Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Trabanti slaví 10 000 diváků venkovní projekcí zdarma

28. 3. 2014

Koprodukční film České televize Trabantem až na konec světa vidělo za první dva týdny v kinech více než 9 000 diváků.

„Je velká radost vidět zase jednou vyprodaná kina. Máme radost a rádi bychom se o ni podělili s fanoušky filmu,“ říká producent filmu Jiří Konečný. Společně s režisérem Danem Přibáněm proto film promítnou v jarním kině klubu Cross v pražských Holešovicích tuto neděli 30. března od 19 hodin. „Je možné, že divák s pořadovým číslem 10 000 dorazí právě tam,“ dodává Konečný. Vstupné je zdarma, pro vylosovaného „desetitisícího diváka“ mají pořadatelé připravenou malou pozornost.

Po dvou týdnech od premiéry je film Trabantem až na konec světa druhým nejlépe hodnoceným českým filmem na portálu čsfd.cz, v celkovém žebříčku všech filmů figuruje na 18. místě. „Film v hodnocení překonal Sedm statečných, Matrix a všechny díly Pána prstenů. Aktuálně si brousí zuby na Mlčení jehňátek, Pulp Fiction a další trháky,“ konstatuje Zuzana Pudilová z distribuční společnosti Aerofilms. Snímek zachycuje neuvěřitelné dobrodružství cestovatelů, kteří dokázali přejet celou Jižní Ameriku ze severu až na nejjižnější výběžek. Místo Land Roverů si přitom vystačili s vozovým parkem v podobě dvou Trabantů, polského Fiátku a Jawy z roku 1957. „Film jsme točili s tím, aby někomu udělal radost, potěšil ho, motivoval k tomu, aby si splnil svůj sen, ať je to sebevětší pitomost a i když mu všichni kolem říkají, že to nejde, nebo to nemá cenu. Nám to o filmu říkali taky. Kdo by na takovou věc šel do kina, když tam dávají Hobita? A najednou máme 10 000 diváků za dva týdny a dozvídáme se, že občas lidi v kině tleskají. Jen tak, i když je nemůžeme slyšet. Tak si člověk říká, že to všechno mělo cenu,“ popisuje Dan Přibáň.

Nedělní promítání na travnaté ploše u klubu Cross začne tuto neděli po sedmé hodině večerní, klub naleznete na adrese Plynární 23, Praha 7.

» www.zlutytrabant.cz

Další zprávy:

  • Kolik Cen české filmové kritiky získá ČT?

    6. 1. 2016

    Málokteré novinové články jsou mezi filmovými tvůrci tak detailně probírány jako filmové recenze. Filmoví recenzenti ve svých příspěvcích nešetří filmaře a ti v následných komentářích zase tepou autory recenzí. Někdy by se až mohlo zdát, že si občas vzájemně ani nemohou přijít na jméno. Naštěstí se každoročně pořádají Ceny české filmové kritiky, kdy nastane klid zbraní. Recenzenti totiž (navzdory všem svým předchozím kritickým výtkám) každý rok nakonec najdou filmy, kterým chtějí udělit své ceny. A filmaři si pro ceny od českých filmových kritiků zase moc rádi chodí.

  • Film Ani ve snu! vybrán na Berlinale 2016

    5. 1. 2016

    Mezi 13 hranými filmy, které byly v prvním kole vybrány do oficiálního programu 66. Berlinale je i koprodukční snímek ČT Ani ve snu! Film producenta a režiséra Petra Oukropce se spolu s 12 dalšími tituly ze 14 zemí dostal do berlínské soutěžní sekce Generation 14+, kam jsou zařazovány nejlepší snímky ze současné světové tvorby pro děti a mládež.

  • Česká televize přiveze do Ji.hlavy desítky nových dokumentů, některé již ověnčené cenami

    22. 10. 2015

    Česká televize, největší podporovatel tuzemské dokumentární tvorby, se na letošním ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představí s celkem šestatřiceti původními a koprodukčními snímky. Do soutěžních sekcí festivalu je zařazeno osm z nich. Žánrovou pestrost současné dokumentární tvorby včetně nových televizních cyklů a formátů mohou diváci zhodnotit také v rámci dvoudenní přehlídky Dokument ČT v Horáckém divadle.

  • Slovinský režisér soutěží s českým filmem na nejprestižnějším španělském festivalu

    28. 7. 2015

    Deset let po úspěchu hořké komedie Štěstí Bohdana Slámy ve španělském San Sebastian byl na tento prestižní mezinárodní festival přijat do soutěžní sekce další český snímek, Rodinný film, jehož autorem je režisér slovinského původu Olmo Omerzu. Absolvent pražské FAMU natočil snímek o složitosti rodinných vztahů v češtině a s českými herci. Koproducentem filmu je Česká televize.

  • Třeštíková, Mihulová, Hádek. Koprodukční projekty České televize uspěly v mezinárodní festivalové konkurenci.

    13. 7. 2015

    Nejlepší mužský a ženský herecký výkon i nejlepší dokument. V mezinárodní konkurenci padesátého ročníku filmového festivalu v Karlových Varech uspěly hned tři koprodukční projekty České televize.

  • Koprodukční filmy České televize v Karlových Varech

    24. 6. 2015

    I letos se na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech představí řada filmů z koprodukce ČT.

  • Domácí péče a Kobry a užovky v hlavní soutěži 50. MFF Karlovy Vary

    3. 6. 2015

    Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami festival představí nové filmy Dietricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damianové a Florina Serbana či debut talentovaného italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina

  • Dívčí varianta Linklaterova Chlapectví a další dva projekty prošly Filmovým akcelerátorem ČT

    8. 4. 2015

    Nejlepší filmové projekty studentů pražské FAMU, písecké FAMO a zlínské Univerzity Tomáše Bati se podruhé ucházely o podporu České televize. Její Filmový akcelerátor po loňském úspěšném ročníku pořádalo Filmové centrum ČT s cílem přivést mladé talenty české kinematografie ke spolupráci s veřejnoprávní televizí a podpořit ty nejzajímavější a nejodvážnější studentské projekty, které momentálně v České republice vznikají.

  • Filmový akcelerátor 2015

    25. 3. 2015

    Česká televize ve spolupráci s FAMU, FAMO a UTB vyhlašuje pitching dosud nerealizovaných studentských hraných filmů v min. délce 15 min za účasti zástupců ČT, pedagogů a studentů filmových škol. Nejlepšímu projektu bude nabídnuta koprodukce s ČT.

  • Půl roku pod cizí identitou. Hranice osobní svobody odhalí ČT art.

    23. 3. 2015

    Dvanáct umělců si zaměnilo své identifikační průkazy. Pod cizími jmény se žení, volí do Poslanecké sněmovny, učí se pilotovat letadlo a cestují po celém světě. Svými činy vzdorují systému, jenž se snaží mít jejich životy pod kontrolou. Jak jednoduché je zneužít osobní informace o každém z nás prozradí dokumentární film Občan K., který zítra večer v televizní premiéře odvysílá program ČT art.

 [ 151 - 160 ]  [ 161 - 170 ]  [ 171 - 180 ]  [ 181 - 190 ]  [ 191 - 200 ]