Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Oscarové filmy i Arnošt Lustig připomenou výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim

19. 1. 2015

Colette, Kateřina Horovitzová nebo pianista Wladyslaw Szpilman - to jsou jen někteří hrdinové dramatických příběhů, prostřednictvím nichž připomene Česká televize 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Mezi hranými a dokumentárními snímky mají diváci možnost zhlédnout hned dvě oscarová dramata a ve své televizní premiéře se představí i koprodukční film České televize Colette, oceněný hlavní cenou na největším filmovém festivalu s válečnou tematikou v Sevastopolu.

„Česká televize kontinuálně připomíná ve svém vysílání historické milníky, které výrazně ovlivnily podobu současné společnosti. Snaží se tak rozšiřovat typy i rozsah informací, jež se k nim vztahují a které se zároveň nějak přímo dotýkají veřejnosti. Osvobození koncentračního tábora v Osvětimi se tak ve vysílání objeví nejen jako téma zpravodajské ČT24, ale i jako téma filmové.  Divákům nabídneme premiéru oceňovaného snímku Colette či oscarový Obchod na korze, ale i špičkové filmy ze zahraniční produkce, jako je třemi Oscary oceněné drama Pianista a francouzský film Zátah,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Mezi dalšími snímky, které Česká televize zařadila do vysílání, jsou také tři díla spojená se jménem světově uznávaného spisovatele a publicisty Arnošta Lustiga, který sám prošel několika nacistickými vyhlazovacími tábory - Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Colette a dokument Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky.

Aktuálně konané vzpomínkové akce bude pokrývat zpravodajství České televize, zejména kanál ČT24, který se zaměření nejen na pražskou konferenci Let My People Live, jež za účasti politických špiček z celé Evropy pořádá Evropský židovský kongres, ale rovněž na pietní akt přímo v Polsku.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy:

Další zprávy:

  • Normální autistický film získal v Jihlavě cenu za nejlepší český dokument

    31. 10. 2016

    Na 20. ročníku MFDF Ji.hlava získala Česká televize po Ceně Respektu pro Reportéry ČT tři další ocenění. Normální autistický film Miroslava Janka bodoval v kategorii Česká radost a získal i Cenu studentské poroty. Televizní dokument Miluj mě, jestli to dokážeš, o službách sexuálních asistentek, pak obdržel Cenu diváků.

  • Dokumentární filmy ČT v oficiálním festivalovém programu

    21. 10. 2016

    Které filmy České televize se představí na 20. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 25.– 30. 10. 2016?

  • ZÁKON HELENA, dokumentární gangsterka Petry Nesvačilové

    18. 10. 2016

    Herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová, elitní detektivka Helena Káhnová, zločinci z tzv. Berdychova gangu v dokumentární gangsterce o podsvětí a největší zločinecké organizaci 90. let. Tak by se dal charakterizovat film, který bude mít pražskou premiéru 3. listopadu letošního roku, poté ho najdou diváci v kinech po celé ČR a na VOD. Celovečerní debut Petry Nesvačilové je zároveň jejím absolventským filmem na Katedře dokumentární tvorby na FAMU.

  • Od Dallasu po Liberec. Pořady České televize sbírají ceny po celém světě

    7. 10. 2016

    Snímek České televize Poslední cyklista získal prestižní ocenění na jubilejním dvacátém Jewish Film Festivalu v Dallasu. Dvoudílný film režiséra Jiřího Svobody, který popisuje život adoptované dívky během druhé světové války, si veze Cenu diváků. V Německu zase hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež získala loňská štědrovečerní pohádka Karla Janáka Korunní princ. Pořady České televize bodovaly i na tuzemských festivalech Tourfilm a Sportfilm.

  • 272 minut studentských filmů už zítra na ČT2

    22. 7. 2016

    Dvacet sedm filmů z jedenácti škol a pestrá škála žánrů, to vše čeká ve čtyřech hodinách diváky České televize a současně i návštěvníky festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti v sobotu 23. července.

  • Pražské promítání Vlka z Královských Vinohrad k nedožitým 80. narozeninám Jana Němce - 12. července 2016 - Nákladové nádraží Žižkov, Praha

    8. 7. 2016

    12. července 2016 by se dožil úctyhodných 80. let významný režisér Jan Němec. Patřil mezi nejvýraznější představitele československé nové vlny. Nikdy nepřestal objevovat možnosti filmové řeči, experimentovat a bouřit se proti konvencím. Vlk z Královských Vinohrad je jeho poslední film, inspirovaný reálnými životními zážitky volně vycházející z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi (2011), a pozoruje jeho životní osudy od šedesátých let 20. století do současnosti.

  • FILMOVÁ NADACE ocenila tři historická dramata

    4. 7. 2016

    Karlovy Vary 4. července 2016 – Ve scenáristické soutěži FILMOVÉ NADACE letos zvítězil Marek Epstein, který slavil úspěch i v minulém ročníku. Mezi tři nejlepší projekty z celkem 109 přihlášených rozdělila letos nadace 750 000 Kč. Všechny oceněné scénáře tematicky čerpají z české historie a žánrově jde o dramata. Slavnostní předání šeků od partnerů nadace, kterými jsou Česká televize, energetická skupina RWE a Barrandov Studio, se uskutečnilo na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

  • Česká televize přiveze do Varů Modré stíny i Blue Effect

    28. 6. 2016

    Česká televize uvede v letošním roce do kin 31 nových koprodukčních snímků. Jedenáct z nich se divákům představí na nadcházejícím ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V jeho oficiálním programu se letos ale objeví i díla televizní.

  • Jan Hřebejk začal natáčet „nové Pelíšky“

    27. 6. 2016

    Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová, to jsou herečky, které ztvární tři sestry v nové české filmové trilogii Zahradnictví. Ta časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky. Jedna ze sester je manželkou Jindřicha, postavy, kterou nezapomenutelným způsobem ztvárnil Jiří Kodet. V Zahradnictví bude Jindřicha hrát herec Martin Finger.

  • Vlk z Královských Vinohrad

    31. 5. 2016

    Film Jana Němce v hlavní soutěži karlovarského festivalu

 [ 101 - 110 ]  [ 111 - 120 ]  [ 121 - 130 ]  [ 131 - 140 ]  [ 141 - 150 ]