Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Mamas & Papas, nový koprodukční film ČT – v kinech od 15. dubna

14. 4. 2010

Čtyři příběhy moderního rodičovství vypráví intimní velkofilm Alice Nellis. Příběh snímku skládá mozaiku osudů několika manželských či partnerských dvojic, které v určitém zlomovém bodě života řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství. „Zatímco vidíme, že žena zvažující možnost dát dítě k adopci věří, že její problém by jednoduše vyřešil dostatek peněz, příběh lékařky, která ztratila své dítě, nám sděluje, že peníze neznamenají nic. Zatímco mladý pár směřující k interrupci si myslí, že svůj život zachrání tím, když nebude mít dítě, manželé, kteří se rozhodnou pro adopci, jsou přesvědčeni, že jejich vztah dítě zachrání,“ upřesňuje scenáristka a režisérka Alice Nellis, která paralelním filmovým vyprávěním několika příběhů velmi přesně vystihuje, že problém moderního rodičovství je širší a hlubší než konkrétní situace kterékoliv jednotlivé postavy. Autorka doma i v zahraničí oceněných snímků Ene bene (2000), Výlet (2002), Tajnosti (2007), natočeným v koprodukci České televize, přichází ve svém novém filmu nejen s osobitými příběhy plnými emocí, ale také s originálním postupem: Herci předem neznali přesný scénář – jen jakýsi osud své postavy. „Je nutno přiznat, že tato metoda je zdlouhavá, vyžaduje velké pochopení a podporu od celého štábu i herců,“ říká režisérka. Ve filmu bezesporu zaujmou svými hereckými výkony Zuzana Bydžovská (Irena), Martha Issová (Tereza), Zuzana Kronerová (Zuzana), Petr Franěk (Petr), Natalia Volkova (Aljona), Ivan Shvedoff (Saša), Linda Sacharová (dcera Zuzany), Václav Jiráček (syn Zuzany), Petra Kotmelová (sestra na veterině), Marika Procházková (kosmetička) a Filip Čapka (Filip), Michal Čapka (Michal), Zuzana Čapková (Zuzana). „Některé vztahy ve filmu byly obsazeny lidmi, kteří ve stejném vztahu žijí i normálně v životě (manžele hráli manželé, bratry hráli bratři, babičku hrála jejich opravdová babička...). Fakt, že jsou na sebe zvyklí, že jsou si intimně blízcí a zároveň již jaksi "okoukaní" přinesl další rovinu intimity, kterou lze jen těžko uhrát. Nemyslím tím nutně intimitu sexuální, i když o tu také často šlo, ale i intimitu duševní,“ vysvětluje A. Nellis. Filip Čapka a Michal Čapka jsou bratři, Filip Čapka se Zuzanou Čapkovou manželé. Rozhovor s nimi ve Studiu 6 14. 4. 2010: http://www.ceskatelevize.cz/program/10252513014-14.04.2010-05:59-24-studio-6 Snímek vznikl v koprodukci U.F.O. Pictures a Česká televize, i/o post, Soundsquare. Kamera Matěj Cibulka, David Čálek. Zvuk Viktor Ekrt, Václav Flegl. Střih Petr Mrkous. Hudba Jan Ponocný – Cirkus Ponorka, Buty. Kostýmy Katarína Hollá. Maskér Jana Radilová. Architekt Jan Koděra. Film o filmu Mamas & Papas: ČT2 sobota 17. 4. od 15:30, ČT1 pátek 23. 4. od 15:00, ČT2 neděle 25. 4. od 13:05, ČT1 pátek 30. 4. od 15:00. Více informací: www.mamasapapas.cz, www.ceskatelevize.cz/filmy/ Ladislav Šticha Tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

  • Proxima Prize pro koprodukční film ČT režiséra M. Najbrta Protektor

    15. 10. 2010

    Hlavní cenu Proxima Prize získal film režiséra Marka Najbrta Protektor na 2. ročníku maďarského CinePécs International Film Festivalu (4. – 10. 2010).

  • Koprodukční film ČT A. Nellis Mamas & Papas získal hlavní cenu v New Yorku

    13. 10. 2010

    Film scenáristky a režisérky Alice Nellis Mamas & Papas získal v uplynulých dnech na newyorském Hamptons International Film Festivalu dvě prestižní ocenění. Snímek si odváží hlavní cenu pro celovečerní film Golden Starfish Award Narrative Prize a dále cenu za scénář Zicherman Family Foundation Screenplay

  • Ocenění Evropské dětské poroty pro koprodukční film ČT Dešťová víla

    5. 10. 2010

    Zvláštní uznání Evropské dětské poroty získala pohádka režiséra Milana Cieslara Dešťová víla na 15. mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež Schlingel (27. 9. – 3. 10. 2010) v německém Chemnitzu.

  • Koprodukční film ČT Bathory – vítězem nedělního večera

    20. 9. 2010

    Téměř jeden a čtvrt milionu diváků vidělo 19. 9. na ČT1 televizní premiéru výpravného historického filmu Bathory režiséra a scenáristy Juraje Jakubiska.

  • Byla Čachtická paní vražedkyně, nebo oběť? Sledujte Bathory na ČT1!

    16. 9. 2010

    Poodhrnout roušku tajemství se vám možná podaří v neděli 19. 9. při sledování Jakubiskova výpravného historického filmu Bathory. Tento koprodukční film České televize, oceněný Českým lvem, uvádí ČT1 v televizní premiéře od 20:00.

  • Hlavní cena z NUEVA MIRADA pro koprodukční film ČT Kozí příběh

    16. 9. 2010

    První český celovečerní 3D animovaný film Jana Tománka Kozí příběh – Pověsti staré Prahy získal hlavní cenu za nejlepší celovečerní animovaný film pro mládež na mezinárodním dětském festivalu NUEVA MIRADA v Buenos Aires.

  • Úspěšný víkend na ČT1

    13. 9. 2010

    ČT1 se Zázraky přírody dominovala sobotnímu večeru – na letošní páté vydání se díval v průměru 1 milion 7 tisíc diváků včetně dětí. Nedělní trojnásobný držitel Českého lva, distribuční film České televize Hlídač č. 47 přilákal k televizním obrazovkám téměř 900 tisíc dospělých diváků.

  • Hlídač č. 47 s K. Rodenem, L. Siposovou a V. Dlouhým na ČT1

    8. 9. 2010

    Distribuční film České televize, oceněný doma a v zahraničí, režiséra Filipa Renče uvede v televizní premiéře ČT1 v neděli 12. září od 20:00 hodin.

  • Premiéry Vyprávěj, Všechnopárty a Gympl bodovaly u diváků ČT1

    6. 9. 2010

    Na 1. díl druhé řady retro seriálu Vyprávěj se díval 1 milion 154 tisíc diváků včetně dětí a stal se tak nejsledovanějším pořadem České televize v uplynulém týdnu. Všechnopárty si nenechal ujít každý třetí dospělý v danou dobu u televizoru, což představovalo 1 milion 62 tisíc. V těžké konkurenci přilákal Gympl k obrazovkám 938 tisíc diváků včetně dětí.

  • Víte, jak žijí vaše děti? Podívejte se na Gympl

    1. 9. 2010

    Televizní premiéru filmu režiséra Tomáše Vorla o studentech, učitelích, rodičích a graffiti uvádí ČT1 v neděli 5. září od 20:00 hodin.

    Koprodukční snímek České televize a VOREL FILM je hořkou komedií o studentech gymnázia, kteří po nocích malují ilegální graffiti. Odkrývá spor svobody a konformity, konflikt mezi školou, která je často vzdálená realitě, a žáky, kteří se na podobě světa chtějí bezprostředně podílet.

 [ 351 - 360 ]  [ 361 - 370 ]  [ 371 - 380 ]  [ 381 - 390 ]  [ 391 - 400 ]