iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
9. 3. 2019
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

4 hlasy
27274
zhlédnutí

Kluci v akci

Chlebová III.

Chlebová nádivka s krůtím masem a smetanovým špenátem — Domácí chléb — Chleba ve vanilkovém bílku se žloutkovou omáčkou

24 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:20 Máme tu další díl chlebové
    a tentokrát si samozřejmě uvaříme
  • 00:00:24 nějaký jídla nebo takový naše tipy
    na to, jak zpracovat chleba,
  • 00:00:28 když vám zůstane. Ale dneska budeme
    mít takovýho speciálního hosta.
  • 00:00:31 A na toho, já musím říct,
    se teda hodně těším.
  • 00:00:34 A to bude takový překvapení
    mezi ty naše dva chody, ne?
  • 00:00:36 Já jsem se, člověče,
    nedávno na takový akci,
  • 00:00:40 na takovým summitu setkal
    s pánem ze Svazu pekařů
  • 00:00:44 a dozvěděl jsem se
    spoustu zajímavých informací
  • 00:00:47 a samozřejmě jsem ho trošku
    zneužil, aby nám vyslal
  • 00:00:49 nějakýho vyslance, kterej
    nám něco o tom chlebu řekne
  • 00:00:53 a samozřejmě i si ho společně
    upečeme, což dneska uvidíte.
  • 00:00:56 Ale každopádně
    já jsem se dozvěděl hlavně věc,
  • 00:00:59 že kdybys jedl jenom chleba a pil
    jenom vodu, tak normálně přežiješ.
  • 00:01:02 Že když máš dobrej chleba,
    tak to má tolik vitamínů
  • 00:01:06 a všech látek, že ti to
    úplně stačí na kompletní výživu.
  • 00:01:09 Takže lidi dřív už chápu,
    že normálně dokázali vydržet
  • 00:01:14 o chlebu a o vodě.
    -Tak to byl asi kváskovej, že jo?
  • 00:01:16 -No, určitě.
    -Takovej ještě poctivej, že jo.
  • 00:01:18 A dokonce říká se,
    že se v Český republice
  • 00:01:23 denně vyrobí
    100 tisíc bochníků chleba.
  • 00:01:28 -Pardon! Milion bochníků chleba.
    -Já jsem si říkal, že to je málo.
  • 00:01:31 Denně se upeče
    milion bochníků chleba
  • 00:01:33 a spotřeba na člověka
    je zhruba 40 kilo chleba na rok.
  • 00:01:37 Tak to je zajímavý.
    Mně se ještě teda líbilo,
  • 00:01:39 jak jsme si včera pročítali,
    jak se trestali ti pekaři,
  • 00:01:42 když to šidili.
    -No protože vlastně pekař...
  • 00:01:46 -To bylo někdy ve středověku.
    -Ne, nedávno, počkej.
  • 00:01:48 To bylo relativně nedávno.
    To bylo třeba 17., 18., 16.století.
  • 00:01:53 Ono jde o to,
    že pekař jako obecně byl branej
  • 00:01:57 jako strašně vážená osoba.
  • 00:02:00 Ale stejně tak,
    jak byl vážená osoba, to znamená,
  • 00:02:03 že měl různý privilegia a výhody
    oproti standardním řemeslům,
  • 00:02:08 tak samozřejmě pokud šidil,
    tak měl taky...
  • 00:02:12 -Pěknej trest.
    -Vynikající tresty.
  • 00:02:15 To znamená,
    že třeba v Praze to bylo tak,
  • 00:02:18 že když pekař jako šidil váhu...
    -Nepoctivý pekař.
  • 00:02:22 Nepoctivý pekař.
    Tak existovalo u Vltavy
  • 00:02:25 vlastně někde na území,
    kde je Podolí dneska,
  • 00:02:29 tak tam byla
    normálně taková kladka, klec,
  • 00:02:32 která byla jako slaměná klec...
    Nebo ne slaměná. -Proutěná!
  • 00:02:35 Proutěná.
    A tam potápěli toho pekaře
  • 00:02:39 a mohli na něj plivat lidi,
    házet po něm cokoliv.
  • 00:02:42 A měl tam nůž,
    dali mu normálně nůž do tý klec,
  • 00:02:45 že když chtěl, tak si to mohl
    uříznout, aby se utopil rychle.
  • 00:02:49 Oni ho vždycky jako potopili,
    on se jako topil, topil, topil,
  • 00:02:52 a pak ho zase vytáhli a takhle
    furt dokola, dokud teda neumřel,
  • 00:02:55 ale takhle si to mohl jako zlehčit.
    Nicméně co je třeba...
  • 00:02:58 Je pravda, že ti naši předci se
    s těma nepoctivcema moc nepárali.
  • 00:03:02 -Ano.
    -A byli to pekaři a řezníci.
  • 00:03:06 To si pamatuju z toho článku,
    že pekaři a řezníci,
  • 00:03:09 tam se podle mě nešidilo.
  • 00:03:11 No tak určitě se občas šidilo,
    ale mně se hrozně líbila
  • 00:03:14 tvoje reakce na to, že dneska
    bys tam ještě přidal taxikáře.
  • 00:03:18 Nicméně ještě abychom to vzali
    z trošku jako z hezkýho konce,
  • 00:03:22 tak v roce 1927,
    což je vlastně už moderní historie,
  • 00:03:26 tak v České republice
    nebo tenkrát v Československu
  • 00:03:30 byl v Praze první
    celosvětový summit o chlebu.
  • 00:03:36 A to z toho důvodu,
    že my jsem byli velmoc na chleba.
  • 00:03:39 Ale hlavně jsme byli braný,
    že to pekařský řemeslo
  • 00:03:43 je u nás na vysoký úrovni.
    -Jo, to je pravda. -Což se mi líbí.
  • 00:03:45 -To je pravda. -A je to samozřejmě
    dodnes, protože musím říct,
  • 00:03:49 že neznám moc lidí,
    kteří by jako neměli rádi chleba.
  • 00:03:52 Tak já tu mám,
    řekněme, poctivej chleba.
  • 00:03:55 -No, jasně. -Protože my to ani
    dneska jinak udělat nemůžeme.
  • 00:03:58 Já ho použiju hezky i s tou kůrkou.
    My si to vlastně zamícháme společně
  • 00:04:01 s masem a zapečeme. Je to
    vlastně taková chlebová nádivka.
  • 00:04:04 Přidáme si k tomu pancettu
    nebo můžeme i tyrolskej špek,
  • 00:04:07 krůtí maso. Takže, Ondřeji, já bych
    tě poprosil, kdybys nakrájel
  • 00:04:10 špek a šalotku najemno na začátek.
    -Rád.
  • 00:04:15 Ten špek a šalotku
    nakrájíme na jemné kostičky.
  • 00:04:25 Když máme nakrájenej ten chleba,
    tak si dáme do pánve olivovej olej.
  • 00:04:31 Předpokládám, že na ten olivovej
    olej teďka dáme tohle.
  • 00:04:34 Ne, ne! Nejdřív ten chleba.
  • 00:04:37 -Hezky to opékáš.
    -Hezky si to rovnoměrně opečeme.
  • 00:04:40 Hezky to obalíme. Já jsem
    to sice hodil trošku ne úplně
  • 00:04:43 do super rozpálenýho oleje,
    ale udělal jsem to schválně.
  • 00:04:47 A jak tam ten chleba hodíte,
    tak si ho obalíte
  • 00:04:49 v tom oleji, aby každej ten kousek
    voněl po tom olivovým oleji.
  • 00:04:54 Tak! Když to máme takhle opečený...
  • 00:04:56 Vždyť si vem, i takhle opečenej
    chleba samotnej je vynikající.
  • 00:04:58 Ježišmarjá, to je jasná věc.
    Můžu tě poprosit, Ondřeji?
  • 00:05:02 Jo. Začneme teda tím špekem.
  • 00:05:05 Můžeme všechno klidně.
  • 00:05:07 Na olivovým oleji
    jenom tak lehce zpěníme ten špek
  • 00:05:11 a šalotku. A já bych tě poprosil,
    kdybys mi nakrájel tu krůtu.
  • 00:05:15 Hele, nakrájím.
    Máme tady krásné krůtí prso,
  • 00:05:18 což je v podstatě, dalo by se říct,
  • 00:05:21 úplně nejmíň tučný drůbeží maso.
    -Ano.
  • 00:05:25 A vysoký obsah bílkovin
    ještě obsahuje.
  • 00:05:27 A když se vrátím k chlebu, protože
    dneska je to hlavně o chlebu,
  • 00:05:30 tak víš vůbec,
    odkud k nám přišlo slovo chleba?
  • 00:05:35 -Nebo chléb.
    -Ne.
  • 00:05:37 Jak jsem říkal, že to přišlo z toho
    Německa, nebo z té germánské říše,
  • 00:05:40 tak i ten název přišel,
    protože oni měli takový slovo,
  • 00:05:43 který je hlaiba, a z toho právě
    vzniknul, pravděpodobně teda,
  • 00:05:47 se říká, ten název chleba.
    V tom Německu se mi hrozně líbí,
  • 00:05:52 že kolem roku 1220
    tam měli takovej zajímavej trest.
  • 00:05:56 -Ano?
    -Že když někdo zavraždil pekaře,
  • 00:06:00 tak za to byla třikrát větší pokuta
    než za normálního člověka.
  • 00:06:04 Tak! My to máme ve správný barvě.
    Přidáme si k tomu tymián.
  • 00:06:09 Nakrájíme si kostičky.
    Ty kostičky musej bejt velký
  • 00:06:11 zhruba přibližně tak,
    jako byly ty kostičky chleba.
  • 00:06:19 -Tak můžeš?
    -Jdu.
  • 00:06:24 Super. My to zarestujeme,
    já to ještě lehce opepřím, osolím.
  • 00:06:32 A jak jsem říkal,
    na finále petrželka.
  • 00:06:38 No a my to necháme prochladnout,
  • 00:06:40 pak to akorát všechno společně
    zamícháme dohromady a dáme zapéct.
  • 00:06:46 Ondřeji, my to tady máme
    všechno takhle připravený.
  • 00:06:49 Tebe bych poprosil,
    kdybys vyšlehal sníh z bílků.
  • 00:06:52 Ještě je potřeba říct, že já jsem
    si oddělil žloutky od bílků.
  • 00:06:55 Bílky jsem si dal do misky
    a žloutky do naší masový směsi.
  • 00:07:00 -No a teďka teda vyšlehám.
    -Ještě než začneš šlehat,
  • 00:07:03 taky bych možná doplnil, že ze
    všech těch chlebů se skvěle vaří
  • 00:07:06 takový ty jakoby různý nádivky,
    takový ty různý fáše třeba,
  • 00:07:11 který plníme
    jakoby dovnitř do masa,
  • 00:07:14 skvěle se třeba pracuje
    s těma sladkejma věcma,
  • 00:07:17 jako je třeba croissant
    nebo nějaká brioška.
  • 00:07:20 Já musím říct, že ten svět nabízí
    velkou škálu jakoby pečiva,
  • 00:07:24 z kterýho se dá fantasticky vařit.
    -Ano, máš pravdu.
  • 00:07:27 A shodou okolností i Česká
    republika vzhledem k Evropě
  • 00:07:32 má jednu z největších
    a nejbohatších vůbec nabídek
  • 00:07:35 pekárenských výrobků na světě.
    Nebo v Evropě určitě.
  • 00:07:39 Ale myslím si,
    že dokonce na světě.
  • 00:07:41 A abychom
    si to představili v číslech,
  • 00:07:44 tak v Čechách je ten byznys
    toho pekárenského průmyslu
  • 00:07:48 zhruba 25 miliard korun ročně.
  • 00:07:51 -Není to jako úplně málo.
    -To není málo peněz, člověče.
  • 00:07:54 To se ti nevejde do kapsy ani.
  • 00:07:56 Tak záleží na tom,
    na jaký kreditní kartě to je.
  • 00:07:59 Tak já jdu vyšlehat ten sníh.
  • 00:08:14 Rozdrtíme si fenykl
    a přidáme k těm žloutkům
  • 00:08:18 a k té naší,
    řekl bych, masový směsi.
  • 00:08:21 Ještě k tomu nastrouháme
    muškátovej oříšek,
  • 00:08:26 takže takový hodně
    jakoby voňavý koření.
  • 00:08:31 Přidáme si smetanu.
    Já to mám hotový
  • 00:08:35 a můžeme to zamíchat všechno
    společně s tím chlebem dohromady.
  • 00:08:38 -A asi s tím sněhem, ne?
    -A s tím sněhem.
  • 00:08:41 Nejdřív tam dáš asi ten chleba.
  • 00:08:42 -Nejdřív tam dám... -Já jsem si
    myslel, že to zamíchám tady takhle.
  • 00:08:46 No ale nejdřív sis smíchal
    tyhle dvě věci.
  • 00:08:48 Ano. Tyto dvě věci dohromady
    a na finále sníh.
  • 00:08:56 Tak! Dobře promícháme.
  • 00:08:59 -Já ti budu dělat takovýho commiho.
    -Super. Lehce umáčkneme.
  • 00:09:03 Vložíme do trouby rozpálený na 180
    stupňů a pečeme tak 20-30 minut,
  • 00:09:07 aby to bylo hezky do křupava.
    -Do zlatohněda. -No to je jasný.
  • 00:09:14 My máme upečeno, krásně to voní
    hezky po tom fenyklu.
  • 00:09:17 Já to tady tak jako obírám.
    Já jsem jak ptáček zpěváček.
  • 00:09:21 -Bude to takový ozobaný ale.
    -Ozobávám to.
  • 00:09:23 A my jsme si tady udělali rozvar
    ze smetany, pár stroužků česneku,
  • 00:09:28 trošku soli, kousíček másla.
  • 00:09:32 A do toho si teď
    vmícháme spařenej špenát.
  • 00:09:35 Takže já začnu tím, že ve vroucí
    vodě spařím listovej špenát.
  • 00:09:40 No a v zásadě tak,
    jak rychle jsme vložili ten špenát
  • 00:09:42 do tý vroucí vody,
    tak rychle ho vyndáváme ven.
  • 00:09:46 Jenom to tak skutečně, řekl bych,
    desítky sekund zblanžírujeme.
  • 00:09:52 Já už tady krájím tu naši nádivku.
    Dalo by se říct nádivku, že jo.
  • 00:09:56 Ale musím říct, že to je skutečnej
    zázrak v pekáči tohleto teda.
  • 00:10:00 Špenát vmícháme
    do naší zredukované smetany.
  • 00:10:04 Ta smetana je potřeba skutečně
    zredukovat až do takovýho,
  • 00:10:07 řekl bych, jako medovitýho stavu,
  • 00:10:09 aby ta konzistence
    byla hodně hustá,
  • 00:10:11 protože ten špenát vám to naředí.
    Přece jenom
  • 00:10:14 i když ten špenát zblanžírujete,
    i když ho vycedíte,
  • 00:10:17 tak pouští stále vodu.
  • 00:10:19 A je potřeba ihned,
    jak to vmícháte, podávat.
  • 00:10:22 Tak já tam takhle
    posadím ten náš chlebovej zázrak.
  • 00:10:26 Parmazán. A je to.
  • 00:10:30 No, hele, nádherně to voní,
    skvěle to vypadá.
  • 00:10:33 Musím říct, že to je to jídlo,
    který bych si dal v restauraci
  • 00:10:36 o víkendu, víš, hezky na pohodu,
    kdyby to tam udělali. Fantastický.
  • 00:10:40 Já si hlavně myslím, že je potřeba
    ten chleba využít až do konce.
  • 00:10:44 Je trošku škoda ty věci vyhazovat.
    Surovinama se plýtvá
  • 00:10:48 a tady vidíte, že i s chlebem
    se dá dobře pracovat,
  • 00:10:50 když už je třeba den, dva starý.
    -A když ztvrdne,
  • 00:10:53 napíchneš ho na háček
    a chytneš na to kapra, taky dobrý.
  • 00:11:39 Milí diváci a milé divačky,
    je to právě tady.
  • 00:11:41 Já jsem samozřejmě chtěl,
    abychom si ukázali,
  • 00:11:43 jak se peče poctivej chleba.
    Dokonce jsem na to získal recept
  • 00:11:46 od mého známého Jaroslava Rudy,
    ale já jsem si říkal,
  • 00:11:50 že potřebujeme
    erudovanýho odborníka.
  • 00:11:53 A proto tady je Karel Rendl,
    což je skutečnej pekař profesionál,
  • 00:11:56 protože peče chleba pro
    olympijský tým, a to se mi líbí.
  • 00:12:00 -No. -To je olympijskej chleba.
    -To jo. Karel.
  • 00:12:03 To je v podstatě něco jako medaile.
    To je chleba Karel, ano!
  • 00:12:06 -Českej dům
    taky získal zlatou medaili. -Jo?
  • 00:12:09 -Jasně. -Za chleba ale určitě.
    -Ne. Za celek, včetně chleba
  • 00:12:13 získal zlatou medaili.
    -To je fantastický. -Od Američanů.
  • 00:12:15 No tak to je hezký. A jak je to
    z USA, tak toho si musíme vážit.
  • 00:12:18 Tak, Karle,
    mě hrozně zajímají základní věci.
  • 00:12:22 Protože samozřejmě člověk,
    který chodí normálně nakupovat,
  • 00:12:26 tak přijde do obchodu, je jedno,
    jestli je to supermarket,
  • 00:12:29 nebo nějaký pekařství,
    a teď tam jsou nějaký cedulky
  • 00:12:31 a nějaký chlebový výrobky a teď je
    tam napsáno třeba kváskovej chleba.
  • 00:12:36 A oni si všichni myslí, že
    kváskovej chleba je z toho kvasu,
  • 00:12:40 jako byl historicky, ale ono
    je to trošku jinak. Je to tak?
  • 00:12:44 No, je a není.
    Kváskovej chleba je z kvasu,
  • 00:12:48 ale normálně
    se přidává ještě droždí.
  • 00:12:52 Aspoň převážná většina to dělá.
    A čistej kvasovej chleba
  • 00:12:56 dělají opravdu jenom specialisti.
  • 00:12:58 Moc jich v této republice není.
  • 00:13:01 A to jsou opravdu odborníci,
    protože to se musí umět.
  • 00:13:05 To není žádná sranda. Takže kdo
    dělá čistej kvasovej chleba,
  • 00:13:08 tak je to pan pekař dneska.
    -A my si uděláme,
  • 00:13:11 protože budeme dělat chleba
    jakoby v domácích podmínkách,
  • 00:13:14 tak si uděláme právě tu kombinaci,
    že tam použijeme kvas i droždí.
  • 00:13:18 Jo. Abychom si trošku pomohli
    a mohli jsme to udělat rychleji.
  • 00:13:21 Tak. Dobrý. Takže teďka mě zajímá,
    máme tady nějaký suroviny,
  • 00:13:25 protože my když jsme to připravili,
  • 00:13:26 tak musím říct,
    že s Karlem byla velká sranda.
  • 00:13:29 A musím říct, že základní věc,
    kterou musíte umět,
  • 00:13:31 když jste pekař,
    tak musíte bejt dobrej matematik.
  • 00:13:34 Bez toho to nejde.
    A umět výborně procenta.
  • 00:13:36 A pak samozřejmě mít ty suroviny.
    My tady máme 2 druhy mouky.
  • 00:13:40 -Co to máme?
    -Žitnou, pšeničnou chlebovou.
  • 00:13:45 Pozor! Je to chlebová pšeničná,
    to jest jiná než normální pšeničná.
  • 00:13:51 A teď jakej budeme dělat?
  • 00:13:53 Můžou si lidi dělat 50 na 50,
    čili 50 procent tý, 50 procent tý.
  • 00:13:58 My si uděláme trošku světlejší.
  • 00:14:01 40 procent žitný
    a 60 procent pšeničný.
  • 00:14:04 Už to začíná. Slyšíte to?
    Procenta a už to tam lítá.
  • 00:14:07 A ještě mě zajímá, Karle, teda,
    oproti tý klasický hladký mouce.
  • 00:14:12 Jakej je tam rozdíl, když máme
    právě tuhletu chlebovou mouku?
  • 00:14:16 -Ona je nějaká hrubší,
    nebo líp váže? -Není.
  • 00:14:19 Já vím akorát, že má víc popela,
    ale to je mlynářská záležitost.
  • 00:14:22 -Pozor! Nejsem mlynář.
    -Jo, takhle.
  • 00:14:26 To je mlynářů, ty ať vysvětlí,
    jak se co dělá, vyrábí.
  • 00:14:30 Ale v každým případě
    pokud použiju tuhle,
  • 00:14:33 tak se ten chleba bude míň drobit,
    než když použiju chlebovou,
  • 00:14:36 Ale nic se zase tak nestane.
    Pokud se to sní do 2-3 dní,
  • 00:14:40 tak to nemůže být zase takovej
    problém. Ale lepší je chlebová.
  • 00:14:44 Slyšíte to jo? Do 2-3 dní. Dneska,
    když si koupíte v supermarketu
  • 00:14:48 chleba, druhej den ho můžete hodit
    kačenám do rybníka kolikrát.
  • 00:14:51 Tak, jak začneme?
  • 00:14:54 No, dáme všechny
    ingredience do míchačky.
  • 00:14:59 -Nebo do robota. A můžeme spustit.
    -Mně se totiž hrozně líbí
  • 00:15:03 ty vaše profesionální názvy.
    To znamená, že pekař nemá pekárnu,
  • 00:15:06 ale má dílnu.
    A nemá robot, ale má míchačku.
  • 00:15:11 Takže začneme těma moukama.
  • 00:15:15 Takže pšeničná mouka, žitná mouka.
    A teďka ten poklad.
  • 00:15:19 -Jasně, kvas.
    -Karle, jak je to s tím kvasem?
  • 00:15:23 To mě totiž hrozně zajímá,
    protože se řekne:
  • 00:15:27 Dojděte si do pekárny pro kvas.
    Ale to není jen tak, že jo?
  • 00:15:30 -To není. Nechtějí ho dát.
    -A proč ho nechtějí dát?
  • 00:15:32 Protože to je
    takovej poklad rodinnej.
  • 00:15:38 A my vlastně tím, že...
    My máme ten kvas správnej asi, ne?
  • 00:15:43 Ne. My bychom museli
    teď čekat těch 10 hodin,
  • 00:15:47 abychom ho občerstvili,
    aby byl ten správně připravenej.
  • 00:15:51 -Musí bejt napapanej prostě.
    -Přesně tak.
  • 00:15:54 A proto my tam
    budeme teďka dávat to droždí.
  • 00:15:56 -Ano.
    -Takže já si tady vezmu droždí.
  • 00:15:58 A k tomu droždí tam je
    taky docela důležitá informace.
  • 00:16:02 Nejenom když pečete chleba,
    ale do jakýhokoli těsta.
  • 00:16:06 -Co musí bejt, Karle?
    -Musí chladit.
  • 00:16:09 Droždí musí chladit.
    Nejlépe na tváři.
  • 00:16:11 Pokud chladí, je v pořádku.
    Pokud je teplý, tak je mrtvý.
  • 00:16:16 To znamená, že když
    budete dělat jakýkoli těsto,
  • 00:16:19 tak ho těsně předtím vyndejte
    z lednice, aby bylo studený.
  • 00:16:21 -A pak ho zase vraťte.
    -Přesně tak.
  • 00:16:23 -Nemůžete to nechat válet.
    -Ano.
  • 00:16:26 No a my přidáváme ještě koření,
    kmín, tady máme směs koření,
  • 00:16:30 v kterým je anýz, trošku kmínu,
    koriandr a samozřejmě sůl.
  • 00:16:35 -Jasně.-To je v zásadě všechno.
    A ještě vodu.
  • 00:16:38 Tak. Ono se to nezdá složitý,
    když se to tam jenom vmíchá,
  • 00:16:41 ale dopředu když to připravujete
    všechno, tak je to hrozná věda.
  • 00:16:45 Zavřeme a zapneme.
  • 00:16:53 -Karle, míchání těsta.
    -Správně by těsto,
  • 00:16:56 který je dobře vymíchaný,
    i když má žitnou mouku,
  • 00:17:00 tak by nemělo tak lepit.
    To znamená, že když tam dám
  • 00:17:03 suchou ruku a sáhnu si na těsto,
    tak bych tam neměl nic mít.
  • 00:17:07 Pokud je špatně vymíchaný
    a sáhnu tam,
  • 00:17:10 tak budu automaticky přilepenej.
    -Tam je ten moment, kdy to nelepí.
  • 00:17:14 Jasně. A když se to přemíchá,
    tak to začne lepit pořádně zas.
  • 00:17:17 To jsou věci, ty jo! Takže
    my to máme vymíchaný teďka správně.
  • 00:17:21 -Tak. -Proto jste tady, že jo.
    To je dobrý,
  • 00:17:24 protože já bych to třeba přemíchal
    a co pak bych těm lidem ukázal?
  • 00:17:27 Tak. A teďka teda
    my si pomoučníme tady ten vál.
  • 00:17:30 -A vyklopíme těsto.
    -Ano.
  • 00:17:35 -Vyškrábnout.
    -Tak.
  • 00:17:40 Jasně. Trošičku to tak jako... Tak.
  • 00:17:44 Já v podstatě
    tady dělám takovou rekvalifikaci.
  • 00:17:48 -A otočit?
    -Otočit a necháme vyzrát.
  • 00:17:51 -Přikryjeme. -Jo. A to je vlastně
    teďka pro tuto chvíli všechno?
  • 00:17:55 -Jasně. -A jak necháváme dlouho?
    -Je to malá dávka,
  • 00:17:58 tak 20-30 minut vyzrát.
    Pokojová teplota tady je.
  • 00:18:01 Jen ať zraje. On se rozběhne
    a pak to zděláme.
  • 00:18:04 Tak to vidíte. Je to složitý,
    ale ne zas tak moc.
  • 00:18:09 Musím říct, že je dobrý, že takhle,
    když vám 20 minut odpočívá
  • 00:18:12 to těsto, že si mezitím
    člověk potyká, že jo? -Jasně.
  • 00:18:16 Člověk se toho hodně dozví
    a navazuje ty mezilidský vztahy.
  • 00:18:19 Co s tím teďka budeme dělat,
    s tím naším pokladem?
  • 00:18:22 -Krásně nám vzešel, kyne to pěkně.
    -Ano.
  • 00:18:25 -Tak teď ho stočíme do ošatky.
    -Tak já ti ho asi nechám stočit,
  • 00:18:28 protože já nevím,
    co bych s tím dělal.
  • 00:18:32 -A tohle tady nechám takhle?
    -Jasně. Posypat moukou,
  • 00:18:35 aby se nám to nepřilepilo.
    -Jasně.
  • 00:18:37 -Mně se líbí to slovo stočit.
    -Pekařsky se říká narazit.
  • 00:18:41 -Narazit?
    -Trošku ho táhnout.
  • 00:18:44 -Jasně. -Aby nebyl tak rozlezlej.
    A šlusem nahoru.
  • 00:18:49 -To znamená tímhle tím?
    -Protože pak to budeme otáčet,
  • 00:18:51 tak půjde šlus dolů
    a nahoře bude pěkně hladkej.
  • 00:18:54 Je vidět, že jsi z tý Sušice,
    že tam máš ty německý návyky.
  • 00:18:57 -Jako se šlusem. A teď ho dáme
    kynout? -Teď ho dáme kynout.
  • 00:19:00 -Jak dlouho? -No, počítej,
    40-50 minut by mohl kynout.
  • 00:19:05 -No tak jo. -Teplota
    do těch 40 stupňů. 40 je dost.
  • 00:19:09 Má bejt správně pokojová.
    A protože to nemáme s párou,
  • 00:19:13 tak bychom ho měli
    trošku přikrejt, aby neosychal.
  • 00:19:16 Dobře. Tak to vidíte.
    To je věda, já vám říkám.
  • 00:19:19 To znamená, přikryjeme
    a necháváme 40 až 50 minut
  • 00:19:22 kynout v pokojové teplotě
    kolem 25 stupňů. -Jasně.
  • 00:19:29 -Abrakadabra, jo?
    -Jasně.
  • 00:19:32 Když píchneš prstíčkem, vidíš,
    že ten ďolíček ti zůstává.
  • 00:19:35 -No a co teďka? Teď to vyklopíme?
    -Otočíme.
  • 00:19:38 -To musíš ty. To já nebudu dělat.
    -Chceme kůrku,
  • 00:19:41 spodek kůrky moučenej,
    nebo nechceme? -Já nevím.
  • 00:19:44 Když chceme, posypeme plech moukou,
    když nechceme, necháme to bejt.
  • 00:19:47 Tak uděláme půl plechu.
    Počkej, já to udělám takhle.
  • 00:19:54 No výborně! To vypadá skvěle!
  • 00:19:57 Takže já ometu tu mouku pryč.
  • 00:20:03 -A teďka ty zářezy do toho.
    -Nakarbujeme.
  • 00:20:07 Takže počkej. Takhle.
  • 00:20:13 -Nebojíme se, nestydíme se.
    -To těsto to nebolí, to je pravda.
  • 00:20:16 -Ne.
    -A vodu.
  • 00:20:18 Tak. Vodu a trošku kmínu.
  • 00:20:25 -A díru.
    -Díru a šup s tím do pece!
  • 00:20:28 -A jak to pečeme? To je důležitý!
    -Dal bych 250.
  • 00:20:31 Je to podle pece. Já ji nemám
    vyzkoušenou. Takže 250 zapejkací,
  • 00:20:35 dolů si dáme plech,
    kterej bude ohřátej.
  • 00:20:38 A na to chrstneme trošku vody,
    aby se nám narychlo vytvořila pára.
  • 00:20:42 -A pak pečeme jak dál?
    -Pak pečeme na 200 zbytek.
  • 00:20:45 -Po jaké době?
    -Takže si sundáme teplotu.
  • 00:20:47 Na 200 bych to sundal po těch
    2 minutách. Necháme vytvořit páru,
  • 00:20:51 pak to trošku nastevřeme,
    aby ta pára zase utekla,
  • 00:20:54 přendáme na 200.
    -A pečeme?
  • 00:20:57 45-50 minut. Podle toho,
    jak peče ta trouba. Těžko říct.
  • 00:21:01 Prostě musí se to hlídat.
    To není, jako když pečete buchty,
  • 00:21:04 Chleba je poklad. Teď už to víme
    všechno. Karle, já moc děkuju.
  • 00:21:08 -Jo?
    -Bylo to supr, ty jo.
  • 00:21:10 -Fakt. Jsem strašně vděčnej.
    -Vypadá dobře.
  • 00:21:14 Kuchařina to je dřina,
    ale pekařina to je alchymie.
  • 00:21:17 Kdybyste chtěli, pekařů je málo,
    jak jsem vám říkal dneska
  • 00:21:20 všechnu tu historii, já si myslím,
    že ono se to všechno vrátí.
  • 00:21:23 To znamená, že pekaři budou bohatí
    a budou ceněné osoby,
  • 00:21:27 jako to bylo dřív na těch hradech.
    -Řemeslo má zlatý dno.
  • 00:21:30 -Přesně.
    -Jakýkoliv. -Ano.
  • 00:21:34 Filipe, po upečení a chladnutí
    máme ten náš chleba tady.
  • 00:21:39 -Tak uka. -A samozřejmě když máš...
    To je, viď?
  • 00:21:42 -Poklepal jsi?
    -To se jmenuje chleba Ondra tohle.
  • 00:21:45 -Chleba Ondra? A poklepal jsi?
    -A důležitý je, když ten chleba
  • 00:21:49 je dobře upečenej,
    tak když ho vyndáte z tý trouby,
  • 00:21:52 tak si ho chytnete - samozřejmě
    takhle do ruky, ale do utěrky -
  • 00:21:55 a musíte ho takhle poklepat,
    nebo spíš pobouchat.
  • 00:21:58 A on musí mít takový dunivý zvuk.
    Žádný píchání do toho špejlí.
  • 00:22:02 To není buchta.
  • 00:22:04 A když teda není,
    tak ho dáme dopéct ještě?
  • 00:22:07 Tak ho dáš dopéct normálně.
  • 00:22:08 A potom samozřejmě ještě,
    radši to zopakuju,
  • 00:22:11 když se upeče ten náš výtvor,
    je potřeba ho lehce potřít vodu.
  • 00:22:16 Ale nesmíte ho potřít moc vodou,
    protože kdybyste ho potřeli moc,
  • 00:22:20 začne se vám odlupovat ta vrchní
    vrstva tý kůrky, a to nechceme.
  • 00:22:23 -Takže to chce tak akorát?
    -Všechno musí být tak akorát.
  • 00:22:26 -Hele, to je exaktní věda.
    -Jo, jo, tak to víme.
  • 00:22:28 Nicméně já jsem na ten chleba
    hrozně pyšnej, že se povedl.
  • 00:22:32 -Tak to zařízni. -Že jde v domácích
    podmínkách upéct vynikající chleba.
  • 00:22:36 -To samozřejmě jde.
    -A teďka si ho zařízneme.
  • 00:22:44 -No jo! -Krásný.
    -Ten je, viď?
  • 00:22:48 -Tak, rozkrojíme ho.
    -A uděláme úplnou klasiku, ne?
  • 00:22:53 -No jasně.
    -Chleba s máslem.
  • 00:22:57 Tak jako degustačně.
  • 00:23:00 Chceš taky s máslem,
    nebo chceš jenom se solí?
  • 00:23:02 Já chci se solí,
    jako to bejvalo dřív.
  • 00:23:05 -Já si dám máslo. -Ještě jsem
    chtěl říct jednu důležitou věc.
  • 00:23:08 Jenom víceméně připomenout.
    Tu utěrku tady máme kvůli tomu,
  • 00:23:12 že takhle, jak jsme
    to měli zabalený na začátku,
  • 00:23:15 tak i vy úplně stejným způsobem
    uskladněte ten chleba,
  • 00:23:18 když ho máte takhle čerstvej.
    A když ho zabalíte
  • 00:23:21 a dáte ho
    do nějakýho uzavřenýho prostoru,
  • 00:23:24 do nějakýho chlebníku, do nějaký
    skříňky, tak vám tam krásně vydrží.
  • 00:23:27 Určitě ho nedávejte
    do žádnýho igeliťáku a podobně.
  • 00:23:31 -Tak co?
    -No, jo.
  • 00:23:34 -Já mám rád ty patičky.
    To je nejlepší. -Fantastický.
  • 00:23:38 Já si dám jenom takový...
    Já mám rád takovýhle kanapky.
  • 00:23:40 -Vždyť jsi říkal, že nebudeš máslo.
    -No tak přece jenom se to změní.
  • 00:23:44 Takže určitě já si myslím,
    že chuť dobrýho chleba
  • 00:23:48 s dobrým máslem,
    to je prostě nezaměnitelný,
  • 00:23:50 jedinečný a vynikající.
    Tak děkujeme!
  • 00:24:20 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2019

Související