Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Kolik Cen české filmové kritiky získá ČT?

6. 1. 2016

Málokteré novinové články jsou mezi filmovými tvůrci tak detailně probírány jako filmové recenze. Filmoví recenzenti ve svých příspěvcích nešetří filmaře a ti v následných komentářích zase tepou autory recenzí. Někdy by se až mohlo zdát, že si občas vzájemně ani nemohou přijít na jméno. Naštěstí se každoročně pořádají Ceny české filmové kritiky, kdy nastane klid zbraní. Recenzenti totiž (navzdory všem svým předchozím kritickým výtkám) každý rok nakonec najdou filmy, kterým chtějí udělit své ceny. A filmaři si pro ceny od českých filmových kritiků zase moc rádi chodí.

Čeští filmoví recenzenti už své nominace za rok 2015 zveřejnili a teď při různých příležitostech živě konzultují, komu ceny v dalším kolem nakonec dají. Ze zveřejněných nominací vyplývá, že Česká televize se jako koproducent podílela na 18 nominacích z 24 finalistů. V kategorii Nejlepší film byla dokonce koproducentem u všech tří nominovaných filmů: Kobry a Užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský), Domácí péče (producent Slávek Horák) a Ztraceni v Mnichově (producent David Ondříček). V kategorii dokumentů má ČT dvě želízka v ohni: Danielův svět (producent Zdeněk Holý) a Mallory (producenti Kateřina Černá a Pavel Strnad). V nově zavedené kategorii Nejlepší audiovizuální počin figurují také dvě koprodukce ČT:D Malá z rybárny (producentka Nelly Jenčíková) a Malý pán (producent Jakub Červenka).

Koho nakonec filmoví recenzenti ověnčí, bude zveřejněno na slavnostním udílení Cen ČFK v sobotu 23. 1. 2016 v Divadle Archa, kde se už tradičně u společných kulatých stolů sejdou jak filmaři, tak recenzenti. A vzhledem k tomu, že moderátory večera budou čerstvá vítězka StarDance Maruška Doležalová a čerstvý filmový režisér Vojtěch Kotek, tak už teď je o čem psát. Pro zájemce o informace z první ruky připojme jen upozornění, že přímý přenos z této akce zprostředkuje ČT Art od 20:20 hod.

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]