Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Premiéra koprodukčního filmu ČT Alois Nebel 29. září

27. 9. 2011

Filmový komiks o životě, který se občas ztrácí v mlze, a my nevíme, kudy jít. V hlavní roli Miroslav Krobot. Režie Tomáš Luňák. Snímek společnosti Negativ v koprodukci České televize v kinech od 29. září 2011.

Základ scénáře filmu tvoří trilogie Alois Nebel (2006) spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra 99. Autoři se nechali v tomto prvním komiksovém románu moderní české historie inspirovat americkým komiksem 50. let, socialistickým realismem a motivy starých papírových vystřihovánek, typických pro Jesenicko. Příběh začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel. Tichého samotáře, padesátníka, který je svým způsobem stále dítě, čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe, oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou. Výhybkář Wachek společně se svým otcem kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý, který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci. Na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu. Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.

Tvůrci filmu zvolili technologii rotoskopie. Vybrali si ji proto, že zachovává plynulost a realističnost pohybu postav i předmětů. Film byl nejdřív natočen jako hraný film, a poté přišla na řadu rotoskopie, na které se podílelo k padesáti animátorů/rotoskoperů, výtvarníků a supervizorů. Výsledný obraz je maximálně shodný s charakteristickou mimikou a gesty herců, přitom nepůsobí sériově a má autentičtější atmosféru. Výchozí design komiksové předlohy Alois Nebel zůstal díky rotoskopii zachován a zároveň byl obohacen o jemné nuance živého herectví.

K představiteli hlavní role režisér filmu Tomáš Luňák poznamenává: „Miroslav Krobot dostal scénář k přečtení dřív. To, že souhlasil, mělo výrazný vliv na podobu jak scénáře, tak filmu. S jeho přispěním se postupně měnila postava Aloise Nebela od hrabalovského baliče papíru Haňti z Příliš hlučné samoty spíše směrem k trpělivému pozorovateli.“

Ve filmu hrají: Miroslav Krobot, Marie Ludvíková, Karel Roden, Leoš Noha, Alois Švehlík, David Švehlík, Tereza Voříšková, Ondřej Malý a další. Scénář: Jaroslav Rudiš, Jaromír 99. Výtvarník: Jaromír 99. Kamera: Jan Baset Střítežský. Hudba: Petr Kružík, Ondřej Ježek. Architekt: Henrich Boraros. Kostýmy: Katarína Hollá. Střih: Petr Říha. Zvuk: Viktor Ekrt, Ondřej Ježek. Hlavní animátorka: Pavla Dudová. Producent Negativ Pavel Strnad, koprodukce Česká televize, Pallas Film, Tobogang, UPP. www.ceskatelevize.cz/aloisnebel

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

  • Na 25. festivalu českých filmů Finále Plzeň s podtitulem „Co dokáže film“ bylo oceněno pět snímků České televize

    30. 4. 2012

    Festival, jehož hlavním mediálním partnerem byla Česká
    televize, se uskutečnil od 22. do 28. dubna 2012 v Plzni. Bylo na něm uvedeno
    přes 170 filmů. Soutěže celovečerních filmů se zúčastnilo 10 nových českých
    filmů, z čehož 8 snímků vzniklo v koprodukci ČT. Celkem pět koprodukčních
    snímků České televize získalo na letošním ročníku festivalu ocenění.

  • Česká televize blahopřeje Věře Čáslavské k sedmdesátinám

    30. 4. 2012

    Gratulaci České televize v podobě filmu Věra Čáslavská jde na Blaník aneb gratulace k narozeninám uvede ČT2 v úterý 1. 5. od 20:00 hodin. Půlhodinový snímek režisérky Olgy Sommerové je zároveň pozvánkou ČT na její celovečerní dokument Věra 68. Tento koprodukční film ČT má v kinech premiéru 3. května 2012 – v den 70. narozenin nejslavnější československé gymnastky.

  • Česká televize i letos podpoří AniFest 2012

    26. 4. 2012

    Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest, který začíná zítra a potrvá do 1. 5. 2012, podpoří opět Česká televize jako tradiční hlavní mediální partner. Na obrazovkách nabídne zpravodajství Šupiny z AniFestu, Velký sál Krušnohorského divadla se promění v Sál České televize s programem pro děti. Česká televize také ocení nejlepší animované filmy vytvořené dětmi.

  • Česká televize podporuje karlovarský filmový festival více než 15 let

    17. 4. 2012

    České televize jako největší koproducent českých filmů je nerozlučně spjata s podporou filmového svátku v Karlových Varech již více než patnáct let. Česká televize se tak i letos stala hlavním mediálním partnerem 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který začíná 29. června 2012.

  • Koprodukční film ČT Vrásky z lásky – filmová událost letošního jara

    12. 4. 2012

    Velké herecké hvězdy Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý září v dojemném i humorném setkání dvou lidí, kteří chtějí navzdory svému věku prožít podzim života naplno. Hořká komedie Vrásky z lásky scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Stracha, na jejímž vzniku se podílela Česká televize, má v kinech premiéru12. dubna 2012.

  • Březnové premiéry koprodukčních filmů ČT: Čtyři slunce a Příliš mladá noc

    8. 3. 2012

    Dva atraktivní filmy, na jejichž vzniku se podílela Česká televize, míří do kin. Od dnešního dne mají diváci příležitost vidět v kinech další film mezinárodně uznávaného režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce, snímek Příliš mladá noc debutujícího režiséra Olmo Omerzu vstoupí do kin 29. března.

  • ČT investovala do podpory filmů více než 585 milionů korun za pět let

    3. 3. 2012

    Česká televize je největším koproducentem české filmové tvorby. V letošním roce plánuje do kin uvést 20 svých koprodukčních premiérových filmů a dokumentů.

  • Uspějí koprodukční filmy ČT v nominacích na Českého lva 2011?

    3. 2. 2012

    Dvojka České televize v sobotu 4. 2. od 20:00 zprostředkuje přímým přenosem nominační večer na ceny Český lev 2011. Česká televize se za loňský rok podílela na 25 filmech, což byl nejvyšší počet koprodukčních distribučních titulů od roku 1992.

  • Do kin vstupuje koprodukční film ČT režisérky Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír

    25. 1. 2012

    Sedmatřicet let života jedné rodiny ve filmu Heleny Třeštíkové. Časosběrný dokument Soukromý vesmír, na kterém se podílela Česká televize, vstupuje 26. ledna 2012 do kin.

  • Koprodukční filmy České televize uspěly u kritiků

    17. 1. 2012

    Koprodukční filmy České televize bodovaly ve většině kategorií Cen české filmové kritiky 2011, jejichž přímý přenos vysílala Česká televize v sobotu večer na svém druhém programu. Nejvíce ocenění si odnesl film Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka, včetně cen za nejlepší film, režii a scénář.

 [ 251 - 260 ]  [ 261 - 270 ]  [ 271 - 280 ]  [ 281 - 290 ]  [ 291 - 300 ]