Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Český celovečerní dokumentární film Cesta vzhůru zvítězil na kanadském filmovém festivalu

7. 11. 2016

Banff Mountain Film Festival je prestižní mezinárodní filmová soutěž, kde jsou k vidění nejlepší snímky světa spojené s horskou tématikou. Na letošním 41. ročníku (29. 10. – 6. 11.) zvítězil v kategorii celovečerních dokumentárních filmů český dokumentární snímek Cesta vzhůru.

Cesta vzhůru je portrétem horolezce Radka Jaroše, jenž se coby patnáctý člověk na světě a první Čech vůbec dokázal vyšplhat bez kyslíkové masky na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa.

Film vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Je to příběh o splněném horolezeckém snu a představuje zcela unikátně za přítomnosti kamery Jarošův výstup na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himálaje.

Radek Jaroš o natáčení prohlásil: „Točili jsme v místech, kde většina lidí bojuje o život jenom díky tomu, že je tam jen třetina kyslíku. Nejde o akční film, ale o dokument, kde se míchají i moje vztahy, trápení, radost. Divákům nabízí krásné záběry z míst, kam se dostane jen několik desítek lidí z naší planety.“

Kameramanem a režisérem celovečerního dokumentu byl David Čálek, producentem Richard Němec ze společnosti Verbascum, snímek vznikl v koprodukci České televize.

Porota udělení ceny filmu Cesta vzhůru odůvodnila: „V tmavých kinosálech jsme cestovali krajinami a sdíleli dobrodružství nejkrásnějších koutů světa. Ale v tomto filmu (Cesta vzhůru) vidíme komplexní propojení charakterů: rodina a přátelé doma jsou součástí expedice stejně tak jako horolezci a hory. Filmem nahlížíme do vnitřního světa lezení - starý příběh o potřebě uspokojení obsese, problémy dospívání s takto posedlým rodičem, uspokojení z dosažení nejtěžšího a nejnebezpečnějšího cíle, radost z návratu domů. Tato témata jsou sdělena srozumitelnou cestou, která umožňuje divákovi si udělat komplexnější obrázek o expedičním lezení. Je to prostě dobře vyprávěný příběh... ve filmu.“ (Victor Saunders, člen poroty).

Na festivalu cenu osobně převzal producent filmu Richard Němec. „Je to pro mne velký šok a uspokojení zároveň. Už samotná účast na festivalu mohla být snem, o kterém se nám ani nezdálo. Je to něco jako Cannes outdoorového filmu, lepší festival v této oblasti na světě prostě není. Jsem rád, že příběhu o lokálně známém hrdinovi rozuměla zahraniční porota i diváci. Děkujeme Radkovi, že nám umožnil natočit tento vyjímečný film, bez něj by to nebylo možné.“

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]