Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Novinka Edice České televize: ALŽBĚTA BÁTHORYOVÁ Oběť, nebo vrah?

7. 7. 2008

Právě dnes, v pondělí 7. 7. 2008, tři dny před premiérou koprodukčního snímku České televize a J & J JAKUBISKO FILM, s.r.o. Bathory režiséra Juraje Jakubiska v kinech, vydává Edice ČT další zajímavou knižní novinku ze své produkce, nazvanou ALŽBĚTA BÁTHORYOVÁ Oběť, nebo vrah? Postava Alžběty Báthoryové (1560–1614) alias Čachtické paní, po staletí tradovaná jako krvelačná hraběnka koupající se v krvi nevinných panen, získává v historickém velkofilmu Bathory mnohem širší rozměr. Scenárista a režisér Juraj Jakubisko se zabýval hlavní hrdinkou příběhu po mnoho let, studoval historické prameny, diskutoval s historiky, pátral po dobových artefaktech vážících se k její osobě, aby posléze svým nezaměnitelným filmovým rukopisem vytvořil velkolepý portrét sice kontroverzní, avšak grandiózní osobnosti uherské šlechtičny, která vlastnila majetek větší než sám král, odvážila se čelit mocenskopolitickým intrikám a dokázala neohroženě spravovat svá území pustošená opakovanými válečnými střety a jejich následky. Stejně tak kniha o filmu J. Jakubiska ALŽBĚTA BÁTHORYOVÁ Oběť, nebo vrah? autorek Šárky Horákové a Dany Gálikové nabízí čtenáři obě strany životního příběhu Alžběty Báthoryové, její rodiny i jejích protivníků, objasňuje jej na pozadí kruté doby končícího středověku a dobových zvyklostí, zasazuje jej do širších historických souvislostí a samotný film přibližuje pozvánkou na místa tehdejších událostí i místa filmová. O zákulisí natáčení mnohé vypovídají rozhovory s hlavními filmovými představiteli a dalšími tvůrci, včetně Juraje Jakubiska a producentky monumentálního filmového projektu Deany Jakubiskové-Horváthové. Sám režisér provází knihou prostřednictvím svých úvah k jednotlivým kapitolám a v závěru knihy nastiňuje své osobní krédo filmového tvůrce. Propojení výpravné knihy s filmem dokreslují obrazové záběry, reprodukce dobových dokumentů a unikátních ilustrací z filmového deníku Juraje Jakubiska. Stačí tedy obrátit první list a ponořit se do výlevů nenávistné obžaloby, nebo naopak vášnivé obhajoby Alžběty Báthoryové, zamyslet se nad fakty dodnes obestřenými rouškou tajemství, nechat se vést linkou dějinných souvislostí i okouzlit magickými ingrediencemi přenesenými z filmového plátna. Více informací: www.edicect.cz Bathory v kinech od 10. července 2008 Více informací: www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/ Ladislav Šticha Tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

  • Koprodukční dokument ČT Nesvatbov na prestižním MFF Berlinale

    18. 1. 2011

    Dokumentární film režisérky Eriky Hníkové Nesvatbov bude na 61. mezinárodním filmovém festivalu Berlinale (10. – 20. 2. 2011) uveden v mezinárodní filmové premiéře.

  • Premiéra koprodukčního filmu ČT Nickyho rodina za účasti N. Wintona

    18. 1. 2011

    Světová premiéra dramatického dokumentu Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče ve čtvrtek 20. ledna 2011. Účast přislíbil sir Nicholas Winton.

  • Koprodukční filmy ČT ovládly Ceny české filmové kritiky 2010

    14. 1. 2011

    Koprodukční filmy České televize, Pouta, Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz a koprodukční dokumenty Katka a Český mír získaly Ceny české filmové kritiky 2010, které byly letos uděleny poprvé (ve čtvrtek 13. ledna).

  • Filmkompas

    6. 1. 2011

    Nový magazín o filmu začíná 8. ledna 2011

  • Česká televize koproducent filmové tvorby v roce 2010

    6. 1. 2011

    Česká televize jako koproducent filmové tvorby uvedla v průběhu roku 2010 do kin snímky Nebe, Peklo… Zem, Pouta, Dešťová víla, Jarmareční bouda, Mamas & Papas, Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz, Piko, Přežít svůj život, Hlava – ruce – srdce a dokumenty Katka, Nevítaní, Mlčeti zlato, Cinematerapie, Oko nad Prahou, Český mír, Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace, Nesvatbov,

  • Natáčí se nový film Poupata v koprodukci České televize

    5. 1. 2011

    Ve středu 5. ledna zahajuje scenárista a režisér Zdeněk Jiráský natáčení celovečerního hraného filmu Poupata. Snímek vzniká v produkci Cineart TV Prague – Viktor Schwarcz a koprodukci České televize. Debutující Zdeněk Jiráský získal v roce 2008 za tento scénář hlavní cenu v soutěži Nadace RWE a Barrandov Studio.

  • Koprodukční film ČT Zemský ráj to napohled na festivalech v USA

    5. 1. 2011

    Festivalově úspěšný film Zemský ráj to napohled je po své podzimní americké premiéře na MFF v Denveru i nadále žádaný v USA.

  • Rozmarná léta českého filmu startují na obrazovce i na webu ČT

    3. 1. 2011

    Nový projekt 20 filmových sezón v České televizi každé úterý od 4. ledna 2011 na ČT1 od 20:00, doplněný přehledným doprovodným speciálem na webových stránkách ČT. Historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Na dokumenty cyklu Rozmarná léta českého filmu navazuje projekce aktuálního filmového díla.

  • Milionová víkendová premiérová dramatika na ČT1

    3. 1. 2011

    Česká televize úspěšně vykročila do nového roku 2011. Sobotní Zemský ráj to napohled a nedělního Doktora pro zvláštní případy na Jedničce vidělo v průměru více než jeden a čtvrt milionu dospělých diváků.

  • Česká televize o Vánocích bodovala pohádkami nejen u dětských diváků

    27. 12. 2010

    Premiéra pohádky Peklo s princeznou se stala v dětské cílové skupině nejsledovanějším celovečerním pořadem roku 2010 a na Štědrý den ji vidělo 1 milion 805 tisíc diváků včetně dětí.

 [ 351 - 360 ]  [ 361 - 370 ]  [ 371 - 380 ]  [ 381 - 390 ]  [ 391 - 400 ]