iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
10. 3. 2012
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

10 hlasů
42670
zhlédnutí

Kluci v akci

Vaření na Konopišti

Pečený bažant se slaninou na červeném víně a divokém koření — Jelení paštika s mandlemi, rybízovou omáčkou a jablkovým chutney — Ragú z hovězí oháňky — Bonus: Malinové knedlíky s cukrovým perníkem

21 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:42 My už jsme dole v podzámčí.
    Je tu restaurace Myslivna
  • 00:00:45 a já tu mám Filipa. My jsem tady
    slyšeli nějakej úžasnej přístroj.
  • 00:00:48 -Co to je? -To je starobylý
    orchestrion, který je starý
  • 00:00:52 přes sto let. Našemu majiteli
    se ho podařilo sehnat
  • 00:00:55 od belgického starožitníka.
    Nechal ho kompletně zrekonstruovat.
  • 00:00:59 A unikátní je na tom,
    že je všechno původní.
  • 00:01:01 -Filipe, vy se tady specializujete
    na zvěřinu. -Přesně tak.
  • 00:01:04 Samozřejmě i na hony.
    A já bych se chtěl zeptat,
  • 00:01:07 co tady vaříte
    a co jste tady vlastně za tým.
  • 00:01:10 Vaříme tady převážně zvěřinu,
    protože jsme zvěřinová restaurace.
  • 00:01:13 A tým jsme tady spoustu
    mých kamarádů šéfkuchařů,
  • 00:01:18 protože jezdíme po celém světě.
    Dělali jsem například Expo
  • 00:01:22 v Šanghaji teď naposled v Číně,
    předtím jsme dělali Expo v Japonsku
  • 00:01:27 v Nagoji, já jsem byl vařit
    Dny české kuchyně v Brazílii
  • 00:01:31 v Rio de Janeiru. A mí kamarádi
    lítají taky takhle po světě.
  • 00:01:34 Není to jenom,
    že bychom měli tuto restauraci.
  • 00:01:36 -To je v podstatě naše propagační.
    -To je krásný.
  • 00:01:39 -Takže úžasný kuchařský život
    po celém světě? -Přesně tak.
  • 00:01:41 Nejenom že vařím,
    ale lítám si při tom i po světě.
  • 00:01:47 Filipe, máme tady dva bažanty.
    Teď už jsou stažený.
  • 00:01:50 Proč jsou stažený?
    Proč je třeba neškubeš?
  • 00:01:53 Protože škubání
    je dost složitý a náročný.
  • 00:01:56 Je daleko jednodušší si ho stáhnout
    Když doma dostanete bažanta,
  • 00:01:59 doporučuju si ho stáhnout.
    -Vždycky stáhnout prostě.
  • 00:02:02 Škubou se jiný věci v dnešní době,
    bažanti se stahujou.
  • 00:02:06 Každopádně bažant, člověk jezdí
    po silnici, vidí bažanty po polích,
  • 00:02:11 ale co bys nám
    o tomto krásném ptákovi řekl?
  • 00:02:14 Bažant původně pochází z Asie.
    A protože je super na lovení,
  • 00:02:20 mají to lidi rádi, tak ho
    uměle rozmnožili do celý Evropy.
  • 00:02:24 Bažant je výjimečný v tom,
    že má jen jedno procento tuku.
  • 00:02:28 -To je strašně zajímavý.
    -To je tady nahoře? -To žlutý.
  • 00:02:32 A obsahuje přírodní antioxidanty,
    který jsou výborný na cévní systém.
  • 00:02:36 Bažant je bio maso
    jako všechna zvěřina vlastně,
  • 00:02:39 protože se živí jenom v lese,
    jí ty kořínky a bylinky.
  • 00:02:43 Já si myslím, že jediná nevýhoda
    bažanta, která může být,
  • 00:02:45 je podle druhu střelce
    různý obsah olova.
  • 00:02:49 -Může ho tam být dost.
    -To si člověk musí dát pozor.
  • 00:02:51 Tak se do toho pustíme.
    Já začnu asi krájet zeleninu.
  • 00:02:54 Dobře. Tak já naporcuju bažanta.
  • 00:02:57 Ještě se zeptám, jelikož ty máš
    asi velké zkušenosti s bažanty
  • 00:03:01 nebo obecně s tou zvěřinou.
    Když přijde myslivec,
  • 00:03:05 u někoho zazvoní a přinese mu
    bažanta, co s tím má udělat?
  • 00:03:09 Říká se, že bažant
    by měl aspoň chvíli viset.
  • 00:03:12 To znamená, že pokud je kolem nuly
    nebo lehce nad nulou,
  • 00:03:16 tak není problém si ho pověsit
    na balkon nebo za okno
  • 00:03:18 a nechat ho viset. Ale bylo
    by dobré ho předtím vyháčkovat.
  • 00:03:22 Jestli nevíme, co je vyháčkovat,
    tak je to zbavit vnitřností.
  • 00:03:26 -To znamená, že z drátu...
    -Z drátu se udělá taková spirálka,
  • 00:03:29 nařízne se mu řitní otvor,
    zavede se to tam.
  • 00:03:34 A jak se točí ta spirálka, tak to
    namotá střeva a vytáhnou se ven.
  • 00:03:38 A pak může viset venku
    klidně týden bez problémů.
  • 00:03:41 To znamená, že to je
    taková praxe pro mediky ideální.
  • 00:03:43 Víceméně.
    Ale myslivci to umějí všichni.
  • 00:03:48 A když ho stáhneme,
    tak ho porcujeme stejně jako kuře?
  • 00:03:52 Jo. A vysekneme páteř,
    aby tam nebyla.
  • 00:03:55 A zbavíme broků, pokud to je možný.
    Podívat se, kde byl střelenej,
  • 00:03:59 a vyříznout ty broky,
    aby tam nebyly, když si kousneme.
  • 00:04:03 -Takže zase ta medicína?
    -Zase medicína. Nový zuby, no.
  • 00:04:06 Super. Já mám nakrájenou mrkev,
    ještě nakrájím petržel,
  • 00:04:09 celer a cibuli.
  • 00:04:14 Takže celer, petržel a cibuli.
    Všechno na kostičky.
  • 00:04:18 -A mrkev.
    -To je jasný.
  • 00:04:21 Já mezitím ještě toho bažanta musím
    našpikovat, protože jak jsem říkal,
  • 00:04:23 tak má jen jedno procento tuku.
    -Tak ho musíme trošku jako...
  • 00:04:26 -Našpikovat, aby nebyl suchý.
    -Jasně. Filipe, já se tě zeptám
  • 00:04:29 takhle během toho špikování.
    Ty jsi rozsekal tu páteř.
  • 00:04:31 -Co s ní uděláš?
    -Dáme to péct pod ty bažanty,
  • 00:04:35 protože nám tu pustí trošku šťávu
    a vypeče se tam.
  • 00:04:39 Ale když máme třeba toho bažanta
    hodně rozstřílenýho,
  • 00:04:42 tak ho dáme vařit na vývar.
    To je tady místní specialita.
  • 00:04:45 Říká se tomu bull shot.
    A ten my připravujeme
  • 00:04:48 pro všechny střelce,
    co tady střílejí ty bažanty.
  • 00:04:51 Je to vývar čistě bažantí,
    úplně řídkej
  • 00:04:55 a je v něm jenom křepelčí vajíčko
    a trochu sherry.
  • 00:04:57 Podávalo se to tady už za Františka
    Ferdinanda při honech.
  • 00:05:00 Že je to zahřeje na tom honu
    a je v tom trošku alkoholu.
  • 00:05:04 -Takže taková příjemná tradice?
    -Přesně.
  • 00:05:06 Prosím tě, dej tam
    všechnu tu zeleninu a cibuli.
  • 00:05:09 A jak jsem říkal už dvakrát,
    ten bažant jak je suchej,
  • 00:05:12 tak jsem všechnu zbylou slaninu
    rozkrájel a dáme ji pod něj taky,
  • 00:05:16 aby to bylo trošku mastný,
    aby nebyl tak suchej.
  • 00:05:19 -Já můžu přidat koření?
    -Jo. Protože ten výpek se zeleninou
  • 00:05:21 budeme používat na servírování,
    tak abychom tam neměli ty kuličky,
  • 00:05:24 tak my na to máme sítko.
    Kdo nemá sítko,
  • 00:05:27 může použít gázu
    a zamotat to do gázy.
  • 00:05:30 Takže dáme pár bobkových listů,
    nové koření a celý pepř.
  • 00:05:33 Přesně tak. A kdyby někdo nechtěl
    používat gázu, nebo neměl gázu,
  • 00:05:36 nebo neměl sítko, může
    si to koření dát vařit do hrnečku
  • 00:05:40 a pak přes sítko přelít
    jenom ten vývar z toho koření.
  • 00:05:43 No vidíte to.
    Máte tři možnosti jak na to.
  • 00:05:46 A teď to vložíme všechno do pekáče.
    Takže ty rozsekaný kosti.
  • 00:05:50 -Jasně. -Na to narovnáme
    toho našpikovaného bažanta.
  • 00:05:54 Předtím ho musíme
    osolit trochu a opepřit.
  • 00:05:58 A můžeme to narovnat
    do našeho pekáčku.
  • 00:06:01 Prokládám prso a stehno
    a dávám to dost na sebe,
  • 00:06:04 aby se nám to nevysušilo. Protože
    to budeme dusit pod pokličkou,
  • 00:06:08 jenom na začátku to nechám
    odklopený, aby se to maso zatáhlo.
  • 00:06:12 Takže není potřeba
    žádnej velkej pekáč, spíš menší?
  • 00:06:15 Spíš menší. A dost zeleniny,
    cibule, slaniny a bažanta.
  • 00:06:20 -Jasně. A teď už jenom zalijeme.
    -Přesně tak.
  • 00:06:23 -Použijeme na to ten náš
    vývar z bažanta. -Jasně.
  • 00:06:27 -A červené víno. Podstatné.
    -To bude dobrota. Na to se těším.
  • 00:06:33 -A to je všechno?
    -Přesně tak.
  • 00:06:35 Jak jsem říkal, dáme
    na 15 - 20 minut bez pokličky,
  • 00:06:39 aby se maso pěkně zatáhlo,
    pak to přiklopíme
  • 00:06:42 a další tři čtvrtě hodinku pečeme.
    -A kolik stupňů? -180.
  • 00:06:47 Co je ještě důležitý,
    když tam lijete tu tekutinu,
  • 00:06:49 tak to nepřelévejte přes maso, ať
    si to ochucení nespláchnete dolů.
  • 00:06:52 Takže my jdeme do trouby
    a pak už jenom ochutnáme.
  • 00:06:57 Takhle to vypadá,
    když se to odklopí. Dívej se!
  • 00:07:01 -Krásně. Tak to můžeme dávat?
    -Můžeme dávat.
  • 00:07:05 Takže brambory šťouchaný.
    To je klasika, že jo?
  • 00:07:07 Přesně tak. Brambory, trošku
    anglický slaniny, cibule,
  • 00:07:12 petrželka a rozšťouchat.
    -K tomu dáme zelí.
  • 00:07:16 -Kysaný máme. -A pak dáme
    jedno prsíčko a jedno stehýnko.
  • 00:07:23 A tu šťávu s tou zeleninou. Prosím!
  • 00:07:26 Já to pak nazdobím větvičkou
    rozmarýnu a kirsch rajčátkem.
  • 00:07:33 Krásný.
    Jako bys vařil u nás v kuchyni.
  • 00:07:35 To bych se musel ještě učit.
    Takhle krásně to vypadá.
  • 00:07:40 Voní to fantasticky. Nemusíte dělat
    jenom kuře á la bažant,
  • 00:07:44 ale udělat si poctivýho bažanta
    stojí taky za to.
  • 00:07:50 Podívejte se, vážení diváci,
    koho my sem poslali.
  • 00:07:52 My tady střílíme desetitisíce
    bažantů, a on přinese dva.
  • 00:07:56 No jo, dva. To je jasný.
    Protože my jedeme na dalekou cestu
  • 00:07:59 a musíme si něco uvařit.
    Přece nepojedeme hladoví!
  • 00:08:02 -Vy pojedete se mnou?
    -No jistě. Já vás mám hlídat.
  • 00:08:05 Vy mě máte hlídat.
    To se mi jistojistě něco stane.
  • 00:08:07 Musíme se pořádně najíst, protože
    každý jídlo musí být takový,
  • 00:08:10 jako bychom jeli na poslední cestu.
    A vemte si, že jedete do Sarajeva.
  • 00:08:18 A my už jsme před mým zámkem
    Konopiště. Je to nádherný zámek.
  • 00:08:21 Já tady mám slečnu Janu.
    Ta se stará o místní sbírky.
  • 00:08:24 Já bych vás poprosil, jestli byste
    nám něco neřekla o zámku Konopiště.
  • 00:08:28 Ráda. Konopiště tady stojí
    už víc jak 700 let.
  • 00:08:31 Založili ho pánové z Benešova
    na konci 13.století
  • 00:08:35 jako gotický hrad,
    ve své době nedobytný.
  • 00:08:39 Postupnými přestavbami z něj
    vznikl tento honosný zámek
  • 00:08:43 známý nejvíce posledním majitelem
    Františkem Ferdinandem d'Este,
  • 00:08:48 který ho nechal přestavět
    v novogotickém stylu
  • 00:08:52 podle návrhu Josefa Mockera.
  • 00:08:55 My už jsme se přesunuli do bývalých
    koníren, které František d'Este
  • 00:08:58 přebudoval na krásnou střelnici,
    kde trénoval svou oblíbenou střelbu
  • 00:09:07 Jsme u dalšího pokrmu,
    a to bude dušená hovězí oháňka.
  • 00:09:10 Tento pokrm si František přivezl
    z Dolních Rakous.
  • 00:09:13 Kdyby to dělal z jelena,
    tak by těžko udusil tu oháňku,
  • 00:09:17 protože tam je jen takový kousek.
    -Nevím. Z jelena jsem to nedělal.
  • 00:09:20 To ani nejde. Každopádně myslím si,
    že v dnešní době je trošku škoda,
  • 00:09:24 že na hovězí oháňku zapomíná.
    Zejména teda v domácnostech.
  • 00:09:27 Protože když si uděláte
    dobrou dušenou hovězí oháňku,
  • 00:09:31 tak je to lepší než biftek.
    -V restauracích se z toho dělá
  • 00:09:34 silný hovězí vývar z oháňky.
    Ale my si ji dneska udusíme.
  • 00:09:38 Potřebujeme na to oháňku kvalitní
    a hodně cibule na základ.
  • 00:09:42 A sekáček.
    Když krájíte oháňku hovězí,
  • 00:09:45 tak je potřeba krájet to
    vždycky mezi těma kloubama,
  • 00:09:48 protože jinak je tam silná kost,
    která nejde přeseknout.
  • 00:09:52 Nebo možná jde, ale určitě ne
    normálním domáckým sekáčkem.
  • 00:09:55 Jde uříznout,
    ale rozhodně blbě přeseknout.
  • 00:09:57 Takže máme to takhle připravený.
  • 00:09:59 Já zatím rozpálím hrnec
    a ty nakrájej cibuli.
  • 00:10:03 Ještě je taky důležitý,
    že taková hovězí oháňka
  • 00:10:06 je rodinný balení. Z toho se nají
    táta, děda, máma,
  • 00:10:10 babička a dvě děti. -Je to ideální.
    Je to i naporcovaný rovnou.
  • 00:10:13 Ano. Je to přesně podle velikosti.
    Je to úplně jedno.
  • 00:10:18 Nalijeme si olej.
  • 00:10:22 Cibuli, kamaráde!
    A teď už musíme restovat.
  • 00:10:25 Základ musí být zlatohnědej.
    To chvilku potrvá.
  • 00:10:29 Cibule se nám hezky orestovala,
    takže přidáme maso.
  • 00:10:34 Ještě než ho tam přidáme,
    tak ho osolím.
  • 00:10:36 -Hodně. Nešetři.
    -Přesně. Nemusíme šetřit.
  • 00:10:39 Ona se ta sůl uvolní
    potom do toho základu.
  • 00:10:41 Přidáme maso,
    důkladně opečeme ze všech stran.
  • 00:10:45 Bobkový list přidáme rovnou.
    Zbytek koření si rozdrtíme.
  • 00:10:53 A máme tady dvě papriky.
    Jedna je pálivá, druhá je sladká.
  • 00:10:57 A přidáme. Pálivé přidáváme
    podle toho, jak máme rádi.
  • 00:11:02 Promícháme. Nesmí se nám připálit
    paprika, jinak by zhořkla.
  • 00:11:07 Takže jen tak zamícháme
    a můžeme zalít.
  • 00:11:10 Máme tady vývar a červené víno.
  • 00:11:14 Červeným vínem nešetříme.
    Ideální je nějaké hodně tělnaté.
  • 00:11:18 Takové plné, lehce kořeněné.
    Ještě si rozdrtíme česnek.
  • 00:11:24 Já přidám tymián.
  • 00:11:27 -Česnek.
    -Dobře promícháme.
  • 00:11:30 Já to ještě trošku
    osolím přece jenom.
  • 00:11:34 A přiklopíme pokličkou
    a dusíme do měkka.
  • 00:11:41 Oháňka je udušená.
    Já si dám pryč pokličku.
  • 00:11:45 Krásně to voní,
    fantasticky to chutná.
  • 00:11:47 Máme spařená a oloupaná rajčata.
    Ty si rozkrájíme na větší kusy.
  • 00:11:51 A ještě vykrájíme
    ta jadýrka z toho.
  • 00:11:57 Rajčata nakrájíme na velký klínky.
    A když máme nakrájeno,
  • 00:12:01 tak společně s žampiony
    a hráškem přidáme do omáčky.
  • 00:12:04 Všechno to tam nasypeme -
    rajčata, žampiony a hrášek.
  • 00:12:09 A ještě tady máme citron.
  • 00:12:13 Aby ta chuť
    byla hezky taková zakulacená,
  • 00:12:15 tak přidáme trošku dezertního vína.
  • 00:12:18 Dobře promícháme, necháme krátce
    probublat a můžeme servírovat.
  • 00:12:26 Ondřeji, máme tu opět Janu
  • 00:12:28 a budeme servírovat
    to oblíbené jídlo Františka.
  • 00:12:31 To je super.
    Cítíte se na to, Jano?
  • 00:12:33 -Cítím a těším.
    -Já musím najít tu dámskou porci.
  • 00:12:36 -Mám si podat talíř?-On vám ho
    podá kolega, ať taky něco dělá.
  • 00:12:41 -Prosím.
    -Tak.
  • 00:12:44 -Takhle to vypadá.
    -Vypadá to krásně teda.
  • 00:12:47 Je to takový šťavnatý.
    To maso by mělo pomalu odpadat,
  • 00:12:52 od té kosti, nicméně
    nesmí se to úplně rozpadnout.
  • 00:12:55 Já bych doporučil ochutnat
    jen decentně zatím tu šťávu.
  • 00:12:57 -A vy nebudete ochutnávat?
    -My to známe.
  • 00:12:59 Je to pikantní. Připravte se na to.
    Není to třeba pro některé
  • 00:13:05 slabší povahy, kdyby náhodou
    neměl někdo rád pálivý.
  • 00:13:07 Tu pikantnost si můžete upravit.
    Je to vynikající pokrm
  • 00:13:10 a já bych doporučil, abyste si něco
    dušenýho z hovězího masa udělali.
  • 00:13:16 -Hm!
    -Je to dobrý?
  • 00:13:19 -Pikantní, výborný.-Já si myslím,
    že ta monarchie se neměla špatně.
  • 00:13:22 Jestli se chcete mít
    stejně jako arcivévoda,
  • 00:13:25 tak třeba takhle s oháňkou.
  • 00:13:35 To byl teda velký střelec, koukám.
    Tady rodinka jezevců povražděná.
  • 00:13:39 -Chudáci.
    -František byl vášnivým lovcem.
  • 00:13:43 Tipněte si, kolik zastřelil
    celkem během svého života zvěře.
  • 00:13:47 -6 832 671 -Špatně.
    -Já bych řekl tisícovečku.
  • 00:13:52 Tak něco mezi tím -
    274 889 kusů zvířat.
  • 00:13:57 -To je neuvěřitelný.
    -Tady na chodbě je asi 860 trofejí.
  • 00:14:00 -A jak dlouho žil?
    -Bylo mu padesát a půl,
  • 00:14:03 když ho zastřelili v Sarajevu.
    -To měl totiž za to podle mě.
  • 00:14:08 Co je tady nejcennějšího
    z těch trofejí?
  • 00:14:11 To se určitě nedá říct,
    ale významnou trofejí
  • 00:14:14 je pětitisící jelen, kterého
    František Ferdinand zastřelil
  • 00:14:17 v roce 1910
    v oborách Lainz u Vídně.
  • 00:14:20 Každopádně tady máme jelení ořez.
    Ten si na začátek uvaříme.
  • 00:14:23 -To bych vás poprosil.
    -S divokým kořením.
  • 00:14:26 Ondřeji, nemusíš mě oslovovat
    celým titulem, když spolu vaříme.
  • 00:14:29 -Stačí, když mi budeš říkat Filipe.
    -Dobře.
  • 00:14:32 Tak, prosím vás, Filipe,
    jestli můžete uvařit toho jelena.
  • 00:14:35 Já tady mám vepřový bůček.
    Z toho si stáhnu kůži
  • 00:14:38 a naložím si to do soli.
    Přece jenom nemele se snadno kůže.
  • 00:14:44 -Tu tam nechceme. -Hodně špatně.
    -Nakrájíme to na větší kousky
  • 00:14:48 a nasolíme si to pěkně.
    -Já jsem ještě chtěl říct,
  • 00:14:51 že když děláme paštiku,
    tak to chce nějaký kvalitní maso,
  • 00:14:54 po kterém ta paštika bude mít chuť.
    A pak samozřejmě něco tučnějšího,
  • 00:14:57 aby ta paštika
    byla taková kompaktní. -Ano.
  • 00:15:00 -Aby se dala třeba namazat.
    -Mně se tady vaří voda.
  • 00:15:02 Já do toho vložím ten jelení ořez
    a přidáme divoké koření.
  • 00:15:05 Zamícháme
    a necháme vařit skoro do měkka.
  • 00:15:10 Já jsem ten bůček pěkně nasolil,
    dobře to promícháme.
  • 00:15:13 Schválně, Filipe, jestli víš,
    proč se to takhle solí.
  • 00:15:15 -Nevím. -Já si myslím,
    že to je z toho důvodu...
  • 00:15:18 -Aby to bylo slaný!
    -To taky.
  • 00:15:20 Ale jak to budeme mlít v mlýnku,
    tak se to rovnoměrně ochutí.
  • 00:15:25 Když pak solíš tu fáš,
    tak to nerozmícháš tak dobře.
  • 00:15:28 Ne! Vážně? Ty jsi chytrej.
  • 00:15:31 Takže my teď uvaříme maso
    a za chvilku budeme pokračovat.
  • 00:15:37 Jelena máme uvařenýho, zchladlýho
  • 00:15:39 a teď to společně
    s tím vepřovým bůčkem nameleme.
  • 00:15:42 -Meleme, meleme!
    -To víš, je to zvěřina.
  • 00:15:47 Jelen se nedá jen tak lehce.
    Dávej vepřový.
  • 00:15:51 -To musíme semlít dvakrát, kamaráde
    -Podruhý už to je jednodušší.
  • 00:15:55 -Hele, kolego, máme to namletý.
    -Krásný.
  • 00:15:59 Nakrájíme si cibuli do směsi.
    Orestujeme si ji na sádle.
  • 00:16:06 Maso přendáme zpátky do mísy.
  • 00:16:08 A máme tady divoké koření
    společně s paštikovým kořením.
  • 00:16:11 Ondřeji, abych byl přesný, máme tam
    tymián, hřebíček, nové koření.
  • 00:16:17 Pár kuliček minimálně.
    Je to hodně výrazný.
  • 00:16:19 -Jalovec a celý pepř.
    -Takže já to přendám do hmoždíře
  • 00:16:23 a rozdrtím.
    A pak nastrouhám muškátový oříšek.
  • 00:16:27 Ondřeji, cibuli máme opečenou.
    Ještě si nakrájíme do paštiky
  • 00:16:31 kostičky slaniny.
    -Dobře, dobře.
  • 00:16:36 Vše máme připravené
    a můžeme kompletovat.
  • 00:16:39 Dáme si cedník a koření přesejeme,
    abychom tam neměli velký kousky.
  • 00:16:44 Přidáme slaninu.
  • 00:16:47 Opečenou cibuli.
  • 00:16:50 Já nastrouhám muškátový oříšek.
  • 00:16:53 A budeme přidávat mandle.
    Je ideální, když je necháte
  • 00:16:56 namočený v nějaké tekutině,
    když jsou oloupaný.
  • 00:16:59 Buď ve vodě, nebo třeba i v koňaku.
  • 00:17:02 -Žloutky.
    -A koňak. Nešetříme.
  • 00:17:05 Dáme pěkně poctivej koňáček.
    A už to máme skoro všechno.
  • 00:17:08 Ještě tady mám citron, takže
    si tam nastrouháme citronovou kůru,
  • 00:17:11 aby to bylo pěkně svěží.
    A už jenom strouhanku, sůl
  • 00:17:14 a můžeme míchat. -Už míchej.
    Já budu postupně přidávat.
  • 00:17:17 -Míchej, míchej!
    -Já to vezmu rukou.
  • 00:17:19 No to musíš rukou.
    To se jinak neudělá.
  • 00:17:22 Dobře propracujeme.
    Ale opravdu dobře.
  • 00:17:25 Já tady mám formy.
    Ty si vymažeme sádlem.
  • 00:17:30 -Tak hele, zamícháno.
    -Tak můžeme dávkovat.
  • 00:17:33 -Asi to rozdělíme na dvě půlky.
    -Když máme dvě formy, ideální.
  • 00:17:37 Tobě to tak jde hezky. Ty musel
    být na bábovičky hrozně šikovnej.
  • 00:17:40 Já jsem byl.
    Na písečku mi to vždycky šlo.
  • 00:17:43 Zakápneme koňáčkem.
    Ono se nám to hezky uhladí.
  • 00:17:46 -Pomocí koňaku a Filipových rukou.
    -Hlavně ty ruce.
  • 00:17:50 Ještě to otři, prosím tě.
    Ono to hezky vypadá.
  • 00:17:54 -Otřeme důkladně.
    -Teď už jenom přiklopíme alobalem,
  • 00:17:57 dáme do pekáče do vodní lázně
    a vložíme do vyhřáté trouby
  • 00:18:00 na 160 stupňů a pečeme zhruba
    hodinku až hodinku a 15 minut.
  • 00:18:07 Paštika se nám peče a jelikož je to
    paštika pro fajnovej žaludek...
  • 00:18:12 -Arcivévoda jen tak něco nesní.
    -Přesně tak.
  • 00:18:14 Tak si doplníme tuto paštiku
    a jablečné chutney s kardamomem
  • 00:18:17 a s chilli. A vy, pane arcivévodo,
    co si připravíte?
  • 00:18:21 V podzámčí roste kvalitní rybíz,
    takže si uděláme rybízovou omáčku.
  • 00:18:25 Ano. A doplníme si ji samozřejmě
    o nějaké alkoholy, že jo?
  • 00:18:28 Madeirské víno. Jemné a voňavé.
  • 00:18:32 Takže jablka máme nakrájený.
    Zapneme, nasypeme cukr
  • 00:18:38 a necháme pozvolna rozpustit.
    Karamel musí být světlý.
  • 00:18:40 Musí to být sladký karamel. Kdyby
    to bylo tmavý, tak to bude hořký.
  • 00:18:48 Přidáme jablka a pěkně zamícháme.
  • 00:18:52 Citronovou šťávu.
  • 00:18:55 A nesmí chybět rum.
  • 00:18:59 Přidáme tam koření ještě.
    Máme tady celou skořici.
  • 00:19:02 -Zlomíme, že jo?
    -Jo.
  • 00:19:05 Hřebíček. A teď pozor.
    Teď přijde exotika,
  • 00:19:09 protože tady máme
    kardamom a chilli.
  • 00:19:11 Kardamom je namletý, chilli taky,
    takže po troškách.
  • 00:19:16 Dobře zamícháme
    a necháme chvilku dusit.
  • 00:19:19 Musíme taky vyvařit
    částečně tu tekutinu,
  • 00:19:21 aby to bylo takový šlemovitý.
    Nesmí to být úplně tekutý.
  • 00:19:24 A můžeme se vrhnout na omáčku.
  • 00:19:29 Potřebujeme kvalitní
    rybízovou marmeládu.
  • 00:19:31 -Rozmícháme ji s madeirským vínem.
    -A s pomerančovou šťávou.
  • 00:19:37 Madeirské víno je hodně kořeněné.
    Takové hodně sladké víno.
  • 00:19:41 Takže už nemusíme dochucovat,
    protože víno nám to ochutí.
  • 00:19:44 Vymačkáme šťávu. Stačí půlka,
    aby to nebylo moc řídký.
  • 00:19:48 Druhou půlku si oloupeme,
    abychom měli vitamíny, že jo?
  • 00:19:52 Stačí špetka soli,
    máme hotovo a můžeme servírovat
  • 00:19:56 společně s paštikou.
  • 00:20:00 Paštika se nám upekla, vystydla,
    teď si ji vyklopíme,
  • 00:20:04 nakrájíme, naservírujeme a co?
    -A sníme.
  • 00:20:07 No. Hlavně vy si to sníte.
    Váš panský žaludek ochutná.
  • 00:20:11 Takže vyklopíme.
  • 00:20:16 A krájíme.
  • 00:20:23 Takže servírujeme, kamaráde.
  • 00:20:26 Dáme jeden plátek, druhej plátek.
  • 00:20:29 K paštice samozřejmě omáčku.
  • 00:20:35 Jablíčka. Nemusíme vůbec šetřit.
  • 00:20:42 Trošku pečiva a máme to hotové.
  • 00:20:46 -Co? To jsou chutě, co?
    -Výtečné!
  • 00:20:49 Ano. Všechno se to krásně snoubí
    a doplňuje, takže vidíte,
  • 00:20:52 panskej žaludek je spokojenej
    a ten váš může být taky.
  • 00:21:01 My jsme se v komnatách místního
    zámku posunuli kousek dál.
  • 00:21:05 -Kde jsem teď?
    Teď jsme v slavnostní jídelně.
  • 00:21:08 Také se jí říká Lobkovický sál.
    Na zámku je několik jídelen,
  • 00:21:11 ale tato se používala
    při významnějších příležitostech,
  • 00:21:14 třeba když tady byla vzácná
    návštěva nebo když slavili Vánoce.
  • 00:21:18 Servírovaly se hodně ryby, saláty,
    zeleninové i ovocné saláty.
  • 00:21:24 K tomu se pilo kvalitní víno.
    Děti měly rády sladkosti.
  • 00:21:29 I František Ferdinand. To víme.
  • 00:21:31 Jeho oblíbené jídlo
    byly ovocné knedlíky.
  • 00:21:50 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2012

Související