určitým
    ztrátám vitamínů.
  • 00:08:40 Ovocná šťáva lisovaná za studena má
    nejenom víc přirozených vitamínů,
  • 00:08:45 ale může mít i lepší chuť a vůni.
  • 00:08:47 Mezi další ovocné výrobky
    patří sirupy.
  • 00:08:49 I ty se liší kvalitou a vysvětlíme
    si to na dvou bezových sirupech.
  • 00:08:54 Tady je hlavní rozdíl v obsahu
    toho extraktu z černého bezu,
  • 00:08:59 ten levnější, tak tam těch
    přirozených složek je minimum,
  • 00:09:03 kdežto ten druhý výrobek
    má určitý podíl ovocné šťávy.
  • 00:09:09 Oblíbeným ovocným výrobkem
    jsou džemy,
  • 00:09:11 mezi nejdražší patří ty,
    které se jmenují "extra".
  • 00:09:17 Džem, který je označen "extra",
    musí mít vyšší podíl ovoce
  • 00:09:22 na 100 g výrobku, než má ten džem,
    který není označen jako "extra",
  • 00:09:26 ale i tam je stanoveno určité
    minimální množství ovoce,
  • 00:09:30 které se pro džem použije.
  • 00:09:32 Navíc levnější, například
    višňový džem, většinou obsahuje
  • 00:09:36 kromě višní i jablka.
  • 00:09:38 Takže pokud chcete kvalitní džem,
    vybírejte ten s nápisem "extra".
  • 00:09:42 U ovocných kompotů
    už je to s výběrem těžší.
  • 00:09:46 Jednak bychom se měli řídit tím,
    co je napsáno na etiketě,
  • 00:09:49 jaký je tam podíl ovoce.
  • 00:09:51 Pak je tam napsáno,
    jestli je tam vysoký obsah cukru
  • 00:09:55 nebo nízký obsah cukru.
  • 00:09:57 A pak už bychom se měli řídit
    i na základě zkušenosti,
  • 00:10:00 protože každá firma používá
    jinak kvalitní ovoce.
  • 00:10:04 Zpracování ovoce do formy kompotu
    je vlastně způsob konzervace.
  • 00:10:08 Ovoce se ale může
    konzervovat i jinak.
  • 00:10:10 Sušené ovoce je konzervováno
    vlastně sušením,
  • 00:10:13 protože pokud snížíme obsah vody
    na určité procento,
  • 00:10:17 tak už nemohou růst mikroorganismy,
    plísně a další nežádoucí organismy.
  • 00:10:25 Pak mohou být konzervovány
    ještě třeba proslazením.
  • 00:10:29 Takže ty způsoby konzervace jsou
    různé a mohou být i kombinovány.
  • 00:10:34 A dá se říct,
    že je něco z toho kvalitnější?
  • 00:10:37 Kdybychom to vzali
    z hlediska výživového,
  • 00:10:40 tak je lepší to sušené,
    protože tam není přidaný cukr
  • 00:10:44 a my cukru konzumujeme příliš.
  • 00:10:48 I ve 100% ovocné šťávě
    lisované za studena
  • 00:10:51 je přirozeného cukru až až.
    Sem tam sklenka nám ale neuškodí.
  • 00:10:55 Pojďme se podívat,
    jak se takový nápoj vyrábí.
  • 00:10:58 Vlastní výroba spočívá v tom,
    že nejdřív dojde
  • 00:11:01 k vytřídění jablek, hrušek,
    jakéhokoliv ovoce,
  • 00:11:04 musí se zbavit nahnilých plodů,
    nebo plesnivých,
  • 00:11:09 aby se tohle ovoce tam nedostalo.
  • 00:11:11 Ovoce se pak umyje tlakovým proudem
    vody a putuje do drtičky.
  • 00:11:15 Na jinou konzistenci
    se drtí vlastně ovoce
  • 00:11:18 a na jinou konzistenci
    se drtí zelenina.
  • 00:11:21 Z drtičky to jde do sítopásového
    lisu, tady se to asi 6x lisuje.
  • 00:11:26 Dole pod lisem vytéká šťáva.
  • 00:11:28 Výlisky jdou zvlášť do ohradové
    palety a šťáva se buď odstřeďuje,
  • 00:11:33 nebo se neodstřeďuje.
  • 00:11:35 Třeba čisté jablko nebo jablko
    s hruškou se neodstřeďují.
  • 00:11:39 Potom třeba mix jablko a rybíz
    se musí odstřeďovat,
  • 00:11:42 protože je to dost husté.
  • 00:11:44 Nakonec se každá šťáva zakonzervuje
    takzvanou pasterací.
  • 00:11:49 Obsah vitamínů se likviduje
    až zhruba nad 80 stupňů.
  • 00:11:53 My máme pasterizační zařízení
    nastaveno na teplotu 79 stupňů,
  • 00:11:57 takže požadované vitamíny
    určitě ve šťávě zůstanou.
  • 00:12:00 My to tímhle způsobem
    zakonzervujeme,
  • 00:12:03 zahřejeme a bez přístupu vzduchu
    zabalíme do vaku.
  • 00:12:06 Až si budete chtít
    kvalitně osladit život,
  • 00:12:09 zkuste sáhnout po 100% ovocné šťávě
    lisované za studena
  • 00:12:13 nebo džemu extra.
  • 00:12:14 Je to sice dražší,
    ale vyplatí se to.
  • 00:12:20 Aby bylo vše, jak má být,
    pokračujeme soutěží.
  • 00:12:23 Nejdříve zopakujeme
    soutěžní otázku z minula.
  • 00:12:26 Ptali jsme se, kolik rostlinných
    tuků může mít čokoláda.
  • 00:12:29 Přítrž spekulacím učiní odbornice.
  • 00:12:32 Náhrada kakaového másla
    rostlinnými tuky je povolena
  • 00:12:35 jenom v množství do 5 %.
  • 00:12:37 Radovat z výhry se tentokrát bude
    paní Lea Bobeková z Kobeřic.
  • 00:12:41 Právě jí totiž poputuje
    naše výhra.
  • 00:12:43 No a pozornost nyní upřeme
    na novou otázku.
  • 00:12:56 Někdo to možná odhalí jazykem,
    jiný použije literaturu
  • 00:12:59 a další třeba jenom
    zaloví v paměti.
  • 00:13:01 V každém případě svoje odpovědi
    nezapomeňte posílat
  • 00:13:04 na naši emailovou
    nebo poštovní adresu.
  • 00:13:10 Co všechno čeká
    na návštěvníky restaurací?
  • 00:13:13 Kvalitní jídlo,
    svižný a ochotný personál
  • 00:13:16 anebo protažené obličeje číšníků
    a dohady se zákazníky
  • 00:13:19 nad objednávkami?
    Vyzkoušíme to.
  • 00:13:23 -To kuřecí bylo poloviční.
    -Já to vím!
  • 00:13:26 Do restaurace chodíme proto,
    aby se o nás někdo dobře postaral.
  • 00:13:30 A právě za to
    bychom chtěli zaplatit.
  • 00:13:32 Je tomu na přelomu desetiletí
    v českých hospodách
  • 00:13:35 ale skutečně tak?
  • 00:13:37 Já bych viděla, že si dáme jedny
    fusilli s parmskou šunkou,
  • 00:13:40 dáme si asi polívku
    a pak ještě uvidíme jak dál.
  • 00:13:44 -Nějaké pivo. Zkusíme to. Jo?
    -Dobré.
  • 00:13:47 S sebou si bereme odborníka.
  • 00:13:49 První restaurace
    je na rušné ulici.
  • 00:13:51 Jídelní lístek včetně denní nabídky
    je vyvěšen před vchodem.
  • 00:13:55 Číšník nás při vstupu do podniku
    pozdraví první
  • 00:13:58 a hned se nám personál věnuje.
    Objednáváme si pití.
  • 00:14:02 Já si dám multivitamín,
    dvě deci do půllitru.
  • 00:14:06 A můžete mi zbytek dolít
    normální vodou, obyčejnou?
  • 00:14:10 To bohužel nedáváme.
  • 00:14:11 Druhá restaurace je na předměstí.
  • 00:14:13 Jídelní lístek
    je rovněž před vchodem.
  • 00:14:16 Číšník nás zdraví
    při příchodu ke stolu.
  • 00:14:18 Objednáváme si opět džus s vodou.
  • 00:14:21 Můžete mi to dolít normální
    studenou vodou, obyčejnou?
  • 00:14:24 To nesmím.
  • 00:14:26 Obyčejnou vodu nesmíte?
    A z jakého důvodu?
  • 00:14:29 Mám to takhle nakázané od šéfa.
  • 00:14:31 Ve třetí restauraci
    zdravíme jako první,
  • 00:14:33 číšnice nám odpovídá.
    Objednáváme opět džus s vodou.
  • 00:14:37 Já bych si dala dvě deci
    pomerančového džusu do půllitru
  • 00:14:40 a zbytek dolít vodou.
  • 00:14:42 -Obyčejnou vodou?
    -No, no.
  • 00:14:44 Tady to jde bez potíží
    a voda z vodovodu
  • 00:14:47 je narozdíl od předchozích
    dvou případů běžným jevem.
  • 00:14:50 Jestli bych mohla poprosit
    ty fusilli. Ještě je máte?
  • 00:14:54 -Ano.
    -A může být poloviční porce?
  • 00:15:00 A za tu poloviční budu platit,
    jenom orientačně?
  • 00:15:06 Jako 70 % ceny.
  • 00:15:08 V první restauraci si objednáváme
    poloviční porci jídla
  • 00:15:12 z denní nabídky.
  • 00:15:13 Po chvíli se od číšnice dozvídáme,
    že poloviční porci lze udělat
  • 00:15:17 pouze u jídla na objednávku.
  • 00:15:19 Pokud se jedná o to jídlo,
    že to je opravdu polední nabídka,
  • 00:15:24 která má zvýhodněnou cenu
    oproti ceně,
  • 00:15:26 kterou by to mělo normálně,
    v tom případě bych to toleroval.
  • 00:15:35 Jídlo objednáváme
    ve 13 hodin 36 minut.
  • 00:15:39 Únosná doba je tak do 15 minut,
    pokud se jedná o jídlo,
  • 00:15:45 které nevyžaduje
    žádnou náročnou přípravu.
  • 00:15:53 Takže ve 13.43 nám to přinesli.
  • 00:15:56 Jíme tedy po sedmi minutách
    od objednání.
  • 00:15:58 Obsluha je příjemná
    a chodí se pravidelně dotázat,
  • 00:16:02 zda je všechno v pořádku.
  • 00:16:03 V druhé restauraci si hned
    na začátku všimneme informace
  • 00:16:07 v jídelním lístku.
  • 00:16:09 Píšou rovnou,
    že nenabízejí poloviční porci.
  • 00:16:12 Tak schválně, jestli nám jednu
    velkou porci rozdělí na dva talíře.
  • 00:16:18 My jsme si všimli,
    že nenabízíte poloviční porci,
  • 00:16:21 ale my chceme jednu porci
    a jenom ji rozdělit na dva talíře.
  • 00:16:25 -Nejde?
    -To je stejné ale.
  • 00:16:27 To není pravda.
  • 00:16:28 V pohodě, když to nejde.
  • 00:16:30 Dám vám k tomu talíř
    a vy si to přendáte, protože...
  • 00:16:34 -V kuchyni by byl problém?
    -Tak, tak.
  • 00:16:36 Jídlo objednáváme
    v 15 hodin 37 minut.
  • 00:16:39 Tak už čekáme 25 minut
    na dvě jídla na objednávku.
  • 00:16:42 Číšník nakonec jedny těstoviny
    a smažený sýr přináší
  • 00:16:46 v poloprázdné restauraci
    po 26 minutách.
  • 00:16:48 Navíc si musíme poradit
    s dalším problémem.
  • 00:16:51 Teď probíhá situace,
    kdy si přesýpáme těstoviny
  • 00:16:54 a dělíme si porci na dvě.
  • 00:16:56 A teď se musíme domluvit,
    kdo bude mít co,
  • 00:16:59 protože máme k dispozici vidličku,
    nůž a lžíci, pro dvě osoby.
  • 00:17:04 Tady personál pracoval,
    jak se říká, do výše svého platu.
  • 00:17:09 Nebyla tady nejmenší snaha
    o nějakou vstřícnost,
  • 00:17:12 něco navíc pro zákazníka.
  • 00:17:14 Personál je neutrální,
    ani jednou se nás nezeptá,
  • 00:17:18 zda je vše v pořádku,
    navzdory tomu,
  • 00:17:20 že odnáší od stolu plný talíř.
  • 00:17:22 I ve třetí restauraci
    si dáváme poloviční porci.
  • 00:17:25 -Jedině ten řízek.
    -Ne, řízek nechci.
  • 00:17:28 Pak ty kuřecí prsíčka,
    to co není balené.
  • 00:17:31 Kuřecí prsíčka zapečená
    s chřestem a sýrem, hermelín.
  • 00:17:35 -To by šlo jako poloviční?
    -To by šlo.
  • 00:17:38 Jídlo objednáváme přesně
    ve 13 hodin, v situaci,
  • 00:17:41 kdy je restaurace téměř prázdná.
    Po 17 minutách ho máme na stole.
  • 00:17:45 Číšnice odnáší talíře,
    aniž by se nás zeptala,
  • 00:17:48 zda nám chutnalo.
  • 00:17:50 Je to tak prostě v podstatě,
    řekl bych,
  • 00:17:53 bohužel ten český standard.
  • 00:17:58 Čili nejsou nevrlí,
    nejsou neochotní,
  • 00:18:00 ale také nejsou vstřícní.
  • 00:18:07 Na tuto problematiku se vztahuje
    základem občanský zákoník,
  • 00:18:11 protože se jedná
    o klasickou kupní smlouvu,
  • 00:18:14 a samozřejmě i zákon na ochranu
    spotřebitele, který říká,
  • 00:18:18 že prodávající je povinen prodávat
    zboží v požadované kvalitě,
  • 00:18:21 množství či míře.
  • 00:18:23 Když například mám studené jídlo,
    tak vyzvat okamžitě obsluhu,
  • 00:18:27 aby mi to jídlo vyměnila za nové.
  • 00:18:29 Pokud mám podmírečný nápoj,
    vyzvat okamžitě obsluhu,
  • 00:18:33 aby mi dala nový nápoj
    či aby mi nápoj doplnila
  • 00:18:36 do správné míry.
    To znamená ihned reklamovat.
  • 00:18:39 V první restauraci
    jsme si objednali svíčkovou,
  • 00:18:42 která je zcela v pořádku.
    Také těstoviny nejsou rozvařené.
  • 00:18:46 Drobný problém nastává
    s mexickou polévkou.
  • 00:18:49 Na polévku je to možná
    až trošku zbytečně husté.
  • 00:18:52 Budeme reklamovat?
  • 00:18:54 Ale důvod k reklamaci
    tohle rozhodně není.
  • 00:18:57 V druhé restauraci nám přináší
    číšník pivo pod míru.
  • 00:19:00 Přestože ho necháváme
    takzvaně dojít,
  • 00:19:03 správnou míru nápoj ani poté nemá.
  • 00:19:05 To je jako v pohodě?
  • 00:19:09 Číšník bez jediného slova omluvy
    sklenici odnáší
  • 00:19:12 a po chvíli přichází
    s dotočeným nápojem.
  • 00:19:15 Ve výrazu obličeje a i jaksi
    v těch gestech bylo vidět,
  • 00:19:20 že naši reklamaci považuje
    za opravdu malichernou
  • 00:19:24 a vyřizování této reklamace
    ho poněkud obtěžuje.
  • 00:19:28 Nestačilo by říct prosté
    "pardon, omlouvám se, dotočím"
  • 00:19:32 a je to vyřízené?
  • 00:19:34 Samozřejmě, že by to stačilo
    a že by to bylo to nejlepší.
  • 00:19:37 Poté, co nám číšník donese jídlo,
    zjišťujeme,
  • 00:19:40 že těstoviny nejsou
    rovnoměrně teplé,
  • 00:19:43 jsou poněkud převařené a mastné.
  • 00:19:45 Ne, reklamovat se to nedá,
    ale už sem nepůjdu.
  • 00:19:48 Ve třetí restauraci dostáváme
    polévku nejen v otlučeném nádobí,
  • 00:19:51 ale i přesolenou.
  • 00:19:53 Můžu vám to vrátit?
    Ono to je docela hodně slané.
  • 00:19:56 Ještě jsem jako přešel
    tu omlácenou nádobu,
  • 00:19:59 ale je to slané dost,
    takže si nedám. Děkuji.
  • 00:20:02 Číšnice beze slova odnáší polévku,
    neomluví se,
  • 00:20:05 ani nenabídne jiné řešení.
  • 00:20:08 Můžeme odděleně?
  • 00:20:10 -Můžete. Budete platit hotově
    všichni?-To jo.
  • 00:20:13 V první restauraci,
    stejně jako v dalších,
  • 00:20:16 chceme účet rozdělit na dvě části.
  • 00:20:18 V této restauraci opravdu
    se těžko hledá
  • 00:20:22 nějaký závažný důvod ke stížnosti.
  • 00:20:24 Účet jsme dostali
    vytištěný pokladnou,
  • 00:20:26 číšník to velice ochotně
    rozpočítal, účet nám tady zanechal.
  • 00:20:31 Ve druhé restauraci
    máme na stole klasický papír
  • 00:20:35 s nečitelnými čárkami.
  • 00:20:37 Stejně nečitelně a nejasně
    je provedeno účtování.
  • 00:20:40 Jak poznám tady z té účtenky,
    co je co?
  • 00:20:43 Z téhle účtenky
    to konkrétně nepoznáte,
  • 00:20:46 můžete se v podstatě
    jenom dohadovat.
  • 00:20:50 Ve třetí restauraci
    jsme dopadli podobně.
  • 00:20:53 Opět účtenka,
    která neznamená vůbec nic.
  • 00:20:56 Zkoumám, jestli alespoň je možné
    se dopočítat toho, co vlastně...
  • 00:21:01 Není. My jsme měli čtyři položky,
    jsou tu napsány tři.
  • 00:21:06 A výsledek našeho průzkumu?
  • 00:21:08 Ze tří navštívených restaurací
    bychom se chtěli vrátit
  • 00:21:12 pouze do jedné.
  • 00:21:13 V obou dalších případech jsme
    natrefili nejen na řadu drobných
  • 00:21:17 i větších problémů,
    ale především jsme se ani trochu
  • 00:21:20 necítili jako hosté,
    kteří přinášejí peníze.
  • 00:21:23 A zejména to by se měly české
    restaurace, bary a hospody naučit.
  • 00:21:29 Věříme, že usměvaví, odpočatí
    a zejména poučení si vyslechnete
  • 00:21:32 naše dnešní rozloučení.
  • 00:21:34 Připomínám, že v pondělí se na vás
    těší ČERNÉ OVCE a Iveta Fialová.
  • 00:21:37 A my se uvidíme opět za týden.
  • 00:21:39 To se dozvíte, jaký je rozdíl
    mezi máslem a margarínem.
  • 00:21:42 Na viděnou.
  • 00:21:44 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2011

Související