Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Pražské promítání Vlka z Královských Vinohrad k nedožitým 80. narozeninám Jana Němce - 12. července 2016 - Nákladové nádraží Žižkov, Praha

8. 7. 2016

12. července 2016 by se dožil úctyhodných 80. let významný režisér Jan Němec. Patřil mezi nejvýraznější představitele československé nové vlny. Nikdy nepřestal objevovat možnosti filmové řeči, experimentovat a bouřit se proti konvencím. Vlk z Královských Vinohrad je jeho poslední film, inspirovaný reálnými životními zážitky volně vycházející z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi (2011), a pozoruje jeho životní osudy od šedesátých let 20. století do současnosti.

Produkční společnost MasterFilm, distribuční společnost Artcam ve spolupráci s Národním filmovým archívem připravily k nedožitému jubileu režiséra Jana Němce speciální promítání jeho posledního filmu Vlk z Královských Vinohrad, které se koná v úterý 12. července na Nákladovém nádraží Žižkov.

Po promítání bude následovat diskuse s tvůrci: Jakubem Felcmanem dramaturgem, kreativním producentem, Tomášem Kleinem, režisérem, který film dokončoval a Tomášem Michálkem, producentem a doprovodný program.

Vstupné 100 Kč. https://goout.cz/cs/listky/vlk-z-kralovskych-vinohrad/xco/

Světová premiéra filmu se uskutečnila s velkým úspěchem před několika dny na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Film bude uveden v Praze také v rámci Oficiálních ozvěn Karlovarského filmového festivalu v kině Aero  a v kině Světozor a dále pak na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Jan Němec (12. července 1936 -  18. března 2016), který se dokončení filmu bohužel nedožil, obsadil do role mladého režiséra Jiřího Mádla. Po několika letech příprav Němec zahájil natáčení s Mádlem na filmovém festivalu v Cannes v létě 2015, kde zaznamenali osudový rok 1968. Právě události roku 1968, jak je Němec prožil na festivalu v Cannes, jsou ústředním bodem vyprávění filmu Vlk z Královských Vinohrad. Tři zástupci české nové vlny včetně Němce měli tehdy šanci získat Zlatou palmu. Levicoví francouzští filmaři v čele s Jean-Lucem Godardem, François Truffautem a Louisem Mallem ale pod vlivem revolučních studentských bouří festivalovou soutěž předčasně ukončili. Osudovou ránou Němcovy slibné mezinárodní kariéry byl příjezd ruských tanků do Prahy. Jiří Mádl vzpomíná na režiséra Jana Němce s úctou: „Bylo mi potěšením s panem Němcem pracovat, užíval jsem si každý den, jak jen to šlo.  Bylo mi ctí.“

Roli režiséra - vypravěče - ztvárnil Karel Roden, který již v minulosti několikrát s Janem Němcem spolupracoval, například na výjimečném autobiografickém filmu Noční hovory s matkou (2001) nebo na celovečerních projektech Holka Ferrari Dino (2009) a Heart Beat 3D (2010).

Film vznikl v produkční společnosti MasterFilm v koprodukci s Českou televizí, postprodukční společností UPP, francouzskou společností BocaLupo Films a slovenskou Media Film, za podpory Státního fondu kinematografie a Audiovizuálního fondu Slovenské republiky.

Do českých film uvede snímek Film Distribution Artcam 15. září 2016.

Námět, scénář a režie: Jan Němec | druhý režisér: Tomáš Klein | dramaturg/kreativní producent: Jakub Felcman | kamera: Jiří Maxa |  střih: Josef Krajbich |výtvarnice kostýmů: Tereza Kučerová | scénografie: Aneta Grňáková | zvuk: Dominik Dolejší | producent: Tomáš Michálek.

Hrají: Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela MíčováMarkéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a další.

webové stránky filmu  http://www.ceskatelevize.cz/vlk

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]