Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Rozmarná léta českého filmu startují na obrazovce i na webu ČT

3. 1. 2011

Nový projekt 20 filmových sezón v České televizi každé úterý od 4. ledna 2011 na ČT1 od 20:00, doplněný přehledným doprovodným speciálem na webových stránkách ČT. Historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Na dokumenty cyklu Rozmarná léta českého filmu navazuje projekce aktuálního filmového díla.

Od konce prosince 2010 funguje na adrese www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon /webový speciál k projektu 20 filmových sezón v České televizi, který je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjede nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu a další zajímavosti týkající se projektu.

Jádrem projektu 20 filmových sezón v České televizi je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jednotlivé díly se snaží formou jakési filmové kroniky zmapovat nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Součástí dokumentů je nejen historický exkurz do doby zdánlivě nedávno minulé, ale také ukázky z filmů a především originální výpovědi, názory a vzpomínky více než dvou stovek osobností – hereckých hvězd, režisérů, kameramanů, producentů i filmových recenzentů. O svých osobních a uměleckých zápasech vyprávějí například režiséři Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Vít Olmer, Zdeněk Troška, Hynek Bočan, Karel Smyczek, Vladimír Michálek, Irena Pavlásková, Juraj Jakubisko, Milan Šteindler, Jaroslav Brabec, Alice Nellis a řada dalších. Diváci se seznámí také s názory a vzpomínkami klíčových hereckých osobností porevoluční kinematografie – Anny Geislerové, Tatiany Vilhelmové, Pavla Lišky, Kláry Issové, Jiřího Bartošky, Martina Dejdara, Jiřího Macháčka, Jana Budaře, Vlasty Chramostové, Daniely Kolářové, Ivy Janžurové, Zuzany Stivínové, Tomáše Hanáka a dalších. V rámci dokumentů diváci zhlédnou také unikátní rozhovory s hercem Vladimírem Dlouhým a producentem Pavlem Melounkem, kteří zemřeli v průběhu natáčení.

Cyklus dvaceti chronologicky řazených dokumentů Rozmarná léta českého filmu doplní v komponovaném večeru každý týden film z daného roku, k němuž se dokument váže. Česká televize se od roku 1992 jako největší koproducent českých filmů podílela na přípravě více než 200 snímků: www.ceskatelevize.cz/filmy/

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]