Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Ceny filmové kritiky rozdány

25. 1. 2016

Každoroční štafeta rozdávání filmařských cen postoupila v sobotu 23. ledna do dalšího kola Cenami filmové kritiky. V druhém kole hlasovalo 41 filmových publicistů. Z přehledné tabulky zveřejněné na webu (filmovakritika.cz) lze přesně zjistit, kdo jak hlasoval.

Ke cti recenzentů je nutno poznamenat, že ve většině se novináři ve finálním hlasování neodchýlili od svých původních stanovisek, zveřejněných při premiérách v loňském roce. Například v sobotu třikrát ověnčený film Ztraceni v Mnichově (ceny filmové kritiky za nejlepší film, režii a scénář) při premiéře ohodnotili v průměru 76 procentní spokojeností (od nejnižších 35 do maximálních 100%). Petr Zelenka při letošních Cenách filmové kritiky ovládl pole, zejména v kategorii Nejlepší scénář neměl konkurenta, kde ve srovnání s ostatními získal trojnásobek hlasů. Stejná situace se zopakovala v hereckých kategoriích, kde Kryštof Hádek (Kobry a užovky) a Alena Mihulová (Domácí péče) získali od recenzentů dvojnásobek hlasů než další finalisté. Hodně těsné byly výsledky v kategorii dokumentů. Vítězný dokument Opři žebřík o nebe získal jen o dva hlasy víc než následující Danielův svět a o tři víc než Mallory.

Potěšitelné je, že se Česká televize podílela na všech třech titulech, které se dostaly do finále v hrané tvorbě a na dvou finálových dokumentech. A teď už se pomalu začínají uzavírat sázky, jak dopadnou Čeští lvi.

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]