Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Poláková i Plesl museli rok cvičit na hudební nástroje, aby si zahráli v Kvartetu

5. 10. 2017

Nový Krobotův film v Jižní Americe

Kromě USA a Evropy bude na podzim Kvarteto k vidění nově i na festivalu v brazilském Sao Paulu. Na 41. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který proběhne ve dnech 19. 10. – 1. 11. 2017, bude soutěžit v sekci New Filmmakers Competiton. Nový film Miroslava Krobota uvidí ještě před českou premiérou kromě festivalu v Sao Paulu také na festivalech v Chicagu, Denveru a ve Španělsku. Po Díře u Hanušovic jde o režisérův druhý celovečerní film.

Hlavní představitelé Kvarteta, které vstoupí do českých kin 30. listopadu, museli kvůli svým filmovým rolím poctivě cvičit na smyčcové hudební nástroje a každému z nich byl přidělen vlastní učitel hudby. Lukáš Melník absolvoval půlroční trénink s violistou ostravské filharmonie, Zdeněk Julina docházel tři čtvrtě roku dvakrát týdně do lidové školy a Jaroslav Plesl s Barborou Polákovou cvičili po celý rok.

Je to vlastně takový sen. Byla jsem opravdu šťastná, že se můžu kvůli filmu něco nového naučit. Každý týden k nám domů chodil pan učitel a nejdřív jsme drtili stupnice a různá cvičení a potom už rovnou ty konkrétní skladby. Takový roční rychlokurz,“ říká Barbora Poláková, která se učila hrát na violoncello. „Film Kvarteto je filmem, na který jsem se připravoval nejdéle ze všech. Do houslí jsem docházel bezmála rok. Střídali se na mě dva pedagogové se svatou trpělivostí. Dva měsíce před natáčením jsem musel cvičit každý den dvě hodiny, abychom dosáhli alespoň částečné iluze, že jsem houslový profesionál. Tisíckrát jsem zatoužil rozšvihat housličky o zeď, ale ustáli jsme to a snad to na výsledku bude vidět,“ dodává Jaroslav Plesl.

Další zprávy:

 [ 51 - 60 ]  [ 61 - 70 ]  [ 71 - 80 ]  [ 81 - 90 ]  [ 91 - 100 ]